Fahrettin Örenli’nin eser üretimine destek verdi. SAHA Derneği, Art Sonje Center’da kişisel sergisi düzenlenen Fahrettin Örenli’nin yeni eser üretimine destek verdi. Sanatçının “Money without Nationality” isimli sergisi, yaşayan organik yapılar olarak kentlerin psikolojik ve fiziksel yönlerini incelerken, bunları, kitlesel bilgilerin dağılımı için kontrol kuleleri olarak algılıyor. Fahrettin Örenli, sürdürülebilir bilginin inşasını nasıl etkilediğini görmek için, özellikle rafine ölçümün en önemli birimi olan para konularıyla ilgileniyor. “Money without Nationality”, insanlığın ufka kendi elleriyle yerleştirdiği sentetik günbatımıyla hipnotize edilmesi veya ekonomik çıkarlar uğruna bazı gerçeklerin görmezden gelinmesi örneklerinde olduğu gibi, kendisini nasıl körleştirdiğini ve insan eliyle yapılan doğada kaybolduğunu araştırıyor. “Money without Nationality” Örenli’nin geçmiş ve güncel sanat pratiğini, şimdiki ve gelecekteki bilgi odaklılığı ve evrendeki fiziksel varlığımızın sonunun bile ötesindeki bilgi birikiminin sürdürülebilirliği/ yok olmasıyla birbirine bağlıyor. Amaç, gelecek için sürdürülebilir bilgi yaratma konusunda sosyoekonomik ve siyasi konuların etkilerini ve kentlerin bilgiyi daha sonra benimseyen psikolojik ve fiziksel olarak karmaşık varlıklara bürünmesini araştırmak.
Fahrettin Örenli (1969, Tunceli)
Gerrit Rietveld Academie ile Rijksakademie Van Beeldende Kunsten’de okudu. İstanbul’da Platform Garanti (2006-07), Xiamen'de Chinese European Art Center (2004-05) ve New York'ta International Studio and Curatorial Program (2003) misafir sanatçı programlarına katıldı. Amsterdam'da Royal Painting (2000) ve ABN AMRO Art (2004) ödüllerini aldı. İstanbul Modern, Total Güncel Sanat Müzesi (Güney Kore) ve Frieze Sanat Fuarı (İngiltere) gibi uluslararası kurum ve sergilerde yer aldı. Eserleri, Vehbi Koç Vakfı, ABN-AMRO, De Heus, AMC, OCE Technology, Eneco Holding N.V., Rotterdam Erasmus Üniversitesi koleksiyonlarında bulunuyor. Örenli, halen Amsterdam ve İstanbul'da yaşıyor.
SAHA Derneği Kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak, çağdaş sanatı destekleme amacında birleşen bir grup sanatsever tarafından 2011 yılında kuruldu. Dernek, Türkiye çağdaş sanatının tanınırlığını ve bilinirliğini artırmak amacıyla, bu doğrultudaki projelere karşılıksız destek veriyor. Evrensel değerlere saygılı ve demokratik duruşuyla, Türkiye çağdaş sanatı için özgür bir “saha” oluşturulmasını misyon ediniyor.