Using e-learning in the classroom



Yüklə 58,45 Kb.
tarix12.08.2018
ölçüsü58,45 Kb.
#70336



c:\users\user\desktop\descărcare.jpg

c:\documents and settings\linu\desktop\e-learning.jpg

c:\users\user\desktop\sigla.jpg

Prof. Copil Ionel Stelian

Prof. Făşie Cătălin Ionică

USING E-LEARNING IN THE CLASSROOM

Curs de formare, Praga, 17-21 august 2015


img_0205


2016
CUPRINS




I. Îmbunătăţirea continuă a calităţii educaţiei în școală prin perfecţionarea cadrelor didactice și adoptarea unor strategii de internaţionalizare în vederea reducerii abandonului școlar și motivării elevilor pentru autoinstruire

(proiect de mobilitate pentru profesori, în cadrul programului Erasmus+)


3


II. Cursul Using e-learning in the classroom


4


III. Escală în cultura cehă


17



I. Îmbunătăţirea continuă a calităţii educaţiei în școală prin perfecţionarea cadrelor didactice și adoptarea unor strategii de internaţionalizare în vederea reducerii abandonului școlar și motivării elevilor pentru autoinstruire
(proiect de mobilitate pentru profesori, în cadrul programului Erasmus+)

Programul Erasmus+, în general, aduce noi oportunităţi pentru învăţământ şi organizaţiile de tineret şi sport.

Cursul Using e-learning in the classroom s-a derulat la Praga, în Cehia, în perioada 17-21 august 2015. Ce a adus nou, pentru noi, profesorii de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Remetea? Ne-am dezvoltat competenţele în folosirea tehnologiei la clasă prin utilizarea platformelor e-learning.

Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului și nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene și a AN.




II. Cursul

Using e-learning in the classroom


Grup - țintă

Acest curs este destinat oricărei persoane doritoare de a-şi dezvolta competenţele în folosirea tehnologiei la clasă, în special pentru acei profesori care îşi doresc să învețe cum să folosească într-un mod eficient platformele e-learning cu scopul de a efectua cursuri online. Conținutul cursului nu este destinat doar anumitor profesori. Dimpotrivă, este deschis tuturor profesorilor, de toate materiile şi toate nivelurile.

Înainte de a începe cursul stagiarii au primit un chestionar, care le-a furnizat informații despre noțiunile fundamentale de predare, calificări şi experiența anterioară cu e-learning.


Obiective

Scopurile cursului au fost următoarele:



  • să furnizeze profesorilor idei practice despre cum să încorporeze tehnologia în lecțiile lor;

  • să familiarizeze profesorii cu tendințele actuale ale Internetului şi cum pot fi folosite în crearea unei e-lecții;

  • să familiarizeze profesorii cu întrebuințările şi funcțiile platformei Moodle;

  • să permită profesorilor să creeze propriile cursuri de testare pe platforma Moodle;

  • să furnizeze profesorilor competenţele şi cunoștințele necesare pentru a crea şi implementa propria platformă e-learning;

  • să furnizeze profesorilor resursele cu ajutorul cărora aceștia îşi pot spori conținutul lor e-learning;

  • să permită profesorilor să împărtășească idei şi diferențe culturale cu alte ţări din UE;

  • să furnizeze profesorilor o escală în cultura cehă în orașul istoric Praga.


Metodologia
Acest curs a fost structurat în 8 module diferite, fiecare acoperind un aspect diferit a întrebuințării e-learning atât într-o clasă tradițională, cât şi într-una online. Cursul în sine a conținut un amestec de cunoștințe teoretice şi practice, permițând adesea profesorilor să interacționeze cu sistemele e-learning într-un mod practic. Aceştia au exersat competenţele necesare pentru a fi capabili să folosească eficient propriile sisteme e-learning cu elevii lor.

Module
Modul 1: Recapitularea noțiunilor de bază IT

Modul 2: Internetul şi aflarea unor resurse online valoroase

Modul 3: Resurse brevetate de pe Internet

Modul 4 : Web 2.0

Modul 5 : Introducere în Moodle, cerințe tehnice

Modul 6: Înțelegerea interfeței Moodle

Modul 7: Crearea unei lecții în Moodle

Mudul 8: Adăugarea de resurse lecției Moodle

Modul 9: Adăugarea de activități lecției Moodle

Modul 10: Proiecte de colaborare în Moodle

Modul 11: Proiecte individuale - crearea unei lecții în Moodle

Modul 12: Prezentarea proiectului individual, feedback

Modul 13: Introducere în Weebly

Modul 14: Crearea unei pagini web în Weebly

Modul 15: Proiecte individuale în Weebly şi prezentarea lor

Turul orașului



Concluzii


Abordarea metodologică
Stagiarilor li s-au dat informațiile teoretice de care au nevoie pentru a crea eficient şi pentru a implementa propriile soluții e-learning. Folosind aceste cunoștințe teoretice, ei au efectuat câteva sarcini practice create pentru a învăța cum să folosească corect şi eficient platforma e-learning. Fiecare modul a încercat să încorporeze cunoștințele existente şi experiența stagiarilor pentru a crea un mediu propice învățării şi, în acelaşi timp, să demonstreze importanţa colaborării şi a creațiilor împărtășite în procesul e-learning. În plus, fiecare stagiar a creat un model de e-lesson în conformitate cu nevoile şi cunoștințele sale de bază. Formatorul a prezentat informația, a ghidat stagiarii de-a lungul activităților practice şi le-a oferit feedback şi sugestii.


Rezultate așteptate


  • Îmbunătățirea la nivelul de competențe - cheie și competențe IT;

  • Îmbunătățirea competențelor lingvistice (cursul este ținut în limba engleză);

  • Capacitatea de a coopera la nivel internațional, internaționalizarea la nivelul educaţiei;

  • Încurajarea schimbului de bune practici, idei și materiale între colegi în cadrul UE;

  • Abilități îmbunătățite de a utiliza abordări pedagogice inovatoare şi centrate pe elev şi de a dezvolta metode de evaluare şi certificare corespunzătoare, pe baza rezultatelor învățării;

  • Caracteristici superioare ale tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC), asimilarea în procesul de predare şi învățare, prin sprijinirea formării și a accesului la resursele educaționale (OER) în domeniile educației și formării;

  • Promovarea utilizării TIC ca vector de schimbare sistematică pentru a crește calitatea și utilizarea E-Learning în clasă la toate nivelurile;

  • Promovarea transparenței drepturilor și obligațiilor utilizatorilor și producătorilor de conținut digitalizat;

  • Idei practice pentru clasă, pedagogie inovativă şi activă, întrebuințarea metodelor de activare prin respectarea nevoilor individuale ale stagiarilor;

  • Îmbunătățirea abilitaților stagiarilor pentru a-şi dezvolta abilităţile digitale;

  • Îmbunătățirea abilității stagiarilor de a reduce feddback-ul scăzut al elevilor şi studenților acestora în instruirea digitală.


Follow-up
Stagiarii au primit copii soft şi hard ale tuturor lecțiilor, pe care ei le vor putea reciti în timpul liber, în plus le vor putea prezenta colegilor în propriile instituții pentru a genera interes pentru e-learning. Pe lângă acestea, a fost creată o listă de e-mailuri a participanților pentru a se putea face schimb de idei/experiențe.
Moodle
Moodle este o platformă de e-learning, un sistem de management al învăţării, un produs complex care oferă servicii și module de dezvoltare a unui mediu de învățare și evaluare de tip e-learning. Moodle este un set de componente și module, instrumente de comunicații, clasă virtuală și bibliotecă digitală, utilizând standarde și sisteme de tip LMS / LCMS / SCORM / AICC.

Moodle permite administrarea, documentarea, urmărirea și monitorizarea (susținută de un sistem de raportare) a programelor de instruire, claselor (grupe), activității formatorilor, a evenimentelor online care intervin într-un calendar / scenariu de curs obligatoriu, a programei eLearning. Moodle ne ajută să construim  și să facem managementul conținutului digital al cursurilor sau al altor categorii de resurse și activități.

Sistemul Moodle oferă suport pentru instruire la distanță, astfel încât cursanții vor avea acces la materialele relevante de instruire atunci când doresc, cu monitorizarea progresului acestora pentru verificarea îndeplinirii indicatorilor de către cadrul didactic, dar și suport pentru instruire on-line, prin sesiuni de tip clasă virtuală. De asemenea, sistemul permite organizarea de sesiuni de testare cu scop de evaluare a cunoștințelor dobândite.

Astfel, modulele principale ale sistemului sunt grupate pornind de la funcţiile pe care le oferă, respectiv: autoinstruire online, clasă virtuală, testare online, comunicare şi schimb de experienţă, monitorizare şi control, administrare şi securitate.


Autoinstruire online şi clasă virtuală
Modulul de autoinstruire permite livrarea de conţinut într-o ordine prestabilită, asincron, către utilizatori, aceştia având posibilitatea să parcurgă conţinutul în ritmul în care doresc.

Clasa virtuala permite livrarea de conţinut către utilizatori, sincron, învăţarea fiind asistată de un instructor. Instructorul poate comunica audio şi video cu cursanţii. Instructorul şi cursanţii pot comunica prin chat. Instructorul are posibilitatea de a administra teste instantanee cursanţilor şi de a vedea rezultatele imediat. Instructorul poate să-şi ajusteze planul de curs în timpul cursului, fără a fi necesară părăsirea acestuia.


Testare online
Sistemul permite administrarea de teste cu întrebări de diferite tipuri, construite aleator din seturi de întrebări, corectarea lor automată şi generarea de rapoarte.

Platforma oferă profesorului posibilitatea de a planifica evaluarea, la nivel de zi/oră/minut de începere şi zi/oră/minut de terminare.

În timp ce rezolvă testul, studentul va ști cât timp mai are pentru rezolvarea testului. La expirarea timpului alocat, testul va fi închis automat şi sistemul va prezenta acestuia rezultatul obținut. 
Comunicare şi schimb de experienţă
Sistemul conține şi forumuri pentru studenți, astfel încât aceștia să poată interacționa cu profesorii sau colegii pentru dezbaterea unor subiecte de interes major, schimburi de experiență (răspunsuri la întrebări, teme de dezbatere, opinii etc.). Fiecare curs va avea propriul forum pe platforma de e-learning.

Totodată, sistemul permite utilizatorilor schimbul de mesaje private. Sistemul de mesagerie suportă trimiterea evenimentelor (înscriere la o sesiune de instruire, începerea sesiunii de instruire, acordarea unei note) şi pe email, pentru fiecare utilizator.


Monitorizare şi control
Platforma oferă posibilitatea de monitorizare şi control a procesului de instruire prin rapoarte. Aceste rapoarte sau orice alte liste din platformă pot fi exportate din interfața aplicației într-un format ce permite prelucrarea lor (XLS sau CSV), pentru analize avansate, tipărire.

Pentru monitorizarea îndeplinirii indicatorilor se vor implementa mai multe tipuri de rapoarte, astfel încât în orice moment să existe o imagine clară asupra activității desfășurate: rapoarte precum lista utilizatorilor conectați la un moment dat, statistici pe utilizatori constând în numărul de activități de instruire terminate, numărul de activități de instruire în derulare, numărul de activități de instruire neîncepute, progresul detaliat pentru fiecare activitate de instruire parcursă, statistici pe sesiuni de testare constând în numărul de utilizatori înscriși, numărul de teste terminate, numărul de teste în derulare, rezultatele obținute de fiecare utilizator la un test. Statistici referitoare la distribuirea rezultatelor la un test pentru un grup de utilizatori testate se vor regăsi in sistemul complex de instruire.


Administrare şi securitate
Platforma e-learning asigură un mediu controlat de desfășurare a activităților de instruire prin restricționarea accesului la utilizatorii cu un nume de utilizator şi o parolă valide. Fiecărui utilizator i se va atribui un rol, ceea ce îi oferă anumite drepturi de utilizare a platformei.
Referinţă:
https://edu.moodle.ro


Weebly
Weebly este printre cei mai intuitivi constructori de website-uri din mediul online. Panoul de Control este incredibil de simplu şi uşor de utilizat. Recent, acestuia i s-a adăugat şi un Editor Mobil, ceea ce înseamnă că utilizatorii Weebly pot vedea cum arată website-urile lor pe dispozitivele ce utilizează Android şi iOS. În plus, aceștia îşi pot modifica versiunea mobilă după preferinţe.
editor mobil weebly
Weebly oferă instrumentele necesare pentru a crea un website înalt calitativ şi multifuncţional în același timp. Platforma pune la dispoziţie un editor de tipul WYSIWYG şi drag-and-drop, însă zonele în care se pot adăuga elemente de design sunt limitate (în funcţie de şablonul ales). Pe lângă codurile gratuite pentru widget-uri ce permit modificări, Weebly permite folosirea propriului cod pentru a crea un site complet personalizat.

Weebly pune la dispoziție propria soluție de comerţ online, dotată cu diferite opţiuni specifice domeniului business. Dacă sunteţi profesor, cu siguranţă veţi dori să testaţi versiunile Weebly pentru educaţie (Weebly for Education) şi Weebly Campus.


pagina principală weebly
Per total, există 3 opţiuni în ceea ce privește şabloanele oferite de sistem. Se poate folosi o temă gata făcută, se poate personaliza şablonul existent (aveţi acces în cadrul editorului HTML/CSS, în caz de necesitate) sau utilizaţi un şablon creat de terţi (există destul de mulţi dezvoltatori ce creează şabloane personalizate, special pentru acest sistem).

Având în vedere Panoul de Control uşor de folosit, se întâmplă foarte rar să întâmpinaţi probleme la crearea unui website prin intermediul Weebly. Însă, dacă totuşi aveţi nevoie de asistenţă profesională, puteţi să contactaţi echipa tehnică prin intermediul e-mail-ului sau a unui chat live. O altă modalitate de a-i contacta este să lăsaţi un mesaj pe pagina de Facebook sau chiar prin Twitter.

Weebly oferă 3 pachete: Gratuit, Începător (Starter) şi Profesional (Pro). Planul gratuit rămâne aşa până în momentul în care vă decideţi să treceţi la un altul, pentru a beneficia de opţiuni avansate sau pentru a adăuga domeniul propriu. Spre deosebire de platforme similare, Weebly nu afişează numeroase reclame în planul gratuit – singura reclamă este un mic link ce duce către website-ul Weebly şi este amplasat în partea de jos a paginii.

Aşadar, Weebly este un sistem potrivit atât pentru crearea de site-uri simple, plăcute din punct de vedere vizual, cu funcţii de bază, cât şi pentru site-uri de afaceri, educaţionale sau portofolii.


Referinţă:
http://ro.superbwebsitebuilders.com/weebly



20150818_101622.jpg
Stagiarii



img_20150821_121635.jpg
Înmânarea certificatului


III. Escală în cultura cehă


c:\documents and settings\linu\desktop\prague-1047848_960_720.jpg


PRAGA
c:\documents and settings\linu\desktop\prague-castle-913266_960_720.jpg




20150817_150521.jpg
La pas prin Praga


20150817_154924.jpg
Ceasul astronomic




20150817_152728.jpg
Statuia Împăratului Carol al IV-lea



img_20150820_221020.jpg
Poarta veche



20150816_125718.jpg
Vltava


img_20150820_085506.jpg
Spre ZOO





img_20150820_161448.jpg
La ZOO


20150818_214256.jpg

Mâncare tradiţională



20150818_214337.jpg






prague-546702_960_720.jpg

La revedere PRAGA


20150817_165609.jpg

Yüklə 58,45 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin