Ulusal cors sistemiNİn kurulmasi



Yüklə 344,25 Kb.
səhifə1/11
tarix27.12.2017
ölçüsü344,25 Kb.
#36064
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası

11. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 2 – 6 Nisan 2007, Ankara



ULUSAL CORS SİSTEMİNİN KURULMASI

ve

DATUM DÖNÜŞÜMÜ PROJESİ

Prof.Dr.Kamil EREN1, Prof.Dr.Turgut UZEL1, Dr.Alb.Halil AKDENİZ2,



Müh.Yzb.Ayhan CİNGÖZ2 , Dr.Orhan ERCAN3, Dr.Ömer YILDIRIM3

ÖZET
TÜBİTAK, “Ülkemizin rekabet gücünü ve refahını artırmak ve sürekli kılmak için; toplumun her kesimi ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde, ulusal önceliklerimiz doğrultusunda bilim ve teknoloji politikaları geliştirmek, bunları gerçekleştirecek altyapı ve araçları oluşturmaya katkı sağlamak, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek ve yürütmek, bilim ve teknoloji kültürü oluşturmakta öncü rol oynamak” olarak tanımladığı misyonu çerçevesinde, Kamu Kurumlarının araştırma çalışmaları ile çözümlenecek sorunlarını ele alan projeleri desteklemek amacıyla 10 Mart 2005 tarihli Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu Kararı ile yeni bir program başlatmıştır.
Bu program çerçevesinde İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) ile Harita Genel Komutanlığı (HGK) ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) birlikte kısaca TUSAGA Aktif/CORS TR olarak adlandırılan projeyi TÜBİTAK’a sunmuşlardır. Proje, TÜBİTAK tarafından 18 Nisan 2006 tarihinde kabul edilmiştir. Daha sonra HGK’nın da ortak müşteri olarak TKGM’nün yanında yer almasıyle proje, 8 Mayıs 2006 tarihinde resmen başlamıştır.
Kadastro, haritacılık ve CBS /  KBS çalışmalarında esas olan, konumun bilgilerinin güvenilir yöntemlerle belirlenmesidir. Aksi halde verilerin uyuşumsuzluğu ve entegrasyon sorunu ile karşılaşılmaktadır. Konum belirlenmesinde ise GPS (Global Positioning System) teknikleri yepyeni bir çığır açmıştır. GPS teknolojisi, ülkemize 1990’lı yıllarda girdiği halde kurumlar ve kuruluşlar, hala hiç de ekonomik olmayan yöntem ve teknikleri kullanmaktadır. CORS TR projesi, böylesine verimsiz kullanılan sistemleri, tüm ülkeye daha hızlı, ekonomik ve sağlıklı olarak hizmet veren yeni ve modern bir sistemle değiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu proje, ayrıca, daha önce kullanılan ulusal ED50 datumundan halen kullanılmakta olan ITRF2000 datumuna dönüşüm parametrelerini belirleyerek ED50 datumundaki verilerin ITRF2000 datuma aktarılmasına da hizmet edecektir.
24 saat hizmet verecek CORS-TR istasyonlarının kurulmasıyla datum dönüşüm parametrelerinin belirlenmesini içeren projenin başlıca amaçları şunlardır:


  • Başta ülke savunması ve kalkınması amacına yönelik olmak üzere coğrafi belge ve bilgilerin üretilmesi için gerekli olan hassas konum verilerini CORS TR yöntemleriyle daha hızlı, ekonomik ve duyarlıklı elde etmek,

  • Her türlü navigasyon, araç izleme ve ulaşım için sağlıklı konum belirlenmesini sağlamak,

  • Hücresel dönüşüm parametrelerinin belirlenmesi konusunda TKGM ve HGK başta olmak üzere tüm harita ve harita bilgisi üreten kurumların bu konu ile ilgili  temel sorununu çözmek ve böylece  klasik yöntemlerle üretilen, mevcut analog formdaki kadastro ölçülerinin ve paftalarının, halen kullanılmakta olan datuma ve TAKBİS’e aktarımını sağlamak,

  • Bir deprem ülkesi olan Ülkemizde tektonik (plaka) hareketlerin son derecede duyarlı ve sürekli olarak izlenmesini gerçekleştirmek, deformasyon miktarlarını belirlemek,

  • Türkiye’nin yer aldığı bölgedeki atmosferi ve iyonosferi modellemek ve daha sağlıklı meteorolojik tahminler ile sinyal, iletişim konuları  başta olmak üzere birçok bilimsel çalışmaya olanak ve katkı sağlamak,

  • TKGM ve HGK başta olmak üzere harita ve harita bilgisi üreten kurumların,

* Jeodezik nokta tesisi (nirengi, poligon vd), ölçüm ve hesabı,

* Yersel harita ve kadastro ölçmeleri,

* TAKBİS veri dönüşümü ve yeni verilerin derlenmesi,

* CBS/KBS amaçlı diğer yersel ölçmeler
olarak özetlenebilen gereksinimlerine hızlı, ekonomik ve sağlıklı olarak cevap vermektir.
Projesinin amaçlarına uygun olarak tüm Türkiye, proje alanı olarak seçilmiştir. Kapsamı ve içeriği ile bu proje, ülkemiz haritacılığında ve bilgi teknolojilerinin kullanılmasında yeni bir devir açacak ve yüksek teknolojilerin kullanımıyla büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

 

Özet olarak; bu projede, yukarıda da değinildiği gibi, arazi ve araziye yönelik coğrafi tabanlı her türlü  verinin hızlı, doğru ve güvenilir olarak toplanması hedeflenmektedir. Böylece, kadastro çalışmalarının hızlandırılması, düzenli kentleşmenin sağlanması, e-devlet bazında yapılacak çalışmaların mekansal altyapısının oluşturulması, plaka hareketlerinin izlenmesi vd sağlanacaktır. Proje sonuçlandığında, ülke genelinde herhangi bir yer ve zamanda, cm doğruluğunda koordinat bilgileri, geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında son derece ekonomik ve bir-iki dakika ile ifade edilebilen süre içinde toplanabilecektir.




Anahtar Sözcükler: Referans Ağları, Gerçek Zamanlı Kinematik GPS Ölçmeleri, Datum Döüşümü

1 İstanbul Kültür Üniversitesi, 2 Harita Genel Komutanlığı, 3 Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü




SUMMARY



TÜBİTAK, Turkish Scientific and Technical Research Agency, has initiated a new program called Code-1007 on March 10, 2005, per decision of the High Counsel of Science and Technology, in order to support projects that contribute to the resolution of problems with the help of research activities conducted by public establishments. In abstract, the basic target of Code-1007 program has been defined as supporting projects that can contribute to research and development together with implementation.
Within the scope of the above program, Istanbul Kultur University (IKU), jointly with the General Command of Mapping (GCM) and the General Directorate of Land Registry and Cadastre (GDLRC), was awarded an extremely crucial project for Turkey called “The Establishment of Network-based Real-Time Kinematic (RTK) GPS CORS and Determination of Datum Transformation Parameters”. Hereafter, this project shall be called CORS-TR Project. The project officially started on 8 May 2006 and will be completed by 8 May 2008.
The main goals of this project that will establish CORS stations functioning 24 hours / day and, thus, enable the determination of datum transformation parameters are:
* Providing real-time cm-level precise geodetic positioning throughout Turkey continuously (i.e. 24 hours / day, 7 days / week) for collecting geographic data, including terrestrial mapping and cadastre, in much faster, more economical and reliable ways.
* Providing dm- and m-level positioning for navigation and vehicle tracking in air, land and sea.
* Determining datum transformation models and computations for transferring cadastral and topographic maps and data from ED50 datum to ITRFyy datum.
* Modeling atmosphere (troposphere and ionosphere) over Turkey and contributing to atmospheric studies and weather predictions, and signal and communication studies.
* Providing mm-level accuracy for tracking plate tectonics, measuring deformations and contributing to earthquake prediction and early warning systems.
* Contributing into research and developments in Turkey, in general, and space research, in particular.
In summary; the aim of this project is fast, correct, and reliable collection of all kinds of geography-based field and field-related data, thus, speeding up the activities of cadastre, assuring organized urbanization, constituting the spatial infrastructure for relevant works of e-government, and monitoring plate tectonics. When the project concludes, we will have the ability to acquire coordinate information with cm-accuracy, any place and any time nation-wide, using a methodology regarded as highly economical when compared to classical ones, with 1 to 2-minute intervals.

Yüklə 344,25 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin