Împreună pentru totdeauna: Atracție romantica sau dragoste? N



Yüklə 22,85 Kb.
tarix30.01.2018
ölçüsü22,85 Kb.
#41350


Împreună pentru totdeauna: Atracție romantica sau dragoste?

Nu am avut in viața mea sentimente atât de intense pentru nimeni.

A fost dragoste la prima vedere.

Am simțit ca e sufletul meu pereche.

Si prima voastră întâlnire a fost un soc seismic?

Fiecare poveste de dragoste este marcata de un început. De ce ne îndrăgostim cu atâta intensitate la prima vedere, desi rațiunea ne spune sa o luam la fuga? De ce alte cupluri ajung la căsătorie de la o prietenie rațională?

Care sunt dorințele ascunde ale psihicului nostru când vine vorba de a ne alegem partenerul? Tot mai multa se confunda aceasta atracție cu dragostea, îndrăgostirea cu iubirea si devenim tot mai confuzi in deciziile noastre când vine vorba de implicarea într-o relație.

Când vine vorba despre ATRACȚIA ROMANTICA, teoriile nu întârzie sa apară.

Bio-logica atracției romantice la bărbați ne spune ca aceștia sunt atrași de femeile cu o frumusețe clasica, cu pielea luminoasa, ochii deschiși la culoare, buze roșii si obrajii roz pentru ca aceste calități transmit un mesaj mult mai important la nivele psihicului acestora. Femeia cu aceste calități indica o sănătate buna, o femeie la apogeul vârstei la care poate rămâne însărcinată.

In cazul femeilor, ele își aleg partenerii după o logica putin diferita. Instinctiv ele sunt atrase de bărbații care poseda calități ‘’alfa’’ pentru ca undeva la nivelul psihicului femeii mesajul transmis este: El este cel care poate asigura supraviețuirea grupului familial mai mult decât frumusețea si tinerețea.

O alta teorie care explica atracția romantica este teoria schimbului din psihologia sociala.

Când suntem in misiune pentru căutarea partenerului ne cântărim unii pe ceilalți si in câteva secunde întocmim un punctaj si îl comparam cu al nostru. Daca este aproximativ egal atunci putem începe sa facem primul pas pentru ‘’a încheia afacerea.

Spre deosebire de teoria biologica acum nu ne mai interesează doar frumusețea si statutul social si întreg ansamblul.
O a treia teorie adăugă inca o dimensiune atracției romantice. Aceasta susține ca un factor important in alegerea partenerului este felul cum ne potențează respectul de sine.

Fiecare dintre noi poarta o masca si interpretează un personaj, care este de fapt fata pe care o arătăm celorlalți. Teoria personajului demonstrează ca ne alegem partenerul care ne va intensifica aceasta imagine.

Desi aceste teorii explica câteva dinte aspectele atracției romantice inca nu am obținut răspunsurile la întrebarea:

Ce anume explica intensitatea dragostei romantice, acele mix uri de emoții, acel extaz copleșitor?

Si mai mult cum putem explica distrugerea emoțională însoțită de ruperea unei relații, acel val de sentimente care ne poate da lumea peste cap si ne poate îneca in auto-victimizare si teama?

De cate ori ti s-a întâmplat sa fii părăsită si sa fii incapabila de a manca si a dormi, de cate ori ai plan si ai fost dezorientata când o relație s-a încheiat?

Daca e sa ne gândim la teoriile de mai sus, abordarea adecvata ar fi ca după un eșec sentimental ar fi sa pornim pur si simplu într-o noua misiune de alegere a partenerului.

Insa se pare ca avem gusturi mai fine decât ar indica aceste teorii, ba mai mult se pare ca toate acele persoane de care suntem atrași au tendința de a semăna unii cu ceilalți.

Ia-ți câteva clipe si gândește-te la trăsăturile pe care le aveau in comun cei pe care i-ai considerat potențiali partenerii de-a lungul vremii. Daca te ajuta poți sa faci inclusive o lista, cu siguranță vei descoperi multe asemănări si in special trăsăturile lor negative.

De multe ori ne spunem ca niciodată nu ne vom mai încurca cu o persoana care prezintă trăsăturile celei dinainte, sau niciodată nu ne vom alege partenerul care seamăn cu modelul pe care l-am avut in familie, dar adeseori ne trezim alegând tocmai acești parteneri, din nou si din nou, într-un ciclu repetitiv.

Adesea spunem ca ne-am plictisi daca el ar fi așa cum am vrea noi, si astfel cădem in plasa jocului crezând ca aceasta este iubirea sănătoasă când de fapt ceea ce ne tine captive este de fapt acest mix de emoții copleșitoare.

Draga mea, daca torenții pe care i-ai simțit la prima întâlnire ți-au provocat adevărate valuri seismice, daca mereu aștepți aceste valuri pentru alegerea partenerului si trăiești in iluzia ca așa trebuie sa fie, ca aceasta este iubirea adevărată care rezista in timp, s-ar putea sa te înșeli.

Te invit sa pătrundem putin in abisul inconștientului si sa descoperim cat este alegerea noastră atunci când spui da partenerului tau, si cat este alegerea Marelui Inconștient.

Am spus adesea ca toate gândurile noastre logice reprezintă de fapt un val fin care acoperă inconștientul, care este mereu noi, mereu treaz si active, mereu luând decizii

{}

Draga mea, am decis sa îți aduc la îndemână aceste explicații din motiv personal.



In ultima vreme am văzut in jurul meu atâtea cazuri de dependenta emoțională, atâta confuzii intre ceea ce înseamnă atracție romantica ci ce reprezintă de fapt acest sentiment de dragoste pe care toți îl căutam, încât simt ca e de datoria mea sa îți adresez acest indemn inca o data!

Trezește-te femeie! Ieși din ciclul repetitiv al relațiilor distructive. Trezește-te din visare si reprogramează-te pentru relații sănătoase. Stiu si eu cum miturile iubirii, filmele, poveștile nemuritoare te-au influențat in crearea propriului tau model despre iubire insa de aici e doar propria ta decizie.

Oamenii puternici, oamenii care stiu ce-și doresc, cu simțul de sine bine dezvoltat nu se plâng, căuta soluții, acționează. Ieși din pasivitatea cu care te-ai obișnuit. Nu exista noroc sau ghinion. Exista șanse de care tu poți profita sau nu! E alegerea ta!

Vrei mai mult? Ieși din pasivitate! Educă-te! Lucrează la tine si la visurile tale, nu aștepta să-ți bata cineva la usa! In orice domeniu ai căuta. Scopul nostru pe Pământ al tuturor este sa evoluam, nu sa ne trezim, sa consumam, sa dormim si tot așa.

Întotdeauna va fi ceva mai important de făcut, întotdeauna vei găsi scuze pentru ce nu ai făcut, atunci de ce cauți scuze si cauze când vine vorba despre calitatea vieții pe care o trăiești?

Te afli la o răscruce intre 2 drumuri si unul este neted si ușor de străbătut la prima vedere, dar întruchipează de fapt stilul de viață pe care îl ai acum, relațional, personal; iar celălalt este neasfaltat insa cuprinde diamante pe care le poți găsi îngropate, diamante pe care le poți șlefui astfel încât la capătul drumului sa ajungi la ce îți dorești. Primul merge din inerție insa la al doilea e nevoie de munca. Recompensele le cunoști la amândouă. Ce alegi?

{}

Vom împărți creierul in creierul nou si creierul vechi așa cum am mai făcut-o si in alte articole. Gândește la creierul vechi ca fiind cel care generează reacțiile automate pe care le ai, el este cel care le determina.



Cealalta parte a creierului o numi creierul nou, conform clasificării lui Hendrix si este partea din noi conștientă si alerta, care păstrează legătura cu mediul înconjurător. El este in mare parte logic si încearcă sa găsească o cauza pentru orice efect si un efect pentru orice cauza.

Se pare ca principal grija a creierului vechi este autoapărarea. El este întotdeauna in alerta si își pune neîncetat întrebarea: Este sigur sa fac asta?

Cum percepe creierul vechi informația si cum o percepe cel nou?

De exemplu: In timp ce creierul nou face diferența intre Ana, George si Tania cel vechi ii împarte pe acești oameni in 6 categorii de baza. Singurul lucru de care ii pasa creierului vechi este daca o anumită persoana:



  • Ne poate îngriji

  • Poate fi îngrijită

  • Putem face sex cu ea

  • Putem fugi de ea

  • Ne putem supune ei

  • O putem ataca

Subtilități precum acesta este varul meu, vecina mea sunt trecute cu vedere.

Se pare ca fiecare dintre noi căutăm un partener cu un anumit set de trăsături de personalitate, pozitive si negative iar cel care alege este de multe ori subconștientul.

Atunci când ești cuprins de acel val de emoții copleșitoare ai tendința de înceta sa mai pui întrebări si sa te lași prinsa in aceasta cascada a atracției romantice.

Pe lângă acest mix de emoții întreabă-te daca aveți puncte de interes comune, daca nu cumva ești atrasa de aceasta persoana pentru a juca un rol pentru acesta si tot acest mix de emoții este distrugător?

In momentul când îți alegi partenerul lucrurile merg mult mai departe de fluturași, si sentimente intense, pentru ca aceasta perioada nu durează pe veșnicie, si la un moment dat s-ar putea sa te trezești ca acele emoții de la început, in condițiile in care au fost singurul criteriu pe baza căruia ai ales, nu este suficient. Te-ai gândit ca veți fi împreună pentru totdeauna, ca El este sufletul tau pereche, ca a fost dragoste la prima vedere si acum s-a sfârșit. Unde ai greșit? Totul părea atât de frumos la început!

Întotdeauna avem tendința de a compara cu începutul.

Nu mai e ca la început, tu nu mai ești ca la început.

In cazurile iubirii sănătoase relația si nivelul de satisfacție in legătură cu relația este progresiv, iar de cele mai multe ori relația dependenta este regresiva. Începutul care de fapt este iluzia îndrăgostirii se stinge încet încet si poate conduce chiar spre distrugere.

Mitul împreună pentru totdeauna rămâne de multe ori un mit daca ne lăsăm duse de val si lăsam alegerile noastre la nivel inconștient. Te.

Alegerile într-adevăr sunt cele care dau o forma destinului, tau, insa doar alegerile conștiente.

Data viitoare vorbim despre ce înseamnă iubirea sănătoasă si ce înseamnă iubirea dependenta. Pana atunci, te invit sa ne împărtășești cum a început povestea ta de dragoste. Lasă un comentariu si amintește-ți cu drag acel moment.

Cu drag


Cristina Miculete


Yüklə 22,85 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin