1 2tehlikeli YÜklere iLİŞKİn el kitabi



Yüklə 277,03 Kb.
səhifə1/4
tarix29.07.2018
ölçüsü277,03 Kb.
#62763
  1   2   3   4

1




2TEHLİKELİ YÜKLERE İLİŞKİN EL KİTABI





ÇANAKKALE AKÇANSA LİMAN TESİSİ



2TEHLİKELİ YÜKLERE İLİŞKİN EL KİTABI 1

DENİZ YOLUYLA ELLEÇLENEN TEHLİKELİ YÜKLER YASASI ( IMDG KOD ) GİRİŞ 3

ULUSAL VE ULUSLARARASI MEVZUAT, 3

IMO 4


IMDG KOD TARİHÇESİ VE GÜNÜMÜZDEKİ UYGULAMA 5

IMDG KOD CİLTLERİNİN TANITIMI 5

UN NUMARALARI 7

PAKETLEME GRUBU: 7

SINIFLARIN TANITIMI 8

Sınıf 1, altı alt sınıfa ayrılır: 8

Sınıf 2 – Gazlar 9

Sınıf 4 – Yanıcı Katı Maddeler (Kendi Kendine Ayrışabilen ve Desensizimize Edilmiş Katı Maddeler) 14

Sınıf 5- Oksitleyiciler 15

Sınıf 6- Zehirli Ve Bulaşıcı Maddeler 16

Sınıf 7- Radyoaktifler 17

Sınıf 8 Aşındırıcı (Asidik) Maddeler 17

Sınıf 9- Farklı Tehlikeleri Olan Madde Ve Nesneler 18

Tehlikeli Yükler Listesi ( IMDG KOD Cilt II ) 19

Tehlikeli Yükler Listesinin tanıtımı, açıklaması 19

ETİKETLEME, MARKALAMA VE PLAKALANDIRMA GEREKLİLİKLERİ, 22

PAKETLEME, İSTİFLEME , AYRIŞTIRMA ve UYGUNLUK, 23

GENEL OLARAK ACİL DURUM USULLERİ, İLK YARDIM, 28

ACİL DURUM USULLERİ YANGIN TALİMATLARI 28

ACİL DURUM USULLERİ DÖKÜLME TALİMATLARI 29

ACİL DURUM PLANLARI 30

İLK YARDIM 31

BAZI İNTERMODAL LEVHALAR ÜZERİNDE GÖSTERİLEN TEHLİKE TEŞHİS NUMARALARI 32

PLAKARD 35

YERLEŞİM YERİ PLANI 37




DENİZ YOLUYLA ELLEÇLENEN TEHLİKELİ YÜKLER YASASI ( IMDG KOD ) GİRİŞ


Yıllar boyunca birçok denizcilik ülkesi deniz yoluyla tehlikeli yük taşınmasını düzenlemek için önlemler almışlardır. Ancak bu çeşitli kural, kod ve uygulamalar, esasta ve özellikle bu tip yüklerin tanımlanması ve etiketlenmesinde farklılıklar göstermişlerdir. Hem kullanılan terminoloji, hem de paketleme ve istifleme hükümleri ülkeden ülkeye değişiklik göstermiş ve bu, deniz yoluyla tehlikeli yük taşınmasıyla doğrudan veya dolaylı yoldan ilişkisi olanlar için zorluklar oluşturmuştur.

Deniz yoluyla tehlikeli yüklerin taşınmasının uluslararası düzenlenmesi ihtiyacı, bu konudaki kuralların uluslararası etkiye sahip olmasını öneren 1929 tarihli Denizde Can Emniyeti (SOLAS) Uluslararası Konferansı tarafından tanınmıştır. Tehlikeli maddelerin gemilerde taşınmaları hakkındaki bazı genel hükümler ve bu maddelerin sınıflandırılmaları 1948 tarihli SOLAS Konferansı'nda kabul edilmiştir. Bu Konferans aynı zamanda uluslararası kuralların geliştirilmesi amacıyla ek çalışmaların yürütülmesini önermiştir.

Ayrıca, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi, bütün taşıma yollarıyla taşınan tehlikeli yüklerin uluslararası boyutunu aktif olarak inceleyen konuya özel bir Tehlikeli Yük Taşınması Uzmanları Komitesi (BM Uzmanlar Komitesi) oluşturmuştur. Öncelikli amaç, hem deniz hem de diğer taşıma yollarıyla tehlikeli yüklerin taşınması hakkındaki kurallarda dünya çapında bir birlik sağlamak olmuştur.

ULUSAL VE ULUSLARARASI MEVZUAT,


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca yayımlanan 12 Şubat 2012 tarihli yönetmelik ile Eğitim Kurumlarının Yetkilendirilmesi ve eğitimler düzenlemiş 12 Şubat 2013 tarihine kadar IMDG Kod eğitimlerinin tamamlanması hedeflenmiştir. 13 Mart 2015 tarihli yönetmelik ile de Denizyoluyla taşınan Tehlikeli yükler ile ilgili düzenlemeler yayımlanmıştır.

Bu yönetmelik gereğince Liman Tesisleri 01.01.2016 tarihi itibariyle, Tehlikeli yükler ile ilgili “Tehlikeli Madde Uygunluk Belgesi” almaları, "Paketlenmiş tehlikeli maddelerin taşınmasında rol alan yük ilgilileri ve kıyı tesisleri, IMDG Kod içinde belirtilen hususları içeren bir güvenlik planının oluşturulması ve uygulanması, Yönetmelikte belirtilmiş sorumluluk ve tedbirlerin nasıl yerine getirildiğini açıklayan bir tehlikeli madde rehberinin hazırlamaları, "Gemi ve deniz araçlarının acil durumlarda kıyı tesislerinden tahliye edilmesine yönelik acil tahliye planını hazırlamaları.”, 01.01.2018 tarihi itibariyle de bir Güvenlik Danışmanı istihdam veya hizmet satın almaları gerekmektedir.

Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Genelgeler ile Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık konularını düzenleyen çeşitli genelgeler Genel Müdürlüğün web sayfasında yayımlanmaktadır. IMDG Kod eğitimlerini yapmak üzere yetkilendirilmiş kuruluşlar ile yetkili eğitmenlere de aynı sayfada ulaşılabilmektedir.

Liman Başkanlıklarınca talep edilen raporlar; İdare, 12 Şubat 2013 tarihli yazısı ile Liman Tesislerinin Elleçledikleri Tehlikeli yükler ile ilgili karşılaştıkları sorunları, eksiklikleri 3’ er aylık peryotlar ile bağlı bulunulan Liman Başkanlıklarına raporlanmasını bildirmiştir.

Tehlikeli Yükler ile ilgili Kanun Yönetmelik Yönerge ve talimatlar; IMDG Kod ile ilgili Yönetmelik ile daha once yayımlanmış olan Kanun, Yönetmelik, Yönerge ve Genel Emirler ile Talimatların bir listesi ekte verilmiştir.

IMO

“Uluslararası Denizcilik Organizasyonu” (IMO) denizcilik çevresinin, deniz yoluyla nakliyatın güvenliğini etkileyen bütün konuları analiz ettiği bir kurum olarak kabul edilmiş bulunmaktadır. Kurulduğundan beri IMO tarafından üstlenilen temel sorumluluklardan biri tehlikeli maddelerin nakliyatıdır ve halen bu kuruluş tarafından belirlenen kurallar, nizamnameler, normlar ve tavsiyelere tüm dünyada kabul edilmekte ve uygulanmaktadır.


Uluslararası lojistiğe konu olan tehlikeli maddeler ve bunları taşıyan gemiler hakkında hükümleri belirleyen uluslararası normlar aşağıdaki uluslararası sözleşmeler yoluyla düzenlenmektedir:
Denizlerde Can Güvenliği Uluslararası Konvansiyonu (SOLAS),
Gemilerden Kaynaklanan Kirliliğin Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi, MARPOL 1973/78
Dökme Halde Tehlikeli Kimyasal Madde Taşıyan Gemilerin İnşa Ve Donanımı İçin Uluslararası Kod (IBC Code)
Dökme Halde Sıvılaştırılmış Gazlar Taşıyan Gemilerin İnşa Ve Donanımı İçin Uluslararası Kod (IGC Code)
Uluslararası Denizcilik Tehlikeli Maddeler Kodu (IMDG-Code).
Tehlikeli Maddeler Taşıyan Gemiler İçin Acil Durum Prosedürleri. (EMS)
Tehlikeli Maddelerle İlgili Kazalar Durumunda Kullanılacak Olan Tıbbi İlk Yardım Rehberi (MFAG).
Kargo Nakliye Ünitelerinin Güvenli İstiflenmesi Konusundaki Birleşmiş Milletler Tavsiyeleri.
Gemilerde Haşarat İlaçlarının Güvenli Kullanımı Hakkında Tavsiyeler.
Gemilerde Paketlenmiş Radyasyonlu Nükleer Yakıt, Plütonyum Ve Yüksek Seviyede Radyoaktif Atıkların Güvenli Şekilde Taşınması İçin Uluslararası Kod (INF Kodu).
Liman Bölgelerinde Riskten Arınmış Tehlikeli Mal Taşımacılığı Ve İlgili Aktiviteler Konusunda Tavsiyeler.
Dökme Katı Kargolarla İlgili Güvenli Uygulamalar Hakkında Kod (BC Kodu)
Tehlikeli Dökme Yük Taşıyan Gemiler İçin Yapı Ve Teçhizat Kodu. (BCH Code)

Yüklə 277,03 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin