Ministerul afacerilor interne



Yüklə 20,93 Kb.
tarix08.01.2019
ölçüsü20,93 Kb.
#92089

ROMÂNIA

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

INSTITUTIA PREFECTULUI - JUDETUL BUZÃU

COMISIA DE DIALOG SOCIAL

„MINUTÔ

Comisia Judeteanã de Dialog Social Buzãu

16.06.2016 ora 14:00

Comisia judeteanã de dialog social, reorganizatã prin Ordinul Prefectului Judetului Buzãu nr. 525/19.09.2014, s-a întrunit astãzi 16.06.2016, la sedintã participand 8 dintre cei 25 de membri ai comisiei, temele fiind prezentarea si dezbaterea materialului „Modificarea legislaţiei muncii si a dialogului social in sensul protejării lucratorilor si dezvoltării dialogului social in Romania” realizat de B.N.S. – filiala Buzau, respectiv sesizarile Sindicatului Invatamantului Preuniversitar „Ion Neacsu” Buzau si Primariei Orasului Nehoiu referitoare la „schimbarile abuzive de directori din institutii scolare de catre conducerea I.S.J. Buzau”.

Au fost prezenti 5 membri din partea administratiei, respectiv din Institutia Prefectului – Judetul Buzãu, Inspectoratul de Politie Judetean Buzãu, Directia de Sanatate Publica Buzau, Directia pentru Agricultura a Judetului Buzau, Inspectoratul Scolar Judetean Buzau.

Din partea Confederatiilor sindicale si patronale au fost prezenti:

Emilian Albu – presedinte Confederatia Sindicatelor Democratice din România - filialaBuzau;

Vasile Minica – presedinte Confederatia Nationala Sindicala „Cartel Alfa” – filiala Buzau;

Dobre Ion – presedinte Sindicatul Invatamantului Preuniversitar „Ion Neacsu” Buzau – invitat permanent.

Bratu Dobre – vicepresedinte Sindicatul Garzii de Mediu Buzau – invitat;

Catinca Ion – presedinte SindicatulAdministratiei Publice Locale Buzau.

SEDINTA A FOST CONDUSA DE PREFECTUL JUDETULUI BUZAU.


TEMA 1:

Domnul Manu Aurelian – presedinte B.N.S. - filiala Buzau, a prezentat materialul „Modificarea legislaţiei muncii si a dialogului social in sensul protejării lucratorilor si dezvoltării dialogului social in Romania”, din care sintetizam:

Susţinem adoptarea iniţiativei legislative cetatenesti de modificare a Codului muncii (PL-x 577/2015), aflata pe masa Parlamentului României la Camera Deputaţilor inca din data de 09.09.2015 după ce a fost adoptat tacit de Senat in data de 02.09.2015. Iniţiativa legislativa cetateneasca este prima de acest fel din istoria democratica a României insa nu stârneşte, din pacate, interesul de a fi dezbătută in Parlementul României. De asemenea Guvernul refuza sa transmită Parlamentului un punct de vedere pe aceasta iniţiativa deşi instituţia legislativa a solicitat in mod repetat acest lucru inca din 2015.

Susţinem de asemenea adoptarea proiectelor de acte normative de modificare a legii negocierilor colective (PL-x 559/2015) si a legii conflictelor colective (PL-x 633/2015) aflate in dezbaterea Camerei Deputaţilor. Se impune modificarea Legii 62/2011, lege care a afectat in mod vizibil dialogul social din Romania.

Astăzi în România numărul contractelor colective de muncă încheiate cu organizaţii sindicale este în continuă scădere, la nivel de sector de activitate nu există încheiat nici un contract colectiv de muncă, iar la nivel naţional nu s-a mai încheiat un astfel de contract.

Din cele douăzeci şi nouă de sectoare, la aproape cinci ani de la apariţia Legii 62/2011, doar şapte sectoare de activitate îndeplinesc condiţia minimă pentru a putea începe negocierea CCM la nivel de sector, celor şapte li se alătură alte patru sectoare - cele din învăţământ, Sănătate, Administraţie publică, activităţi ale organizaţiilor şi organismelor extrateritoriale şi Asistenţă socială 13 sectoare care au un statut special în ceea ce priveşte partenerul, reprezentând partea patronală.

Efectele reducerii ponderii salariaţilor acoperiţi prin contracte colective de muncă sunt deja vizibile pe termen scurt în mecanismul de distribuire a valorii adăugate. România înregistrează cel mai scăzut procent din Europa în ceea ce priveşte ponderea cheltuielilor de personal (remunerarea salarială) ca % din PIB,în 2014 valoarea acestui indicator fiind de 31,3%, în plus tendinţa este în continuare una de reducere. O astfel de distribuire a valorii adăugate create în economia românească are ca efect expunerea la risc de sărăcie a unui număr însemnat de salariaţi. Pe termen lung o astfel de evoluţie va determina o precarizare a condiţiilor de muncă şi va amplifica tensionarea relaţiilor industriale”.

Reprezentantul Sindicatului Invatamantului Preuniversitar „Ion Neacsu”, domnul Ion Dobre, a informat membri comisiei despre schimbarile abuzive de directori de institutii scolare de catre conducerea I.S.J. Buzau, anume:

În şedinţa Consiliului de administraţie a I.S.J. Buzău din data de 02.06.2016, în prima zi de activitate a doamnei inspector şcolar general Florina Stoian, numită prin ordin de ministru începând cu data de 01.06.2016, au fost destituiţi, fără justificare, directorii Şcolii Gimnaziale Cislău şi Liceului Teoretic „N.Iorga” Nehoiu. Măsura nu a fost trecută pe ordinea de zi, ca punct distinct, fiind discutată şi adoptată la diverse. În locul directorilor destituiţi au fost numite persoane din anturajul politic al doamnei inspector şcolar general, iar schimbarea o interpretăm ca recompensă pentru serviciile făcute, întrucât nu înţelegem de ce această schimbare are loc acum când clasele a XII-a şi a XIII-a încheie anul şcolar, când probele de competenţe sunt în desfăşurare, când clasele a VIII-a mai au o săptamână de cursuri şi când trebuie pregătite examenele privind testarea naţională şi bacalaureat. Suntem îngrijoraţi de faptul că doamna inspector general uzează de experienţa practică acumulată în perioada guvernării PDL, când a ocupat aceeaşi funcţie cu delegaţie, iar hotărârile, multe abuzive, erau dicatate de decidenţii politici locali din aceeaşi perioadă.



Vă solicităm, domnule Prefect, să verificaţi cele expuse de noi şi să stopaţi abuzurile pe care le-am semnalat întrucât, după informaţiile pe care le avem, urmează şi altele. Nu contestăm persoanele care au fost numite pentru ocuparea funcţiei de director în unităţile respective, dar nu putem accepta aceste schimbări după bunul plac. O eventuală schimbare a conducerii unităţilor şcolare poate fi făcută, fără a trezi suspiciuni, începând cu 01.09.2016, când încetează de drept mandatul actualilor directori. La concursurile ce se vor organiza pentru ocuparea funcţiilor de directori pot participa toţi cei care doresc şi întrunesc condiţiile prevăzute de metodologie. Am solicitat d-lui Ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, o audienţă în vederea prezentării situaţiei expuse cu speranţa că va lua măsurile ce se impun. Credem că, prin autoritatea pe care o reprezentaţi, puteţi să interveniţi în stoparea a ceea ce noi interpretăm ca, ABUZ ÎN FUNCŢIE”.
La final, atât prefectul judetului cât si membri comisiei de dialog social au solicitat înaintarea materialelor prezentate de catre reprezentantul Sindicatului Invatamantului Preuniversitar „Ion Neacsu”, domnului Adrian CURAJ, Ministru al Ministerului Învatamântului si Cercetarii Stiintifice, spre competenta solutionare. Totodata Inspectoratul Scolar Judetean Buzau trebuie sa prezinte un punct de vedere privind sesizarile prezentate, pânã la data de 23 iunie 2016.

Presedintele Comisiei Judetene de Dialog Social Buzãu


P R E F E C T,


GEORGE SAVA

Secretar Comisie de Dialog Social

Lungu Marcel

Se transmite prin mail si posta




Tel. 0238.710.609 ● Fax 0238.721.694

B-dul Nicolae Bălcescu, nr. 48, Buzău, C.P. 120246



Web www.prefecturabuzau.ro ● E-mail prefect@prefecturabuzau.ro


Yüklə 20,93 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin