Administratia bazinala de apa jiu



Yüklə 59,58 Kb.
tarix30.12.2018
ölçüsü59,58 Kb.
#88482



ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ

APELE ROMÂNE



ADMINISTRATIA BAZINALA DE APA JIU






Cod-F-PC-4



REVISTA PRESEI

06/02/2012


Contents





Contents 2

Ninsoarea blochează şcolile 3

Ninsoare de coşmar în Dolj 4

Gheaţă pe lacul de acumulare de la Orşova 6

Gheaţă pe lacul de acumulare de la Orşova 7

Doljul, sub nămeţi 8

Cod galben de ninsori şi viscol 10

Actualitate / Codul galben rămâne în vigoare. În Oltenia va predomina ninsoarea 11

Râurile române sunt în continuă scădere 12

Codul galben rămâne în vigoare. În Oltenia va predomina ninsoarea 13

Codul portocaliu atinge intensitate maximă astăzi, după ora 14.00. În prezent, 250 de localități sunt afectate de ninsoare şi viscol 14

Codul portacoliu, emis pentru Bucureşti şi 19 judeţe, va atinge intensitate maximă astăzi 14




Ninsoarea blochează şcolile


(Cuvantul Libertatii – Actualitate-Carmen Rusan -6 februarie 2012)
Condiţiile meteorologice din ultimele ore pot afecta şi astăzi procesul instructiv-educativ din judeţul Dolj. S-a anunţat cod portocaliu de ninsoare, iar în aceste condiţii inspectorii şcolari se aşteaptă ca în judeţ să existe unităţi de învăţământ în care să nu se desfăşoare activitatea.

Ieri, la orele prânzului, se preconiza că zece şcoli ar putea rămâne astăzi închise, în general fiind vorba de cele din satele mici. „Nu avem o listă exactă. Situaţia se poate schimba de la o oră la alta. Totul depinde de cât ninge. Dacă ninge abundent toată noaptea va fi foarte multă zăpadă şi greu de mers. Noi sperăm să nu se întâmple aşa şi drumurile să rămână în continuare practicabile ”, a precizat inspectorul şcolar general, Mihaela Moţăţeanu.Tot din cauza ninsorii şi vineri au fost trei unităţi de învăţământ care au suspendat cursurile. Este vorba de structuri din comunele Drănic, Vela şi Izvoare. Potrivit reglementărilor din domeniul educaţiei, în cazuri deosebite -calamităţi naturale, temperaturi extreme -, inspectoratele şcolare judeţene iau deciziile care se impun privind funcţionarea unităţilor de învăţământ, în conformitate cu situaţiile raportate de către şcoli, iar cursurile neefectuate vor fi recuperate conform unui grafic stabilit de către conducerile şcolilor


Ninsoare de coşmar în Dolj


(Cuvantul Libertatii – Actualitate -Carmen Zuican -4 februarie 2012)
Ninsoarea face, din nou, din traficul rutier un coşmar în Craiova, dar şi în judeţ. Dacă o bună parte din ziua de ieri s-a circulat pe toate drumurile din judeţ, însă în condiţii grele, în jurul orei 16.00 au început să apară problemele, fiind închis temporar DJ 542 Amărăştii de Jos – Dăbuleni. Pentru că se aşteaptau ca situaţia să se înrăutăţească din cauza viscolului, reprezentanţii IPJ Dolj au dispus instituirea a 19 filtre de Poliţie la ieşirile din oraşe şi la limitele de judeţ, dacă va fi nevoie, oamenii legii urmând să închidă circulaţia, astfel încât să se evite blocarea unor autoturisme în trafic. Poliţiştii recomandă ca, în cazul în care este neapărată nevoie să vă deplasaţi în afara judeţului, să vă informaţi despre starea traseului ales la numărul 021.9360.
Din nou s-a circulat cu mare greutate atât prin Craiova, cât şi pe drumurile din judeţ, din cauza ninsorii. Asta până după-amiaza, în jurul orei 16.00, când autorităţile au fost nevoite să închidă temporar DJ 542 Amărăştii de Jos –Ocolna – Dăbuleni, din cauza viscolului şi a vizibilităţii reduse. Pentru că se aşteaptă la ce e mai rău, avertizarea de ninsoare şi viscol fiind valabilă până duminică, poliţiştii au fost scoşi în stradă, fiind constituite 19 filtre fixe, la ieşirile din Craiova şi din celelalte oraşe, dar şi la limitele de judeţ, unde oamenii legii monitorizează traficul rutier, asigură fluidizarea, verifică dacă autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru iarnă şi oferă informaţii despre starea drumului.

Ieri poliţiştii îngheţau pe DE 70, în Işalniţa, pe DN 65 în Pieleşti, la limita cu judeţul Olt, în zona hipermarket-urilor Selgros, Metro, dar şi pe DN 65 C, la ieşirea către Şimnic şi pe DN 55, la ieşirea din Craiova către Bechet, respectiv DN 56, ieşirea din Craiova către Calafat. Pentru că temperaturile s-au menţinut foarte scăzute, poliţiştii nevoiţi să-şi facă datoria în aceste puncte neavând prea multe soluţii pentru a se dezmorţi, au primit câte o cană de ceai cald. “Bun şi ăsta. Ce să facem, ne mai încălzeşte puţin. Că pe vremea asta nu e uşor…”, a spus unul dintre poliţiştii de la filtrul de pe DN 65 C. Pentru a se mai încălzi, poliţiştii au şi oprit pentru verificări câteva autoturisme, prima privire fiind aruncată către anvelope. Toţi şoferii erau însă echipaţi corespunzător, de frica ninsorii care nu mai conteneşte. Unii dintre ei chiar au oprit să întrebe de stare drumului, dacă este închis sau pot să-şi continue deplasarea.

Mai multă agitaţie era în zona hipermarket-ului Metro, unde un alt echipaj de poliţişti s-a bucurat la vederea ceaiului cald. Erau poliţişti de la Secţia 3 Poliţie Craiova, care au spus că stau în schimburi în filtru, ca să nu îngheţe de frig.

“Avem 19 filtre fixe în tot judeţul şi alte 5 echipaje mobile care patrulează între acestea, în permanenţă, asta pe lângă echipajele pe care le avem în Craiova. Poliţiştii din aceste puncte au misiunea să ofere informaţii participanţilor la traficul rutier despre starea drumului către care se îndreaptă, să verifice dacă şoferii sunt echipaţi corespunzător pentru iarnă, iar la nevoie, chiar să interzică accesul pe drumuri blocate de nămeţi. Vrem ca oamenii să înţeleagă că măsurile luate sunt pentru siguranţa lor”, ne-a declarat comisar-şef Stelian Nicolăescu, şeful Serviciului Rutier Dolj.


021.9360 – informaţii despre starea drumurilor din ţară

Principala recomandare a poliţiştilor este să nu plecaţi la drum în aceste zile. Dacă însă deplasarea este absolut necesară, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să respecte cu maximă stricteţe regulile de circulaţie. În plus, trebuie să vă informaţi asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată. La Comandamentul Central de Iarnă, la numărul de telefon 021.9360, puteţi obţine informaţii legate de traseul pe care urmează să-l parcurgeţi, precum şi starea acestuia. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire. Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului. De asemenea, este bine vă aveţi la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri. Asiguraţi-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiţi în caz de urgenţă, apelând cu mult calm numărul de urgenţă: 112, precum şi un încărcător/baterie de rezervă. În cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, respectaţi indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale aflaţi în zonele afectate de zăpadă, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a ambulanţelor. Pentru a nu risca să rămâneţi înzăpeziţi, vă sfătuim să nu părăsiţi localităţile de domiciliu, iar dacă sunteţi surpinşi în trafic întrerupeţi călătoria şi adăpostiţi-vă în cea mai apropiată localitate. La staţionarea autovehiculului, folosiţi motorul pentru încălzire în reprize, asiguraţi eliberarea tobei de eşapament precum şi a ventilaţiei, iar semnalizarea autovehiculului efectuaţi-o cu poziţia sau lumina de la plafonieră.

În plus, până ce condiţiile meteo-rutiere vor permite examinarea candidaţilor, la nivelul judeţului Dolj proba practică de obţinere a permisului de conducere auto a fost suspendată.

Gheaţă pe lacul de acumulare de la Orşova


(Gazeta de Sud -Gorj si Mehedinti - Alin GHICIULESCU-6 feb 2012)
Aproximativ 60 la sută din suprafaţa Dunării este îngheţată în judeţul Mehedinţi. Nivelul apei a scăzut cu 30 cm în ultimele 24 de ore. Cea mai gravă situaţie se înregistrează în zona Portului Orşova, unde stratul de gheaţă măsoară aproape zece centimetri pe o suprafaţă destul de mare.
Autorităţile spun că, deocamdată, nu sunt probleme, iar navigaţia se desfăşoară în condiţii normale ziua, însă dacă temperaturile scăzute se vor menţine şi în zilele următoare, situaţia s-ar putea înrăutăţi.
Orşovenii spun că nu au mai văzut lacul de acumulare îngheţat de aproape 20 de ani.
„Peisajul este foarte frumos. Dacă mergi pe faleză, ai o privelişte deosebită, însă nu am mai văzut Dunărea îngheţată de vreo 20 de ani“, a spus un orşovean.
Autorităţile au luat deja măsuri, iar pe timpul nopţii se va impune interdicţia circulaţiei navelor.
Dacă temperaturile vor continua să scadă, autorităţile fluviale vor bloca definitiv circulaţia navelor.

Gheaţă pe lacul de acumulare de la Orşova


(Gazeta de Sud -Gorj si Mehedinti - Alin GHICIULESCU-6 feb.2012)

Aproximativ 60 la sută din suprafaţa Dunării este îngheţată în judeţul Mehedinţi. Nivelul apei a scăzut cu 30 cm în ultimele 24 de ore. Cea mai gravă situaţie se înregistrează în zona Portului Orşova, unde stratul de gheaţă măsoară aproape zece centimetri pe o suprafaţă destul de mare.


Autorităţile spun că, deocamdată, nu sunt probleme, iar navigaţia se desfăşoară în condiţii normale ziua, însă dacă temperaturile scăzute se vor menţine şi în zilele următoare, situaţia s-ar putea înrăutăţi.
Orşovenii spun că nu au mai văzut lacul de acumulare îngheţat de aproape 20 de ani.
„Peisajul este foarte frumos. Dacă mergi pe faleză, ai o privelişte deosebită, însă nu am mai văzut Dunărea îngheţată de vreo 20 de ani“, a spus un orşovean.
Autorităţile au luat deja măsuri, iar pe timpul nopţii se va impune interdicţia circulaţiei navelor.
Dacă temperaturile vor continua să scadă, autorităţile fluviale vor bloca definitiv circulaţia navelor.

Doljul, sub nămeţi


(Gazeta de Sud -Eveniment - Valentin TUDOR, Aldezir MARIN-4 feb 2012)


Pe mai multe drumuri naţionale de intrare şi ieşire din Craiova s-a circulat cu dificultate vineri seară din cauza viscolului care a împrăştiat zăpada. În Craiova, vremea rea şi defectarea unui sfert din utilajele de deszăpezire au îngreunat circulaţia şi pe străzile principale. Autorităţile îi sfătuiesc pe oameni să lase autoturismele personale acasă.

Deszăpezirea din Craiova a început vineri cu o veste proastă. Primarul Antonie Solomon a anunţat de dimineaţă că 11 dintre cele 44 de utilaje cu care se acţiona pentru deszăpezire s-au defectat. Utilajele defecte aparţin toate firmei Delta Acm ‘93. Chiar şi cu parcul decimat, primăria a încercat să cureţe străzile din oraş, dar zăpada care a căzut încontinuu a îngreunat foarte mult traficul rutier. „Se acţionează în Craiova cu 40 şi 60 de utilaje, în funcţie de necesar. Se împrăştie material antiderapant. Avem şi clorură de calciu cu care să dăm pe şosele să nu se formeze gheaţă în situaţia în care va ploua. Ne cerem scuze cetăţenilor pentru disconfortul creat, dar facem tot posibilul pentru a deszăpezi oraşul, având ca prioritate bulevardele şi străzile principale, dar şi căile de acces către şcoli şi spitale. Fac totodată un apel către cetăţeni să-şi lase maşinile acasă şi să circule cu transportul în comun pentru a nu îngreuna activitatea utilajelor de deszăpezire“, a declarat vineri directorul SC Salubritate SRL, Flavius Sirop. Conştient şi el de situaţia dificilă, primarul Antonie Solomon a lăudat activitatea muncitorilor. „Eu nu pot să le reproşez nimic, au muncit ca nişte eroi. La anu’, dacă mai sunt pe aici, aş prefera să fiu mai atent la ce înseamnă utilaje de deszăpezire, adică nu doar să existe ca număr, ci să fie şi bune. Vreau să le transmit craiovenilor să meargă cu mijloacele de transport în comun, cu taxiul, dar mai puţin cu maşinile personale“, a spus Solomon.



Filtre la ieşirile din Craiova

Trafic dificil a fost şi pe drumurile naţionale. Pentru a încerca să reducă numărul autovehiculelor care ar putea fi surprinse de condiţiile meteo, zeci de poliţişti doljeni au fluidizat circulaţia rutieră, care se desfăşura în condiţii de iarnă, şi le-au oferit şoferilor ultimele informaţii în legătură cu starea drumurilor. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, vineri au fost constituite 19 filtre fixe la toate ieşirile din Craiova şi pe principalele drumuri naţionale care traversează judeţul Dolj.


Echipaje ale poliţiştilor au putut fi întâlnite pe DE 70, în comuna Işalniţa, pe DN 65, la limita cu judeţul Olt, în zona hipermarketurilor Selgros, Metro, dar şi pe DN 65 C, la ieşirea către Şimnic, şi pe DN 55, la ieşirea din Craiova către Bechet, respectiv DN 56, ieşirea din Craiova către Calafat.
Oamenii legii au monitorizat traficul rutier, au asigurat fluidizarea traficului şi au verificat dacă autovehiculele sunt echipate pentru iarnă.
Ofiţerii de la Rutieră au precizat că s-a ţinut permanent legătura cu colegii din judeţele învecinate, astfel încât, atunci când se închidea circulaţia, să-i poată sfătui pe şoferi să-şi amâne deplasarea.
Misiunea poliţiştilor a fost uşurată chiar de şoferi, care opreau şi întrebau care este starea drumului şi dacă pot merge mai departe.
Reprezentanţii IPJ Dolj au ţinut să precizeze că şoferii care nu respectă interdicţiile temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum se pot alege cu permisul suspendat şi cu o amendă între 420 şi 560 de lei.

Verificări în teren

Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, şi şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Constantin Nicolescu, au verificat vineri circulaţia pe drumurile naţionale, la ieşirea din Craiova. În urma inspecţiei, poliţia urma să decidă dacă vreun drum va fi închis circulaţiei, mai ales după ce ministrul transporturilor, Anca Boagiu, anunţase joi seară că drumul naţional Craiova - Calafat ar putea fi închis dacă vântul va viscoli zăpada. Deşi a nins toată ziua, iar de la ora zece dimineaţa ritmul s-a înteţit, vineri la prânz s-a putut circula, ce-i drept, cu greutate, pe drumurile naţionale, judeţene şi în Craiova. Pe drumul Craiova - Filiaşi, în dreptul localităţii Işalniţa, un utilaj de deszăpezire a curăţat vineri o porţiune de pe marginea drumului unde să poată trage tirurile neechipate corespunzător. „Aici s-a deszăpezit şi s-a creat o parcare pentru tirurile pe care poliţiştii le opresc în trafic pentru că nu sunt echipate corespunzător pentru condiţiile de trafic“, a declarat prefectul Giugea. După o oră de la constatarea din teren, un comunicat al Companiei Naţionale de Drumuri anunţa că mai multe drumuri naţionale din Dolj au fost închise circulaţiei din cauza intensificării viscolului, iar spre seară traficul s-a reluat.



Sfaturi de vreme rea

Ţinând cont de avertizarea meteorologică de cod galben de ninsori, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj le recomandă cetăţenilor să evite plecarea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică. Dacă totuşi o fac, sunt sfătuiţi să-şi echipeze corespunzător maşinile, iar înainte de plecare să verifice sistemul de încălzire, să aibă rezervorul plin şi să aibă în maşină pături, apă şi alimente neperisabile. În cazul în care rămân blocaţi în trafic din cauza viscolului, cetăţenii sunt sfătuiţi să anunţe acest lucru la 112, indicând cât mai exact locul în care au rămas blocaţi. Şoferii şi pasagerii trebuie să rămână în autoturism până la sosirea echipelor de intervenţie. Aceştia nu trebuie să părăsească autoturismul dacă în apropiere nu există o clădire în care se pot adăposti. Până la sosirea echipajelor de intervenţie, motorul maşinii trebuie pornit zece minute la fiecare oră, iar când motorul funcţionează, trebuie deschis puţin un geam pentru a nu inhala monoxid de carbon. Pe timp de noapte, trebuie pornită lumina în interiorul maşinii pentru ca echipele de salvare să o poată localiza cât mai uşor.


Cod galben de ninsori şi viscol


(Gazeta de Sud -Gorj si Mehedinti - Alin GHICIULESCU- 4 feb 2012)

Judeţul Mehedinţi a intrat sub avertizare meteo de cod galben de ninsori și viscol de vineri până duminică la ora 20.00. În mai multe zone ale judeţului a nins în noaptea de joi spre vineri, iar pe Drumul European 70 stratul de omăt măsura şi 20 de centimetri. Drumarii au fost depăşiţi de situaţie pentru că ningea abundent, iar utilajele nu au făcut faţă noului strat depus, pentru că zăpada înlăturată de pe drum se depunea imediat înapoi pe carosabil. Zăpada și viscolul au făcut şi prima victimă. Un şofer bulgar care se afla la volanul unui tir a pierdut controlul direcției pe Dealul Balota de pe DE 70 şi s-a oprit în pădurea din zonă. Tirul a rămas suspendat, iar şoferul a ajuns la spital cu un traumatism cranian. „Era în faţa mea. L-am văzut când a pierdut controlul volanului, a făcut balans în curbă şi nu a mai avut ce să facă. A aterizat direct în pădure. Era lovit la cap“, a spus un martor. Autorităţile locale au scos pe străzi toate utilajele de deszăpezire, însă nu se putea ajunge la destinaţie fără maşini de teren şi lanţuri.


Actualitate / Codul galben rămâne în vigoare. În Oltenia va predomina ninsoarea


(Jurnalul Olteniei – Dolj -Radu Ştefan-4 februarie 2012 )

Meteorologii anunţă că în acest weekend va ninge în cantităţi considerabile, precipitaţiile urmând a se opri duminică seară.

În sudul ţării vremea va fi închisă, cu precipitaţii variate şi cu vânt de 50-60 km/h, în zona Olteniei predominând ninsoarea. Faţă de zilele precedente, se va înregistra o creştere a temperaturilor, anunţate de Administraţia Naţională de Meteorologie pozitive peste tot. Vremea va fi instabilă şi duminică, iar în sud şi sud-vest vor cădea ploi şi se vor menţine condiţiile de polei. Luni va ninge în cea mai mare parte a Olteniei, iar vântul va rămâne turbulent.


Râurile române sunt în continuă scădere


(Jurnalul Olteniei – Dolj- Actualitate -Ada Lateș-3 februarie 2012 )

Debitele foarte multor râuri au fost în scădere în ultima perioadă,  majoritatea afându-se sub mediile multianuale lunare. De asemenea, debitul Dunării la intrarea în țară, la Baziaș, a fost în continuă scădere.

Conform datelor emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, zilele geroase și ninsoare abundență dau bătăi de cap și apelor de pe teritoriul țării noastre. Singurele râuri ale căror debite au fost staționare în această perioadă sunt: Crișul Alb, Barcău, Caraș, Nera, Cerna, Jiul superior, Oltul mijlociu și inferior, Vedea, Argeș și râurile din Dobrogea. Cele ale căror debite se află sub media multianuală lunară sunt: Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Vedea, Ialomița, Râmnicu Sărat și Bârlad, cursul inferior al Lăpușului, cursul inferior al Timișului, pe Caraș, Cerna, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Oltului, bazinul superior al Argeșului. Râurile pe care predomină pod de gheață sunt cele din bazinele hidrografice: Iza, Mara, Tur, Someș, Crasna, Barcău, bazinele superiore ale Crișului Repede, Crișului Alb, Mureșului, pe Arieș, Tânave, Timiș, Moravița și pe majoritatea râurilor din sudul și estul  țării.

“La nivelul Administrației Bazinale de Apă Jiu formațiunile de gheață (gheață la mal și pod de gheață) s-au menținut fără modificări importante și sunt prezente pe majoritatea cursurilor de apă din bazin. La această dată predomină podul de gheață și gheață la mal pe râuri, la următoarele stații hidrometrice:  gheață la mal: Lonea (Jiu de Est) (HD), Sadu Telesti (GJ), Brosteni, Corcova, Closani, Brebina, Baia  de Arama, Tarnita, Tarmigani, Cujmir (MH), Albesti, Afumati (DJ);  pod de gheață compact peste tot:  Buta, Lazaru (HD), Negoiești (DJ); pod de gheață compact: Jiu Amonte Rostovanu, Campu lui Neag, Maleia, Strambuta, Polatistea (HD), Stolojani, Tg-Carbunesti, Sacelu, Novaci (GJ), Sisesti (MH), Zăval, Scaiești, Breasta, Călugarei,  Dragoia, Goicea, Gabru, Fantanele (DJ); pod de gheață cu ochiuri: Barbateni, Livezeni, Taia, Jiet, Daranestii (HD), Turburea, Baia de Fier , Bustuchin, Pojaru (GJ), Fata Motrului, Corlatel (MH); pod de gheață cu îngrămădiri: Ciocadia (GJ); naboi : Sadu, Rovinari (GJ)”, a declarat Cosmin Călin, director al Administrației Bazinale de Apă Jiu.

Echipele Apelor Române supraveghează şi verifică continuu instalaţiile şi echipamentele  barajelor, precum şi prizele de alimentare cu apă pentru populatie, acestea fiind menţinute în perfectă stare de funcţionare, pe timp friguros.


Codul galben rămâne în vigoare. În Oltenia va predomina ninsoarea


(Jurnalul Olteniei Actualitate -Radu Ştefan-4 februarie 2012)

Meteorologii anunţă că în acest weekend va ninge în cantităţi considerabile, precipitaţiile urmând a se opri duminică seară.

În sudul ţării vremea va fi închisă, cu precipitaţii variate şi cu vânt de 50-60 km/h, în zona Olteniei predominând ninsoarea. Faţă de zilele precedente, se va înregistra o creştere a temperaturilor, anunţate de Administraţia Naţională de Meteorologie pozitive peste tot. Vremea va fi instabilă şi duminică, iar în sud şi sud-vest vor cădea ploi şi se vor menţine condiţiile de polei. Luni va ninge în cea mai mare parte a Olteniei, iar vântul va rămâne turbulent.


Codul portocaliu atinge intensitate maximă astăzi, după ora 14.00. În prezent, 250 de localități sunt afectate de ninsoare şi viscol


(Adevarul de Seara – Actualitate -Răzvan Cârcu, Oana Racheleanu  -6 februarie 2012)

Codul portacoliu, emis pentru Bucureşti şi 19 judeţe, va atinge intensitate maximă astăzi


 

Peste 250 de localități din 16 județe sunt afectate din cauza ninsorii, viscolului și poleiului, a declarat, duminică seara, secretarul de Mihai Capră. Cele mai afectate județe sunt Vrancea, Buzău, Ialomița și Galați, acolo unde ninsorile și viscolul vor avea intensitate maximă astăzi, după ora 14.00.

UPDATE 07:45 Viteza vântului va fi astăzi de peste 70, 80 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă sub 50 de metri.

UPDATE 07:15 138 de localități din țară nu au curent electric.

UPDATE 07:05 Toată reţeaua de drumuri naţionale din judeţele Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Vrancea, Buzău, Călăraşi şi Tulcea este, la această oră, închisă. De asemenea, circulația este întreruptă pe Autostrada A2 București-Cernavodă, dar și pe alte 15 drumuri naționale.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează, de asemenea, că nu este permisă circulaţia pe DN2, DN3, DN4, de la ieşirea din Bucureşti, pe raza judeţului Ilfov, către judeţele Ialomiţa şi Călăraşi.

În afara drumurilor naţionale din judeţele amintite, la această oră (6:30) circulaţia este întreruptă, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, pe următoarele artere rutiere:

• Autostrada A2 Bucureşti - Cernavodă;

• DN 11A Oneşti (BC) - Adjud (VN) - Podu Turcului (BC) - Bârlad (VS); DN 1D Albesti-Paleologu (PH) - Urziceni (IL);

• DN 2G Bacău - Comăneşti; DN 2F Bacău - Vaslui; DN 28A Târgu Frumos - Paşcani (IS);

• DN 24C Rădăuţi-Prut (BT) - Vânători (IS); DN 15D Piatra Neamţ - Roman - Negreşti (VS); DN 24A Murgeni - Huşi (VS);

• DN 7C Curtea de Argeş - Piscu Negru (AG); între Piscu Negru şi Bâlea-Cascadă (SB) Transfăgărăşanul era deja închis, pe perioada iernii;

• DN 71 Sinaia (PH) - Moroeni (DB); DN 26 Murgeni (VS) - limită judeţ Galaţi; DN 1A Săcele - Cheia - Vălenii de Munte.

Pe DN 10 se poate circula de la intersecţia cu DN11 (Prejmer, jud. Braşov) până la Crasna (CV), de unde se aplică restricţia către judeţul Buzău.

Pe A1 Bucureşti - Piteşti se circulă în condiţii de iarnă.

Precizăm, totodată, că sunt impuse restricţii de circulaţie pentru traficul greu pe DN 1B Albeşti-Paleologu - limita cu judeţul Buzău, DN 1A Blejoi - Vălenii de Munte, 22C Cernavodă - Basarabi, 2A Constanţa - Hârşova şi DN3 Basarabi - Constanţa.

Codul portocaliu de ninsoare și viscol emis pentru București și alte 19 județe va atinge momentul de maximă intensitată astăzi, după ora 14.00 și va ține până miercuri, a declarat secretarul de stat în Ministerul Administrației și Internelor, Mihai Capră.

37 de localităţi sunt izolate din punct de vedere rutier şi feroviar

Potrivit acestuia, ieri, la ora 20.00, 138 de localităţi din 224 erau în continuare nealimentate cu energie electrică, 107 echipe ale operatorilor acţionând pe teren pentru remedierea avariilor.

Pentru a face fața fluxului mare de călători, în București numărul garniturilor de metrou a fost suplimentat.

Purtătorul de cuvânt la MAI, Marius Militaru, a declarat că 37 de localităţi sunt izolate din punct de vedere rutier şi feroviar, 203 sunt nealimentate total sau parţial cu energie electrică, în opt sunt disfuncţionalităţi la comunicarea fixă şi mobilă, iar în alte patru localităţi sunt dificultăţi în alimentarea cu apă, transmite Mediafax.



Frigul a ucis 36 de persoane

Militaru a precizat că din 26 ianuarie și până în prezent un număr de 34 de persoane au murit din cauza gerului, iar serviciile de ambulanţă au transportat în adăposturi 2.493 de persoane găsite pe stradă, din care 256 doar în ultimele 24 de ore.



Bilanțul ninsorilor la Iași: școli închise, străzi acoperite cu zăpadă, oameni cu mâini și picioare rupte FOTO

O parte din cei 34 de morți au fost persoane care nu aveau adăpost și pe care autoritățile n-au apucat să-i ducă într-un loc ferit de ninsoare și ger, iar cealaltă parte este reprezentată de oameni care, deși au fost duși în adăposturi, au plecat, iar apoi au găsit decedați, potrivit unei declarații făcute aseară de Raed Arafat la postul Antena 3.

Numărul morților se ridică la 36. Ultimele două victime, două persoane din cartierul bucureştean Dămăroaia, tată şi fiică, au decedat din cauza hipotermiei severe.

Aproximativ 13.000 de angajați MAI, pregătiți să intervină

Marius Militaru a mai spus că 12.692 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor sunt pregătiţi să intervină cu 2.209 autospeciale. Opt elicoptere MAI sunt pregătite de intervenţie, fiind înregistrate situaţii de urgenţă medicală la Tulcea şi Arad.

Declarația purtătorului de cuvânt a fost întărită de spusele secretarului de stat Mihai Capră, care a declarat că "centrul de criză funcţionează şi comunică cu toate instituţiile prefectului, suntem pregătiţi să intervenim în orice punct".

Codul portocaliu de ninsoare şi viscol a fost emis pentru Bucureşti şi judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi. Aici va ninge viscolit până miercuri dimineaţă, cu viteze ale vântului de 70 - 80 de kilometri pe oră, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri, atenţionează meteorologii. Alte 17 județe au primit avertizare cu cod galben.





Yüklə 59,58 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin