2009 cuprins contextul



Yüklə 1,21 Mb.
səhifə1/10
tarix01.11.2017
ölçüsü1,21 Mb.
#24957
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10







2009

CUPRINS

CONTEXTUL

Cadrul geografic si cultural

Particularitati

Scurt istoric

Exigentele calificarilor oferite

Oferta educationala

Program de colaborare



  • Analiza rezultatelor anului scolar anterior

Performantele scolare

Formarea continua a personalului

Rezultate la olimpiade si concursuri

Activitati extracurriculare



  • Prioritati nationale

  • Prioritati, obiective si tinte regionale si locale

ANALIZA NEVOILOR

ANALIZA MEDIULUI EXTERN



  • Aspecte demografice

  • Piata muncii

  • Activitate econimica

  • Concluzii generale reliefate din analizele incluse in PRAI si PAS

ANALIZA MEDIULUI INTERN

  • Predare-invatare

  • Materiale si resurse didactice

  • Rezultatele elevilor

  • Consiliere si orientare scolara in cariera

  • Calificari si curriculum

  • Resurse fizice si umane

  • Parteneriate si colaborari

ANALIZA SWOT – REZUMAT

  • Puncte tari

  • Puncte slabe

  • Oportunitati

  • Constrangeri

ASPECTELE CARE NECESITA DEZVOLTATE

PLANUL OPERATIONAL

  • Actiuni pentru scoala:

Obiective specifice si tinte

Responsabilitati

Termene de finalizare

Resurse


  • Planul de scolarizare pentru anul scolar urmator

  • Planul de parteneriat

  • Planul de dezvoltare profesionala a personalului

  • Finantarea planului

CONSULTARE, MONITORIZARE, EVALUARE

  • Organizarea procesului de consultare pentru elaborare PAS

  • Organizarea activitatilor de monitorizare, evaluare si actualizare a PAS

ANEXE

  • Glosar de indicatori

  • Glosar


CONTEXTUL


    1. MISIUNEA ŞCOLII

Şcoala noastră îşi propune să asigure premisele necesare dezvoltării unui sistem de învăţământ modern, de calitate, deschis, axat pe promovarea valorilor democraţiei europene , să ofere şanse egale pentru toţi elevii atât în formarea pentru viitoarea carieră cât şi pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii.

Şcoala va asigura, prin activitatea elevilor şi prin informaţiile pe care le va furniza comunităţii locale, o şansă pentru transformarea capitalului uman de care dispunem şi responsabilizarea acestuia.

Grupul Scolar „George Tarnea” va desfăşura ca şi până în prezent, o educaţie bazată pe management la nivelul tuturor structurilor de conducere, care va promova informaţia ştiinţifică de valoare şi va încuraja inovaţia, dialogul, lucrul în echipă, nu în ultimul rând comunicarea deschisă între toţi „actorii”educaţiei, deci realizarea unui management participativ.



SCOPUL FUNDAMENTAL:

Creşterea calităţii actului instructiv-educativ


    1. PROFILUL PREZENT AL ŞCOLII




      1. Cadrul geografic şi cultural al şcolii

Localitatea Băbeni, ridicată la rangul de oraş în vara anului 2002, este situată în partea central-estică a judeţului Vâlcea, la limita dintre Carpaţii Getici şi Podişul Getic.

Deşi este atestată documentar la 10 martie 1494 ca aparţinând moşiei Mănăstirii Bistriţa, pe teritoriul localităţii au fost descoperite urme ale civilizaţiei încă din anii 68-69, reprezentate prin monede de argint şi aşezări omeneşti.

În anii 40 ai secolului al XX-lea aşezarea a cunoscut o dezvoltare economică importantă, astfel încât devine în 1954-1955 centru raional pentru raionul Bistriţa, regiunea Piteşti.

Grup scolar „George Tarnea” este situat în Babeni , judeţul Valcea şi răspunde nevoilor educaţionale pentru elevii din localităţile limitrofe orasului. Este şi va fi o instituţie de învăţământ cu caracter tehnic - aplicativ.





      1. Particularităţi

Situată la 18 km sud faţă de municipiul Rm. Vâlcea, pe drumul naţional DN 67, localitatea Băbeni reprezintă al treilea oraş ca mărime şi populaţie din judeţul Vâlcea (după municipiile Rm. Vâlcea şi Drăgăşani), fiind un centru economic şi spiritual pentru localităţile din zonă.

Pe teritoriul Băbeniului funcţionează:



  • Uzina Mecanică Băbeni;

  • o secţie a Societăţii Comerciale „ Cozia Forest” specializată în prelucrarea lemnului;

  • două secţii ale Schelei de extracţie a petrolului Drăgăşani;

  • Fabrica de Nutreţuri Concentrate;

  • o crescătorie de păsări „Avicola Băbeni”

  • un abator pentru porcine, - ultimele trei făcând parte din holding-ul OLTCHIM SA Rm. Vâlcea;

la care se adaugă alte societăţi cu capital privat din diferite domenii (prelucrarea lemnului, servicii auto, ateliere meşteşugăreşti, magazine de desfacere a mărfurilor din diverse domenii).

Creşterea animalelor este una din ocupaţiile tradiţionale ale locuitorilor din Băbeni.

În localitate există un dispensar medical în care-şi desfăşoară activitatea 6 medici, trei cabinete stomatologice, două farmacii, unităţi ale administraţiei publice şi locale, cât şi cinci biserici ortodoxe.

Faptul că în localitate a existat o puternică viaţă economică a permis dezvoltarea unui sistem de drumuri corespunzător unei circulaţii civilizate. Băbeniul este şi nod feroviar pentru circulaţia trenurilor de marfă şi personale spre direcţiile : Rm. Vâlcea, Drăgăşani, Berbeşti-Alunu.

Munca oamenilor „a sfinţit locul”, ei având posibilitatea de a se racorda la gaze, apă curentă, televiziune prin cablu, ceea ce a determinat un standard de viaţă destul de ridicat pentru locuitorii săi în comparaţie cu multe alte localităţi ale judeţului.


      1. Scurt istoric

Grupul Şcolar „George Ţărnea” Băbeni, este una din unităţile reprezentative ale judeţului şi are în fiecare an circa 1000 de copii, de la clasa I până la clasa a XIII-a.

A fost înfiinţat în anul 1959 ca „Şcoala Medie Băbeni”, devenind apoi „Liceul Teoretic Băbeni” iar în anul 1972 “Liceu de Construcţii”; el a funcţionat până în anul 1975 când s-a mutat în Rm. Vâlcea ( actualul liceu “Ferdinand I”), la Băbeni rămânând Şcoală cu clasele I-X şi cursuri serale pentru clasele XI-XIII, afiliate liceului “Nicolae Bălcescu” din Rm. Vâlcea (actualul Colegiu “Al. Lahovari”). Din anul 1990 s-au reînfiinţat clasele de liceu, purtând acum titulatura de “Liceul Industrial Băbeni”.

De-a lungul timpului, unitatea şcolară s-a afirmat ca o unitate cu un corp profesoral de prestigiu şi absolvenţi bine pregătiţi, buni meseriaţi şi studenţi cu posibilităţi reale de afirmare. Aici s-au format, generaţie după generaţie, oameni ce se identifică prin activitatea şi personalitatea lor: muncitori, profesori, medici, jurişti, ingineri, oameni de cultură, liceul reprezentând principalul centru linstruire a forţei de muncă pentru unităţile economice din zonă. Condiţiile economico-sociale au determinat schimbarea profilului pentru clasele de liceu, de la construcţii la extracţia şi prelucrarea petrolului, până la matematică-informatică, ştiinţe ale naturii şi mecanică fină.

Majoritatea elevilor care urmează cursurile liceale la Băbeni sunt sunt absolvenţi ai claselor a VIII-a de pe raza oraşului Băbeni, ceilalţi fiind din comunele limitrofe: Frânceşti, Păuşeşti-Otăsău, Şirineasa, Galicea, Ioneşti .

Din anul 2008, în semn de recunoştinţă adus marelui poet George Ţărnea care a urmat cursurile liceale la Băbeni, denumirea unităţii de învăţământ este Grupul Şcolar „George Ţărnea”.





      1. Exigenţele calificărilor oferite

Grup Scolar „George Tarnea” a fost şi este preocupat de:



  • identificarea şi introducerea de noi calificări ca urmare a schimbărilor intervenite pe piaţa muncii locale şi regionale;

  • eliminarea calificărilor care nu mai sunt cerute pe piaţa muncii;

  • implicarea şcolii în formarea adulţilor;

  • introducerea educaţiei incluzive;

  • implicarea şcolii noastre în inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor.

Dezideratele de mai sus sunt asigurate de parteneriatul dintre şcoală, părinţi, agenţi economici şi comunitatea locală. Ca urmare a acestei colaborări elevii noştri vor dobândi competenţe şi abilităţi pe tot parcursul perioadei de şcolarizare în concordanţă cu cerinţele angajatorilor, cerinţe ale unei economii bazată pe cunoaştere.

Parteneriatul dintre şcoală şi întreprindere porneşte de la interesele reciproce ale elevilor, şcolii, angajatorilor şi agenţilor comunitari, bazându-se pe o realitate cât de simplă atât de importantă: elevii de azi sunt lucrătorii de mâine. Toţi cei implicaţi în acest amplu proces au conştientizat necesitatea realizării trecerii de la un parteneriat consultativ la unul colaborativ şi durabil, cu implicaţii directe atât pentru angajatori care au nevoie de absolvenţi bine pregătiţi, cât şi pentru mediul educaţional care trebuie să răspundă comenzilor sociale.

Uzina Mecanica Babeni patenerul nostru pentru instruirea practica, se implică în derularea stagiilor de practică a elevilor, în procesul de evaluare a competenţelor profesionale ale absolvenţilor, participă la creşterea prestigiului şcolii prin participarea eficientă la cursurile de formare prin Programul Phare TVET şi prin reprezentanţii lor la monitorizarea pe componenta AQ. ).


      1. Oferta educaţională

Pentru stabilirea ofertei educaţionale se ţine cont în primul rând de corelarea acesteia cu cererea de pe piaţa forţei de muncă, având în vedere că piaţa muncii se află într-o continuă schimbare, iar adaptabilitatea şi flexibilitatea sunt condiţii esenţiale de integrare socio-profesională a absolvenţilor noştri. Având în vederea faptul că în prezent România este membră a Uniunii Europene, formarea iniţială a tinerilor prin învăţământ tehnic şi profesional trebuie să aibă în vedere necesitatea dobândirii de către tineri a competenţelor şi abilităţilor cheie cum ar fi: tehnologia informaţiei şi comunicării, comunicare şi numeraţie, comunicare în limbi străine, capacitatea de a exploata schimbările care au loc.

În aceste condiţii, unitatea noastră şcolară a depus şi depune eforturi pentru a asigura baza materială necesară desfăşurării unui proces instructiv–educativ de calitate, pregătirea cadrelor cadre didactice, încheierea unor parteneriate cu agenţii economici care să conducă la creşterea gradului de integrare socio-profesională a absolvenţilor.

Baza materială constă în 84 calculatoare amplasate în 3 laboratoare de informatică - conectate la Internet, un laborator de mecanică şi 1 atelier şcoală pentru desfăşurarea orelor cuprinse în aria curriculară tehnologii. În ceea ce priveşte orele din planul de învăţământ de la celelalte arii curriculare, şcoala deţine 1 laborator de fizică-chimie, un laborator de biologie şi o bibliotecă cu un număr de 26014 volume. Prin programul PHARE TVT baza materială a şcolii a fost dotata cu echipamente la cele mai înalte standarde.

Pentru elevii din alte localităţi şi din mediul rural, cu sprijinul comunităţii locale, în anul scolar 2008-2009 s-a achizitionat un microbuz care permite deplasarea acestora la venire si la plecare spre domiciliu.

O preocupare majoră a şcolii noastre este aceea de a respecta sintagma „Mens sana in corpore sano”; astfel baza sportivă este formată dintr-o sală de sport şi un teren sportiv, care permit desfăşurarea orelor de educaţie fizică şi organizarea de competiţii sportive. Constructia sălii de sport a început în anul 2007 cu fonduri de la MECT şi a fost finalizată în anul 2008.

Dobândirea de competenţe de către elevi, în anul şcolar 2009-2010, este asigurată de către cadrele didactice ale unităţii noastre de învăţământ, 30 titulari din care 21 profesori un maistru instructor si 8 invatatori şi 9 suplinitori calificaţi.

Cadrele didactice din şcoala noastră sunt preocupate de dezvoltarea bazei didactico-materiale şi de perfecţionarea lor în vederea aplicării noilor metode de predare-învăţare.

Oferta educaţională pentru anul şcolar 2009-2010 se regăseşte în Tabelul nr.1,





Anul şcolar

Nivelul de învăţământ

Clasa

Specializări

Număr clase

Număr elevi

2009-2010

Primar







8

201

Gimnazial







8

212

Liceal

a IX-a

Matematică-informatică

1

27

Tehnic

2

54

a X-a

Matematică-informatică

1

26

Ştiinţe ale naturii

1

28

a XI-a

Matematică-informatică

1

26

Ştiinţe ale naturii

1

27

a XII-a

Matematică-informatică

1

28

Ştiinţe ale naturii

1

27

Şcoala de arte şi meserii

a X-a

Lucrător în lăcătuşărie mecanică-structuri

1

31

Anul de completare

a XI-a

Lăcătuş mecanic prestări servicii

1

21

Liceu –ruta SAM

a XII-a

Tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii

1

23




a XIII-a

Tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii

1

16

Frecventa redusa

a XII-a

Ştiinţe ale naturii

1

43




a XIII-a

Ştiinţe ale naturii

1

39

TOTAL







35

890



      1. Programe de colaborare

Îmbunătăţirea colaborării cu partenerii sociali în vederea gradului de absorbţie a absolvenţilor.

Colegiul Tehnic „Domnul Tudor” extinde acţiunile, urmărind ca şcoala să valorifice toate modalităţile disponibile de cooperare cu partenerii comunităţii locale.

În anii şcolari 2006-2007 şi 2008-2009 gradul de acoperire a stagiilor de practică pentru elevii învăţământului profesional prin intermediul angajatorilor implicaţi ca parteneri ai şcolii a fost de 100%. Astfel:
Lista partenerilor sociali – agenţi economici ai şcolii - an şcolar 2009-2010



Agentul economic

Domeniul / Calificarea profesională



  • Uzina Mecanica Babeni




Domeniul mecanic

Clasa a XI-a an de completare

  • Lacatus mecanic prestari servicii – 1 clasa


  • Uzina Mecanica Babeni

Domeniul mecanic

Clasa a XII-a ruta progresivă

  • Tehnician mecanic intretinere si reparatii – 1 clasa


  • Uzina Mecanica Babeni

Domeniul mecanic

Clasa a XIII-a ruta progresivă

  • Tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii – 1 clasă

.
Alte parteneriate şcoală – comunitatea locală



Nr. crt.

Felul şi denumirea activităţii/Disciplina

Etapă/Participanţi

Organizator/ loc de desfăşurare

Perioada desfăşurare -luna, anul

Responsabili

1

Educatia ecologica

Scoala cu clasele I-VIII Motatei Dolj

Grup Scolar George Tarnea



Grup Scolar George Tarnea

Scoala cu clasele I-VIII Motatei Dolj




2006-2009

Jipescu Ana, Baditoiu Elena, Barbu Domnica, Drumesi Adriana, Popescu Cristina

2

Prietenie, ganduri bune, armonie

Scoli din judetele tarii

Scoala Cosmesti, Furcenii Vechi jud. Galati

2008/2009

Bagescu Nicoleta, Popescu Cristina


3


Lumina, credinta si culoare



Scoli din judetele tarii



Scoala Generala nr. 2 Caracal jud. Olt



2008/2009

Butoescu Iuliana, Drumesi Adriana, POpescu Cristina, Barbus Valeria, Marcu Alexandru, Bagescu Nicoleta



4

Activitati de timp liber

Grup Scolar George Tarnea

Liceul Teoretic Ion Mihalache Topoloveni Jud. Arges




Grup Scolar George Tarnea

Liceul Teoretic Ion Mihalache Topoloveni Jud. Arges




2008/2009

Antone Monica, Iacob Ramona

5

Copiii – oglinda viitorului

Grup Scolar George Tarnea

Asociatia “Copiii-oglinda viitorului” Pitesti Arges





Grup Scolar George Tarnea


2008/2009

, Stanica Mihaela, Barbus Valeria, Popescu Cristina

6

Apararea drepturilor tinerilor


Asociatia pentru Apararea drepturilor copiilor, Fundatia Judeteana pentru Tineret Valcea

Grup Scolar George Tarnea


Grup Scolar George Tarnea


2008/2009

Stanica Mihaela, Barbus Valeria, Popescu Cristina, Nitu Larisa

7


Program S.N.A.C.



Centrul Scolar de Educatie Incluyiva Babeni

Grup Scolar George Tarnea





Centrul Scolar de Educatie Incluyiva Babeni

Grup Scolar George Tarnea

CNI “Matei Basarab”



2008/2009


Lazar Maria, Stanica Mihaela, Barbus Valeria, POpescu Cristina, Nitu Larisa, Baditoiu Elena


8

Talente

Grup Scolar George Tarnea


Palatul Copiilor Rm. Valcea

2008/2012

Stanica Mihaela, Barbus Valeria, Popescu Cristina

9


Protejati copiii



Grup Scolar George Tarnea

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Valcea


Grup Scolar George Tarnea


2008/2009



Nitu Larisa



10

Mens Sana in Corpore sano

Grup Scolar George Tarnea

Club Sportiv Tiger-Gim Rm. Valcea

2008/2011

Stanica Mihaela, Popescu Cristina

11


Mereu langa noi


Politia Orasului Babeni

Grup Scolar George Tarnea


Grupa Scolar George Tarnea

Comunitatea

2008/2010


Politia Orasului Babeni

Grup Scolar George Tarnea


12

ROOTS

Scoli din Italia, Polonia si Romania



Grup Scolar George Tarnea

PRIMARZ SCHOOL NUMBER 3 TARNOBRZEG-POLAND, DIREZIONE DIDATTICA BORGO NUOVO II -PALERMO


2006/2009



Butoescu Iuliana, Baditoiu Elena, Jipescu Ana, Barbus Valeria, Voinescu Corina, Iacob Ramona, Ghebarau Maria, Cacoveanu Aniela, Popescu Paraschiva, Drumesi Adriana,

Bagescu Nicoleta, Popescu Cristina , Radulescu Emil,


13

EUROLUDIX

Scoli din Romania, Franta , Italia, Finlanda, Lituania, Polonia

Grup Scolar George Tarnea Babeni Romania, Legta Louis Parteur Franta, Turun KlassiKon Lukio Finlanda, Zespol Szkol Spolecznych im. Wspolnej Europy Polonia, Istituto Istruzione Superiore Carlo Cattaneo Italia, Kedainiai Sviesioji Gymnasium Lituania

2009/2011

Iacob Ramona, Stanica Mihaela, Barbus Valeria, Balasoiu Teodora, Linte Iuliana, Popescu Cristina, Ciocan Simona, Dobrin Petre, Linta Madalina, Munteanu Lidia

14

Si eu voi fi scolar ca tine

Gradinita nr. 1 Babeni

Grup Scolar George tarnea



Grup Scolar George tarnea

Gradinita nr. 1 Babeni


2009/2010

Stanica Mihaela, Drumesi Adiana,

15

Sa ne pastram copilaria

Scoli din Romania, Moldova, Serbia, Bulgaria, etc

Scoala Generala din pilu Arad

2009/2010

Petrica cristina , Voicu Ion, Baditoiu Elena, Popescu Cristina

16

Conventie – Parteneriat de practica

Uzina Mecanica Babeni

Primaria Or. Babeni

Grup Scolar George tarnea


Uzina Mecanica Babeni

2008/2010

Marculescu Ion , Stanica Mihaela,




    1. INDICATORII PENTRU EDUCAŢIE

În perspectiva abordării unitare a analizei sistemului de învăţământ profesional şi tehnic şi a direcţiilor de acţiune necesare a fost adoptat un set comuni de indicatori privind educaţia:.



I.Indicatori educaţie

  1. Populaţia şcolară din perioada 2000-2006- numărul total de elevi înscrişi la începutul fiecărui an şcolar din perioada 2000-2005. Nivel de agregare: regional, judeţean, pe niveluri educaţionale, pe medii de rezidenţă, sexe.

2. a)Rata brută de cuprindere pentru perioada 2000-2006- numărul total al elevilor cuprinşi în fiecare nivel de învăţământ, indiferent de vârstă, ca raport procentual din totalul populaţiei din grupa oficială de vârstă corespunzătoare nivelului de învăţământ respectiv. Nivel de agregare: regional, judeţean, pe niveluri educaţionale, medii de rezidenţă, sexe.

b)Rata netă de cuprindere pentru perioada 2000-2006- numărul elevilor de vârstă oficială corespunzătoare fiecărui nivel de educaţie, cuprinşi în acestea, ca raport procentual din totalul populaţiei din grupa oficială de vârstă corespunzătoare fiecărui nivel educaţional.

Nivel de agregare: regional, judeţean, pe niveluri educaţionale, medii de rezidenţă, sexe.



c) Gradul de cuprindere în învăţământ (rata specifică de cuprindere şcolară pe vârste) în perioada 2000-2006- procentajul elevilor de o anumită vârstă cuprinşi în sistemul de educaţie, indiferent de nivelul de educaţie, din totalul populaţiei de aceeaşi vârstă.

3. Rata de părăsire timpurie a sistemului educaţional a tinerilor (18-24 ani)- proporţia populaţiei în vârstă de 18-24 ani cu nivel gimnazial de educaţie sau care nu şi-au completat studiile gimnaziale şi care nu urmează nici o formă de educaţie şi formare profesională, din totalul populaţiei în vârstă de 18-24 ani, exprimată procentual. Nivel de agregare: regional, judeţean,pe medii de rezidenţă, sexe.

4. Rata abandonului pe cohortă- diferenţa dintre numărul de elevi care au finalizat un ciclu de învăţământ şi numărul de elevi care au fost înscrişi la începutul respectivului ciclu, exprimată ca raport procentual faţă de numărul elevilor înscrişi la începutul ciclului de învăţământ. Nivel de agregare: regional, judeţean,pe medii de rezidenţă, sexe.

5. Rata abandonului anual- diferenţa între numărul elevilor înscrişi la începutul anului şcolar şi cel aflat în evidenţă la sfârşitul aceluiaşi an şcolar, exprimată ca raport procentual faţă de numărul elevilor înscrişi la începutul anului şcolar. Nivel de agregare: regional, judeţean, pe niveluri educaţionale, medii de rezidenţă, sexe.

6. Rata de absolvire- procentul absolvenţilor unui anumit nivel de educaţie din totalul populaţiei în vârstă teoretică de absolvire specifică nivelului respectiv de educaţie. Nivel de agregare: regional, judeţean, pe niveluri educaţionale, medii de rezidenţă, sexe.

7. Rata de succes- procentul absolvenţilor unui anumit nivel de educaţie care au promovat examenul de absolvire corespunzător nivelului respectiv, raportat la numărul total de absolvenţi din promoţia curentă. Nivel de agregare: regional, judeţean,pe medii de rezidenţă, sexe.

8. Rata de tranziţie la următorul nivel ISCED- numărul de elevi/studenţi admişi în primul an de studii al unui nivel superior ISCED, exprimat ca raport procentual din numărul de elevi înscrişi în anul terminal al nivelului ISCED inferior. Nivel de agregare: regional, judeţean,pe medii de rezidenţă, sexe.

9. Cheltuieli publice/ elev- cheltuielile publice efectuate într-un an financiar pentru educaţia unui elev. Nivel de agregare: regional, judeţean.

10. Număr de elevi/ cadru didactic- numărul elevilor raportat la numărul cadrelor didactice într-un anumit an şcolar. Nivel de agregare: regional, judeţean, pe niveluri educaţionale.

11. Ponderea personalului didactic calificat în TVET- numărul cadrelor didactice calificate, ca expresie procentuală din numărul total al cadrelor didactice în TVET. Nivel de agregare: regional, judeţean, pe niveluri de educaţie.

12. Rata şomajului la absolvenţi seria curentă- ponderea şomerilor în numărul total de absolvenţi ai unei forme/nivel educaţional. Nivel de agregare: regional, judeţean.

13. Opţiunile elevilor în cele două etape- exprimă orientarea elevilor pentru un anumit domeniu de pregătire profesională, după finalizarea testelor naţionale (etapa I) şi după finalizarea SAM (etapa a II-a). Opţiunile elevilor sunt colectate prin aplicarea unor chestionare standardizate de către CJAPP, ale căror rezultate sunt făcute cunoscute unităţilor de învăţământ. Nivel de agregare: regional, judeţean.

14. Reţele şcolare- pune în evidenţă tipurile de reţele tematice realizate între unităţile de învăţământ partenere. Sunt specificate, de asemenea, şi şcolile implicate în parteneriate. Nivel de agregare: regional, judeţean.

15. Parteneriate şcoală- întreprindere- exprimă relaţia partenerială între unităţile de învăţământ şi agenţii economici în domeniul pregătirii profesionale a elevilor. Nivel de agregare: judeţean.

16. Educaţia adulţilor- evidenţiază unităţile şcolare autorizate CNFPA ca furnizori de formare pentru adulţi, calificările autorizate şi programele derulate de acestea. Nivel de agregare: regional, judeţean.


  1. Evoluţia elevilor înscrişi în clasa a IX-a SAM/ liceu- pune în evidenţă numărul de elevi înscrişi la începutul fiecărui an şcolar din perioada 2002-2005 pe domenii de calificare/profile.

Nivel de agregare: regional, judeţean.

Toţi indicatori vor fi prezentaţi în conţinutul PAS şi în anexele aferente capitolelor în care aceştia sunt analizaţ




    1. FORMAREA CONTINUĂ A PERSONALULUI

În cadrul Grupului Scolar Georgr Tarnea Babeni se urmăreşte realizarea strategiei de dezvoltare bazată pe prevederile Legii învăţământului, urmărind tradiţiile şcolii în domeniul educaţiei, experienţa acumulată, precum şi tendinţele de dezvoltare a învăţământului în ţara noastră.

În acest context este absolut necesară implicarea activă în activitatea de perfecţionare / formare continuă a personalului didactic şi didactic auxiliar.

Planificarea acţiunilor de perfecţionare trebuie să selecteze priorităţile, să aibă în vedere obiective stabilite, condiţiile de desfăşurare a acţiunii şi să urmărească relaţionarea elementelor componente ale programului.

Strategia globală a şcolii trebuie să ţină cont de regulile pieţei de cerere şi ofertă, cu accent deosebit pe perfecţionarea iniţială şi continuă a cadrelor didactice.

Obiective ţintă (pe termen scurt)


  • pregătirea de specialitate, metodică şi psihopedagogică şi/sau în vederea definitivării, gradelor didactice II şi I;

  • realizarea unui plan de formare continuă a profesorilor la nivelul şcolii, la nivel local.

Obiective de dezvoltare (pe termen lung)

  • dezvoltarea personalităţii individuale a cadrelor didactice prin accesul real la orice formă de perfecţionare (organizate de: Universităţi, C.C.D.Valcea, )

  • ridicarea nivelului de pregătire al cadrelor didactice la standardele impuse de reforma învăţământului;

  • obţinerea de către cadrele didactice a competenţelor compatibile cu cele din UE.

Activitatea de perfecţionare desfăşurată în anul şcolar 2008 – 2009

Activitatea de perfecţionare s-a derulat prin activităţi metodice – ştiinţifice şi psihopedagogice realizate pe grupe de unităţi (comisii metodice, catedre şi cercuri pedagogice), conform planurilor manageriale ale catedrelor.

La nivelul fiecărei catedre s-au prezentat lunar referate, comunicări metodice şi de specialitate, didactica disciplinei, psihopedagogice (ex: Tehnici de realizare a competenţei comunicative, În semestrul I s-a organizat la nivelul şcolii Cercul pedagogic al profesorilor de discipline tehnice, şi în semestrul II Cercul Pedagogic al profesorilor de geografie



    1. REZULTATE LA OLIMPIADE ŞI CONCURSURI ŞCOLARE, AN ŞCOLAR 2008/2009

REZULTATE OLIMPIADE ŞI CONCURSURI ŞCOLARE

Olimpiada nationala de fizica – Ramnicu Valcea

Linte Luiza VII A- Prof. Ciocan Simona

Olimpiada nationala de stiinte pentru juniori – Iasi

Linte Luiza VII A- Prof. Ciocan Simona

Olimpiada judeteana de limba si literatura romana:

Mentiune:

-Drumes Bogdan, V-a, profesor Popescu Silvia

-Ciuca Narcisa, XII B, Prof. Chebarus Daniela

-Jipescu Cristina, VI A, Prof. Dumbravescu Vasile

-Balteanu Daniel VI A, Prof. Dumbravescu Vasile

Olimpiada judeteana de fizica:

Locul I:

Linte Luiza, VIII A, Prof. Ciocan Simona

Mentiune:

Mutu Andreea, VIII A, Prof. Ciocan Simona

Olimpiada de stiinte:

Locul I:


Linte Luiza, VIII A, Prof. Ciocan Simona

Locul II:

Nitoi Bianca, VIII A, Prof. Ciocan Simona

Olimpiada de istorie:

Mentiune:

Popa Anca VIII A, Prof. Vasilescu Nicolae

Olimpiada de geografie:

Locul III:

Ciovica Ana-Maria VIII B, Prof. Popescu Cristina

Mentiune:


Linte Luiza VIII A, Prof. Popescu Cristina

Olimpiada de chimie:

Mentiune:

Linte Luiza VIII A, Prof. Tarasescu Gabriela

Olimpiada de religie:

Mentiune:

Popa Anca VIII A, Prof. Balasa Maria

Olimpiada de informatica:

Mentiune:
Banca Iulian XI B, Prof. Bagescu Maria Nicoleta

Marin Marian Madalin XI B, Prof. Bagescu Maria Nicoleta

Olimpiada de matematica:

Locul II:

Drumes Bogdan V A, Prof. Jipescu Ana

Mentiune:

Nitoi Bianca VIII A, Prof. Jipescu Ana

Concursuri scolare nationale si judetene


Concurs National – Scoala cu Ceas – Ramnicu Valcea

Locul III:

Popa Anca VIII A, Istorie, Prof. Vasilescu Nicolae

Linte Titus IV A, Invatator Butoiescu Iuliana

Mentiune:

Linte Luiza VIII A, Geografie, Prof. Popescu Cristina

Iosif Larisa IV B, Invatator Ghebarau Maria

Turcu Alisia IV A, Invatator Butoiescu Iuliana

Concurs national evaluare in educatie – Scoala cu Ceas – Ramnicu Valcea

Locul I:


Nitoi Bianca VIII A, Prof. Ciocan Simona

Locul II:

Mutu Andreea VIII A, Prof. Ciocan Simona

Locul III:

Linte Luiza VIII A, Prof. Ciocan Simona

Darla Cristian IV A, Invatator Butoiescu Iuliana

Concurs de proiecte “Iti place sportul”

Mentiune:

Clasa a X-a A, XII-a A, Profesor indrumator Bagescu Nicoleta, Popescu Cristina.

Concurs de educatie civica “Protectia consumatorilor” – Alege este dreptul tau

Mirica Raluca, Vladu Sorina X-a A, Prof. Teodora Balasoiu

Verdes Nicoleta, Scurtu Ramona XI-a A, Prof. Iacob Ramona

Jipescu Cristina, Barlan Catalin VII B, VII C, Prof. Jipescu Ana

Bibicu Elena V A, Prof. Baditoiu Elena

Concurs National “Eminescu vazut prin ochi de copil” – Galati

Locul I:


Jipescu Cristina VII B, Avram Maria VII B, Prof. Bagescu Nicoleta

Linte Luiza VIII A, Prof. Popescu Cristina

Locul III:

Bogdan Madalina VIII A, Prof. Popescu Cristina

Concurs National de stiinte “Arhimede”

Locul III:

Mutu Andreea VIII A, Prof. Tarasescu Gabriela

Mentiune:

Popa Anca VIII A, Prof. Tarasescu Gabriela

Concurs National “Cu viata imi apar viata”

Locul II:

Balan Laurentiu, Sasu Robert, Coverca Liviu, Voinea Alexandru

Concurs National “Prietenii pompierilor”

Mentiune:

VII B, echipaj

Concurs National “Vine vine Mos Craciun” – Arad

Premiul I:

Giuran Maria, Drumesc Florin

Locul II:

Francu Simina, Maluroiu Maria

Concurs National “Serbarile primaverii”

Locul III:

Barbus Andrei, Petrica Bianca, Rosculescu Daria

Concurs national “Bucuria sarbatorilor de pasti” – Caracal

Locul I:

Avram Maria VII B, Prof. Bagescu Nicoleta

Locul II:

Jipescu Cristina VII B, Prof. Bagescu Nicoleta

Locul III:

Grigore Catalina VII A, Prof. Bagescu Nicoleta

Mentiune:

Niculescu Ana-Maria

Concurs National evaluare in educatie – limba si literatura romana

Locul II:

Dobrin Edi IV B

Mentiune:

Nedea Gheorghe IV B

Croitoru Mihaela IV B

Concurs National Euclid – Matematica

Drumes Florin III B

Concurs National al filmului de scurt metraj Colegiul Tehnic Energetic – Ramnicu Valcea

Mentiune:

Vladu Sorina X A

Mirica Raluca X A

Voinea Alexandru X A

Profesori, Bagescu Nicoleta, Popescu Cristina

Concurs “Made for Europe”

Mentiune:

“Roots”-Gavrila Andreea IV A- Inv. Butoiescu Iuliana

Concurs Judetean “Invatamantul profesional pentru egalitate in mijlocul diferentelor”

Locul II:

Golosoi Madalina IX B, Prof. Nita Maria

Mentiune:
Calin Alexandra IX C, Prof. Nita Maria

Concurs Judetean “Frumoasa limba romaneasca”\

Mentiune:

Petrica Bianca

Concurs Judetean “Pandurii lui Tudor”

Locul III

Stanciu Ana-Maria, Prof. Nemulescu Alina

Concursul “Colinde, Colinde” (Premiu special corul “ciobanasii”)

Locul II:

Bivolu Maria Teodora V A, Prof. Nemulescu Alina

Concursul Judetean “Impreuna pentru viitor” organizat in cadrul Galei Regionale a Strategiei-Actiune comunitara

Locul III:


Dans Modern

Concurs Inter-Judetean de stiinte ale naturii – Ramnicu Valcea


Premiu Special:

Manole Adina VII B, Prof. Ciocan Simona

Petrica Iulia VI A, Prof. Popescu Adelina

Linte Luiza VIII A, Prof. Tarasescu Gabriela

Concurs Sportiv

Gala de Kickboxing K1 Bihor

Loc I:

Balan Lurentiu, X A



1.6. ACTIVITĂŢI EXTRACURRICULARE


denumirea activităţii

locaţie

orizont de timp

grupuri ţintă

responsabil

Descherea festivă a anului şcolidar

Grup Scolar George Tarnea

Septembrie

Elevi, părinţi,

Conducerea şcolii şi prof. diriginţi

Balul bobocilor

Club OK

Noiembrie 2008

Elevi, părinţi, cadre didactice

Consilierul educativ, elevii claselor a XII-a, prof. diriginţi

Sărbătorirea zilei educatorului

Grup Scolar George Tarnea

5 octombrie 2009

Comunitate locală

Echipa managerială şi cadre didactice

Halloween Party

Grup Scolar George Tareorge Tarnea

octombrie

elevi

Cadre didactice de limbi straine

Culori de toamna –Concurs de desene

Gup Scolar George Tarnea

octombrie

elevi

Consilierul educativ, prof. de desen

Sărbătorirea zilei naţionale a României

Monumentul eroilor

1 decembrie 2009

Comunitate locală

Elevi şi cadre didactice

„Mihai Eminescu”

Spectacol cultural-artistic



Palatul de Cultură

15 ianuarie 2010

Comunitate locală

Echipa managerială, catedra de limba si lit .română

Simpozion „Unirea Principatelor”

Grup Scolar George Tarnea

24 ianuarie 2010

Elevi, profesori

Catedra de istorie

„Copiii spun NU violenţei în familie”

Grup Scolar George Tarnea

Februarie 2010

Elevi, profesori, părinţi

I..J. Poliţie, profesori diriginţi, echipa managerială

„Ziua îndrăgostiţilor”

Sala de sport

14 februarie 2010

Elevi

Consilier educativ, profesori diriginţi

Prevenirea delicvenţei juvenile

Grup Scolar George Tarnea

Martie 2010

Elevi, profesori, părinţi

I..J. Poliţie, profesori diriginţi, echipa managerială, D.S.P.

Sărbătorirea zilei internaţionale a femeii

Grup Scolar George Tarnea

Martie 2010

Elevi, profesori,

Sindicat, echipa managerială,

Catedrele didactice



Prevenirea şi combaterea consumului de droguri

Grup Scolar George Tarnea

Aprilie 2010

Elevi, profesori, părinţi

I.J. Poliţie, profesori diriginţi echipa managerială, D.S.P.

Participarea la „Târgul de oferte educaţionale”

Colegiu Tehnic Forestier Rm. Valcea

Iunie 2010

Elevi, părinţi

Echipa managerială, cadre didactice, elevi

Zilele şcolii

Grup Scolar George Tarnea

MAI 2010

Comunitate locală

Echipa managerială şi cadre didactice

„1 Iunie” – ziua internaţională a copilului

Grup Scolar George Tarnea

1 iunie 2010

Elevi, părinţi

Profesori diriginţi

Consilier educativ



„Săptămâna porţilor deschise”

Grup Scolar George Tarnea

1 – 7 iunie 2010

Elevi clasa a VIII-a părinţi

Echipa managerială şi cadre didactice

Încheierea festivă a anului şcolar

Grup Scolar George Tarnea

15 iunie 2010

Elevi, părinţi, profesori

Echipa managerială şi cadre didactice



1.7. PRIORITĂŢI NAŢIONALE
Prin strategia de reformă a învăţământului preuniversitar Ministerul Educaţiei şi Cercetării a prevăzut ca durata învăţământului obligatoriu să fie de 10 ani. Strategia formării profesionale, înţeleasă ca parte a reformei globale a sistemului educaţional, include organizarea învăţământului profesional şi tehnic prin două rute educaţionale:

1. ruta liceală tehnologică directă (4 ani) care constă în :

- ciclul inferior al liceului (2 ani de studiu)

- ciclul superior al liceului ( 2 ani de studiu)

finalizată cu nivelul 3 de calificare.

2. ruta de profesionalizare progresivă (2+1+2 ani) care constă în:

- şcoala de arte şi meserii ( 2 ani de studiu), finalizată cu nivelul 1 de calificare

- anul de completare (1 an de studiu), finalizat cu nivelul 2 de calificare

- ciclul superior al liceului (2 ani de studiu), finalizat cu nivelul 3 de calificare.

Cele 2 rute de formare se finalizează cu bacalaureat şi permit continuarea studiilor prin învăţământ postliceal sau universitar.


În Planul Naţional de Guvernare, la capitolul Educaţie, Învăţământ Preuniversitar sunt cuprinse următoarele obiective:

  1. asigurarea educaţiei pentru toţi;

  2. dezvoltarea învăţământului în mediul rural;

  3. sporirea eficienţei procesului instructiv-educativ;

  4. dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic;

  5. informatizarea învăţământului;

  6. optimizarea managementului educaţional;

  7. creşterea calităţii învăţământului preuniversitar;

  8. creşterea calităţii şi eficienţei sistemului educaţional şi de formare profesională.

Ţinând cont de faptul că educaţia este recunoscută prin Constituţie ca o prioritate naţională şi, luând în considerare principalele coordonate ale Planului Naţional de Dezvoltare, în noua etapă a reformei educaţiei se vor avea în vedere următoarele obiective prioritare:



Politicile naţionale în domeniul educaţiei se vor concentra pe următoarele priorităţi strategice:



    1. PRIORITĂŢI, OBIECTIVE ŞI ŢINTE REGIONALE ŞI LOCALE

Yüklə 1,21 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin