Buletinul Clubului Român din Chattanooga Numărul 82 (optzeci și doi) August 2018 Tema Lunii: Ceasurile



Yüklə 131,11 Kb.
tarix06.09.2018
ölçüsü131,11 Kb.
#78138

Buletinul Clubului Român din Chattanooga
Numărul 82 (optzeci și doi) August 2018

Tema Lunii:

Ceasurile





Rene Magritte (1898-1967): Reflectăriile timpului sau Compoziție cu ceas, cer și pădure

Istoria ceasurilor

Cuvântul românesc Ceas provine din cuvântul cias(i) din slava veche.

Ceasornic este un cuvânt compus din cias(i) + ornic (oră + sufixul slav nic).

Sensurile cuvântului ceas: oră, aparat de măsurat timpul,



plantă agățătoare (Passiflora coerulea), dans popular (horă) din Muntenia, slujbe religioase care se țin la anumite ore (ceasurile).

Sinonime ale cuvântului ceas: ceasornic, ornic, orologiu (ceas de dimensiuni mari, montat pe pereți, în turnuri, care deobicei indică ora cu semnale sonore; provine din latinul horologium, derivat din elinul horologhion), ceasnic.



Ceaslov: carte cu textul slujbelor religioase care se țin la anumite ore.
În limba engleză sunt două cuvinte pentru ceas: watch (atașat cu lanț sau bandă de persoana care îl folosește) și clock (pe perete, polițe, suporți, încorporat în mobile, etc).

Cuvântul clock (prezent în limbile engleză, olandeză, francă și latină medievală) este derivat din cuvintele celtice clagan și clocca, care înseamnă clopot.

Watch are originea în cuvântul waecce din engleza veche, derivat din protogermanul wakjan, cuvinte care au înțelesul de a fi în stare de veghe, a supraveghea, a se uita la...
Sinonime engleze pentru ceas: timekeeper, timepiece, ticker, timer.
Expresii cu cuvântul ceas: cu un ceas mai 'nainte, pe ceas (la fix), într-o mică de ceas (imediat), ceasul bun/rău, ceasul morții, a se da de ceasul morții, la atâtea ceasuri distanță, să fie într-un ceas bun, a merge ca ceasul (a merge bine), la tot ceasul (mereu).

Măsurarea timpului:
Ideea măsurării timpului s-a născut cu mai mult de patru milenii în urmă. Babilonienii au inventat un prim calendar, care împărțea anul în 12 luni a 30 de zile. El a fost îmbunătățit de calendarul lunar, apoi de cele romane, (calendarele iulian și gregorian).

Savanții moderni afirmă că timpul începe cu Big-Bang-ul; înainte de Big-Bang nu exista timp, sau dacă ar fi existat, nu poate fi definit (Stephen Hawking: A brief history of time. Bantam Books 1998).

În lumina fizicii moderne, Hawking ne explică faptul că timpul absolut, în care au crezut Aristotel și Newton, nu există. După teoria relativității, timpul nu poate fi absolut, nu este complet separat de spațiu și nici nu e independent de el: cele două sunt conectate în spațiu-timp.

În funcție de viteza de deplasare și de raportul cu planete de masă mare, timpul progresează mai repede sau mai încet - timpul relativ.



Săgețile timpului sunt cele care dau direcția timpului, în cazul pământenilor numai către înainte. Percepția timpului de către oameni este subiectivă. Datorită săgeților timpului (săgeata termodinamică, săgeata psihologică și cea cosmologică), oamenii au memoria trecutului, nu și a viitorului (Stephen Hawking: The ilustrated theory of everything. New Millenium Press 1996).
Dar pe Pământ, lucrurile stau încă bine și variațiile timpului, (pe care probabil că numai savanții fizicieni le înțeleg cu adevărat), nu sunt decelabile de ființele noastre imperfecte.
Instrumentele de măsurare a timpului au fost inventat încă din antichitate.

In perioada anilor 3000 î.e.n, egiptenii au folosit mișcarea stelelor pentru a împărți noaptea în 12 perioade egale, apoi au extins aceste unități de timp la fragmentarea zilei. Tot ei au inventat primul ceas, cel solar - obeliscul. Acesta folosea lumina soarelui şi umbra lăsată de un ax central pe discul divizat în ore, care arăta momentele zilei. Dar obeliscul nu putea fi folosit noaptea, sau în zilele înorate.

Următorul pas în evoluţia ceasului este clepsidra, inventată în Mesopotamia antică, de unde a ajuns în China și Europa.

Alte ceasuri primitive au fost ceasul cu apă, firul cu plumb și lumânarea gradată.

În anul 150 î.e.n., Ctesibius (Ktesibios) din Alexandria (Egiptul Ptolemeic) a realizat primul ceas automat (mecanic) cu un sistem de roți dințate activate de apă, căruia, pe măsura trecerii timpului, grecii și romanii i-au adus numeroase îmbunătățiri.
Primele ceasuri mecanice au fost inventate în secolul XIII. Ele constau într-un sistem complicat de rotițe, pârghii și șuruburi și înaintează odată cu timpul, într-un mod calibrat. Sursa de energie sunt arcurile sub tensiune (prin întoarcere) sau un pendul care oscilează (pendulul a fost inventat de Leonardo Da Vinci).

La început, ceasurile indicau numai orele. Primul ceas care indica minutele a apărut în anul 1475, prin invenția germanului Paulus Almanus.
Ceasurile automate sunt ceasuri mecanice, care creează energie prin mișcările brațului.
Ceasurile electronice au un mecanism mult mai simplu și lucrează cu baterii miniaturizate, care țin timp îndelungat. Ele folosesc un oscilator reglat de un cristal de quartz, de unde și numele de ceasuri cu quartz.
Ceasurile atomice: folosesc pentru măsurarea timpului frecvența deplasării electroniclor într-un câmp electromagnetic. Ele sunt ceasurile cu precizia cea mai mare.
Până în secolele XVIII-XIX, în  casele oamenilor de rând nu existau ceasuri. În Evul Mediu, în Europa ceasurile erau utilizate doar în mânăstiri și biserici, cu scopul de a semnala începerea slujbelor religioase. Ceasul Catedralei Salisbury, construit în 1386, este considerat cel mai vechi ceas mecanic din lume încă în funcțiune și care bate orele.

Ceasurile au început să fie produse în cantități mai mari mai întâi pentru nobilime și pentru oameni avuți, apoi au intrat în categoria obiectelor domestice uzuale.


În 1510, un lăcătuş german pe nume Peter Henlein, a inventat ceasul de buzunar. Acest ceas însă avea doar o limbă şi arăta doar ora, nu şi minutele. De asemenea nu avea un geam de protecţie. În anul 1577 a fost inventată şi limba care arată minutele, de către Jost Burgi.

În  1787 a fost inventat şi primul ceas cu alarmă. Inventatorul lui se numea Levi Hutchins.



Ceasul de mână a fost inventat în timpul primului Război Mondial. Primul om care a purtat un ceas de mână a fost fizicianul și filozoful francez Blaise Pascal.

Ceasurile de mână s-au dezvoltat în mai multe direcții: obiecte de mare valoare, bijuterii, ceasuri cu funcții speciale (altimetru, cronomteru, termometru, măsurător de radiații, indicator de adâncime)



și au fost dotate cu alte funcții decât măsurarea timpului: calendar, transmisie radio, telefon, computer. De curând, ceasuri cu funcții medicale (afișează parametri vitali, glicemia, temperatura, gradul de efort), sau sunt incluse în aparate implantabile care au nevoie de a suplini o funcție după criterii de timp (pace-makere cardiace).

Se poate spune că în epoca pe care o trăim nu mai există oameni fără ceas: dacă unii aleg să nu poarte un ceas individual, ei au ceas în automobilul lor, au ceasuri încorporate în telefnul mobil și în computerul cu care lucrează, dacă se plimbă vede la fiecare pas un ceas public, dacă ascultă radioul sau urmărește televiziunea i se spune care este ora la fiecare câteva minute. "Omul fără ceas" este o specie dispărută.

Cronologia invențiilor legate de ceas:

  • circa 1280: Ceasul cu roți (mecanic)- în Anglia, la mănăstiri și catedrale

  • 1427: Diferite părți componente și arcul, Heinrich Arnold (d. 1460)

  • 1510: Ceasul de buzunar, Peter Henlein, (Nürnberger Ei)

  • 1657: Ceasul cu pendulă, Christiaan Huygens

  • 1755: Orologiul cu secundar, Jean Romilly

  • 1923: Ceas automatic, John Harwood

  • 1927: Ceas cu cuarț, Warren Alwin Marrison

  • 1949: Ceas atomic

  • 1967: Ceas cu unde radio, Wolfgang Hilberg (patent al companiei Telefunken)

Ceasurile astronomice indică mișcarea planetelor. Unul dintre cele mai valoroase este cel din turnul vechii primării din Praga.

El a fost construit de maestrul ceasornicar Mikulas din Kadan în anul 1410, apoi a fost perfecționat de numeroși maeștrii în orologerie.




.
Primul ceas public a fost construit la Milano şi aşezat în piaţa oraşului în anul 1335.
Producția ceasurilor mecanice a devenit o ramură economică importantă la sfârșitul secolului XVI și cei mai importanți producători erau ceasornicarii din Franța și Anglia.

Una din consecințele neprevăzute ale reformei religioase a fost dezvoltarea industriei ceasurilor în Elveția, unde s-a refugiat un număr mare de ceasornicari francezi protestanți. Ei știau multe lucruri de tehnică, iar elvețienii aveau tradiție în giuvaergerie și fabricarea smalțurilor de calitate.

Evețianul Daniel Jeanrichard a inventat o metodă de diviziune a muncii ceasornicarilor care a dus la creșterea productivității, cu exportul a 60.000 de ceasuri în anul 1790.

Ei au combinat producția de masă cu o calitate deosebită a ceasurilor fabricate în atelierele lor extinse.

Francezii și britanicii au rămas la metoda atelierelor tradiționale și nu au fost capabili să crească producția, dar elvețienii au ajuns la 200.000 de ceasuri în 1800 și la 2.200.000 de ceasuri în 1850.

Astăzi, Elveția exportă 30 de milioane de ceasuri pe an și o mare parte a lor se vând pe piața chineză. Dar contribuția industriei ceasurilor la PIB ul elvețian este modestă, de numai 1,5%. Băncile să trăiască!


În Statele Unite, producția de ceasuri a început în localitatea Waltham, din statul Massachssetts, la sfârșitul secolului XIX. La începutul secolului XX, americanii s-au distins prin inventarea unor mașini pefecționate pentru fabricarea de ceasuri, care de atunci au fost constant importate de elvețieni.
Singura fabrică de ceasuri din România a fost la Arad, unde a început în anl 1951 sub forma unei cooperative "Precizia", cu 50 de salariați. Ea s-a dezvoltat și a atins maximumul de producție în 1959, când fabrica 1 milion de ceasuri deșteptătoare "Victoria". Fabrica nu a produs niciodată ceasuri de mână și nu a trecut la ceasurile electronice. Privatizată după 1990, fabrica produce azi mecanisme pentru industria auto și contoare de apă.

La Ploiești se află un Muzeu al Ceasurilor, secție a Muzeului de Istorie Prahova, găzduit într-o casă istorică, construită în anul 1890. Colecția de ceasuri a fost începută în anul 1903. Muzeul se află pe strada Nicolae Simache la Nr.1.


În timpul celui de al doilea război mondial, trupele principalelor țări beligerante au fost dotate cu ceasuri. Americanii au primit ceasul A-11,


aviatorii și marinarii britanici ceasul W.W.W, iar germanii modelele Glashutte Chronograph și B-Uhr. Armata și marina japoneză a primit ceasuri fabricate de compania Seikosha, devenită Seiko după război.



Ceasul american A-11


Modelul japonez Seikosha Kamikaze (stânga) și cel german Glashutte Chronograph (dreapta)
O meserie care dispare: ceasornicăria/ orologeria

Modelele electronice (cu quartz) au scăzut atât de mult prețul de cumpărare al ceasurilor încât a devenit foarte neobișnuit ca cineva să ducă ceasul la reparat.

In multe orașe mai există tradiționalele ateliere de ceasornicărie, mai mult pentru acele ceasuri care au valoare istorică, sunt foarte valoroase sau nu pot fi înlocuite (ceasuri bijuterie, ceasuri de mobilă).


În opt din cele cincizeci de state americane există școli superioare de orologerie. Venitul ceasornicarilor variază, dar media este de $ 30-40 pe oră.
Ceas cu lună - Nichita Stănescu

Dacă te strâng, rămâne luna


mereu pe sub tavanul stins.
Secunda, ora, ziua, săptămâna
îmi flutură de brațu-ntins.
Tu taci și lași să fie fierul
limbii de ceas, nedeslușit.
Turla-ți lipsește temnicerul.
Trupule, capul despărțit.
Lasă să curgă prin vinele rupte
roșu deschis, roșu închis.
O, mult prea multe razboaie și lupte
pentru un singur ostatic dat prins.
Să-i smulgem limba ca să nu spună
nimica și nimănui.
Pe sub tavane, răsare luna,
singuratec și amărui.
Rondelul ceasului bondoc - Leonid Dimov

Era, pe măgură, un ceas bondoc


Făcut din piatră verde şi alamă,
Fixat de-un secol în acelaşi loc
Cu-afişe mari pe spate, drept reclamă.

Bătea la zi, la oră, la soroc,


Porneai din zori la drum şi ţi-era teamă
Că, sus pe măgură, e-un ceas bondoc
Făcut din piatră verde şi alamă.

Când l-au luat, eram la five o`clock,


Privind pe geam cum ziua se destramă.
L-au reparat şi nu l-au pus la loc
Dar încă auzim cum ne tot cheamă
De sus, din măgură, un ceas bondoc.

Crusta - Gelu Naum

Oraşul avea o singură casă


casa avea o singură încăpere
încăperea avea un singur perete
peretele avea un singur ceas
ceasul avea o singură limbă

în tot acest timp copiii


creşteau şi puneau o singură întrebare
pe când adulţii nedumeriţi şi superbi
scădeau scădeau surâzând.



Salvador Dali: Persistența memoriei


Turnul cu ceas din Berna. Ceasul a fost făcut în secolul XIII



Imagine din filmul Fragii sălbatici de Ingmar Bergman (1959)


Ceas de nisip - Ana Blandiana


Nici bine, nici rãu,
Numai alge şi peşti,
Numai scoici fericite
Ferecate în sine,
Şi ca o dovadã
nimic nu se pierde,
Triumfale nisipuri
Curgând din ruine.

Şi bine şi rãu,


Şi mare şi timp,
Şi versuri înscrise
Pe plaje aride,

Când tot universul


E-o clepsidrã întoarsã
Prin care se scurg
Înspre cer Atlantide



Marcel Caram (pictor suprarealist brazilian ): O cometă
Din ceas dedus - Ion Barbu
Din ceas, dedus adâncul acestei calme creste, 
Intrată prin oglindă în mântuit azur,
Tăind pe înecarea cirezilor agreste,
În grupurile apei, un joc secund, mai pur.

Nadir latent! Poetul ridică însumarea
De harfe resfirate ce-n zbor invers le pierzi 
Şi cântec istoveşte: ascuns, cum numai marea 
Meduzele când plimbă sub clopotele verzi.
Ceasul de la Universitatea București


În anii '60 ceasul de lângă marginea trotuarului, la colțul dintre bulevardele Magheru și 6 Martie (Regina Elisabeta) a devenit un reper celebru al Bucureștilor. Era un loc clasic de întâlnire, dar mai ales locul unde se întâlneau îndrăgostiții.



Probabil că studenții veniți din provincie nu știau multe despre oraș, așa că alegeau un loc binecunoscut de toți, deasemeni - pe lângă studenții de la unversitate - erau mulți care urmau cursurile unor facultăți nu foarte îndepărtate: Academia de Studii Economice - ASE (Piața Romană), Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică - IATC (la Izvor), Facultatea de Teologie (lângă Mitropolie), Institutul de arte Plastice (), Institutul de Medicină și Farmacie - IMF (Cotroceni), Facultatea de Biologie (Splaiul Independenței) etc. Când așteptai perechea la ceasul reper, vedeai mulți tineri care se uitau la ceas din minut în minut, fumau nervoși, priveau nerăbdători în toate direcțiile...Mulți plecau triști după o așteptare zadarnică. Alții se găseau și plecau împreună, fericiți, ținându-se de mână.
Pe la mijlocul deceniului 90, ceasul de la universitate a dispărut. Mai târziu a apărut unul în centrul scuarului din Piața Universității. Dar nimeni nu-și mai dă întâlnire acolo.
Ceasul de la Universitate a fost martorul revoluției din 21 decembrie 1989, al protestului anti comunism din 1990, al mineriadei din 13-15 iunie 1990.


Piața Universității 21 decembrie 1989


Piața Universității - Zonă liberă de comunism martie 1990


15 martie 1990 - Piața Universității la Prima mineriadă
La ceas la Universitate - de Angela Furtună 

când mă întâlnesc cu mirele meu la Ceas la Universitate 
încep să cred că traversez braţul Chilia într-o lotcă 
ce mi se lipeşte de coapse ca un voal de ulm 
orele alunecă pe fundul deltei împleticindu-se cum cârceii de viţă 
de-a lungul paşilor noştri ce coboară spre miezul nifesima 
atingem cu piepturile spongioase liniile de metrou 
apoi muşcăm fiecare din inima celuilalt bucăţi groase de plaur 
parcurgând restul drumului călare pe coama unui pelican 
cuvintele ne îndepărtează de zgomotul de cireadă 
cu care începe să se ţeasă în jurul nostru acea nelinişte ce 
precede formarea unui legământ 

atent la o pronunţie foarte îngrijită a sunetelor reci, 
mirele meu îmi arată cum vine anotimpul când 
arţarii dau în stacojiul de brocart princiar. 



Ceasul din Turnul Spasskaya din Kremlin (Turnul Salvatorului). Turnul și ceasul au fost făcute în anul 1491 de italianul Pietro Antonio Solari, la comanda țarului Ivan al III-lea, bunicul lui Ivan cel Groaznic.

Telefonul întâmplător - de Adrian Păunescu

Alo, iubita mea, te deranjez,
Aş vrea să-ţi spun ceva, dar nu se poate,
Decât dacă e vreme să te văd.
Te-aştept la ceas la Universitate.
Doresc să-ţi spun ceva neapărat.
Alo, m-auzi? Te-aştept la ora 6,
Acolo unde toţi suntem frumoşi,
Iar voi cu toatele sunteţi frumoase.
Eu am să port o floare la rever,
Te rog să porţi şi tu o floare-n mână,
Te-aştept la 6, nu cumva să uiţi,
În niciun caz, nimic nu se amână.
Alo, iubirea mea, iubirea mea,
Te-aştept în gară şi te-aştept acasă,
Te-aştept în Univers, pe-o canapea,
Te-aştept la Marea Neagră, pe-o terasă.
Alo, m-auzi? Nu-nchide, dă-mi răspuns,
Nu mă cunoşti, precum nici eu pe tine,
Dar eu te-aştept la 6 şi la 8,
La 5, la 1, când îţi va fi bine.
Voiam să-ţi spun că nu te mai aştept
Şi telefonul zace-n furca-nchisă.
Am fost sinucigaşul ce-a-ncercat
Norocul lui cu cea din urmă fisă.




Ceasul de-apoi - de Tudor Arghezi


În cer,
Bate ora de bronz şi de fier.
Într-o stea
Bătu ora de catifea.
Ora de pâslă bate
În turla din cetate.
În ora de lână
Se-aude vremea bătrână
Şi se sfâşie
Ora de hârtie.
Lângă domnescul epitaf
Bate glasul orei de praf.

Aznoapte, soră,
N-a mai bătut nici-o oră.



Ceasurile lui Mihai Eminescu
Anca Simionescu a publicat în ziarul Evenimentul Zilei informații despre un ceas care a aparținut lui Mihai Eminescu și care a fost vândut la licitații de mai multe ori în ultimii ani (www.evz.ro 23 noiembrie 2016). Ultima dată prețul a ajuns la 26.000 de euro.

Acest ceas a fost un dar făcut poetului de membrii cenaclului Junimea și are înscris pe capacul din spate «Maestrului slovei» 1876 și inițialele poetului. Darul a fost făcut în anul, an în care poetul a devenit membru al cenaclului.



Este vorba de un ceas de aur, cu 15 rubine și care are seria 12902.

Dar acesta nu este singurul ceas al lui Mihai Eminescu.

El a avut de-a lungul scurtei sale vieți trei ceasuri.

Primul ceas este din aur masiv de 18 karate și cântărește 77 de grame. El a fost comandat de tatăl poetului la un ceasornicar francez, în anul 1881 și

a fost plătit 40 de galbeni, în condițiile în care, în acele vremuri, cu un galben se putea cumpăra o pereche de boi.

Exponatul poate fi admirat la Muzeul Literaturii Romane din Iași.

Al doilea ceas, tot din aur, i-a fost dăruit de Veronica Micle la plecarea sa din Iași la București, la ziarul Timpul.

Al treilea ceas este cel dăruit de Junimiști atunci cand poetul se afla la Iași. Acesta se află - din câte știu - la muzeul de la Cotroceni.

Cum funcționează ceasul mecanic?

Ceasul, aşa cum a fost inventat el, cu cel mai simplu tip de mecanism.

El trebuie întors de la coroniţă, la intervale regulate de timp.

Rotirea coroniţei încarcă un arc care apoi transmite puterea din roată în roată, de la roata cea mai mare la roata cea mai mică. 

O componentă numită „balans” reglează precizia ceasului.

Sunt trei roţi: una mare, care se va roti cel mai încet, una mijlocie şi una mică. Una dintre roţi va contoriza ora, alta minutele şi cea mai mică secundele. Acestea transmit mişcarea sub cadran, unde sunt alte roţi care mişcă acele indicatoare (orar, minutar, secundar).




Asta este tot ce trebuie ştiut. Ar mai trebui menţionate şi rubinele, care au rolul de a micşora uzura şi sunt montate în locurile în care forţa de frecare între două componente metalice ar fi prea mare. Rubinele sunt de fapt diamante industriale aşa că valoarea ceasului nu creşte în funcţie de câte rubine are.

În mare, acesta este principiul pe baza căruia ceasurile mecanice au funcţionat de când s-au inventat şi până acum. În timp mecanismele doar şi-au îmbunătăţit precizia şi au fost miniaturizate. Deasemeni sursa de energie s-a schimbat de la arc și pendul la energie electrică.

Statură - de Ion Barbu


Să nu prelingă, să nu pice
Viu spiritul, robit în ea,
La azimi albe să-l ridice:
Sfiit pruncia ei trecea.

Sori zilnici, grei, adreau sub dungă,


Uşor sunau în răsărit;
Şi nori ce nu ştiau s-ajungă
Şi munţii, cîţi va fi-întîlnit,

Suiau cu iezerii, să cate


La anii falnici, douăzeci.
Vedeau din ceasul ce nu bate
- Din timp tăiat cu săbii reci.



Ceasul de la Gara Centrală din New York făcut de Seth Thomas în 1913
Citate despre ceasuri

  • Cu bani poţi cumpăra un ceas, dar nu şi timpul. (proverb chinez)

  • Zilele sunt egale pentru un ceasornic, dar nu pentru un om. (Marcel Proust)

  • Şi un ceas oprit arată ora exactă. De două ori pe zi. (Hermann Hesse)

  • Am întotdeauna cu mine trei lucruri: ceasul - ca să ştiu mersul timpului, mersul trenurilor - ca să ştiu mersul drumurilor, şi Biblia - ca să ştiu mersul vieţii. (Ion Luca Caragiale)

  • Chiar şi cel mai scump ceas tot arată 60 de minute în fiecare oră. (proverb evreiesc)

  • Creierele noastre sunt ceasuri de şaptezeci de ani. Îngerul Vieţii le întoarce o dată pentru toţi, apoi închide cutia şi înmânează cheia Îngerului Renaşterii. (Hafiz, or Kjwajeh Shams al-Din Mohamed Hafez-e Shirazi, poet și filozof persan din sec. XIV)

  • În fericire nu se numără ceasurile. (Duiliu Zamfirescu)

  • Un singur ceas de dragoste poate face cât o viață întreagă. (Honore de Balzac)

  • Succesul meu se datorează faptului că nu am avut niciodată un ceas în camera de lucru. (Thomas Edison)

  • Rău era cu "der, die, das",
    Da-i mai rău cu "davai ceas".
    De la Nistru pân' la Don,
    Davai ceas, davai palton,
    Davai ceas, davai moşie,
    Haraşo tovărăşie. (Constantin Tănase)

  • Nu trebuie să permitem ceasului şi calendarului să ne împiedice să vedem că fiecare clipă a vieţii este un miracol şi un mister. (HG Wells)

  • Am luat hotărârea fermă să dau colţul, când mi-o suna ceasul, cu un minimum de asistenţă medicală, dar până atunci voi păcătui după pofta inimii mele ticăloase. (Albert Einstein)





Harold Lloyd în filmul Safety last (Hal Roach Studios 1923)
Istorie prezidențială americană: Ceasurile președinților


Primii președinți americani au cumpărat cele mai bune ceasuri ale epocii: cele făcute de ceasornicarii francezi. George Washington l-a rugat pe ambasadorul american la Paris să-i cumpere un ceas de aur bun și acesta a apelat la Jean-Antoine Lepine, celebrul ceaasornicar al nobililor și al regelui Louis XVI. În imagine ceasul de buzunar al lui George Washington.

De la mijlocul secolului XIX, președinții americani și-au schimbat furnizorii de ceasuri de lux sau performanță în favoarea producătorilor elvețieni.

Se știe că 14 președinți americani au fost francmasoni. Hiram Abiff a fost o figură legendară despre care se spune că a fost arhitectul primului templu al lui Solomon din Ierusalim și întemeietorul francmasoneriei. El este evocat la ceremoniile de inițiere pentru gradele superioare ale ordinului. Fabricanții de ceasuri scumpe elvețiene au conceput modele de aur cu simbolurile masonice, numite ceasurile Hiram, care se dăruiesc celor care sunt acceptați în organizație. În imagine "ceasul masonic" al președintelui Warren Haring.



Ceasul de buzunar Waltham William Ellery, cu secundar, fabricat în 1863, care a fost purtat de Abraham Lincoln. Compania care a făcut aceste ceasuri era din Massachussetts și a debutat în 1850. Azi există o asociație a celor care dețin ceasuri Waltham.



În anul 1942, FD Roosevelt a primit cadou un ceas de mână Tiffany din partea ministrului educației Dr. Bolden.




Dwight Eisenhower a purtat în timpul campaniei din Europa un cronometru de mână Heuer, foarte popular în rândul piloților. Compania există și astăzi, sub numele de Tag-Heuer și este specializată în cronomtre de mare precizie.


În anul 1962, la data de 29 mai, JF Kennedy a primit drept cadou de ziua lui din partea lui Marilyn Monroe un Rolex de aur pe care era gravată urarea Jack, cu dragoste ca întotdeauna, de la Marilyn și data.

Îngrijorat de dovada relației lor, Kennedy a dat ceasul unui agent de securitate Kenneth O'Donnel, cu ordinul de a-l face să dispară. Acest lucru nu s-a întâmplat și în anul 2005 ceasul a apărut la o licitație unde a fost vândut pentru $ 120.000. Președintele a continuat să poarte un Omega ultraplat.


In timpul campaniei electorale și a mandatului prezidențial, Bill Clinton a purtat - oarecum ostentativ - un ceas Timex ieftin, adeseori ironizat de ziariști. După terminarea președinției el a devenit însă un avid căutător de ceasuri scumpe, cumpărate sau primite în dar. El a purtat ca Panerai PAM89 GMT, a Franck Muller, a Roger Dubuis MuchMore, a Kobold Seal, Dove of Geneva și un Cartier Ballon Bleu de aur (preț $ 30.000).

Ceasul preferat al lui Barack Obama a fost cronometrul Tag Heuer, dar după ce s-a îmbogățit din conferințe plătite exorbitant a fost văzut că poartă ceasuri Rolex Cellini.

Milionarul Trump a avut întotdeauna ceasuri scumpe. Înainte de a fi președinte. în anul 2007, el a participat la o licitație în scop caritabil unde a cumpărat două ceasuri: un Colibri care aparținuse lui Ronald Reagan când era actor și un foarte scump Universal Geneve (cele mai scumpe pot atinge $ 20.000). Trump a păstrat ceasul Colibri, dar a donat ceasul elvețian pentru fondul de caritate.
Drinkology: Happy Hour
Ideea de "ora fericită" sau "timpul bun" e veche. Ea este chiar menționată în piesa Regele Henri al V-lea scrisă de Shakespeare în 1599:..Așadar, domnii mei nu omiteți ora fericită, Care va face să înainteze expediția noastră...




Primul club "Happy Hour Social" a fost înființat la bordul navei militare americane USS Arkansas. De acolo, inițiativa s-a răspândit la cluburi particulare, baruri, restaurante, stadioane, săli de box, cazinouri: în orele de după amiază, înainte de cină, pentru fiecare băutură comandată se acordă alta gratuit.
Din practica nevinovată a unor petrecăreți, obiceiul happy hour devenit un instrument de marketing: consumatorii erau atrași de chilipirul unor băuturi la jumătate de preț, beau mai mult și mulți rămâneau și pentru cină.

Epoca prohibiției a dat vigoare practicii: în cluburi fără firmă, oamenii se adunau pentru câteva băuturi (cocktail hour), înainte de a merge acasă, sau la alte restaurante pentru a lua masa.
Recent, mai multe țări (Marea Britanie, Irlanda, Canada) au făcut practica ilegală, pentru a descuraja alcoolismul.

În Statele Unite, în anul 1984, ministerul forțelor armate a interzis Happy Hour în cluburile militare. Interdicția a fost adoptată și de câteva state: Massachussetts, Indiana, Carolina de Nord, Illinois, Utah.

Trivia: Ceasuri


  • Cei mai mari producători de ceasuri: Swatch Group (Omega, Breguet, Glashutte) 18,3% din piața mondială de ceasuri, Richemont (Vacheron, cartier, Montblanc) 15,7%, Rolex 11,8%, Fosil (USA) 5,2%, LVMH (Franța) (Bulgari) 4,7%, Citizens (Japonia) 3,9%, Seiko (Japonia) 3,1%.

  • Cele mai scumpe ceasuri:

1. Graff Diamonds The Hallucination - 55 de milioane de dolari

2. Graff Diamonds The Fascination - 40 milioane de dolari


3. Breguet Marie-Antoinette - 30 de milioane.




4. Chopard 201 Carat - 25 de milioane
5. Patek Philippe Henry Sonnny White - 24 de milioane



  • Producția mondială de ceasuri este de 1,2 miliarde de piese anual

  • Producția de ceasuri în anul 2017: China 663 milioane, Honk Kong 354, Elveția 30, Germania 17,5, USA 10,4, Franța 7,3

  • Producția globală de aur a lumii în anul 2017 a fost de 3.150 de tone metrice. Din această cantitate de aur 52,44% a fost folosit pentru bijuterii și ceasuri de lux. Aurul cumpărat individual, de firme sau bănci (monede, praf, lingouri) a fost de 30% din producția globală.

  • Firma Apple a deschis intrarea computerelor pe piața ceasurilor, prin "smartwatches". 15% dintre analiști cred că aceasta va influența producția și vânzarea de ceasuri în anii viitori.

  • Design-ul ceasurilor viitoare:



  • Tehnologia încorporabilă:

  • Cel mai scump Rolex a fost un ceas vândut pentru $ 485.350

  • Compania Rolex a fost înființată în Anglia în 1905 și mutată la Geneva în 1919;

  • Primul ceas de mână cu cronometru omologat a fost un Rolex;

  • Primul ceas subacvatic rezistent la 100 m adâncime a fost un Rolex;

  • Primul ceas Rolex GMT, capabil să modifice automat ora în funcție de fusele orare a fost un Rolex și el a fost utilizat de piloții Panam;

  • Rolex a fost primul ceas care a afișat data pe cadran;

  • În 1953, în timpul ascensiunii pe Everest, Sir Edmund Hillary a purtat un ceas Rolex;

  • Ce rost au pietrele prețioase în mecanismul ceasurilor? În ceasurile mecanice un element important este tija verticală, conectată jos la baza de suport și sus la punte. Tija are o mișcare de rotație du-te - vino, care crează mari forțe de fricțiune. Materialele cel mai rezistente la punctele de contact sunt cele făcute din rubine sau safire sintetice.

  • Ceasurile de mână au fost inventate pentru a fi purtate de femei. Pentru bărbați, cel mai potrivit ceas părea a fi modelul de buzunar. În 1571, ceasornicarul Robert Dydley a făcut primul "ceas de braț" pentru regina Elisabeta I-a a Angliei.

  • Ceasurile de mână au devenit populare la bărbați în timpul primului război mondial. Militarii, marinarii și mai ales piloții au descoperit că este mult mai ușor să citești ora pe ceasul de la mână, decât să trebuiască să extragi ceasul din buzunar.

  • Primul ceas cu energie solară a fost Seiko Astron.

  • Sistemul de măsurare a timpului folosit de toate ceasurile este sistemul sexagesimal: un sistem numeric cu baza 60.

  • Majoritatea ceasurilor expuse în magazine sau reclame sunt aranjate pentru ora zece și zece sau ora două fără zece. Acest timp este considerat "timpul fericit".

  • Ceasul indestructibil Casio G-Shock a fost teste prin aruncare de la etajul 4.

  • Primul ceas digital a fost produs pentru filmul 2001 Odisea Spațiului, produs în 1968;

  • Ceasurile mecanice din sec. XVII și XVIII aveau orele scrise pe cadran cu cifre romane, dar ora 4 era marcată IIII nu IV.

  • Big Ben nu este numele faimosului ceas din turnul palatului Westminster din Londra, ci al celui mai mare clopot dintre cele clopote din turn.

  • Expresia o'clock este o prescurtare de la the stroke of the clock (bătaia ceasului).

  • Primul ceaas deșteptător a fost inventat de americanul Levi Hutchins în anul 1787, dar el suna numai la ora patru dimineața, ora de sculare a lui Levi. Francezul Antoine Redier a inventat în 1847 mecanismul de reglare a orei de alarmă.

  • Fusele orare (time zones) au fost introduse în Statele Unite în anul 1883, la cererea companiilor feroviare. Până atunci timpul se măsura diferit în fiecare oraș, cu ceasuri reglate după răsăritul și apusul soarelui și era imposibil să se sistematizeze mersul trenurilor;

  • Ceasul pentru durata atacului (shot clock) este obligatoriu la toate jocurile de baschet. În campionatul profesionist, un atac nu poate dura mai mult de 24 de secunde, la juniori durata este de 30 de secunde. Inainte de introducerea acestei reguli, o echipă care avea avanyaj la scor, bloca pur și simplu mingea printr-un jucător care se așeza pe ea și aștepta sfârșitul reprizei.

  • Sistemul de a modifica ora de două ori pe an, pentru așa zisa "economie de timp prin folosirea maximă a luminii de zi" (daylight saving time) a fost introdus în majoritatea țărilor la începutul secolului XX. Ideea este mult mai veche și este atribuită lui Benjamin Franklin, care ar fi spus că un astfel de sistem permite ziua de lucru mai lungă. Sunt istorici care afirmă că Franklin a făcut de fapt o glumă și s-a amuzat de credulitatea celor care au contribuit la răspândirea conceptului. In ziua de azi există mai multe critici care afirmă că de fapt nu se face nici o economie de consum electric, nici că se obține o productivitate mai mare.

  • În secolul XVIII parlamentul englez a introdus o taxă pentru vânzarea de ceasuri. Ea a rezultat într-o paralizie a comerțului cu ceasuri și legea a fost anulată în mai puțin de un an.



10 ceasuri legendare, ținte ale celor mai mari colecționari
1. Cartier Santos


În 1904, firma Cartier a scos ceasul cerut de aviatorul brazilian Alberto Santos, care se plânsese de dificultatea de a citi ora în timp ce pilota, scoțând din buzunar ceasul. Acesta a fost unul dintre primele modele de ceas de mână.


2. Jaeger-LeCoultre Reverso


Acest ceas a fost proiectat și executat în 1931 pentru echipa de polo pe cai a Marii Britanii. Geamul era deosebit de rezistent. Ceasul este o piesă foarte căutată de colecționarii de astăzi.



3. IWC Pilot’s Watch


Ceas conceput special pentru piloți; din el a derivat modelul Mark 11 folosit de cei din Royal Air Force.



4. Patek Philippe Perpetual Calendar Chronograph 

Fabricat în 1941, acest model Patek Philippe a fost echipat cu cronometru și calendar pentru 200 de ani.

  DISCOVER MORE

5. Rolex Datejust


Anul de fabricație 1945. S-a distins prin precizie și eleganță. Schimbă data automat la miezul nopții. A fost purtat de Winston Churchill și Dwight Eisenhower.



DISCOVER MORE

6. Breitling Navitimer


Lansat în 1952, a devenit rapid preferatul aviatorilor. Cronometru are un secundar roșu. Permite calcularea distanțelor, a altitudinii și a rezervei de carburant.



7. Rolex Submariner


Cel mai bun ceas subacvatic. A fost purtat de James Bond jucat de Sean Connery. A fost lansat în anul 1953.



8. Omega Speedmaster


Este ceasul oficial NASA pentru misiunile spațiale de aproape 50 de ani.


DISCOVER MORE

9. Zenith El Primero


Unul dintre cele mai precise ceasuri din lume, folosit la cronometraje care au nevoie de măsurarea a zecimi și sutimi de secundă.


DISCOVER MORE
10. Audemars Piguet Royal Oak

Fabricat în 1972 din materiale foarte scumpe. Are o distinctă formă octogonală, cu șuruburile de față vizibile. Foarte scump.




Proză scurtă: Ceas de taină

Monica Pillat


Mi-am adus aminte de o dimineaţă de demult, când fiind singură la mormântul tatei, în cimitirul răcoros-văratec, şedeam tristă, cu merindele aduse pentru pomană. Nu găsisem nici un preot să facă o slujbă şi să le binecuvânteze, aleile erau pustii şi pentru o clipă am trăit senzaţia unei adânci părăsiri. 

Cum stăteam pe marginea mormântului, cu ochii în gol, s-a apropiat de mine o femeie sărmană şi s-a aşezat alături. După un timp, m-a întrebat de ce eram tristă şi pe cine jeleam. Am stat amândouă puţin de vorbă şi ochii ei plini de raze, înţelepciunea din tăcerile ei şi linul din cuvintele rostite m-au liniştit, luminându-mi sufletul. După ce a plecat, am mai rămas o vreme să ascult foşnetul vântului prin teiul boltit deasupra mea. Tot ce fusese mai înainte zgomot în mine se risipise. Mă pătrundea numai muzica treptatei limpeziri.

M-am ridicat şi am pornit pe alee către ieşirea din cimitir. Însă în dreptul porţii, am dat peste o ceată gălăgioasă de cerşetoare. Printre ele era şi cea care venise să stea cu mine la mormânt, dar felul ei era de nerecunoscut. Părea beată, râdea în neştire şi când m-am apropiat, s-a uitat la mine fără să mă vadă, de parcă nu mai eram nici eu nici ea aceleaşi.
Venirea îngerului nu se petrece ca în icoane, când în preajma sfinţilor apare o siluetă înaripată. Îngerul e duhul care intră în cineva şi îl face să spună ce n-a gândit şi îl face să fie cum n-a fost vreodată.

***
Isus spală picioarele ucenicilor pentru ca pasul lor lor în lume să fie curat, pentru ca drumul, pe care urmează să o apuce, să fie călăuzit de duhul Lui. Îi spală de mersul mărunt, grăbit, indifferent, întunecat, îi pregăteşte pentru drumul spre Împărăţie.

Ce este Împărăţia?

Ceea ce ni se arată când suntem curaţi în cuget, adică bucuria de a exista în Dumnezeu, plinătatea conştiinţei că aparţinem Sensului Înalt.

Apoi, fiecare zi e sfinţită de prezenţa unui martir, a unui ales întru Domnul, astfel încât când mă trezesc, dimineaţa, mă aflu în împărăţia unui nume din calendar. Ce bine ar fi dacă m-aş putea îmbrăca în această prezenţă ca într-un veşmânt de lumină… 

(www.lapunkt.ro 2018)




Aflând ora fără ceas
Motto: Țăranul român citește mai puțin timpul după ceas și mai mult după suflet - Horia Bernea
În satul românesc tradițional ceasornicele nu au fost un lucru obișnuit până târziu, după cel de al doilea RM.

Împărțirea pe ore a zilelor și nopților și metodele de estimare a timpului bazate pe fenomene naturale au dus la un sistem destul de exact și la o listă de denumiri pentru perioadele de timp ale zilei și nopții.


Miezul nopții: primul cântat al cocoșilor

Ora 1:30-2:30 am: al doilea cântat al cocoșilor

Ora 3:00-3:30 am: al treilea cântat al cocoșilor, înmuierea întunericului, pe la cântători

Ora 5:00 am: mijitul zorilor, dinspre ziuă

Ora 6:00 am: dimineața, zorii albi

Ora 7-8: (la timpul gustării de dimineață) prânzuț

Ora 9:00 am: soarele de o suliță pe cer

Ora 10-10:30 am: prânz; soarele de două sulițe pe cer

Ora 12:00: amiază, nămiezi, miezul zilei, soarele de trei sulițe pe cer



Ora 16:00: chindia, bătutul toacei

Ora 18:00: înserare

Ora 19:00-20:00: amurg

Ora 20:00-21:00: înoptare

Ora 24:00: miezul nopții
În timpurile vechi, oamenii care lucrau în pădure, sau pe ogoare apropiate de crânguri, s-au învățat să citească "ceasornicul pădurii", după orele de cântat ale păsărilor: pitulicea cu cap negru 14:00-14:30, ciocârlia 14:00-15:00, pitulicea cu piept roșu 15:00-15:30, mierla 15:30-16:00, vrăbiile 17:00-18:00. Numai pițigoiul cânta noaptea, între 23:30-24:00, precedănd păsările de noapte și cocoșii.
Dacă o mânăstire era apropiată, chemările la slujbele zilnice, cele șapte Laude ale Bisericii, erau semnale de estimare a orelor:

Vecernia - slujba de seară (de la cuvântul slav vecer-seară) - pe înserat;

Pavcernița (Noptânda) - slujba de după cină.

Mieznoptica.

Utrenie (de la cuvântul slav utro-dimineață) Ceasul 1.

Ceasul 3 (ora 9:00)

Ceasul 6 (12:00 ora prânzului). Este considerată ca ora răstignirii lui Iisus.

Ceasul 9 (15:00). Ora la care a murit Iisus pe cruce.



Rubrica gastronomică: orele de masă

Ceas - de Lucian Blaga


Tîrziu, pe la ceasul amărăciunii, cînd am
văzut că-n zadar
cuvintele toate mi le-am rostit,
că pînă la tine înţelesul lor n-a mai ajuns,
în noapte-am ieşit.

Crezusem, vai, cu tărie


că niciodată sfîrşit nu va fi.
Ţi-am spus uneori: ia sfatul vestalelor
dacă flacăra vrei s-o-ntreţii.
Ţi-am zis alte dăţi: vezi tu jeraticul,
truda în vatră?
Din fumul albastru ce iese
Mereu cerul se ţese.

Bănuiesc că ai stat încă mult timp la


masă, în jale
cu capul în mîini,
cu privirea pierdută-n ocoalele tale de vis.
Bănuiesc că nici astăzi nu-ţi este uşor


Ceasuri de mobilier

Cea mai veche pictură care reprezintă un ceas are vârsta de 458 de ani și a fost făcută în anul 1560 de pictorul italian Maso da San Friano.



Ea îl reprezintă pe Cosimo de Medici ținând în mână un ceas de aur. Tabloul se află la Muzel de Știință din Londra.



Ceasuri cu design neobișnuit


Ceas random Ceas quiz


Ceas domino Ceas Mhin


Ceasul acrobatic Ceasul cu mesaje



Yüklə 131,11 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin