Anghelescu Flavius Octavian Grupa 1069 Integrarea prin portal



Yüklə 29,1 Kb.
tarix07.08.2018
ölçüsü29,1 Kb.
#67922

Anghelescu Flavius Octavian

Grupa 1069

Integrarea prin portal

Una dintre cele mai folosite metode în domeniul integrării este portalul. Integrarea aplicaţiilor prin portal reprezintă una dintre cele mai folosite soluţii utilizate de companii pentru fluidizarea activităţii. Portalurile oferă puncte unice de acces la aplicaţii din întreprindere.

Integrarea aplicatiilor se poate face sub mai multe forme. Cea mai simpla este integrarea aplicaţiilor in care doar afişează datele. In cadrul acestui tip de integrare aplicaţiile nu comunică între ele, de exemplu: o pagina de internet unde avem acces la cursul valutar, prognozele meteo, datele despre indicii bursieri, Google Map, etc. O altă variantă de integrarea este cea care oferă utilizatorului şi câteva detalii cu privire la deciziile pe care ar trebui sa le ia, in funcţie de datele analizate, in exemplul de mai sus in cazul in care un indice bursier este in scadere acesta sa isi modifice culoare , formatul, etc. Pe o treapta mai sus se afla portalurile care permit trimiterea unei comenzi unei singure aplicaţii. Ultima categorie sunt si cele mai complexe şi sunt reprezentate de cele care permit interacţiunea concomitentă cu mai multe zone ale paginii.

Printre cele mai întâlnite portaluri pentru integrarea datelor amintim:



  • IBM WebSphere Portal

  • Oracle Portal

  • Weblogic Portal.

IBM WebSphere Portal

IBM WebSphere Portal este suportul software care permite interconectarea dinamică a proceselor întâlnite la nivelul unei companii. Această platformă software conţine infrastructura necesară creării, implementării şi monitorizarii non-stop a proceselor de la nivelul activităţii unei firme. Ofera modele preincorporate de dezvoltare construite pe baza unei arhitecturi bazate pe servicii (SOA), care pot fi salvate si particularizate, implementate si reutilizate extrem de simplu de catre diferite grupuri din cadrul unei organizatii, care au nevoie sa implementeze aplicatii compozite (aplicatii care pot fi accesate doar de membrii unui anumit grup sau departament) bazate pe roluri, care sa utilizeze resursele existente ale companiei. "Managerii afacerilor vor sa detina controlul asupra portalurilor si asupra continutului si au nevoie de aceea de o platforma care sa le permita sa-si personalizeze cu usurinta desktop-urile". [1] http://www.studentie.ro/campus/ibm_ofera_o_abordare_simpla_de_creare_a_solutiilor_portal/c-64-a-16064



Infrastructura

WebSphere Portal oferă soluţii de infrastructură care permit livrarea rapidă şi eficientă a unor aplicaţii şi servicii cu performanţe robuste.

- Application Foundation reprezintă nucleul care permite contruirea, implementarea si exploatarea de servicii de diferite tipuri asigurând o integritatea crescută a tranzacţiilor. La baza acestui nivel stau produsele din categoria WebSphere Application Server:

* WebSphere Application Server

* WebSphere Application Server – Express

* WebSphere Application Server Network Deployment

* WebSphere Application Server Community Edition

* WebSphere Application Server for z/OS

* WebSphere Application Server for Developers

* WebSphere sMash

* WebSphere Application Server Feature Packs

* CICS Transaction Server

- Intelligent Management oferă soluţii de cloud computing şi de virtualizare pentru implementarea şi gestionarea aplicaţiilor SOA şi servicii. Cu aceste soluţii inteligente de management, aplicaţiile pot fi adaptate pentru a schimba condiţiile de piaţă în timp şi pentru reducerea costurilor. Produse de acest tip sunt:

* IBM Workload Deployer

* WebSphere Application Server Hypervisor Edition

* WebSphere Virtual Enterprise



- Extreme Transaction Processing este componenta care asigură robusteţea platformei.

Produse folosite:

* WebSphere DataPower XC10 Appliance

* WebSphere eXtreme Scale

* WebSphere Real Time

- Application acceleration este partea a infrastructurii care oferă suport pentru transmiterea rapidă şi securizată, prin reţea, a datelor de la aplicaţie către utilizatorul final.

Produse integrate în infrastructră folosite pentru implementarea acestui aspect sunt:

* WebSphere DataPower Edge Appliance XE82

* WebSphere Application Accelerator for Hybrid Networks

* WebSphere Application Accelerator for Public Networks

Pentru arhitecturile orientate pe servicii, IBM oferă următoarele produse software:

- WebSphere Business Modeler, un instrument uşor de utilizat care permite atât personalului IT, cât şi celui implicat direct în activitatea economică a companiei să modeleze fluxul de procese înaintea implementării, completând capabilităţile de modelare SOA ale Rational Software Architect.

- WebSphere Integration Developer, un utilitar de dezvoltare a aplicaţiilor bazat pe Eclipse, destinat construirii şi implementării proceselor de afaceri bazate pe SOA. WebSphere Integration Developer le permite dezvoltatorilor de aplicaţii complexe să vadă aplicaţiile IT existente ca nişte servicii care pot fi uşor conectate pentru a crea procese de afaceri complete. Un sprijin suplimentar pentru clienţii care doresc să asambleze asemenea arhitecturi îl reprezintă şi lansarea de către IBM a noii versiuni a produsului Rational Application Developer.

- WebSphere Enterprise Service Bus (ESB) este un produs care adaugă noi capabilităţi pentru a-şi ajuta clienţii să implementeze SOA. WebSphere ESB furnizează conectivitate şi integrare pentru aplicaţiile şi serviciile focalizate pe serviciile Web. Pentru o funcţionalitate ESB avansată, IBM furnizează o nouă versiune a WebSphere Message Broker, unul din liderii în furnizarea de conectivitate universală şi transformare a datelor pentru aplicaţii, indiferent dacă acestea sunt sau nu compatibile cu standardele.

- WebSphere Process Server este un produs software bazat pe standardele deschise, al cărui “motor” este WebSphere ESB şi care ajută la simplificarea integrării proceselor de afaceri, care conectează oameni, sisteme, clienţi şi parteneri de afaceri

Folosind această platformă, pot fi construite cu rapiditate portaluri B2B, B2C sau B2E. Dezvoltarea paginilor de portal se face cu ajutorul portlet-urilor, componentele vizuale care sprijină controlul fluxului activ şi prezentarea informaţiei.

O portletă este de fapt o servletă care însă este gestionată de către un container de portlete. In momentul creării unei portlete aceasta este definită mai întâi în descriptorul de desfăşurare ca şi servletă. Denumirea de servletă vine de la cuvântul server, deoarece servletele sunt considerate ca şi extensii ale serverului, de unde denumirea care a fost adoptată. Servletele au apărut ca şi tehnologie ca alternativă java optimizată la programele CGI. Dacă 100 de utilizatori cereau în acelaşi timp un program CGI, serverul crea în memorie 100 de instanţe ale acelui program pentru a face faţă cererii. Nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul folosirii servletelor. Servletele sunt gestionate de către containerul de servlete într-un mod diferit:

-daca nu exista o instanta a servletului, containerul Web incarca clasa servlet

- se creeaza o instanta a clasei servlet

-se initializeaza instanta clasei servlet prin invocarea metodei init()

-se invoca metoda service prin pasarea obiectelor HttpServletRequest si HttpServletResponse ca parametri

-Metoda init() este invocata o singura data cand se creeaza o instanta a servletului pentru prima data.

-Apoi metoda service() este invocata de fiecare data cand este facuta o cerere; metoda service() apeleaza metodele doGet() sau doPost() pentru a prelucra cererile HTTP.

-La final, cand instanta servletului este distrusa se apeleaza metoda destroy().

-Metodele init() si destroy() sunt invocate o singura data, in timp ce metodele service(), doGet() si doPost() sunt invocate de fiecare data cand sunt primite cereri HTTP.

Deci odata ce metoda init() a fost invocata si s-a creat instanta servletului, se va folosi numai metoda service() si de aceea raspunsul va fi foarte rapid si notabil comparativ cu alte tehnologii folosite. [2] (Cristian Frasinaru-“Curs practic de Java”).

Containerul de portlete

Portalul este considerat ca fiind containerul de portlete. Parametrizarea comportamentului unei portlete se face cu ajutorul descriptorului de portlete care este fişierul portlet.xml urmând acelaşi mod de parametrare ca şi în cazul fişierului web.xml. Practic, o porteltă nu este altceva decât o servletă care este gestionată de către containerul de portlete. Însăşi ierarhia de clase folosită pentru a crea o portletă derivă din clasa HttpServlet. Portleta face referire la acea servletă în cadrul fişierului de parametrare a portletelor: portlet.xml. Pentru a defini o portletă trebuie definită mai intâi servleta corespunzătoare în cadrul fişierului web.xml, iar apoi portleta şi aplicaţia concretă a portletei în cadrul fişierului portlet.xml.1. [3]

Moduri de funcţionare ale unei portlete:

1. Afişare; acesta este modul de bază de funcţionare al unei portlete.

2. Ajutor folosit pentru afişarea unei pagini conţinând indicaţii de folosire ale portletei.

3. Editare - folosit de exemplu de către utilizatorpentru specificarea unor parametri de utilizare a portletei, specifici acestui utilizator.

4. Configurare - folosit de către administrator, sau de către utilizatorii acreditaţi pentru precizarea unor parametri de utilizare a portletei, specifici fiecărui utilizator.

Accesul la aceste moduri diferite de funcţionare ale unei portlete este condiţionat de atribuirea drepturilor corespunzătoare utilizatorului respectiv. [4] http://revistaie.ase.ro/content/37/barcan-2006.pdf



Integrarea aplicaţiilor

Integrarea aplicaţiilor prin intremediu platformei IBM WebSphere Portal urmează principile SOA şi urmăreşte să realizeze o „circulaţie liberă” a datelor şi informaţiilor în interiorul şi între aplicaţii precum şi între diferite procese de afaceri sau diferite organizaţii.

Pentru realizarea obiectivelor enunţate mai sus IBM WebSphere Portal urmăreşte trei domenii de activitate şi anume:

- Enterprise service bus (ESB) reprezintă o „mesajerie” care asigură acces rapid şi fiabil la informaţii de la diferite niveluri ale intreprinderii (cel mai răspandit produs software de la acest nivel este Web Sphere MQ)

- Service visibility and governance oferă posibilitatea realizarii unui management integrat şi consistent la nivelul companiei (WebSphere Service Registry and Repository,

WebSphere Service Registry and Repository Advanced Lifecycle Edition si WebSphere DataPower XML Security Gateway XS40)

- Extending connectivity acest aspect urmăreşte realizarii de conexiunii cu furnizorii, clienţii şi alţi parteneri importanţii pentru o mai bună funţionare a afacerii (Sterling B2B Integration, IBM Sterling Managed File Transfer, WebSphere MQ File Transfer Edition, WebSphere Adapters, WebSphere DataPower B2B Appliance XB60, WebSphere Partner Gateway, WebSphere Transformation Extender Industry Packs).

IBM WebSphere Portal oferă angajaţilor posibilitatea de a utiliza un portal personalizat şi eficient, pe această platformă pot fi construite cu rapiditate portaluri B2B, B2C sau B2E. Există instrumente specializate, destinate mai multor categorii de utilizatori, mai mult sau mai puţin instruiţi în tehnologia portal-urilor.

Portal-urile construite şi instalate beneficiază de securitate ridicată, adaptată unui volum mare de tranzacţii. Serviciile de autentificare şi control al accesului asigură protecţia conectivităţii clientului, furnizorului sau angajatului. Platforma WebSphere Portal oferă o tehnologie performantă de portal, management al conţinutului, colaborare şi securitate, contribuind la creşterea productivităţii angajaţilor.
Concluzii
IBM WebSphere Portal reprezinta fundamentul soluţiilor de integrare, cu ajutorul căreia pot fi modelate vizual, simulate şi optimizate procesele de afaceri, remodelate procesele economice existente sau crearea şi implementarea unora noi, fără activităţile de scriere de cod si posibilă refolosirea proceselor interne, ceea ce se resimte în creşterea productivităţii;

Acestă platfomă care este aproape cea mai complexa existenta pe piata permite: posibilitatea de integrare cu dispozitive mobile, cu aplicaţii scrise în alte limbaje decât Java precum şi integrare cu Google Maps.

IBM WebSphere Portal este o platformă care permite interconectarea dinamică a proceselor întâlnite la nivelul unei companii. Această platformă software conţine infrastructura necesară creării, implementării şi monitorizarii proceselor de la nivelul activităţii unei firme.
Bibliografie

[1] http://www.studentie.ro/campus/ibm_ofera_o_abordare_simpla_de_creare_a_solutiilor_portal/c-64-a-16064

[2] Cristian Frasinaru-“Curs practic de Java”

[3] Bryan Basham, Kathy Sierra, Bert Bates- “Head First Servlets and JSP ”



[4] http://revistaie.ase.ro/content/37/barcan-2006.pdf
Yüklə 29,1 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin