Statul new york



Yüklə 11,05 Kb.
tarix01.11.2017
ölçüsü11,05 Kb.
#26013

STATUL NEW YORK

- scurta monografie -




Statul american New York este situat in partea de nord-est a Statelor Unite ale Americii, fiind cel de-al 27-lea stat al Uniunii din punct de vedere al suprafetei, al 3-lea din punct de vedere al populatiei si al 7-lea din punct de vedere al densitatii populatiei. Geografic se invecineaza cu statele New Jersey si Pennsylvania la sud, Connecticut, Massachussetts si Vermont la est, avand granite maritime cu statul Rhode Island la est si granita internationala cu Canada (provinciile Ontario si Quebec) la nord. Suprafata statului este de 141.300 kmp (1,44% din suprafata tarii), avand o latime maxima de 455 km si o lungime de cca 530 km, 13,5% din aceasta suprafata fiind ocupata de ape.
Cel mai inalt varf din stat este Mount Marcy (in Muntii Adirondack), cu 1.628 m, cel important rau care strabate statul, pe mai bine de 500 de km, fiind raul Hudson.


Statul are capitala la Albany (oras de sub 100 mii locuitori, insa de peste 870 mii locuitori cuprinsi in zona metropolitana), cel mai mare oras fiind, bineinteles, New York City, cu peste 8,1 milioane locuitori, ceea ce reprezinta peste 40% din populatia de 19,5 milioane locuitori a statului (6,25% din totalul populatiei tarii).
Istoric, statul a devenit membru al Uniunii la 26 iulie 1788, fiind cea de-a 11-a colonie admisa in SUA. Guvernatorul statului este democratul Andrew Cuomo, legislativul local fiind reprezentat de 2 senatori (ambii democrati) si 27 de congressmeni (21 democrati si 6 republicani).
Clima este de tip continental in general (asemanatoare climei tarii noastre), orasul New York bucurandu-se insa de un climat umed subtropical.
Administrativ, statul este impartit in 62 de districte, incluzand cele 5 districte care formeaza New York City (si care sunt asimilate, fiecare, cate unui orasel de sine-statator, respectiv Manhattan, Queens, Brooklyn, Bronx si Richmond/Staten Island).


Principalele orase ale statului, pe langa New York City si Albany sunt: Buffalo (261 mii locuitori), Rochester (210 mii locuitori), Yonkers (195 mii locuitori) si Syracuse (145 mii locuitori). Din punct de vedere rasial peste 65,7% din populatia statului se declara alba, 17,6% hispanica sau latina (de orice rasa), 15,9% afro-americana, 7,3% asiatica, 3% bi-rasiala si 0,6% amerindiana. Dupa originea etnica, 15,8% sunt afro-americani, 14,4% italieni, 12,9% irlandezi, 11,1% germani si 6% englezi.


Catolicii formeaza majoritatea locuitorilor statului, cu 40% practicanti, protestantii reprezinta 30% din total, in timp ce 8,4% se declara mozaici, 3,5% musulmani, 1% budisti si 13% fara afiliere religioasa.
PIB-ul statului a fost in 2010 de 1,16 trilioane dolari, fiind cel de-al 3-lea ca marime din Uniune, dupa cel al Californiei si cel al Texas-ului (ca o trivia, daca statul New York ar reprezenta o natiune independenta, dupa PIB ar fi cea de-a 16-a economie mondiala, imediat dupa Turcia, tara cu aproape 75 milioane locuitori). La nivelul anului 2011 PIB-ul per locuitor in stat a fost de aproape 31.000 dolari (sau 113% din media nationala la acest indicator).
Agricultura este deosebit de dezvoltata, fiind reprezentata de productia de lactate, vite si alte animale, produse vegetale si mere. De altfel, statul New York este printre primii 5 producatori nationali de produse lactate, mere, fructe de padure, varza, cartofi, ceapa, sirop de artar, struguri etc.
Industria este puternic dezvoltata in stat, fiind produse aici instrumentar stiintic, aparate de masura si control, echipamente electrice, masini si dispozitive mecanice, produse chimice etc. De asemenea, orasul New York este centrul bancar, financiar si de comunicatii din SUA, aici avandu-si sediul Bursa de Actiuni (New York Stock Exchange), cea mai mare de acest fel din lume.
Principalii parteneri de afaceri la export ai statului New York sunt Canada, Marea Britanie, Elvetia si Hong Kong (ca produse de export putem enumera alimentele, produsele minerale, calculatoare si aparatura electronica, diamantele prelucrate si piese de schimb auto), principalele importuri fiind reprezentate de produsele petroliere, aur, aluminiu, gaze naturale, energie electrice, diamante brute si cherestea.
Zona orasului Albany si Valea raului Hudson reprezinta importante centre de dezvoltare tehnologica, mai ales in domeniul nanotehnologiei si productiei de microcipuri, in timp de zona orasului Rochester este importanta pentru industria echipamentelor fotografice si video.
Principalele companii avand sediul in statul New York sunt: Alcoa, PepsiCo, Parsons Brinckerhoff, News Corporation, Moody’s, Merrill Lynch, IBM sau Kodak.
Principalele companii din New York City, din punct de vedere al veniturilor au fost, la nivelul anului 2010: JP Morgan Chase, Citigroup, Verizon Communications, American International Group (AIG), Pfizer, MetLife, INTL FCStone, Goldman Sachs Group, Morgan Stanley si New York Life Insurance.


Transportul in stat este deosebit de dezvoltat, existand interconectii excelente intre toate districtele si cu statele vecine, atat terestru si aerian (aeroportul John F. Kennedy este unul dintre cele mai agglomerate din tara), dar si maritim si fluvial. La nivelul anului 2008 peste 11,2 milioane de permise de conducere existau in baza de date a agentiei dedicata acestei problematici, cu peste 10,6 milioane de vehicule aflate in circulatie (ca fapt divers, datorita problemelor de congestie a circulatiei la nivelul Manhattan-ului, una din cele mai populate zone a statului si parte componenta a orasului New York, cu cca 1,6 milioane locuitori pe numai 60 kmp, doar aproximativ 25% din familiile ce isi au resedinta in acest oras au in proprietate un autoturism).
Yüklə 11,05 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin