Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu
Strategii si politici
de management si marketing ale firmei
COMUNICARE MANAGERIALA
Referat- Profilul comunicational al unui manager de succes
Conf . Dr . : Tileaga Cosmin
Student : Balazs Andrei
B – 04 Anul II
SIBIU - 2014
MANAGER DE SUCCES - LEE IACOCCA
Introducere
Henry Ford sustinea inca de acum 100 de ani ca succesul depinde in mare parte de comunicare. Comunici bine cu cineva, inseamna ca stabilesti o relatie la nivel afectiv si-atunci devine foarte usor pentru tine sa obtii rezultatul scontat. Iar cel mai bun truc pentru a comunica foarte bine cu cineva - spunea acelasi Ford - este sa vezi lucrurile in primul rand din punctul celuilat de vedere si apoi din prisma ta.
Sa vezi lucrurile din punctul de vedere al altcuiva nu e o treaba simpla. Reusesc cel mai bine sa faca asta acele persoane numite generic "cameleloni". Cameleonii sunt interpreti abili ai personalitatii unei alte persoane si invata sa isi controleze propriile reactii in public, dar si sa si le modifice, de indata ce isi dau seama ca nu obtin rezultatele pe care le spera.
Aceste persoane inteleg foarte repede care sunt trasaturile relevante ale mediului ce le inconjoara si se adapteaza rapid, atat din punct de vedere al aspectului, cat si al comportamentului. Cameleonii sunt mai numerosi in anumite categorii, anume acelea ale actorilor, vanzatorilor, politicienilor, diplomatilor si avocatilor.
Altii fac parte insa dintr-o categorie opusa, aceea a "leoparzilor" (din versetul biblic al lui Isaac: "Poate leopardul sa isi schimbe petele de pe blana?"): individualisti la maximum, raman totusi ei insisi in orice imprejurare, in ciuda tuturor. Si, cateodata, pot actiona chiar si impotriva propriilor interese.
Am mentionat aceste lucruri pentru ca se pare ca oamenii care au succes sunt, de obicei, o combinatie intre cele doua tipuri descrise mai sus: cameleon si leopard. Lee Iacocca, parintele masinii Ford Mustang si artizanul relansarii automobilului Chrysler, este un exemplu in acest sens. Inca de pe vremea cand vindea masini in sudul Statelor Unite, el a adoptat o stratagema pentru a se face acceptat de ceilalti.
Dat fiind ca avea un nume destul de straniu pentru americani, Lido Iacocca, si l-a schimbat in Lee Iacocca. Sau, si mai bine, Iacocca Lee. El sustinea chiar ca Iacocca era prenumele (ciudat si deci usor de identificat), iar Lee numele de familie (fiind un nume foarte raspandit, il ajuta sa intre in "marea familie" a americanilor). Odata ce a ajuns in varf, s-a transformat insa in leopard, exprimandu-se pe un ton foarte dur: "Ei bine, am ascultat parerile tuturor. Iata ce am decis sa fac". Si asa a iesit la iveala dubla sa natura: cameleon si leopard.
Date biografice
,,Am ales industria automobilelor pentru ca iubesc masinile! Si, daca ar fi sa lucrez 50 de ani, este mult mai placut sa fac ceva ce-mi place. Multumesc Ford, multumesc Chrysler, pentru ca mi-ati oferit oportunitatea de a-mi trai pasiunea! ’’
Lido Anthony "Lee" Iacocca s-a nascut in 15 octombrie 1942 in Allentown, Pennsylvania avand ca parinti pe Nicola Iaccoca si Antonietta Perrotta, imigranti italieni care detineau un restaurant: Yocco’s Hot Dogs.
Iacocca a absolvit Liceul Allentown (acum cunoscut sub numele de William Allen High School) in 1942, si Universitatea Lehigh din tara vecina, Betleem, Pennsylvania , cu o diploma in inginerie industriala desi el incepuse studiile pentru inginerie mecanica. A urmat, de asemenea, cursuri de afaceri, psihologie si psihopatologie. ,, Nu incerc sa devin ipocrit cand spun ca aceste cursuri au fost probabil cele mai de valoare din tot colegiul’’, a spus Iacocca despre cursurile de psihologie. ,, Pare putin ciudat, dar e adevarat ca am aplicat mai mult din cele invatate in relatia cu nebuniipe care i-am intalnit in corporatiile lumii decat din toate cursurile de inginerie in relatia cu necunoscuteleautomobilelor’’.
Tamas Terlaky, profesor si presedinte al Departamentului de Inginerie al Lehigh(ISE) a spus ca Iacocca a fost cel mai bun reprezentat pe care ISE il putea oferi. ,, Ingineria industriala si a sistemelor lupta continuu sa construiasca sisteme mai bune’’, spunea Terlaky. ,,Studentii trebuie sa combine cunoasterea materialelor, echipamentul si informatiile sistemelor cu abilitati de comunicare cu oamenii. Lee Iacocca a folosit cunostintele despre procese, organizatii sioameni sa tranforme falimentara Corporatie Chrysler intr-un timp uimitor de scurt. Viziunea sa si abilitatile manageriale au avut un impact permanent asupra Lehigh de asemeni. Abilitatile si cunostintele acumulate de Lee in cadrul programului de inginerie de la Lehigh l-au condus pe drumul catre o cariera fenomenala. Lee este un model pentru toti studentii ISE, un inginer care si-a propulsat profesia catre un nou nivel’’.
Dick Brandt, director al institutului Iacocca, spunea: ,,Imi amintesc prima mea conversatie cu el. El simtea ca un managerii americani n-au nici o idee cate de greu este sa faci afaceri intr-un mediu international’’. El afirma ca Iacocca era deja pregatit cand a venit globalizarea.
Dupa ce a absolvit Lehigh, el a castigat bursa de studii Wallace Memorial si a mers la Princeton University , unde a luat si-a luat diploma in politica si materiale plastice.
Iacocca s-a casatorit cu Maria McCleary in 1956 si au avut doua fiice: Kathryn si Lia. Maria Iacocca a murit in 1983 de la diabet zaharat. Atat inainte cat si dupa moartea ei, Iacocca a devenit un avocat puternic pentru tratarea cat mai bine a pacientiilor cu diabet zaharat, care se confrunta frecvent cu complicatii serioase si fatale.
Iacocca s-a casatorit cu a doua sa sotie Peggy Johnson pe 17 aprilie 1986, dar in 1987, dupa nouasprezece luni, Iacocca a anulat casatoria. El s-a casatorit cu o a treia sotie, Darrien Earle, in 1991 de care a divortat trei ani mai tarziu, in 1994.
Cariera la Ford
Iaccoca si-a inceput cariera la Ford Motor Company ca inginer. Dupa o scurta perioada petrecuta in inginerie, a cerut sa fie mutat la vanzari si marketing, perioada in care cariera sa a inflorit. In timp ce lucreaza in Philadelphia ca assistant manager de vanzari, Iacocca a castigat recunoastere nationala cu campania "56 pentru '56", care ofera imprumuturi in 1956 modelul anului autovehicule, cu 20% reducere si plati lunare in valoare de 56$ timp de trei ani. Campania lui a devenit nationala si Iacocca a fost chemat la Dearborn, unde a ajuns rapid in randul angajatilor de top, castigandu-si faima nationala de ,, tatal Mustangului’’. In 1960 a fost numit vice-presedinte la Ford auto si camioane de grup, in 1967 vice-presedinte executiv, iar in 1970-1978, presedinte.
Iacocca a participat la proiectarea mai multor automobile Ford de succes, notabilul Ford Mustang , Lincoln Continental Mark III , Ford Escort si renasterea brandului Mercur la sfarsitul anilor 1960, inclusiv introducerea Cougar Mercur si Marquis Mercur. El a promovat si alte proiecte care nu au ajuns pe piata ca produse Ford. Aceste masini in cele din urma au fost introduse de Chrysler- masina K si minivan .
Iacocca a fost, de asemenea, "forta motrice" din spatele Ford Pinto . In 1977 au existat acuzatii ca designul structural al Pinto a permis gatului de umplere al cisternei pentru combustibil sa se rupa iar rezervorul de combustibil sa fie intepat in cazul unei coliziuni din spate, cauzand astfel mai multe incendii mortale.
Iacocca a fost citat spunand ca "Siguranta nu se vinde", devenind astfel un simbol in evaluarea economica a vietii umane. Acest caz a provocat o serie cursuri de de inginerie etica ca un exemplu de proasta analiza cost / beneficiu.
In cele din urma, el a devenit presedinte al Ford Motor Company, dar a intrat in conflict cu Henry Ford al II-lea. Iacocca a fost concediat in 1978, desi compania a inregistrat un profit de 2 miliarde dolari pentru anul respectiv.
Cariera la Chrysler
Iacocca a fost puternic curtat de catre Corporatia Chrysler, care a fost pe punctul de a falimenta. In acel timp, compania pierdea milioane, in mare parte datorita retragerii de pe piata a modelelor Dodge Aspen si Plymouth Volare. Despre acestea Iacocca a declarat mai tarziu ca nici macar nu ar fi trebuie construite.
In 1979, Iacocca a fost recrutat de catre Crysler ca presedinte si CEO. Imediat acesta a inceput reconstructia intregii companii din temelii, concediind multi lucratori, vanzand divizia Crysler Europa, care producea pierderi, companiei Peugeot si aducand multi asociati de la fosta sa companie. Tot de la Ford, Iaccoca a cumparat proiectul "Mini-Max" care in 1983, s-a fructificat in marele succes Dodge Caravan and Plymouth Voyager. Henry Ford al II-lea nu a vrut sa aiba de-a face cu Mini-Max, o versiune restilizata a minivan, pe care Toyota a vandut-o in numar mare in Asia si America Latina, si opinia sa a condamnat proiectului de la Ford. Hal Sperlich, forta motrice din spatele Mini-Max de la Ford, a fost concediat cu cateva luni inainte de Iacocca si fusese angajat de Crysler unde cei doi vor face istorie in constructia de automobile.
Iacocca a sosit la scurt timp dupa introducerea pe piata de catre Chrysler a modelelor subcompacte Dodge Omni si Plymouth Horizon. Puternic asemenatoare cu VolkswagenRabbit, tractiunea fata a automobilelor Omni si Horizon a urcat in top instantaneu, cu vanzari de peste 300.000 de unitati in anul de debut in fiecare lor, aratand ce avea sa vina pentru Chrysler. Omni si Horizon au fost proiectate alaturi de Horizon Chrysler cu mai mult efort de catre diviziaEuropa Chrysler a companiei (materializate prin multe exemple avand in VW / Audi motoare), pe care Iacocca a vandut-o in 1978.
Dandu-si seama ca societatea ar putea falimenta, daca aceasta nu ar primi o suma semnificativa de bani pentru o transformare, Iacocca a abordat Congresul Statelor Unite in 1979 si a solicitat un imprumut garantat de stat. In timp ce unii au spus ca Congresul a imprumutat bani companiei Chrysler, de fapt guvernul doar a garantat acest imprumut. Majoritatea observatorilor au crezut ca acest lucru a fost o miscare fara precedent, dar Iacocca a atras atentia asupra planului de salvare initiat de guvern in cazul industria aeriene si a caii ferate. El a sustinut ca existau mai multe locuri de munca in joc, in cazul unui posibil faliment al companiei Chrysler. Iacocca a primit imprumutul, garantat de catre guvern, decizie ce a provocat multe controverse.
In 1981, a lansat primul K-Car linie: Berbec Dodge si Reliant Plymouth. Similar cu dubita de mai tarziu, aceste automobile compacte s-au bazat pe propunerile de design pe care Ford le respinsese pr timpul lui Iacocca. Lansate in mijlocul recesiunii majore din 1980-1982, mici, eficiente si necostisitoare aceste masini cu tractiune fata au fost vandute foarte repede. In plus, Iacocca a reintrodus mare Imperial ca nava amiral a companiei. Noul model avea toata noua tehnologie a timpului, inclusiv injectie de combustibil complet electronica(prima masina din SUA echipata astfel) si tablou de bord in totalitate digital.
Chrysler si-a prezentat modelul Minivan, creatia lui Sperlich, in toamna lui 1983. Acest model a detinut primul loc in vanzari pentru o perioada de 25 de ani.
Datorita K-car si microbuzelor, impreuna cu reformele implementate de Iacocca, compania si-a revenit repede si a fost in masura sa ramburseze imprumuturile garantate de guvern sapte ani mai devreme decat se astepta .
Designul modelului Jeep Grand Cherokee a fost motivul care l-a determinat pe Iacocca sa doresca cu disperare AMC. Iacocca a condus Chrysler in achizitionarea AMC in 1987, aducand astfel profitabila divizie Jeep sub umbrela companiei. A creat divizia Eagle(pentru un termen limitat) formata din ramasitele de la AMC. In acest timp, AMC terminase deja in mare parte lucrul la modelul Jeep Grand Cherokee dorit de Iacocca. Grand cherokee nu a fi lansat pana in anul 1992, pentru a fi modelul anului 1993, acelasi an in care Iacocca s-a retras.
De-a lungul anilor 1980 Iacocca a aparut intr-o serie de reclame pentru masinile companiei, folosind campania publicitara "Mandria este a noastra din nou", pentru a indica relansarea companiei. El a folosit, de asemeni, ceea ce va deveni fraza lui de marca: "Daca poti gasi o masina mai buna, cumpar-o."
In 1995, Iacocca l-a asistat pe miliardarul Kirk Kerkorian in preluarea Chrysler, care a fost in cele din urma fara succes. In anul urmator, Kerkorian si Chrysler au facut un acord pe cinci ani care a inclus o intelegere prin care Iacocca nu putea vorbi in public despre Chrysler.
In iulie 2005, Iacocca a revenit la radio, alaturi de nume cunoscute precum Jason Alexander si Snoop Dogg, ca promotor al programului "Preturi speciale pentru angajati" , continuare a programului "Daca poti gasi o masina mai buna, cumpara-o ", marca Iacocca anii 1980. In schimbul serviciilor sale, Iacocca si DaimlerChrysler au convenit ca onorariile sale, plus o donatie de 1$ pentru fiecare vehicul vandut de la 1 iulie pana la 31 decembrie 2005 sa fie donati Fundatiei Iacocca pentru cercetarea diabetului zaharat.
In iulie 2005, CNN l-a numit pe Iacocca a cincea ce mai influenta persoana de afaceri din ultimii 25 de ani, inaintea unor minti asa de luminate precum Bill Gates si Warren Buffer.
In aprilie 2009, intr-un interviu pentru Newsweek, referitor la falimetul Chrysler, Iacocca spunea: ,,E o zi trista pentru mine. Ma doare sa vad compania care a insemnat atata pentru mine, aproape de faliment. Dar Chrysler a avut probleme si inainte si le-au depasit, si cred ca o pot face din nou. Daca sunt conducatorii inteligenti vor forma un consortiu de muncitori, manageri si distribuitori care sa vina cu solutii reale. Acestia sunt oamenii de pe linia frontului si ei sunt cheia supravietuirii. Sa recunoastem, daca ai o pana la masina nu mergi la Casa Alba sa o repare. Dar, daca compania are probleme, trebuie sa mergeti la experti nu la birocrati. In fiecare zi vorbesc cu dealeri sau manageri care sunt pasionati si plini de idei. Numeni nu vrea supravietuirea Chrysler mai mult decat ei. Deci, as recomanda administratiei Obama: nu-i lasati afara. Puneti-le pasiunea si ideile in practica.’’
Chicago Tribune scria intr-un articol din 2007, referitor la falimentul Chrysler: ,, Este un nume care ar trebui sa fie in topul listei potentialilor slavatori ai grupului Chrysler: Lee Iacocca. Ce persoana mai buna ar putea conduce compania decat omul care a salvat-o in trecut?’’
,,Daca as fi avut bani, as fi cumparat-o, dar sunt prea batran si , in plus, fiind acolo, am facut asta deja’’, a spus Iacocca.
,,Voi ramane cu certitudinea ca , daca nu l-as fi ales pe Eaton sa conduca compania, aceasta ar fi inca puternica si profitabila. Ar fi trebuit sa-l verific pe Eaton mai bine’’, a mai adaugat el.
Din cauza falimentului Chrysler, Iacocca ar putea pierde o parte din pensia sa si autoturismul de serviciu garantat in timpul vietii sale. Instanta de faliment a aprobat vanzarea Chrysler catre Chrysler Group LLC cu dreptul de proprietate al noii societati de catre United Auto Workers, Fiat si guvernelor din SUA si Canada.
Lucrarisiactivitati
In luna mai 1982, presedintele Ronald Reagan l-a numit pe Iacocca la conducerea Fundatiei Statuia Libertatii - Ellis Island, creata pentru a strange fonduri necesare renovarii si conservarii Statuii Libertatii.
In 1984, Iacocca a scris o carte impreuna cu William Novak numita ,,Iacocca: Autobigrafie’’. A fost cea mai vanduta carte non-fictiune a anului 1984-1985. Veniturile obtinute din vanzarea cartii au fost donate pentru cercetarea diabetului zaharat.
In 1998, Iacocca impreuna cu Sonny Kleinfeld au publicat cartea ,, Vorbind direct’’, o carte non-fictiune care lauda inovatia si creativitatea americanilor in replica la cartea ,,Construit ina Japonia’’ scrisa de Akio Morita, care lauda cultura muncitoare a Japoniei dupa razboi.
In 1999, Iacocca a devenit Sef al EV Global Motors, o companie infiintata pentru a dezvolta piata bicicletelor electrice, cu o viteza de top de 25 km/h si cu o autonomie de 30 km intre doua reincarcari de la prizele de perete.
In mai 2007, Iacooca devine coautor impreuna cu Catherine Whitney al cartii: ,, Unde au plecat toti liderii?’’ In carte, Iacocca scrie: ,, Sunt singura persoana din tara asta dezgustat de ceea ce se intampla? Unde este indignarea noastra? Ar trebuie sa tipam ca la o crima sangeroasa. Avem o gasca de sefi incapabili ce conduc tara noastra spre esec, avem corporatii de gangsteri care ne fura ca pe orbi si nu putem face ordine dupa uragan darami-te sa construim o masina hibrid. Dar in loc sa ne enervam, toata lumea sta si da din cap cand politicienii spun: ,,Pastreaza directia’’. Patreaza directia? Cred ca glumiti! Aceasta este America, nu Titanic! Va dau un indemn: ,, Aruncati vagabonzii afara!’’
In decembrie 2007, Iacocca a lansat un website pentru a incuraja dialogul deschis despre provocarile zilelor noastre. El a introdus teme cum ar fi costurile ingrijirii sanatatii si ezitarea SUA in dezvoltarea surselor alternative de energie si a vehiculelor hibride. Site-ul promoveaza, de asemenea, cartea sa: ,,Unde au plecat toti liderii?’’ Acesta ofera un mijloc interactiv de a clasifica candidatii prezidentiali in functie de calitati pe care ei ar trebui sa le posede: curiozitate, creativitate, comunicare, caracter, simt, curaj, convingere, carisma, competenta si bun simt.
Iacocca a condus campania de strangere de fonduri care au permis Lehigh University sa foloseasca cladirile vacante detinute pe vremuri de Bethlehem Steel. Iacocca Hall, situata in Mountaintop Campus in cadrul Universitatii Lehigh gazduieste Colegiul de Pedagogie, Biologie si departamentele de Inginerie Chimica si Institutul Iacocca care este concentrat asupra competitivitatii globale.
Contributialui Iacocca la industriaaumotomobilelor s-a intinspe o perioadade 30ani. Prestigiosulpremiu Lee Iacocca a fostinfiintatpentru a recunoasteintelegereaclasicaaautomobilelorsi se acordapentrudedicare in perpetuareatraditieiamericane de automobile. Premiulcelebreazaentuziasmul auto pe multiple niveluriincluzandcaracter, implicarea in comunitate, integritatesiunnivelexceent de prezentare a propriuluivehicul. Fiecare club auto are oportunitatea de a nominalizapersoana care insumeazaceamai bine calitatilenecesaresisa-l prezintelui Iacocca.
Portfolio l-a denumitpe Iacocca al 18 lea celmai bun director executivamerican al tuturortimpurilor.
In 2010, Iacocca a fostonoratpentru o viata de patriotism simuncaprininmanarea de cater USS Midway a premiului,,Patriotamerican’’.
Bibliografie
www.leeiacocca.com
www.manager.ro
http://articles.chicagotribune.com
http://www.cnbc.com
www.wikipedia.com
http://www4.lehigh.edu
Dostları ilə paylaş: |