Acţiuni privind actele de stare civilă



Yüklə 31,95 Kb.
tarix30.01.2018
ölçüsü31,95 Kb.
#42041

Acţiuni privind actele de stare civilă




Sediul materiei:

  • Art. 100-101 C. civ.

  • Art. 57 şi 59 Legea nr. 119/1996

  • Art. 148-151 C. proc. civ.

  • Art. 192 C. proc. civ.

  • Art. 194-195 C. proc. civ.



Instanţa 1 …..

Domnule Preşedinte,

Subsemnatul2(nume ....., prenume .....), cu domiciliul în ....., având codul numeric personal ....., cu domiciliul procesual ales3 pentru comunicarea actelor de procedură la numitul (nume ....., prenume .....), cu domiciliul în....., având următoarele date de contact4, personal/prin mandatar/prin reprezentant legal/prin reprezentant judiciar (nume ....., prenume .....)/reprezentat prin avocat (nume ....., prenume .....), cu sediul profesional în ....., având următoarele date de contact5 .....

sau


Subscrisa6 (denumirea .....), cu sediul în ....., cu sediul procesual ales7 pentru comunicarea actelor de procedură la numitul (nume ....., prenume .....), cu domiciliul în ....., având următoarele date de contact8 prin reprezentant9 (nume ....., prenume .....)/prin consilier juridic (nume ....., prenume .../prin avocat (nume ....., prenume .....), cu sediul profesional în ....., având următoarele date de contact10 .....

în contradictoriu cu pârâtul11(denumirea.....), cu sediul în ....., prin reprezentant12 (nume ....., prenume .....), formulăm

CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATĂ

prin care solicităm instanţei obligarea pârâtului la anularea/completarea/modificarea actului de stare civilă reprezentat de13, ....., precum şi înscrierea acestei anulări/completări/modificări prin menţiune pe actul de stare civilă corespunzător14.


În fapt, arătăm că15 .....

Faţă de cele mai sus expuse, solicităm admiterea prezentei acţiuni.



În drept, ne întemeiem cererea pe dispoziţiile art. 57 şi 59 din Legea nr. 119/1996 şi art. 100-101 din C. civ.

În dovedire, solicităm încuviinţarea probei cu înscrisuri…..

În cadrul probei cu înscrisuri, depunem următoarele înscrisuri16 ....., în copii certificate pentru conformitate cu originalul, în17 ....exemplare.

Solicităm judecarea cauzei, în lipsă18, în conformitate cu art. 411 alin.(1) pct.2) din C. proc. civ.

Depunem prezenta cerere de chemare în judecată, în19 .....exemplare.

Anexăm dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de 20 lei20 şi procura în original/copie legalizată/împuternicirea avocaţială/delegaţia de reprezentare21.


Data, Semnătura22,

Domnului Preşedinte al Judecătoriei

1Potrivit art. 57 alin. (2) din Legea nr. 119/1996, instanţa competentă este judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul reclamantul. Dacă cererea este formulată de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate sau de străini, competenţa aparţine Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti. Cauza se soluţionează cu participarea procurorului.

2Menţiunile se referă la reclamantul persoana fizică, care justifică un interes.

3Menţiunea nu este obligatorie, însă trebuie să fie indicată, în cazul în care, reclamantul doreşte comunicarea actelor de procedură la alt domiciliu, decât cel indicat.

4Menţiunea este facultativă, în conformitate cu art. 148 din C. proc. civ. Se pot indica: adresa electronică/numărul de telefon/ numărul de fax şi alte asemenea.

5Menţiunea este facultativă, în conformitate cu art. 148 din C. proc. civ. Se pot indica: adresa electronică/numărul de telefon/ numărul de fax şi alte asemenea.

6Menţiunile se referă la persoana juridică. Calitatea de reclamant aparţine structurilor de stare civilă din cadrul serviciilor publice comunitare locale sau judeţene de evidenţă a persoanelor ori parchetului, conform art. 57 alin. (2) din Legea nr. 119/1996.

7Menţiunea nu este obligatorie, însă trebuie să fie indicată, în cazul în care, reclamantul doreşte comunicarea actelor de procedură la alt sediu, decât cel indicat.

8Menţiunea este facultativă, în conformitate cu art. 148 din C. proc. civ. Se pot indica: adresa electronică/numărul de telefon/ numărul de fax şi alte asemenea.

9Se va indica reprezentantul legal al instituţiei reclamante.

10Menţiunea este facultativă, în conformitate cu art. 148 din C. proc. civ. Se pot indica: adresa electronică/numărul de telefon/ numărul de fax şi alte asemenea.

11Calitatea de pârât aparţine autorităţii administraţiei publice locale/judeţene competente care a efectuat înregistrarea menţiunii cu privire la care se solicită anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civilă.

12Se va indica reprezentantul legal al pârâtului.

13Se va indica actul de stare civilă la care se face referire. A se vedea şi prevederile art. 99 alin. (2) C. civ. Pe de altă parte, rectificarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe marginea acestora, se poate face numai în temeiul dispoziţiei primarului de la primăria care are în păstrare actul de stare civilă, potrivit art. art. 100 alin. (2) din C. civ.

14Se au în vedere dispoziţiile art. 59 din Legea nr. 119/1996.

15În funcţie de obiectul cererii, se vor dezvolta motivele cererii, precizându-se, în primul rând, în ce constau înregistrările de stare civilă ce se cer a fi anulate/completate/modificate.

16Se vor enumera înscrisurile depuse (obligatoriu extrasul actului de stare civilă, rezultatul verificărilor efectuate de serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor), cu menţionarea elementelor pentru identificare.

17Înscrisurile se vor depune în atâtea exemplare câte părţi sunt şi unul pentru instanţă, în conformitate cu art.149-150 din C. proc. civ. În cazul în care părţile au un reprezentant comun sau partea figurează în mai multe calităţi, se vor depune într-un singur exemplar pentru comunicare şi unul pentru instanţă.

18Menţiunea este facultativă şi depinde de poziţia reclamantului. Se va indica numai dacă reclamantul nu doreşte să se prezinte la fiecare termen de judecată.

19Cererea de chemare în judecată va fi depusă, în conformitate cu art. 149 din C. proc. civ., în atâtea exemplare câţi pârâţi sunt şi un exemplar pentru instanţă. Dacă pârâţi au un reprezentant comun sau partea figurează în mai multe calităţi, se poate depune un singur exemplar pentru pârâţi.

20Taxa de timbru este stabilită în conformitate cu dispoziţiile art. 27 din O.U.G. nr. 80/2013.

21Se va depune atunci când cererea este formulată prin reprezentant/avocat/consilier juridic.

22Semnătura de pe cererea de chemare în judecată trebuie să fie olografă (scrisă de mână).

Yüklə 31,95 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin