Aardvark Cu toate ca aardvark-ul, „porcul de pământ, originar din Africa, are unele similarităţi cu tapirul Sud American, cei doi nu sunt înrudiţi



Yüklə 0,51 Mb.
səhifə1/10
tarix12.01.2019
ölçüsü0,51 Mb.
#96314
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

Ştiaţi că

Aardvark – Cu toate ca aardvark-ul, „porcul de pământ”, originar din Africa, are unele similarităţi cu tapirul Sud American, cei doi nu sunt înrudiţi. Auzul şi simţul mirosului sunt ascuţite la cel dintâi, dar vederea e săraca. Limba este subţire şi poate ajunge la 45 cm (18 inch) de la gura. Mănâncă în principal termite şi furnici.

Pisica de aur Africana – este o pisica de mărime medie care poate creste pana la 90 cm (35 inch) lungime şi pana la 18 kg (40lb) greutate.

În afara de duika şi alte antilope mici se crede ca partea principala din dieta unei pisici de aur o constituie rozătoarele, hidrele de copaci şi păsările.

Pisica din munţii Andeni – Pisica de munte poate fi găsită în regiunile înalte ale Boliviei, Perului şi în Chile. Pisica de munte este cu putin mai mare decât o pisica domestica mare, crescând pana la 60 cm (24 inch) în lungime, are o coada cu lungimea de aproximativ 70% din lungimea propriului corp.

Furnica – poate cara o povara de 10 ori mai grea decât greutatea propriului corp. Furnicile muncitoare trăiesc de la un an la cinci ani; unele regine trăiesc mai mult de 20 de ani. Cea mai mare colonie de furnici a fost găsită pe coasta Ishikari din Hokkaido: 306 milioane de furnici, cu 1 080 000 de regine în 45 000 de muşuroaie legate intre ele pe o arie de 2,7 kilometri pătraţi (o mila pătrată).

Albina – este o insecta remarcabila – nu au urechi, dar au un simt al mirosului excelent cu chimio receptori în antene. Albinele vad culorile diferit fata de noi. Ele sunt insensibile la roşu dar detectează lumina ultravioleta care este invizibila pentru noi.

Bettong – Animal din Tasmania, bettong-ul cântăreşte pana la 2 kg (4.4lb) şi are o durata de viaţă de 3-5 ani. Regimul lor alimentar include seminţe, rădăcini, bulbi şi insecte. Bettong-ul naşte tot anul iar puii petrec primele 3 luni în marsupiul mamei.

Iepurele australian (bilby) – Odată foarte răspândit în Australia, bilby este acum clasificat ca fiind în pericol. Singura specie asemănătoare a dispărut. Masculii sunt de doua ori mai mari decât femelele, crescând pana la 55 cm (21 inch) şi cântărind pana la 2.5 kg (5.5lb). Urechile lor mari ii ajuta sa se răcorească.

Rasul – desi nu poarta numele familiei sale, rasul este o specie distincta în genul Lynx. Raşii adulţi cântăresc aproape 12 kg. Puii au un câştig în greutate zilnic de 25 g şi sunt gata de atac la 12 săptămâni, devenind independenţi de părinţi la vârsta de 10-l2 luni.

Bivolul – Bivolul african sau încoronat este un membru al celor „Cinci Mari”, împreună cu elefantul, rinocerul, leul şi leopardul. Cântărind 700 kg (1,500 lb), bivolii sunt imprevizibili şi periculoşi daca au şi coarne.

Sunt recunoscuţi ca atacatori ai omului şi sunt des acuzaţi de sălbaticii deliberate, dar sunt liniştiţi daca sunt lăsaţi în pace.

Karakula – Întâlnit deseori în Africa de Sud, karakula este des numit linxul african sau lynxul desertului, desi nu este înrudit cu lynxul. Creste pana la 1m (3ft) în lungime iar masculul cântăreşte pana la 18 kg. Poate supravieţui perioade lungi fara apa, obţinându-şi necesarul din lichidele metabolice ale prăzii sale: mici cerbi, şobolani de nisip, hidre de stanca.

Caribu – Mare, sălbatic, animal din familia elanului, cântărind pana la 300 kg (660 lb), poate fi găsit peste linia arborilor în America de Nord şi Groenlanda. Caribu, înrudit cu renul, are o blana unica ce opreşte aerul oferindu-le o acoperire excelenta. Aceasta blana îl menţine de asemenea la suprafaţă, plutitor, în apa.

Ghepardul (cheetah) – Cel mai rapid animal de pe pământ cu 95 km/h (60mph); spre deosebire de alte „pisici mari”, ghepardul nu rage – totuşi toarce şi face zgomote înalte, lătraturi şi triluri. Poate fi văzuţi Africa şi în unele parti ale Asiei.

Crocodilul – Cea mai vocala dintre toate reptilele, exista 23 de specii de crocodili. Crocodilul de Nil creste pana la 6m lungime. În captivitate crocodilii par a avea capul mai lat – un posibil indiciu al unui stil de viaţă mai sedentar.

Cuşcuş – Din cauza mărimii sale (70 cm/26 inch) cuşcuşul este deseori confundat cu o maimuţă. Rareori în graba, are putini inamici deoarece trăieşte în vârful arborilor din sud estul Australiei. Daca este ameninţat, loveşte cu labele din fata, latră puternic, punând de obicei intrusul pe fuga. Speranţa de viaţă a cuşcuşului este de pana la 11 ani.

Oaia Dalli – Un animal subarctic şi arctic, ce trăieşte pe vârfurile alpine, piscuri şi creste, pante stâncoase; berbecul are 90 cm (35 inch) pana la umăr şi cântăreşte 110 kg (250 lb). Este singura ovina sălbatică alba din lume. Oaia Dalli are o blana bogata ce-l protejează corpul.

Delfinii – Se număra printre cele mai inteligente animale, unele specii având raportul dintre masa creierului şi masa corpului la fel cu cel al oamenilor. Inca de la începuturile navigaţiei, au fost subiect de arta, literatura şi mit.

Elefantul – Elefantul african este cel mai mare mamifer în viaţa de pe pământ. Trompa musculoasa serveşte ca nas, mana, picior suplimentar, dispozitiv de semnalizare şi unealta pentru adunarea mâncării. Cu 40 000 de muşchi, trompa face mişcările ca şi cum ar culege oua.

Pisica pescar – Animal răspândit în India, Sri Lanka, în toată Burma, peninsula Thai şi Indonezia. Pisica pescar cântăreşte pana la 13 kg (29 lb) şi creste pana la aproape 1 m în lungime. Prinde pestele cu labele de pe marginea apei, sau se scufunda în apa pentru a prinde pestele cu fălcile. Mai vânează şi căprioare tinere şi porci sălbatici mici.

Broaştele – Broaştele exista în multe forme şi culori prin toată lumea – exceptând Antartica! O limba de broasca lunga, lipicioasa este ataşată de gura sa şi ca o amprenta caracteristica, broasca poate să-şi arunce limba pentru a-şi captura prada cu o viteza uluitoare.

Garanuuga – „Gazela girafa” este întâlnită în estul Africii. O glanda preorbitală din fata ochilor secreta o substanţă ca o smoala care este depusa pe crengi pentru a marca teritoriul. Se ridica pe picioarele din spate pentru a ajunge la tufişurile înalte, folosind picioarele din fata pentru a trage ramurile mai înalte. Garanuuga nu mănâncă iarba şi nici nu are nevoie de apa întrucât preiau suficienta din plantele pe care le mănâncă.

Gorila – Cea mai mare dintre primatele în viaţă, gorila mascul cântăreşte pana la 200 kg şi cu toate acestea este ruşinoasă şi retrasa.

Oricum ar fi, el îşi vor proteja grupul familial cu bravura. Mănâncă plante variate, inclusiv ţelina sălbatică, bambus, scaieţi, urzici, paie şi anumite fructe. Gorilele sunt o specie în pericol din care au mai rămas numai aproximativ 630 de exemplare. Lupta lor pentru supravieţuire a fost popularizata de Dian Fossey, în filmul „Gorile în ceata.”

Hipopotamul – Căscatul hipopotamului nu este un semn de adormire sau plictiseala ci este de fapt un gest ameninţător, ce arata caninii lungi, groşi, ca o lama, sau colţii, cu care este capabil sa facă bucăţi o barca mica. Apărându-şi teritoriul şi puii fara nici o frica, hipopotamii au ucis mai mult de 400 de oameni în Africa.

Hidra – Hidra este unul din putinele celenterate de apa dulce. Corpul sau este un sac a cărui pereţi sunt făcuţi din doua straturi de celule separate de o piele subţire dintr-un material necelular. Tentaculele sunt scobite, în jurul gurii. Cealaltă parte a corpului este un disc bazal care în mod normal ancorează hidra de o secreţie lipicioasa. Hidrele au nişte celule paralizante cu care capturează puricii de apa, larvele de insecte, viermii şi mormolocii.

Hyrak – Hyrak-ul nu seamănă deloc cu celelalte animale ce sunt clasate într-un ordin separat, Hyracoidea. Este cea mai apropiata ruda a elefantului. Din cele 3 specii existente, 2 sunt de stanca iar a treia de copaci. Hyrak-ul de stanca îşi petrece dimineţile lăfăindu-se la soare, după care urmează scurte excursii de hrănire. Ei mănâncă repede într-un cerc, membrii familiei fiind atenţi la eventualii prădători.

Jaguarul – Este singurul membru din familia panterelor ce poate fi găsit în America şi pe departe cea mai mare pisica de pe continent. Cu o durata de viaţă de 12 – 16 ani, creste pana la 1,8 m în lungime şi cântăreşte pana la 120 kg.

Pisica junglei – Aceasta pisica nu locuieşte în pădurile tropicale, după cum sugerează numele, ci hoinăreşte prin Egipt, Estul Mijlociu şi Asia de Sud pana în vestul Chinei. Ea nu este o creatura ruşinoasă şi poate fi văzută des în vecinătatea oamenilor, vânând rozătoare mici în campurile cu recolte şi plantaţii. Mai mare decât Pisica Sălbatică Africana, măsoară pana la 75 cm şi cântăreşte pana la 16 kg.

Koala – Locuind doar în Australia, koala aparţine clasei de animale ce se număra printre cei mai vechi locuitori ai planetei. Au una dintre cele mai specializate diete dintre toate vieţuitoarele, hrănindu-se în mod exclusiv cu frunzele câtorva specii de eucalipt. Koala doarme chiar şi 18 ore pe zi şi are o durata de viaţă de pana la 18 ani.

Kob – Spre deosebire de alte antilope, Kob îşi stabileşte păşuni permanente, unele dintre ele fiind folosite continuu timp de 50 de ani.

Comportamentul împerecherii este şi el diferit, prin aceea ca masculul nu este dur cu femelele şi nu încearcă sa le păstreze cu forţa în teritoriul sau – mai degrabă pare ca încearcă sa le convingă cu blândeţe, făcând zgomote blânde în timpul jocurilor curtării.

Leopardul – Leopardul locuieşte în Africa şi Asia, labele sale puternice şi muşchii gatului ii permit sa care o antilopa mascul în plina maturitate sau chiar o girafa tânără, de multe ori de trei ori mai grea decât greutatea propriului corp, pana în vârfurile copacilor.

Pisica leopard – Pisica Leopard are una dintre cele mai vaste răspândiri intre toate pisicile din Asia şi ca o consecinţă cel mai mare număr de subspecii recunoscute. Cântărind 3-7 kg, principala lor prada sunt rozătoarele mici, mamifere şi păsări mici, pesti, amfibieni, insecte şi reptile. Durata de viaţă este de 10-l5 ani.

Leul – LEUL Găsit în Africa, leul se diferenţiază de celelalte ‘pisici mari’, nu numai prin apariţia lui distinctiva dar şi prin aceea ca este singura felina ce trăieşte în grupuri sociale organizate. Masculii adulţi cântăresc pana la 225kg şi cresc pana la 3m în lungime. Prada consta în animale de turma medii spre mari. Odată ce prada este prinsa este destul de obişnuit ca masculii sa mănânce primii desi nu participa la vânătoare.

Lama – Lamele sunt animale domesticite, membre ale familiei cămilelor, dar diferite de acestea prin faptul ca au doar 3 stomacuri în loc de 4.

Cântăresc intre 100 şi 200 kg, cu o înălţime a capului de 1,8 m. Lamele au o durata de viaţă intre 30 şi 50 de ani.

Margay – Margay este similara ca apariţie jaguarului dar mai mica, crescând pana la 69 cm (27 inch). Este răspândită din Mexic pana în Argentina. Se simte acasă în vârful copacilor, labele sale special adaptate şi gleznele se pot roti la 180 de grade, permiţându-l sa se mişte aproape cu uşurinţă unei maimuţe.

Meerkat – Locuieşte în desertul Kalahari din Afica sudica; masculii şi femelele sunt greu de deosebit – în principal pentru ca sunt de aceeaşi mărime, la 50 cm, numai coada având 20 cm lungime. Mănâncă insecte, mamifere mici, scorpioni, şopârle şi şerpi. Meerkatul este imun la veninul de scorpioni. Societatea lor este formata din grupuri numite „colonii” sau gloate”, fiecare cu pana la 40 de membri. Au o durata de viaţă de aproximativ 10 ani.

Narwhal – Protuberanta ca un colt de fildeş dintr-o alveola dentara este cea mai distinctiva caracteristica a acestei balene arctice. Acest colt este de fapt un dinte, ce ajunge la 3m lungime. Îngropat 38 cm în cap, coltul este drept ca o săgeată, spiralat pana la 12cm de vârf unde este lustruit şi neted.

Ocelotul – Ocelotul înoată bine şi, desi nu este la fel de bine adaptat ca şi Margay, vânează păsări şi doarme pe crengile joase din pădurile în care habitează în America centrala şi tarile nordice ale Americii de Sud.

Cântăreşte pana la 14 kg şi are o durata de viaţă de 8-l1 ani.

Caracatiţa – caracatiţa cu inele albastre are mărimea unei mingi de golf dar otrava sa este destul de puternica pentru a ucide un om adult în câteva minute. Ultimul lucru văzut de victima sunt inelele albastre – vizibile numai în momentul atacului. Este maro sau galbena în stare naturala şi poate fi găsită în bazinele adânci din jurul coastei Australiene.

Urangutanul – Umani cum par, urangutanii sunt animale sălbatice perfect adaptate mediului lor forestier din Sumatra şi Bomeo. Cântărind atunci când e bine făcut 90 kg, un urangutan adult este de 4 ori mai puternic decât un bărbat şi cel mai mare animal cu care avem de-a face prin copaci. Urangutanii au fost văzuţi făcând unelte simple pentru a se scărpina, pentru a scormoni în locuri înguste după mâncare sau ca pârghii.

Pademelon – găsit din abundenta în Tasmania, se hrăneşte cu ierburi şi seminţe verzi. Masculii, considerabil mai mari decât femelele, au un piept şi braţe musculoase şi ajung pana la 12 kg greutate şi 1.2m lungime. Puii trăiesc în punga 6 luni şi sunt lăsaţi liber la 8 luni.

Longevitatea lor în sălbăticie ajunge la 5 – 6 ani.

Panda – Ce mai cunoscuta specie aflata în pericol, sunt deseori numiţi ursuleţi” insa de fapt aparţin propriei lor familii, strâns înrudită cu ratonii. Panda au sistemul digestiv a unui carnivor, dar s-au adaptat de mult unei diete vegetariene şi acum se hrănesc în exclusivitate cu tulpine şi frunze de bambus. Puii de panda cântăresc doar 90g la naştere. Pe deplin maturi cântăresc 100 kg şi trăiesc 10 pana la 15 ani.

Ornitorincul – Cu un cioc cărnos şi sensibil, cu membrana intre degetele picioarelor, o coada ca de castor şi o blana în doua straturi, ornitorincul este singurul mamifer care este otrăvitor. La fiecare glezna ornitorincul mascul are pinteni otrăvitori ce pot ucide animale mici.

Ursul Polar – Cel mai mare animal de prada terestru prospera în cel mai aspru mediu. Masculii pot fi de 3 m înălţime şi cântăresc 650 kg, în timp ce femelele cântăresc 250 kg. Ursii singuratici cutreiera pana la 5.000km pe gheata şi prin tundra în căutarea mâncării.

Antilopa cu corn – Găsită numai pe marile câmpii americane, este singurul membru supravieţuitor din familia sa, Antilocapridae. Mai mica decât căprioară cu coada alba, cerbul matur cântăreşte 60 kg şi este extrem de rapid, alergând cu pana la 90 km/h. Masculului ii cresc coarne mari pana la o lungime de aproximativ 30 cm şi sunt aşezate lângă fiecare din urechi. Femelele mai mici au şi ele uneori coarne dar acestea rareori le sunt mai mari decât urechile.

Puma – O pisica cu multe nume, puma mai este cunoscuta şi ca cugarul, pantera sau leul de munte. În timpul vânătorii puma foloseşte forţa labelor dinapoi pentru a se lansa înspre prada sa cu sărituri din fuga ce pot ajunge chiar la peste 12 m. Cresc pana la 2m în lungime şi trăiesc intre 10 – 15 ani.

Quokka – Acest tip de marsupiale, Setonix brachyurus, au fost unele dintre primele mamifere australiene văzute de europeni, care au crezut ca este „o pisica sălbatică”. Au o ierarhie foarte bine stabilita în grupurile lor de 25-l50. Nasc o data pe an şi au un singur pui.

Quoll – Găsit mai ales în Tasmania, quoll-ul cu coada patata (sau pisica tigru cum a fost odată nepotrivit cunoscuta) este al doilea ca mărime dintre marsupialele carnivore care au mai supravieţuit. Măsurând pana la 130 cm lungime şi 4 kg greutate, vânează şobolani, leneşi, marsupiale mici, reptile şi insecte.

Rinocerul – Acest mamifer imens cu aspect primitiv a fost vânat pana aproape la exterminare: din 1970 populaţia de rinoceri a scăzut cu 90%.

Rinocerul alb sau rinocerul cu buze pătrate, este una dintre cele doua specii. Cel negru sau cu buze rotunde, rhino, este una din copitatele impare (trei copite la fiecare picior). Atât rinocerul alb cat şi cel negru au doua coarne.

Serval – Serval-ul, găsit în mai multe parti din Africa, are picioare extraordinar de lungi pentru mărimea corpului sau, picioare ce pot ajunge la 1 m lungime, în timp ce înălţimea corpului este de 50 cm la umăr. Desi este o pisica de mărime medie, vânează mamifere mici cum ar fi rozătoarele, iepurii sau păsările.

Rechinul – Cel mai eficient ucigaş de pe planeta, sunt vânători puternici în stare sa prindă 500 kg de ton (peste), balene mici sau, ocazional, oameni, cu uşurinţă. Exista în jur de 350 de specii de rechini, majoritatea dintre ei neputând sa se oprească sau sa se mişte înapoi, ca majoritatea peştilor.

Sitatunga – Singura antilopa amfibie din Africa de Est, sitatunga trăieşte în mlaştinile sau bălţile noroioase cu vegetaţie luxurianta.

Printre adaptările pentru habitatul lor acvatic sunt copitele lungi şi oblice care le permite sa stea sau chiar sa meargă pe insulele de vegetaţie plutitoare. Blana este fina cu o secreţie uleioasa, impermeabila la apa.

Leopardul alb – Singurul membru al speciei Uncia uncia, creste în lungime pana la 1,3 m, cu o coada de aproape 1 m şi o greutate de pana la 75 kg. Găsit în munţii din Asia centrala, aceasta specie în pericol vânează Bharal (Oaia Albastra), oi mongole, mosc, cerbi, iepuri, marmote sau păsări. Poate pune la pământ o prada mai mare de trei ori decât propria sa mărime.

Bivolul de apa – Unul dintre cele mai rare animale din lume, acest mic bou sălbatic a fost descoperit prima data în 1888. Este de găsit doar pe insula Mindoro, Filipine. Cântărind aproximativ 300 kg, trăieşte în pădurile dense în apropierea apelor pentru a se putea tăvăli în ele.

Bivolul de apa trăieşte mai degrabă în cupluri decât în ciurde, cu excepţia perioadelor când femelele sunt pe cale de a naşte.

Tapirul – Sunt doua specii: Bairdul – creste pana la 2m, cântărind pana la 400 kg şi este găsit în America Centrala; Tapirul Malayan – creste pana la 2,4 m şi cântăreşte 320 kg. Trăiesc pana la 30 de ani, mâncând frunze fragede şi mlădiţe. Tapirii sunt agili şi pot urca pante abrupte cu uşurinţă. Comunica prin fluierături stridente.

Diavolul tasmanian – Ţipetele sale ce îţi face parul măciucă, culoarea neagra şi temperamentul rău, toate acestea au determinat primii coloni europeni să-l numească Diavolul. Desi doar de mărimea unui caine mic, labele şi dinţii sai puternici ii permit să-şi devoreze în întregime prada – oase, piele cu totul. Puii sunt născuţi prin marsupiul deschis înspre spate al mamei şi se prind cu dinţii în primele 4 luni.

Tigrul – Masculul tigrului siberian sau Tigrul Amur, cu o lungime a corpului de peste 3 m şi cântărind peste 300 kg, este de departe cel mai mare şi cel mai puternic membru al familiei felinelor. Ca multe alte feline, tigrul îşi păstrează mâncarea, întorcându-se sa se hrănească din acelaşi cadavru zile la rand.

Topi – Găsită în Africa, specia Topi are o organizare sociala remarcabila, apărându-şi teritoriile împotriva tuturor intruşilor din turmele lor. Fiecare mascul are „terenul marcat,” un petic de pământ marcat de cărări bătute în picioare. Daca un alt mascul devine intrus, cei doi se aşează în genunchi şi se lupta cu coarnele.

Morsa – Sunt cunoscute doua specii: morsa atlantica – măsoară 3 m şi cântăreşte 1.200 kg; morsa din Pacific – este de 3,6 m şi cântăreşte 1.600 kg. Se hrănesc cu nevertebrate ca moluşte, echinoderme şi crustacee, consumând pana la 45 kg pe zi. Longevitatea lor este de 40 de ani. Nu sunt cunoscute ca răpitoare.

Porcul etiopian – Găsit în Africa, porcul etiopian se angajează în lupte rituale în care se avânta cu capul înainte, ciocnindu-şi capetele. Masculii cântăresc pana la 250 pound iar luptele intre ei pot fi violente şi sângeroase. Femelele au doar 4 ugere, limitând numărul puilor. Fiecare purceluş are propriul sfârc şi suge exclusiv numai din el. Chiar daca unul din purceluşi moare, ceilalţi nu sug din sfârcul devenit disponibil.

Cerbul de apa – În ciuda numelui sau, marele cerb acvatic nu este acvatic cu adevărat, ca sitatunga sau lopătarul. Mama îşi ascunde puiul timp de 3 săptămâni, întorcându-se de 4 ori pe zi pentru a-l alăpta.

Alăptarea durează doar 5 minute, timp în care mama curata piele viţeilor astfel încât sa nu rămână nici un miros care sa atragă răpitorii.

Gnu – Turmele de GNU sunt spectaculoase, numărând pana la 400.000 de animale. GNU au o abilitate unica de a mirosi ploaia de la distante foarte mari – cu primele rafale de ploaie turmele se mişca cu rapiditate într-un ritm susţinut spre zona ploioasa, uneori acoperind mai mult de 2.000 km. Merg şi aleargă în formaţie compacta, dar au tendinţa de a paste împrăştiate.

Balena – Exista vreo 80 de specii de balene, împărţite în balene cu dinţi şi balene cu colţi. Balena albastra este cel mai mare animal viu, cântărind pana la 160 de tone. Cel mai lung specimen a fost o femela de 33,58 m lungime. Durata lor de viaţă este de 30 – 80 de ani.

Lupul Ca răpitori recunoscuţi, lupii depind de prada lor: căprioare, elani, caribou, iar în alte parti în care e răspândit chiar bizoni ce cântăresc chiar 450 kg. Labele lor exercita de doua ori mai multa putere decât a unui caine domestic. Lupul este un animal social, trăind în general în aceeaşi haita ceea mai mare parte, daca nu chiar toată viaţa. Doar masculii şi femelele puternice se reproduc, orice tentativa din partea celorlalţi este pedepsita.

Yakul – Găsit în munţii Tibet-ului, masculii ajung la o lungime de 2,7 m cu o înălţime de 1,8 m, cântărind 545 kg. În ciuda imensităţii lor relative, sunt agili, sprinteni, căţărători siguri şi buni înotători străbătând gheţari şi vai de munte. Exista Yaci sălbatici şi yaci domesticiţi.

Zebra – Găsită în Africa, aceasta ruda apropiata a calului are trei specii: zebra Grevy, zebra Burchell şi zebra de munte. Pierderea habitatului şi vânătoarea le-au făcut vulnerabile, situaţie înrăutăţita de reproducerea lenta. Dungile zebrelor sunt unice fiecărui individ, cu cea mai mare variaţie în regiunea umerilor.

Pe o chifla de Big Mac sunt în jur de 178 seminţe de susan.

Daca mirosi banane şi mere verzi (fara sa le mănânci), slăbeşti mai uşor.

De fiecare data când lingi un timbru, consumi o zecime de calorie.

Daca pui boabe de struguri în cuptorul de microunde, acestea vor exploda.

Cea mai veche guma de mestecat datează de acum 9000 de ani.

Pe parcursul vieţii, un om înghite în timpul somnului în jur de opt păianjeni.

Cea mai întrebuinţata leguma din lume este ceapa.

Alunele constituie unul dintre ingredientele dinamitei.

Un pahar cu apa fierbinte îngheaţă mai repede în frigider decât unul cu apa rece.

În 1987, American Airlines a economisit 40.000 $ eliminând cate o măslină din fiecare salata servita celor care stăteau la bussines class.

Mel Blanc, „vocea” lui Bugs Bunny, este alergic la morcovi.

Măcăitul ratei nu produce ecou.

Un gândac de bucătărie poate trai câteva săptămâni decapitat, murind insa de foame.

Mai mult de 10.000 de păsări mor în fiecare an strivindu-se de geamurile clădirilor.

Limba Balenei Albastre cântăreşte mai mult decât un elefant.

Găinaţul produs de o găină pe parcursul vieţii poate genera suficienta energie pentru ca un bec de 100W la lumineze timp de 5 ore.

A existat o specie de cal care avea mărimea unei pisici de casa.

La naştere, crevetele este mascul, apoi, pe măsură ce creste, devine femela.

Un cameleon orb, este perfect capabil să-şi schimbe culoarea în concordanta cu mediul înconjurător.

Elefantul este singurul animal cu 4 genunchi şi toţi ursii polari sunt stângaci.

În Florida, este interzis sa arunci ceva, dintr-o maşină în mişcare, exceptând apa şi găinile vii.

Leul este singura felina mare care poate toarce.

Pestii de apa sărată beau apa, iar cei de apa dulce nu.

Durata de viaţă a unei papile gustative este de 10 zile.

Bărbaţii au de şase ori mai multe şanse sa fie loviţi de fulger decât femeile.

Este anatomic imposibil să-ţi lingi cotul. Cu toate aceste, 75% din cei ce afla încearcă sa atingă cotul cu limba.

În topul obiectelor cu care se îneacă americanii, scobitoarea este pe primul loc.

Sângele homarului este albastru deschis.

Porcii nu pot sa se uite în sus. Spre cer.


Yüklə 0,51 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin