2010 cadrul general repere si politici economice



Yüklə 385,02 Kb.
səhifə1/5
tarix10.12.2017
ölçüsü385,02 Kb.
#34378
  1   2   3   4   5

INDRUMAR

DE AFACERI IN

I O R D A N I A

 


2010

  1. CADRUL GENERAL

  2. REPERE SI POLITICI ECONOMICE

  3. COMERTUL EXTERIOR

  4. REGIMUL COMERCIAL

  5. POLITICA FISCALA

  6. RELATIILE ECONOMICE ROMANO-IORDANIENE

  7. CLIMATUL DE AFACERI

  8. INFORMATII PRACTICE PENTRU CALATORIILE IN IORDANIA

  9. ADRESE UTILE, DIVERSE

 


1. CADRUL GENERAL

 



Denumirea oficială a ţării: REGATUL HASEMIT AL IORDANIEI

Forma de guvernământ: Monarhie constitutionala ereditară în sistem parlamentar: regele pastrează, prin Constitutie, atributii legislative si executive, detinând, în fapt, ca suveran, puterea supremă.

 Impărţire administrativă - 12 guvernorate (muhafazat): Amman, Ajlun, Al Balqa', Al Karak, Al Mafraq, At Tafilah, Az Zarqa', Irbid, Jarash, Ma'an, Madaba si Zona Economica Speciala Al Aqaba (începând cu 15 februarie 2001).



Capitala: Amman, 2,2 mil. locuitori.

Geografie: Orientul Mijlociu, având ca vecini Siria la nord, Irakul la nord-est, Arabia Saudită la sud-est şi Israelul la vest. Golful Aqaba, la sud, îi permite iesirea la Marea Rosie.

Granite: 1619 km2; pe tari: Irak 181 km, Israel 238 km, Arabia Saudită 728 km, Siria 375 km, Cisiordania 97 km.

Climă: în cea mai mare parte deşertică, aridă; din noiembrie până în aprilie, sezon ploios în vest.

Relief: platou deşertic în cea mai mare parte a zonei de est; podiş în vest. Valea "Marii Fisuri" separa malurile de est si de vest ale raului Iordan;  cel mai jos punct: Marea Moartă - 412 m, iar cel mai înalt: Jabal Ram 1734 m.

Suprafata: 89.213 km2 (uscat: 88,884 km2, apa: 329 km2).

Ape teritoriale: 3 mile marine.

Probleme de mediu: resurse de apa foarte limitate, despăduriri, eroziunea solului, deşertificare.

Populatia: 5,8 milioane locuitori, din care cca. 80 % traiesc în orase.

În Amman locuiesc peste 2,0 milioane locuitori. Principalele orase sunt: Zarka (cca. 620.000 locuitori), Irbid (400.000 locuitori), Aqaba (80.000 locuitori). Peste jumatate din populatia tarii este formată din palestinieni naturalizati, care activeaza cu preponderenta in domeniile bancar, comercial si industrial.

Refugiatii irakieni stabiliti in Iordania (tara gazda pentru peste 600 de mii de cetateni irakieni, dintre care doar jumătate sunt rezidenti legali).

Limba oficială: araba; limba secundară este engleza (înţeleasă şi folosită de clasa mijlocie).

Ziua Naţională: 25 mai (1946) - proclamarea independentei (de sub mandatul britanic).

Constituţie: a fost adoptată la 8 ianuarie 1952.

Sufragiul: 20 ani; universal.

Executivul: Şeful statului: Regele Abdullah Bin al Hussein al II-lea;

Cabinet: Este format de către primul ministru după consultări cu Regele;

Alegeri: Nu, monarhia este ereditară.

Legislativul: Adunarea naţională bicamerală sau Majlis Al – Umma este formată din Senat şi Camera Reprezentanţilor.

Religia: Islamul (sunit) este religie de stat (exista si un minister pentru probleme islamice). Comunitatea crestină, minoritară, practică cultele ortodox, catolic si greco-catolic. Musulmani suniţi 88%, creştini 8% (2006 est.)

Moneda nationala: Dinarul iordanian (JD)

1 JD = 1.000 filsi sau 100 qirsi (piastri); Rata de schimb: 1 USD = 0,708 JD.

Dinarul iordanian este legat de USD, rata de schimb neschimbata din 1995.

 


Numere de urgenta: Ambulanta: 199; Pompieri: 199; Politie:191; Servicii de Urgenta: 198; Politia Rutiera: 190; Politia de Autostrada: 534-3402

Fusul orar: GMT+2 iarna (octombrie-februarie), GMT+3 vara (martie-septembrie)

Clima: Temperatura medie in Amman in perioada de vara este 26°C, dar poate atinge 49° in anumite zone. In perioada iernii, temperatura medie este 7°C. Informatii suplimentare: Travel guide about Jordan
Comunicatii: Coduri telefonice: Apel din Iordania in Romania: 00 40 ….; Apel din Romania in Iordania: 00 962 ….; Telefonie mobila: GSM; Sufix Internet: .jo
2. REPERE SI POLITICI ECONOMICE
Riscul de tara

Politic




Comercial




Scazut



Ridicat




Scazut



Ridicat





Libertatea economica: Punctaj: 65,4/100; Nivelul: moderat; Locul in Lume: 51 din 179; Locul in Regiune: 6 din 18
Rata cresterii economice (PIB): 4,0% in 2010 (estimare)
Trendul economic: Iordania este clasificată de Banca Mondială ca o ţară cu "venit mediu scazut." Este o ţară mică, cu resurse naturale limitate. Recentele reforme economice menite să liberalizeze comerţul şi sa atraga investiţiile, au permis Iordaniei să inregistreze o performanta economica buna in 2009. Până în 2007, rata de creştere a PIB-ului a fost menţinuta la aproximativ 6%. Sărăcia, şomajul (aproximativ 12%) şi o datorie externă relativ mare, sunt principalele probleme ale ţării. Economia Iordaniei rămâne vulnerabilă la şocurile externe şi tulburările regionale. In plus, este foarte dependentă de ajutorul extern. În 2007, deficitul bugetar a crescut la peste 8% din PIB. Acest lucru se datorează în principal creşterii subvenţiilor pentru alimente şi produse energetice, asociate cu o scădere a ajutorului internaţional. Iordania a fost foarte puţin afectată de criza financiară din 2008 şi a cunoscut o încetinire economică moderată în 2009. Scădere a preţului materiilor prime şi a produselor alimentare de bază, în 2008, a ajutat la creşterea consumului. Cu toate acestea, performantele economice ale Iordaniei au scăzut în 2009, ca urmare a reducerii transferurilor de bani ale imigranţilor în ţările din Golf, afectate, la randul lor, de încetinirea creşterii economice. În contextul crizei economice globale, exporturile Iordaniei au scăzut, de asemenea, în 2009.
Principalele sectoare economice: Agricultura reprezintă aproximativ 2% din PIB. Lipsa resurselor de apă creează un obstacol pentru dezvoltarea agriculturii. Culturile principale sunt: grâu, orz, linte, rosii, vinete, citrice, masline si struguri. Fosfaţi şi potasiu sunt singurele resurse naturale. Sectorul producator este destul de limitat şi dominat de textile, aflat într-o stare de criză în momentul de faţă, datorită concurenţei internaţionale. Industria si mineritul contribuie, împreună, cu aproape 30% la formarea PIB. Guvernul încurajează dezvoltarea tehnologiei informaţiei şi turismului. Sectorul serviciilor contribuie cu la PIB. Iordania este deosebit de activa în domeniul tehnologiilor de comunicare şi serviciilor financiare. Sectoarele de distribuţie şi infrastructura de turismcontribuie, de asemenea, în mod semnificativ la PIB. Sectoarele de construcţii şi transport sunt în plina ascensiune.
Fosfatii, singura bogatie naturala a Iordaniei. Compania iordaniana de stat "Jordan Phosphate Mines Co – JPMC" www.jpmc.com.jo este singura care detine licenta de exploatare a depozitelor de fosfati. Dispune de 4 mine si un complex chimic  in portul Aqaba. 

Exportul fosfatilor se face prin terminalul specializat, din portul Aqaba. Capacitatea de depozitare in port este de cca 350.000 tone. Terminalul  dispune de  instalatii si echipamente care permite amestecul / o prelucrare primara, conform cerintelor beneficiarilor, precum si capacitati de manevrare-incarcare in nave pentru o cantitate de 9 milioane tone/an. Exista doua cheiuri special amenajate, la care pot acosta vapoare de 30.000 si 100.00 tone capacitate.

Principale destinatii de export: China, India, Japonia, Africa de est, UE, Pakistan. Restul cantitatilor au fost folosite pentru fabricarea acidului fosforic (1,3 milioane tone) la Complexul chimic Aqaba si pentru livrari catre companii diverse (1,0 milioane tone). Alte produse de export:  DAP, 566.000 tone (indeosebi in Asia si estul Africii), acid fosforic (indeosebi iu UE, dar cu respectarea unor norme stricte de mediu) aluminium fluoride, concentratie 97%, 11.000 tone.


Industria textila – sector care a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare insemnata, in special in OIZ. Dezvolatrea a fost facilitata de existenta FTA care a permis patrundera pe piata SUA si internationala a marfurilor iordaniene. Exporturile iordaniene de textile vor cunoaste si in viitor o crestere bazata pe  avantajele competitive ale Iordaniei precum si de Acordurile QIZ, FTA, WTO, EU Trade Agreement. Exportatorii iordanieni sunt grupati intr-o puternica Asociatie – Jordan Garments, Accessories & Textiles Exporters Association ( JGATE), www.jgate.org.jo
Industria farmaceutica – crestere anuala de 15 % contributie de 10% in GDP, 10 % din totalul exporturilor iordaniene, investitii de peste 450 milioane dolari. Piete: Africa de Nord, Arabia Saudita, UE si SUA. Companii representative: Hikma Pharma ( www.hikma.com), Dar Al Dawa ( www.dadgroup.com). Productivitatea in sectorul farmaceutic va creste in continuare, sectorul avnd o strategie orientata catre export, cu fonduri importante alocate pentru R&D si  respectarea drepturilor de proprietate  ( TRIPS Agreement).
Tehnologia informatiei (IT) – sectorul a fost identificat ca principalul catalizator pentru dezvoltarea economico-sociala a Iordaniei. Programul national " Connecting Jordanians" are ca scop intoducerea IT in toate ramurile economiei si  sistemul de educatie. Intre ministerul iordanian al informatiei si tehnologiei comunicatiei si compania Microsoft a fost semnat un Parteneriat strategic, colaborare intarita si de  vizita la Amman a lui Bill Gates, presedintele marii companii americane.

Conform " The Global Competitiveness Report 2005" Iordania ocupa locul 9, din 105 tari, in promovarea sectorului IT si locul 16 in atragerea ( licente) investitiilor straine.

Resurse: Ministerul Informatiei si tehnologiei comunicatiei- www.moict.gov.jo;  Information Technologies Association - Jordan www.intaj.net .
Turismul – numar de turisti cca 5 milioane, in principal din tarile arabe, UE, SUA, Israel, Asia. Locuri cele mai vizitate : Petra, Wadi Rum , Marea Moarta, Locul de botez. Strategia Guvernului urmareste dublarea veniturilor obtinute din turism, respectiv 1,8 miliarde dolari, in anul 2010. Resurse: Jordan Tourism Board – www.seejordan.org; www.allinjordan.com; www.petratours.com – obiective, programe, info, etc.
Fructe si legume proaspete - Jordan Exporters & Producers Association for Fruits & Vegetables – www.jepa.org.jo; Ministerul agriculturii din Iordania sprijina, prin programe si subventii, producatorii agricoli. Iordania exporta anual in Romania legume si fructe in valoare de circa 5 milioane $, principalul producator si exportator fiind Jordan River Company (JORICO) din Valea Iordanului.
Energie - petrol si gaze naturale, energie nucleara

Resurse: Ministerul energiei si resurselor minerale – www.memr.gov.jo

1. Iordania nu dispune de resurse energetice – importa cca 95% din necesarul de petrol si gaze naturale. Costul acestor importuri reprezinta 25% din  GDP. Estimarile autoritatilor prevad o crestere  a necesarului de produse energetice  de 5% anual, pana in 2020.

In anul 2006, consumul de energie electric ape cap de locuitor a atins 2089 Mwat, cel mai mare din lumea araba. Varful consumului de en. electrica: 2190 Mwat.

2. Iordania dispune de o singura rafinarie – Zarqa, obiectiv modernizat in cooperare cu Romania, in anii 80-90. In conformitate cu Planul strategic al energiei, elaborat de ministerul iordanian de resort, se  intentioneaza modernizarea rafinariei, marirea capacitatilor de stocare a petrolului in portul Aqaba – investitii totale in valoare de 715 milioane dolari, termene de implementare: 2008-2012.

3. Iordania nu dispune de conducte pentru transportul petrolului. Importul de petrol se realizeaza prin portul Aqaba; de aici se transporta, cu cisternele, la Rafinaria Zarqa (cca 350 Km, nord); petrolul provine din Arabia Saudita si din zona Golfului.

Iordania a semnat cu Irakul un acord de cooperare in domeniul petrolier (iunie 2007), pentru livrarea de petrol (cu cisterne auto), la preturi avantajoase si construirea in viitor a unei conducte avand ca punct de plecare statia Haditha, situata in nord-vestul Bagdadului si punct terminus Rafinaria Zarka. Constructia conductei este conditionata de stabilizarea situatiei din Irak si solutionarea finantarii proiectului. In perioada dinaintea razboiului, Irakul a fost principalul furnizor de petrol al Iordaniei iar autoritatile iordaniene doresc sa revitalize si sa dezvolte relatiile de  cooperare  traditionale in acest domeniu. In prezent, Iordania importa petrol din Irak prin  societatea de transport " Iraqi-Jordan Land Transport Co".

4. Importul de gaze naturale se realizeaza din Egipt, prin conducta "Pan Arab", care tranziteaza Iordania.  Conducta intra in Iordania prin portul Aqaba se indreapta spre nord, la granita cu Siria. Constructia conductei a fost terminata pe teritoriul iordanian, in anul 2006 (cca 450Km), urmand a se continua traseul in Siria si  Liban, si inviitor spre Turcia. Iordania a realizat conversia / alimentarea cu gaze naturale a centralelor electrice de la Aqaba si Zarqa pentru a asigura o functionare mai eficienta si nepoluanta. 75% din energia electrica a tarii este generata de folosirea gazului metan in centrale. Are in vedere un program de introducere a gazului natural prin retele stradale la consumatorii casnici, in capitala Amman si din orasele Aqaba si  Zarqa.

5. Energie nucleara: Iordania a decis sa dezvolte un program energetic prin folosirea in scopuri pasnice a energiei nucleare, tara nedispunand de alte resurse energetice. Strategia elaborata de Comisia nucleara iordaniana, prevede ca 30% din energia electrica sa provina, treptat,  din reactoare nucleare, care vor fi puse in functiune in perioada 2014-2025. In prima faza se va construi un reactor de 400 MV, bazat pe rezervele naturale de uraniu ale Iordaniei. In vederea realizarii obiectivului propus, in ultimii ani, Iordania incheiat acorduri specifice cu un numar de state, printre care Franta, Canada, Coreea de Sud si SUA (cu acestea din urma au semnat, in oct. 2007, la Viena, Acordul de cooperare in domeniul energiei nucleare, care acopera domeniile tehnologie, asistenta, securitate, manipulare si depozitare materiale radioactive, scolarizare si pregatire specialisti). De asemenea, un acord de cooperare similar cu Romania se afla in stadiu avansat de negociere si semnare.

6. Resurse petroliere: Iordania dispune de importante reserve de sisturi bituminoase, peste 40 miliarde tone. Ministerul iordanian al Energiei si Resurselor Minerale a stabilit contacte cu firme internationale (printre care, Petrobras) pentru elaborarea unor studii de fezabilitate care sa conduca la inceperea exploatarii, eficiente, a acestor rezerve. Se au in vedere zonele : Al Lajoun, Al Kamshah si Al Harir. Principalul impediment este tehnologia (poluanta) si eficienta utilizarii energetice.

7. Alte resurse cu potential: Rezervele de uraniu ale Iordaniei (estimate la circa 60-70 mii tone), in asociatie cu concentrari de alte metale, se gasesc in cantitati mai importante in special in zona centrala a tarii, fiind demarata deja cooperarea cu mai multe companii straine (Areva, Rio Tinto, SinoU) in vederea punerii in exploatare, in regim de participare a statului iordanian la impartirea si valorificarea acestora.

8. Iordania este printre cele mai sarace tari din lume in privinta rezervelor de apa, deficitul anual se ridica la 600 milioane m3; guvernul acorda fonduri importante descoperirii unor noi resurse de apa, conservare si reciclare.  Dintre proiectele mai importante mentionam: bazinul Dissi, proiect in  valoare de cca. 600 mil. dolari, sanse de adjudecare un consortiu de firme-banci din Turcia (grupul GAMA). La licitatia privind atribuirea de lucrari pentru realizarea proiectului participa si firma Foradex, in calitate de subcontractor al firmei GAMA – contractorul general si finantator al proiectului; Un alt proiect pentru resurse de apa este conducta care va lega Marea Rosie de Marea Moarta ("dead see - redsee") proiect hidro, energetic si pentru salvarea Marii Moarte, intre Iordania, Israel si Plalestina, valoare estimativa 3 miliarde dolari. In prezent sunt negocieri pentru finalizarea studiului de fezabilitate – valoare 15 milioane dolari. Realizarea proiectului depinde de evolutia situatiei politice din zona.

 

Companii din domeniul energiei:

Central Gas - www.centralgas.jo

Energy Management Services - www.ems-int.com

Ideal Solar Energy Company (Hanania) - www.iseco.com.jo

JomoGas - www.jomogas.com/jomogas.html

Jordan Electric Power Company - www.jepco.com.jo

Jordan Petroleum Refinery Company - www.jopetrol.com.jo

National Electric Power Company - www.nepco.com.jo

National Petroleum Company - www.npc.com.jo

Petrojd Engineering - www.petrojd.com

 



Companii de engineering

Al-Bashir International Engineering Company Limited - www.albashir-engineering.com

Al-Fadel Engineering & Contracting - www.alfadelco.com

Arabtech Jardaneh Engineers & Architects - www.aj.com.jo

Consolidated Consultants - www.ccjo.com

Consolidated Establishment for Engineering & Construction - www.ceecjo.com

Dar Al Handasah - www.daralhandasah.com

Dar Al Omran - www.daralomran.com

Darb Architechts & Engineers - www.darb.com.jo

El Concorde - www.elconcorde.com

Engicon - www.engicon.com

Jordan Engineering Systems - www.jesjo.com

Jordan Engineers Association - www.jea.org.jo

MAG Engineering & Contracting - www.mag.com.jo

Ruqn Al-Handasa Consulting Engineers - www.ruqn.com

Traffic Tech Middle East - www.traffic-tech.com

 

Mai multe informatii despre aceste sectoare se gasesc pe situl:



www.jordanecb.org/investment_keysector.shtm  

EVOLUTIA PRINCIPALILOR Indicatori economici (2006-2010)

Principalii indicatori

2006

2007

2008

2009

2010

PIB (miliarde USD)

14,84

16,53

20,03

21,66e

23,33e

PIB (preturi constante, modificare anuala %)

8,0

6,6

6,0

3,0e

4,0e

PIB pe locuitor (USD)

2.649,85

2.888,78

3.421,38

3.616,01e

3.807,93e

Rata inflatiei (%)

6,3

5,4

14,9

4,0e

3,6e

Contul curent (miliarde USD)

-1,60

-2,78

-2,54

-2,42e

2,48e

Contul curent (in % din PIB)

-10,8

-16,8

12,7

-11,2e

-10,6e


POLITICA ECONOMICA 

Iordania practica un sistem economic bazat pe piata. De la venirea pe tronul Iordaniei a regelui Abdullah al II-lea, in februarie 1999, Iordania a cunoscut o dezvoltare, in domeniile politic, social si economic. In conditiile dificile din zona, regele a reusit, prin initierea unui proces de reforme si initiative, sa transforme Iordania intr-un stat model pentru regiunea Orientului Mijlociu.

Guvernul a inceput implementarea unor programe de stabilizare economica si restructurare sectoriala, impreuna cu IMF si Banca Mondiala,  in scopul asigurarii cresterii economice,  reducere a dezechilibrelor in economie si cresterea rolului sectorului particular.   Programele cuprind reducerea treptata a cheltuielilor bugetare, inlaturarea barierelor comerciale si ridicarea subventiilor  pentru energie, in anul 2008. Aceasta reprezinta o schimbare radicala a politicii economice:  inlocuirea vechii politici practicate de guvern, timp de decenii, caracterizata prin "paternalism" si redefinirea raporturilor public-privat si guvern-cetatean printr-un nou cadru de reglementari si legi, adaptare la procesul de globalizare.

Pentru definirea noului cadru social dintre cetatenii iordanieni si Stat, in anul 2005,  a fost elaborat conceptul "Jordan First" – acord social prin care statul sprijina cetatenii in domeniile educatiei, scolarizare si pregatire profesionala, sanatate si conditii de viata, in pregatirea pentru viitor, pentru asigurarea unei societati moderne, bazate pe bunastare, cunoastere si realizare. Jordan First inseamna continuarea procesului de liberalizare, toleranta si diversitate in cadrul societatii, respectarea legilor, egalitate si sanse egale. Pentru intarirea democratiei, guvernul s-a angajat sa garanteze libertatile publice si sa actioneze in mai mare masura pentru eradicarera saraciei si a somajului, prin programe nationale de crestere a productivitatii si eficientei economice, dezvoltarea zonelor rurale. (Agenda Nationala, Programul de Transformare Economica si Sociala, Programul de Crestere a Productivitatii, Comitetul Audiovizualului).



Yüklə 385,02 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin