Young Turks Online



Yüklə 269,53 Kb.
səhifə1/11
tarix17.01.2019
ölçüsü269,53 Kb.
#97630
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


Çevrimiçi Genç Türkiye
Türkiye’deki Dijital Durumla ilgili Araştırma Çalışması

3 Kasım 2011 – Taslak Rapor

Yazarlar:

UNICEF New York, İletişim Bölümü, Gençlik Birimi

Gerrit Beger, Priscillia Kounkou Hoveyda, Akshay Sinha


Yardım edenler:

UNICEF ODA/BDT Bölge Ofisi,

John Budd, Lely Djuhari

UNICEF Türkiye,

Sema Hosta, Emel Özdora

Katkıda bulunanlar:

Ece Dinçer, Melanie Zuch, Daniel Kennedy

İÇİNDEKİLER


ÖZET 3

BULGULARIN ÖZETİ 3

UNICEF DİJİTAL YURTTAŞLIK VE GÜVENLİK PROJESİ VE GENÇLİK BÖLÜMÜ 4

1.GİRİŞ 5

1.1.Geri plan 5

1.2.Amaç 5

1.3.Metodoloji 5

2.BAĞLAM 7

2.1.Türkiye’ye Genel Bakış 7

2.2.Seçme bakış: teknolojik bağlam 8

3.FIRSATLAR 12

3.1.Dijital erişim 12

3.2.Dijital etkinlikler 13

3.2.1.Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik: blogging 15

3.2.2.Türkiye e-ticareti 15

4.GÜVENLİK RİSKLERİNİN BELİRLENMESİ 16

4.1.Riskler 16

4.1.1.Zararlı yazılım ve korsanlık 16

4.1.2.Cinsel içerikli görüntülere veya mesajlara maruz kalma 17

4.1.3.Kişisel bilgilerin paylaşılması 17

4.1.4.Siber zorbalık 18

4.1.5.Yabancılarla konuşma ve tanışma 20

5.TÜRKİYE’DE BİT ALANINDAKİ GİRİŞİMLER 20

6.TÜRKİYE’DE İNTERNET DENETİMİ 22

7.SINIRLAMALAR VE DAHA SONRAKİ ARAŞTIRMALAR İÇİN ÖNERİLER 27

8.SONUÇ. 27

SÖZLÜK 27




ÖZET


Bu araştırma çalışması, Orta ve Doğu Avrupa ile Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesinde yaşayan gençler üzerinde İnternetin rolünü inceleyen dizinin bir parçasını oluşturmaktadır. Rapor Türkiye’ye odaklanmakta ve ilgili literatürün gözden geçirilmesinden elde edilen ikincil kanıtları temel almaktadır. Raporda önce Türkiye’nin bugünkü teknolojik bağlamı ve dijital durumunun özellikleri sunulmaktadır. Türkiye’de İnternet, çok büyük ölçüde batılı web siteleri üzerinden iletişimde bulunan bir nüfusa bir dizi teknolojik platform sağlamaktadır. Bir sonraki bölüm, Türkiye’deki ergenlerin ve gençlerin Bilgi ve İletişim Teknolojilerini (BİT) kullanma durumunu araştırmaktadır. Araştırma sonucunda Türkiye’deki dijital duruma özgü bir dizi özellik belirlenmiştir. Bunların arasında, İnternet erişimi ve kullanımında halen sürmekte olan toplumsal cinsiyete dayalı kullanım farklılığı, internet kafelerin sürekli ziyaretçilerinin erkekler olması ve Facebook ve MSN gibi sitelerin geniş kullanımı yer almaktadır. Rapor bunların ardından Türkiye’deki gençlerin İnternette gezinirken karşılaştıkları güvenlik riski türlerini ele almaktadır. Araştırma sonuçlarına göre gençlerin karşılaştıkları riskler arasında siber zorbalık, zararlı yazılımlar, kişisel bilgilerin paylaşılması ve yetişkinlere göre içeriğe ulaşma yer almaktadır. Bir sonraki bölümde hükümetin Türkiye’de İnterneti izlemeye yönelik girişimleri ve bu girişimlerin ifade özgürlüğünü ve bilgiye erişim hakkını ne ölçüde etkileyebileceği ele alınmaktadır. Çalışma, şu görüşle sonuçlanmaktadır: gelecek yıllarda başarılması gereken görev, kişisel özgürlüklere yönelik herhangi bir ihlal olmaksızın BİT fırsatlarının nüfusun tüm kesimlerine güvenli biçimde yaygınlaştırılmasıdır.


BULGULARIN ÖZETİ





  • Türkiye’de İnternet Facebook, Google ve Hotmail gibi batılı platformların egemenliği altındadır.

  • Türkiye’de İnternet kullanımı açısından cinsiyet bazında belirgin bir fark vardır; ergen ve genç erkekler kadın yaşıtlarına göre bu olanaktan daha fazla yararlanmaktadır.

  • Türkiye’deki ergenler ve gençler sabit İnterneti mobil İnternete tercih etmekte, erişim noktaları olarak okullar ve internet kafeler de yaygın olarak kullanılsa bile İnternet erişimini ağırlıklı olarak evlerinde sağlamaktadır.

  • Türkiye’deki ergenlerin ve gençlerin karşılaştıkları başlıca online riskler arasında zararlı yazılım, kişisel bilgilerin paylaşılması ve siber zorbalık yer almaktadır.

  • Türkiye’de hükümet İnternetin yaygınlaşması ve online güvenliğin izlenmesi konularında aktiftir; ancak belirli yasal düzenlemelerin ifade özgürlüğünü kısıtlayabileceğine ve duyarlı olunan riskle alınan önlem arasında orantısızlık olabileceğine yönelik kaygılar da bulunmaktadır.


UNICEF DİJİTAL YURTTAŞLIK VE GÜVENLİK PROJESİ VE GENÇLİK BÖLÜMÜ


Bu araştırma çalışması, UNICEF New York Gençlik Birimi’nin Dijital Yurttaşlık ve Güvenlik projesi aracılığıyla hazırladığı bir dizinin parçasını oluşturmaktadır. Dijital Yurttaşlık ve Güvenlik projesinin amacı, başta gelişmekte olan veya yükselen ekonomilere sahip olanlar olmak üzere farklı ülkelerdeki dijital durumun daha iyi kavranmasını sağlamaktır. Proje veri toplama evresiyle başlamaktadır. Bu ilk evrede, araştırmalar, nicel ve nitel çalışmalar yapılmakta, BİT’lerden optimal ve güvenli yararlanma konusundaki duyarlılığı geliştirmek üzere kanıta dayalı iletişim materyalleri geliştirilmektedir. Bunun ardından Dijital Yurttaşlık kavramı yerel yönetimler düzeyinde tanıtım-savunu çalıştayları, seminerler ve konferanslar aracılığıyla tanıtılarak, bir yandan riskler asgaride tutulurken diğer yanda BİT fırsatlarından azami yararın nasıl sağlanabileceği belirlenmektedir.
Dijital Yurttaşlık ve Güvenlik projesi, UNICEF Gençlik Birimi tarafından yürütülen çalışmalarla ilişkilidir. Bu çalışmalarla amaçlanan, sosyal ağ araçları, SMS ve dijital haritalama dahil geleneksel ve yeni teknolojiler kullanılarak çocukların ve gençlerin toplumda aktif roller üstlenecek şekilde güçlendirilmeleridir.
BM Çocuk Haklarına dair Sözleşme (ÇHS, 1989) diğer hak ve özgürlüklerin yanı sıra görüşlerini ifade etme ve bunların dinlenilmesi (Madde 12); bilgi arama, alma ve içselleştirme hakları dahil olmak üzere ifade özgürlüğü (Madde 13); dernek kurma ve barışçı toplantı yapma ve bilgiye erişim hakkını (Madde 17) güvence altına almaktadır. İnternet her yere ulaşmadan önce kaleme alınmış olsa da ÇHS gençlerin çevrimiçi içeriğe erişimi, bilgilendirme ve bilgi paylaşma gibi alanlar açısından anlamlı bir belgedir. BİT’nin son on yıl içinde hızla gelişimi ile birlikte bu haklar analiz edilmeli içinde bulunduğumuz dijital çağa net biçimde uygulanmalıdır.

Duruma yönelik bir araştırmanın bulgularından hareket eden bu proje, ÇHS’yi kendine özgü dijital ortama uygulayacak araçlar da dahil olmak üzere, çeşitli etkinlikler ve dağıtılacak materyallerle hükümet tarafındaki aktörleri bilgilendirecek tanıtım-savunu ve politika çalışmalarını da içerecektir.




  1. Yüklə 269,53 Kb.

    Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin