Liceul teoretic,,tudor vladimirescu’’draganesti-olt cuprins I. Componenta situationala I argument II context legislativ



Yüklə 492,64 Kb.
səhifə1/6
tarix30.12.2017
ölçüsü492,64 Kb.
#36537
  1   2   3   4   5   6

siglaliceudraganesti

LICEUL TEORETIC,,TUDOR VLADIMIRESCU’’DRAGANESTI-OLT

c:\documents and settings\mimi\desktop\foto scoala\sdc12649.jpg

c:\documents and settings\mimi\desktop\foto scoala\sdc12661.jpg


c:\documents and settings\mimi\desktop\foto scoala\sdc12668.jpg


CUPRINS

I. Componenta situationala

I.1. Argument

II.2. Context legislativ
II. Prezentarea unitatii de invatamant

II.1. Scurt istoric

II.2. Date socio-culturale

II.3. Date de identificare

II.4.Trasaturi caracteristice
III. Analiza swot (Diagnoza mediului intern si extern)

III.1.Puncte tari

III.2.Puncte slabe

III.3.Oportunitati

III.4. Amenintari
IV. Misiunea scolii
V. Viziunea
VI. Tintele strategice
VII.Optiunile strategice
VIII.Implementarea planului strategic

VIII.1.Actiuni

VIII.2 Evaluarea

VIII.3 Beneficiari/Grupuri de interes


I. COMPONENTA SITUAŢIONALĂ
I.1 ARGUMENT
Finalităţile învăţământului preuniversitar derivă din idealul educaţional formulat în Legea învăţământului: ”dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individualităţii umane, în formarea personalităţii autonome şi creative”. Din această perspectivă, finalităţile liceului propun formarea unui absolvent în măsură să decidă asupra propriei cariere, să contribuie la articularea propriilor trasee de dezvoltare intelectuală şi profesională, să se integreze activ în viaţa socială.

Afirmarea acestor finalităţi implică necesitatea gândirii unui nou mod de abordare a managementului sistemului de învăţământ, în general, şi al instituţiei şcolare în special.

Prezentul proiect de dezvoltarea instituţională este elaborat în concordanţă cu politicile educaţionale ale LICEULUI TEORETIC,,TUDOR VLADIMIRESCU”, Drăgăneşti-Olt în baza condiţiilor sociale şi economice ale perioadei actuale (puse în valoare de analiza PESTE) şi a rezultatelor analizei SWOT (pe domenii) realizată cu acest prilej.

Ca principiu director, prezentul proiect de dezvoltarea instituţională se doreşte o extensie a realizărilor obţinute până în prezent de către întregul colectiv de cadre didactice şi personalul administrativ al şcolii, recunoscând contribuţia esenţială a directorului instituţiei care a reuşit să coordoneze cu succes activităţile complexe, specifice unui management modern cu rezultate remarcabile. Extensia realizărilor este în concordanţă cu nevoile beneficiarilor în particular şi ale comunităţii în general.

Componenta prioritară a proiectului de dezvoltarea instituţională o reprezintă implementarea reformei educaţionale, a descentralizării şi asigurarea calităţii educaţiei, asigurarea competitivităţii educaţionale pe plan european, astfel încât colectivele de cadre didactice să fie capabile să adapteze activităţile specifice instruirii în conformitate cu formarea competenţelor şi abilităţilor pe care absolvenţii ciclului gimnazial trebuie să şi le însuşească.

Întregul proiect de dezvoltare instituţională s-a bazat pe realizările ce au generat calitate (rezultatul unui proces inteligent şi nu întâmplător), pe faptul că preocuparea finală a fiecăruia dintre noi înseamnă calitate. Calitatea dobândită şi cea la care aspirăm se poate obţine printr-un proces de comunicare şi colaborare, este rezultatul unei activităţi de îmbunătăţire continuă a procesului de învăţământ şi trebuie realizată pornind bine din start.




I.2. CONTEXT LEGISLATIV
Prezentul model de proiect de dezvoltare instituţională a fost conceput având la bază:

  • Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată cu completările şi modificările ulterioare

  • Legea nr. 128/1997 privind Statul personalului didactic, cu completările şi modificările ulterioare

  • Legea educaţiei naţionale – Legea nr. 1 / 2011 ;

  • Noul Cod al Muncii - Legea 40/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003;

  • Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1955/18.10.1995 pentru aprobarea Normelor de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, cu completările şi modificările ulterioare ;

  • Legea nr., 334/2002- Legea bibliotecilor, republicată cu completările şi modificările ulterioare ;

  • O.MedC nr. 4925/2005 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar;

  • O.MedC nr. 3502/2005 referitor la aprobarea Regulamentului privind actele de studii, documentele şcolare în învăţământul preuniversitar;

  • Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, aprobată cu modificări prin Legea 87/2006;

  • H.G. nr. 21/2007 privind aprobarea Standardelor de autorizare provizorie a unităţilor de învăţământ preuniversitar, precum şi a Standardelor de acreditare şi evaluare periodică a unităţilor de învăţământ preuniversitar ;

  • H.G. nr. 22/2007 pentru aprobarea Metodologiei de evaluare instituţională în vederea autorizării, acreditării şi evaluării periodice a organizaţiilor furnizoare de educaţie.



  1. PREZENTAREA UNITĂŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT


II.1. SCURT ISTORIC

Anul 1950, consemnează înfiinţarea raionului Drăgăneşti OLT în cadrul regiunii Teleorman ,apărut în urma organizării administrativ teritoriale a Romậniei din anul menţionat mai sus.

Ulterior, în 1956, raionul Drăgăneşti – Olt a fost inclus in regiunea Arges , unde a ramas pana in anul 1968, cand s-au desfiintat regiunile şi au aparut judetele , ca formă de organizare administrativă a teritoriului ţării noastre.

Din anul 1968 , comuna Drăgănesti –Olt a fost trecută in componenţa teritoriului judeţului Olt si declarata oras. Desi astazi nu mai are un rol administrative pentru comunele din zona , localitatea Draganesti-Olt mai reprezinta pentru acestea un centru comercial si social-cultural.

Numarul mare de elevi ai comunei Draganesti- Olt dornici sa continue studiile, cererile staruitoare ale oamenilor din comunele vecine si posibilitatile existente au determinat forurile administrative de la conducerea raionului Draganesti-Olt sa solicite infintarea , in toamna anului 1953 , a Scolii Medii din Draganesti-Olt.

Desfasurarea activitatii acestei noi institutii de invatamant a intimpinat mari dificultati din cauza lipsei spatiului de organizare a procesului de invatamant.

Aceasta situatie se va ameliora substantial , incepand cu anul scolar 1968-1969 , cand liceul avea 16 sali de clasa , 2 laboratoare cu depozite de materiale , cancelarie , birouri si o sala proprie pentru biblioteca.

In jurul cladirii se afla o curte larga care s-a amenajat treptat intr-o baza sportiva corespunzatoare pentru pregatirea fizica a elevilor. Mai tarziu , in anul 1977 , Liceul Teoretic Draganesti-Olt a devenit Liceu Agroindustrial. Pentru procesul de invatamant in liceu s-au amenajat 5 laboratoare si 7 cabinete , un atelier de mecanica imbunatatiri funciare si un cabinet de electrotehnica. In aceasta perioada au loc cele mai dese schimbari in planurile de invatamant.

In perioada 1978-1990, s-a construit un internat si o cantina cu o capacitate de 300 locuri pentru elevii interni.

Incepand cu anul 1990, Liceul Agroindustrial Draganesti-Olt isi redobandeste numele de Liceul Teoretic Draganesti-Olt. Intrat in valtoarea prefacerilor social-economice declansate dupa decembrie 1989, scoala romaneasca va cunoaste noi prefaceri in intreaga ei structura. Planurile de invatamant sunt adaptate cerintelor scolii de astazi. Ariile curriculare incearca sa ofere o pregatire temeinica si diversificata elevilor prin implicarea tuturor cadrelor didactice.

Incepand cu 25 mai 1996, in urma demersurilor facute catre ministerul de resort prin intermediul Inspectoratului Scolar Judetean Olt, liceul nostru isi dobandeste o noua identitate, fiind numit Liceul Teoretic «Tudor Vladimirescu » Draganesti-Olt.

In urma sprijinului acordat de minister si prin aportul unor sponsori, baza materiala a scolii a cunoscut o permanenta reinnoire. La ora actuala liceul dispune de o centrala termica proprie, de o sala de sport moderna, de cabinete si laboratoare necesare desfasurarii in conditii optime a procesului instructiv-educativ.

Acordarea numelui lui Tudor Vladimirescu liceului nostru reprezintă, pentru cadrele didactice si pentru elevi, o implicare substantiala pentru a fi mandri de patronul nostru spiritual ce a deschis calea dezvoltarii Romaniei moderne.

II.2. DATE SOCIO-CULTURALE

Oraşul Drăgăneşti- Olt, are o populaţie cu un nivel de cultură mediu, cu

tendinţă de creştere în perioada actuală.

Structura naţională şi religioasă a populaţiei constituie un element progresiv în această direcţie: 98,9% - populaţie de naţionalitate română, 96% - religie ortodoxă, 4% protestantă şi adventistă.

Unitatea şcolară a fost şi este implicată în activităţi sociale şi culturale cu parteneri precum: Protoeria Caracal, Direcţia Judeţeană de Cultură şi Patrimoniu Slatina, Primăria oraşului Drăgăneşti–Olt, Teatrul Dramatic „Marin Sorescu”-Craiova, Direcţia Judeţeană de Protecţia Copilului -Slatina, Muzeul „Campia Boianului Drăgăneşti -Olt,Casa de Cultură „Ileana Constantinescu” ,din localitate ,Biblioteca „Dumitru Popovici” ,Politia orasului Drăgăneşti -Olt,Jandarmeria -Grupa de supraveghere şi intervenţie ,Drăgăneşti -Olt,etc.


II.3. DATE DE IDENTIFICARE
Denumirea unităţii de învăţământ : LiceulTeoretic „Tudor Vladimirescu”

Nivelurile de învăţământ existente în unitate: primar, gimnazial şi liceal

Forma de finanţare: de stat

Adresa unităţii de învăţământ: strada Nicolae Titulescu, nr. 129

Localitate/ judeţ: Drăgăneşti-Olt

Cod poştal: 235400

Telefon/Fax : 0249 465 262/ 0249 465 278

E - mail: liceudraganesti@yahoo.com

Site Web: http://scoli.didactic.ro/liceulteoretictudorvladimirescu

www.liceulteoretictudorvladimirescu.wordpress.com



Denumiri purtate anterior, în ordine cronologică:

-ŞCOALA MEDIE –DRĂGĂNEŞTI –OLT - 1953

-LICEU TEORETIC-1968

-LICEU AGROINDUSTRIAL -1977

-LICEU TEORETIC-1990

-LICEU TEORETIC „TUDOR VLADIMIRESCU”-1996





II.4. TRĂSĂTURI CARACTERISTICE
II.4.1.Informaţii de tip calitativ si cantitativ

În perioada 2008-2012, Liceul Teoretic”Tudor Vladimirescu” funcţionează cu cinci laboratoare performante, unul dintre laboratoarele de informatică fiind dotat cu 25 de calculatoare noi ,Intel PENTIUM IV;departamentul de resurse umane a fost dotat ,de asemenea, cu calculatoare pentru o mai buna si eficienta desfăşurare a activităţii.

În anul şcolar 2008/2012, liceul nostru număra 46 clase şi 1202 elevi din care:

-învăţământ primar: 13 clase, 295 elevi

- invăţământ gimnazial – 12clase, 353 elevi

-invăţământ liceal zi – 20 clase, 538 elevi din care :

-2 matematica-informatica/an studiu, -1 biologie-chimie/an studiu,

-2 filologie/an studiu,



-învăţământ liceal seral – 1 clasa, 16 elevi


  • Distribuţia personalului didactic, în funcţie de disciplinele din trunchiul comun:




Disciplina predată

Numărul cadrelor didactice în funcţie de calificare

Număr personal didactic necalificat

În specialitate

În aceeaşi arie curriculară

Altă specialitate













Învăţători 13







Limba română 8







Matematică 7







Fizică 3







Chimie 3







Biologie 3

1




Geografie 3







Istorie 5

4




Limbi străine 10







Ed.fizică 3







Religie 3










  • Distribuţia personalului didactic în funcţie de tipul de lucru, pe niveluri de învăţământ:

Nivel de învăţământ

Număr cadre didactice, în funcţie de normă


întreagă

Completare de catedră










Primar

13




Gimnazial

19




Liceal/

34







  • Personal didactic cu competenţe în tehnologia informatică (IT):

60 de cadre didactice



  • Raportul elevi/profesori(nr. total elevi/nr. total norme didactice), pe niveluri:




Elevi/profesori

Elevi/normă didactică

Total unitate 1203/66

1203/75,44







Primar

295/13

Gimnazial

353/26,43

Liceal/

538/36,0



  • Structura personalului didactic în funcţie de localitatea de domiciliu

Ponderea personalului didactic cu domiciliul în localitatea unde este amplasată şcoala -50%

Ponderea personalului didactic cu domiciliul în localitate şi care face naveta zilnic-50%




  • Personalul didactic auxiliar:

Resursele umane sunt completate de:

1 bibliotecar gradul II;



  1. 1 laboranţi I;

2 secretar I ;

1 contabil şef – administrator financiar I;

1 administrator;

14 muncitori.



Comparativ cu perioada anterioară începând cu anul 2012, situaţia se prezintă astfel :


-în anul şcolar 2012/2013


    • Populaţia şcolară




Nivelul de învăţământ

Total număr de clase

Total număr de elevi

Anul de studiu

Număr clase

Număr de

elevi

Învăţământ primar

13

288


Clasa pregătitoare

1

34

Clasa I

2

48

Clasa a II-a

4

81

Clasa a III-a

3

66

Clasa a IV-a

3

59

Învăţământ gimnazial


12

280


Clasa a V-a

3

72

Clasa a VI-a

3

84

Clasa a VII-a

3

63

Clasa a VIII-a

3

61


Învăţământ liceal


20

584


Clasa a IX-a

5

126

Clasa a X-a

5

157

Clasa a XI-a

5

153

Clasa a XII-a

5

148



-în anul şcolar 2013/2014



Nivelul de învăţământ

Total număr de clase

Total număr de elevi

Anul de studiu

Număr clase

Număr de

elevi

Învăţământ primar

14

295


Clasa pregătitoare

3

69

Clasa I

2

34

Clasa a II-a

2

46


Clasa a III-a

4

80

Clasa a IV-a

3

66

Învăţământ gimnazial


12

278


Clasa a V-a

3

63

Clasa a VI-a

3

74

Clasa a VII-a

3

73

Clasa a VIII-a

3

68


Învăţământ liceal


20

556


Clasa a IX-a

5

132

Clasa a X-a

5

125

Clasa a XI-a

5

152

Clasa a XII-a

5

147


-în anul şcolar 2014/2015



Nivelul de învăţământ

Total număr de clase

Total număr de elevi

Anul de studiu

Număr clase

Număr de

elevi

Învăţământ primar

14

306


Clasa pregătitoare

3

69

Clasa I

3

70







Clasa a II-a

2

35


Clasa a III-a

2

48

Clasa a IV-a

4

84

Învăţământ gimnazial


11

279


Clasa a V-a

3

72

Clasa a VI-a

2

64

Clasa a VII-a

3

73

Clasa a VIII-a

3

70


Învăţământ liceal


20



518

Clasa a IX-a

5

120

Clasa a X-a

5

126

Clasa a XI-a

5

120

Clasa a XII-a

5

152




    • Personalul şcolii




  1. Personal de conducere




Funcţia

Numele şi prenumele

Sex

Specialitatea

Grad didactic

Vechime în învăţământ (ani)

Director

Spak Ileana

F

Matematica

I

33

Director Adjunct

Dumitrescu Maria-Magdalena

F

Lb. franceză

I

17

Director Adjunct

Manea Nicoleta

F

Prof. pt. înv. primar

I

23


  1. Cadre didactice




Cadre didactice

Total

Titulare

56

suplinitoare

Total

9

calificate

9




    • Distribuţia personalului didactic, în funcţie de disciplinele din trunchiul comun:




Disciplina

predată

An scolar


2012-2013

2013-2014

2014-2015

Învăţători

13

15

14

Limba

română


7

7

7

Matematică

8

7

7

Fizică

4

3

2

Chimie

2

2

2

Biologie

3

3

3

Geografie

2

2

2

Istorie

4

3

3

Limbi străine

10

10

9

Socioumane

2

2

2

Informatica

3

3

3

Desen

1

1

1

Ed.tehnologică

1

1

1

Religie

4

3

3

Ed.fizică

4

4

4

Ed.muzicală

1

1

1




    • Distribuţia pe grade didactice a personalului didactic angajat, anul şcolar 2013/2014 :




Număr personal didactic calificat: 56

Personal didactic

Gradul I

Gradul II

Cu definitivat

Fără definitivat

Necalificat

Total

Din care, cu doctorat







41

-

8

12

4

-




  1. Personal didactic auxiliar




Nr. crt.

Funcţia

Posturi cf. normativelor

Posturi ocupate cu personal

Calificat

Necalificat

1.

Administrator financiar, gr. I

1

X

-

2.

Secretar sef

1

X

-

3.

Secretar I

1

X

-

4.

Bibliotecar I

1

X

-

5.

Informatician

1

X

-

6.

Laborant

1

X

-



  1. Personal nedidactic (administrativ)




Nr. crt.

Funcţia

Posturi Cf. normativelor

Posturi ocupate cu personal

Calificat

Necalificat

1

Magaziner

1

X

-

2

Îngrijitor

7

X

-

3

Paznic

1

X

-

4

Fochist

3

X

-




    • Calitatea personalului didactic

În anii şcolari 2012-2013, 2013/2014, toate cadrele didactice au primit calificativul anual Foarte Bine.

Personalul didactic are o pregătire psiho-pedagogică superioară, fiind preocupat pentru realizarea de competenţe superioare şi performanţe. Au participat şi participă la programe şi strategii de perfecţionare, iar pregătirea elevilor pentru concursuri şi olimpiade cu rezultate performante a reprezentat o preocupare permanentă.

Prestigiul liceului este foarte mare şi datorită numărului mare de cadre didactice cu grad I în învăţământ şi cu o vastă experienţă in invatamantul preuniversitar.Dintre acestia 7 profesori au obtinut gradatie de merit si unul a primit distinctii pentru merite deosebite.

La nivel de judeţ 5 cadre didactice sunt metodişti si 2 cadre didactice fac parte din Consiliul consultativ al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt.





  • In anul scolar 2012/2013 scoala este organizatoarea:


  • Simpozionului judeţean „Educaţia, o şansă pentru toţi”;

  • Concurs Naţional „Iarna la români”;

  • Întâlnirile periodice în cadrul „Şcolii părinţilor” la care invităm reprezentanţi ai comunităţii locale, sunt prilej de cunoaştere a problemelor şcolii şi de găsire a soluţiilor la aceste probleme.


Yüklə 492,64 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin