Renumele si bogatia imparatiei lui Solomon 1 Regi 4: 20-34



Yüklə 9,02 Kb.
tarix03.11.2017
ölçüsü9,02 Kb.
#29618

Renumele si bogatia imparatiei lui Solomon 1 Regi 4:20-34

In aceste versete citim implinirea promisiunii extinse a lui Dumnezeu fata de Solomon: bogatie, renume si pace. O bogatie cum nu se mai vazuse in Israel, un renume care ajunsese pana la marginile pamantului si o pace desavarsita. Este greu sa ne imaginam aceste lucruri, insa toate sunt semne clare indreptate catre Imparatia lui Isus Cristos care urma sa vina. Israel se bucura in timpul lui Solomon de o imparatie care pregatea terenul pentru adevarata imparatie a lui Dumnezeu. Diferenta dintre cele doua este ca una a fost o imparatie fizica, iar cea dea doua era una spirituala. Imparatia lui Isus este insa nespus mai bogata, mai plina de slava si pace. Asadar putem sa privim la imparatia lui Solomon si sa vedem o parte din binecuvantarile extraordinare care le avem prin Isus in Imparatia lui Dumnezeu din care facem astazi parte.

Ceea ce ne impresioneaza in acest pasaj de Scriptura este bogatia, dar si puterea economica si militara a lui Solomon. Ospatul de care imparatul si toti cei de la curte aveau parte in fiecare zi, armata pe care si-o crease si belsugul economic erau lucruri pe care pamantul nu le mai cunoscuse pana atunci (2 Cronici 9:22-28). Insa aceasta grija exagerata a lui Solomon de a-si crea o armata care sa ii ofere siguranta de care avea nevoie au condus la slabirea increderii sale in Dumnezeu. Israel trebuie sa recunoasca ca principala sursa de aparare si siguranta este Dumnezeu, nu cavaleria cu zeci de mii de calaretii. Spre deosebire de el, tatal sau David spunea in Psalmul 20:7 “unii se bizuie pe carele lor, altii pe caii lor, dar noi ne bizuim pe numele Domnului Dumnezeului nostru.” Acesta incredere a lui Solomon in puterea sa militara va fi unul dintre motivele care vor duce la caderea lui.

Atmosfera in Ierusalim era una de petrecere. Atunci cand pacea domneste citim ca “oamenii mancau, beau si se veseleau.” Solomon se bucura de tot ceea ce un rege care se respecta ar fi trebuit sa aiba, belsugul fiind cuvantul cel mai potrivit care sa descrie imparatia lui.

In prezent cei ce facem parte din imparatia lui Dumnezeu ar trebui sa ne bucuram de acelasi belsug, doar ca este unul spiritual in care sufletul este pe deplin saturat. Domnul Isus a inmultit painile tocmai pentru a arata poporului sau ca si nevoile sale fizice vor fi acoperite di nu o data Isus si-a comparat imparatia cu un ospat mare unde toti invitatii se vor bucura de belsugul de care mesenii se bucurau la curtea lui Solomon, Luca 14:15-23. Pana la ospatul minunat din imparatia cerurilor, Cristos ne-a lasat amintirea belsugului de dragoste cu care ne hranim in fiecare prima zi a saptamanii cand frangem painea si bem din rodul vitei de vie. Acest lucru il facem pana cand Leul din Iuda se va intoarce in glorie si cand toti vom fi invitati la banchetul de la nunta Mielului in ceruri, Apocalipsa 19:6-9.

Sub conducerea lui Solomon, Israel a stapanit probabil cea mai mare intindere de teritoriu din istoria lui ca stat, insa indiferent de maretia imparatiei lui Solomon, ea nu se poate compara cu imparatia lui Cristos. Imparatia lui Isus a cuprins intreaga lume si pentru ea nu exista limite. Diferenta dintre imparatia lui Isus si celelalte imparatii este ca Isus nu si-a impus stapanirea prin forta militara si frica. Ceea ce iese in evidenta la imparatia lui Solomon este ca aceasta a fost o imparatie a pacii. Despre Solomon nu citim niciodata ca ar fi castigat vreo lupta sau ca ar fi participat la vreun razboi, asa cum citim despre tatal sau David. Cred ca aceasta a fost singura perioada din istoria lui Israel cand poporul s-a bucurat de pace. Solomon a stapanit peste o imparatie a pacii pentru ca Dumnezeu promisese acest lucru. Asemenea lui Solomon si Domnul Isus stapaneste peste o imparatie a pacii. El a fost cel care a mijlocit pentru a face pace intre om si Dumnezeu, luand asupra Sa mania Creatorului, Romani 5:1. Iar pacea cu Dumnezeu ne ofera pace sufleteasca indiferent de timpurile tulburi in care traim. Pacea lui Dumnezeu ne ofera mangaiere si siguranta intr-o lume cruda si nesigura, Filipeni 4:7.

Intinderea imparatiei lui Solomon precum si belsugul si pacea care domneau in interiorul sau ne fac sa intelegm imparatia lui Dumnezeu. Insa ce este o imparatie fara imparat? Capitolul 4 se incheie cu descrierea lui Solomon si ceea ce il facea diferiti de toti ceilalti imparati, vs.29-34. In vs.31 sunt enumerate cateva dintre personajele de vaza ale vremii respective. Etan si Heman au fost poeti extraordinari recunoscuti pentru intelepciunea lor. Ei au scris Psalmii 88 si 89. Insa intelepciunea lui Solomon o depasea pe a acestora si pe a tuturor marilor invatati din Egipt, Babilon si Persia, marile centre ale cunoasterii din Antichitate. Vs.32 descrie marimea lucrarii lui Solomon. El a scris 3000 de proverbe si 1005 cantari. Lucrarea scrierii lui Solomon impresioneaza atat prin dimensiuni cat si prin calitatea ei.

Solomon a fost un om interesat de orice a creat Dumnezeu si de aceea a cercetat fiecare domeniu al vietii. Bine ar fi daca i-am urma exemplul din acest punct de vedere. Sa gasim placere in creatia lui Dumnezeu si sa il cunoastem pe Creator si prin intermediul creatiei Sale minunate. Lumea apelor, a florilor si viata animalelor de la cele mai mici si pana la cele mai mari exprima maretia, intelepciunea si frumusetea Dumnezeului nostru. Sunt atatea minuni in jurul nostru insa am devenit prea superficiali ca sa le putem vedea. Marturia intelepciunii lui Solomon sta si in faptul ca oameni din toate neamurile veneau la el ca sa caute raspunsuri. Solomon devenise principala atractie turistica pentru Ierusalim. Solomon a fost asa cum spusese Dumnezeu “ cel mai intelept om care a trait sau va mai trai vreodata pe acest pamant.” Insa cu toate acestea exista unul care a fost mai mare decat el. Imparatul Isus l-a intrecut in intelepciune si pricepere pentru ca El a fost insusi Dumnezeu creatorul intrupat. Tot ceea ce are legatura cu Solomon face trimitere la Domnul Isus.



Despre Domnul Isus, apostolul Pavel spune in 1 Corinteni 1:30 ca “Isus a fost facut de Dumnezeu pentru noi, intelepciune.” In Coloseni 2:1-3 citim ca in Cristos sunt ascunse toate comorile intelepciunii si ale cunoasterii. Din toate pildele si invataturile Sale reiese intelepciunea Sa incredibila, o intelepciune mult superioara celei cu care Solomon a fost binecuvantat. Astazi oameni din toate neamurile vin la Isus ca sa caute raspunsuri si intelepciune. De aceea suntem binecuvantati peste masura sa il avem pe Isus, intelepciunea lui Dumnezeu ca Domn al vietii noastre. Astazi noi putem sa ne odihnim in pacea Sa si sa asteptam cu nadejde intoarcerea Sa pentru a ne duce in Imparatia minunata a Tatalui, unde vom cunoaste implinirea tuturor lucrurilor. In ciuda renumelui si a bogatiei pe care imparatia lui Solomon a avut-o, astazi noi suntem mostenitori ai unei imparatii care nu doar ca o depaseste pe cea a lui Solomon, dar depaseste granitele acestei lumi. Cum ne fac pe noi sa ne simtim aceste lucruri? Care sunt sentimentele care ne incearca? Personal simt doar mandrie, onoare si o responsabilitate care imi da scopul si motivatia corecta in viata. Ma fac sa simt ca numele meu de crestin depaseste renumele lui Solomon, iar bogatia marelui rege paleste in fata bogatiei cu care sunt binecuvantat in Isus Cristos.
Yüklə 9,02 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin