Türkiye'de su ürünleri üretiminde artış sağlandı



Yüklə 24,56 Kb.
tarix29.07.2018
ölçüsü24,56 Kb.
#62051

6-13 HAZİRAN 2018 HABERLER
13.06.2018 Türkiye'de su ürünleri üretiminde artış sağlandı

Türkiye'de su ürünleri üretimi, 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 7.2 artışla 630 bin 820 tona ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılına ilişkin su ürünleri istatistiklerini açıkladı. Buna göre, su ürünleri üretimi 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 7.2 artarak 630 bin 820 ton oldu. Üretimin yüzde 42.8'ini deniz balıkları, yüzde 8.3'ünü diğer deniz ürünleri, yüzde 5.1'ini iç su ürünleri ve yüzde 43.8'ini yetiştiricilik ürünleri oluşturdu.

Su ürünleri avcılığı, söz konusu dönemde yüzde 5.7, yetiştiricilik üretimi yüzde 9.1 arttı. Avcılıkla yapılan üretim 354 bin 318 ton, yetiştiricilik üretimi 276 bin 502 ton olarak hesaplandı. Deniz ürünleri avcılığı bir önceki yıla göre yüzde 6.9 artarken, iç su ürünleri avcılığı ise yüzde 5.1 azaldı.

Yetiştiricilik üretiminin yüzde 37.6'sı iç sularda, yüzde 62.4'ü denizlerde gerçekleşti. Deniz ürünleri avcılığıyla yapılan üretimde ilk sırayı yüzde 49 ile Doğu Karadeniz alırken, bu bölgeyi yüzde 24.2 ile Batı Karadeniz, yüzde 14.8 ile Ege, yüzde 7.7 ile Marmara ve yüzde 4.3 ile Akdeniz bölgeleri izledi.

Kişi başına ortalama balık tüketimi geçen yıl bir önceki döneme göre yüzde 0.7 artış gösterdi. Kişi başına ortalama balık tüketimi 2016 yılında 5.45 kilogram olarak gerçekleşirken, 2017 yılında yüzde 0.7 artarak 5.49 kilogram olarak hesaplandı. (denizhaber)




12.06.2018 BOTAŞ'dan 225 milyon dolarlık sipariş


Türkiye, enerji çeşitliliği konusunda yeni yatırımları projelendirirken, önümüzdeki dönem için yüzen LNG depolama ve gazlaştırma (FSRU) terminallerine yenilerini eklemeye devam ediyor.

Enerji Bakanlığı'na bağlı Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Güney Kore Hyundai Tersanesi'ne her biri 225 milyon dolara mal olacak 1'i opsiyonlu 2 adet LNG depolama ve yeniden gazlaştırma gemi (FSRU - Floating Storage Regasification Unit) siparişi verdi. 

Deniz Haber Ajansı'nın edindiği bilgiye göre, Güney Kore Hyundai Tersanesi'nde sipariş edilen, LNG depolama ve yeniden gazlaştırma gemileri, 295 metre boyunda, 46 metre genişliğinde ve 170 bin cbm depolama kapasitesine sahip olacak.

Yapılan anlaşmaya göre, 2020 yılının ikinci çeyreğinde teslim edilmesi planlanan, biri opsiyonlu iki FSRU gemisinin toplam maliyetinin 450 milyon dolar olacağı kaydedildi. (7DENİZ)




12.06.2018 Cemre Tersanesi, M/F HADAROY'u denize indirdi

Cemre Tersanesi, 2017 sonlarında inşasına başladığı NB59 proje numaralı  “M/F HADAROY”un denize indirme törenini gerçekleştirdi.

Bu proje, Norveç'te faaliyet gösteren Havyard Ship Technology AS firmasına başarı ile teslim edilen 48. gemi oluyor. Cemre Tersanesi'nde denize indirilen gemi, son teknoloji makine ve ekipmanlarla donatıldı.

Fjord1’a inşa edilen 111 metre uzunluğa, 17 metre genişliğe sahip olan “M/F HADAROY” isimli feribotun hızı 10 knots iken motor gücü 4x500kW. Feribot, ihtiva ettiği 2x(500 to 2000) kWh batarya kapasitesi ile kendi sınıfının önemli örneklerinden biri.

Norveç’te hizmet verecek olan gemi 399 yolcu ve 120 araç kapasitesine sahip. Araç güverteleri her iki güverteden de giriş ve iniş sağlayacak şekilde tasarlandı.

Denize indirilen gemi, Cemre Tersanesi'nde aynı tip üretilmesi için sözleşmesi imzalanan 5 adet geminin ilk teslimatı. Tersanede ayrıca devam eden feribot, balıkçı, rüzgâr destek gemileri projeleri üretimleri devam ediyor. (denizhaber)



12.06.2018 Ticari gemiler için korsan uyarısı yapıldı


M/V INCE INEBOLU' isimli Türk gemisi, 10 Mayıs’ta saat 23.00 sularında Yemen’in Saleef Limanı’nın 75 mil açığında roketle vurulmuştu. Atılan roket suyun 1.5 metre üstünden gemiye isabet etti. Söz konusu olayın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından öğrenilmesinin ardından Bahreyn’in Manama şehrinde bulunan Birleşik Deniz Gücü Karargâhı ve Türkiye’deki Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkeziyle irtibat kuruldu. 

Görüşmelerde geminin Türkiye’deki koordinasyon merkezine ve Birleşik Krallık Deniz Ticaret Merkezine bildirilmediği tespit edildi. Bu duruma ilişkin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bir yazı gönderdi. Bakanlık da deniz ticaretiyle ilişkili birçok birlik, dernek, kooperatifi bilgilendirdi. Yapılan bilgilendirmede Aden Körfezi’nde seyreden Türk ticaret gemilerinin terörist faaliyetlerle karşılaşması hâlinde öncelikle Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezine ardından da Birleşik Krallık Deniz Ticareti Merkezine bildirilmesi gerektiği ifade edildi. 

Saldırıya uğrayan geminin buğday taşıdığı ve atılan roket sonrası herhangi bir can kaybının yaşanmadığı açıklanmıştı. (denizhaber)

12.06.2016 Volga Nehri'nde tekne kazası: 11 kişi hayatını kaybetti


Turistik gezileriyle tüm dünyadan turist çeken Volga nehrindeki gemi turları bu kez bir felakete sahne oldu. Rusya'nın Volgograd şehri yakınında, Volga Nehri üzerinde bir vapurla katamaran çatıştı.

Rusya'nın Volgograd şehri yakınında, Volga Nehri üzerinde bir katamaranla bir tekne çatıştı. Kazada 6'sı kadın olmak üzere 11 kişi hayatını kaybetti. 

Kaza sonrası yapılan incelemede katamaranın ruhsatsız olduğu ve olay anında tanıtıcı ışıklarının kapalı olduğu ortaya çıktı. Ayrıca TASS Haber Ajansı, yolcuların aşırı alkollü olduğunu ve 12 kişilik katamarana 16 kişi bindiğini belirtti. (denizhaber)

Nehir çevresinde aramalar sona ererken, olayla ilgili Rusya Savcılığı makamları soruşturma başlattı.



12.06.2018 Dünyanın en büyük buz dağı erime noktasına geldi



Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 2000 yılında Antarktika'dan kopan dünyanın en büyük buz dağı kütlesinin sıcak denizlere doğru yol aldığını bildirdi. İngiliz Daily Mail gazetesindeki habere göre, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) alınan görüntülerde Antartika'daki Ross Buz Sahanlığı'ndan kopan 11 bin kilometrekarelik kütlenin buz kıtası etrafında dolaştıktan sonra Atlantik Okyanusu'nun güneyindeki Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları istikametinde ilerlediği tespit edildi.

Ekvator yönünde, sıcak denizlere doğru hareket eden kütlenin yeni güzergahında eriyerek yok olacağı tahmin ediliyor.


Koster Filosu Yenileme Projesi İmza Töreni, Başbakan Binali Yıldırım’ında katılımıyla yapıldı.

Finansmanının yüzde 15’inin öz kaynak, yüzde 15’inin hurda destekleme primi, yüzde 70’nin ise kredi teminatından oluşacağı Koster Yenileme Projesi ile gemi arzını artırmadan ve navlun piyasasını bozmadan hurdaya gemi vermek amaçlanıyor. (denizhaber)



11.06.2018 Dört aylık cari açık 21.8 milyar dolar oldu

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, cari işlemler açığı bir önceki yılın Nisan ayına göre 1.71 milyar dolar artarak 5.43 milyar dolar olurken, 12 aylık cari işlemler açığı 57.07 milyar dolar oldu.

Reuters'ın 14 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, cari işlemler dengesinin Nisan ayında 5.3 milyar dolar olması bekleniyordu.

TCMB açıklamasında, "Söz konusu gelişmede, hizmetler dengesinden kaynaklanan net girişlerin bir önceki yılın aynı ayına göre 375 milyon dolar artarak 1.47 milyar dolar olarak gerçekleşmesine rağmen, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 1.82 milyar dolar artarak 5.46 milyar dolara ve birincil gelir dengesi açığının 279 milyon dolar artarak 1.49 milyar dolara yükselmesi etkili olmuştur" denildi.

TCMB verilerine göre hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 366 milyon dolar artarak 1.12 milyar dolara yükseldi.

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 269 milyon dolar artarak 1.42 milyar dolar oldu.

TCMB verilerine göre doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 138 milyon dolar artarak 703 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu gelişmede net varlık ediniminin 243 milyon dolar azalarak 160 milyon dolara ve net yükümlülük oluşumunun da 105 milyon dolar azalarak 863 milyon dolara gerilemesi etkili oldu.

Resmi rezervlerde Nisan'da 2.76 milyar dolar rezerv artışı gözlenirken, net hata noksan kalemi Nisan'da 264 milyon dolar oldu. (denizhaber)



07.06.2018 Deniz Hukuku Yüksek Lisans Programı açılıyor

Ankara Üniversitesi, deniz hukuku alanında akademisyenlerin ve uzmanların yetişmesi amacıyla Deniz Hukuku Yüksek Lisans Programı'nı hayata geçirmeye çalışıyor.

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, daha önce kurulan Deniz Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne (DEHUKAM) ek olarak, Deniz Hukuku İngilizce İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı açılacak.

Alanda yüksek lisans programı bulunmamasının, öğretim üyesi yetişmesine ve ilgili programların açılmasına engel olması nedeniyle Deniz Hukuku Yüksek Lisans Programı'nın başlatılması kararlaştırıldı.

Gelecek eğitim öğretim sezonunda açılması planlanan yüksek lisans programıyla deniz hukuku ve siyaseti alanlarında bilimsel araştırmaların yapılması ve problemlerin çözülmesi, hukuki açıdan Türk iç ve dış deniz hukuku politikasına yön verilmesi, ilgili alandaki uzman personel ve eğitmen eksiğinin giderilmesi ve yetiştirilen uzmanların, uluslararası toplantılara Türkiye adına katılımının sağlanması amaçlanıyor. (denizhaber)

07.06.2019 Güneydoğu Asya'nın ilk bunker gemisi


Keppel O & M ile Shell Eastern Petroleum'un ortak girişimi olan FueLNG, Güney Doğu Asya'daki ilk LNG bunker gemisini sipariş etti.

Keppel O & M'nin bir yan kuruluşu olan Keppel Singmarine, yaklaşık 37 milyon dolar değerindeki 7 bin 500 metreküp hacme sahip LNG bunker gemisini inşa edecek. Geminin 2020'nin üçüncü çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.


 
FueLNG Singapur’daki gemiden gemiye LNG transferi yapacak ilk şirket olacak. FueLNG girişimine Singapur Denizcilik ve Limanı İdaresi tarafından 3 milyon dolarlık hibe yapılacak. 

Gemi, Keppel O & M tarafından geliştirilen özel tasarım MTD 7500U LNG TİPİ inşa edilecek ve çift yakıtlı jeneratör motorları ile donatılacak LNG bunker gemisinin geleneksel bunker gemilerinden daha verimli olması bekleniyor. Ayrıca yakıt tüketimi ve karbon emisyonu en aza indiriliyor.



IMO’nun da destek verdiği emisyon standartları daha sıkılaştığı için LNG gemilerine talep artıyor. Sektördeki bu artan talebi karşılamak için Shell gibi şirketler filolarındaki LNG’leri genişletiyor. (7DENİZ)
Yüklə 24,56 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin