Istorie Suport de curs pentru clasa a x-a F. R. Epoca luminilor Iluminismul



Yüklə 36,84 Kb.
tarix26.10.2017
ölçüsü36,84 Kb.
#14498

Istorie

Suport de curs pentru clasa a X-a F.R.

Epoca luminilor

Iluminismul o miscare filosofica dominanta in Europa la sfarsitul sec al XVII-lea si in sec. al XVIII-lea. Ganditorii iluministi doreau sa ilumineze oamenii prin educatie. Iluminismul s-a nascut in Anglia si s-a dezvoltat in Franta sec. al XVIII-lea. Autorii iluministi criticau monarhia absolutista, Biserica si doreau egalitate intre oameni. Cei mai cunoscuti reprezentanti ai iluminismului sunt Thomas Hobbes, John Locke, Montesquieu, Voltaire, Rousseau.Filosofii francezi introduc in teorie principiul separarii puterilor in stat.

In randul monarhilor europeni au existat personalitati care s-au preocupat de buna guvernare a statelor, pe baza unor reforme inspirate din opera iluminista. Acesti despoti luminati au fost Frederic al II-lea, rege al Prusiei, Iosif al II-lea, imparat al Austriei, Ecaterina a II-a, tarina Rusiei, monarhi europeni ai sec. al XVIII-lea.

Iluminismul s-a manifestat si in spatial romanesc prin activitatea Scolii Ardelene, in Transilvania, si prin unele reforme ale domnilir fanarioti in Moldova si Tara Romaneasca(Nicolae si Constantin Mavrocordat, Alexandru si Constantin Ipsilanti).

Atunci cand in mainile aceleiasi personae sau aceluiasi corp de dregatori se afla intrunite puterea executive si puterea legiuitoare nu exista libertate. (…)Totul ar fi pierdut daca acelasi om ar exercita aceste trei puteri: pe cea de a face legi, pe cea de a duce la indeplinire hotararile obstesti si pe cea de a judeca litigiile.”

Montesquieu, Spiritul legilor

Organizarea statelor moderne

Revolutia engleza

Cauze: Conflictul dintre Rege si Parlament , pe tema taxelor fixate de rege fara aprobarea Parlamentului a dus la izbucnirea unui razboi civil.

Regele era Anglican, iar majoritatea Parlamentului era puritana.



Desfasurare: Razboiul civil (1642-1649) s-a incheiat cu Victoria armatei parlamentului condusa de catre Oliver Cromwell. Regele a fost executat.

Republica engleza a fost o perioada de haos (1649-1653) drept consecinta Cromwell a impus o dictatura, numita Protectorat(1653-1658), Lord protector fiind el insusi. Dupa moartea lui O. Cromwell s-a ales Solutia readucerii pe tron a dinastiei regale, Restauratia(1658-1688). Din cauza dorintei monarhului englez de revenire la monarhia absolutista, in anul 1688 s-a ales Solutia ideala de schimbare pe cale pasnica, Revolutia glorioasa, prin aducerea pe tronul Angliei a lui Wilhelm de Orania, care a jurat sa respecte un act cu valoare de constitutie, Declaratia drepturilor, prin care puterile sale erau limitate prin lege.

Consecinte:Anglia devine, ca forma de guvernare, monarhie constitutionala parlamentara, mod de organizare a statului care exista si azi.

Lorzii declara : 1. Ca pretinsa putere a autoritatii regale de a suspenda legile sau aplicarea legilor fara consimtamantul parlamentului este ilegala..8. Ca alegerea membrilor parlamentului trebuie sa fie libera…13….ca parlamentul va trebui sa fie convocat cu regularitate.”



Declaratia drepturilor, 1689

Anglicanism=religie de stat a Angliei, forma de Protestantism introdusa in sec. al XVI-lea

Puritanism=grupare protestanta engleza, care dorea purificarea bisericii engleze de orice influenta catolica

Constituirea Statelor Unite ale Americii

(razboiul de independenta american)

Pe coasta de est a Americii de Nordau luat nastere 13 colonii care au intrat sub stapanire engleza. Dezvoltarea economica a coloniilor a fost rapida. Progrese au fost facute sip e planul culturii, din Europa au patruns ideile iluministe (iluministi americani Benjamin Franklin, Thomas Jefferson). Coloniile erau conduse de catre guvernatori, reprezentanti ai regelui Angliei.



Cauze:Introducerea de taxe si impozite impovaratoare pentru colonisti va duce la izbucnirea revolutiei americane, care va lua forma unui razboi de independenta.

Desfasurare:S-au ciocnit armata engleza cu armata coloniilor condusa de catre G. Washington. La 4 iulie 1776 Congresul coloniilor de la Philadelphia a semnat Declaratia de independenta. Declaratia include idea ca regale Angliei a incalcat principiul de guvernare conform caruia trebuia sa apere drepturile cetatenilor, dreptul la viata, libertate si la nazuinta spre fericire.

De partea coloniilor au intrat in razboi Franta, Spania, Olanda. Razboiul se incheie cu Victoria coloniilor. Prin semnarea tratatului de pace la Paris, Anglia recunoaste independent fostelor sale colonii.



Consecinte: Fostele colonii vor constitui prima republica federala din istorie.Au avut la baza Constitutia semnata in 1787, act valabil si astazi cu un numar de amendamente. S-a consfintit principiul separarii puterilor in stat: Congresul-putere legislative, Presedintele- putere executive, Curtea Suprema de Justitie- putere judecatoreasca.

Independenta= statut juridic international prin care un stat se conduce singur pe plan intern si extern



Revolutia franceza

(1789-1799)

Cauze: la sfarsitul sec. al XVIII-lea Vechiul Regim din Franta a intrat intr-o puternica criza. Monarhia absolutista oprima poporul. Clerul superior si nobilimea erau stari privilegiate, fiind scutiti de taxe, impozite. Statul francez era in pragul falimentului. Regele Ludovic al XVI-lea a fost nevoit a convoace Parlamentul.

Desfasurare: Starea a treia s-a proclamat Adunare Nationala Constituanta.Regele a mobilizat armata pentru a dizolva Adunarea, dar populatia Parisului se opune.La 14 iulie 1789 cade inchisoarea Bastilia, symbol al regimului absolutist.

Monarhia constitutionala- la 26 august a fost adoptata Declaratia drepturilor omului si cetateanului, act pe care regele jura sa-l respecte drept Constitutie.

Republica- Franta intra in conflict cu Prusia si Rusia, se declanseaza criza deoarece regale chemase ajutor extern in favoarea sa. Regele a fost prins si executat.Adunarea legislative devine Conventie nationala si proclama Republica(1792), care a cunoscut mai multe orientari: girondinii, moderati, si iacobinii, radicali.

Din 1794 se impune Directoratul, givernare republican in timpul careia, pe plan extern se remarca personalitatea tanarului Napoleon Bonaparte. La 9 noiembrie 1799 acesta preia puterea prin lovitura de stat.

Franta napoleoniana

Consulatul- Napoleon Bonaparte a preluat toata puterea si a instaurat o didactatura militara. In guvernarea sa Napoleon a mostenit razboaiele initiate de revolutie.

Imperiul- in mai 1804 a fost proclamat imperiul francez, iar Napoleon a fost incoronat imparat. Imperiul a insemnat o perioada de razboaie purtate de Franta impotriva monarhiilor feudale si Angliei. Un rezultat al acestor batalii a fost crearea Marelui Imperiu francez . Acesta era format din imperiul francez propriu-zis si statele aflate sub stapanirea sa.

Caderea lui Napoleon s-a datorat monarhilor europeni, dar si popoareloe aflate sub dominatie franceza. Infrangerea finala a lui napoleon a fost in batalia de la Waterloo din 1815. Napoleon a plecat in exil. In Franta a fost restaurata dinastia de Bourbon.

Ce este numele de imparat? Un cuvant ca oricare altul. Daca eu nu aveam alte titluri decat acesta penru a ma prezenta in fata posteritatii, ea mi-ar rade in nas. Institutiile mele, binefacerile mele, victoriile mele, iata adevaratele mele titluri de glorie. “

Napoleon


Ca sa castig musulmanii din Egipt m-am facut musulman, ca sa pacific Vandeea m-am facut catholic…daca as guverna un popor de evrei as restabili templul lui Solomon.”

Napoleon


Relatiile internationale in secolul al XIX-lea

1.Congresul de la Viena

Dupa caderea lui Napoleon , statele invingatoare Anglia, Rusia, Austria, Prusia, au concocat un congres in care sa se stabileasca noua ordine politica. Principiul care a stat la baza hotararilor a fost cel al echilibrului European.

Franta a fost redusa la dimensiunile sale din 1792. Anglia isi pastra suprematia pe maritime si colonial. Rusia ocupa teritoriile Marelui Ducat al Varsoviei, Austria anexeaza nordul Italiei si exercita suprematia asupra intregii peninsula. Germania, formata acum din 30-40 state alcatuia o Confederatie. Olanda era unita cu Belgia intr-un Regat al Tarilor de Jos.

La initiativa tarului principalii monarhi absolutisti ai europei au alcatuit o alianta indreptata impotriva oricaror miscari revolutionare, Sfanta Alianta (Rusia, Austria, Prusia).

In practica diplomatiei europene a fost introdus conceptual de concert European ca efort al puterilor europene de conjugare a actiunilor in vederea mentinerii echilibrului European. Ascensiunea rusiei a fost oprita prin razboiul Crimeei 1853-1856.

2. Aliante politico-militare

Pornind de la antagonismele franco-germane se contureaza la sfarsitul secolului al XIX-lea aliante. Tripla Alianta sau Puterile Centrale a adunat interesele Germaniei, Italiei si Imperiului Austro-Ungar(1883). Replica a venit din partea Frantei care a coalizat in jurul ei pe Anglia si Rusia formand Tripla Intelegere sau Antanta.

Art. 1. Inaltele parti contractante isi fagaduiesc pace si prietenie si ca nu pot intra in nici un fel de alianta sau lupta indreptata impotriva vreuneia dintre ele. Ele se angajeaza sa duca o politica de prietenie sis a-si acorde sprijin reciproc in limita intereselor lor. Art.2. Daca Romania va fi atacata fara ca din partea ei sa fi existat vreo provocare, Austro-Ungaria va trebui sa-I acorde in timp util ajutor si asistenta impotriva agresorului. Daca Austro-Ungaria ar fi atacata in aceleasi imprejurari va fi de indata casus foederis pentru Romania…Art. 6. Inaltele parti contractante isi fagaduiesc una alteia sa pastreze secret continuutl prezentului tratat.”

Tratatul incheiat intre Romania si Austro-Ungaria, prin care Romania a aderat la Tripla Alianta

Anul 1848 in Europa

Cel mai insemnat val revolutionar s-a abatut asupra Europei in anul 1848. In Franta revolutia urmarea liberalizarea in continuare a societatii si participarea la viata politica a unui numar cat mai mare de cetateni. In alte tari liberalismul a fost asociat cu nationalismul (Spatiul Italian, german, ungaria, spatial romanesc).

In spatial romanesc revolutia a izbucnit in toate tarile, avand caracteristici commune, dar si diferite. In Moldova miscarea revolutionara a fost moderata, in Tara Romaneasca timp de catave luni revolutionarii au detinut puterea (I H. Radulescu, N. Balcescu, C. A. Rosetti, Ion C. Bratianu, Gh. Magheru). Interventia armatelor rusesti si otomane a inabusit revolutia. In Transilvania romanii au afirmat respectarea drepturilor romanilor. Armatele austriece vor inabusi insa atat revolutia romanilor, cat sip e cea a maghiarilor.

Urmarile revolutiilor de la 1848 au fost foarte importante. In Franta a fost instaurata Republica si apoi un regim autoritar sub conducerea printului napoleon , care a instaurat al doilea imperiu francez in 1852, sub numele de Napoleon al III-lea. In spatiile romanesc, german, Italian aceste revoluti au fost un pas mai departe catre unificarea statala.

1. Natiunea romana, razimata pe principiul libertatii, egalitatii si fraternitatii, pretinde independent sa nationala..

7. Natiunea romana cere libertatea de a vorbi, de a scrie, si a tipari fara nici o cenzura..

8. Natiunea romana cere infiintarea scoalelor romane pe la toate satele si orasele…

16. Natiune romana cere ca conlocuitoarele natiuni nicicum sa nu ia in dezbatere cauza uniunii Transilvaniei cu Ungaria…

Petitiune Nationala, programul revolutionarilor romani din Transilvania, adoptata la Blaj, 3-5 mai 1848

State nationale si multinationale in a doua jumatate a secolului al XIX-lea

Aparitia unor noi state nationale a fost o caracteristica de seama a istoriei continentului nostru in sec. al XIX-lea. Astfel s-au format Romania, Germania, Italia



Formarea statului national roman

Prin Tratatul de Pace de la Paris, din 1856, Tarile Romane ieseau de sub protectotatul rusesc si intrau sub garantia colectiva a marilor puteri europene(Franta, Marea Britanie, Austria, Prusia, Sardinia, Rusia, Imperiul ottoman). Adunarile ad-hoc ce la Iasi si bucuresti au revendicat unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. Conventia de la Paris din 1858 adoptata de puterile garante stabilea o unire trunchiata: doi domni, duoa adunari legislative, duoa guverne, doar numele amintea a unire, Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti. In 1859, la 5 si 24 ianuarie, prin dubla alegere a lui Al. I. Cuza,romanii au infaptuit unirea . Dupa tratative ce au durat trei ani de zile, dubla alegere a fost recunoscuta de toate cele sapte puteri. Incepea marea opera de reforma din perioada domniei lui Cuza (reforma agrara, reforma justitiei, reforma invatamantului). Epoca marilor reforme a avut loc in timpul mandatului de prim-ministru al lui Mihail Kogalniceanu.



Romania intre 1866-1914

In 1866 Cuza a fost obligat sa abdice, locul fiind luat de un principe strain, Carol de Hohenzollern.

In 1866 a fost adoptata prima constitutie interna romaneasca. Viata politica a fost dominata de doua partide, liberal si conservator. In 1877 Romania si-a proclamat independenta, luptand apoi impotriva imperiului Otoman si eliberandu-se de sub stapanirea straina. In congresul de pace de la Berlin marile puteri recunosc independent Romaniei. In locul unui teritoriu din sudul Basarabiei, luat abuziv de Rusia, am primit Dobrogea. Cativa ani mai tarziu, in 1881, Romania s- a proclamat regat.

Romani! Unirea este implinita! Nationalitatea romana este intemeiata. Acest fapt maret, dorit de generatiile trecute, …s-a recunoscut de Inalta poarta, de puterile garante si s-a inscris in datinile natiilor… In zilele de 5 si 24 ianuarie ati depus toata a voastra incredere in Alesul natiei, ati intrunit sperantele voastre intr-un singur domn. Alesul vostru va da azi o singura Romanie.”



Proclamatia prin care Al.I. Cuza anunta recunoasterea unirii, 11 decembrie 1861

Formarea Germaniei

Unificarea Germaniei a fost pregatita de aparitia unei uniuni vamale, care grupa statele germane in frunte cu Prusia.Principalele obstacole in calea formarii unui singur stat german erau Austria si Franta. Opozitia lor a fost eliminate in urma unor razboaie. In 1866 Austria a fost invinsa, iar in 1870-1871 si Franta a avut aceeasi soarta( era inceputul tensiunilor franco-germane ce vor marca istoria pana in 1950). Personalitatea care a jucat rolul de baza in unificarea Germaniei a fost cancelarul Prusiei, Otto von Bismarck.In 1871 s-a proclamat Imperiul German, regale Prusiei devenind si imparatul noului stat.(Wilhelm I).

Sub conducerea tanarului imparat Wilhelm al II-lea Germania incepe sa duca o politica de inarmare si o politica la nivel European, continuand linia izolarii Frantei.

State multinationale

Austro-Ungaria s-a format in urma dualismului semnat cu Ungaria, un compromise realizat pentru supravietuirea imperiului habsburgic. Imparatul Franz Iosef devenea si rege al Ungariei in anul 1867.

Rusia era tot un stat multinational, care ingloba cca. 20 de natiuni. Era guvernata in mod autocrat de catre tar cu sprijinul nobilimii.

Primul Razboi Mondial

Istorie si internet- www.spartacus.schoolnet.co.uk/FWW.htm este o adevarata enciclopedie a primului razboi mondial cu informatii despre cronologia evenimentelor, forte armate, batalii, precum si cu o lista a principalelor site-uri consecrate acestui razboi.

Romania si Marele Razboi

La consiliul de coroana din august 1914 s-a hotarat sa se adopte Solutia neutralitatii Romaniei fata de conflictul izbucnit. Perioada aceasta de doi ani 1914-1916 a ingaduit primului ministru Ion I.C. Bratianu sa negocieze cu puterile implicate in conflict. In vara lui 1916 Romania a intrat in razboi de partea Antantei. Tara nu era pregatita de razboi, Romania a pierdut importante teritorii, regale si guvernul s-au retras la Iasi, sudul s-a aflat sub dominatie straina. Vara anului 1917 a semnificat prin victoriile de la Marasti, Marasesti si Oituz salvarea finite tarii noastre. Din cauza capitularii Rusiei, unde printr-o lovitura de stat bolsevicii au preluat puterea, Romania a fost obligate sa semneze pacea cu Puterile Centrale. In situatia in care acest bloc politico-militar era invins pe toate fronturile, Romania reintra in razboi si este in tabara invingatoare.



Marea Unire: etape- 27 martie 1918 Basarabia s-a unit cu Vechiul Regat

-28 noiembrie 1918 Bucovina s-a unit cu Vechiul Regat

-1 decembrie 1918 Transilvania, Banatul si Maramuresul s-au unit cu Tara

Relatiile internationale interbelice

Conferinta de pace de la Paris

Rolul cel mai important in cadrul tratativelor de pace l-au avut cele patru mari puteri invingatoare, S.U.A, Franta, marea Britanie, Italia. Conferinta de laParis a recunoscut noile state si modificarile teritoriale. Drept urmare Imperiul Austro-Ungar era dezmembrat. Coloniile germabne, precum si teritoriile arabe aflate in component Imperiului ottoman inainte de razboi, au fost acordate, sub forma de mandate al Societatii Natiunilor, angliei, Frantei si Japoniei.Statele invinse au fost obligate la plata unor mari despagubiri de razboi.

State nou aparute pe harta Europei:Austria, Ungaria, Cehoslovacia, Regatul sarbo-croato-sloven, ulterior numit Iugoslavia, Polonia s-a reconstituit, Romania mare.

Constituirea Societatii Natiunilor

Pactul Societatii a fost semnat in cadrul lucrarilor conferintei, la 28 iunie 1919. Scopul societatii era de a dezvolta cooperarea intre state, respectarea dreptului international, eliminarea razboiului ca modalitate de rezolvare a conflictelor.Sediul a fost la Geneva. S.U.A. au preferat o politica izolationista si nu au facut parte din Societate, Germania nu a fost acceptata, iar Rusia sovietica nu era recunoscuta pe plan international.



In anul 1929 a izbucnit o mare criza economica. Aceasta a dus la degradarea conditiilor de viata, fapt care a favorizat si ascensiunea nazismului in Germania. Adolf Hitler, folosind nemulrumirea oamenilor, a preluat puterea in anul 1933.

Realizarea telurilor politice externe ale lui Hitler erau usurate de situatia politica internationala, care sublinia slabiciunea Societatii Natiunilor, incapabila sa asigure apararea integritatii teritoriale a statelor supuse agresiunii. Hitler a dus o politica expansionist. A format axa Berlin-Roma. In anul 1938 a anexat Austria. Anglia si Franta au acceptat cererile lui Hitler privind unele teritorii din Cehoslovacia. Se prefigure alt razboi mondial.



Regimuri politice in perioada interbelica

Regimuri democratice-se caracterizeaza prin respectarea drepturilor omului, existenta mai multor partie politice, pluripartidism, respectarea principiului separarii puterilo in stat. Modelul democratic interbelic este reprezentat de catre S.U.A. care au stiut sa depaseasca criza economica mondiala fara sa renunte la democratie. In Romania interbelica a existat un regim democratic bazat pe o constitutie democratica, pana la preluarea puterii de catre regele Carol al II-lea care va introduce un regim politic de autoritate, in cepand cu anul 1930 si desavarsindu-l in 1938 cand a fost schimbata si constitutia.

Regimuri totalitare- nu se respecta decat la nivel declarative drepturile omului, exista partidul unic, un lider politic charismatic care absoarbe toate puterile in stat.

Fascismul s-a instaurat in Italia, in 1922. Liderul politic a fost Benito Mussolini.

Nazismul(national-socialismul) s-a instaurat in Germania, in 1933. Lider Adolf Hitler.

Comunismul s-a instaurat in Rusia, in 1917. Primul lider a fost Lenin. Dupa moartea sa puterea a fost preluata de catre Stalin.

Daca primele doua regimuri totalitare nu au supravietuit mortii liderului politic, comunismul este regimul totalitar cel mai longeviv.Comunismul sovietic a cazut o data cu prabusirea U.R.S.S-ului, in 1991.

Al doilea razboi mondial

Istorie si internet- despre al doilea razboi mondial www.fsmitha.com .

Tema: Realizati o scurta cercetare pe tema Romania in al doilea razboi mondial avand urmatorul plan de cercetare

  1. Pierderile teritoriale din 1940

  2. Guvernarea lui Ion Antonescu

  3. Actul de la 23 august 1944

Relatii internationale postbelice

Organizatii internationale

S-au pus bazele Organizatiei Natiunilor Unite in cadrul conferintei de la San Francisco 1945. Scopurile noii organizatii au fost au fost expuse in Carta Organizatiei.

Organisme O.N.U: Adunarea Generala, Consiliul de securitate, Consiliul Economic si Social, Secretariatul General. Exista si organism specializate O.N.U(UNESCO, UNICEF, FAO, OMS etc.)

Consiliul Europei- fondat in 1948 cu scopul de a imbunatati relatiile intre statele membre. Sediul este al Strasbourg.

Razboiul Rece

Prin razboi rece se intelege conflictul dintre cele mai mari puteri postbelice, U.R.S.S si S.U.A., care insa nu a degenerate intr-un razboi propriu-zis.In anul 1946 fostul premier britanic Winston Churchill i-a acuzat pe sovietici ca au izolat Europa de est in spatele unei cortine de fier.

O componenta a razboiului rece a constituit-o formarea blocurilor militare: Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) si Tratatul de la Varsovia.

Razboiul Rece si constituirea blocurilor militare reprezentau un mare pericol pentru pacea mondiala. O serie de state au format, la propunerea Iugoslaviei, Miscarea de nealiniere, care a cuprins state ce nu faceau parte din aliantele militare.



O data cu prabusirea comunismului se presupune ca s-a incheiat si Razboiul Rece.
Yüklə 36,84 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin