A 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞretim yili ortaokulu

Sizin üçün oyun:

Google Play'də əldə edin


Yüklə 49.23 Kb.
tarix12.08.2018
ölçüsü49.23 Kb.

-A-

2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ……… ORTAOKULU



6. SINIFLAR TÜRKÇE DERSİ 1. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI (ORTAK SINAV)

Adı-Soyadı : .................................. Tarih: 04.01.2018

Sınıfı-Numarası: ............................ Puanı:..................

İnsanın tecrübe ve bilgi birikimlerini aktarması iki yolla olur: sözlü ve yazılı. Sözlü olarak aktarılanlar ya zamanla unutulur ya da bölgeden bölgeye, zamandan zamana, kişiden kişiye geçtikçe değişime uğrar, aslından uzaklaşır. Aynı durum yazılı metinler için söz konusu olsa bile aslından uzaklaşma, sözlü aktarımlar kadar olmaz.



1. Bu parçada kullanılan düşünceyi geliştirme yolu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tanımlama B) Karşılaştırma

C) Örnekleme D) Tanık gösterme

2. Derler ki çok ama çok eski çağlarda yaşamış Lokman Hekim, doktorların piriymiş. Dünyada ne kadar bilgi varsa hepsini bilir; bütün otların, çiçeklerin, ağaçların dilinden anlarmış.
Bu parçadaki altı çizili deyimin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Söz konusu olan şeyin özelliğini bilmek

B)Bir kimsenin içinde bulunduğu zor durumu kavrayarak hoşgörülü olmak

C) Daha sözün başında ne demek istediğini anlamak

D) Sevdiği bir kişiden ya da şeyden sürekli söz etmek

Çalışmak için müsait yer ve zaman aramayın. Bugün yapılması gereken vazifeyi ertesi güne bırakmayın. Çünkü her günün işi kendine yeter. Bir zamanda bir tek iş yapın. Dikkatiniz ve kuvvetiniz dağılıp zayıflamasın.



3. Parçaya göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) İşleri yapmak için uygun zamanı kollamak gerekir.

B) Her günün kendine ait işleri vardır.

C) İşleri başka bir zamana ertelemek yanlıştır.

D) Birden fazla işle uğraşmak, kişiyi olumsuz etkiler.
Bir bahçıvanın yanında çalışıyordum. Bahçıvan, bahçedeki bir ağacı budamamı istedi. Ağacın küre biçiminde olması gerekliydi. Ben, uzamış filizleri kesmeye başladım. Ama ağacın bir o yanını, bir bu yanını fazla kesiyordum. Sonunda ortaya bir küre çıktı ama çok küçüktü. Bahçıvan düş kırıklığıyla “Çok güzel! Bu, bir küre ama ağaç nerede?” dedi.

4. Bu parçada aşağıdaki hikâye unsurlarından hangisine yer verilmemiştir?

A) Olay B) Yer C) Zaman D) Kişi


5. “Yanmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?
A) Yanan ağaçların yerine fidanlar dikildi.

B) Dikkatsizliğinden az daha bütün ev yanacaktı.

C) Verdiğim sözü tutamazsam işte o zaman yandım.

D) Sobadaki kömürler yanmayınca bir türlü ısınamadık.

1. Çocuk güneşte çok kaldığından cildi iyice karardı.

2. Sokak lambaları birden karardı.

3. Son olaylardan sonra içim karardı, haber izleyemez hâle geldim.

4. Asmadaki üzümler iyice kararmış, toplamamız lazım.



6. Aşağıdakilerden hangisi, “kararmak” sözcüğünün numaralanmış cümlelerde kazandığı anlamlardan biri değildir?

A) Kederlenmek, canı sıkılmak

B) Rengi karaya dönmek, siyahlaşmak

C) Işığı sönmek veya kısılmak

D) Ateş sönmeye yüz tutmak

7. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerin hangisinde diğerlerinden farklı bir ses olayı vardır?

A) Anadolu’nun bağrından ne kahramanlar çıkmıştır.

B) Kuşların çığlığı bütün ormanda yankılanıyordu.

C) Dün akşam oynadığı maçta ayağını burkmuş.

D) Gözlüğünü çıkararak masanın üzerine bıraktı.
8. “Sevgi, insanları birbirine yaklaştıran bir duygudur.“ Cümlesinde geçen altı çizili sözcüğün eş anlamlısı (anlamdaşı) altı çizili kelimelerden hangisidir?
A) O, her zaman aklıyla hareket eden biridir.

B) Kadıncağızın üzüntüsü yüzünden belli oluyordu.

C) Düşüncelerimde yanılmadığımı göreceksiniz.

D) Böyle bir konuda hislere göre hareket etmek yanlış olur.

Çocuklar mutlaka küçük yaşta eğitilmelidirler. Bu yaşlarda işlenmeye, her türlü bilgiyle donatılmaya elverişlidirler. Zaman geçip de büyüdükçe eğitilmeleri zorlaşır.

9. Yukarıda verilen açıklama seçeneklerdeki hangi atasözünün açıklamasıdır?
A) İnsan yedisinde ne ise, yetmişinde de odur.

B) Akıl yaşta değil baştadır.

C) Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur.

D) Ağaç yaş iken eğilir.


10. Örtmek” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde “Kötü bir durumu belli etmemek, gizlemek, saklamak” anlamında kullanılmıştır?

A) Büyüklük göstererek kardeşinin suçunu örttü.

B) Büyüyen sarmaşıklar evin duvarını örttü.

C) Genç müzisyen piyanonun kapağını örttü.

D) Kadın bebeğini yatağına yatırıp üstünü örttü.

1.Vazife – Görev

2. Yapay – Doğal

3. Hayat – Yaşam

4. Gider – Masraf

11. Numaralanmış sözcük çiftlerinin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlam ilişkisi vardır?

A) 1. B) 2. C) 3. D) 4.


Açılan bir gülsün sen yaprak yaprak

Ben aşkımla bahar getirdim sana

Tozlu yollarından geçtiğim uzak

İklimden şarkılar getirdim sana



12. Bu dörtlüğün altı çizili dizesindeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

  1. A)Kişileştirme B)Benzetme

  2. C)Abartma D)Konuşturma


13- "Dün tiyatroda çok güzel bir oyun izledim." cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisini soramayız?
A) Ne? B) Ne zaman? C) Nerede? D)Nasıl?
Ezber, bilmek değildir. Hafızamıza emanet edilen bir şeyi saklamaktır. İnsan, kendiliğinden bildiği her şeyi ustasına sormadan, kitaptaki yerini aramadan istediği gibi kullanır. Yaşamda karşılığı olmayan bilgi, ne sıkıcı bir bilgidir! Böyle bir bilgi, süs olarak kullanılır ama herhangi bir işlevi olmaz.
14. Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmış olabilir?

  1. A)Deneme B)Anı C)Hikâye D)Günlük


15. 1. en güçlü

2. kendi


3. kötü

4. şahidi

5. vicdanımızdır

6. bir işin



Numaralanmış sözcüklerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturulmak istenirse doğru sıralama nasıl olur?
A) 1 – 6 – 3 – 2 – 5 – 4

B) 2 – 3 – 5 – 6 – 1 – 4

C) 3 – 6 – 1 – 4 – 2 – 5

D) 6 – 1 – 3 – 2 – 4 – 5


16- Seçeneklerin hangisinde verilen bilgi yanlıştır?

A) Şiirdeki her bir satıra dize denir.

B) Atasözlerinin söyleyeni belli değildir.

C) Deyimler en fazla iki kelimeden oluşur.

D) Hikâyeler gerçek ya da gerçeğe uygun olayları anlatır.
17. Aşağıdaki kelimelerden hangisi ünlüyle başlayan bir ek aldığında araya yardımcı ünsüz(kaynaştırma harfi) girer?
A) Duvar B) Koridor

C) Salon D) Bahçe

Hayatta herkesin peşinden koştuğu huzur ve mutluluk nasıl elde edilir? Huzur ve mutluluk satın alınamaz. Pazarda bulunmayan, mendile koyulmayan, tadına doyulmayan bu huzur ve mutluluğa nasıl ulaşılır? Huzur ve mutluluğa ulaşmanın en kestirme yolunu söyleyeyim size: İçten bir gülümseme.


18. Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Huzur ve mutluluğu elde etmek oldukça zordur.

B) İçten bir gülümseme, insanı huzur ve mutluluğa ulaştırır.

C) Maddi değeri olan şeyler bizi içten bir gülümseme kadar mutlu edemez.

D)İnsanlara mutluluk veren kimse, karşılığında mutluluk alır.
19. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi, fiil köklüdür?
A) Ceketler B) Çürük

C) Masadaki D) Öfkeli


20. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi yönelme hâlindedir?
A) Yerleri silmek için masayı kenara çekti.

B) Oturduğu koltukta uyuyakalmış.

C) Aşağıya kadar gelip beni yolcu etti.

D) Ankara’dan gelecek misafirleri karşılayacakmış.


Her sorunun doğru cevabı 5 puan değerindedir.

Süre 40 dakikadır. Hepinize başarılar dilerim.
20 li 4şıklı cevap kağıdı ile ilgili görsel sonucu
Doğru :

Yanlış :


Boş :


CEVAP ANAHTARI: -A-
1-B 2-A 3-A 4-C 5-C
6-D 7-A 8-D 9-D 10-A
11-B 12-B 13-D 14-A 15-C
16-C 17-D 18-B 19-B 20-C

A:5


B:5

C:5


D:5

CEVAP ANAHTARI -B-


1.B 2.C 3.A 4.D 5.A
6.C 7.D 8.C 9.B 10.D
11.C 12.A 13.A 14.B 15.B
16.D 17.B 18.D 19.C 20.A

A:5


B:5

C:5


D:5



Dostları ilə paylaş:
Orklarla döyüş:

Google Play'də əldə edin


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2017
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə