CABINET PARLAMENTAR
DEPUTAT EDUARD HELLVIG
Str. Primăriei Nr. 2
Oradea 410209, Judeţul Bihor
Tel. / Fax: 0259-478775
www.eduardhellvig.ro
ehellvig@gmail.com
Comunicat de Presă
Oradea, 19 martie 2008
Deputatul bihorean Eduard Hellvig solicită reabilitarea sectorului de drum Oradea-Marghita, afectat din pricina circulaţiei utilajelor de mare tonaj pentru lucrările la Autostrada Bechtel
În sprijinul interpelării adresate luni, 17 martie 2008, ministrului Transporturilor, d-l Ludovic Orban, prin care se solicita reabilitarea sectorului de drum Oradea-Marghita, afectat din pricina circulaţiei utilajelor de mare tonaj pentru lucrările la Autostrada Bechtel, deputatul Eduard Hellvig a susţinut marţi, 18 martie 2008, în Camera Deputaţilor, declaraţia politică cu titlul: „Starea proastă a infrastructurii şi consecinţele pe care aceasta le generează în dezvoltarea judeţului Bihor”.
Redăm în continuare textul declaraţiei politice:
„Declaraţia mea politică vizează o realitate care afectează nu numai comunitatea din judeţul Bihor, ci întreaga Românie, în ansamblul ei. Fie că este vorba despre drumuri comunale, judeţene, naţionale sau chiar europene, infrastructura românească se remarcă prin aceeaşi stare dezolantă, care persistă. Ştim că lipsa investitorilor şi a turiştilor străini se datorează, în mare parte, proastei calităţi a infrastructurii pe care o deţinem, iar unul dintre obiectivele majore ale politicii actuale a României este tocmai atragerea acestora.
La 1 Ianuarie 2007, România s-a alăturat, de facto, celorlalte state din comunitatea europeană. Integrarea României nu înseamnă nicidecum o integrare formală, ci presupune, indubitabil, alinierea obiectivelor şi a standardelor ţării noastre la exigenţele Uniunii Europene. Iar unul dintre aspectele principale, care problematizează dezvoltarea României ca obiectiv turistic sau ca punct de absorbţie a investiţiilor străine, este legat de însăşi starea dezolantă a infrastructurii noastre.
Chiar dacă România, în general, şi judeţul Bihor, în particular, deţin un potenţial turistic foarte bine nuanţat, dublat şi de o spectaculoasă diversitate peisagistică şi a formelor de relief, exploatarea turistică se face la cote foarte scăzute de către turiştii străini. Dacă în această ecuaţie, efectul este foarte bine definit, putem la fel de simplu să identificăm şi cauza. Miezul problemei îl constituie, aşadar, calitatea infrastructurii. De această problemă se loveşte comunitatea din judeţul Bihor, la fel ca întreaga Românie, zi de zi.
Proiectul amplu de construcţie a autostrăzii Bechtel este un exemplu relevant de proastă gestiune a guvernului român, în privinţa modernizării şi diversificării reţelelor româneşti de drumuri. În contextul discuţei mele, construcţia autostrăzii Bechtel a devenit o problemă cu dublu efect. Întârzierea prelungită a construcţiei are implicaţii negative şi la nivel naţional, dar şi la nivelul judeţului Bihor, făcând referire la segmentul de autostradă Suplacu de Barcău- Borş. Bihorenii au avut de suferit datorită faptului că utilajele destinate transportului de materiale pentru construcţia autostrăzii au distrus, aproape în totalitate, tronsonul Oradea-Marghita.
Acest segment de drum, lung de peste 50 de km, este o cale de legătură între importante comunităţi locale, prezentând importanţă şi la nivel naţional, dar şi la nivel regional-european, prin poziţia strategică pe care o ocupă în apropierea graniţei cu Ungaria. Fiind suprasolicitat de către utilajele de mare tonaj cu destinaţie Bechtel, DN 191 s-a transformat într-un segment presărat cu denivelări şi gropi uriaşe, asfaltul lipsind cu desăvârşire de pe mai multe porţiuni. Consider că acest fapt reprezintă o inechitate şi un prejudiciu imense aduse locuitorilor judeţului Bihor, dar şi dezvoltării acestui judeţ. Drept urmare, doresc să trag un semnal de alarmă pentru autorităţile naţionale competente, de a soluţiona neîntârziat această problemă.”
În interpelarea adresată ministrului Orban, deputatul Hellvig a afirmat că, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) (aflată în subordinea Ministerului Transporturilor; fiind instituţia ce răspunde acum de ruta Oradea – Marghita; şi preluând drumul în gestiunea sa de la Consiliul Judeţean Bihor, la sfârşitul anului 2007) doreşte să prindă acest drum în rectificarea bugetului de stat din această lună. De asemenea, dacă nu va fi contestată licitaţia, lucrările de reabilitare a Drumului Judeţean Oradea - Marghita vor debuta în luna iulie a acestui an. Însă, reabilitarea drumului nu va fi totală, ci vor fi executate doar „anumite plombări şi covor asfaltic, acolo unde va fi cazul”, potrivit declaraţiei d-lui Dorin Debucean, directorul general adjunct al CNADNR, în data de 18.02.2008, pentru ziarul local Jurnal Bihorean, din Oradea. În aceste condiţii, deputatul Hellvig a precizat că:
-
Secţiunea de drum respectivă a mai fost plombată cu covor asfaltic, care s-a dovedit ineficient şi a rezistat pentru puţină vreme, consecinţele fiind revenirea la aspectul şi practicabilitatea anterioare, precum şi o cheltuială inutilă;
-
Drumul judeţean Oradea- Marghita necesită reparaţii capitale, fiind într-o stare de avansată degradare, accentuată de circulaţia intensă a utilajelor de mare tonaj, destinate transportului de materiale pentru Autostrada Bechtel;
-
Faptul că şoferilor, care îşi periclitează starea maşinilor personale, nu li se acordă de nicăieri despăgubiri pentru costurile de service-auto necesare întreţinerii şi reparării autovehiculelor.
şi a solicitat ministrului Orban să precizeze care sunt direcţiile de acţiune ale Ministerului Transporturilor pentru soluţionarea eficientă a acestor probleme.
Dostları ilə paylaş: |