Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din Străinătate
NOIEMBRIE 2013
ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA
-
3-11 noiembrie / Festival Internațional de Muzică „altreRisonanze – dall’antico al moderno“ – a doua ediţie, în colaborare cu Ansamblul Altrerisonanze, în sala de concerte și la Oratorio del Caravita, Roma. Festivalul a marcat 100 de ani de la nașterea compozitorului Constantin Silvestri, 300 de la moartea lui Ancangelo Corelli și 20 de ani de școală de clavecin la București.
-
5 noiembrie / Prezentarea volumului „La via del marmo artificiale da Roma a Bucarest e in Romania tra Otto e Novecento“, la sediu. Principalii autori ai volumului, apărut la Editura Zeisciu în anul 2010, au reconstituit activitatea din România a antreprizei fraţilor Pietro şi Giovanni Axerio, cei mai imporanţi specialişti în decorarea cu marmură artificială, care au activat la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea în România. Participanți: prof. dr. arh. Nicolae Lascu, de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti, Departamentul Istoria și Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului, Gianluca Kannès, licenţiat în istoria artei la Universitatea „Cattolica“ din Milano și Enrica Ballarè, istoric de artă şi consultant ştiinţific la „Casa del Marmo artificiale“ din Rima San Giuseppe.
-
7 noiembrie / Colocviu de studii și prezentarea cărții dedicate lui Mircea Eliade, la sediu. Proiectul face parte din programul-cadru pentru promovarea profilului identitar românesc – „România: brandul cultural de țară“. În cadrul colocviului au fost prezentate cărțile: Le forme della Tradizione e del Sacro și Salazar e la rivoluzione in Portogallo de Mircea Eliade și Il tempo divoratore. Mircea Eliade, la Tradizione e i cicli cosmic de Lara Sanyakdar. Au participat: prof. Mihai Bărbulescu, prof. Giovanni Casadio, dr. Horia Cicortaş, prof. Enrico Montanari, prof. Pietro Mander, prof. Roberto Scagno, dr. Lara Sanjakdar. Interesul pentru opera lui Eliade este în creştere în ultimii ani în Italia, fapt reflectat şi în proiectul editurii Jaca Book pentru traducerea completă a operei sale (coordonator prof. Roberto Scagno). În cursul ultimilor doi ani în Italia au apărut noi studii ştiinţifice dedicate operei lui Eliade. Colocviul i-a pus în contact pe cei mai importanţi specialişti din Italia, fiind un prilej de aprofundare a lucrărilor recent publicate şi o ocazie de discuţie pentru viitoare proiecte.
-
28-29 noiembrie / Concert susţinut de Maxim Belciug, în sala de concerte a Hotelului Aldrovandi – Villa Borghese, cu ocazia Zilei Naționale a României. Recitalul de chitară a cuprins un repertoriu de opere clasice ale marilor compozitori români, italieni și spanioli. La concert au fost invitaţi reprezentanţi ai corpului diplomatic, artişti şi jurnalişti italieni, reprezentanţi ai comunităţii de români din zona Romei. Concertul a atras atenţia în mod pozitiv asupra României şi asupra instituţiilor care reprezintă statul Român în Italia. În data de 29 noiembrie 2013, cu ocazia Zilei Naționale a României, chitaristul român a susținut un recital și pentru publicul Accademia di Romania.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN
-
5-10 noiembrie / Filme românești la Festivalul Internațional de Film de la Cottbus. Festivalul promovează din 1991 filmele din Europa de Est pe piața germană și evidențiază modalitatea în care regizorii din fostele țări socialiste reflectă și redau pe peliculă schimbările sociale și politice din statele lor de proveniență. Anul acesta, România s-a bucurat de o importantă participare la festival. În cadrul competiției internaționale pentru lungmetraj au fost proiectate: Roxanne r.: Vali Hotea, The Unsaved r.: Igor Cobileanski; în cadrul competiției internaționale pentru scurtmetraj au fost proiectate: Claudiu și peștele r.: Andrei Tănase; Probleme de familie r.: Ruxandra Ghițescu, The Flavors Collection r.: Igor Cobileanski. La secțiunea Spektrum: Killing Time r.: Florin Piersic Jr.; Fokus: Talking letters r.: Pavel Brăila (regizorul a susținut o prelegere înaintea proiecției). Filmul The Unsaved r.: Igor Cobileanski a fost distins cu premiul Fipresci.
-
14 noiembrie / Proiecția documentarului Odessa r: Florin Iepan la sediul institutului. Evenimentul a făcut parte din seria de 10 proiecţii de film la sediu, program permanent, care prezintă cele mai importante creaţii româneşti de gen din toate timpurile, adresat atât publicul larg, cât diasporei din Berlin. Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale lui Florin Iepan, filmul Odessa este o co-producţie România/Germania care prezintă masacrul evreilor de către trupele române în cel de-al doilea război mondial. Deși este produs de compania românească Sub-Cult-Ura, împreună cu companiile germane Starcrest Media şi Saxonia Entertainment în anul 2011, filmul a fost proiectat pentru prima dată în Germania. Filmul a fost prezentat de regizorul Florin Iepan şi de producătorul delegat Ramona Iepan.
-
15 noiembrie / Ediția a III-a a evenimentului „Lunga noapte a liricii tinere românești“, în colaborare cu Literaturwerkstatt Berlin, gazda evenimentului. Evenimentul dedicat secțiunii românești, „LivePoesie – ROformularea puterii/revoluţii şi evoluţii“, a reunit o parte dintre cei mai importanți poeți care au debutat în ultimii ani: Alex Văsieş, Tăuşance (Vlad Tăuşance), Silvia T (Silvia Grădinaru), Iulia Militaru, Anca Bucur, Radu Niţescu, Anatol Grosu, Andrei Doşa, Anca Bucur, Claudiu Komartin, Răzvan Ţupa, Bandesnaci (Vladimir Coman-Popescu) și Alina Daniela Nicu. Moderatorul evenimentului și realizatorul conceptului a fost Răzvan Țupa. Literaturwerkstatt este instituţia cea mai importantă de literatură din Berlin și inițiatorul programului „Lyrikline“, cea mai cunoscută platformă de poezie din Germania. Pe acest portal pot fi accesate mii de poezii din peste 50 de țări, opere citite în original de autorii lor. Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin a inițiat, în anul 2009, o colaborare cu Literaturwerkstatt Berlin pentru organizarea seriilor de prezentare a liricii și prozei românești, care au loc o dată la doi ani.
-
30 noiembrie / Concert susţinut de Jacques Thibaud Ensemble, la sediul institutului. Programul concertului a cuprins: Gaetano Donizetti, Sonată pentru flaut şi pian în Do major; Ludwig van Beethoven, Trio Op. 1 Nr. 3 în do minor; Wolfgang Amadeus Mozart, Simfonia în Do major Nr. 41 Jupiter KV 551. Evenimentul face parte din programul de concerte organizate la sediu, la care au fost invitaţi muzicieni români din Berlin sau din spaţiul european afirmaţi sau aflați în curs de afirmare. Format din Andrei Banciu (pian), Bogdan Jianu (violoncel), Burkhard Maiss (vioară) şi Eleonore Pameijer (flaut), ansamblul Jacques Thibaud a susţinut concerte în Europa, Asia, S.U.A., Canada, în săli de concerte de renume din întreaga lume, precum Wigmore Hall, Carnegie Hall, Concertgebouw, Mozarteum şi Berliner Philharmonie.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES
-
7-9 noiembrie / Trei reprezentații în premieră ale spectacolului La femme comme champ de bataille / Femeia ca un câmp de luptă de Matei Vişniec, organizate pe scena teatrului Espace Senghor, centrul cultural al comunei Etterbeek din Bruxelles. Spectacolul La femme comme champ de bataille / Femeia ca un câmp de luptă r.: Marie Hossenlopp, din a cărui distribuţie au făcut parte actorii: Marie Denys, Sophie Jaskulski şi Florin Jubin, este o producţie a companiei La Loba, realizată în parteneriat cu Théâtre de la Place Liège şi centrul cultural Espace Senghor. Institutul Cultural Român de la Bruxelles a iniţiat un parteneriat cu centrul cultural Espace Senghor care vizează promovarea teatrului şi a cinematografiei româneşti.
-
24 noiembrie / Proiecţia filmului După dealuri r.: Cristian Mungiu, în colaborare cu Centrul cultural Espace Senghor, gazda evenimentului. Espace Senghor este unul dintre cele mai active centre culturale din capitala Belgiei. Institutul Cultural Român de la Bruxelles a colaborat cu Espace Senghor în cadrul mai multor proiecte în ultimii ani, în special pentru promovarea cinematografiei românești. Prin filmul lui Cristian Mungiu a fost pusă în valoare cooperarea română-belgiană, Les Films du Fleuve fiind unul dintre co-producătorii filmului.
-
25-26 noiembrie / Conferinţa „Mircea Eliade şi India anilor ‘30“, în colaborare cu Institutul Cultural Irlandez din Leuven, la amfiteatrul Leuven Institute for Ireland in Europe. Au participat prof. Sorin Alexandrescu și prof. Udaya Narayana Singh (India). Cei doi invitați au dialogat pe tema profilului scriitorului Mircea Elide, pornind de la subiectul romanului Maitreyi, în contextul cultural specific Indiei anilor ’30, și au adus în discuție relațiile culturale actuale dintre Europa și India. Moderatorul dezbaterii a fost prof. Patrick Pasture, directorul programului de Master în Studii europene din cadrul Universităţii Catolice din Leuven (KUL). În data de 26 noiembrie 2013, a avut loc și întâlnirea de lucru a prof. Sorin Alexandrescu cu traducătorii de literatură română, în cadrul Clubului traducătorilor de literatură română din spaţiul BENELUX, la sediul institutului.
-
28 noiembrie / Concertul de Ziua Naţională a României, la Haga (Raadhuis De Paauw din Wassenaar), în colaborare cu Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos. Concertul a marcat şi aniversarea centenarului Maria Tănase (1913-1963). Concertul a fost susținut de Teodora Enache, acompaniată de doi instrumentişti din trupa Teodora Enache Group: Liviu Butoi (saxofon şi fluier) și Ionuţ Dorobanţu (chitară). Concertul a fost însoţit de lansarea albumului muzical Rădăcini III. Proiect realizat în colaborare cu Ambasada României la Haga.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA
-
2 noiembrie / Proiectul „Aradul, cetatea Marii Uniri“, organizat în colaborare cu Senatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ din Arad, la sediul Filialei Seghedin a Institutului Cultural Român de la Budapesta. Evenimentul a cuprins vernisajul unei expoziţii fotodocumentare, o lansare de carte şi un film documentar; seria manifestărilor fiind dedicată personalităţii lui Vasile Goldiş, unul dintre cei mai importanţi promotori ai Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Prof. univ. dr. Marius Grec – decan al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste Creştine din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ din Arad a prezentat publicului personalitatea lui Vasile Goldiş. Cu aceeaşi ocazie au fost prezentate publicului trei volume dedicate personalităţii lui Vasile Goldiş, ideologul şi cel care a redactat actele de bază ale acţiunii de pregătire şi de înfăptuire a Marii Uniri: Vasile Goldiş 150 de ani de la naştere (1862-1934), autori Marius Grec, Marţian Iovan şi Stelean Boia (București: Editura Academiei Române, 2012), Vasile Goldiş şi Marea Unire, autori Virgiliu Jireghie şi Marius Grec (București: Editura Meridiane, 2012), Vasile Goldiş părintele patriei, autor Eugen Gagea (Arad: Editura „V. Goldiş“ University Press, 2012). Lector univ. dr. Virgiliu Jireghie, şeful departamentului „Mass Media“ din cadrul aceleiaşi universităţi a prezentat filmul Aradul, cetatea Marii Uniri (15 min.), un documentar de autor realizat în 2013 în studioul de producţie „Goldiş TV“. Expoziţia fotodocumentară ,,Aradul cetatea Marii Uniri“, de la sediul Filialei Seghedin a Institutului Cultural Român de la Budapesta este deschisă publicului în perioada 2 noiembrie – 27 decembrie 2013.
-
5 noiembrie / Spectacolul Întâmplări din viaţa lui I.L. Caragiale (scenariul, regia şi interpretarea Niculae Urs), pe scena Muzeului Comerţului şi Industriei Turistice din Ungaria. Textul spectacolului a adus în faţa publicului scrieri foarte puţin cunoscute, adaptate de Niculae Urs după corespondenţa şi însemnările lui Caragiale, texte ce descriu relaţia autorului cu contemporanii săi: Mihai Eminescu, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Paul Zarifopol, Constantin Dobrogeanu Gherea, Ion Creangă, Garabet Ibrăileanu sau Tudor Arghezi. Evenimentul teatral a fost dedicat, cu precădere, publicului vorbitor de limbă română din Ungaria.
-
12 noiembrie / Recitalul „George Enescu şi generaţia sa“ susţinut de Bianca-Luigia Manoleanu (voce) şi Remus Manoleanu (pian), la sediul institutului. Recitalul a evidențiat perspectivele creatoare ale generaţiei de compozitori contemporani cu George Enescu: Béla Bartók, Igor Stravinski, Maurice Ravel, Anton Webern, Paul Hindemith, Alban Berg şi Serghei Prokofiev, reunite sub genericul „George Enescu şi generaţia sa“.
-
27 noiembrie / Celebrarea Zilei Naţionale a României, prin organizarea concertului de jazz „Rădăcini“, la Hotelul „Gellért“. Concertul a fost urmat de o recepţie oferită de Ambasada României, la care au luat parte oficialităţi ungare, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta, reprezentanţi ai mediului academic şi cultural şi ai comunităţii româneşti din Ungaria. Teodora Enache și doi importanţi muzicieni de jazz din România – Liviu Butoi (flaut şi saxofon) şi Ionuţ Dorobanţu (chitară) au adus un omagiu Mariei Tănase, la un secol de la naşterea „păsării măiestre“ a muzicii româneşti. Au fost interpretate și „Dansuri populare româneşti“, culese de Béla Bartok.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU
-
8 noiembrie / Conferința științifică „Ștefan Ciobanu – vicisitudinile vieții și memoria posterității“, în colaborare cu Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, Centrul de Istorie Militară, Primăria satului Talmaza, la Liceul Teoretic „Ștefan Ciobanu“. Evenimentul a marcat 130 de ani de la nașterea lui Ștefan Ciobanu şi a avut în vedere cultivarea memoriei marilor personalități ale culturii române de origine basarabeană. Ștefan Ciobanu a fost istoric și academician român, autor al unor lucrări despre literatura română veche, cultura românească în Basarabia sub ocupație rusească, demografia Basarabiei, susținător al introducerii limbii române în școlile din Basarabia, vicepreședinte al Academiei Române între 1944-1948.
-
15-17 noiembrie / Festivalul Naţional de Epigramă şi Fabulă „Donici, cuib de-nţelepciune“, la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău a acordat 12 premii în cadrul celei de-a IX-a ediții a festivalului, singurul eveniment de acest gen organizat la Chișinău – o rampă de lansare pentru tinerii epigramiști și fabuliști aflați în curs de afirmare. În cadrul Galei de premiere din data de 16 noiembrie 2013, juriul format din Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, acad. Mihai Cimpoi (preşedintele Asociaţiei Naţionale a Oamenilor de Creaţie), Gheorghe Bâlici (directorul festivalului), Ion Diziva (scriitor, epigramist) și Efim Tarlapan (epigramist) a desemnat următorii cîştigători: la secțiunea „Epigramă“ – Premiul I – George Petrone; Premiul II – Nicolae Bunduri; Premiul III – Ionel Iacob-Bencei; Mențiuni – Laurențiu Ghiță, Janet Nică, Dan Căpruciu; la secțiunea „Fabulă“ – Premiul I – Vasile Vajoga; Premiul II – Vasile Larco; Premiul III – Petru Ioan Gârda; Mențiuni – Vali Slavu, Laurențiu Orășanu, Cătălina Orșivschi.
-
18 noiembrie – 18 decembrie / Expoziția „Dimitrie Cantemir – homo universalis“, în colaborare cu Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul, cu sprijinul Primăriei Municipiului Chișinău, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Expoziția a fost dedicată celor 340 de ani de la nașterea savantului Dimitrie Cantemir și a cuprins: manuscrise inedite, fotografii, mărturii ale cronicarilor, citate despre Cantemir din contemporanii săi, scriitori și savanți contemporani. Evenimentul a fost însoţit și de o expoziţie de carte conţinând opere de Dimitrie Cantemir, documente istorice din epocă, precum şi studii despre opera şi viaţa celebrului savant, organizată de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. În cadrul vernisajului au vorbit: acad. Mihai Cimpoi – scriitor, acad. Andrei Eşanu – istoric, acad. Valeriu Matei – directorul Institutului Cultural Român de la Chişinău, Alexei Rău – directorul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova și Nichita Danilov – directorul adjunct al Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău. Expoziţia a făcut parte din seria de evenimente organizate la „Galeria la Rond“ iniţiate de Institutul Cultural Român de la Chişinău în luna iunie 2013, unde au mai fost prezentate expoziţiile: „Mihai Eminescu“, „Gavriil Bănulescu-Bodoni“, „Alexie Mateevici – Odă limbii române“ sau „Lupta cu inerţia – genaraţia anilor ’60“.
-
26 noiembrie – 20 decembrie / Expoziţia itinerantă „Alexie Mateevici - Odă limbii române“, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie al Republicii Moldova, Primăria Municipiului Chișinău, Clubul Național de Artă „Minerva“ şi Casa-Muzeu „Alexie Mateevici“ din Zaim. Dedicată celor 125 de ani de la nașterea poetului Alexie Mateevici, expoziţia, găzduită de Muzeul Naţional de Istorie al Republicii Moldova, prezintă manuscrise, fotografii și poezii, mărturii ale cronicarilor, scriitorilor clasici și contemporani despre limba română și poezii dedicate limbii române. La inaugurare au vorbit acad. Mihai Cimpoi şi m.c. Ion Hadârcă, directorul Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, filologul dr. hab. Vasile Bahnaru, precum şi acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român de la Chişinău.
-
27 noiembrie – 26 decembrie / Expoziția „Lupta cu inerția – Poeții generației ’60“, în colaborare cu Primăria orașului Edineț, în Piața Centrală din orașul Edineț. Expoziția a fost dedicată unor personalități reprezentative ale culturii române pentru generația ’60 precum: Nicolae Labiș, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ion Gheorghe, Ion Alexandru, Ana Blandiana, Cezar Baltag, Adrian Păunescu, Gabriela Melinescu, Leonid Dimov, Ioanid Romanescu, Victor Teleucă, Liviu Damian, Gheorghe Vodă, Pavel Boțu, Anatol Codru, Ion Vatamanu, Dumitru Matcovschi.
-
27 noiembrie – 27 decembrie / Expoziția „Sufletul satului românesc“, cu ocazia Zilei Naționale a României, în colaborare cu Consiliul Raional Cahul și Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu“, la Universitatea de Stat „B.P. Haşdeu“ din Cahul. Expoziţia a fost realizată de artiştii fotografi Constantin Dancoglu şi Gheorghe Petrilă şi a cuprins fotografii color realizate în câteva zone etno-folclorice ale Transilvaniei, cu precădere în Bihor, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.
-
27 noiembrie 2013– 12 ianuarie 2014 / Expoziţia itinerantă „Nichita Stănescu“ şi un simpozion dedicat poetului la Soroca, de Ziua Naţională a României, în colaborare cu Consiliul raional din Soroca şi Liceul „Ion Creangă“ din Soroca. Expoziția a fost vernisată cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu. Deschisă în data de 2 aprilie 2013, la Biblioteca Națională a Republicii Moldovei din Chișinău, expoziția a fost itinerată ulterior la Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii „Alecu Russo“ din Bălţi şi la Biblioteca Raională din Drochia. În acelaşi context, a fost organizat simpozionul „Nichita Stănescu“ şi lansarea cărţii lui Nichita Danilov, Celălalt Nichita, (București: Editura Tracus Arte, 2013). Invitați: acad. Valeriu Matei – directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, Nichita Danilov – directorul adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău şi doi profesori de la liceul „Ion Creangă“ din Soroca.
-
27 noiembrie 2013 – 12 ianuarie 2014 / Expoziția, dedicată unei personalități a ortodoxismului românesc, „Gavriil Bănulescu-Bodoni – un ierarh ortodox promotor al românismului“, în colaborare cu Consiliul Raional Soroca, la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Soroca (Mitropolia Basarabiei). Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost teolog, născut în Transilvania, în 1746, în familia dorobanţului Grigorie Bănulescu, refugiat din Moldova, rector al seminarului teologic de la Poltava. Este fondatorul Seminarului Teologic din Chişinău. În 1814, inaugurează o tipografie mitropolitană, unde s-au tipărit în româneşte Noul Testament (1817) şi Biblia (1819). Institutul Cultural Român de la Chișinău va itinera expoziția și în alte localități din Republica Moldova: Căușeni, Soroca, Bălți, Leova, Hâncești, Cahul.
-
27 noiembrie 2013– 12 ianuarie 2014 / Expoziția „Poemele limbii române“, în colaborare cu Consiliul Raional Soroca, la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Soroca (Mitropolia Basarabiei), cu ocazia Zilei Naţionale a României. Expoziția a fost elaborată de Muzeul Național al Literaturii Române din București și a fost completată de Institutul Cultural Român de la Chișinău. Expoziția cuprinde poeme dedicate limbii române de Mihai Eminescu, Gheorghe Sion, Alexie Mateevici, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Vasile Voiculescu, Ștefan Augustin Doinaș, Nicolae Labiș, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Grigore Vieru, Ioan Alexandru, Ana Blandiana ș.a., precum și fotografii ale poeților. Expoziția va fi itinerată și în alte localități din Republica Moldova: Bălți, Soroca, Leova, Edineț, Cimișlia, Ocnița, Strășeni și Cahul.
-
28 noiembrie / Concertul extraordinar de muzică clasică dedicat Zilei Naționale a României, în colaborare cu Ambasada României din Republica Moldova, la Sala cu Orgă din Chişinău. Concertul este deja un eveniment tradițional pentru publicul meloman din Chișinău. În acest an, concertul a fost susținut de Orchestra Națională de Cameră, cu participarea violonistei Laura Buruiană, sub bagheta maestrului Cristian Florea. Repertoriu: Ion Dumitrescu – Concert pentru orchestră de coarde (premieră), Ulpiu Vlad – Piesa de concert „Flori de câmp“ (premieră), Edward Elgar – Concert pentru violoncel și orchestră (violoncel – Laura Buruiană); George Enescu – Intermezzo şi o piesă pentru două violoncele.
-
28 noiembrie / Lansarea CD-ului „George Enescu și Bela Bartok“, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, Sala cu Orgă și IPNA Compania Teleradio-Moldova, la Sala cu Orgă din Chişinău. Editat în variantă bilingvă franceză/engleză şi având textul de prezentare semnat de Evan Dickerson (Enescu Society in London), CD-ul conține înregistrarea pieselor prezentate în cadrul Concertului extraordinar Enescu, organizat pe data de 27 martie 2013, cu ocazia împlinirii a 95 de ani de când orchestra condusă de maestrul Enescu a concertat pentru prima dată la Chișinău. CD-ul cuprinde piesele: George Enescu – Simfonia concertantă pentru violoncel și orchestră simfonică (piesa nu a avut parte de o înregistrare profesionistă până acum din cauza complexității și a dificultății sale), George Enescu – Intermezzo în Re major pentru coarde şi Béla Bartók – Divertisment pentru orchestra de cameră. A interpretat orchestra de cameră a Sălii cu Orgă, sub bagheta maestrului Cristian Florea. Partitura de violoncel a fost interpretată de Laura Buruiană. CD-ul va fi distribuit către principalele posturi de radio ale Uniunii Europene, precum și în majoritatea magazinelor de profil.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR“ DE LA ISTANBUL
-
23 noiembrie / Concertul tarafului Nicolae Voiculeț și al solistei Arzu Bozkurt, „Maria Tănase 100 – în sunetul naiului“, cu ocazia Zilei Naționale a României, la sala de spectacole „Cemal Reșit Rey“. Proiectul și-a propus recuperarea valorilor tradiționale românești. Arzu Bozkurt, solistă alto a Operei de Stat din Istanbul, are în repertoriu și câteva piese ale Mariei Tănase. Proiect organizat în colaborare cu Agenția Golden Bridge și Primăria Metropolitană Istanbul.
-
Dostları ilə paylaş: |