Powerpoint 2000 introducere obiectiveYüklə 155,82 Kb.
səhifə1/4
tarix01.11.2017
ölçüsü155,82 Kb.
#25183
  1   2   3   4

POWERPOINT 2000

 1. INTRODUCERE

  1. Obiective

Acest modul isi propune sa asiste si sa sprijine studentii si  acele persoane care nu se specializeaza in informatica in intelegerea modului de operare a aplicatiei Microsoft PowerPoint. Dupa insusirea cunostintelor ce se regasesc in acest modul cursantul va putea sa inteleaga modul de operare al aplicatiei Microsoft PowerPoint si sa duca la bun sfarsit orice operatie legata de crearea, formatarea si finisarea unei prezentari PowerPoint.

  1. PowerPoint

Programul de prezentare "Microsoft PowerPoint" il ajuta pe utilizator la crearea de prezentari electronice care pot fi utilizate la explicarea unor idei, la sustinerea unor puncte de vedere, etc.

   Chiar si in cazurile in care utilizatorul nu este specialist in multimedia sau in crearea de pagini web, PowerPoint il ajuta sa creeze expuneri atractive, sa organizeze prezentari interesante si chiar sa creeze pagini de web.  1. Sistemul de prezentare

   Mai devreme sau mai tarziu, este posibil sa apara necesitatea ca cineva sa tina un discurs (o prezentare) in fata unui public. Chiar si pentru un mare orator este dificil sa capteze atentia auditoriului si sa transmita toate informatiile astfel incat acestea sa fie retinute de cei prezenti. PowerPoint poate contribui la asigurarea succesului unui discurs. Totusi, o prezentare in fata unui public presupune existenta unui lant de componente cu diferite roluri:

A. In cazul in care prezentarea se face in public sunt necesare: • computerul cu aplicatia PowerPoint instalata si prezentarea creata;

 • retroproiector

 • panou de prezentare.

B. In cazul in care prezentarea se face prin Internet:

 • prezentare salvata in format web (prezentare.aspx);

 • publicarea pe un server web;

 • un browser pentru a accesa prezentarea.

In capitolele urmatoare veti vedea cum trebuie create prezentarile pentru ambele situatii.

  1. Scenariul cursului

Cred ca cea mai buna modalitate de a intelege si invata utilizarea aplicatiei PowerPoint este data de propunerea unui tel si incercarea de a-l atinge. In acest scop va propun urmatorul scenariu:

   Sunteti managerul propriei companii, numite "SMART PEOPLE". Ati instalat complet suita Office de la Microsoft si ati vazut ca apare o aplicatie numita "PowerPoint". Stiti ca aceasta va poate ajuta la promovarea companiei in diverse situatii.

   Intr-o luna de zile are loc o conferinta a managerilor de companii romanesti si sunteti pe lista celor care vor lua cuvantul. Va ganditi sa folositi PowerPoint pentru a-i impresiona pe cei prezenti: veti prezenta profilul si structura companiei, date contabile, etc.

   Compania dumneavoastra are o conexiune la Internet si doriti sa publicati prezentarea facuta cu ocazia conferintei pentru a va promova imaginea prin Internet.

   Urmand acest scenariu, va promit ca veti invata cum poate fi exploatat PowerPoint-ul pentru a va atinge scopul.


 1. PREZENTARI POWERPOINT

Obiective generale

Dupa parcurgerea acestui capitol trebuie sa stiti:

- cum se lanseaza aplicatia PowerPoint;

- care sunt componentele de baza ale aplicatiei PowerPoint;

- cum sa deschideti o prezentare creata anterior;

- cum sa creati o prezentare noua;

- cum sa folositi Template-urile (Sabloanele);

- salvati o prezentare;

- modificati mediul de lucru prin adaugarea de butoane noi pe bara de instrumente;

- folositi functia Help;

- modificati modul de vizualizare al prezentarilor;

- inchideti o prezentare si aplicatia PowerPoint.2.1 Lansarea aplicaţiei PP

Exista mai multe posibilitati pentru a deschide aplicatia PowerPoint:

a) urmand traseul Start >> Programs  >> PowerPoint [vezi figura 1]

b) folosind "Microsoft Office Shortcut Bar" aflata in grupul de pictograme "Microsoft Office Tools". Dupa ce a fost activata aceasta bara de shortcut-uri este suficient sa se execute un click pe pictograma unui program din suite Office pentru a lansa acel program [vezi figura 2].

c) selectand comanda "New Office Document" din meniul derulat la apasarea butonului de Start. Din caseta de optiuni care apare selectati "Blank Presentation" din campul "General" sau oricare document din campul "Presentations" si apoi apasati butonul "OK". [vezi figura 3].

d) folosind un shortcut creat anterior pe desktop (shortcut catre executabilul aplicatiei). [vezi figura 4].

e) executand dublu click pe numele unui document PowerPoint. In acest moment consider ca trebuie facute cateva clarificari cu privire la asocierile dintre documente si aplicatia PowerPoint. Documentele care au extensia ".ppt" (fara ghilimele !) sunt asociate de sistemul de operare cu aplicatia PowerPoint. Pentru mai multe detalii cu privire la externsii consultati "Glosarul" (mai jos, pe bara cu butoane).

2.2 Mediul de lucru

La deschiderea aplicatiei PowerPoint apare o caseta ce prezinta mai multe optiuni [vezi figura 1]:

1. Folosirea unui asistent ("AutoContent Wizard") care prin parcurgerea unor etape permite crearea unei structuri de baza (de inceput) a prezentarii [Figura 2].

2. Crearea unei prezentari folosind un sablon standard ("Design Template") [Figura 3].

3. Crearea unei prezentari noi ("Blank Presentation") [Figura 4].

4. Deschiderea unei prezentari create anterior ("Open an existing presentation") [Figura 5].2.2.1 Noţiuni noi

Daca in mod traditional un prezentator folosea folii transparente atunci cand avea o expunere publica, in cazul utilizarii programului de prezentare "PowerPoint" foliile au devenit electronice. S-au pastrat cuvinte cheie si s-au facut analogii pentru a usura intelegerea modului de utilizare a programului PowerPoint.

Astfel, nu se mai vorbeste de "un document PowerPoint" ci de "o prezentare PowerPoint" care contine un numar de folii ("slide-uri").  Prezentarea poate fi una clasica (folii statice derulate de vorbitor), multimedia (cu filme si animatii, cu derularea automata a foliilor) sau in format web.

Aspectul unei folii (incluzand aici culoarea sau imaginea de pe fundal, culoarea si forma textului, etc) este numit "design"-ul foliei (slide-ului).2.2.2 Spaţiu de lucru

Inainte de a incepe sa lucrati cu aplicatia PowerPoint consider ca este bine sa va familiarizati cu spatiul de lucru. Desi exista diferente fata de ferestrele de lucru ale celorlalte aplicatii din suita Office (cum e si normal) intr-o fereastra de lucru PowerPoint exista si multe asemanari cu acestea.

   Aplicatia de mai jos va prezinta o fereastra obinuita de lucru si va va ajuta sa va familiarizati cu spatiul de lucru din PowerPoint.

2.2.3 Meniurile aplicaţiei PP

 Fiecare meniu din bara de meniuri are asociata o serie de comenzi, iar dintre acestea o parte se regasesc in butoanele de pe bara de instrumente.

  Pentru a vedea ce face fiecare comanda se selecteaza comanda "What's this?" (Ce este aceasta?) din meniul Help (Ajutor) dupa se face un  click pe comanda dorita (shortcut-ul pentru comanda "Ce este aceasta?" este Shift+F1 ). Se va deschide o fereastra care va contine informatii cu privire la actiunea pe care o genereaza comanda respectiva.

   Exemplu:* Pasul 1: pentru a vedea ce actiune genereaza comanda Slide Number (Numerotare folii) din meniul Insert (Inserare) se selecteaza comanda What's this? (Ce este aceasta?)  din meniul Help (Ajutor) [vezi figura 1];

* Pasul 2: se deschide meniul Insert (Inserare) si se selecteaza comanda Slide Number (Numerotare folii);

* Pasul 3: se va deschide o fereastra ce contine infomatii despre actiunea comenzii selectate [vezi figura 2].

2.2.3.1 Meniul File

Comenzile care pot fi accesate din meniul File (Fisier) sunt comenzi ce ajuta la crearea, deschiderea, salvarea, printarea, etc. unei prezentari [figura 1].

*New... (Nou..) - deschide caseta de optiuni pentru modele de prezentari;

*Open... (Deschidere) - deschide o fereastra de dialog care faciliteaza gasirea prezentarilor create anterior [vezi figura 2].

*Close (Inchidere) - inchide prezentarea curenta (nu si aplicatia PowerPoint);

*Save (Salvare) - salveaza prezentarea curenta;

*Save as ... (Salvare ca) - salveaza prezentarea curenta cu alt nume, in alta locatie sau in alt format (ppt., html., etc.) - formatul ".ppt" este implicit [vezi figura 3].

*Save as Web Page... (Salvare ca pagina Web) - salveaza prezentarea in format HTML (pagina Web) astfel incat sa poata fi citit cu ajutorul unui browser;

*Pack and Go... - lanseaza un asistent electronic care va ajuta la "impachetarea" prezentarii pentru a fi vizualizata pe alt computer;

*Web Page Preview (Examinare ca pagina web) - prezinta versiunea html a prezentarii.

*Page setup... (Initializare pagina) - stabileste formatul hartiei: marginile, dimensiunea, orientarea (portret, vedere), sursa de hartie, etc.;

*Print... (Imprimare) - deschide o fereastra de dialog care permite selectarea optiunilor de imprimare: alegerea imprimantei (daca sunt instalate mai multe), a paginilor care vor fi tiparite, alegerea dimensiunii hartiei (A3, A4, A5, etc. ), a modului de printare (doar pe o fata, fata-verso, 2 pagini pe o foaie, etc.). Prin apasarea butonului OK din fereastra de dialog se activeaza tiparirea foliilor.

*Send To (Trimite la) - prezinta comenzi prin care prezentarea este trimisa catre un client de email sau chiar catre un document Work.

*Properties (Proprietati) - deschide o ferestra care afiseaza caracteristicile prezentarii curente (data la care a fost creat, nume, autor, etc.) [vezi figura 4];

*Exit (Iesire) - inchide aplicatia PowerPoint.2.2.3.2 Meniul Edit

Comenzile care pot fi accesate din meniul Edit (Editare) sunt comenzi care permit redactarea prezentarii [figura 1].

*Undo (Anulare) - anuleaza ultima comanda sau modificare efectuata in prezentare;

*Repeat (Refacere) - revine la modificarea anulata prin comanda Undo (Anulare);

*Cut (Decupare) - decupeaza textul sau obiectul selectat si il plaseaza in Clipboard.

*Copy (Copiere) - copiaza textul sau obiectul selectat in Clipboard

*Paste (Lipire) - insereaza textul sau obiectul din Clipboard in punctul de insertie sau inlocuieste textul, obiectul selectat. Aceasta comanda este activa doar daca anterior a fost copiat sau decupat un text sau obiect.

*Paste Special... (Lipire speciala) - insereaza sau inlocuieste textul sau obiectul din Clipboard in formatul dorit (html, Document PowerPoint Obiect, etc.);

*Paste as hyperlink (Insereaza ca legatura web) - insereaza continutul clipboard-ului ca legatura web.

*Clear (Golire) - sterge sectiunea, obiectul selectat;

*Select All (Selectare totala) - selecteaza tot continutul foliei curente.

*Duplicate (Duplicare) - creaza o copie a foliei selectate;

*Delete Slide (Sterge Folia) - sterge folia selectata;

*Find... (Gasire) - cauta textul sau formatul in prezentarea activa;

*Replace... (Inlocuire) - comanda asociata cu comanda Find (Gasire), inlocuieste textul cautat;

*Go to Property... (Salt la) - permite navigarea rapida prin mutarea punctului de insertie acolo unde se doreste. Se poate face salt la o anumita folie, sectiune, nota de subsol, linie, ecuatie, grafic, obiect;

*Links (Legaturi) - editarea legaturilor web din prezentare;

*Object (Obiect) - editarea obiectelor.

2.2.3.3 Meniul View

Comenzile care pot fi accesate din meniul View (Vizualizare) sunt comenzi care permit modificarea modului de vizualizare a prezentarii, personalizarea barei de instrumente, etc. [vezi figura 1].

*Normal (Normal) - stabileste modul de vizualizare Normal (folia intreaga) al prezentarii (vizualizare implicita);

*Slide Sorter - stabileste modul de vizualizare in care sunt prezentate toate foliile prezentarii;

*Notes Page - este modul de vizualizare in care folia este prezentata asemanator cu un document Word, in fiecare pagina aparand continutul foliei si al notitelor asociate;

*Slide Show (Spectacol) - incepe derularea prezentarii asa cum va apre proiectata la expunere;

*Master (Matrita) - permite configurarea matritei foliilor;

*Black and White (Alb/Negru) - prezinta foliile prezentarii doar alb/negru;

*Slide Miniature - prezinta suplimentar in spatiul de lucru o imagine de dimensiuni reduse a foliei curente;

*Toolbars (Bare de instrumente) - prezinta lista barelor de instrumente care pot fi activate/dezactivate;

*Ruler (Rigla) - prin selectarea sau deselectarea acestei comenzi sunt afisate sau ascunse riglele (orizontala si verticala);

*Guides (folie) - prin selectarea sau deselectarea acestei comenzi sunt afisate sau ascunse linii orizontale si verticale care permit orientarea mai usoara in planul foliei;

*Header and footer (Antet si subsol) - afiseaza o caseta de dialog in care pot fi stabilite antetul si subsolul foliei curente sau a prezentarii;

*Comments (Comentarii) - afiseaza in partea de jos a documentului o fereastra ce contine toate comentariile asociate foliei;

*Zoom (Panoramare) - prezinta o caseta de configurare a dimensiunilor de prezentare ale foliei pe monitor.

2.3.3.4 Meniul Insert

Comenzile care pot fi accesate din meniul Insert (Inserare) sunt comenzi care permit inserarea unor elemente care sa ajute la formatarea prezentarii (inserarea de folii, nr. de pagina, etc) precum si inserarea unor obiecte, fisiere, simboluri, note de subsol, etc. [vezi figura 1];

*New Slide (Folie Noua) - introduce in punctul de insertie o folie noua;

*Duplicate Slide (Duplicarea foliei) - insereaza o copie a foliei selectate;

*Slide Number (Numarul foliei) - insereaza numarul foliei;

*Date and Time... (Data si ora) - insereaza in document data sau/si ora curenta in formatul precizat;

*Symbol (Simbol) - deschide o fereastra de dialog care permite alegerea caracterelor speciale, care nu se gasesc pe tastatura;

*Comment (Comentariu) - deschide o caseta de text in folie pentru a se introduce un comentariu (acestea apar la proiectarea prezentarii);

*Slides from Files... (Folii din Fisiere) - deschide o fereastra de dialog care permite stabilirea foliilor din alta prezentare care vor fi inserate in prezentarea curenta;

*Slides from Outline (Legenda) - deschide o fereastra de dialog  care permite stabilirea foliilor din alta prezentare care vor fi inserate in prezentarea curenta;

*Picture (Imagine) - introduce imagini create anterior (From File - Din Fisier), imagini din ClipArt (Miniatura), diagrame (chart), etc.;

*Text Box (Caseta text) - insereaza o Caseta Text;

*Movies and Sounds (Fisier) - introduce in folie un fisier de tip film sau unul de tip sunet;

*Chart... (Diagrama) - introduce in folie o diagrama (grafic), utilizatorul trebuind sa stabileasca valorile care definesc diagrama (ca la Excel).

*Table... (Tabel) - insereaza in folie un tabel cu numarul de coloane si randuri stabilit de utilizator;

*Object... (Obiect) - introduce in folie un obiect (desen, ecuatie, fisier, etc);

*Hyperlink... (Legatura) - insereaza o legatura catre o adresa Internet, catre un document creat anterior, etc.

2.2.3.5 Meniul Format (Formatare)

Comenzile care pot fi accesate din meniul Format sunt comenzi care permit formatarea (aranjarea) continutului prezentarii [vezi figura 1];

*Font (Font) - deschide o fereastra de dialog care permite definirea caracteristicilor pe care se le indeplineasca fontul (alegere fort, stil font, efect font, stil subliniere, dimensiune, culoare, etc);

*Bullets and Numbering (Marcatori si numerotare) - deschide o fereastra de dialog care permite definirea formatului marcatorilor si a numerotarii (tip, dimensiune, aliniere, etc.);

*Alignment (Aliniere) - aliniaza (stanga, dreapta, centrat) textul selectat;

*Line Spacing (Spatiere randuri) - stabileste dimensiunea spatiului dintre randurile de text;

*Change Case (Schimba literele) - schimba tipul de text din caractere normale in majuscule si invers.

*Replace Fonts (Inlocuieste font-uri) - inlocuieste un font cu altul in toata prezentarea;

*Slide Layout (Tipul foliei) - permite modificarea tipului de folie prin selectarea din tipurile predefinite;

*Slide Color Scheme (Schema de culori) - permite schimbarea schemei de culori a foliei (prezentarii);

*Background (Fundal) - stabileste culoarea si textura fundalului;

*Apply Design Template (Aplica matrita de design) - permite modificarea design-ului prezentarii prin selectarea din formatele prestabilite;

*Colors and Lines (Culori si Linii) - permite stabilirea culorilor si proprietatile liniilor pentru obiectul selectat;

*Object... (Obiect) - permite configurarea obiectului selectat.2.2.3.6 Meniul Tools (Instrumente)

Comenzile din meniul Tools (Instrumente): [vezi figura 1];

*Spelling... (Corectare ortografica) - deschide o fereastra de dialog care initializeaza corectarea ortografica;

*Language... (Limba) - permite stabilirea limbii pentru textul selectat sau pentru toata prezentarea;

*AutoCorrect... (Auto Corectie) - deschide o fereastra de dialog care permite stabilirea optiunilor utilizate pentru corectarea automata;

*Online Collaboration (Colaborare web) - lanseaza aplicatii web care sa permita discutii pe baza prezentarii;

*Add-Ins (Alte componente) - permite inserarea de componente PowerPoint aditionale;

*Customize... (Particularizare) - permite personalizarea ferestrei de lucru prin modificarea configuratiei afisate, particularizarea butoanelor din bara de instrumente, etc;

*Options... (Optiuni) - deschide o fereastra de dialog care permite modificarea setarilor de: editare, printare, salvare, etc.

2.2.3.7 Meniul SlideShow

Comenzile din meniul Slide Show (Tabele) [vezi figura 1] permit setari pentru expunerea prezentarii:

*View Show (Vizualizarea expunerii) - prezinta expunerea asa cum va apare in timpul prezentarii publice;

*Rehearse Timings (Testare timpi) - permite cronometrarea expunerii fiecarei folii pentru ai permite utilizatorului sa stabileasca timpul necesar intregii prezentari;

*Record Naration (Inregistreaza povestirea) - permite inregistrarea explicatiilor aferente fiecarei folii [este necesara existenta unui set de casti cu microfon];

*Online Broadcast (Emisie online) - permite stabilirea setarilor pentru a "emite" prezentarea prin intermediul Internetului (sau intranet-ului).

*Set Up Show (Configureaza expunerea) - permite stabilirea setarilor pentru a configura expunerea publica;

*Action Buttons (Butoane de actiuni) - permite inserarea de butoane preconfigurate pentru a naviga in prezentare (inainte, inapoi, prima folie, etc.)

*Action Settings... (Setari pentru actiuni) - stabileste ce actiuni au loc intr-o anumita situatie;

*Preset Animation (Animatie prestabilita) - asociaza obiectului selectat una din animatiile prestabilite;

*Custom Animation... (Animatie personalizata) - permite asocierea cu obiectul selectat a unei animatii stabilite de utilizator;

*Slide Transition... (Tranzitia intre folii) - stabileste parametrii trecerii intre foliile prezentarii (timpi, animatie, etc)

*Hide Slide (Ascunde Folie) - ascunde folia selectata astfel ca aceasta nu va apare la expunere ("Slide Show")

*Custom Shows... (Expuneri personalizate) - permite stabilirea unei expuneri pe baza foliilor selectate din prezentare.2.2.3.8 Meniul Window

Comenzile din meniul Window (Fereastra) [vezi figura 1]:

*New Window (Fereastra noua) - deschide o fereastra noua pentru prezentarea activa, lucru care permite vizualizarea a diferite folii din prezentare;

*Arrange All (Aranjare totala) - afiseaza pentru fiecare prezentare deschisa cate o fereastra separata;

*Fit To Page (Incadreaza in pagina) - redimensioneaza spatiul de lucru;

*Cascade (Cascada) - prezinta simultan pe ecran ferestrele prezentarilor deschise.

*Next Pane (Zona urmatoare) - permite comutarea rapida intre componentele ferestrei (zona foliei, zona cu structura prezentarii, zona de notite, etc.)2.2.3.9 Meniul Help

Comenzile din meniul Help (Ajutor) [vezi figura 1]:

*Microsoft PowerPoint Help (Ajutor pentru Microsoft PowerPoint) - asistentul Office ofera sfaturi si o lista de termeni care sa-l ajute pe utilizator in diverse situatii;

*Show the Office Assistant (Afisare asistent Office) - afiseaza sau ascunde asistentul din Office;

*What's This? (Ce este aceasta?) - transforma pointer-ul mouse-ului intr-un semn de intrebare. Executand un click pe o comanda din meniuri sau un buton din bara standard de instrumente Asistentul Office sunt oferite informatii cu privire la functiile butonului sau ale comenzii respective.

*Office on the Web (Office pe Web) - deschide pagina de internet pusa la dispozitie de Compania Microsoft pentru acest produs;

*Detect and Repair (Detectare si reparare) - detecteaza si repara automat erorile din program;

*About Microsoft PowerPoint (Despre Microsoft PowerPoint) - deschide o fereastra care ofera informatii despre versiune, drepturile de autor, etc.2.3 Folosirea asistentului Office

Asistentul din Office reprezinta un ajutor bine venit in crearea prezentarilor. Pentru afisarea Asistentul trebuie executat un click pe butonul Microsoft PowerPoint Help (Ajutor pentru Microsoft PowerPoint) sau din meniul Help (Ajutor) selectata comanda Show the Office Assistant (Afisare asistent Office).   Asistentul se poate alege dintr-o serie de "actori". Pentru a face acest lucru se executa un click pe asistent si in caseta care apare se apasa pe butonul "Options". In fereastra care apare se apasa pe campul "Gallery" si se alege asistentul dorit [vezi figura 1]. La afisare asistentul incearca sa ghiceasca care este problema utilizatorului in functie de actiunea facuta inainte de a-i solicita ajutorul, prezentand o lista de termeni. Daca lista afisata de asistent nu include si problema utilizatorului, atunci in spatiu indicat se poate introduce intrebarea (subiectul) dorita dupa care se face click pe butonul Search (Cautare) sau se apasa tasta Enter.

De exemplu, daca se doreste inserarea unui tabel dar nu se stie cum se poate scrie in spatiul destinat intrebarii "How do I insert a table?" [vezi figura 2]. Dupa apasarea tastei Enter (sau a butonului Search - Cautare) asistentul va afisa o alta lista de termeni din care se alege acea varianta care este cea mai apropiata cu cerinta [vezi figura 3]. Executand un click pe varianta dorita se va deschide in partea dreapta a monitorului fereastra de Help (Ajutor) care afiseaza o serie de explicatii legate de subiectul cautat [vezi figura 4].

   Asistentul poate afisa la prima deschidere a aplicatiei un pont ("Tip of the Day" - Sfatul zilei). Pentru acest lucru, selectati campul Options (Optiuni) din caseta "Office Assistant". In fereastra de dialog bifati optiunea "Tip of the Day at startup" (Sfatul zilei afisat la pornire) [vezi figura 5] apoi apasati butonul OK sau tasta Enter.

   Daca asistentul este prezent pe ecran in timpul activitatii el va oferi sfaturi care sa-l ajute pe utilizator. Cand are un sfat, asistentului "i se va aprinde un bec" [vezi figura 6]; pentru a vedea recomandarile acestuia se executa un click pe bec.


Yüklə 155,82 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin