1-19 temmuz 2016 haberler 17. 01. 2016 Yeni küresel çatışma alanı: Güney Çin Denizi



Yüklə 35,11 Kb.
tarix23.01.2018
ölçüsü35,11 Kb.
#40219

1-19 TEMMUZ 2016 HABERLER


17.01.2016 Yeni küresel çatışma alanı: Güney Çin Denizi



BM Daimi Tahkim Mahkemesi'nin Filipinler'in başvurusu üzerine Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalarla ilgili davada aldığı karar, gözleri bölge ülkeleri arasında çatışma alanı haline gelen Doğu ve Güney Çin Denizi'ne çevirdi.

Bölge ülkelerinin hak iddia ettiği Doğu ve Güney Çin Denizi, yeni bir küresel çatışma alanı haline geldi Güney Çin Denizi'nin zengin petrol, doğalgaz ve deniz ürünleri kaynakları, egemenlik tartışmalarını körükleyen en önemli unsurlardan birini oluşturuyor. Lahey'deki Mahkeme, Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetti.
Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia eden Çin, mahkemeye sert tepki göstererek kararı "mesnetsiz" olarak niteledi. Petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olan, aynı zamanda dünyanın en önemli uluslararası nakliye güzergahları arasında yer alan Doğu ve Güney Çin Denizi, bölge ülkelerinin hak iddia etmesiyle yeni bir küresel çatışma alanı haline geldi.
Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı takımadalar, Japonya ve Çin arasında sık sık gerilimin yükselmesine neden olurken Çin'in Güney Çin Denizi'nde yapay ada oluşturması ve diğer askeri faaliyetleri, bölgede hak iddia eden Filipinler, Vietnam, Malezya, Endonezya ve Brunei'nin tepkilerini yol açıyor.

Büyük Okyanus'un diğer tarafındaki ABD de bölgedeki müttefiklerine verdiği destekle Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki tartışmaya dahil oldu.

Uluslararası deniz ticaretinin engellenmemesi ve Japonya ile Filipinler gibi müttefiklerinin Çin tarafından askeri tahakküme maruz kalmaması için 2015'ten bu yana bölgedeki askeri varlığını artıran ABD, Çin’in bölgede izlediği yayılmacı tutuma izin vermeyeceği mesajını gönderiyor.

15.07.2016 ADİK Tersanesi, TCG Sancaktar'ı denizle buluşturuyor

Tuzla'daki Adik Tersanesi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için inşa ettiği TCG Bayraktar’ın denize indirilişinden 9 ay sonra diğer amfibi gemi (LST) TCG Sancaktar'ı 16.temmuzda denize indiriyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı için iki adet Amfibi Gemi (LST) Tedarik Projesi Sözleşmesi Anadolu Tersanesi ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında 16 Haziran 2011 tarihinde imzalandı ve üretim takvimi 17 Haziran 2013 tarihinde başladı.

Türkiye’ de özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilen en ileri teknolojiye sahip Harp Gemisi olan bu Amfibi Gemiler, yerli ve özgün tasarım ile tamamen çelik olarak inşa edildi.

Gemilerin tüm üst binası ve köprü üstü camları balistik korumalı. Türk Loydu Askeri Gemi Kurallarına uygun olarak SSM ve Türk Loydu denetiminde inşa edilmekte olan gemiler Türk Loydu tarafından sertifikalandırılacak. Projenin birinci gemisi olan TCG Bayraktar, 3 Ekim 2015 tarihinde denize indirildi ve liman tecrübelerine başladı. Proje genelinde sözleşmede yer alan inşa takvimine uygun olarak devam ediyor..


15.07.2016 Limanda 'tartı’ sıkıntısı: İhracatçılar şikayetçi

İhracatçıya, mal yüklü konteyneri tartarak brüt ağırlığını beyan etme zorunluluğu 1 Temmuz itibarıyla beklendiği gibi sorunlarla başladı. İhracatçılar zaman kaybından ve maliyetten şikayetçi.

Uluslararası Denizcilik Örgütü konteynerlerin doğrulanmış brüt ağırlığının gemiye yükleme yapılmadan önce bildirilmesini zorunlu hale getirdi. Mal sahibi dolumu tamamlanmış konteynerin toplam brüt ağırlığının teyidiyle yükümlü kılındı.

Türkiye’de bu uygulama 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdi. Ancak uygulamada ciddi sıkıntılar olduğu bilgileri geliyor. İşlerin nasıl yürütülmesi ile ilgili bilgi boşlukları bulunuyor. Ayrıca limanların teknik yetersizlikleri sürecin yavaşlamasına yol açıyor ve maliyet artıyor. 

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, konteynerlerin dolu tartım işlemini sadece gümrükteki kantarların yapabilmesinin, ihracatlar için konteynırların limana girişinde kantar sıralarına yol açtığını kaydetti. Fiyatlama konusunda da belirsizlik olduğunu aktaran Mete, uygulamada yaşanan karışıklığı şöyle anlattı: “Konteynerlerin dolu tartım işlemi gümrükte olduğu için hem acente, hem forwarder firması, hem gümrükçü, hem de iç nakliye yapan firma bu işlemi kendilerinin yapmayacağını savunuyor. Bir firmamızın 1 yükünü tartım işlemi 1,5 gün sürmüş ve tartımla ilgili hiçbir yerden kiloyu öğrenememişler. Diğer bir yüklerini de yine hiçbir firma kabul etmemiş ve 1 gün süren konuşma sonucunda en sonunda 1 firma (gümrükçü) bir kereliğine bu işlemi yapacağını ileterek işlemlere başladı.” 

Zekeriya Mete, “Uygulamaya ilişkin yöntemlerin hafifletilmesi veya kaldırılması talebimizi Ekonomi Bakanlığı’na, TİM, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na ilettik. Bu konuda ihracatçıyı mağdur etmeyecek yeni bir sistemin geliştirilmesini, bu süreçte ise adapte edilen sistem ile ilgili eksikliklerin giderilmesini ilgililerden talep ediyoruz” diye konuştu. 


14.07.2016 Fransa, IŞİD ile mücadele için Akdeniz'e filo gönderiyor


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Charles de Gaulle uçak gemisinin önderliğinde donanmaya ait bir deniz filosunun, terör örgütü IŞİD ile mücadele için sonbaharda Ortadoğu’ya gönderileceğini açıkladı. Savunma Bakanlığı'nda düzenlenen bir davette konuşan Hollande, ‘’Charles de Gaulle uçak gemisinin de içinde olduğu bir deniz savaş filosu sonbaharda IŞİD karşı düzenlenen operasyonlarda bölgede görev yapacak. Çünkü, geçen yıl ocak ve kasım ayında bize saldıranlara bizim de gereken karşılığını vermemiz gerekir.’’ dedi. Fransa’nın Irak’ta IŞİD karşı mücadele eden düzenli birliklere daha fazla destek sağlayacağını kaydeden Hollande, burada savaşan Irak askerlerine danışman olarak yardımcı olmak için daha fazla Fransız askerinin bölgeye gönderileceğini belirtti. Hollande, Irak ordusuna danışmanlık yapacak Fransız askerlerinin Musul’un terör örgütünden geri alınmasına katkı sağlamak için çalışacaklarını sözlerine ekledi.

13.07.2016 Türkiye’nin vergi rekortmenleri belli oldu

Türkiye 2015 yılı kurumlar vergisi rekortmenleri açıklandı. Buna göre, Türkiye’nin vergi rekortmeni  45 milyon 157 bin 918 lira vergi tahakkuk ettirilen Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Sevim Arsel oldu. Gıda sektöründen Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, 47. sıradan listeye girdi. Geçen yıl en fazla kurumlar vergisi ödeyen kurum ise Merkez Bankası oldu.

Semahat Sevim Arsel ‘i, 44 milyon 328 bin 231,80 lira vergi tahakkuk ettirilen Mustafa Rahmi Koç izledi. Arsel ve Koç’u, 35 milyon 853 bin 563,87 lira vergi tahakkuk ettirilen Şarık Tara takip etti. 2014 yılının vergi rekortmeni Tara, geçen yıl üçüncü sırada yer aldı.

İlk 100 listesine girenler arasında Sütaş Süt Ürünleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’da bulunuyor. Yılmaz, 5 milyon 84 bin lira vergi ile listenin 47. Sırasında yer aldı.

Listede geçtiğimiz yıl 44. sırada yer alan Acun Ilıcalı bu yıl 25. sıraya yükseldi. Ünlü şovmen Cem Yılmaz ise 42. sıra yer aldı.

Listede enerji ve madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren toplam 10 şirket ilk 100 arasına girdi. 274 milyon 216 bin 859 lira ile en çok kurumlar vergisi ödeyen 10’uncu şirket olan TEİAŞ, enerji ve madencilik şirketleri arasında ise birinci oldu.

TÜPRAŞ 39 milyon 991 bin 129 lirayla 100 şirket arasında 75’inci sırada yer bulabildi.

11.07.2016 İsrail ve Amerikalı şirketlerden Akdeniz gazına 265 milyon dolarlık yatırım

Amerikan ve İsrailli şirketlerden oluşan konsorsiyum, İsrail kıyılarındaki Tamar doğalgaz sahası için 265 milyon dolarlık yatırım miktarını onayladı.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, konsorsiyum tarafından onaylanan yeni yatırım miktarı, mevcut Tamar doğalgaz sahasında yer alan Tamar 8 bölgesinin sondaj çalışmaları için kullanacak. 

Konsorsiyumda İsrailli Delek Drilling ve Avner Oil Exploration ile Amerikan Noble Energy şirketleri yer alıyor. Tamar 8 doğalgaz sahası, İsrail kıyılarına 10 kilometre açıkta ve 3,5 kilometre derinlikte bulunuyor ve mevcut projenin 8'inci kuyusunu oluşturuyor. Bu yılın son çeyreğinde başlaması planlanan projenin 4 ay kadar süreceği belirtiliyor.

Tamar doğalgaz sahası ise İsrail’in Hayfa limanından 130 kilometre açığında bulunuyor. Bölge 2009 yılında keşfedilmiş ve 2013 yılından bu yana gaz temini gerçekleştirilebiliyor. Bölgenin 238 milyar metreküp doğalgaz rezervine sahip olduğu tahmin ediliyor.

09.07.2016 Gölge CIA'den flaş Rusya ve Karadeniz raporu!


‘Gölge CIA' olarak bilinen ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratfor, Karadeniz'i kontrol etme ‘yarışının' giderek kızışacağını belirtti.

‘Gölge CIA' olarak bilinen ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratfor, NATO'nun kendisi için stratejik önem taşıyan Karadeniz'deki faaliyetlerini arttırmak isteyeceğini, Rusya ile gerginlik istemeyen Türkiye'nin bu duruma daha mesafeli yaklaşabileceğini belirtti.

Karadeniz'i kontrol etme ‘yarışının' giderek kızışacağı belirtilen Stratfor raporuna göre 2014 yılında Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasından bu yana, bölgedeki güç dengesinde önemli değişiklikler meydana geldi. Ukrayna bölgede ‘dışarıda' bırakılırken, Rusya Karadeniz filosunu güçlendirdi. Bu arada da Karadeniz sularının stratejik önemi Avrupa'da Rusya'ya karşı daha ‘caydırıcı' güç olmak için çabalayan NATO için arttı. Stratfor, NATO'nun 1936 yılında imzalanan ve Karadeniz'e sınırı olmayan ülkelere askeri gemilerin tonaj, araç sayısı ve bir yerde kalma süresi gibi kısıtlamaları içeren Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni dikkate alması gerektiğini kaydetti.

Raporda "Birlik sözleşmedeki kısıtlamaları Karadeniz'e farklı ülkelerin gemilerini dönüşümlü olarak konuşlandırarak bypass edebilir. (Polonya'nın başkenti)Varşova'daki NATO zirvesinde Birlik, Karadeniz'deki varlığını arttırma imkânlarını görüşecek" ifadeleri kullanıldı.

Karadeniz'e kıyısı olan üye ülkelerin tamamının, NATO'nun Karadeniz'deki faaliyetlerini arttırma planını desteklemeyeceği belirtilen raporda "Romanya böyle bir girişimi destekleyebilir, ancak Rusya ile gerginlik istemeyen Türkiye ve Bulgaristan, bu duruma mesafeli yaklaşabilir" ifadeleri kullanıldı.

Raporda ayrıca NATO, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ndeki kısıtlamaları bypass etmenin bir yolunu bulsa bilse, Kırım'ın Rusya'ya Birlik'e karşı büyük bir avantaj sağlayacağı vurgulandı.


09.07.2016 Kültür balıkçılığı deniz mahsullerine rakip oldu

Türkiye'nin deniz balıkları üretimi, son 5 yılda yüzde 20 azalarak, 345 bin 765 tona düşerken, kültür balıkçılığı olarak da bilinen su ürünleri yetiştiriciliğinde yüzde 44 artış gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin deniz balıkları üretimi son 5 yılda yüzde 20 azalarak, 432 bin 246 tondan 345 bin 765 tona geriledi.

Deniz ürünleri üretimi 2011'de 432 bin 246 ton iken, 2012'de 315 bin 636 ton, 2013'te 295 bin 167 ton, 2014'te 231 bin 58 ton ve 2015'te 345 bin 765 ton oldu.

İç su ürünleri üretimi ise söz konusu dönemde yüzde 8 azalarak, 37 bin tondan 34 bin tona düştü.

İç su ürünleri üretimi, 2011'de 37 bin ton, 2012'de 36 bin 120 ton, 2013'te 35 bin 74 ton, 2014'te 36 bin 134 ton, 2015'te ise 34 bin 176 ton olarak kayıtlara geçti.
08.07.2016 Rusya uçak gemisini Suriye kıyılarına gönderiyor

Rusya, donanmasındaki en büyük savaş gemisini Suriye’deki operasyonlarında kullanmak üzere Akdeniz’e gönderiyor. 41 uçak ile 18 helikopter taşıma kapasiteli uçak dünyanın en büyük gemileri arasında sayılıyor.

Geçtiğimiz Eylül ayından bu yana Suriye'deki savaşa aktif olarak katılan Rus uçakları, muhalif unsurlara bomba yağdırıyor. Rusya, operasyonlarında Lazkiye ve Humus'taki hava üslerinden kalkan uçakları kullanıyor. Ayrıca Akdeniz'de demirli savaş gemilerinden atılan füzeler de muhalif mevzilere atılıyor. Rusya'nın yola çıkarmaya hazırlandığı dev savaş gemisinin de Lazkiye açıklarında bekletileceği ve operasyonlarda aktif olarak kullanılacağı ifade ediliyor.

07.07.2016 Almanya ve Polonya’dan denizaltı ittifakı

Almanya ve Polonya, denizaltı kontrol sistemlerini birbirine bağlayan bir çerçeve anlaşma imzaladı. Rusya ise batısındaki bu stratejik gelişmeyi ‘gereksiz bir provokasyon’ olarak niteledi.

NATO'nun yeni savunma sistemleri yığdığı ve geniş çaplı tatbikatlar gerçekleştirdiği Baltık Denizi çevresinde iki ülkeden sürpriz bir yakınlaşma hamlesi geldi. Almanya ve Polonya, denizaltı operasyonlarını birbirine bağlayan bir mutabakat zaptı imzaladı.

Anlaşmaya göre iki ülke, Almanya'nın Glücksburg şehrinde ortak bir denizaltı faaliyet merkezi kuracak. Burada görev yapacak Polonyalı deniz subayları, Polonya'nın denizaltılarının Alman denizaltı kontrol sistemine kaydedilmesini ve takibini sağlayacak. Almanya Donanması'ndan Koramiral Andreas Krause "Ulusal stratejik değeri yüksek olan denizaltı gibi varlıkların kontrolünü ortaklaştırmak, son derece önemli bir adım" açıklamasında bulundu. Alman yetkililer, anlaşma kapsamında Polonyalı subayların Almanya'da eğitim göreceğini ve Alman denizaltılarında görev alacağını da duyurdu.

Uzmanlar, anlaşmaya daha fazla ülkenin de katılabileceğini söylerken, özellikle İskandinav ülkelerinden Norveç'in, bu sistemin bir parçası olabileceği yorumu yapıldı. Almanya'nın Rostock şehrinde 2022 yılında tamamlanacak olan bir merkezin, Rusya hariç tüm Baltık ülkelerinin denizaltılarına hizmet edebileceği belirtildi.


02.07.2016 3’üncü Havalimanı’na liman için düğmeye basıldı

3’üncü Havalimanı’na yakın kıyı şeridine yeni bir liman inşa edilecek. Bu kapsamda İGA İkmal Terminali Projesi için düğmeye basıldı. Projenin ÇED Raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verildi. İkmal terminalleri 133 milyon 580 bin Türk Lirası maliyetle 18 ayda yapılacak. Gemiler için 320 ve 260 metrelik 2 yanaşma terminali inşa edilecek. Havalimanı için ilk etapta günlük 14 milyon litre olan akaryakıt ihtiyacı deniz yoluyla sağlanacak. Böylelikle karayoluyla her gün 500 tankerle taşınacak olan yakıt, İstanbul trafiğine yük olmayacak. Ayrıca kargo ve kuru yük gemileri taşımacılık yapabilecek. Rüzgar ve dalga koşulları, zemin özellikleri, koruma alanlarına olan mesafeler gibi sebeplerden ötürü proje için en uygun yer olarak Arnavutköy sınırlarında kalan Akpınar ve Yeniköy arasında kalan sahil şeridindeki kıyı rehabilite alanı seçildi.

01.07.2016 Google, ABD ile Japonya'yı denizaltından kablo ile birbirine bağladı



Google'ın denizaltı kablo projesinin son aşaması tamamlanarak kullanılabilir hale geldi. Google, artık ABD ile Japonya'yı birbirine bağlama görevini üstlenecek. Google dahil olmak üzere yedi şirket tarafından desteklenen proje kapsamında 300 milyar dolarlık bir harcama yapıldı.

Tamamlanan proje sonucunda, kullanıma açılan Trans-Pasifik denizaltı kablosu artık ABD ile Japonya arasındaki çevrimiçi bağlantıyı sağlayacak.



ABD'nin Oregon şehri ile Japonya'nın Chiba ve Mie şehirlerini arasında bağlantı kuran 9012 km uzunluğundaki denizaltı kabloları, ülkeler arasında saniyede 60 Terabitlik bir hız çözümü sağlayacak. Oregon şehri ile doğrudan bağlantılı olan kabloların ayrıca, Los Angeles, San Francisco, Portland, Seattle gibi şehirlere de ulaşacağı ifade ediliyor.

Bağlantının diğer ucunda ise Japonya'nın genelinde ve diğer Asya ülkelerindeki internet bağlantılarının iyileşebileceği dile getiriliyor.
Yüklə 35,11 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin