Robot este este un operator mecanic sau virtual, artificial. Robotul este un sistem compus din mai multe elemente: mecanica, senzori



Yüklə 445 b.
tarix01.11.2017
ölçüsü445 b.
#25703



Un robot este este un operator mecanic sau virtual, artificial. Robotul este un sistem compus din mai multe elemente: mecanica, senzori, precum si un mecanism de directionare. Mecanica stabileste înfatisarea robotului si miscarile posibile pe timp de functionare.

 • Un robot este este un operator mecanic sau virtual, artificial. Robotul este un sistem compus din mai multe elemente: mecanica, senzori, precum si un mecanism de directionare. Mecanica stabileste înfatisarea robotului si miscarile posibile pe timp de functionare.

 • Tot „robot”, prescurtat „bot”, pot fi numite programe (software) de calculator care îndeplinesc automat anumite functii sau operatiuni. Astfel de roboti sunt virtuali, si nu mecanici.



Aparitia frecventa a robotilor în film si literatura a atras atentia stiintei asupra acestui tip de masini. Domeniul stiintific, care se ocupa de constructia robotilor se numeste robotica. Termenul a fost folosit pentru prima data în 1942 de Isaac Asimov în cartea sa, Runaround. Un domeniu general teoretic stiintific, care se ocupa de roboti, nu exista. Acestea sunt mai ales subdomenii ale informaticii.

 • Aparitia frecventa a robotilor în film si literatura a atras atentia stiintei asupra acestui tip de masini. Domeniul stiintific, care se ocupa de constructia robotilor se numeste robotica. Termenul a fost folosit pentru prima data în 1942 de Isaac Asimov în cartea sa, Runaround. Un domeniu general teoretic stiintific, care se ocupa de roboti, nu exista. Acestea sunt mai ales subdomenii ale informaticii.



 • Robot autonom mobil - Pentru ca un robot mobil sa poata naviga autonom in mediul in care opereaza, este esential sa se realizeze un model exact al respectivului mediu inconjurator.



Robot industrial - reprezintă un sistem fizic, programabil ce este capabil să realizeze diferite operațtii și secvențe de operații de manipulare a unor scule, piese sau subansamble.

 • Robot industrial - reprezintă un sistem fizic, programabil ce este capabil să realizeze diferite operațtii și secvențe de operații de manipulare a unor scule, piese sau subansamble.



Robot jucarie - bazat pe stiinta aplicata a roboticii biomorfice, ceea ce-l face sa se miste si sa reactioneze asemeni unui organism viu

 • Robot jucarie - bazat pe stiinta aplicata a roboticii biomorfice, ceea ce-l face sa se miste si sa reactioneze asemeni unui organism viu



 • Robot explorator - sunt roboti care opereaza in locatii greu accesibile si periculoase teleghidati sau partial autonom.



Robot militar - masinarii folosite pe campul de lupta

 • Robot militar - masinarii folosite pe campul de lupta



Robotul casnic - lucrează autonom în gospodarie

 • Robotul casnic - lucrează autonom în gospodarie



1.Rebeliunea robotilor, in stilul Terminator Scenariul unei razmerite veritabile a masinariilor este poate cel mai putin creditat de oamenii de stiinta, insa premisele exista, iar daca un singur robot antiaerian a reusit sa faca victime omenesti, recent, in timpul unui exercitiu militar din Africa de Sud, dezastrul ce ar putea fi provocat de o defectiune majora, ar depasi si cele mai sumbre asteptari.

 • 1.Rebeliunea robotilor, in stilul Terminator Scenariul unei razmerite veritabile a masinariilor este poate cel mai putin creditat de oamenii de stiinta, insa premisele exista, iar daca un singur robot antiaerian a reusit sa faca victime omenesti, recent, in timpul unui exercitiu militar din Africa de Sud, dezastrul ce ar putea fi provocat de o defectiune majora, ar depasi si cele mai sumbre asteptari.



 • Marea Britanie a pus deja la punct un astfel de sistem de control al dronelor si altor masini de lupta, printr-o retea dedicata de sateliti, ce poarta numele fatidic Skynet, la fel ca inteligenta artificiala malefica din seria Terminator.



Nu exista nimic ce un robot nu poate face mai bine decat un om, in afara de partea de creatie si gandire in perspectiva, evident, dar si aceste "hibe" ale masinariilor sunt pe punctul de a fi rezolvate. Intre timp, robotii ne-au luat deja locul in cursa pentru cucerirea spatiului cosmic, datorita rezistentei lor fenomenale, i-au inlocuit pe muncitorii din fabrici si au ajuns in numar mare si pe campurile de lupta din intrega lume.

 • Nu exista nimic ce un robot nu poate face mai bine decat un om, in afara de partea de creatie si gandire in perspectiva, evident, dar si aceste "hibe" ale masinariilor sunt pe punctul de a fi rezolvate. Intre timp, robotii ne-au luat deja locul in cursa pentru cucerirea spatiului cosmic, datorita rezistentei lor fenomenale, i-au inlocuit pe muncitorii din fabrici si au ajuns in numar mare si pe campurile de lupta din intrega lume.





In anul 1900, oamenii traiau cu gandul la un viitor maret. Ajunsi la cumpana a doua secole, sareau cu gandul peste înca un veac, incercand sa-si inchipuie cum va fi lumea în anul 2000. In imaginatia lor, acea lume a viitorului era populata cu tot soiul de minuni tehnologice - un fel de reprezentari hiperbolizate a ceea ce cunosteau deja, progresul tehnologic din vremea lor indreptatindu-i sa spere ca, în anul 2000, zborul va fi la indemana oricui, ca masinarii automatizate vor face multe dintre muncile grele ale omului, ca vom calatori pe sub ocean la fel de simplu cum mergeau ei pe sosele şi ca o casa cu motor si roti, pe care s-o poti muta de colo-colo, asezand-o unde ti-o placea mai mult, va fi ceva ce-ar putea avea oricine. Ce s-a ales din aceste vise? Care dintre ele s-au îndeplinit, şi cum?

 • In anul 1900, oamenii traiau cu gandul la un viitor maret. Ajunsi la cumpana a doua secole, sareau cu gandul peste înca un veac, incercand sa-si inchipuie cum va fi lumea în anul 2000. In imaginatia lor, acea lume a viitorului era populata cu tot soiul de minuni tehnologice - un fel de reprezentari hiperbolizate a ceea ce cunosteau deja, progresul tehnologic din vremea lor indreptatindu-i sa spere ca, în anul 2000, zborul va fi la indemana oricui, ca masinarii automatizate vor face multe dintre muncile grele ale omului, ca vom calatori pe sub ocean la fel de simplu cum mergeau ei pe sosele şi ca o casa cu motor si roti, pe care s-o poti muta de colo-colo, asezand-o unde ti-o placea mai mult, va fi ceva ce-ar putea avea oricine. Ce s-a ales din aceste vise? Care dintre ele s-au îndeplinit, şi cum?



Ce aflam privind? De pilda, ca oamenii erau preocupati pana la obsesie de problema zborului, in asemenea masura incat puneau aripi tuturor: pompierilor si politistilor de trafic, contrabandistilor şi vamesilor, postasului, pana si micilor strengari care adunau oua din cuiburile pasarilor (la 1900, starea lumii ai a faunei nefiind aceeasi ca azi, aceasta indeletnicire - azi prohibita în tarile occidentale - era nu doar permisă, ci chiar incurajata.

 • Ce aflam privind? De pilda, ca oamenii erau preocupati pana la obsesie de problema zborului, in asemenea masura incat puneau aripi tuturor: pompierilor si politistilor de trafic, contrabandistilor şi vamesilor, postasului, pana si micilor strengari care adunau oua din cuiburile pasarilor (la 1900, starea lumii ai a faunei nefiind aceeasi ca azi, aceasta indeletnicire - azi prohibita în tarile occidentale - era nu doar permisă, ci chiar incurajata.







Oamenii de acum un veac isi imaginau, asadar, ca o gramada de indeletniciri care la 1900 se faceau per pedes vor beneficia, peste un secol, de forta aripilor. S-a întâmplat asa? Nu prea, daca privim lucrurile in spiritul în care le priveau strabunii.

 • Oamenii de acum un veac isi imaginau, asadar, ca o gramada de indeletniciri care la 1900 se faceau per pedes vor beneficia, peste un secol, de forta aripilor. S-a întâmplat asa? Nu prea, daca privim lucrurile in spiritul în care le priveau strabunii.

 • Însă în ceea ce priveşte aparatele de zbor în general, evolutia lor le-ar fi multumit sperantele: nu numai ca zburăm mult cu avionul si elicopterul, ce cara deopotriva oameni si marfuri, dar am ajuns si pe Luna, ne-am "relocat" si pe Statia Spatiala Internationala si acum ne pregatim de intrarea în epoca de aur a turismului spaţial.





 • În general, domeniul transporturilor era unul in care imaginatia zburda, în 1900. Vizionarii închipuiau sisteme de deplasare, inviduala si colectiva, dintre cele mai creative, unele ingenioase, altele doar fanteziste.





In general, n-am cucerit aceasta lume a adancurilor în masura in care credeau strabunicii nostri ca o vom face. Ei intrevedeau, de pilda, distractii inspirate de cele de pe uscat, de care erau pasionati oamenii pe atunci, dar care ar fi urmat sa se desfasoare in mediul submarin: curse de pesti în loc de curse de cai, partide de calarie pe cai de mare uriasi etc. Deocamdata, nu se intampla asa ceva. Chiar daca am izbutit sa ajungem in cel mai adanc punct al oceanului, in marele abis al Gropii Marianelor, lumea submarina ne ramane inca straina, la fel de putin cunoscuta si inteleasa ca si spatiul cosmic.

 • In general, n-am cucerit aceasta lume a adancurilor în masura in care credeau strabunicii nostri ca o vom face. Ei intrevedeau, de pilda, distractii inspirate de cele de pe uscat, de care erau pasionati oamenii pe atunci, dar care ar fi urmat sa se desfasoare in mediul submarin: curse de pesti în loc de curse de cai, partide de calarie pe cai de mare uriasi etc. Deocamdata, nu se intampla asa ceva. Chiar daca am izbutit sa ajungem in cel mai adanc punct al oceanului, in marele abis al Gropii Marianelor, lumea submarina ne ramane inca straina, la fel de putin cunoscuta si inteleasa ca si spatiul cosmic.











Mai interesant este ca si azi specialistii in neorosiinte se preocupa de gasirea unor modalitati prin care informatia sa fie transmisa direct creierului, grabit astfel procesul de invatare. (Pana una alta, insa, tot stradania scolara clasica a ramas de baza.

 • Mai interesant este ca si azi specialistii in neorosiinte se preocupa de gasirea unor modalitati prin care informatia sa fie transmisa direct creierului, grabit astfel procesul de invatare. (Pana una alta, insa, tot stradania scolara clasica a ramas de baza.







E emotionant, totusi, sa vezi acest univers de fantezii, dorinte si vise despre viitor ale lumii de la 1900, exprimate in culori pe petice de carton. Ce s-a ales din ele, in ce masura am reusit sa le transpunem azi in realitate - sunt întrebari ale caror raspunsuri alcatuiesc, de fapt, insasi povestea evolutiei tehnologice si sociale a umanitatii, de o suta de ani incoace.

 • E emotionant, totusi, sa vezi acest univers de fantezii, dorinte si vise despre viitor ale lumii de la 1900, exprimate in culori pe petice de carton. Ce s-a ales din ele, in ce masura am reusit sa le transpunem azi in realitate - sunt întrebari ale caror raspunsuri alcatuiesc, de fapt, insasi povestea evolutiei tehnologice si sociale a umanitatii, de o suta de ani incoace.



Proiect realizat de :

 • Proiect realizat de :

 • * Artudean Alexandra

 • * Fata Selena

 • * Pop Denisa

 • * Rusu Madalina

 • * Zahan Marius

 • clasa a X-a A




Yüklə 445 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə