Mpactul tatuajelor asupra sanatatii



Yüklə 30,72 Kb.
tarix16.04.2018
ölçüsü30,72 Kb.
#48408

Impactul tatuajelor asupra sanatatii




Generalitati


Tatuajele sunt o forma de machiaj permanent a corpului. Se practica de sute de ani si realizarea lor este chiar traditionala in unele culturi. Tatuajele sunt din ce in ce mai populare, atat in randul femeilor cat si al barbatilor. Specialistii in dermatologie au realizat un studiu care a relevat faptul ca 36% din americanii cu varsta intre 18-29 de ani au sau sunt pe cale sa isi faca un tatuaj.

Tatuajele se realizeaza prin injecatrea unor pigmenti colorati in derm.

Dupa injectia initiala, pigmentul este dispersat . Colorantul este o particula straina organismului, ca urmare se vor activa celulele sistemului imun pentru a il neutraliza . Pigmentul insa se va stabili la limita dintre derm si epiderm. Totusi, pe masura ce timpul trece (in zeci de ani, insa) culoarea se sterge deoarece pigmentii migreaza pofund in derm si tatuajul nu mai este vizibil la suprafata pielii.
Imediat dupa realizarea tatuajului zona poate sa apara rosie, edematiata si la suprafata se poate forma o crusta. Este normal ca din tatuaj sa curga cateva picaturi de sange pentru maxim 24 de ore si cateva zile se poate scurge din plaga un lichid limpede sau usor sangvinolent.

Datorita faptului ca afecteaza continuitatea tegumentelor, fiind o pocedura mininvaziva, exista riscuri asociate efectuarii tatuajelor, atat de natura infectioasa cat si alergica.

De aceea saloanele moderne au obligatia sa utilizeze instrumente sterile si cei care fac tatuajele sa fie foarte precauti si sa isi ia masuri pentru a evita aparitia acestor complicatii.

Probleme frecvente asociate tatuajelor


Cele mai frecvente probleme asociate tatuajelor sunt :
- Infectiile locale/generale

- Dermatita de contact (reactie cutanata moderata) sau reactii alergice importante (care apar de obicei la colorant sau la metoda).


1. Infectarea pacientilor cu hepatita B, C, tuberculoza, tetanus, HIV sau infectii dermatologice cu Staphylococcus aureus. Usurinta cu care se transmit aceste boli este cauzata de caracterul mininvaziv al procedurii si contactului direct cu sangele sau alte fluide ale organismului pacientului. Aceste complicatii apar daca instrumentele nu sunt sterilizate dupa fiecare utilizare. Daca insa curatarea si dezinfectarea lor se realizeaza corespunzator, riscul de aparitie a infectiilor se reduce simtitor.
2. Cicatrizarea inestetica
3. Cele mai frecvente reactii alergice apar datorita utilizarii de catre cel care efectueaza tatuajul a manusilor de latex. Alergii la pigmentii folositi sunt destul de rare si apar in special la anumite nuante de rosu si verde. Simptomele sunt de obicei locale : prurit (mancarime), tumefactie locala, inrosirea zonei sau scurgerea unui lichid limpede numit ser din zona tatuata. Riscul de aparitie a reactiilor anafilactice (soc anafilactic ) este prezent in timpul procedurilor de indepartare a tatuajului
Inainte de a-si face un tatuaj, doritorii trebuie sa ia in considerare toate aspectele unui tatuaj , atat cele de ordin cosmetic si estetic, cat si cele medicale. Tatuajele trebuie considerate ca fiind permanente Indepartarea tatuajelor este un proces dificil si poate lasa cicatrici inestetice.
Cea mai utilizata metoda de indepartare a tatuajelor este cea chirurgicala cu laser. 

Tatuajele temporare sunt foarte populare printre adolescenti deoarece nu presupun inteparea pielii, iar efectul estetic este acelasi si se mentine cateva saptamani. Substantele cu care se realizeaza sunt rezistente la apa insa pot fi cu usurinta indepartate cu creme uleioase. Totusi, chiar si aceste tatuaje pot crea probleme deoarece substantele cu care se realizeaza determina aparitia reactiilor alergice (in special dermatita de contact).
In cazul in care apar probleme datorita efectuarii necorespunzatoare a unor tatuaje pacientii sunt sfatuiti sa se adreseze medicului pentru evaluarea starii generale, evolutia tatuajului, pentru diagnosticarea problemelor de sanatate si instituirea unui tratament prompt care sa amelioreze simptomatologia.

Urgente


Pacientii sunt sfatuiti sa apeleze cat mai repede la medic in cazul in care, dupa efectuare unui tatuaj, apar :
- Dificultati la inghitit , senzatie de apasare in regiunea cervicale, daca limba se mareste in volum sau daca apar semne ale obstructiei cailor respiratorii.
- Reactii alergice grave (anafilatice).
- Dispnee (dificultate la respirat).
De asemenea, medicul trebuie consultat daca pacientul considera ca :
- Tatuajul nu se vindeca in mod corespunzator sau se vindeca foarte lent: persista mult timp tumefactia, durerea si aspectul rosu al zonei.
- A dezvoltat semne si simptome sugestive pentru o infectie : febra, alterarea starii generale, frisoane.
- Are o reactie alergica la tatuaj.
- Are nevoie de un vaccin antietanic.
- Dupa efectuarea tatuajului s-a imbolnavit mult mai frecvent ca inainte, bolile au raspuns greu la tratament iar starea de sanatate s-a deteriorate

Exista o serie de factori de risc care predispun la aparitia unor probleme de sanatate in urma realizarii unui tatuaj. Acestea tin de terenul imun al gazdei (de capacitatea sitemului imun de a face fata imediat unei infectii si de a o elimina rapid din organism), de posibilitatile de cicatrizare si vindecare a zonei. 
Printre acesti factori de risc se numara :
- Probleme medicale coexistente :

malformatii ongentiale, malnutritieobezitate, interventii chirurgicale in antecedentele recente ce au avut drept rezultat indepartarea ganglionilor limfatici din zona respectiva, afectiuni hepaticediabet zaharat, neoplazii, boli hematologice, anemii.


Medicamente : radioterapie, citostatice, corticosteroizi (prednison), anticoagulante (heparina,  aspirina).
Comportamente individuale : consumul de droguri, sindromul de abstinenta, consumul cronic de alcool, fumatul.
Daca starea pacientului nu este grava si nu are factori de risc asociati care sa interfere cu prognosticul si cu vindecarea, tratamentul se poate desfasura si la domiciliu, urmand insa sfaturile medicului specialist.

Tratament la domiciliu


Problemele minore care apar ca urmare a efectuarii unui tatuaj se pot trata cu succes si acasa - este vorba de inflamatii si dureri locale ce nu sunt acompaniate de semne generale (febra, frison). In cazul in care pacientul a primit indicatii de la cel care i-a facut tatuajul, acestea trebuie respectate intocmai. In general, zona pe care s-a realizat tatuajul poate fi ingrijita utilizand sapunuri si creme antibacterine. 

Unguentele pot fi si ele indepartate cu apa si sapun antibacterian, la fel si sangele, chegurile sau serul ce se poate scurge din rana. Stergerea locului se face exclusiv prin tamponare usoara, niciodata prin miscari rapide, energice sau utilizand materiale abrazive. Se pot folosi prosoape moi din bumbac (acesta are proprietati absorbante excelente) sau prosoape din hartie. Se aplica apoi un unguent care sa contina antibiotic si de preferat vitamina A si D.

Pacientul poate face dus dupa ce si-a facut tatuajul, insa baile fierbinti nu sunt indicate imediat. Abia dupa 2-3 saptamani se poate scufunda linistit in cada. De asemenea, inotul ar trebui evitat 2 saptamani.
Dupa cateva zile zona se poate descuama usor. Daca procesul este foarte accentuat semnifica de fapt ca tatuajul a fost executat incorect iar pacientul trebuie sa fie atent deoarece pot sa apara si alte reactii neplacute. 

Pentru a inmuia zona se pot aplica comprese cu apa calda (dar nu fiebinte) timp de 5 minute, de cate 2-3 ori/ zi. Zona nu trebuie scarpinata. Descuamarea se va incheia de la sine iar mancarimea va disparea.


Dupa ce zona este vindecata trebui protejata in permanenta de soare prin utilizarea unor creme cu factor de protectie solar cat mai mare, minim 30. Razele solare pot deteriora tatuajul foarte repede.

Alte sfaturi utile:
- Incercarea de stopare a oricarui tip de hemoragie locala. Este normal ca tatuajul sa sangereze maxim 24 de ore de la efectuare, insa aceasta sangerare este minima (doar cateva picaturi). pentru a o opri se poate aplica un pansament steril care se tine apasat cateva minute. Se repeta ori de cate ori tatuajul sangereaza.
- Aplicare de comprese reci pe zona algica. Acestea pot reduce inflamatia, durerea si pruritul. Compresele se pot realiza prin infasurarea unei pungi cu gheata (sau cu legume congelate) intr-un prosop (sau orice alt material din bumbac). Gheata nu trebuie niciodata aplicata direct pe piele deoarece va determina aparitia unor leziuni (din cauza temperaturii extrem de scazute). Se poate aplica pe zona respectiva timp de 5 minute, apoi se indeparteaza. Dupa aproximativ 10 minute se poate pune iar in contact cu tegumentul.
- Administrarea de antihistaminice pentru efectul lor antialergic. Antihistaminicele pot ameliora spectaculos mancarimea si edemul local. Pacientii trebuie insa sa se limiteze la antihistaminice care se pot elibera fara prescriptie medicala.

- Evitarea utilizarii unor sapunuri, lotiuni sau creme puternice, pe baza de alcool, deoarece acestea accentueaza pruritul prin modificarea pH-ului zonei.


Pentru protejarea tatuajului pana la vindecarea completa a zonei, pacientilor le este recomandat :
- Sa aplice un bandaj steril pentru a preveni iritarea sau infectarea regiunii.
- Sa aplice un unguent sau praf pe baza de antibiotic  (pentru a preveni suprainfectarea cu germeni). Daca unguentul este aplicat pe bandaj, acesta nu se va lipi si tatuaj si va fi mai usor de indepartat. Exista posibilitatea ca prima aplicare a bandajului sa produca un disconfort local. Bandajul trebuie dat periodic la o parte pentru a se verifica starea regiunii. 

Daca apar iritatii locale sau durerea se intensifica pacientii trebuie sa renunte la utilizarea unguentului respectiv (acestea sunt semne ale unei reactii alergice si impun schimbarea tratamentului).


- Sa schimbe zilnic pansamentul sau ori de cate ori se murdareste sau se uda. In cazul in care bandajul nu se dezlipeste usor, pacientul il poate uda sau poate scufunda zona bandajata in apa pentru cateva minute.
- Sa lase zona neacoperita ori de cate ori acest lucru este posibil

In cursul tratamentului la domiciliu pacientii trebuie sa isi urmareasca atent evolutia si sa consulte medicul daca apar simptome noi, daca cele vechi se agraveaza sau nu se amelioreaza in prezenta tratamentului corect efectuat timp de 1- 2 saptamani, daca apar semne si simptome sugestive pentru o infectie sistemica sau pentru o reactie alergica.


Preventie


Exista o serie de masuri ce pot fi luate pentru a preveni aparitia complicatiilor tatuajelor. Persoanele care doresc sa isi faca un tatuaj sunt sfatuite sa analizez riscurile si beneficiile si apoi, in cunostinta de cauza, sa se decida. Printre aspectele care ar trebui considerate se numara :
Impactul social pe care il poate avea un tatuaj. Exista inca foarte multe persoane care judeca si marginalizeaza oamenii tatuati. Tatuajele sunt percepute negativ de anumite grupuri socio-economice si pot reprezenta un criteriu pentru care persoanele respective nu sunt angajate, indiferent de calitatile lor.
Dorinta de a renunta la el, dupa un timp. Pentru a se hotara, doritorii ar trebui sa se consulte cu alte persoane care au trecut prin aceasta experienta, dar care in timp nu au mai fost atat de incantate de alegerea lor. Tatuajele sunt permanente ; de cele mai multe ori incercarile de indepartare a acestora se soldeaza cu esecuri, iar zona poate ramane inestetica. Daca decizia este finala, atunci modelul ar trebui sa fie unul care sa isi mentina semnificatia in timp.
Motivul pentru care persoana respectiva doreste sa isi faca un tatuaj. In general tatuajele se fac in scopuri decorative sau in cadrul unor ritualuri (in special in tari precum Laos, Camboga, Tailanda, Filipine) sau in scopuri cosmetic (tot tatuaje sunt si conturul sprancenelor, conturarea sau colorarea permanenta a buzelor si aplicarea de alunite false).

Pacientii nu sunt sfatuiti sa isi faca un tatuaj cand sunt sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor. Din cauza faptului ca sunt greu de indepartat, pacientii trebuie sa fie siguri ca isi doresc tatuajul respectiv.


Anterior efectuarii lui se recomanda vaccinarea antitetanica, in special daca au trecut mai mult de 10 ani de la ultimul rapel.

Dupa efectuarea tatuajului nu se recomanda aplicarea de lotiuni sau creme pe baza de hidrocarburi aromatice sau lanolina deoarece acestea favorizeaza inchiderea porilor, aparitia complicatiilor si stoparea procesului de vindecare.
Daca tatuajul este complicat si va necesita un timp mai lung pentru a fi realizat, specialistii recomanda pacientilor sa vina la salon insotit ca sa aiba cine sa ii duca apoi acasa in siguranta. In timpul efectuarii tatuajului in organism se elibereaza cantitati crescute de endorfine care pot crea o stare de confuzie si ameteala ce poate merge chiar pana la lesin dupa ce tatuajul s-a incheiat.
ATENTIE !

Alegerea salonului si tatuajului trebuie si ea facuta cu multa grija :

- Salonul de tatuaj sa fieobligatoriu autorizat - Instrumentarul trebui sa fie steril.
- Persoana care face tatuajul trebuie sa poarte manusi pe care sa le schimbe dupa fiecare client (preferabil manusile trebuie sa nu fie din
 latex, deoarece acesta poate determina aparitia de reactii alergice cutanate). Salonul trebuie sa respecte normele de igiena impuse de autoritati.
- Un salon echipat corespunzator trebuie sa aibe recipiente speciale marcate pericol biologic in care sa fie aruncate toate obiectele ce vin in contact cu sangele sau alte fluide biologice (ace, seringi), precum si un autoclav pentru
sterilizare.

In cazul in care pacientul isi doreste indepartarea tatuajului peste cativa ani se recomanda alegerea unuia in albastru inchis, negru sau rosu deoarece acestea sunt culorile care se pot indeparta cel mai usor. Culorile deschise (bleu, galben, verde) sunt aporape imposibil de scos.Inainte de efectuare tatuajului, clientul trebuie sa confirme inca o data locul, modelul si culorile ce vor fi folosite, pentru a evita aparitia eventualelor confuzii.
Experienta persoanei care efectueaza tatuajul este si ea foarte importanta. Un specialist stie cum sa evite aparitia infectiilor, stie cum sa combine culorile, cum sa realizeze desenul pentru a fi cat mai reusit si poate sfatui mult mai bine clientul in legatura cu metodele de ingrijire a tatuajului pana in momentul in care se vindeca complet.
In cazul in care au existat in antecedente reactii alergice la diverse produse colorante (vopsea sau colorant de par, de sprancene, sau chiar la vopselurile utilizate industrial), pacientul este sfatuit sa nu isi faca un tatuaj. 

De asemenea, alergia trebuie comunicata medicului si trebuie amintita ori de cate ori pacientul se afla in spital pentru diverse tratamente. Pentru a verifica riscul de aparitia a unei reactii alergice, doritorii sunt sfatuiti sa aplice o cantitate mica de vopsea de par pe incheietura mainii sau in spatele urechii si sa astepte cateva ore sa vada efectul acesteia asupra organismului. Daca la locul aplicarii apare o reactie cu inrosire, tumefactie si prurit, inseamna ca pacientul are alergie la acest compus si tatuajele sunt contraindicate. Daca nu se modifica starea generala, organismul tolereaza prezenta colorantilor si nu exista riscuri vitale.


Pregatirea vizitei la medic


In cazul in care pacientul are probleme de sanatate din cauza tatuajului, se impune prezentarea grabnica la medic. 
Examenul fizic local si cel general, cu evidentierea modificarilor regionale cauzate de prezenta tatuajului este sugestiv de cele mai multe ori pentru diagnostic
De aceea, pacientul este sfatuit sa pregateasca dinainte de a intra in cabinet raspunsul la unele din intrebarile pe care medicul poate sa puna, de exemplu
- Cand a fost realizat tatuajul si in ce conditii.
- Unde este tatuajul si daca mai sunt si altele pe corp.
- Daca cel care l-a facut a utilizat manusi si instrumente sterile.
- Care au fost masurile recomandate dupa efectuarea tatuajului si modul in care acestea au fost respectate.
- Care a fost tratamentul administrat la domiciliu si cum a evoluat simptomatologia in prezenta acestuia. Pacientul trebuie sa precizeze si daca a luat medicamente fara reteta medicala sau daca a aplicat diverse alifii si unguente pe zona respectiva.
- Cand a fost ultima injectie antitetanica.
- Daca exista factori de risc asociati, comportamente de risc sau alte probleme de sanatate.
Yüklə 30,72 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin