Notă informativă



Yüklə 22,24 Kb.
tarix02.11.2017
ölçüsü22,24 Kb.
#27949

Notă informativă

Privind participarea la cea de-a 132-a Sesiune a Consiliului FAO

18-19 iunie 2007

Roma, Italia
În perioada 18-22 iunie 2007 au avut loc lucrările celei de-a 132-a Sesiuni a Consiliului FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie),la care delegaţia Republicii Moldova a fost pentru prima dată reprezentată ca naţiune-membră a acestui organ de conducere al organizaţiei.

I. La sesiune au participat:

1. Dl Ştefan CALANCEA, Viceministru al agriculturii şi industriei alimentare;

2. Dna Diana Gherman, consultant al Direcţiei Analiză, Monitorizare şi Evaluare a Politicilor;

3. Dl George Avronic, Ambasada Republicii Moldova în republica Italiană.


II. Obiectivele participării la forul respect au constituit următoarele:

1. Reprezentarea ţării noastre la lucrările celei de-a 132-a Sesiuni a Consiliului FAO;

2.Participarea la întrevederi bilaterale cu factorii de decizie ai organizaţiei.

III. Sumarul rezultatelor participării la evenimentul nominalizat:

Cea de-a 132-a sesiune a Consiliului FAO s-a desfăşurat în perioada 18-22 iunie curent la Cartierul General al FAO. Reprezentanţii Republicii Moldova au avut întrevederi cu Directorul General al organizaţiei şi cu responsabilul Direcţiei pentru Situaţiile de Urgenţă din cadrul Departamentului de Cooperare Tehnică al FAO.

Subiectele puse în discuţie la lucrările Consiliului FAO, pe parcursul a două zile de

participare a reprezentanţilor ţării noastre, au fost după cum urmează:



  • Procedurile introductive ale Sesiunii;

  • Raportul celei de-a 33-a Sesiuni a Comitetului pentru Securitatea Alimentară Mondială(7-10 mai 2007, Roma);

  • Raportul celei de-a 27-a Sesiuni a Comitetului pentru Pescuit;

  • Raportul celei de-a 18-a Sesiuni a Comitetului pentru Silvicultură;

  • Raportul celei de-a 66-a Sesiuni a Comitetului pentru problemele Mărfurilor;

  • Raportul celei de-a 20-a Sesiuni a Comitetului pentru Agricultură(25-28 aprilie, Roma);

  • Raportul Şedinţei comune a celei de-a 97-a Sesiuni a Comitetului de Programare şi a celei de-a 118-a Sesiuni a Comitetului pentru Finanţe;

  • Raportul celei de-a 117-a Sesiuni şi a celei de-a 118-a Sesiuni a Comitetului pentru Finanţe;

  • Evaluarea independentă externă a FAO;

  • Programul sumar al Activităţii şi Bugetului FAO pentru anii 2008-2009.

Ţările-membre ale Consiliului(SUA, Japonia, Comisia Europeană, Armenia, China, Coreea, Cuba, Mexic, Mali, Nigeria, India ş.a.), precum şi observatorii şi reprezentanţii societăţii civile, şi-au expus, pe parcursul lucrărilor sesiunii, viziunile pe marginea rapoartelor prezentate pentru discuţii şi decizii.

S-a accentuat importanţa rolului de lider al FAO în lupta împotriva malnutriţiei şi a sărăciei mondiale. Un aspect important de menţionat este faptul că realizarea obiectivelor principale ale Summit-ului pentru Securitatea Alimentară ce se referă reducerea în jumătate a malnutriţiei şi a sărăciei la nivel global, pînă în anul 2015, în mare parte depinde de voinţa politică a statelor. Statele trebuie să-şi unească eforturile pentru a contribui la creşterea productivităţii agricole, dezvoltarea pieţelor, îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru regiunile rurale, sub coordonarea globală a FAO.

În aceeaşi ordine de idei, s-a subliniat faptul că necătînd la eforturile FAO de a lupta împotriva foametei şi a sărăciei este necesar de a elabora strategii concrete privind dezvoltarea bioenergiilor pentru a susţine eforturile guvernelor în această luptă. În acest context, dezvoltarea bioenergiilor pentru a susţine eforturile guvernelor în această luptă. În acest context, dezvoltarea industriei biocombustibilului a fost un subiect aparte la Sesiunea nominalizată, ce ar constitui o oportunitate pentru o mare parte a statelor de a găsi mijloace pentru a creşte productivitatea agricolă în ţările lor. Statele - membre susţin producerea şi utilizarea bioenergiilor, şi pledează pentru a creşte pentru elaborarea unui studiu mai comprehensiv, sub egida FAO, la acest subiect.

Cu referinţă la dezvoltarea acvaculturii în lume, statele-membre şi-au expus opiniile pe marginea pescuitului de scară mică, subliniind importanţa şi actualitatea acestuia.

Alte subiecte puse în discuţie au fost legate de o analiză mai aprofundată privind securitatea alimentară a statelor africane, dar şi a tuturor statelor lumii, răspunsul FAO la prevenirea, combaterea şi răspîndirea gripei aviare, Alianţa Internaţională împotriva Foametei şi altele.

Un subiect aparte l-a constituit adoptarea limbii ruse ca limbă oficială a FAO. Delegaţia rusă şi-a prezentat argumentele în favoarea adoptării limbii ruse, fiind susţinută de reprezentanţii Ucrainei şi Belorusiei. Reprezentanţii SUA şi ai Comisiei Europene s-au prezentat de asemenea în favoarea limbii ruse, specificînd, însă, că implicaţiile introducerii limbii ruse drept cea de-a şasea limbă oficială a FAO ar presupune cheltuieli imense pentru bugetul organizaţiei. Prin urmare, o opţiune ar fi instituirea unui Fond special care, în urma contribuţiilor benevole ale statelor-membre, ar finanţa introducerea limbii respective în circuitul organizaţiei. Consiliul a decis examinarea mai minuţioasă a implicaţiilor introducerii limbii ruse drept limbă oficială a FAO, precum şi examinarea acestui fapt la următoarea sesiune a Consiliului.
IV. Întrevederile bilaterale
1.Întrevaderea cu E.S. Dl Jacques Diouf, Director General al FAO.

La această întrevedere, Viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Dl Ştefan Calancea a expus priorităţile ţării noastre privind asistenţa tehnică de la FAO, care sunt în aşteptarea aprobării finanţării de la FAO şi a solicitat urgentarea luării deciziilor în acest sens, şi anume:



  1. Proiectul privind întăierea capacităţilor serviciilor în domeniul fitosanitar şi agrochimic

  2. Proiectul privind asistenţa reparatorie pentru organizarea primului Recensămînt Agricol în Moldova

  3. Proiectul privind fortificarea capacităţilor Serviciilor Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice

Totodată, Domnia Sa a exprimat gratitudinea pentru asistenţa acordată pînă în prezent de către FAO sectorului agroalimentar în următoarele domenii :

    • Prevenirea şi combaterea gripei aviare

    • Consolidare capacităţilor serviciului veterinar de a preveni răspîndirea unor potenţiale focare ale maladiilor epizootice pe teritoriul ţării

    • Instrumentul Fondul de Facilitare a Programului de Cooperare Tehnică ş.a.

În altă ordine de idei, Dl Calancea a solicitat Directorului General examinarea posibilităţilor de fortificare a Reprezentanţei FAO în Moldova, subliniind faptul că aprobarea poziţiei de Asistent al Reprezentantului FAO în Moldova ar spori eficienţa acesteia, deoarece poziţia de Corespondent Naţional poate asigura doar în mod parţial prezenţa FAO în Moldova.

Un alt aspect de o importanţă majoră a constituit solicitarea adresată din numele ţării noastre E.S. Dlui Diouf privind examinarea posibilităţii de a acorda un suport de urgenţă pentru fermierii moldoveni, care se află într-o situaţie critică legată de seceta continuă din acest an şi lipsa precipitaţiilor. Viceministrul Calancea a atenţionat faptul că situaţia este critică şi pune în pericol securitatea alimentară a ţării noastre.

La solicitarea privind urgentarea aprobării proiectelor pentru ţara noastră, Dl Diouf a răspuns că ar fi binevenită o prioritizare a asistenţei necesare din partea organizaţiei.

În ceea ce priveşte consolidarea Reprezentanţei FAO în Moldova, Domnia Sa a afirmat că FAO a iniţiat procesul de formare al organizaţiei şi a acceptat descentralizarea ca obiectiv primordial pentru perioada ce urmează. Prin urmare, Moldova ar trebui să ridice problema fortificării Reprezentanţei FAO în Moldova la sesiunile următoare ale Consiliului şi Conferinţei FAO.

La solicitarea privind susţinerea fermierilor din Moldova, Domnia Sa a menţionat că departamentele respective ale organizaţiei vor examinare această solicitare.

În concluzie, interlocutorii şi-au exprimat convingerea privind continuarea unei colaborări fructuoase reciproce întru dezvoltarea agriculturii.


2. Întrevederea cu Dna Anne Bauer, Director al Direcţiei pentru Operaţiuni de Urgenţă şi Reabilitare a FAO.

La întrevederea respectivă, Viceministrul a exprimat recunoştinţa ţării noastre pentru proiectul de urgenţă „Asistenţă la restabilirea producţiei de grîu de toamnă şi fortificarea capacităţilor de combatere a efectelor climaterice adverse“, care este implementat în prezent în Moldova cu suportul FAO. Totodată, Domnia Sa a adus la cunoştinţa Dnei Bauer despre situaţia dificilă în care se află fermierii din Moldova în legătură cu condiţiile climaterice extreme, provocate de seceta necontenită şi lipsa practic totală a precipitaţiilor. Dl Viceministru a adresat solicitarea din partea Ministerului de a examina posibilitate susţinerii fermierilor moldoveni şi acordarea unui ajutor de urgenţă din partea FAO.

La rîndul său, Dna Bauer a expus faptul că Direcţia respectivă a FAO este disponibilă de a răspunde la solicitările de urgenţă adresate din partea statelor- membre ale organizaţiei. Totodată, în cazul în care un astfel de proiect a fost deja aprobat anul trecut pentru Moldova şi se derulează şi în prezent, oferirea unui suport similar de urgenţă la momentul actual nu este posibilă. Eforturile trebuie orientate în direcţia acordării unei asistenţe tehnice durabile, în vederea creării capacităţilor de lungă durată.

Prin urmare, departamentele respective ale FAO vor examina solicitarea adresată, prin canale diplomatice, din numele ţării noastre şi vor examina posibilitatea fie a extinderii proiectului de urgenţă deja existent, sau a aprobării a unui nou proiect de asistenţă tehnică, care ar contribui la consolidarea unor capacităţi durabile de pregătire pentru calamităţile naturale.


V. Sarcinile pe viitor

1. Reieşind din statutul ţării noastre, începînd cu anul 2007, de naţiune- membră a Consiliului FAO, este foarte important ca Moldova să fie reprezentată la toate sesiunile Consiliului şi ale Conferinţei FAO, dat fiind faptul că aceste întruniri asigură transparenţa activităţilor curente ale organizaţiei, precum şi oferă informaţie şi noi posibilităţi pentru promovarea intereselor ţării noastre, obţinerea a cît mai multor proiecte de asistenţă tehnică, de urgenţă, suport informaţional în domeniile relevante etc.

2. La următoarele sesiuni ale Consiliului şi ale Conferinţei FAO de prezentat solicitările ţării noastre privind fortificarea Reprezentanţei FAO în Moldova în vederea ridicării eficienţei acesteia.
Yüklə 22,24 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin