La finele lunii ianuarie 2016 Ministerul Economiei si-a propus pentru primele 100 zile de guvernare să implementeze un set de acțiuni şi iniţiative concrete, orientate spre stabilizarea situației economice și asigurarea condițiilor necesare pentru revenirea către finele anului 2016 pe un trend ascendent. Acțiunile implementate pe parcursul celor trei luni au țintit asigurarea implementării priorităților și obiectivelor stabilite în Programul de activitate al Guvernului, totodată o parte semnificativă a acestora constituind angajamente asumate în cadrul procesului de implementare a Acordului de Asociere și DCFTA.
Timp de 100 de zile echipa Ministerului Economiei s-a focusat pe implementarea cu maximă consecvență a acțiunilor Agendei, fiind în permanentă comunicare cu asociațiile de business și partenerii de dezvoltare. Astfel, din cele peste 80 de acțiuni proiectate pentru implementare în domeniile gestionate de Minister, au fost realizate 68 acțiuni sau circa 85% , iar 12 acțiuni fiind în proces de realizare.
Implementarea angajamentelor a fost influențată de un șir de factori endogeni și exogeni, cum ar fi constrîngerile de ordin financiar, disponibilitatea de cooperare a partenerilor de implementare interni și externi, caracterul transversal al politicilor promovate de minister, care necesită implicarea unui număr vast de actori și parți interesate, dar și necesitatea respectării tuturor procedurilor și termenilor stabiliți de cadrul normativ pentru procesul de creație legislativă.
În perioada vizată a fost dezvoltat şi perfecţionat cadrul de planificare strategică și cadrul legislativ-normativ aferent domeniilor de competență a Ministerului. În domeniul planificării au fost actualizate și completate prevederile a 7 documente de politici. Au fost elaborate și promovate 14 proiecte de legi, care țintesc implementarea unor reforme menite să orienteze procesele economice spre eficienţă, productivitate şi competitivitate. Toate proiectele au fost elaborate cu respectarea principiilor și normelor care asigură avansarea în procesul de transpunere a acquis-ului comunitar în legislația națională. De asemenea, toate inițiativele și proiectele de acte normative au fost elaborate în consultare permanentă cu mediul de afaceri și partenerii de dezvoltare.
Majoritatea acţiunilor realizate pe parcursul celor 100 zile de activitate constituie doar un prim pas în implementarea setului de reforme aflate pe agenda Ministerului Economiei pentru anul 2016, impactul implementării acestora urmînd a fi evaluat în perspectivă medie, iar pentru unele acţiuni rezultatele fiind sesizabile pe termen scurt.
-
REALIZĂRI:
-
Strategia națională de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor pentru anii 2016-2020 aprobată;
-
Planul de acțiuni pentru anii 2016-2018 pentru implementarea Strategiei reformei cadrului de reglementare a activității de întreprinzător aprobat;
-
Foaia de parcurs pentru ameliorarea competitivității Republicii Moldova actualizată;
-
Programul de dezvoltare strategică a MIEPO aprobat;
-
Legea cu privire la moratoriul asupra controalelor de stat în aplicare;
-
3 genuri de activitate excluse din lista celor licențiate;
-
100 poziţii excluse din Nomenclatorul actelor permisive;
-
Conceptul mecanismului de gestionare și eliberare a actelor permisive și a Planului de acțiuni pentru optimizarea actelor permisive și implementarea soluțiilor de ghișeu unic aprobat;
-
Creditul polonez în implementare;
-
Crearea a 2 noi Parcuri Industriale la Cahul și Strășeni aprobată;
-
Metodologia de analiză a impactului de reglementare (AIR) modificată;
-
Metodologia de estimare a costurilor administrative prin aplicarea Modelului Costului Standard aprobată;
-
Metodologia de evaluare a performanței autorităților în procesul de executare a funcțiilor de reglementare aprobată;
-
Noua procedură de obținere a autorizațiilor în comerț prin notificare aprobată;
-
Consiliul național pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională creat;
-
6 vizite de studiu a potențialilor investitori din Germania, SUA, Franța și Belgia organizate;
-
Subvenționarea a 45 companii în volum de 82,9 mii lei pentru participare la expozițiile ”Fabricat în Moldova”, ”Moldconstruct. Moldenergy” și ”Moldagrotech”.
INVESTIȚII ȘI COMPETITIVITATE
Acțiunile realizate întru ameliorarea mediului de afaceri și sporirea competitivității au vizat
dezvoltarea și actualizarea cadrului de planificare strategică prin aprobarea noii
Strategii naționale de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor pentru anii 2016-2020 și a noului Plan de acțiuni pentru anii 2016-2018 pentru implementarea Strategiei reformei cadrului de reglementare a activității de întreprinzător, actualizarea Foii de parcurs pentru ameliorarea competitivității Republicii Moldova.
Perfecționarea cadrului legislativ care asigură implementarea reformei regulatorii a țintit
diminuarea numărului actelor permisive, reformarea mecanismelor de efectuare a controalelor de stat, extinderea instrumentului de ”ghișeu unic” pentru autorizațiile în construcții și elaborarea mecanismului de ”notificare” în comerț.
În rezultatul implementării sistemului de notificare în comerț se estimează la circa 43,3 mil. lei economii realizare anual de către antreprenori. Totodată, eficientizarea procesului va reduce numărul de documente necesare obţinerii autorizaţiei, de la 7 la 1, reducerea numărului de controale de la 5 la 1 control. Toate procedurile vor fi realizate prin intermediul unui software specializat – „e-Comerț interior”, care va optimiza esențial procesul de inițiere a activității în comerț.
Optimizarea procesului de autorizare a lucrărilor de construcție va asigura reducerea costurilor și timpului necesar pentru autorizarea în domeniul lucrărilor de construcție inclusiv prin crearea resursei informaționale „e-Autorizări construcții”, care va permite realizarea funcțiilor ghișeului unic pentru autorizarea lucrărilor de construcție pe întreg teritoriul țării.
Principalele modificări operate în Legea nr.451-XV din 30.07.2001 privind reglementarea prin licențiere a activității de întreprinzător se referă la excluderea 3 activități economice de la regimul reglementării prin licențiere: i) activitatea burselor de mărfuri; ii) confecționarea și distrugerea ștampilelor; iii) activitatea de depozitare a cerealelor cu eliberarea certificatelor de depozit pentru cereale.
O realizare importantă vizează activităţile dedicate procesului de eficientizare a mecanismelor şi principiilor ce stau la baza controalelor de stat, prin instituirea moratoriului și stabilirea caracterului consultativ al controalelor, efectuate la întreprinderile mici şi mijlocii pe parcursul a 3 ani de la înființarea întreprinderilor în cauză. Noul mecanism are drept scop limitarea intervențiilor abuzive ale organelor de control faţă de persoanele fizice și juridice care desfășoară activitatea de întreprinzător. Totodată, pentru a nu pune în pericol viața, sănătatea, ordinea publică, securitatea economică și mediul ambiant, efectuarea controalelor a fost permisă doar în baza autorizațiilor eliberate organelor de control de către Ministerul Economiei.
A fost perfecţionată Metodologia de analiză a impactului de reglementare AIR a tuturor proiectelor de acte legislative cu impact asupra mediului de afaceri şi dezvoltat un mecanism simplificat de promovare a cadrului legal aferent implementării Acordului de Asociere şi DCFTA.
De asemenea, în premieră a fost aprobată noua Metodologie de estimare a costurilor administrative prin aplicarea Modelului Costului Standard, care stabilește modalitatea de estimare a costurilor administrative suportate de agenții economici ca rezultat al necesității respectării prevederilor reglementărilor din Republica Moldova și are scopul de a identifica și simplifica acele prevederi ale legislației care duc la costuri administrative majore.
În vederea diminuării poverii existente pentru mediul de afaceri, dar și pentru eficientizarea cheltuielilor și efortului în procesul de reglementare prin acte permisive și licențe, au fost aprobate modificări şi completări ale Legii nr.160 din 22.07.2011 privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător şi Legii nr.161 din 22.07.2011 privind implementarea ghişeului unic în desfăşurarea activităţii de întreprinzător. În calitate de prim pas în procesul de optimizare și revizuire a procesului de reglementare, circa 100 de acte permisive au fost excluse din cadrul Nomenclatorului actelor permisive. Au fost dezvoltate și detaliate principiile și mecanismele de reglementare prin acte permisive, care vor fi utilizate în cursul procesului de revizuire și de optimizare preconizat a fi realizat în continuare, precum și au fost instituite normele juridice necesare care vor permite fondarea și fortificarea ghișeului unic în calitate de platformă electronică cu fluxul necesar de documente în variantă electronică. Impactul implementării modificărilor propuse și a soluțiilor de tipul ghișeului unic a fost estimat la economii ce peste 60 mil. lei anual, obţinute în rezultatul reducerii costurilor administrative cu pînă la 46%. În acest sens, a fost aprobat Conceptul mecanismului de gestionare și eliberare a actelor permisive și a Planului de acțiuni pentru optimizarea actelor permisive și implementarea soluțiilor de ghișeu unic.
Un alt element inovator în cooperarea dintre mediul de afaceri şi autorităţi reprezintă Metodologia de evaluare a performanței autorităților în procesul de executare a funcțiilor de reglementare care stabileşte mecanismul unitar de evaluare anuală a performanței autorităților publice, în procesul de executare a funcțiilor de reglementare. Obiectivul de bază al mecanismului respectiv constă în aflarea percepției mediului de afaceri privind modul în care autoritățile publice reglementează activitățile economice, cît de prietenoase sînt acestea în procesul interacțiunii cu mediul de afaceri, cît de ușor întreprinderile înțeleg reglementările din domeniile respective, cît de ușor acestea se pot conforma, etc.
Contribuţia investiţiilor la creşterea competitivităţii întreprinderilor şi stimularea comerţului exterior, crearea de noi locuri de muncă au fost elementele de bază considerate în procesul elaborării politicilor și mecanismelor de atragere a investiţiilor.
În acest sens, în perioada vizată au fost elaborate un șir de modificări și completări la legislația aferentă reglementării activității parcurilor industriale și zonelor economice libere, în vederea consolidării și eficientizării mecanismelor de funcționare a platformelor respective, care vor fi promovate spre aprobare în perioada ulterioară. A fost aprobată Hotărîrea Guvernului cu privire la crearea Consiliului național pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, platformă prin intermediul căreia va fi facilitată intrarea investitorilor pe piață. Ulterior aprobării acesteia, va fi promovată pentru aprobare și Lista de proiecte investiționale naționale de dezvoltare prioritare.
Reformarea şi creşterea eficienţei instituţionale a MIEPO a fost demarată prin elaborarea proiectului Programului de Dezvoltare Instituțională al MIEPO, care propune revizuirea şi extinderea sarcinilor, modului de operare şi gamei de instrumente de implementare şi intervenţii utilizate, prin transformarea instituţiei în una dinamică, după modelul organizaţiilor similare din ţările Uniunii Europene.
Pentru atragerea investițiilor străine pe platformele industriale existente și dezvoltarea infrastructurii de afaceri noi, au fost aprobate deciziile de extindere a Parcului Industrial „CAAN” și creare a Parcului Industrial din Cahul. În rezultatul implementării proiectelor respective vor fi atrase investiții de peste 40 mil. Euro și create aproximativ 2400 locuri noi de muncă.
În această perioadă a fost creat cadrul instituțional și operațional aferent implementării creditului polonez. Astfel, au fost luate decizii privind finanțarea a 6 agenți economici în sumă totală de 14,1 mil. Euro, din care: circa 10,0 mil. Euro urmează a fi accesați din contul creditului de asistență și 4,1 mil. Euro contribuția proprie a beneficiarilor, și anume:
-
SRL „Euroforţa” va investi în procurarea utilajului modern şi construirea unei hale de ambalare la standarde europene, procurarea unei linii de sortare şi instalarea acestei în hala construită, precum și modernizarea a 8 camere frigorifice, volumul creditului acordat constituind 662 mii Euro;
-
SRL „AXEDUM” va investi în reutilarea abatorului, reconstrucția și utilarea halelor pentru creșterea puilor, volumul creditului acordat constituind 1,22 mil. Euro;
-
SRL „GVURA” va investi în construcția unei uzine performante de prelucrare și înghețare a fructelor, cu facilități de producție și de depozitare, asistența de credit oferită constituind 1,46 mil. Euro;
-
SRL „Sunworld” i-au fost oferite peste 4,1 mil. Euro pentru construcția unei fabrici de uscat legume;
-
SRL „Proterm Grup” i-au fost acordate 1,9 mil. Euro pentru construcția unei sere hidroponice;
-
SRL „Vergecom” circa 600 mii Euro, pentru realizarea unui abator și a unei halei la ferma de porci.
Prezentarea oportunităţilor investiţionale întreprinzătorilor străini, promovarea și facilitarea interacţiunii şi cooperării bilaterale au constituit obiectivele celor 6 vizite a investitorilor strategici, și anume:
-
„Fliegl” (Germania) a vizitat greenfield-uri și brownfield-uri din ZEL Cahul, Strășeni, Bălți, Giurgiulești, municipiul Chișinău, discutînd cu 6 potențiali furnizori de componente și structuri metalice pentru remorci;
-
„Coroplast” (Germania) a vizitat greenfield-ul din Căușeni, discutînd cu companii de construcții, prestare servicii juridice și APL Căușeni;
-
„Stavelse Metaalbouw” (Belgia) a vizitat 9 companii din domeniu, ZEL Strășeni, PI Răut, exprimînd inters de subcontractare a 5 companii locale pentru diverse produse (structuri metalice, piese, cablaje speciale);
-
„Nexans Autoelektrik/ELEKTROKONTAKT” (Germania) a efectuat a treia vizită pentru identificarea halei de producere (Edineț și Cahul). Au vizitat 5 companii din domeniu, primăriile Soroca, Criuleni, Cantemir, Cahul, Leova, ZEL Strășeni, 3 locații brownfield;
-
„NorthHighland” (SUA) a efectuat a doua vizită în RM, pentru identificarea companiilor din domeniul IT în vederea dezvoltării soluțiilor pentru companii specializate în servicii financiare, avînd întrevederi cu 10 companii din sectorul IT;
-
„IGE-XAO Group” (Franța) a decis să deschidă o companie în Moldova cu obiectiv imediat de 20 de locuri de muncă, iar la următoarea etapă - 50 de locuri de muncă.
În perioada 03–07 februarie 2016
Ministerul Economiei a participat la organizarea ediţiei a XV-a a expoziţiei naţionale ”Fabricat în Moldova”, în cadrul căreia au fost organizate 16 evenimente și 3 forumuri bilaterale (moldo – român, moldo – ucrainean, moldo – belarus). Expoziția a fost vizitată de peste 40 mii de persoane, inclusiv din Grecia, Italia, Franța și Turcia, iar în rândul participanților au fost peste 267 agenți economici, din diferite ramuri ale economiei naţionale: industria alimentară, ramura vitivinicolă, industria mobilei, industria uşoară, utilaje, tehnică şi aparataje, instituţii de cercetări ştiinţifice,
meşteri populari, alte domenii. Au fost încheiate circa 50 de contracte de intenții și acorduri de colaborare între agenții economici autohtoni și reprezentanți din România, Belarus și Ucraina etc.
REALIZĂRI:
-
Legea privind întreprinderile mici și mijlocii (în redacție nouă) aprobată;
-
Programul de Dezvoltare Strategică a ODIMM aprobat;
-
Program de susținere a antreprenoriatului feminin în zonele rurale elaborat;
-
Conceptul privind ”antreprenoriatul social” elaborat;
-
Conceptul privind adaptarea întreprinderilor mici și mijlocii la „economia verde” elaborat;
-
105 proiecte investiționale aprobate spre finanțare în cadrul Programului ”PARE 1+1”;
-
Zilele Business-ului Regional desfășurate în toate zonele țării.
SUSȚINEREA ÎNTREPRINDERILOR MICI ȘI MIJLOCII
O atenţie deosebită a fost acordată stimulării activității întreprinderilor mici și mijlocii la nivelul tuturor regiunilor țării.
În perioada vizată a fost aprobat proiectul de Lege privind întreprinderile mici și mijlocii în redacție nouă. Printre elementele inovatoare ale legii sunt: crearea unui Consiliu Consultativ, stipularea prevederilor ce țin de susținerea de stat în domeniul de cercetare-dezvoltare și inovare, formarea profesională, programe de stat și instrumente de susținere a dezvoltării IMM-urilor, precum și delimitarea exactă a responsabilităților și drepturilor tuturor factorilor implicați în elaborarea și implementarea politicilor și programelor de susținere a IMM-urilor.
În vederea ajustării cadrului strategic național în domeniul IMM-urilor la principiile europene în domeniul dezvoltării „economiei verzi” și promovarea dezvoltării durabile a IMM-urilor, au fost elaborate modificări și completări la prevederile Strategiei de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii pentru anii 2012-2020.
De asemenea, a fost elaborat proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative, care introduce în prevederile cadrului legislativ noțiunea de „antreprenoriat social” și reglementează lista activităților, condițiile de obținere a statutului respectiv, prevederea unor facilități fiscale, cît și modul de organizare și funcționare a Comisiei Naționale pentru Antreprenoriatul Social.
Pentru facilitarea procesului de abilitare economică a femeilor de pe întreg teritoriul țării a fost elaborat proiectul Programului de susținere a antreprenoriatului feminin în zonele rurale. Programul vine să completeze și a extinde suportul oferit prin intermediul programelor asociate și a proiectelor ce promovează antreprenoriatul, inclusiv în rîndul femeilor. Programul se concentrează, în primul rînd, pe asistenţa oferită femeilor la crearea şi administrarea eficientă a întreprinderii şi asigurarea cu suport financiar necesar pentru afaceri nou create şi în creştere. Costul implementării Programului se estimează la circa 51,5 mil. lei, în rezultat fiind susținute peste 400 întreprinderi create și gestionate de femei, în rezultat fiind create circa 800 locuri noi de muncă.
Pentru perioada de referință, Ministerul Economiei și-a propus să continue acordarea suportului financiar, inclusiv sub formă de granturi, oferit întreprinderilor mici şi mijlocii prin intermediul programelor de suport existente: PARE 1+1, PNAET, Fondul de Garantare a Creditelor. Însă, austeritatea bugetară nu a permis realizarea tuturor angajamentelor planificate în acest domeniu. Măsurile întreprinse au vizat asigurarea gestionării programelor respective, fără a acorda suport financiar. Astfel, în perioada de raportare, în vederea implementării Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1”, au fost:
-
105 cereri de finanţare nerambursabilă au fost acceptate spre finanţare;
-
încheiate contracte de finanţare nerambursabilă cu 136 beneficiari (31 de dosare, acceptate de Comitet în anul 2015) în sumă de 26,25 mil. lei, ceea ce va favoriza investiţii în economie de 79,97 mil. lei;
-
transferate granturi în sumă de circa 14,7 mil. lei, în rezultatul prezentării actelor justificative privind investiţiile efectuate;
-
recepționate 76 cereri de participare la Program.
A continuat procesul de
gestionare a Fondului de Garantare a Creditelor, în prezent acesta avînd în gestiune 115 garanţii financiare, care au permis debursarea împrumuturilor în sumă de cca 65,01 mil. lei şi, respectiv, implementarea proiectelor investiţionale în valoare cumulativă de 94,12 mil. lei. În anul 2016, au fost stinse 16 garanţii în sumă de 4,92 mil. lei.
Începînd cu 15 februarie, curent, a fost reluat procesul de înregistrare la cursurile de instruire antreprenorială, organizate în cadrul PNAET, pînă la moment fiind înregistrate peste 170 cereri de participare la Program.
Insuficiența resurselor financiare a tergiversat și implementarea acțiunilor de extindere a Reţelei Incubatoarelor de Afaceri din Moldova (RIAM), fiind blocate activitățile de proiectare a 2 incubatoare de afaceri noi în Cahul și Călărași și, respectiv, de identificare a unor locații noi. Cu toate acestea, activitățile desfășurate au fost orientate spre promovarea și mediatizarea rolului şi avantajelor unui Incubator de afaceri în cadrul unor evenimente organizate pe platforma RIAM la care au participat reprezentanţii primăriilor, ONG, consiliilor locale, mediului de afaceri, inclusiv potenţialii beneficiari ai serviciilor ce sunt/vor fi oferite de incubatoare.
Pe parcursul lunii aprilie a fost desfășurată ediția a doua a Zilelor Business-ului Regional, în acest context fiind organizate 3 evenimente care au întrunit reprezentanții ÎMM-urilor din 12 raioane din toate regiunile țării:
-
la 08.04.2016 la Orhei a fost organizată întrevederea cu autoritățile locale și mediul de afaceri din raioanele Orhei, Criuleni, Telenești, Ialoveni și Strășeni;
-
la 15.04.2016 la Edineț a avut loc întrevederea cu autoritățile locale și mediul de afaceri din raioanele Edineț, Ocnița, Briceni, Dondușeni și Rîșcani;
-
la 22.04.2016 la Hîncești a fost organizată întrevederea cu autoritățile locale și mediul de afaceri din raioanele Hîncești, Cimișlia, Leova, Basarabeasca și Nisporeni
Scopul campaniei a constat în consolidarea dialogului public cu mediul de afaceri din regiuni și APL-uri pentru identificarea nevoilor acestora în actualul context socio-economic pentru ulterioara elaborare a măsurilor de ameliorare. Totodată, primarii și antreprenorii au fost informați cu privire la oportunitățile și instrumentele pentru dezvoltarea afacerilor existente, fiind oferită consultanță privind modalitățile și posibilitățile de accesare a fondurilor externe.
-
REALIZĂRI:
-
Legea cu privire la standardizare adoptată;
-
Legea metrologiei adoptată;
-
Programul naţional de standardizare pentru anul 2016 aprobat;
-
Programul de perspectivă pentru anii 2016-2020 privind revizuirea documentelor normative din domeniul metrologiei aprobat;
-
Planul de achiziții de echipamente pentru dotarea instituțiilor din domeniul infrastructurii calității realizat;
-
1012 standarde europene și internaţionale aprobate ca standarde moldoveneşti;
-
2892 standarde naţionale conflictuale şi depăşite anulate;
-
3 intercomparări regionale în domeniile de măsurare a masei, densităţii lichidelor şi a transmitanţei spectrale regulate finalizate;
-
232 etalonări realizate;
-
Ziua mondială a protecției consumatorului desfășurată.
INFRASTRUCTURA CALITĂȚII ȘI PROTECȚIA CONSUMATORULUI
Armonizarea legislaţiei naţionale în domeniul infrastructurii calității, supravegherii pieței și protecției consumatorului cu legislaţia Uniunii Europene a constituit esenţa unui şir de acte legislative şi iniţiative elaborate și promovate în perioada de raportare, acestea constituind angajamente asumate în contextul implementării Acordului de asociere și DCFTA. Astfel, în perioada vizată:
- au fost adoptate modificări şi completări la Legea cu privire la standardizare, nr. 590-XIII din 22 septembrie 1995;
- a fost adoptată Legea metrologiei, armonizată cu legea model internaţională a Organizaţiei Internaţionale de Metrologie Legală;
- a fost elaborat proiectul de lege privind modificarea Legii privind activitatea de reglementare tehnică, nr.420-XVI din 22.12.2006, în vederea ajustării prevederilor acesteia la cerinţele şi practica europeană ce vizează libera circulaţiei a mărfurilor;
- a fost aprobat proiectul
legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.105-XV din 13.03.2003 privind protecţia consumatorilor.
De asemenea, în scopul armonizării cu legislaţia şi standardele europene şi internaţionale au fost aprobate principalele documente de planificare a activităților în domeniul standardizării și metrologiei, fiind aprobate Programul naţional de standardizare pentru anul 2016 și Programul de perspectivă pentru anii 2016-2020 privind revizuirea documentelor normative din domeniul metrologiei. Astfel, pentru anul 2016 conform Programului naţional de standardizare sînt preconizate pentru adoptare în calitate de standarde naţionale 3762 de standarde europene şi internaţionale.
Procesul de fuziune a sistemului naţional de standardizare cu cel european şi internaţional contribuie la eliminarea barierelor tehnice în calea comerţului şi facilitează accesul produselor naţionale pe pieţele externe. Astfel, în perioada de raportare au fost adoptate 1012 standarde europene (EN) şi internaţionale (ISO/CEI) în calitate de standarde naţionale, fiind depășită de două ori ținta stabilită pentru perioada de referință. De asemenea, au fost anulate 2892 standarde moldoveneşti conflictuale cu standardele europene.
În perioada vizată au fost realizate activitățile aferente implementării Planului de achiziții de echipamente pentru dotarea instituțiilor din domeniul infrastructurii calității, responsabile de implementarea angajamentelor DCFTA, fiind organizate 2 licitaţii publice și în baza examinării şi evaluării ofertelor prezentate în cadrul licitaţiei publice repetate a fost aprobată decizia de încheiere a contractelor cu agenţii economici selectaţi. Astfel, la 31 martie 2016 la Agenţia pentru Achiziţii Publice au fost înregistrate documentele licitaţiei publice nr. 132/16 din 21.03.2016.
În scopul demonstrării capabilităţilor de măsurare, laboratoarele din cadrul Institutului Naţional de Metrologie au participat la 3 intercomparări regionale în domeniile de măsurare a masei, a densităţii lichidelor şi a transmitanţei spectrale regulate şi la 3 intercomparări regionale în domeniile debitului de gaze, debitului lichide şi mărimi electrice în cadrul organizaţiei regionale de metrologie COOMET.
La solicitarea beneficiarilor au fost efectuate 232 etalonări cu eliberarea certificatelor de etalonare, astfel ținta stabilită pentru perioada de raportare fiind depășită de peste 2 ori. De asemenea, au fost efectuate 3 încercări ale mijloacelor de măsurare în scopul aprobării de model utilizate în domeniul de interes public (2 tipuri de aparate de cîntărit neautomate, spectrocolorimetru). Sînt în derulare încercări ale 5 tipuri de mijloace de măsurare în scopul aprobării de model (spectrofotometru de absorbţie atomică, contor de gaz cu membrană, 2 sisteme pentru măsurarea vitezei vehiculelor, aparat de cîntărit neautomate).
În perioada 14-18 martie 2016, Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor au organizat o serie de activităţi dedicate Zilei mondiale a drepturilor consumatorilor (15 martie 2016), şi anume:
-
Masa rotundă cu tematica ”Antibioticele din meniu”, la care au participat cca 30 de reprezentanţi ai autorităţilor de resort şi asociaţiilor obşteşti, precum şi agenţi economici;
-
Campania de informare cu tematica”Cunoaşteţi drepturile. Acţionează!”;
-
Au fost plasate pe pagina web a Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor 19 comunicate;
-
Au fost informaţi prin intermediul paginii web www.consumator.gov.md 59.089 mii de consumatori (vizualizări);
-
Au fost realizate 75 de vizite de consultanţă la care au luat parte 1 142 de participanţi;
-
Au fost acordate 13 interviuri la TV şi radio.
REALIZĂRI:
-
Legea cu privire la energia electrică adoptată în prima lectură;
-
Legea cu privire la gaze naturale adoptată în prima lectură;
-
Contractele noi de furnizare a energiei electrice semnate la 02.03.2016;
-
Acordul de Grant dintre Republica Moldova, SA CET-Nord și BERD semnat la 01.04.2016;
-
Studiul de fezabilitate privind interconectarea sistemelor electroenergetice ale Ucrainei şi Republicii Moldova la sistemul ENTSO-E finalizat;
-
Consultările publice pe marginea Studiului de fezabilitate Ungheni-Chișinău demarate;
-
Racord suplimentar între circuitele CET-1 și CET-2 construit;
-
226 proiecte în valoare totală de cca 502,37 mil. lei în domeniul EE aferente clădirilor publice monitorizate;
-
10 proiecte noi privind realizarea măsurilor de EE aferente clădirilor publice și 10 proiecte aferente sistemelor de iluminat public aprobate;
-
19 Programe și Planuri locale în domeniul eficienței energetice aprobate;
-
18 proiecte în domeniul EE și SER aprobate spre finanțare la FEE.
-
Prin intermediul Proiectului ”Energie și Biomasă”: - 4 centrale termice instalate în RDSud;
- 4 proiecte din RDNord elaborată documentația tehnică de execuție privind instalarea centralelor termice pe biomasă și a panourilor solare;
- 6 proiecte de încălzire a instituțiilor publice din RDCentru aprobate;
- 144 centrale termice pe biomasă monitorizate.
SECTORUL ENERGETIC
În domeniul energetic, principalele acțiuni au vizat realizarea angajamentelor cu privire la transpunerea Pachetul legislativ energetic III, implementarea proiectelor de interconexiuni și promovarea eficienței energetice.
Astfel, în perioada de referință au fost promovate în Parlament 4 proiecte de lege, și anume:
- Proiectele de lege cu privire la energia electrică, în redacție nouă, (Hotărîrea Guvernului nr.688 din 08.10.2015) şi pentru modificarea și completarea unor acte legislative, proiect conex proiectului de lege cu privire la energia electrică (Hotărîrea Guvernului nr. 689 din 08.10.2015), care au fost adoptate de către Parlament în I lectură pe data de 26.02.2016;
- Proiectele de lege cu privire la gazele naturale, în redacție nouă, (Hotărîrea Guvernului nr.776 din 28.10.2015), care urmează a fi adoptat în a II-a lectură și pentru modificarea și completarea unor acte legislative, proiect conex la proiectul de lege cu privire la gazele naturale (Hotărîrea Guvernului 777 din 28.10.2015), care a fost adoptat de către Parlament în I lectură pe data de 10.03.2016.
Eforturi semnificative au fost depuse pentru semnarea unor contracte noi de furnizare a energiei electrice la condiții favorabile. Astfel, în rezultatul activităților preparatorii și crearării premiselor necesare la data de 02.03.2016 au fost semnate contractele noi de furnizare a energiei electrice, începînd cu 01.04.2016. Potrivit contractelor semnate între S.A.„Energocom” și furnizorii la tarife reglementate, energia electrică pentru următorul an, 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017, este livrată la un preț de 48,995 dolari SUA/MWh, comparativ cu 67,95 dolari SUA/MWh pînă la 1 martie 2016. Astfel, prețul de procurare a energiei electrice s-a diminuat pentru luna martie 2016 cu 12%, iar începînd cu 1 aprilie - cu 28%.
De asemenea, în perioada de raportare a fost finalizată elaborarea studiului de fezabilitate privind interconectarea sistemelor electroenergetice ale Ucrainei şi Republicii Moldova la sistemul ENTSO-E, care examinează toate cerințele tehnice, operaționale și de reglementare pentru integrarea deplină a sistemelor electrice ale Ucrainei și Republicii Moldova în sistemul electric ENTSO-E. Documentul este însoţit de o Notă tehnică generalizatoare şi Comentariile organelor de conducere ENTSO-E, care au considerat acceptabil Studiul de Fezabilitate. Aprobarea Studiului de către conducerea ENTSO-E a fost urmată de acceptarea lui de către Ministerul Economiei în martie curent.
Desfășurarea consultărilor publice pe marginea Studiului de fezabilitate Ungheni-Chișinău, la capitolul Evaluarea impactului social și de mediu, a demarat prin publicată pe paginile web ale Ministerului Economiei, Ministerului Mediului, Consiliilor raionale Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Călărași, și ale localităților: Tohatin, Grătiești, Strășeni, și Ghidighici. Totodată, în ziarele raionale au fost plasate anunțuri privind inițierea consultărilor publice la subiectul “Evaluarea Impactului de Mediu și Social”. Au fost organizate 6 dezbateri publice, desfășurate în coordonare cu toate autoritățile publice locale: - la 04.04.2016 la Consiliul Raional Ungheni și Consiliul Raional Nisporeni; - la 07.04.2016 la Consiliul Raional Călărași; - la 12.04.2016 la Consiliul Raional Strășeni; - la 15.04.2016 la Primăria com. Stăuceni; - la 20.04.2016 la Primăria or. Chișinău. În perioada imediat următoare vor fi totalizate rezultatele consultărilor publice raportul respectiv fiind prezentat pentru examinare și emiterea acordului de mediu Ministerului Mediului.
În cadrul Proiectului de Îmbunătățire a Eficienței SACET a fost realizată construcția și testarea racordului suplimentar între circuitele CET-1 și CET-2 în vederea sporirii eficienței energetice și a securității furnizării energiei termice în mun. Chișinău, darea în exploatare a căruia este planificată pentru data de 15 mai 2016.
În vederea implementării proiectului de modernizare „Sistemul termoenergetic al mun. Bălți (S.A. “CET-Nord”)”, la 01.04.2016 a fost semnat Acordul de Grant dintre Republica Moldova, SA CET-Nord și BERD, acordat din fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu, în valoare de 3 mil. Euro.
În perioada de raportare a fost asigurată implementarea proiectelor de eficientă energetică din alocațiile bugetare prin intermediul Fondului pentru Eficientă Energetică. Astfel, 226 proiecte în valoare totală de cca. 502,37 mil. lei, care prevăd realizarea măsurilor de EE aferente clădirilor publice, au fost monitorizate la faza de implementare și post-implementare. Pe parcursul lunii februarie au fost examinate și aprobate 10 proiecte noi, care prevăd realizarea măsurilor de eficiență energetică aferente clădirilor publice, valoare estimată totală fiind de cca. 20 mil. lei. De asemenea, a fost finalizată procedura de evaluare și expertizare pentru 6 proiecte, care urmează a fi înaintate pentru aprobare în cadrul următoarei ședințe a CA.
În contextul elaborării Planului Național de Acțiuni pentru Eficiență Energetică 2016-2018 au fost dezvoltate 19 programe și planuri locale în domeniul eficienței energetice aprobate. Agenția pentru Eficiență Energetică a coordonat 24 proiecte în domeniul EE și SER care au fost depuse spre finanțare la Fondul pentru Eficiență Energetică.
Dotarea instituțiilor publice cu sisteme eficiente şi mai ieftine de încălzire cu biomasă a fost realizată prin intermediul Proiectului „Energie şi Biomasă” (PEBM), și anume:
- au fost instalate 4 centrale termice în 4 comunități rurale din Regiunea de Dezvoltare Sud, inclusiv 2 în comunitățile din r. Taraclia, 1 – în or. Leova și 1 în or. Cimișlia;
- a fost elaborată documentația tehnică de execuție privind instalarea centralelor termice pe biomasă și a panourilor solare pentru 4 proiecte din Regiunea de Dezvoltare Nord;
- au fost aprobate 6 proiecte de încălzire a instituțiilor publice din Regiunea de Dezvoltare Centru;
- au fost instruiți 110 operatori ai centralelor termice din comunitățile, beneficiari din prima fază a PEBM (2011-2014);
- în sezonul de încălzire 2015-2016 au fost monitorizate 144 centrale termice, implementate la prima faza a PEBM.
Întru acordarea a circa 50 de subvenții subiecților din sectorului rezidențial și cel al microîntreprinderilor pentru procurarea cazanelor pe biocombustibil solid, în cadrul ședinței Consiliului de Coordonare a Proiectului „Energie și Biomasă”, din data de 21 aprilie curent a fost aprobată decizia de relansare din 17 mai 2016 a procesului de subvenționare, pentru runda respectivă fiind preconizată finanțarea de pînă la 150 de cazane pe biocombustibil solid.
-
REALIZĂRI:
-
Proiectul de lege cu privire la întreprinderea de stat şi întreprinderea municipală elaborat;
-
Proiectul legii cu privire la concesiuni elaborat;
-
Contactul de concesiune a activelor Aeroportului Internațional Chișinău monitorizat;
-
Proces de privatizare relansat.
MANAGEMENTUL PROPRIETĂȚII PUBLICE
Întru creşterea transparenţei în domeniul administrării proprietăţii publice, profesionalizarea managementului întreprinderilor și în vederea ajustării managementului corporativ la bunele practici de gestiune a proprietăţii publice a fost elaborat
proiectul de lege cu privire la întreprinderea de stat şi întreprinderea municipală. Proiectul reglementează particularităţile fondării, funcţionării şi încetării activităţii întreprinderilor de stat şi întreprinderilor municipale, modul de înființare, înregistrare, utilizare a bunurilor transmise în gestiune şi componenţa lor, procedura încetării activității, componenţa şi atribuţiile organelor de conducere ș.a. De asemenea, sînt incluse prevederi noi ce ţin de crearea capitalului de rezervă, instituirea comisiei de cenzori în cadrul întreprinderilor, reglementarea procesului de încetare a activităţii şi a situaţiilor cu conflict de interese. Au fost suplinite atribuţiile fondatorului, consiliului de administraţie şi a administratorului întreprinderii, precum şi lărgit
spectrul chestiunilor care, în mod obligatoriu, vor fi examinate de consiliu.
În vederea dezvoltării unei noi abordări și facilitării atragerii investițiilor private în sectorul public, a fost elaborat proiectul legii cu privire la concesiuni, care are drept scop armonizarea cadrului legislativ național în domeniu la acquis-ul comunitar și eficientizarea procedurilor de atribuire a contractelor de concesiune a lucrărilor și serviciilor. Astfel, sunt stabilite valorile estimative în cadrul atribuirii concesiunilor, durata minimă și maximală de implementare a unei concesiuni, precum și modul de calculare a valorii estimative a concesiunii în proces de atribuire a contractului. De asemenea, proiectul prevede instituirea unei noi autorități administrative – Consiliul pentru Examinarea Contestațiilor, ca o structură separată în subordinea Ministerului Economiei, astfel fiind asigurată excluderea eventualelor conflicte de interese.
În vederea monitorizării permanente a Contactului de concesiune a activelor Aeroportului Internațional Chișinău și terenului aferent acestora, inclusiv a investițiilor planificate, a fost modificată componența Comisiei de monitorizare a concesiunii și ajustat Regulamentul de activitate al acesteia. Concesionarul a informat (cu prezentarea documentelor confirmative) că în prima etapă investițională (2014-2015) au fost efectuate investiții în sumă totală de 46 mil. Euro, ceea ce constituie 102,2% din suma planificată.
În perioada 19 februarie – 8 aprilie 2016 au fost anunțate licitații și concursuri pentru privatizarea a 57 bunuri proprietate publică. În cadrul I runde de privatizare din anul 2016 au fost adjudecate 7 bunuri proprietate publica de stat la un preț total de 312 922,3 mii lei.
În cadrul licitației ”cu strigare” pe piața reglementată (Bursa de Valori) au fost adjudecate pachetele de acțiuni a trei societăți pe acțiuni: SA Magazinul Universal Central ”UNIC” (cota statului 85,45%) la prețul de peste 252 milioane de lei, a SA ”Aeroport Catering” (100%) – peste 5 milioane lei, SA ”Amelioratorul” (99,385%) – peste 982 mii lei.
La licitația ”cu strigare” (tip olandez) au fost adjudecate obiectele nefinalizate: Centrul comercial din satul Dezghingea, UTA Găgăuzia, la prețul de 94 mii lei și Clubul cu rețele inginerești din satul Horodiște, raionul Călărași, la prețul de 382 mii lei.
La concursul comercial, organizat în perioada 19 februarie - 23 martie curent, au fost depuse oferte pentru privatizarea a 3 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice). În rezultatul examinării ofertelor înaintate, Comisia pentru desfășurarea concursurilor comerciale și investiționale de privatizare a proprietății publice, la ședința din 4 aprilie 2016 a acceptat privatizarea întreprinderilor de stat Hotelul „ZAREA” la prețul de 35 150 mii lei și a “Întreprinderii de Reparare şi Exploatare Auto” din municipiul Chișinău la prețul de 19 milioane lei. Terminul limită de achitare pentru bunurile procurare este 4 mai2016.
Suplimentar, cumpărătorii bunurilor proprietate publică de stat achită în bugetul public național impozitul privat în mărime de 1% de la valoarea tranzacțiilor, astfel suma totală a mijloacelor financiare rezultată din privatizare este de 316 051,5 mii lei. La moment, în bugetul de stat deja a fost achitată suma de peste 260,5 mil lei.