ÖZEL SEKTÖRDE SOSYAL YATIRIMIN GELECEĞİ: TOPLUMSAL YATIRIM PROGRAMLARI KONFERANSI AÇILIŞ KONUŞMASI
Ceylan Intercontinental, İstanbul
6 Temmuz 2004
Üstün Ergüder
Çok önem verdiğimiz bu etkinliğe hoş geldiniz. Sayın Ümit Boyner’in önderliğindeki Özel Sektör Gönüllüler Derneği ve İngiltere’nin Charities Aid Foundation Vakfı ile birlikte düzenlediğimiz ÖZEL SEKTÖRDE SOSYAL YATIRIMIN GELECEĞİ: TOPLUMSAL YATIRIM PROGRAMLARI konferansına katılım ve katkılarınız için Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı adına çok teşekkür ederim.
Bu fırsatı yakalamışken size TÜSEV hakkında çok özet bilgiler vermek istiyorum. TÜSEV ülkemizdeki 100 aşkın vakıf ve derneğin kurduğu bir sivil toplum kuruluşları ağıdır. TÜSEV’in misyonu hem kurucu kuruluşların hem de ülkemizdeki bütün sivil toplum kuruluşlarının tabi oldukları hukuki, mali, ve örgütsel yapının iyileştirilmesini sağlamaktır. Burada üçüncü sektör kavramı ile kamu ve özel sektörün dışında kalan ve sivil toplum kuruluşlarının görev yaptığı alanı tanımlamaya çalışıyoruz. Türkiye’nin sosyal ve siyasi yaşamı ile ilintili olarak üçüncü sektör de geçtiğimiz yıllarda çok dinamik bir gelişme göstererek Türkiye’nin iktisadi ve demokratik gelişmesine büyük katkılarda bulunmuştur.
TÜSEV’n misyonunu 5 başlık altında özetleyebiliriz:
-
Sivil toplum kuruluşların kurumsal kapasitelerini geliştirmek
-
Üçüncü sektör için kolaylaştırıcı bir yasal altyapıyı teşvik etmek
-
Uluslararası toplumun, Türkiye’deki üçüncü sektör kuruluşlarını tanımasını ve işbirliği yapmasını sağlamak
-
Hayırseverlik (filantropi) kültürünün genişletilmesi, özel sektör’den sivil toplum kuruluşlara sağlanan yardımların daha fazla ve etkin olmasını sağlamak
-
Kamu sektör, özel sektör ve üçüncü sektör arasında verimli işbirliklerinin oluşmasına yardımcı olmak
Bu misyona dayanarak sizleri bugün buraya davet etmiş bulunuyoruz. Amacımız Türkiye’nin gelişme sürecinde özel sektör ve STK sektörünün, yani üçüncü sektör kuruluşlarının nasıl işbirliği yapabilecekleri ve bu iki sektör arasında bağların nasıl güçlendirileceği konusu üzerinde topluca kafa yormak. Çağımızda bu tür işbirliği ağları ve ortaklıklar toplumların karşılaştığı sorunlarla boğuşabilmek için son derece önemli. Bir örnek verecek olursam Dünya Bankası değişik ülkelerde projelerin uygulanması ve geliştirilmesinde üçüncü sektör kuruluşlarından giderek artan bir şekilde faydalanıyor. Avrupa Topluluğunun değişik çerçeve programlarında özel sektör ve sivil toplum kuruluşları işbirliği öngörülüyor. Bu nedenlerle TÜSEV özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında kalıcı köprüler inşa etmek üzere çalışmaktadır. Ümidimiz bu konuda ülkemizde bir çığır açması ve sosyal girişimlere destek vermek isteyen özel sektör kuruluşlarına yardımcı olabileceğimiz bir ortamın yaratılmasına bu konferansın ön ayak olmasıdır.
Elimizde somut bir bilgi olmamasına rağmen birçok özel sektör kuruluşumuzun birçok STK ve STK projesine mali, ayni, ve gönüllü yardımında bulunduklarını söylemek mümkündür. Medyada çıkan haberlerden özel sektörümüzün sosyal duyarlılığının giderek arttığını gözlemliyoruz. Bu nedenle bugün burada sizlere sosyal sorumluluk ve sosyal yatırımın nedenleri ve gerekliliği üzerinde durmak istemiyoruz. Katılım listesi incelendiğinde sizlerin bu bilince sahip bir grup oluşturduğunuzu görüyoruz. Bugün burada gündeme koymak istediğimiz bu işi nasıl yapacağımız: Özel sektör kuruluşları nasıl bir mekanizmayla hangi yapılanma çerçevesinde sosyal projeleri desteklemek amacı ile sivil toplum kuruluşlarla işbirliği yapacaklar veya yapmalılar.
“Toplumsal Yatırım” oldukça yeni bir kavram olup İngiltere’nin Charities Aid Vakfı temsilcileri ve diğer konuşmacılar tarafından etraflıca tartışılacaktır. Charities Aid yetkililerine TÜSEV ile bu konuda yaptıkları işbirliği için içtenlikle teşekkür ederim.
Toplantıyı şirketlerin sivil toplum girişimlerine en etkin bir şeklide nasıl katkıda bulunabilecekleri konusunda bilgilenme perspektifinden ilginç bulacağınızı ümit ediyorum.
Bu vesile ile konuşmacılara değerli katkıları için TÜSEV ve Özel Sektör Gönüllüler Derneği adına çok teşekkür ederim.
Ümit Boyner hanımefendi ve Özel Sektör Gönüllüler Derneği’ne de minnettarız.
Fedakarca çalışan TÜSEV çalışanlarını da unutmamak gerekir. Biz yöneticilerin başarısı profesyonel kadronun ürettiği projeler ve başarılı uygulamalara bağlı. Bu konferansa ilgili fikir ürettiler ve güzel bir organizasyon gerçekleştirmek için çalıştılar. Kendilerine müteşekkirim.
Katılımınız için sizlere tekrar teşekkür eder, başarılı ve faydalı bir gün dilerim.
Dostları ilə paylaş: |