Sayi : B. 09 Yfk. O. 00. 00. 00/ 2-A/ 777 25 haziran 2003



Yüklə 17,23 Kb.
tarix30.07.2018
ölçüsü17,23 Kb.
#63228
növüYazı

T.C.

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIGI

Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı

ANKARA
SAYI : B.09.0.YFK.O.00.00.00/ 2-A/ 777 25 HAZİRAN 2003

KONU :Boru Montaj Malzemesi Bedeli



(…DİREKTÖRLÜĞÜ)
İLGİ: a) 15.04.2003 gün ve 6729 sayılı yazınız.

b) 02.05.2003 gün ve 2-A/578 sayılı yazımız.

c) 07.05.2003 gün ve 6748 sayılı yazınız.
İlgi (a) yazınızda, … İnşaat işleri için idareniz ile yükleniciler arasında yapım sözleşmeleri akdedildiği,"Keşif özetleri, fiyatlandırmaya ait açıklamalar" bölümünde, montaj malzemesi bedellerinin boru tesisat fiyatlarına dahil olduğunun belirtilmesine rağmen, teklif birim fiyat tablolarında asıl tesisat işinin belirli bir yüzdesi olarak montaj malzeme bedelinin ödeneceğinin yer alması üzerine çelişkili bir durumun ortaya çıktığından bahisle, boru montaj parçalarının bedellerinin ödenip ödenmeyeceği sorulmaktadır. İlgi (b) yazımızla, görüş verilebilmesi için işin sözleşme ve ekleri istenmiş; bunun üzerine "… İnşaat Sözleşme Paketi Kapsamındaki İş Merkezlerinin Yeniden Yapılanmasına İlişkin Sözleşme Dokümanları" elden Kurulumuza iletilerek, ilgi (c) yazınız ile de teyit edilmiştir.
Konu, ilgi yazılar ve ekleri ile elden iletilen… Numaralı sözleşme dokümanları çerçevesinde Kurulumuzca incelenmiştir.
1- Sözleşme dokümanları arasında ve ilk sırada yer alan "anlaşma formu"nun ikinci maddesinde;

“2- Aşağıdaki dokümanlar ve anlaşmanın ayrılmaz bir parçasıdır;

A-Kabul Mektubu;

B-Teklif Formu ve Teklif Ekleri;

C-Özel Uygulama Şartları (Kısım II);

D-Genel Şartlar (Kısım I);

E-Şartnameler;

F-Projeler (Çizimler);

G-Fiyatlandırılmış Keşif Cetvelleri ve

H-Teklif Eki'nde listelenen diğer dokümanlar."denilerek sözleşme ve ekleri sıralanmıştır.


Eklerin "(d) Genel Şartlar" kısmının VI bölümünde, "B- Genel Teknik Şartnameler" başlığı altında, Türkiye'deki kamu kuruluşlarına ait teknik şartnamelerin, sözleşme/ihale dokümanlarının ayrılmaz parçası olduğu belirtilmiştir. Bununla birlikte, başlık altında listelenen teknik şartnameler ile özel teknik şartnameler ve/veya fiyatlandırmaya ait açıklamalar da çelişki olması durumunda, ikincisine itibar edileceği hususu da ayrıca eklenmiştir.
2- Zeyilname 1, 16.madde ile değişik, fiyatlandırmaya ilişkin açıklamalar bölümünün, "Genel" başlığı altında yapılan açıklamaların son paragrafında, "Keşif özetlerinde belirtilen miktarların karşılığına bir değer, fiyat veya götürü bedel belirtilecektir. Keşif özetlerinde miktarı verilmesine rağmen teklif sahibi tarafından değer, fiyat veya götürü bedel belirtilmemesi halinde hiçbir ödeme yapılmayacaktır ve keşif özetindeki diğer kalemlerinin fiyatı içine dahil edildiği varsayılacaktır."

Denilmektedir.


3- Teknik Şartnameler incelendiğinde de,
A-Kanalizasyon ve yağmursuyu drenaj beton boruları,

B-Kanalizasyon için polivinil klorür (PVC) boru,

C-Kanalizasyon ve içme suyu ev bağlantıları,

D-İçme suyu için polietilen (PE) boru,

E-Vanalar ve yangın muslukları,

F-İçme suyu için polivinil klorür (PVC) boru,

G-Merkezi ısıtma sistemi tesisat borular,

H-Doğalgaz altyapı şebekesi çelik dağıtım boruları ile şebeke boruları,



İ-Elektrik tesisat boruları,
Türünde birbirinden oldukça farklı yapım ve malzeme özelliklerine sahip boru imalatlarının olduğu anlaşılmaktadır.
4- Sözleşmenin, fiyatlandırmaya ait açıklamalar bölümünde, pozların açıklanması başlığı altında,"Boru tesisat fiyatlarına birleşim elemanları, dirsekler, flanşlar, branşmanlar, kelepçe, askı, boya, fitlings vb. montaj malzemeleri dahildir" ifadesine yer verildiği görülmektedir.
Sözleşmenin bu hükmünün hangi boru imalatlarını kapsadığına dair bir açıklamaya ise yer verilmemiştir. Bu hususun açıklığa kavuşturulması için isteklilerden birim fiyat tekliflerinin istendiği keşif cetvellerinin incelenmesi gerekmektedir.
5- İhale öncesi, idarenizce hazırlanan ve isteklilerin birim fiyat tekliflerini vermeleri gereken keşif cetvelleri incelendiğinden yukarıda sıralanan bir bölüm boru imalatlarında, montaj malzemesi bedeli için teklif istenmediği, diğer taraftan özellikle Bakanlığımız birim fiyat tarif ve poz numaraları, zikredilen imalatlarda ise, Bakanlığımız uygulamalarına paralel olarak yüzde olarak montaj malzemesi bedeli teklifinin alındığı görülmektedir.
Ayrıca, bu konuda isteklilerde ihale öncesi bir tereddüt oluşmadığı ve sözleşmenin bir parçası olan "soru-cevap" bölümünde, idarenizin bir soruyla karşılaşmadığı da anlaşılmaktadır.
Sonuç olarak, yukarıda 2 numaralı paragrafta zikredilen sözleşme hükmü uyarınca, keşif cetvellerinde yer alan birim fiyat tarifleri esas alınarak teklif verildiği ve teklif alınan pozlarda montaj malzemesi bedeli ödenebileceği; yukarıda 4 numaralı paragrafta zikredilen sözleşme hükmünün ise, montaj malzemesi bedeli için teklif istenmeyen boru imalatlarını açıklayan bir ifade olduğu ve bu tür imalatlarda montaj malzemesi bedelinin fiyata dahil olduğu; bir ihtilaf söz konusu ise sözleşme hükümleri uygulanarak çözümlenebileceği görüşüne varılmıştır.
Bilgilerinize arz ederim.






Yüklə 17,23 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin