Pers interv: Olivia Borcea Cum a fost în prima zi de şcoală? Primul sentiment pe care l-aţi avut atunci când aţi păşit prima dată pe porţile şcolii?Yüklə 10,13 Kb.
tarix26.07.2018
ölçüsü10,13 Kb.
#58927

Pers interv: Olivia Borcea

1.Cum a fost în prima zi de şcoală? Primul sentiment pe care l-aţi avut atunci când aţi păşit prima dată pe porţile şcolii?

R:Prima zi de şcoală a fost frumoasă şi plină de emoţii, o zi deosebită a cărei amintire se va păstra mereu vie.2.În timpul claselor 1-8 aţi avut uniformă? Dacă da, aş dori sa ştiu din ce material era confecţioanată? Eraţi obligaţi să o purtaţi? Vă făcea plăcere să o purtaţi?

R:Da, am avut uniformă, chiar până într-a XII-a. Cămăşile le-am avut mereu din bumbac, iar sarafanul era şi din material sintetic. Da, purtarea acesteia era obligatorie. Da, eram chiar entuziasmată, când, la început de septembrie, mergeam cu mama să-mi cumpar uniformă nouă. Singurele lucruri pe care nu le suportam erau panglica şi numărul matricol. Pe acestea le ascundeam prin buzunare, prin ghiozdan de câte ori puteam.3.Ce se întâmpla dacă nu purtaţi uniforma? Erau drastice pedepsele? Dar în cazul încălcării altor reguli, ce măsuri se luau?

R:Toată lumea ştia regula: la şcoală se poartă uniformă şi o respecta. Dacă mai uitam de panglică şi de matricolă eram admonestaţi de către profesor, dar nu poate fi vorba de pedepse drastice. Depinde de genul regulilor care erau încălcate, însă în vremurile acelea exista mult mai mult respect pentru şcoală, pentru învăţătură, pentru profesori şi pentru colegi.4.În legatură cu rechizitele? Cât de uşoara era procurarea acestora?

R:Pur şi simplu mergeai la librărie şi ţi le cumpărai, fără ca aceasta să însemne un gol prea mare în bugetul familiei.5.Aţi avut vreo disciplina preferată? Dacă da, de ce aţi ales acea disciplină? Profesorul de la acea disciplină a avut vreun rol?

R:Da, am avut multe discipline preferate, pentru că îmi plăcea materia respectivă şi pentru că profesorul care o preda o făcea cu profesionalism, dar şi cu dragoste pentru noi, elevii.6.Care era modul de studiu al elevilor? Ce rol avea biblioteca în viaţa lor?

R:Temele ni le făceam acasă, iar cărţile aveau un rol însemnat în viaţa noastră. Majoritatea citeam, ne împrumutam cărţile, discutam despre subiectele acestora şi era o adevărată plăcere pentru noi. O făceam fără să fim obligaţi de cineva.7.Cum vi se păreau metodele de predare ale profesorilor? Dar metodele de notare?

R:Indiferent de vremuri, profesorii cu vocaţie au predat şi au notat corect, iar eu, personal, de profesori de aceştia am avut parte.8.Care era relaţia dintre dumeavoastra şi profesori? Dar relaţia parinţi-profesori?

R:Foarte bună. Legătura părinţilor cu şcoala era mult mai strânsă.9.Va placut şcoala unde aţi terminat gimnaziul sau vă doreaţi o altă şcoală mai de elită? Dacă da....care ar fi fost aceea? Cum v-aţi fi imaginat-o?

R:Da, pentru că am avut profesori foarte buni la majoritatea materiilor.10.Aţi participat la vreo olimpiadă? Daca da, ce sentimente aţi avut şi care a fost rolul profesorilor în realizarea acestui pas?`

R:Da, am participat. Rolul profesorului a fost important, pentru că în alt mod nu m-aş fi putut pregăti.11.Ce activitaţi extraşcolare se organizau în timpul anului?Aţi participat la acestea?

R:Cercuri la diferite discipline şcolare, vizite la muzee, excursii, vizionări de spectacole. Da, am participat.12.Dupa clasele 1-8 bineinţeles a venit înscrierea la liceu. Aţi dat un examen. Care au fost disciplinele la care aţi fost evaluaţi?

R:Limba română şi matematică13.Cum vi s-au părut criteriile de selecţie şi modul de repartiţie?

R:Drastice.14.După ce criteriu v-aţi ales liceul? Părinţii, profesorii au avut vreun rol?

R:După profilul pe care îl avea. Într-o oarecare măsură.15.După 2 ani frumoşi de liceu a venit treapta a 2-a. Care au fost disciplinele la care aţi susţinut această treaptă?

R:Matematică şi chimie16.S-a terminat şi liceul. Vine marele examen... Bacalaureatul. Din nou aş dori să ştiu disciplinele de examen?

R:Limba română, matematică, chimie, o probă practică în domeniul chimiei organice.17.Aţi invaţat mult pentru acel examen? Era greu sa obţii diploma de Bacalaureat? Care erau metodele de notare, metodele de selecţie?

R:Am învăţat, pentru că altfel ar fi fost greu să obţin diploma. Metodele de notare erau ca şi cele de astăzi. Atunci nu se făcea selecţie după diploma de bacalaureat. La facultate se intra cu examen de admitere.18.Aţi putea să-mi spuneţi cateva păreri despre învăţământul de atunci?

R:Lucrurile erau mult mai clare. Profesorii ştiau ce trebuie să predea, elevii ştiau ce trebuie să înveţe. Schimbările nu erau atât de dese şi de bulversante. În consecinţă, rezultatele erau vizibile.19.Aţi putea să faceţi o comparaţie între Învăţământul de atunci şi cel de astăzi?

R:Nivelul învăţământului a scăzut mult.20.La orele de dirigenţie şi nu numai, vi se vorbea despre partid? Dacă da, despre ce anume?

R:Atunci partidul era omniprezent. Nu trebuia să ţi se mai vorbească despre el.
Yüklə 10,13 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin