Tmmob tekstil mühendisleri odasi 11. DÖnem çalişma raporu 2012-2013 mart 2014



Yüklə 2,32 Mb.
səhifə1/29
tarix30.01.2018
ölçüsü2,32 Mb.
#42082
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   29





TMMOB
TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ODASI


11. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU
2012-2013

MART 2014

İZMİR


İÇİNDEKİLER

Sayfa No

TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Melike Anıl BİNGÖL’ün 12. Olağan Genel Kurul Açılış Konuşması

1

12. Olağan Genel Kurul Gündemi

4

1. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası 11. Genel Kurulu

5

1.1. Divan Üyeleri

5

1.2. Genel Kurul Komisyonları ve Görev Alanlar

5

1.3 Genel Kurula Katılım Çizelgesi

5

1.4. Genel Kurul Sonuç Bildirgesi

5

2. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası 11. Dönem Kurulları ve Örgüt Yapısı

7

2.1. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu

7

2.2. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Onur Kurulu

7

2.3. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Denetleme Kurulu

7

2.4. TMMOB Yönetim Kurulu Oda Temsilcisi

7

2.5. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Şube Yönetim Kurulları

7

2.6. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası İl Temsilcileri

8

2.7. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Çalışanlarımız

8

3. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası 12. Dönem Şube Yönetim Kurulları

9

4. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası 11. Çalışma Dönemi

10

4.1. İstifa Eden Üyelerimiz

10

4.2. Vefat Eden Üyelerimiz

11

4.3. Yeni Üye Kayıtları ve Üye Sayısı Durumu

11

4.4. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası 11. Dönem Çalışma Programı

11

4.5. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası 11. Dönem Çalışma Raporu

14

4.5.1. Örgütlenme

15

4.5.1.1. Oda-Üye İlişkileri

15

4.5.2. Kurumsallaşma

20

4.5.3. Eğitim

23

4.5.4. TMMOB ile TMMOB’ye bağlı Odalar ve Örgüt İçi İlişkiler

27

4.5.5. Diğer Kurum ve Kuruluşlarla İlişkiler

29

4.5.6. Yayınlarımız ve Yönetmeliklerimiz

31

4.5.7. Mali Konular

36

4.5.8. Şubelerimiz Tarafından Gerçekleştirilen Etkinlikler

40

4.6. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası 11. Dönem Mali Raporu

46

4.7. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası 2014-2015 Yılları Bütçe Önerisi

60

4.8. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası XI. Dönemi Merkez Yönetim Kurulu Denetim Raporları

66

5. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası 11. Döneminde Yapılan Basın Açıklamaları

85

6. Fotoğraflarla 11. Dönem

98

EKLER




1. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği

103

2. Oda İşleyişi Özet Bilgileri

114

3. Oda Temel İlkeler ve Çalışma Anlayışı Taslağı

118

4. Uzmanlık ve Belgelendirme Yönetmeliği Taslağı

120















TMMOB TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI MELİKE ANIL BİNGÖL’ÜN

12. OLAĞAN GENEL KURUL AÇILIŞ KONUŞMASI
Sayın Divan Başkanı, TMMOB Gözlemcimiz Sayın İrfan İnan, Değerli Delegeler, Konuklar ve Basın Mensupları;
Odamız 12. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirmek üzere bugün burada biraradayız.
Hoş geldiniz.
Sizleri şahsım ve Yönetim Kurulum adına sevgiyle ve saygıyla selamlıyor, Genel Kurulumuzu gerçekleştirmenin gururunu taşıyorum.
Daha demokratik, daha katılımcı ve daha işlevsel bir Tekstil Mühendisleri Odası örgütlülüğü için, "birlikte üreten, birlikte karar alan ve birlikte yöneten bir TMO örgütlülüğü için", "kararlar almak için" bugün buradayız.

9. Çalışma Döneminde başlattığımız çalışma programını bir tema çerçevesinde geliştirme görüşünü, 11. dönemde “YOL HARİTASI” teması ile devam ettirmeye karar vermiştik. Bu tema doğrultusunda geçirdiğimiz iki yıl süresince Odamızın temel ilkelerini ve çalışma anlayışını örgüte yerleştirmeyi hedefledik. Bunun sonucu olarak ulaştığımız durum ile ilgili detayları birazdan sekreterimiz sizlerle paylaşacaktır.


Sektörümüzün hareketliliğide bu dönemde devam etmiştir. Tekstil, deri ürünleri ve hazır giyim üretimi 2010 yılına göre 2011 yılında %2, 2011 yılına göre de 2012 yılında %1 oranında artış göstermiştir. Tekstil ve Hazır Giyim İhracatı her ne kadar her yıl bir önceki yıla gore artış göstermiş olsa da, bu artış sektörümüzü yakın geçmişimizdeki büyüklüğe kavuşturmaya yetmemiştir. 2013 yılında Tekstil ve Hazır Giyim İhracatı 27.6 milyar USD ile ülkemiz toplam ihracatı içerisinde 18% lik paya sahip olmuştur.
Ülkemiz ekonomisine hem üretim hem istihdam ve hem de ihracat bakımından katkılarını yıllardır sürdüren tekstil ve konfeksiyon sektörleri, benim şahsen de tanık olduğum 25 yıl boyunca olduğu gibi, ulusal bir politikanın oluşturulmaması ve kendi başına bırakılmasına rağmen hala imalat sanayinindeki istihdamın % 20’sini, ülkemiz ihracatının da yaklaşık % 20’sini sağlıyor olmasına rağmen, maaselef hala hükümetler tarafından sahiplenilmemektedir.
Yıllardır Tekstil Mühendisleri Odası olarak dile getirdiğimiz gibi:


  1. Sektörümüz katma değeri yüksek ürünlere yönelmek zorundadır. Bunlar gündelik kullanıma uygun tekstil ve hazır giyim ürünleri olabileceği gibi, teknik ve akıllı tekstilleri de içermelidir.

  2. Sektörümüzün işverenlerine ve mühendislerine bu noktada çok büyük bir görev düşmektedir: verimlilik. Rekabetin yoğunlaştığı, fiyat tutturmanın güçleştiği günümüzde bu konu sektörün olmazsa olmazıdır.

  3. Sektör markalaşmaya ve kendi modellerini pazarlamaya daha fazla hız vermelidir.

  4. Sektör, tekstil makineleri ve kimyasallarının üretimine ağırlık vermelidir.

  5. 10. ve 11.Genel Kurulumuzda ve çeşitli ortamlarda sürekli olarak dile getirdiğimiz önemli bir konuyu bir kez daha yinelemek istiyorum. Hem plansız bir şekilde yeni üniversite ve bölümlerin peş peşe açılması, hem de varolan bölümlerin kontenjanlarının arttırılmasından üniversitelerimizdeki eğitim düzeyi de olumsuz etkilenmiştir. Mezun olan mühendis sayısı hızla artarken tekstil mühendislerinin iş alanlarının daralması nedeniyle, meslektaşlarımız kendilerini işsizliğe karşı koruyamaz hale gelmişlerdir. Bu olumsuzluklar nedeni ile üniversite sınavına giren öğrenciler tekstil mühendisliği bölümlerini tercih etmemekte ya da son tercihleri arasında yer vermektedirler. 2013 yılı itibari ile ikisi özel olmak üzere toplam 16 üniversitede tekstil mühendisliği eğitimi verilmektedir. Bu üniversitelerin kontenjanları toplamı 1152 olmasına rağmen sadece 738 aday (kontenjanın yaklaşık %64’ü) yerleşmiştir. Altı üniversitemize 10’dan daha az sayıda öğrenci yerleşmeye hak kazanmıştır (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi 3 öğrenci, Bartın Üniversitesi 4 öğrenci, Süleyman Demirel Üniversitesi 6 öğrenci, Uşak Üniversitesi 8 öğrenci). Kontenjanların dolmamasının yanında kazanan öğrencilerin puanlarının düşüklüğü de dikkat çekicidir. Tekstil mühendisliği bölümlerinin pek çoğu Türkiye’de en düşük puanlarla girilen bölümler arasındadır. Bu nedenlerle tekstil mühendisliği eğitimi veren bölümlerin sayısı ivedilikle azaltılmalı ve uygulamalı eğitim dersleri arttırılmalıdır.

Dikkatinizi örgütlülüğümüz için çok önemli bir noktaya çekmek istiyorum. İktidar, bu çalışma döneminde meslek kuruluşlarının idari, örgütsel, mali yapı ve seçim sistemlerini değiştirme hedefini uygulamaya koymuştur. TMMOB Yasasını değiştirme ya da ortadan kaldırmaya yönelik girişimler 2012 yılının Kasım ayında başlamıştır. Ancak ilgili taslağın elimize geçmesi ile başlatılan imza kampanyası ile yüz binlerce TMMOB üyesi taslağın hazırlanış süreci, şekli ve içeriğine tepkilerini göstermiştir. TMMOB’siz TMMOB Yasası değişiklikleri bizlerin asla kabul etmeyeceği gerçeği, mühendis ve mimarların kararlı duruşları bu taslağın geri çekilmesini sağlamıştır.


Mamafih, ilerleyen süreçte TMMOB ve bağlı meslek odalarının özerk kamu tüzelkişiliği yok sayılmış ve 07 Kasım 2013 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Orman Mühendisleri Odası‘nın idari ve mali denetimi Orman ve Su İşleri Bakanlığı‘na verilmiştir. 17 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı Çevre Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri, Harita ve Kadastro Mühendisleri, İç Mimarlar, İnşaat Mühendisleri, Jeofizik Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri, Makina Mühendisleri, Mimarlar, Peyzaj Mimarları ve Şehir Plancıları Odası üzerinde idari ve mali denetimin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılacağı karara bağlanmıştır.
Tam otuz yıl önce 12 Eylül sonrası iktidar, 1983 yılında 66 numaralı KHK ile 6235 sayılı TMMOB Kanunu‘nda değişiklik yaparak "Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği üzerinde, Bayındırlık Bakanlığınca; ihtisas dallarına göre Odalar üzerinde ise, ilgili bakanlıklarca idari ve mali denetim yapılır. İlgili Bakanlıklar; Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile tespit edilir." biçiminde düzenleme yapmıştı. Aradan geçen bunca süredir hiçbir Bakanlar Kurulu‘nun uygulamadığı bu Kanun Hükmündeki Kararnameyi iktidar şimdi 30 yıl sonra yürürlüğe koymuş, Odalarımızın idari ve mali denetimlerini kontrol altına almaya çalışmıştır.
Yine tam 21 yıl aradan sonra uygulamaya alınan bir diğer Yönetmelikten sizlere bahsetmek istiyorum. 1992 yılında Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Teknik Öğretmenler İçin Düzenlenecek Mühendislik Programlarının Uygulama Esas ve Usulleri Yönetmeliği” ile Teknik Öğretmenlerin Mühendis ünvanı almalarının yolu açılmıştı. YÖK bugüne kadar uygulanmayan bu yönetmeliği aldığı son kararla 2013 yılının Mayıs ayında uygulamaya karar vermiştir. Bu yönetmeliğe dayanarak uzmanlık farkları gözetilmeyerek yapılan sınavdan 50 ve üzeri not alanlar üniversitelerde açılacak iki dönemlik lisans tamamlama programlarına katılmaya hak kazanmışlardır. Böylece sayıları 72.000’i aşmış olan Teknik Öğretmenlere Mühendis ünvanı almanın yolu açılmıştır. Bu karara dayanarak 2013-2014 eğitim öğretim yılında Tekstil Mihendisliği egitimi veren 10 üniversitede toplam 45 öğrencilik kontenjan açılmıştır.

Bu dönemde Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışanların Belgelendirme Eğitimleri için Eğitmen Yetiştirme Kursları, Bilirkişilik Sertifikalandırma Eğitimlerine önem verilmiş, Şubelerimizce çok sayıda üyemiz bu alanlarda belgelendirilmiştir. 2013 yılının sonu itibari ile EPDK’nın aldığı karar doğrultusunda LPG Otogaz İstasyonları Sorumlu Müdür Katılım Sertifikası alan üyelerimize Odamızca LPG Otogaz İstasyonları Sorumlu Müdür Belgesi verilmeye başlanmıştır.

Bu çalışma döneminde görev almış olan Bilirkişilik Belgelendirme Kurulu üyelerine, Denetleme Kurulu Üyelerine, Onur Kurulu Üyelerine, Şube Yönetim Kurulu Üyelerine ve profesyonel yönetim kadrolarında görev almış olan tüm odamız çalışanlarına, 11.Dönem Tekstil Mühendisleri Odası Yönetim Kurulunda yer alan sevgili mesai arkadaşlarıma, fazlası ile özverili ve destekleyici çalışmalarından dolayı kendileri ile gurur duyduğumu ifade ederek, şükranlarımı sunuyorum. Odamız kuruluş tarihinin belgelenerek yeni nesillere aktarılması amacıyla hazırlamaya karar verdiğimiz Odamız Kuruluş Belgeseli’nin tüm aşamalarında tarafsız ve özverili çalışmalarından dolayı Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Mustafa Erdem Üreyen’e gönülden teşekkür ederim. Altı yıldır sürdürdüğüm başkanlık görevim süresince katettiğim bu uzun yolculukta her zaman desteğini aldığım, fikir alişverişinde bulunduğum TMMOB Başkanımız Sayın Mehmet Soğancı’ya da şükranlarımı sunmak istiyorum.
Hepimiz biliyoruz ki önümüzdeki çalışma döneminlerinde “TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Temel İlkelerimiz ve Çalışma Anlayışı” bizlerin yol haritası olacaktır! Bu amaçla bugün Genel Kurulumuzda alacağımız kararlar örgütümüz için fazlası ile önemlidir. Bunun için hepimizin Genel Kurulumuzda tartışmalara katılımı "birlikte üreten, birlikte karar alan ve birlikte yöneten bir TMO örgütlülüğü için" gereklidir.
Kazanımlarımızın olduğu bir genel kurul olması temennilerim ile,
Hepimize kolay gelsin!
Melike Anıl BİNGÖL

TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu Başkanı
12. OLAĞAN GENEL KURUL GÜNDEMİ
TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası 12. Olağan Genel Kurul gündemi aşağıdaki gibi belirlenmiş ve 05 Şubat 2014 Çarşamba tarihli Ticaret Gazetesinde yayımlanarak delegelerimize duyurulmuştur.
TMMOB TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ODASI

12. OLAĞAN GENEL KURULUNA ÇAĞRI
TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası 12. Genel Kurulu ve seçimlerine, delegelerimizin üye kimlik kartları ve üzerinde TC kimlik numarası yazan fotoğraflı resmi bir belge ile birlikte katılımını bekleriz.
TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası

11. Dönem Yönetim Kurulu
Çoğunluklu Genel Kurul: 22 Şubat 2014 Cumartesi, Saat 10.00

Seçimler: 23 Şubat 2014 Pazar, Saat 10.00-17.00

Yer: Anadolu Caddesi No:40/310 Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Bayraklı / İZMİR
ÇOĞUNLUK SAĞLANAMAZSA,

GENEL KURUL TOPLANTISI

Tarih: 01 Mart 2014, Cumartesi Saat: 10.00

Yer: Anadolu Caddesi No:40 Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi, Marmara Salonu, Bayraklı / İZMİR

SEÇİMLER

Tarih: 02 Mart 2014, Pazar Saat: 10.00-17.00

Yer: Anadolu Caddesi No:40/310 Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Bayraklı / İZMİR

GÜNDEM

1. Gün: Genel Kurul Toplantısı


  1. Açılış ve Divan Seçimleri

  2. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı

  3. Gündemin Karara Bağlanması

  4. Oda Yönetim Kurulu Başkanı’nın Açılış Konuşması

  5. Konukların Konuşmaları

  6. Komisyonların Seçimi

  • Yönetmelikler Komisyonu

  • Mali İşler ve Bütçe Komisyonu

  • Genel Kurul Sonuç Bildirgesi Komisyonu

  1. Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu Çalışma Raporlarının Okunması, Görüşülmesi

  2. 11. Dönem Yönetim Kurulunun Aklanması

  3. Komisyon Raporlarının Görüşülmesi ve Karara Bağlanması

  4. Yönetim Kurulu, Onur Kurulu, Denetleme Kurulu Asıl ve Yedek Adaylarının Açıklanması

  5. TMMOB 43. Dönem Yönetim Kurulu, Yüksek Onur Kurulu, Denetleme Kurulu ile TMMOB 43. Genel Kurulu Delegeleri Asıl ve Yedek Adaylarının Açıklanması

  6. Dilek ve Öneriler

2. Gün: Seçimler

  1. Seçimler


1. TMMOB TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ODASI 11. GENEL KURULU (10-11 Mart 2012 İZMİR)
1.1. Divan Üyeleri

Divan Başkanı : Güngör DURUR

Divan Başkan Yardımcısı : Mehmet Ali ERZOR

Divan Başkan Yardımcısı : Hamit SURUŞ

Yazman : Önder KARATAŞ

Yazman : Erol BOZTOSUN


1.2. Genel Kurul Komisyonları ve Görev Alanlar

Yönetmelik Değişiklikleri Komisyonu

Ali Serkan SOYDAN,

Ozan KAYACAN,

Füsun EKREN,


Mali İşler ve Bütçe Hazırlama Komisyonu

Volkan KAYA,

Dinçer MOLLA,

Eren ÖNER,


Genel Kurul Sonuç Bildirgesi Hazırlama Komisyonu

Dilek TOPRAKKAYA KUT,

Esin SARIOĞLU,

Ali İhsan İNALÖZ


1.3. Genel Kurula Katılım Çizelgesi

Şubeler

Delege Sayısı

Genel Kurula Katılan Kişi Sayısı

Doğal Delege

16

13

Bursa Şube

31

11

Denizli Şube

24

10

Güney Bölge Şube

17

7

İstanbul Şube

46

8

İzmir Şube

48

17

Toplam

182

66


1.4. Genel Kurul Sonuç Bildirgesi

1. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası 11. Olağan Genel Kurulu, delegelerimiz ve konukların katılımları ile 10 Mart 2012 tarihinde İzmir’de gerçekleştirilmiştir.




  1. Hükümet politikası olarak meslek kuruluşlarının idari, örgütsel, mali yapı ve seçim sistemlerini değiştirme hedefi çerçevesinde yürürlüğe giren kanun hükmünde kararnameler aracılığı ile TMMOB ve bağlı meslek odalarının özerk kamu tüzel kişiliğine müdahale edilmektedir. Odaların asli görevlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulan Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü”ne verilmesi anayasaya ve ilgili yasalara aykırı bir uygulamadır.

  2. Yabancıların çalışma izinleri hakkında kanun değişiklikleri ile mesleki hizmetler kapsamında çalışacak yabancılara akademik ve mesleki yeterlilik ile ilgili bir yılı geçmemek üzere ön çalışma izni verilmiştir. Ülkemiz vatandaşına akademik ve mesleki yeterliliği tanınmadan mesleğini icra etme izni verilmezken yabancıya bu hakkın tanınması yanlış bir uygulamadır.

  3. Çoğu iş yerinde tekstil mühendislerinin çalışma saatleri ve çalışma ortamlarının kalitesi dünya standartlarının altında kalmaktadır. Bununla birlikte tekstil mühendisine verilen ücretler almış oldukları bilgi birikimlerine karşın son derece yetersiz kalmaktadır. Oda bünyesinde her sene belirlenen tekstil mühendisi asgari ücretinin uygulanma durumunun ve çalışma ortamı koşullarının gerekli denetleme mekanizmaları kullanılarak denetlenmesi gerekmektedir.

  4. Tekstil ve deri iş kollarının Ağır ve Tehlikeli İşler kapsamından çıkartılan bölümlerinin tekrar dahil edilmesi konusunda gerekli girişimlerin yapılması gerekmektedir.

  5. Tekstil Mühendisleri Odası bünyesindeki tekstil mühendisi gücünü kullanarak bu konularda ciddi projeler üretmeli ve kendini sanayiye anlatmalıdır. Sanayicinin kendi bünyesinde çalıştırdığı tekstil mühendisinin önemini ve katkısını anlaması sağlanmalıdır.

  6. Günlük uygulanan politikalar çerçevesinde gerekliliğine ve yeterli altyapı, donanım olup olmadığına bakılmaksızın yeni tekstil mühendisliği bölümleri açılmakta ve her sene yüksek sayıda kontenjanlarla tekstil mühendisliği bölümlerine öğrenci alınmaktadır. Bu durum eğitimin kalitesi ve mezun olduktan sonraki istihdam açısından önemli bir sorun yaratmaktadır.

  7. Ulusal bilim teknoloji ve sanayi politikalarının belirlenmesi ve gerçekleştirilmesi için yenilikçi gelişmelere ve Ar-Ge yatırımlarına destek verilmesinin devlet politikası haline getirilmesi,

Sektörel birikimlerin bölgesel bazda farklı olması sebebiyle yeni yapılacak yatırımların üretim ve işgücü açısından doğru bir şekilde tespit edilmesi,

Ülkemizde sektörde yaygınlaşmaya başlayan tasarım markalaşma gibi çalışmaların desteklenerek daha güçlü hale getirilmesi,

Ülkemizin sanayileşmesi sürecinde mevcut doğal yapının korunması ve sürdürülebilir kalkınması sağlanmalıdır.

Tüm bu süreçlerde Tekstil Mühendisleri Odası toplumsal sorumluluğunu yerine getirip, yeni çalışma döneminde de örgütünden ve üyelerinden aldığı güçle çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir.



2. TMMOB TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ODASI 11. DÖNEM KURULLARI VE ÖRGÜT YAPISI
2.1. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu
Başkan : Melike Anıl BİNGÖL

Başkan Vekili : Zekai KILIÇARSLAN(25.03.2012-19.05.2013 tarihleri arasında)

Mustafa Erdem ÜREYEN(19.05.2013 tarihinden sonra)

Sekreter : Vildan SÜLAR(25.03.2012-27.04.2013 tarihleri arasında)

Bülent DEĞİRMENCİOĞLU(27.04.2013tarihinden sonra)

Sayman : Ayşegül KAYAOĞLU(25.03.2012-14.10.2012 tarihleri arasında)

Lütfi BAYRAK(14.10.2012 tarihinden sonra)

Üye : Aykut ÜSTÜN

Üye : Bülent DEĞİRMENCİOĞLU(25.03.2012-27.04.2013 tarihleri arasında)

Volkan KAYA(19.05.2013 tarihinden sonra)

Üye : Lütfi BAYRAK(25.03.2012-14.10.2012 tarihleri arasında)

Üye : Mustafa Erdem ÜREYEN(23.02.2013-19.05.2013 tarihleri arasında)

Zekai KILIÇARSLAN(19.05.2013 tarihinden sonra)

2.2. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Onur Kurulu

Ahmet DEMİRCİOĞLU

Ayşe OKUR

Binnaz MERİÇ

Güngör DURUR

Onur BİLENOĞLU


2.3. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Denetleme Kurulu

Aysun AYDIN

Erkan DÖNER

Neslihan CABILAR

Ozan KAYACAN

Ü. Halis ERDOĞAN


2.4. TMMOB Yönetim Kurulu Oda Temsilcisi

TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi: M. Murat İLHAN


2.5. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Şube Yönetim Kurulları
Bursa Şube Yönetim Kurulu

Başkan : Emre FİDAN

Başkan Vekili : Murat GÜNAY

Sekreter : Füsun Tan EKREN (28.01.2012-28.05.2013 tarihleri arasında)

Nezihe Özlem MURATHAN(28.05.2013 tarihinden sonra)

Sayman : Dinçer MOLLA(28.01.2012 tarihinden sonra)

Üye : Hamit SURUŞ

Üye : Mihriban AKYOL(28.01.2012-25.12.2012 tarihleri arasında)

Nezihe Özlem MURATHAN(25.12.2012-28.05.2013 tarihleri arasında)

Füsun Tan EKREN(28.05.2013 tarihinden sonra)

Üye : Murat TARHAN
Denizli Şube Yönetim Kurulu

Başkan      : Selçuk AKSARI

Başkan Vekili  : Gökhan ONUR

Sekreter           : Önder KARATAŞ (06.02.2012-04.06.2013 tarihleri arasında)

                       Mehmet KANER (04.06.2013 tarihinden sonra)

Sayman      : Volkan KAYA (06.02.2012-16.04.2013 tarihleri arasında)

                        A.İrfan ERBAYSAL (27.06.2013 tarihinden sonra)

Üye : A.İrfan ERBAYSAL(16.06.2013-27.06.2013 tarihleri arasında)

Üye              : Gökhan TAŞÇI

Üye                : Mehmet KANER (06.02.2012-04.06.2013 tarihleri arasında)

M. Ata ACAROĞLU (16.06.2013 tarihinden sonra)

Güney Bölge Şube Yönetim Kurulu

Başkan : Mustafa DAĞLI

Başkan Vekili : Dilan Canan ÇELİKER

Sekreter : Deniz VURUŞKAN

Sayman : Halil İbrahim ÇELİK

Üye : Çiğdem DOĞANGİL

Üye : Esin SARIOĞLU

Üye : Uğur KALKAN


İstanbul Şube Yönetim Kurulu

Başkan : Abdi KÖSE

Başkan Vekili : Feyyaz KURAN

Sekreter : Nabi ERTÜRK

Sayman : Erol BOZTOSUN

Üye : Ahmet BAYKAN

Üye : Ali İhsan İNALÖZ (02.02.2012-06.05.2013 tarihleri arasında)

Şengül ALTAYLAR (06.05.2013 tarihinden sonra)

Üye : Aykut ÜSTÜN (14.06.2011 – 15.03.2012 tarihleri arasında)

İbrahim POLAT (22.03.2012 tarihinden sonra)



İzmir Şube Yönetim Kurulu

Başkan : Eren ÖNER

Başkan Vekili : Hüseyin Ata KARAVANA

Sekreter : Hayal DALKILIÇ

Sayman : Hande Gül YÜKSEL

Üye : Esen Leyla İMREN

Üye : Erkan DÖNER(28.01.2012-16.03.2012 tarihleri arasında)

İrşah GÖNÜLŞEN(22.06.2012-26.04.2013 tarihleri arasında)

Gizem Ceylan TÜRKOĞLU(26.04.2013 tarihinden sonra)

Üye : Hakkı Ekim ERDOĞAN


2.6. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası İl Temsilcileri

Adana İl Temsilcisi : Yılmaz ERBİL (10.05.2012 tarihinden sonra)

Eskişehir İl Temsilcisi : Mustafa E. ÜREYEN(10.05.2012 tarihinden sonra)

Isparta İl Temsilcisi : Sibel KAPLAN (10.05.2012 tarihinden sonra)

Tekirdağ İl Temsilcisi : Serdar TUNÇ (15.09.2012 tarihinden sonra)

Kayseri İl Temsilcisi : Hüseyin Gazi ÖRTLEK(10.05.2012 tarihinden sonra)



Uşak İl Temsilcisi : Ayşe Ebru TAYYAR(10.05.2012 tarihinden sonra)

2.7. ODA ÇALIŞANLARIMIZ

Oda Müdürü : H. Ahmet DİNÇER (12.04.2010-19.05.2013 tarihleri arasında)

Oda Teknik Görevlisi : Bekir BOYACI(17.06.2013-01.11.2013 tarihleri arasında)

Oda Büro Görevlisi : Gaye UYSAL (21.03.2011 tarihinden sonra)

Bursa Şube Teknik Görevlisi : Handan TEMEL (10.05.2012-17.03.2013 tarihleri arasında)

Arzu TURGAY(20.05.2013 tarihinden sonra)

İstanbul Şube Teknik Görevlisi : Merve PERAN(20.05.2013 tarihinden sonra)

Denizli Şube Teknik Görevlisi : Zühra ÇAMLIOĞLU(15.07.2013 tarihinden sonra)



3. TMMOB TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ODASI 12. ÇALIŞMA DÖNEMİ (2014-2015) ŞUBE YÖNETİM KURULU ÜYELERİ

BURSA ŞUBE YÖNETİM KURULU                     
Başkan : Emre FİDAN
Başkan Vekili : İstikbal GÜNDOĞDU
Sekreter : Nezihe Özlem MURATHAN
Sayman : Fatma Şule AYDIN
Üye : Aşkın KANDİL
Üye : Füsun Tan EKREN
Üye : Hakan TURBİL                    

DENİZLİ ŞUBE YÖNETİM KURULU
Başkan : Selçuk AKSARI
Başkan Vekili : Gökhan ONUR
Sekreter : M.Ata ACAROĞLU
Sayman : A.İrfan ERBAYSAL
Üye : Volkan KAYA
Üye : Ayşegül İLHAN
Üye : Sema KONAK

İSTANBUL ŞUBE YÖNETİM KURULU
Başkan : Aykut ÜSTÜN
Başkan Vekili : Nabi ERTÜRK
Sekreter : Şerafettin SIRMALI
Sayman : Engin ARABACI

Üye : İbrahim POLAT


Üye : Onur YİĞİT
Üye : Şehriban AYDIN
İZMİR ŞUBE YÖNETİM KURULU
Başkan :Esen Leyla İMREN
Başkan Vekili :Hüseyin Ata KARAVANA
Sekreter : Gizem Ceylan TÜRKOĞLU
Sayman : Hakkı Ekim ERDOĞAN
Üye : Azim KAYA
Üye : Ömer EKŞİ

Üye : Ahmet SARI



4. TMMOB TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ODASI 11. ÇALIŞMA DÖNEMİ

4.1. İstifa Eden Üyelerimiz

2012 YILI

SIRA NO

SİCİL NO

ADI SOYADI

1

1636

NAGEHAN ŞENKUL

2

1672

OSMAN DÜZ

3

1683

NİMET CÖNGER

4

1476

MUHİTTİN ÖZKAN

5

1619

BAYRAM TAŞ

6

1405

AHMET GÜNGEN

7

1422

ONUR KARAKAYA

8

689

OYA ÖZDİKİŞ YAŞAR

9

1001

MURAT HİKMET BEYBAĞA

10

1067

EVREN EVCİT

11

1465

MELİKE GÜLDÜR

12

1036

KADER ÇETİN ÇEKEREK

13

1140

FİGEN KALAY KÖKSAL

14

974

İLHAN ÖZEN

15

1435

RASİM ÖZKAYA


2013 YILI

SIRA NO

SİCİL NO

ADI SOYADI

16

780

UMUT BİLEN

17

1346

HATİP ORMAN

18

1427

EYLEM ASLANGİRAY CANDEMİR

19

1549

AZİZ AKSUYU

20

527

PINAR KARAŞAHİN

21

1429

BAHTİYAR GÖZÜAĞCA

22

1520

EMİNE TOMRUK

23

1333

CİHAN ERDEM

24

1372

ALİ OSMAN ÇAM

25

1667

İLKAY GÜRCAN

26

372

NİLGÜN ÖZDİL

27

1461

GÜLTEN GÜZEL

28

1478

NESLİHAN SIĞNAK NAMAL

29

584

SEVEN ORZEL

30

1459

HALİL İBRAHİM İÇOĞLU

31

1773

ELİF BURCU ÖZKAN

32

1149

ERHAN SANCAK

33

1505

DEMET DİLSİZ ŞİMŞİR

34

906

AYŞEGÜL USLU KARTAL

35

1624

ZELİHA BOZKURTOL

36

454

HALİME KAYIHAN ÇAKMAK

37

1786

MERİÇ GÖKALP AÇIKEL

38

686

BETÜL BATTAL BİLİR

39

1330

ŞENER ATAŞ

40

467

NEVİN KARAHAN

41

779

MEHMET KARAHAN

42

970

ESEN ÖZDOĞAN

43

976

ASLI KORKMAZ DEMİR

44

192

KAZIM GENCER

4.2 Vefat Eden Üyelerimiz


SIRA NO

SİCİL NO

ADI SOYADI

1

103

ÖMER TÜRKDAL

2

153

VELİ ÇİFTÇİ

3

1375

ZAFER ÖZDOĞRU


4.3. Yeni Üye Kayıtları ve Üye Sayısı Durumu





1. DÖNEM 23.05.1992-27.02.1994

2. DÖNEM 27.02.1994-17.03.1996

3. DÖNEM 17.03.1996-7.03.1998

4. DÖNEM 7.03.1998-21.02.2000

5. DÖNEM 21.02.2000-16.02.2002

6. DÖNEM 16.02.2002-28.02.2004

7. DÖNEM 28.02.2004-04.03.2006

8. DÖNEM 04.03.2006-15.03.2008

9. DÖNEM 15.03.2008-13.03.2010

10. DÖNEM 13.03.2010-10.03.2012

11. DÖNEM

10.03.2012-

01.03.2014



Dönem başı üye sayısı

536

742

892

980

1060

1176

1298

1448

1580

1637

1695

Yeni kayıt olan üye sayısı

174

154

101

85

119

125

153

139

83

99

169

İstifa eden üye sayısı

2

1

8

5

1

1

1

6

21

41

44

Vefat eden üye sayısı

1

3

5

0

2

2

2

1

5

0

3

Dönem sonu üye sayısı

742

892

980

1060

1176

1298

1448

1580

1637

1695

1817





































Yeni kayıt olan öğrenci üye sayısı

0

0

311

214

114

172

501

545

423

430

307

* KAYNAK: TMO Otomasyon Sistemi ve Çalışma Raporları




Son verilen üye numarası [2034].


4.4. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası XI. Dönem Çalışma Programı
10-11 Mart 2012 tarihlerinde yapılan genel kurul ve seçimlerden sonra göreve başlayan 11. Dönem Tekstil Mühendisleri Odası Yönetim Kurulumuz “YOL HARİTASI” teması ile bu dönemde odamız temel ilkelerini ve çalışma anlayışını örgüte yerleştirmeyi hedefleyerek tüm çalışmalarını sorumluluk bilinciyle sürdürecektir.
Bu çalışma dönemi, YOL HARİTASI olan temamıza şekil verecek olan “Temel İlkelerimiz ve Çalışma Anlayışı” mızın şekillendiği iki yıl olacaktır. Gücünü sadece üyesinden ve bilimsel çalışmalardan alan, birlikte düşünme, birlikte üretme ve birlikte yönetme mekanizmalarını güçlendirmeye çalışacak olan Oda Yönetim Kurulumuz Odamız organlarına dayalı olarak çalışmalarını yürüterek karar alma süreçlerinde demokratik ve katılımcı politikanın oluşturulmasında ve uygulanmasında demokratik merkeziyetçi yöntemleri uygulayacaktır.
Bugün gelinen noktada, ülkemiz ekonomisi sanayi istihdamı içerisinde % 30, toplam ihracatta % 25 paya sahip olan sektörümüzde fason/taşeron üretim konumu pekiştirilmiş, sektörümüz sendikasızlaştırılmış, grev hakları elinden alınmış, esnek/güvencesiz çalışma biçimleri sektörün bütün aşamalarına yayılmış durumdadır. Sektörünün yaşadığı darboğaz her geçen yıl belirgin bir şekilde artmakta, yaşanan zorluklar göz ardı edilemeyecek boyuta ulaşmaktadır. Hammadde üretim ve temininden, nihai ürün ticaretine kadar uygulanan politikalar, günü kurtarmak için yapılan zamlarla artan enerji maliyetleri sermayenin yeni yatırımlar yapmak yerine başka sektörlere kaymasına neden olmuştur. Meslek ve sivil toplum örgütlerinin öneri ve projeleri görmezden gelinerek oluşturulan politikaların gelecekte üyelerimizi ve sektör çalışanlarını daha da zor durumda bırakacağı açıktır.
Bu koşullar içerisinde, üyelerinin büyük çoğunluğunu ücretli çalışan mühendislerin oluşturduğu Odamız, üyelerinin söz ve kararlarda yetki sahibi olmasını sağlayarak, üyesinin çıkarlarını koruyarak, oda üye sayısının dolayısıyla örgüt sinerjimizin ve gücümüzün artırılmasını, meslek örgütümüzün kamuoyu önünde saygın yerini korumayı ve geliştirmeyi hedefleyerek, meslek örgütü kavramını, demokratik kitle örgütü özelliğinin önüne çıkartarak, sektörümüzün gelişmesi, sanayileşmesi alanlarında durum tespitleri yapar, politikalar ve çözüm önerileri üretir. Sanayicinin Tekstil Mühendisine ve Deri Mühendisi istihdamına ve Mühendisinin mesleki gelişimine değer vererek yatırım yapması gerektiğini bir kez daha vurgular.

Özet olarak;



  • Gerek iç yapıda gerekse bağlı bulunduğumuz TMMOB çatısı altında örgütlenmemizi güçlendirdiğimiz,

  • Kurumsal gelişimimizi ileriye götürmek için kalıcı, bilimsel, etkin ve süreklilik arzeden çalışmalarda bulunduğumuz,

  • Mesleki etkinliğimizi her geçen gün arttırdığımız bir dönem olacağı inancını taşımaktayız.


4.4.1. ÇALIŞMA PROGRAMI
4.4.1.1. 11. Dönem Örgütlenme

11.Dönem Örgütlenme Çalışmalarımızda;

Prensibimiz,

Mesleğimizi ve meslektaşlarımızı koruyacak ve yüceltecek yönde, meslektaş ve meslek örgütü bilinci,


Hedefimiz,

Üyelerimizin özlük haklarının korunması amacıyla gerekli tedbirleri almak “örgütlü üye” kavramını örgüt içi anlayışa yaymak, Ülkemizde Tekstil ve Deri Mühendisliği mesleklerinin icrasında oda üyeliğinin aranması için çalışmaları hızlandırmak ve yeni adımları çekinmeden atmak ve Bilirkişilik, ekspertizlik ve hakemlik konularında oda üyesi tekstil mühendislerinin aranması yönünde gerekli yasal konularda girişimlerde bulunmak ve üye sorumluluklarının takibi, yaptırımı ve eşgüdümünü sağlamak

görevimiz olacaktır.
4.4.1.2. 11. Dönem Kurumsallaşma

Odamızın kurumsal işleyişini tüm şubelerimizin olduğu illerde de oturtabilmek adına Şubelerimizde de meslektaşlarımızı istihdam edebilmek için gerekli planları yapmak ve mali kaynak yaratmak hedeflenmektedir.


Kurumsallaşma açısından yapılacak bu çalışmaların yanı sıra,
Oda görüşü oluşturmak için farklı konularda uzmanlık kurulları oluşturmak, Odamız ve sektör ile ilgili haberlerin hazırlanması ve yayımlanması, yayımlarımıza herkesin kolaylıkla ulaşabileceği bir biçimde gerçekleşmesi için standartlaşma çalışmalarının yapılması; üyelerimizin sorunları, toplumsal sorunlar, kamuyu yakından ilgilendiren farklı konularda basın açıklamalarının yazılması ve mümkün olduğu ölçüde basın toplantılarına katılım sağlanması, yapılan açıklamaların duyurulması ve yayımlatılması; sosyal medyada yer alınması, gazete, TV ve internet haberciliği arşivinin ve WEB sayfasının düzenlenmesi, güncel tutulması, yayımlanacak kitapların hazırlık, basım ve dağıtım işlerinin standartlaşarak uygulamaya konulması 11.Dönem Çalışmalarımızda kurum olarak tanınırlığımızı arttıracak ve kurumsallaşma adına atacağımız önemli adımlardan olacaktır.
4.4.1.3. 11. Dönem Eğitim

Üyelerimizin mesleki bilgi ve birikiminin güncellenmesi, geliştirilmesi, meslektaşlarımızın üyesi olduğu örgütümüzü tanıması ve anlaması açısından büyük önemi olan eğitim çalışmalarının geliştirilerek sürdürülmesi, üyelerimize ve sektöre yönelik sertifikalı eğitimler verilmesi, Bilirkişilik Belgelendirme Eğitimlerinin kesintisiz olarak devam ettirilerek, Meslek İçi Sürekli Eğitimleri başlatacak ve sürekliliğini sağlayacak yönde çalışmalar yapılacaktır.


4.4.1.4. 11. Dönem TMMOB ile TMMOB’ye bağlı Odalar ve Örgüt İçi İlişkiler
Üst örgütümüz olan TMMOB, TMMOB’ye bağlı odalar ve Şube bazında temsil edildiğimiz illerde İl Koordinasyon Kurulları ile ilişkilerimizin daha güçlü olması için birlikte düşünme, birlikte üretme ve birlikte yönetme görüşünü ilke edinen Yönetim Kurulumuz bu çalışma döneminde de ilgili toplantılara katılımını ve bilgi paylaşımını arttırarak sürdürecektir.
Çalışma Dönemi içerisinde yılda en az iki defa Şube Başkanları ve Şube Yönetim Kurulu üyeleri ile ortak toplantılar yaparak karşılıklı olarak daha etkin iletişimde bulunulması temamız olan “Yol Haritası” nın oluşturulması ve uygulamaya geçirilmesinde etkin ve yönlendirici olacaktır. Ayrıca her Şube Yönetim Kurulu ile toplantılar yapmak, birlikte düşünme, birlikte üretmenin önünü açacaktır. Her çalışma döneminde olduğu gibi, Danışma Kurulu toplantıları yapılarak tüm oda organlarında görev alan üyelerimizle örgüt içi iletişimimizin sürekli olmasına çalışılacaktır.
Gerek Tekstil Mühendisleri Odası olarak şubelerimiz tarafından düzenlemiş olan gerekse diğer odalarla yapılan ortak organizasyonlarda (sempozyum, seminer, panel, vs) veya davet edildiğimiz etkinliklerde en az bir Yönetim Kurulu Üyesiyle Odamızın temsil edilmesini sağlamak daha önceki çalışma döneminde olduğu gibi önceliğimiz olacaktır.


        1. 11. Dönem Diğer Kurum ve Kuruluşlarla İlişkiler

Sanayi ve Ticaret Odaları, Türk Tabipler Birliği, Baro, İhracatçı Birlikleri, sektörle ilgili kamu kurum ve kuruluşları, vakıf, dernek gibi kuruluşlarla üniversiteler ve sivil toplum örgütleriyle iletişimde bulunmak ve ortak etkinlikler düzenlemek, gerektiği takdirde Odamız görüşünü bu toplantılarda dile getirme faaliyetleri devam ettirilecektir.


        1. 11.Dönem Yayınlarımız ve Yönetmeliklerimiz

Odamız, 11. Çalışma Dönemi`nde de bilimi ve tekniğin toplum yararına sunulması; mesleğimizin ve meslektaşlarımızın sürekli gelişimlerinin sağlanmasını; üreten, sanayileşen ve demokratikleşen bir ülkenin yaratılması temel hedefi ile yayın faaliyetlerini geliştirerek sürdürecektir. Odamız kendi meslek alanlarından ve ülke gerçeklerinden yola çıkarak yaptığı çalışmalarda ortaya çıkan bilgi birikimini derleyerek, farklı konularda yayınları üyelerimizin ve toplumun kullanımına sunmaya çalışacaktır.
Bu kapsamda Odamız yayın çalışmalarının; kitaplar, süreli yayınlar, kütüphane ve arşiv ve Odamız İşleyişi çerçevesinde çıkarılacak olan Uygulama Esasları ve Yönetmelikler olmak üzere dört dalda sürdürülmesi hedeflenmektedir. Bu dönemde, meslektaşlarımızın ve toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak yeni yayınların Odamıza kazandırılması hedeflenmekte olup, çalışmaların yeni önerilerle geliştirilmesi ve güncellenmesi planlanmaktadır.
Ulusal ve uluslar arası indekslerce taranır ve her geçen gün daha fazla tanınır hale gelen Odamız süreli yayını Tekstil ve Mühendis dergimizin yayın faaliyetlerinin sürekliliğinin yanında web sitesinin ve elektronik haberleşme sistemimizin etkinleştirilmesi; kütüphane, arşiv ve dökümantasyon merkezimizin zenginleştirilerek işlevsel hale getirilmesi, şube kütüphanelerinin kurumsallaştırılması teşvik edilecektir.
Devam edecek olan ve planlanan yayın faaliyetlerimizi kısaca aşağıda gibi özetlemek

mümkündür:




      1. Tekstil ve Mühendis Dergisi

      2. Odamız ajandası

      3. TMMOB Yasa ve TMO Yönetmelikleri Kitabı

      4. Odamız Kuruluş Öyküleri Kitabı ya da belgeseli

      5. İşleyişe yönelik olarak çalışma dönemi içerisinde çıkarılabilecek farklı konularda Uygulama Esasları

      6. Gerçekleştirilecek etkinliklerin kitapları (Öğrenci Kampı ve Kurultayı kitabı gibi)

Ayrıca dönem içerisinde gerekli görüldüğü durumlarda başka kitapların ve raporların yayımlanması da gündeme alınabilecektir.





        1. 11. Dönem Mali Durum

Mevcut mali işleyişin incelenip daha işlevsel ve daha kurumsal bir yapıya kavuşturulması için gerekli çalışmalar, Merkez ile şubeler arası mali sorumluluk ve işleyişin kurumsal ve kalıcı duruma gelmesini sağlamak için gerekli düzenlemeler yapılacak, genel bütçenin takibi ve uygulanmasını sağlanacaktır.


4.5. TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası 11. Dönem Çalışma Raporu
10-11 Mart 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası 11. Genel Kurulu ve Seçimleri sonucu göreve başlayan Yönetim Kurulumuz ilk toplantısını 25 Mart 2012 tarihinde yapmış ve görev dağılımını gerçekleştirmiştir. Seçimler sonucunda Oda Yönetim Kurulu sayman üyesi olan Ayşe KADIOĞLU’nun 14.10.2012 tarihinde Oda Yönetim Kurulu Üyeliğinden istifa etmesi nedeniyle Yönetim Kurulu 1. yedek üyesi Ali Serkan SOYDAN ve 2. yedek üyesi Azim KAYA’ya çağrı yapılmıştır. Üyelerimiz iş yoğunluklarını gerekçe göstererek görevi kabul etmemişlerdir. Bu nedenle diğer yedek üyelere sırayla çağrı yapılmıştır. Seçimler sonrasında Oda Yönetim Kurulu sekreter üyesi olan Vildan SÜLAR’ın 27.04.2013 tarihinde Oda Yönetim Kurulu Üyeliğinden istifa etmesi sonucu yedek üyelere sırayla çağrı yapılmıştır. Çalışma dönemindeki görev dağılımı ve görev değişiklikleri ile ilgili kararlar aşağıda verilmiştir.
11. Çalışma Döneminde Oda Yönetim Kurulu 34 toplantı yaparak 364 karar almış ve bu kararların uygulanmasına yönelik çalışmalar yapmıştır.
KARAR NO: 1 ( 25 Mart 2012)

10-11 Mart 2012 tarihinde yapılan 11. Olağan Genel Kurulumuzda göreve gelen Yönetim Kurulu üyeleri, 20 Mart 2012 gün ve 12.01.145 sayılı yazı ile toplanmışlardır. Yönetim Kurulunun aralarında yapılan gizli oylama ile, iki yıl süreyle geçerli olmak üzere görev dağılımının aşağıdaki şekilde olmasına oy birliği ile karar verilmiştir.


Başkan : Melike Anıl BİNGÖL

Başkan Vekili : Zekai KILIÇARSLAN

Sekreter : Vildan SÜLAR

Sayman : Ayşegül KAYAOĞLU

Üye : Lütfi BAYRAK

Üye : Bülent DEĞİRMENCİOĞLU

Üye : Aykut ÜSTÜN
KARAR NO: 107 (14 Ekim 2012)

Ayşegül KAYAOĞLU’nun Yönetim Kurulu üyeliği ve saymanlık görevinden istifasının kabul edilmesine ve yönetim kurulu üyeliğine 1. yedek üye Ali Serkan SOYDAN’ın çağrılmasına karar verilmiştir.


KARAR NO: 114 (14 Ekim 2012)

TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu görev dağılımının yapılan gizli oylama ile aşağıdaki şekilde olmasına karar verilmiştir.


Başkan : Melike Anıl BİNGÖL

Başkan Vekili : Zekai KILIÇARSLAN

Sekreter : Vildan SÜLAR

Sayman : Lütfi BAYRAK

Üye : Bülent DEĞİRMENCİOĞLU

Üye : Aykut ÜSTÜN


KARAR NO: 121 (14 Kasım 2012)

Ali Serkan SOYDAN’ın Yönetim Kurulu asıl üyeliği davetini kabul etmemesi nedeniyle Yönetim Kurulu asıl üyeliğine 2. yedek üye Azim KAYA’nın çağrılmasına karar verilmiştir.


KARAR NO: 144 (20 Ocak 2013)

144.1. Azim KAYA’nın Oda Yönetim Kurulu Asıl Üyeliği davetine olumlu cevap vermemesi nedeniyle Oda Yönetim Kurulu asıl üyeliğine yedek üyelerin sırayla çağrılmasına,

144.2. Yedek üyelere gönderilecek çağrı yazısında olumlu ya da olumsuz geri dönüş için 15 gün süre verilmesine, bu süre sonunda sıradaki yedek üyeye çağrı yapılmasına karar verilmiştir.
KARAR NO: 192 (27 Nisan 2013)

Vildan SÜLAR’ın, 01.04.2013 tarihli dilekçesi ile Yönetim Kurulu Üyeliği ve Oda Genel Sekreterlik görevinden istifasının kabul edilmesine ve Oda Yönetim Kurulu asıl üyeliğine yedek üyelerin sırayla çağrılmasına karar verilmiştir.


KARAR NO: 209 (27 Nisan 2013)

TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu görev dağılımının yapılan gizli oylama ile aşağıdaki şekilde olmasına karar verilmiştir.

Başkan : Melike Anıl BİNGÖL

Başkan Vekili : Zekai KILIÇARSLAN

Sekreter : Mustafa Bülent DEĞİRMENCİOĞLU

Sayman : Lütfi BAYRAK

Üye : Aykut ÜSTÜN

Üye : Mustafa Erdem ÜREYEN


KARAR NO: 212 (19 Mayıs 2013)

TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu görev dağılımının yapılan gizli oylama ile aşağıdaki şekilde olmasına karar verilmiştir.

Başkan : Melike Anıl BİNGÖL

Başkan Vekili : Mustafa Erdem ÜREYEN

Sekreter : M. Bülent DEĞİRMENCİOĞLU

Sayman : Lütfi BAYRAK

Üye : Aykut ÜSTÜN

Üye : Volkan KAYA

Üye : Zekai KILIÇARSLAN
4.5.1. Örgütlenme
4.5.1.1. Oda Üye İlişkileri

Çalışma programında bu dönemde belirlenen prensibimiz doğrultusunda mesleğimizi ve meslektaşlarımızı koruyacak ve yüceltecek yönde, meslektaş ve meslek örgüt bilinci kazandıracak çalışmalar yürütmeye gayret edilmiştir.

Odaya üye olmayan meslektaşlarımıza ulaşmaya ve yapılan üyelere yönelik faaliyetleri arttırarak üye olmalarının sağlanmasına çalışılmıştır. Bu dönemde de tekstil ve deri mühendisliğinin icrasında Oda üyeliğinin aranması ve üyelerimizin özlük haklarının korunması amacıyla girişimlerde bulunulmaya devam edilmiştir.

Tekstil mühendisliği ve deri mühendisliği öğrencilerine oda bilincini kazandırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmiş, öğrenci üyelik özendirilmiştir.

Odanın ilk iki döneminden beri en yüksek üye kaydı bu dönemde gerçekleştirilmiş ve toplam üye sayımız (istifa edenler ve vefat edenler hariç) 1817’ye yükselmiştir. Ayrıca 307 yeni öğrenci üye kaydı gerçekleştirilmiştir.

Oda üyeliğinden istifa etmek için gerekli belgelerden olan taahhütname metni yeniden düzenlenmiş, taahütnamenin Oda müdürü, Oda teknik görevlisi, Şube teknik görevlileri, teknik görevli bulunmayan şubelerde ise Şube Yönetim Kurulu Başkanının veya Sekreteri’nin huzurunda kimlik tespiti yapılmak suretiyle üyenin kendi el yazısı ile yazılması ve imzalaması durumunda noter onayı olmadan geçerli sayılmasına, kanun değişiklikleriyle şirketlerin ticari sicil gazetesinde belirtilen faaliyet konuları dışında da faaliyet gösterebilmesine imkan tanınması nedeniyle, üyelikten istifa etmek isteyen üyelerden çalıştığı firmanın ticari sicil gazetesi nüshasının istenmemesine karar verilmiştir.

Çalışma döneminde Oda üyeliğinden istifa istekleri değerlendirilmiş, yasa ve yönetmeliklere göre talepleri uygun bulunan 33 üyemizin Oda üyelikleri silinmiştir.

Çalışma dönemi içerisinde üye bilgilerinin güncellenmesine devam edilmiş, adres ve telefon bilgileri olmayan üyelere ulaşılmaya çalışılmıştır.

Odamızın tek düzenli gelir kaynağını oluşturan ve Oda üyeliğinin en önemli gerekliliklerinden birisi olan üye aidatlarının tahsilatını kolaylaştırmak amacıyla iyileştirmeler yapılmıştır. Aidat yükümlülüğünü yerine getirmeyen üyelerimizden yasal yolarla tahsilat yapılması uygulaması bu dönemde de devam etmiştir. Bu uygulama ile aidatını düzenli olarak ödeyen üyelerimizin haklarının da korunduğu düşünülmektedir.

2011 yılında başlatılan uygulamaya devam edilerek aidat borçlarını veya geçmiş dönem borçlarını her yıl Şubat ayı sonuna kadar kredi kartından tek çekim veya peşin olarak ödeyen üyelerimize ferdi kaza sigortası hediye edilmiştir.

Yeni mezun meslektaşlarımızı ve tekstil mühendisliği bölümü öğrencilerini oda üyeliğine özendirmek için mezuniyet törenlerine katılınmış, dereceye giren öğrencilere çeşitli ödüller verilmiştir. Ayrıca öğrencilerin düzenledikleri etkinliklere de olanaklar çerçevesinde destek verilmeye gayret edilmiştir. Geleneksel hale getirilen TMO Öğrenci Kampı faaliyetine devam edilmiş ve bununla paralel olarak 2. Öğrenci Kurultayı ve 3. Öğrenci Kurultayı etkinlikleri Muğla/Akyaka’da gerçekleştirilmiştir.

Odamızın 20. Kuruluş yılı olması nedeniyle 23 Mayıs 2012 tarihinde üyelerimize cep telefonu ve e-posta yoluyla kutlama mesajı gönderilmiştir.

Oda üyesi olmadan tekstil mühendisliği mesleğini yapan kişilerin çalıştıkları firmaları belirlemek amacıyla 100 ve daha fazla işçi çalıştıran tekstil ve hazırgiyim firmalarının listesi Sosyal Güvenlik Kurumundan talep edilerek firmalarla çalıştırdıkları tekstil mühendislerinin Odaya üye olması konusunda bilgilendirilmesi hususunda irtibata geçilmiştir.

Otomasyon sistemi kullanılmadan önce Oda merkezi ve Şubelerde üye bilgileri, basılı kartlar üzerine üye ile ilgili tüm bilgiler işlenerek takip edilmiş ve otomasyon sistemine geçildikten sonra basılı kartlar sadece Oda merkezinde tutulmaya başlanmıştır. Bu nedenle, Şubelerde bulunan eskiden kalmış üye bilgi kartları şubelerden istenmiş ve merkezdeki üye bilgi kartları ile karşılaştırıldıktan sonra imha edilmiştir.

Şubelerimizin olmadığı illerde örgütlenme çalışmaları yürütebilmek amacıyla altı ilde İl Temsilcisi atanmıştır.

Oda örgütlülüğü ve üyelik bilincinin artması amacıyla Oda Yönetim Kurulu Başkanı Melike Anıl BİNGÖL’ün başkanlığında Oda Örgütlenme Birimi oluşturulmuş ve her şubemizde örgütlenmeden sorumlu Şube Yönetim Kurulu Üyesi belirlenmiştir.


TMMOB ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalanan işbirliği protokolüne göre SGK bildirimine esas olacak tekstil mühendisi ve deri mühendisi asgari ücreti, TMMOB Yönetim Kurulu kararlarına uygun olarak 2013 yılı için brüt 2700 TL, 2014 yılı için ise brüt 2800 TL olarak belirlenmiştir.Bu kararın uygulanmasının sağlanması amacıyla Oda üyesi olmayan mühendis çalıştırılmasının yasal sakıncaları ve TMMOB tarafından belirlenen brüt asgari ücretin uygulanması konusunda Oda Avukatı Ertan Taşdemir tarafından hazırlanan yazılar belirlenen 300 firmaya alma haberli olarak gönderilmiştir. TMMOB ile SGK arasında imzalanan protokolün uygulamaya geçilmesi sonrasında üyelere karşılaşacakları sorunlar konusunda bilgilendirme yapmak amacıyla, en çok karşılaşılacak sorunlar ve bunların cevaplarını içeren doküman hazırlanmış, tmo_iletişim ve web sayfası aracılığı ile üyelerimize duyurulmuştur.

İş arayan üyelerimize yardımcı olmak amacıyla, oda internet sitesinde kariyer bölümü açılmış, tekstil mühendisi ve deri mühendisi arayan firma iş ilanlarının oda üyelerinin kendi şifreleriyle girip görebileceği ve doğrudan firmaya iş başvurusunda bulunabileceği şekilde yayınlanmaya başlanmıştır. Tekstil ve deri mühendisleri ile daha yakın ilişki kurabilmek amacıyla Odamıza ait Linkedin hesabı oluşturulmuştur. Web sitemizde bulunan kariyer bölümümüze ‘’linkedin’’ uygulamasından bağlantı verilmiştir. Linkedin üye sayımız Şubat 2014 ayı itibari ile 2162’ye ulaşmıştır.

Oda Şube ve TMMOB ile ilgili haberlerin e-posta yoluyla “TMO’DAN HABERLER” başlığı altında üyelere her hafta düzenli olarak gönderilmesi uygulamasına bu dönemde de devam edilmiştir. Ocak 2012-Ocak 2014 döneminde toplam 234 adet e-posta üyelere gönderilmiştir.

Oda üye ilişkilerine yönelik olarak alınan bazı Yönetim Kurulu kararları aşağıda özetlenmiştir.


KARAR NO: 19

2011 Yılında yapılan uygulamanın devamı olarak, 15.04.2012 tarihi itibariyle 2012 yılı ve tüm eski aidat yükümlülüklerini yerine getiren üyelerimize Mimarlık Vakfı İktisadi İşletmesi’nin yıllık brüt prim bedeli 7 TL olan ferdi kaza sigortası poliçesinden hediye edilmesine karar verilmiştir.


KARAR NO: 31

11. Dönem Oda Yönetim Kurulu 5.6 sayılı kararı ile Genel Kuruldan yapılan ve genel kurul delegeleri tarafından oy çokluğuyla kabul edilen, içinde bulunulan yıl hariç 24 aydan fazla Oda aidat borcu olan üyelerin Oda Genel Kurulu delegesi olamaması hakkındaki önerinin, Ana Yönetmelik değişikliğini gerektirip gerektirmeyeceği, Ana Yönetmelik değişikliği gerektiriyorsa, Divan Başkanlığının Genel Kurul kararı olarak tutanağa geçirdiği ancak Ana Yönetmelik değişikliği için gerekli olan, oturuma katılanların 2/3’ü çoğunluğunu sağlamayan bu durum için hukuki açıdan izlememiz gereken yol konularında TMMOB Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan görüş istenmiştir. Oda Genel Kurulu’nda 15 redde karşılık 23 oy ile kabul edilen önerinin, TMMOB Hukuk Danışmanlarından Avukat Nurten Çağlar YAKIŞ’ın 11 Nisan 2012 tarihli yazısıyla, “Yapılan öneri seçme ve seçilme hakkını etkilediğinden yönetmelik düzenleme konusu dahi yapılamaz” ve Oda Genel Kuruluna katılımı etkileyecek önerilerin “yapılan öneri, Ana Yönetmelik değişikliği gerektirir, kabul oy sayısının Ana Yönetmelik değişikliği için gerekli olan oturuma katılanların 2/3’ü oranından düşük olması nedeniyle geçersizdir” şeklinde görüş bildirmesi dikkate alınarak Genel Kurul kararının uygulanmamasına ve durumun Şubelere ve Oda 11. Olağan Genel Kurulu’na katılan delegasyona bildirilmesine karar verilmiştir.


KARAR NO: 32

32.1. Yasal takibi devam eden üyelerle iletişime geçilerek, öncelikle sicil numarası büyükten küçüğe doğru olmak üzere 50 kişiye e-posta ve telefon ile ulaşılarak bilgi verilmesine, bu kişilerden takibi sonlandırmak için kurulan iletişim sonrasında ödeme yapan kişi sayısının 1 Haziran 2012 tarihinde Oda Müdürü tarafından Oda Yönetim Kurulu’na raporlanmasına,

32.2. Oda üyelik ödentisi 2012 yılı hariç 24 ay ve üzeri olan üyelerle iletişime geçilmesine ve öncelikle sicil numarası büyükten küçüğe doğru olmak üzere 50 kişiye e-posta ve telefon ile ulaşılarak bilgi verilmesine, kurulan iletişim sonrasında bu kişilerden ödeme yapan kişi sayısının 1 Haziran 2012 tarihinde Oda Müdürü tarafından Oda Yönetim Kurulu’na raporlanmasına,

karar verilmiştir.


KARAR NO: 33

33.1. TMO 2. Öğrenci Üye Kurultayı ve 4. Öğrenci Üye Kampının 8-9-10 Haziran 2012 tarihleri arasında Muğla/Akyaka Orman Kamp Alanında düzenlenmesine,

33.2. Kampa katılımın sağlanması için tüm şubelere bilgilendirme yazısı gönderilmesine, organizasyon ile ilgili duyuruların Oda internet sitesinde yayınlanmasına,

33.3. Şube veya Merkez tarafından öğrenci üyelerin kampa otobüsle ulaşım ücreti için Şube kasasından sadece %50 tutarının karşılanmasına,

33.4. Öğrenciler, otobüs biletlerini Merkez ya da Şube’ye ibraz ettikleri takdirde ilgili tutarın nakit olarak kendilerine ödenmesine,

33.5. Şubelerimizin çeşitli firma ve/veya kişilerden ulaşım ücretini karşılamaları için temasta bulunmaları konusunda kendilerine bilgi verilmesine,

33.6. Ulaşım konusunda destek alınan tutarın Şube ve/veya Merkez hesabına yatırılarak muhasebeleştirilmesine ve bilahare öğrenci biletini ibraz ettikten sonra öğrenciye nakden ödenmesine,

33.7. Tüm öğrencilerin kayıt işleminin katılım ücretini ödemesinden sonra yapılmasına,

33.8. Katılım ücretinin Oda öğrenci üyelerine 55 TL, Oda üyeleri için 70 TL, diğer katılımcılar için 80 TL olmasına,

karar verilmiştir.



Yüklə 2,32 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   29




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin