Secțiunea 1 – Context și principii generale
Prezentul raport se referă la nivelul de reprezentare a resortisanților fiecărui stat membru în rândul personalului instituțiilor cărora li se aplică Statutul funcționarilor. Raportul este prezentat în conformitate cu articolul 27 al treilea paragraf din Statutul funcționarilor Uniunii Europene și cu articolul 12 alineatul (1) al patrulea paragraf din Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene. Cu excepția cazului în care se prevede altfel în mod explicit, toate trimiterile la articolul 27 din Statutul funcționarilor sunt trimiteri și la articolul 12 din Regimul aplicabil celorlalți agenți.
Ca regulă generală, discriminarea pe motive de cetățenie este interzisă de tratate, de Carta drepturilor fundamentale și de Statutul funcționarilor1. În același timp, Statutul funcționarilor prevede că instituțiile UE recrutează personalul pe o bază geografică cât mai largă (articolul 27 din Statutul funcționarilor)2. Echilibrul dintre aceste două elemente permite deja instituțiilor să ia în considerare cetățenia, chiar și pentru ocuparea posturilor specifice „pentru care calificările diferiților candidați sunt în esență aceleași”3.
Odată cu reforma din 2013 a Statutului funcționarilor și prin trimiterea în text la principiul conform căruia toți cetățenii Uniunii sunt egali, colegiuitorii au introdus un nou temei juridic, astfel încât fiecare instituție să poată adopta măsuri adecvate în cazul în care se constată un dezechilibru semnificativ între cetățeniile funcționarilor, care nu se justifică prin criterii obiective. Scopul acestei modificări a fost de a furniza mijloacele juridice necesare pentru gestionarea situațiilor de dezechilibru semnificativ, care ar contrazice însuși principiul egalității cetățenilor Uniunii.
Dostları ilə paylaş: |