Agenda digitală: Comisia adoptă primul raport referitor la aplicarea directivei privind serviciile media audiovizuale



Yüklə 16,84 Kb.
tarix24.12.2017
ölçüsü16,84 Kb.
#35820


MEMO/12/306

Bruxelles, 7 mai 2012



Agenda digitală: Comisia adoptă primul raport referitor la aplicarea directivei privind serviciile media audiovizuale

Comisia Europeană a prezentat astăzi un raport referitor la aplicarea directivei privind serviciile media audiovizuale. Aceasta permite libera circulație a conținutului audiovizual și contribuie la îndeplinirea unor importante obiective ale politicilor publice, cum ar fi interzicerea incitării la ură, protecția minorilor împotriva conținuturilor dăunătoare și promovarea operelor audiovizuale europene.

Principalele aspecte care fac obiectul raportului sunt practicile publicitare și nevoia de orientări suplimentare cu privire la televiziunea conectată (adică televiziunea prin internet). Prin urmare, Comisia:


  • va lansa o consultare publică pe tema televiziunii conectate (în a doua jumătate a anului 2012);

  • își va actualiza orientările cu privire la publicitatea televizată în 2013.

Raportul arată că directiva privind serviciile media audiovizuale este eficace, dar că, datorită schimbărilor determinate de internet, cum ar fi televiziunea conectată, nu ne putem permite să ne batem pasul pe loc.” a declarat vicepreședinta Comisiei, Neelie Kroes.

Implementarea directivei privind serviciile media audiovizuale

Dintre statele membre, 25 au notificat transpunerea completă a directivei în legislația lor națională. Două state membre - Polonia și Belgia - mai trebuie încă să își adapteze legislația.



Publicitatea

Spoturile publicitare și de teleshopping difuzate la TV nu pot depăși 12 minute pe oră. Raportul a arătat că aplicarea acestei reguli a determinat apariția unor noi formate publicitare. De exemplu, în Spania, au fost introduse diferite tipuri de publicitate televizată, care nu au fost însă considerate spoturi publicitare de către autoritățile spaniole. Cu toate acestea, Curtea hotărât că aceste tipuri constituie spoturi publicitare și, prin urmare, a trebuit ca ele să intre sub incidența regulii celor 12 minute.

În perioada de referință, Comisia a monitorizat practicile publicitare aplicate în opt state membre. În unele dintre acestea, limita de 12 minute prevăzută pentru spoturile publicitare este încălcată în mod regulat. Pe baza acestor constatări, respectivelor state membre li s-au trimis scrisori administrative, iar discuțiile pe această temă încă nu s-au încheiat. Comisia va continua să monitorizeze respectarea de către statele membre a normelor în domeniul publicității și, dacă este necesar, va iniția proceduri în constatarea încălcării dreptului UE.

Alcoolul

În statele membre monitorizate, publicitatea la alcool reprezintă între 0,8% și 3% din întreaga activitate publicitară a serviciilor media audiovizuale, pe baza numărului total de spoturi difuzate în perioada de monitorizare. Nu s-au constatat încălcări evidente.

În momentul transpunerii cerințelor directivei referitoare la publicitatea la alcool, 22 de state membre au instituit norme ceva mai stricte în acest sens, care vizează canalele, produsele promovate sau intervalele orare.

Copiii

Conform directivei privind serviciile media audiovizuale, comunicațiile comerciale audiovizuale nu trebuie să aducă prejudicii fizice sau morale minorilor, adică nu trebuie să incite minorii în mod direct să cumpere sau să închirieze un produs sau un serviciu, exploatându-le lipsa de experiență sau credulitatea, nu trebuie să încurajeze în mod direct minorii să-și convingă părinții sau pe alte persoane să cumpere bunurile sau serviciile cărora li se face publicitate, nu trebuie să exploateze încrederea deosebită a minorilor în părinți, cadre didactice sau alte persoane sau să prezinte în mod nejustificat minori în situații periculoase.

Analiza conținutului celor mai frecvent difuzate 100 de spoturi publicitare a demonstrat că dispozițiile directivei referitoare la protecția minorilor în publicitate au fost rareori încălcate. Ca și în cazul publicității la alcool, grație formulării detaliate a dispozițiilor relevante, există puține cazuri de încălcare a directivei privind serviciile media audiovizuale. Cu toate acestea, se pare că, în publicitatea televizată, se folosesc frecvent tehnici publicitare orientate către minori.

Cinci state membre interzic publicitatea în timpul programelor pentru copii. Patru state membre impun o interdicție parțială sau alte restricții asupra publicității din timpul programelor destinate copiilor, fie în anumite intervale orare, fie în ceea ce privește anumite produse, iar șapte state membre interzic prezentarea logo-urilor de sponsorizare în timpul programelor pentru copii1.



Discriminarea

De asemenea, raportul a analizat discriminarea pe criterii de sex și stereotipurile de gen din cele mai frecvent difuzate 100 de spoturi publicitare din opt state membre. În 21% până la 36% dintre spoturile analizate, s-a constatat reprezentarea stereotipă a rolurilor fiecărui sex. Totuși, în unele state membre, o serie de funcții, profesii sau produse sunt asociate în mod mai sistematic cu un anumit gen decât în alte state membre. Raportul a arătat că niciuna dintre țările anchetate nu este imună la astfel de reprezentări stereotipe.

Având în vedere cele de mai sus, Comisia va continua să monitorizeze implementarea în statele membre a normelor din domeniul publicității și își va actualiza în 2013 comunicarea interpretativă referitoare la anumite aspecte ale dispozițiilor privind publicitatea televizată.

Televiziunea conectată

Televiziunea conectată sau hibridă marchează o nouă etapă în procesul cunoscut sub denumirea de „convergență”, care combină internetul și televiziunea. Integrarea unor dispozitive de conectare la internet în televizoarele tradiționale permite utilizatorului să aleagă titluri dintr-un catalog de programe, servicii suplimentare la cerere și conținut online.

Servicii de televiziune conectată există actualmente în Germania și în Italia și sunt pe cale de a fi introduse în Franța și în Regatul Unit. Deși multe dintre televizoarele vândute în prezent pot fi conectate la internet, numai 20% - 30% dintre acestea sunt conectate efectiv. În Europa există astăzi 47 de milioane de dispozitive conectate active la domiciliu, printre care televizoare conectate, console de jocuri, receptoare digitale de televiziune independente, playere Blu-ray și receptoare digitale de televiziune cu plată. Deoarece tot mai mulți cetățeni au acces la internet cu viteze mai mari și datorită creșterii numărului de dispozitive conectate și de conținuturi disponibile, se poate preconiza că utilizarea televiziunii conectate va fi progresa relativ rapid în următorii ani.

Pentru a se asigura că cetățenii europeni vor beneficia din plin de aceste noi servicii, de un acces de calitate la operele audiovizuale prin intermediul dispozitivelor conectate și totodată de o protecție adecvată, Comisia va lansa o consultare publică pe această temă până la sfârșitul anului 2012.



Context

Articolul 33 din directiva privind serviciile media audiovizuale invită Comisia să prezinte periodic Parlamentului European, Consiliului și Comitetului Economic și Social European un raport referitor la aplicarea directivei. Acesta este primul raport privind aplicarea acesteia și acoperă perioada 2009-2010.

Prima parte a raportului analizează retrospectiv implementarea directivei, vizând printre altele aspecte legate de eficacitatea normelor de calitate aplicabile publicității într-un un sector în care oferta și reacția cetățenilor la publicitate sunt în schimbare.

În cazurile în care evaluarea identifică posibilitatea de a aduce îmbunătățiri, acest fapt nu pune în discuție logica de intervenție a directivei privind serviciile media audiovizuale, ci se traduce prin necesitatea aplicării unor mijloace mai eficiente. Astfel, raportul contribuie la consolidarea bazei justificative necesare pentru atingerea acestui obiectiv.

În a doua parte a raportului, se abordează în mod prospectiv influența pe care o pot avea inovațiile tehnologice importante asupra cadrului de reglementare, ținând cont de faptul că mijloacele tradiționale de difuzare și internetul converg din ce în ce mai mult.

Linkuri utile

Raportul privind aplicarea directivei



http://ec.europa.eu/avpolicy/reg/tvwf/implementation/reports/index_en.htm

Site-ul web dedicat politicilor în domeniul audiovizual și media



http://ec.europa.eu/avpolicy/index_en.htm

Site-ul web dedicat Agendei digitale

Site-ul web al comisarului Neelie Kroes

Urmăriți activitatea comisarului Neelie Kroes pe Twitter



1A se vedea documentul Comitetului de contact http://ec.europa.eu/comm/avpolicy/reg/tvwf/contact_comm/index_en.htm.


Yüklə 16,84 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin