Basın Bülteni Istanbul, 4 Mart 2013
Polonyalı yatırımcılar Türkiye’yi mercek altına aldı
Erste Securities İstanbul’un sponsorluğunda Varşova’da gerçekleştirilen “Polonya – Türkiye. Ekonomik İşbirliği Ufukları” konferansı, Polonya ve Türkiye arasındaki yatırım fırsatlarını değerlendiren 100’den fazla kişi ve kurumu bir araya getirdi.
-
Polonya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2012’de 5 milyar dolara ulaştı ve potansiyelin giderek arttığı belirtildi.
-
Çin’den daha yüksek pazar büyüme dinamiklerine ve 2023’de dünyanın en büyük on ekonomisinden biri haline gelme hedefine sahip olan Türkiye, yatırımcılar için yeni ve cazip bir merkez olarak görülüyor.
Avrupa Birliği’nde yaşanan ekonomik yavaşlama, AB’li girişimciler için tehlike sinyallerini çalarken, Çin’den daha yüksek pazar büyüme dinamiklerine sahip olan ve 2023’de dünyanın en büyük on ekonomisinden biri haline gelme hedefine sahip olan Türkiye yatırımcılar için yeni bir merkez olarak görülüyor. Erste Securities Istanbul’un sponsorlarından biri olduğu ve geçtiğimiz hafta Varşova’da gerçekleştirilen “Polonya – Türkiye. Ekonomik işbirliği ufukları” konferansı, Polonya ve Türkiye arasındaki yatırım fırsatlarını değerlendiren 100’den fazla kişi ve kurumu bir araya getirdi.
Polonya ve Türkiye’nin arasındaki 5 milyar dolarlık ticaret hacmi yükseliş trendinde olsa da, bu hacmin katlanması için potansiyel olduğu belirtiliyor. Polonya Ekonomi Bakanlığı, Türkiye’yi öncelikli pazarlardan biri olarak belirledi ve Polonya hükümeti ‘Yenilikçi Ekonomi 2007-2013 Operasyonel Programı’ dahilindeki girişimcilere sübvansiyon sağlıyor. Ancak, yabancı ülkelere yatırım yapan Polonyalı işletmelerin çoğu komşu ülkelere odaklanıyor ve halen Türkiye pazarındaki yatırım riskinden ve idari kısıtlamalardan korkuyor. Konferansta bir konuşma yapan Erste Securities Araştırma Müdürü Can Yurtcan, Türkiye’nin en büyük rekabet avantajının demografisi olduğunu ve pazardaki yaklaşık 80 milyon tüketiciye ek olarak komşu ülkelerdeki 1 milyar tüketiciye de erişim sağladığını belirtti. Yurtcan, “Buna ek olarak, hükümetimiz İMKB’yi BDT, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ve Güneydoğu Avrupa için ana finansal merkez haline getirmeye kararlı” dedi ve İMKB’nin uluslararası yatırımcılardan ciddi bir ilgi gördüğünü ve dolayısıyla İMKB’de işlem görmenin Polonyalı şirketlerin de benzer bir ilgiyle karşılaşmasını sağlayacağını ifade etti.
Türkiye’nin Polonya büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan da konuyla ilgili olarak “Polonya, 1923’de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu tanıyan ilk ülkeydi. Polonya ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi şu anda 5 milyar dolara ulaştı ama ben çok daha yüksek olabileceğini düşünüyorum. Ülkelerimizin karşılıklı iş ilişkilerinin güzel örneklerinden biri Varşova’da şu anda devam etmekte olan Türk – İtaylan ortak yapımı metro inşaatıdır” ifadesini kullandı
Dostları ilə paylaş: |