1. Iorgovan vs Biserica Adoptarea ordonantei prin care Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor ar urma sa fie improprietarita cu 90. 000 de hectare de padure ar putea fi amânata deoarece in Comisia juridica a Senatului se discuta legalitatea



Yüklə 69,49 Kb.
səhifə1/3
tarix17.08.2018
ölçüsü69,49 Kb.
#72026
  1   2   3

1.Iorgovan vs Biserica

Adoptarea ordonantei prin care Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor ar urma sa fie improprietarita cu 90.000 de hectare de padure ar putea fi amânata deoarece in Comisia juridica a Senatului se discuta legalitatea improprietaririi. Cel care sustine posibilitatea ca respectiva suprafata de padure sa fie trecuta in administrarea Arhiepiscopiei si nu in proprietatea acesteia e presedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Antonie Iorgovan.

Acesta sustine ca Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor nu a avut niciodata in proprietate aceasta padure, motiv pentru care se opune categoric improprietaririi Bisericii Ortodoxe cu cele 90.000 de hectare. Problemele legate de restituire, de regimul juridic al unor proprietati, nu pot sa faca obiectul unor ordonante, a declarat Iorgovan.Poate e suparat pe Dumnezeu. Rugat sa comenteze declaratiile lui Antonie Iorgovan, secretarul si purtatorul de cuvint al IPS Pimen, Anton Hrib, a declarat: Arhiepiscopia are acte de proprietate pentru fiecare centimetru patrat de padure pe care-l revendica. Noi ne judecam cu statul din acest motiv din 2001, doar nu ne judecam pentru o himera, suntem o institutie serioasa. Cât despre povestea lui Antonie Iorgovan, nu stiu. Poate ca-i suparat pe Dumnezeu.



2.biserica amplasata ilegal pe locul unui teren de joaca

Locuitorii din cele trei blocuri ANL de pe strada Mehedinti nr. 41 din Cluj s-au saturat sa astepte indeplinirea promisiunilor facute de aproape doi ani de reprezentantii autoritatilor locale, care le-au spus ca vor avea si un loc de joaca in apropiere.

Ca urmare, ei vor depune la primarie, saptamâna viitoare, o petitie prin care solicita realizarea acestui loc de joaca, mai ales ca aproape jumatate dintre familii au copii. Pe spatiul de joaca prevazut initial de municipalitate s-a ridicat ilegal, de aproape doi ani, o biserica de lemn. Preotul paroh recunoaste ilegalitatea demersului sau si invoca faptul ca nici altii nu tin cont de prevederile legale. Mai mult, desi a primit o suprafata de 1.000 de metri patrati in zona, spune ca nu ii este suficienta si spera sa primeasca legal si spatiul pe care l-a luat cu japca, imprejmuindu-l chiar cu gard.

In 18 octombrie 2001, consilierii locali au aprobat atribuirea in folosinta gratuita a unui teren de 1.000 de metri patrati de pe strada Mehedinti nr. 41 in favoarea Parohiei Ortodoxe Sfintul Apostul si Evanghelist Matei, pentru realizarea unei biserici. Preotul paroh, Marian Andreica, le-a explicat alesilor locali de atunci ca acest spatiu nu ii va fi suficient, intrucât planurile bisericii prevedeau ca edificiul sa se desfasoare pe o suprafata de 800 de metri patrati (40 de metri in lungime, 20 de metri in latime) si era nevoie de un spatiu adiacent, atit pentru organizarea de santier, pe perioada construirii, cât si pentru diversele ceremonii religioase prevazute sa se desfasoare in aer liber, cum ar fi inconjurul bisericii in cadrul slujbei de Invierea Domnului.

Promisiuni in loc de acte
Mi s-a replicat: bucurati-va de cei o mie de metri patrati, ca apoi se rezolva si restul, ne-a declarat ieri preotul. Dar de atunci nu s-a mai rezolvat nimic. Constructia bisericii a fost amânata aproape doi ani, potrivit lui Andreica, deoarece spatiul respectiv nu a putut fi folosit. Când s-au construit blocurile ANL, organizarea de santier s-a facut pe terenul nostru, fara ca cineva sa ne ceara voie. Pur si simplu, intr-o zi am constatat ca zona era ocupata de utilaje, a explicat el. In august 2003, cele trei blocuri, insumind 114 apartamente cu una si doua camere, au fost date in folosinta. Intre primii beneficiari (toti tineri, sub 35 de ani), erau 37 de familii cu cite un copil si alte cinci cu cite doi. Inca de atunci ni s-a promis de la primarie ca se va realiza si un loc de joaca in imediata vecinatate, spunându-se ca proiectul a fost deja intocmit?, ne-a spus Mihai Armanca, unul dintre chiriasi. Spatiul de joaca nu a mai fost amenajat, insa, la scurt timp, pe locul respectiv a fost ridicata o biserica de lemn. A fost o intelegere tacita cu primaria: mi-au spus ca ne vor ceda si terenul respectiv. Am facut mai multe cereri, am primit foarte multe promisiuni, dar, intr-adevar, nu aveam nici un act când am ridicat bisericuta, a recunoscut preotul paroh. Acesta s-a scuzat dând vina pe sistem si pe puterea exemplului: In 2002, la sase luni dupa ce ni se atribuise terenul de o 1.000 de metri patrati s-a dat o alta hotarire, prin care o firma primea 2.300 de metri patrati in aceeasi zona, pentru a construi garaje; or acolo sunt, cu totul, abia vreo doua mii, inclusiv terenul atribuit deja noua. Situatia s-a remediat tirziu, iar noi ne-am temut ca nu cumva si cei cu garajele sa se apuce de lucrari, dupa ce abia se eliberase terenul de santierul de la blocurile ANL, asa ca am ridicat bisericuta de lemn, chiar daca nu aveam actele necesare. Nu sintem o parohie bogata, nu aveam bani sa umblam prin tribunale cu firma cu garajele.

Fara termen de finalizare

Preotul nu s-a multumit sa ridice biserica fara acte, ci a si imprejmuit cu gard intreaga zona, cuprinzind atit cei 1.000 de metri patrati detinuti cu acte, cât si bisericuta de lemn si locul din apropiere. In perioadele dintre slujbe, poarta este inchisa cu lacat. Masura a fost explicata de preot prin prisma furturilor: ?Se fura din zona, mai ales de pe santiere, si am vrut sa preîntâmpinam acest fapt. In primavara vrem sa incepem lucrarile la demisol, mai ales ca avem autorizatie de construire si am incheiat deja contractul cu o firma de constructii. Pentru demararea lucrarilor, consilierii locali au alocat anul trecut 600 de milioane de lei, dar inca nu a fost facuta nici o plata. Dânsul va primi banii daca a depus documentatia completa la Directia tehnica?, ni s-a comunicat de la Serviciul mass-media al primariei. Reprezentantii municipalitatii au explicat si lipsa de actiune in acest caz a Directiei de control: Nu s-a primit nici o sesizare scrisa, iar cei de la Control verifica pe baza unor asemenea sesizari sau prin sondaj. Cât despre realizarea unui loc de joaca pentru copii, cei de la Serviciul Mass-media au precizat ca proiectul pentru respectivul amplasament exista de mai multa vreme, dar nu este prevazut nici un termen de finalizare a lucrarilor.


Pozitia Bisericii in acest caz este una rezervata: ?Pina in prezent nu am primit nici un fel de plângere nici din partea vecinilor, nici din parte primariei, asa cum era firesc. Asteptam o asemenea plângere pentru a demara o ancheta interna?, a declarat Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvânt al Episcopiei Vadului, Feleacului si Clujului.
Intre timp, locatarii ANL-urilor sint decisi sa-si continue demersul pentru obtinerea mult doritului loc de joaca, mai ales ca, anul trecut, in Cluj-Napoca 11 copii au fost raniti grav in accidente de circulatie.

3.Protopopul de Zalau ia bani de la saraci sa dea la bogati

Un preot din Voivodeni se infrupta din salariul diacului; Protopopul afirma ca aceasta practica este normala si frecventa in Salaj

Voivodeni este un sat salajean unde ceasul a incremenit pe un fus orar stiut doar de oamenii locului. Insa, in ciuda aparentului calm patriarhal, satul este la un pas de razmerita. Duminica, 21 noiembrie, dupa slujba, mai multi enoriasi ortodocsi au ridicat glasul in biserica impotriva a ceea ce ei considera un abuz: diacul bisericii(cântăret bisericesc), Ioan Colcer, a fost indemnat de protopopul de Zalau sa renunte la jumatate din salariu pentru a rotunji veniturile preotului din sat, Cornel Tite.

In virsta de 67 de ani, diacul Ioan Colcer, slujeste biserica din 1963, cind s-a angajat cu un sfert de norma, si dupa aceea cu jumatate de norma. Mai apoi a trecut cu norma intreaga la CAP, unde a lucrat ca fierar. Chiar si asa, a ramas sa munceasca gratis pentru biserica. Dupa Revolutie, o data cu destramarea CAP-ului, a fost reangajat cu salariul minim pe economie la biserica. Am fost multumit cu salariul asta de 2,3 milioane cât iau acum, pâna când, miercurea trecuta (17 noiembrie - n.r.) am fost chemat la protopopiat, povesteste diacul. S-a dus la Zalau, la protopopiat, unde, profitând de simplitatea diacului, protopopul l-a indrumat sa semneze o donatie, scrisa  de mâna, prin care salariul ii era injumatatit. Mi-a zis ca situatia preotului din sat e rea si sa renunt la jumatate din salariu pentu el. Am acceptat initial si am semnat in acest sens o hârtie de mna scrisa de casierita-preoteasa. Nici nu stiu bine ce scria acolo, povesteste Ioan Colcer. Dupa ce m-am intors acasa si m-am consultat cu familia, mi-am dat seama ce greseala am facut si l-am sunat pe parintele protopop si i-am spus ca imi retrag semnatura, mai spune Colcer. Insa, era prea tirziu. Protopoul i-a raspuns ca il va inlocui cu doi teologi de la Zalau, daca lui nu ii place pâinea. Suparat pe cele intâmplate, Ioan Colcer nu s-a mai dus duminica trecuta la biserica sa cânte. Mai mult, oamenii, auzind de necazul sau, au inceput sa vocifereze in biserica, dupa predica, cerind preotului Tite explicatii. Conform celor relatate de sateni, preotul a raspuns evaziv, mentionând ca nu el a luat decizia cu privire la salariul diacului, aceasta fiind adoptata intr-o sedinta, la protopopiat.

Pacatul lacomiei

Necazul diacului Colcer a umplut paharul nemultumirii mai multor sateni cu privire la activitatea preotului. Casa i-am facut-o noi, grajdul i l-am facut noi si cotetul i l-am construit tot noi. Dam fiecare familie câte 500.000 de lei pe an ca sa ajutam la rotunjirea salariului preotului. Si vaduvele dau câte 250.000 de lei. Banii din donatii ii ramân tot lui. Acum a luat si salariul diacului, isi varsa naduful Simion Vescan, un localnic care, desi are 60 de ani, este printre cei mai tineri capi de familie din Voivodeni.
Pe lânga acestea, oamenii din sat platesc si telefonul si curentul electric de la casa preotului, din banii pe care ii pune fiecare in cutia milei, duminica de duminca, spune Ioan Colcer, in virsta de 69 de ani, fost membru al consiliului parohial al satului. In plus, preotul câstiga din slujbele de pomenire, din cele de inmormântare, din cele de botez, din sfintirea caselor de Boboteaza etc.
Oamenii sint cu atât mai nemultumiti cu cât biserica din sat au construit-o ei, punind mâna de la mâna. Ioan Pop, in virsta de 70 de ani, nu intelege, in aceste conditii, de ce protopopul a luat decizia fara sa consulte comunitatea locala: Biserica e a noastra. Nu e facuta de protopop, ci de noi. Protopopul trebuia sa vina in rândul oamenilor de aici si sa vada cum sta treaba, sa stea de vorba cu noi, nu sa ordone de la Zalau?.

30 de donatori de voie sau nevoie



Protopopul Stefan Lucaciu a spus ca astfel de donatii precum cea pe care a semnat-o initial Ioan Colcer sunt o forma de a ajuta comunitatile si bisericile, in special pe cele mai sarace. Cu acordul episcopiei am atribuit aceste posturi platite pentru personalul neclerical parohiilor mai mici, cu scopul de a le ajuta. In Protopopiatul Zalau sint 15 parohii, cu 30 de cintareti, ingrijitori si sfeti salariati, care au inteles sprijinul statului pentru aceste parohii si, in consecinta, au acceptat de buna voie ca o parte din salariu (chiar pina la jumatate) sa fie donat parohiei si nu parintelui, pe baza de chitanta, din care parohia sa ii achite obligatiile catre stat - CAS, somaj, asigurari de sanatate, a declarat protopopul.
Stefan Lucaciu a mai spus ca parohia din Voivodeni are noua milioane de lei datorii catre stat, iar in cazul in care Ioan Colcer nu accepta sa doneze o parte din salariu, parohia va fi nevoita sa majoreze taxa de cult pentru enoriasi, ca sa-si poata acoperi datoriile.
Protopopul Stefan Lucaciu s-a aratat nemultumit de atitudinea diacului, spunind ca acestal are si alte surse de venit, fiind cauaci (fierar - n.r.), si spunind ca in alte parohii mai mari si, implicit, cu munca mai multa, diacii lucreaza fara nici un salariu, asa cum a lucrat si diacul din Voivodeni, pâna in urma cu 4-5 ani. Situatia in sat ramine deocamdata neclara, cu diacul hotarât sa nu mai mearga la lucru pâna cind nu va primi salariul integral, in timp ce slujbele de la biserica sau cele de inmormântare se tin cu diaci de ocazie, toate acestea spre nemultumirea a zeci de localnici. Protopopul Stefan Lucaciu ne-a declarat ca intentioneaza sa se deplaseze la fata locului pentru a incerca o mediere a conflictului.
Preotul Cornel Tite nu a vrut sa stea de vorba cu echipa EvZ care s-a deplasat la Voivodeni. Mai mult, jurnalistii au fost bruscati si insultati de cei doi copii ai preotului.
Dupa ce initial, oarecum descumpanit de vizita, a acceptat sa vorbeasca despre cele ce se petrec in sat, el a revenit asupra deciziei in mai putin de un minut, pretextind ca a fost fotografiat fara sa i se ceara voie. La insistentele reporterului a raspuns, de peste gard, ca nu a fost prezent la sedinta in care la protopopiat s-a stabilit injumatatirea salariului diacului, in favoarea sa. Apoi, din curtea casei preotului si-au facut aparitia, infuriati, cei doi fii ai sai, Mihai (invatator in sat) si Gabriel (cadru militar la Cluj). Mihai s-a napustit la fotoreporter, bruscindu-l si amenintindu-l ca bataia in cazul in care nu sterge fotografia facuta preotului, in timp ce Gabriel il ameninta pe reporter tot cu bataia, adaugind si ceva mai subtila sintagma nu stii tu cine is eu. Ziaristii nu au scapat de cei doi indivizi decit dupa ce acestia au fost convinsi ca fotoreporterul a sters cadrul foto in cauza.

4.Preotii vrajitori

Martorii au surprins pe pelicula fete bisericesti care, pentru lei sau verzisori, promit ca ghicesc viitorul in Evanghelie ori scot diavolii din oameni.

MARTORII va invita sa urmariti in aceasta seara, la Prima TV, un reportaj inedit despre preoti si modul lor de a-si face propaganda prin metode cel putin neortodoxe. Dupa ce i-au prins pe preacucernici sfintind bordeluri sau luând, fara nici o frica de Dumnezeu, preanecurata spaga, MARTORII au mers la preotii care pretind ca pot scoate diavolii din oameni sau pot ghici viitorul in Evanghelie.

Constatarea: aceste practici, deloc acceptate de canoanele bisericesti, sunt aplicate de unii clerici mai mult in scopuri financiare. Majoritatea preotilor care ghicesc in Evanghelie sau a celor care pretind ca vindeca persoane suferinde de boli incurabile prin câteva rugaciuni s-au dovedit a fi doar niste profitori. Aceasta ar fi concluzia MARTORILOR despre preotii care, sustinind ca detin harul divin, pot rezolva, printr-o simpla comunicare cu Dumnezeu, aproape orice problema omeneasca. Evident, nu pe gratis. Astfel, Martorii au gasit preoti dispusi sa il scoata pe renumitul infractor Passaris din puscarie, sa rezolve probleme de casnicie sau chiar sa vindece oameni grav bolnavi. Ce zic, ce fac si cum se comporta preotii in astfel de situatii veti putea vedea in aceasta seara, de la 22.30, la Prima TV, in cadrul emisiunii Reporter Incognito. (MARTORII)

Pentru inceput, am mers la parintele Lazar, preot in Alexandria si consilier la Episcopia Teleormanului. Popa Lazar este un personaj vestit prin urbe deoarece acolo unde slujea el incepeau, subit, sa plânga icoanele. De aceste coincidente faimoase a auzit, la un moment dat, si procuratura. Asa ca povestea icoanelor care plângeau s-a incheiat cu un dosar penal sub acuzatia de escrocherie. Dar, popa Lazar a scapat basma curata. Parintele era ocupat când i-am solicitat sa faca o slujba - acceptata in principiu -, asa ca am mers la un alt prelat vestit: parintele Marian, de la Fotachesti - Videle, renumit pentru pacientii vindecati de Necuratul.

Parintele Marian - slujbas la Videle, ghicitor la Bucuresti

Ne-am plâns ca unul dintre noi se comporta de parca ar fi posedat de diavol, isi bate prietena si i-a scazut potenta, si am obtinut promisiunea parintelui Marian ca-l va face bine:


Parinte! Avem si noi o problema. Avem un verisor care are probleme de genul... deci, nu stim, cred ca au fost facute farmece la cununie, nu stiu....
Ce are? Ce e?
O ia razna, isi bate nevasta, are probleme de potenta...
De când e asa?
De vreo doi ani.
Daniel, ce faci, ma? Ce ai patit, ma? Hai noroc! Ce faci tu, ma? Câti ani ai tu, ma?
30.
Esti insurat?
Nu sunt.
Nu esti. Ti-e frig?
Nu. Nu mi-e frig acum.
Acuma nu ti-e frig. E bine. Daniele, pai poti sa stai pâna diseara la slujba? La biserica?
Da.
Tot ati venit acuma, nu? Deci stai la Bucuresti?
Da.
Bine. Stai la slujba. Vii la slujba acolo si facem slujbe. Da?
Si scap, parinte? Iese diavolul?
Scapi. Cum sa nu? Cum sa nu? Las' ca te linistesti, nu te necaji. Da? Bine. Stati la slujba.
Am descoperit, surprinsi, ca in holul de la intrarea in biserica se facea si comert, ca la orice bar, cu cafea, pateuri si alte cele. O doamna in virsta ne-a indrumat sa mergem la Bucuresti, sa ne deschida Cartea parintele Marian.
Am inteles ca are si-n Bucuresti o capela unde slujeste?
Nu. Are acasa. Deschide Cartea.
Deschide Cartea la el acasa?
N-ati fost? Tu ti-o deschizi. Deci, el iti spune, deschide-o!
Si vede el...

Printr-o minune dumnezeiasca, iti da politia permisul inapoi?

Am urmat sfatul femeii si ne-am prezentat vineri, la prima ora, la casa din Bucuresti a parintelui Marian. Am intrat in curte. Inauntru - lume, ca la circ. Imbulzeala ca pe vremea Impuscatului, la coada la carne. Parintele era in casa, unde avea un altar improvizat. Am pregatit doua scenarii pentru facerea minunii: recuperarea ipotetica a unui permis de conducere suspendat de politie si rezolvarea unor probleme amoroase. Ne-am asezat, rabdatori, la rând, laolalta cu un pluton de babe evlavioase. Una ne-a explicat, amabila, cum se da banu' pentru deschisul Cartii:
Cum facem? Impaturim malaiul in biletel Sau cum?
Da, da.
Asa?
Nu, nu asa. In doua.
In doua... Si cascavalul aici.
Si lasi si mai afara, sa se vada, sa zica ca-i mai mult.
Aha! Am inteles.

Intr-un final, dupa cinci ore de stat la coada, am intrat. Popa ne-a privit suspicios - nu prea semanam cu enoriasii sai:


De unde sinteti, ma, voi?
Din Bucuresti, de aicea.
Ati mai fost la mine?
Nu am mai fost. Doamne iarta-ma, ne-au spart babele astea...
Asa...
Popa a trântit o Evanghelie pe masa si ne-a indemnat sa o deschidem. Si sa bagam banii intre coperte.
Pai, uite un acatist...
Puneti-l aici. Pentru ce ati venit? Pentru casatorie, pentru casa...
Parinte, am avut o belea cu permisul, mi l-a luat politia.
...Minunat, printr-o minune dumnezeiasca iti da permisul sau printr-o minune dumnezeiasca vei avea o realizare foarte mare.
Doamne ajuta! Sau peste un punct - o zi, o saptamina, o luna, cel mult un an - iti cade calatorie, drum si vei avea biruinta peste ape. Sau cineva de peste ape iti poarta noroc. Te pazesti de doua femei care nu-ti vrea binele si ti s-a luat permisul probabil din facatura unei femei care-ti poarta mai mult paguba...
Am o problema cu fetele.
N-am avut parte decit de fete neserioase
Asa... Ia deschide Cartea! Aicea zice, te lupti ca un leu si cistigi, iar peste o luna sau un an ai sa te casatoresti cu o fata care-ti poarta mult noroc. Sau peste o luna, sau cel mult un an, ce vrei sa faci reusesti. Iar in casatorie o sa ai baiat si fata. Cum te cheama?
Petrica.
Deci, Petrica, mie-mi arata ca-ti cade soarta buna.

Slujba pentru eliberarea lui Passaris la parintele Maldaianu din Alexandria

Am mers la un alt preot caruia i s-a dus vestea ca ar avea abilitati de vrajitor: parintele Nicolae Maldaianu, din Alexandria. De data asta, am schimbat scenariul: vrem o slujba pentru un var care este la inchisoare. Cum nu aveam veri infractori, am decis sa luam o fotografie a criminalului grec Passaris si sa il prezentam ca fiind varul nostru: Costel Passaris. Parintele era acasa. Ne-a primit in apartamentul sau din centrul Alexandriei:
Saru' mâna, parinte! Ocupat? Va deranjam?
Nu. Poftiti.
Avem un var care e la puscarie si poate, saracu', il ajuta Dumnezeu sa iasa mai repede, ii deschidem Cartea, ii facem o slujba, ii facem ceva, cu avocatii astia doar ne-au tocat de bani, atâta...
Da. Cum se numeste?
Costel... Passaris.
Passaris? Ca ala din Grecia?
Ca ala, da!
Scapare...
Zicem scapare de la...
...pârnaie!
Asta e poza din buletin.
Pai, e chiar Passaris asta, ma!
Nu e. Seamana. Nu e. Chiar toata lumea zice ca seamana.
Mda... Ma, voi cum ma credeti pe mine, ma? Hai, deschidem, sa vedem!
Eu s-o deschid? Sau...
Hai, deschide-o tu!
Aicea. E bine?
Uitati-va si voi ce a iesit. Doua zile, doua saptamini, foile astea doua... e mare bucurie.
Pai, ce inseamna asta?
O iese de la pârnaie. E mare bucurie.
Pe bune?
Da. Ei, na! Da' e credinta mamei, credinta cuiva, este... E cineva care... Uite, toti va sari in sus de bucurie...
E Invierea asta sau ce e?
Da, Invierea Fiului vazut dinainte. E de bine! Da. Citeste, daca vrei.
Si iese acuma, iese sau peste o luna? Ce zice acolo?
Doua foi. Doua foi, doua ceasuri, doua zile.
Adica iese repede de la inchisoare?
Da. Dupa astea doua foi.
Pai, e cam complicat, totusi, sa iasa asa repede.
Eu asa interpretez Cartea. Asta e o tâlcuire ce se face.
Mântuirea Fatului. Deci, o femeie care se roaga foarte mult pentru el.
E Mirela, saraca matusa-mea. Mai are... bine, asta nu e insurat. Mai umbla cu vreo doua vagaboande, dar alea...
Iertate sint pacatele tale.
Cât va datoram, parinte?
Cit vreti dumneavoastra.
O suta, doua, e bine?
E foarte bine. E foarte bine.

Ioasaf de la Cotmeana scoate draci pe dolari

Nu cunoscusem, insa un exorcist autentic. Unul care sa transpire luptând cu demonii infiltrati in sufletele curate ale oamenilor de la tara. Am aflat ca un preot din Ardeal - parintele Comaneci, de la Manastirea Rimetea - face, saptaminal, slujbe de exorcizare. Am mers acolo, insa ghinionul ne-a urmarit: parintele era internat in spital. Nu ca ar fi fost neaparat bolnav - dupa spusele satenilor - preasfintitul Comaneci era cautat de Interpol pentru niste fraude cit se poate de lumesti. La intoarcere, spre Bucuresti, am poposit la Manastirea Cotmeana, din Arges, unde slujeste un alt preot vestit: Ioasaf. Am aflat ca parintele Ioasaf este un reputat exorcist, dar nu se ocupa chiar tot timpul cu scosul dracilor din oameni. Am nimerit chiar spre finalul slujbei. Preacuviosul a zbierat catre enoriasi ca are nevoie de bani sa termine pictura bisericii, apoi a incheiat slujba postându-se la poarta bisericii cu o plasa in mâna: cine iesea, trebuia sa cotizeze cu o suta-doua de mii. Minimum, dupa obiceiul locului. Am dat banu', am iesit, apoi l-am abordat:
Dumnezeu sa primeasca! Poftiti, poftiti, poftiti! Haideti, haideti, haideti! Ce-i, copii?
Noi vrem sa ne... Deci, noi doi am vrea sa ne casatorim si din când in când are momente din astea...
Cum te cheama?
Petrica.
...se da cu capul de pereti, isi da cite o palma...
Deci, vezi ca esti sub influenta facaturilor si un duh necurat iti tulbura linistea.
Preotul ne-a cerut sa cumparam o Carte (a lui) si ne-a recomandat sa venim la cât mai multe slujbe. Pentru el, era clar ca nu putea pierde vremea cu niste pârliti ca noi: o exorcizare costa bani, nu gluma. Cât, aveam sa aflam in curând, cind niste colegi de la o televiziune straina l-au rugat pe preacuvios sa le permita sa il filmeze cum scoate dracii din oameni. Cu 800 de dolari - atât a cerut popa - s-a rezolvat: s-au gasit si draci, si tot ce trebuie. Mai exact, un individ tinerel, care era bine mersi pâna in ziua filmarii, a fost apucat de pandalii taman in momentul unei slujbe obisnuite. Doar trei stropi de agheasma si o amenintare catre Necurat din partea popii au fost suficiente ca omul sa isi revina. Ulterior, am descoperit ca vindecatul era din anturajul preotului. Un soi de manechin folosit pentru exorcizari regizate.

Deschiderea Cartii este o minciuna. La biserica se fac rugaciuni.

In incercarea noastra de a vedea câti dintre preoti sint dispusi sa deschida Cartea, am batut si la usa decanului Facultatii de Teologie din Bucuresti. Acesta ne-a refuzat categoric, explicindu-ne si cum priveste Biserica astfel de practici:
Parinte, am avea si noi niste probleme, poate, am inteles ca este bine sau asa sa ne deschideti Cartea?
Nu se deschide Cartea. Deschiderea Cartii este o minciuna. O ghicitorie care n-are ce cauta in biserica. La biserica se fac rugaciuni. Atât.
Noi am mai fost la câtiva preoti cu niste probleme si... ne-au tot spus diverse lucruri.
Spune fiecare dupa mintea lui, dupa pregatirea lui, dupa necinstea lui, daca vreti... Ideea este ca ne rugam la Dumnezeu si Dumnezeu este cel care decide asupra problemelor noastre, si nu noi, cu meritul nostru sau cutare, ca sa spun eu ca :Vino la mine ca-ti ghicesc eu, ca-ti deschid Cartea?... Evanghelia e de citit, e Cuvântul lui Dumnezeu. (MARTORII)

Ce sunt in stare preotii sa promita pentru o suma de bani:

Parintele Marian, de la Fotachesti - Videle, citeste in Cartea Sfânta când iti recuperezi carnetul de conducere, daca ai probleme in amor sau daca ti s-au facut farmece
Sfintia sa Nicolae Maldaianu, din Alexandria, a prezis ca infractorul Passaris iese din puscarie peste doua ceasuri sau doua zile.
Ioasaf, de la Cotmeana, a cerut 800 de dolari pentru a permite unei televiziuni din strainatate sa-l filmeze in timpul unei exorcizari regizate, cind scotea dracii dintr-un posedat din anturajul sau.


Yüklə 69,49 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin