Ce este Kefirul de apa?
Granulele de kefir sunt o cultura de diferite tulpini de bacterii benefice si drojdii constituite intr-o matrice de polizaharide creata de catre bacterii. Relatia simbiotica a microbilor produce o cultura cu o rata de crestere stabila. Microbii se hranesc cu zahar si produc in schimb acid lactic, alcool (etanol) si dioxid de carbon, din care rezulta o bautura fermentata carbonata. Continutul de alcool din kefir variaza in functie de timpul de fermentie si este in general sub 1%.
Unele persoane au convertit cu succes granulele de kefir de lapte pentru a le cultiva in solutie de apa cu zahar, insa granulele de de kefir de apa difera de granulele de kefir de lapte. Granulele de kefir de lapte sunt albe si sunt asemanatoare ca si aspect cu branza cottage sau cu mugurii de conopida. Acestea sunt moi la atingere, oarecum gelatinoase si cauciucate ca si textura. Granulele de kefir de apa sunt in schimb translucide si se strivesc cu usurinta atunci cand sunt presate. Acestea se aseamana mai degraba cu niste cristale neregulate. Granulele de kefir de apa au gustul neutru si textura fina iar granulele de kefir de lapte sunt mai consistente ca structura. Ambele varietati de granule de kefir sunt comestibile putand fi consumate ca atare sau in shake-uri.
Granulele de kefir de apa mai sunt denumite "tibicos" , sau "Cristale Japoneze de apa" iar culturile pot varia ca si densitate si tipuri de microorganisme. In mod tipic granulele de kefir de apa sunt compuse dintr-un amestec de tulpini bacteriene probiotice precum:
Lactobacillus brevis, Lactobacillus casei rhamnosus , Lactobacillus alactosus, Lactobacillus casei casei, Lactobacillus pseudoplantarum, Lactobacillus plantarum, Streptococcus lactis, Streptococcus cremeris, Leuconostoc mesenteroide, Saccharomyces florentinus, Saccharomyces pretoriensis, Kloeckera apiculata, Candida lambica, Candida valida si posibil si altele. Lactobacillus brevis a fost identificata ca fiind specia responsabila de creerea matricei de polizaharide care formeaza granulele.
Toate aceste varietati de microorganisme din kefirul de apa au un efect probiotic sinergetic, oferind beneficii fara a fi necesar laptele pentru cultura. Kefirul de apa poate fi un inlocuitor sanatos si valoros al bauturilor racoritoare carbogazoase din comert. Motivul pentru care se adauga zahar in retetele de kefir de apa este faptul ca zaharul constituie sursa primara de hrana a granulelor. Continutul de zahar din produsul finit este insa redus considerabil.
Mentiuni:
- Indulcitorii artificiali sau indulcitorii naturali precum stevia nu pot sustine fermentatia si dezvoltarea kefirului.
- Este important ca apa utilizata pentru kefir sa fie minerala. Apa filtrata sau distilata nu produce granule sanatoase deoarece nu contine mineralele necesare dezvoltarii kefirului. Apa dura de fantana, apa de izvor sau apa minerala plata (necarbogazoasa) sunt ideale.
- Temperatura de peste 40 grade Celsius poate distruge granulele. Kefirul prefera mai degraba temperaturile joase decat cele mari. In functie de temperatura ambientala si alte variabile fermentarea are loc intre 1 si 4 zile. Temperatura ideala pentru kefir este de 22 de grade Celsius. Temperaturile mai joase nu dauneaza insa incetinesc fermentatia.
- Este important ca la manevrarea granulelor de kefir sa se utilizeze doar ustensile non-metalice. Materiale precum sticla, ceramica sau plasticul sunt cele mai indicate.
Reteta:
~ 3 masuri de apa
~ 1/4 masuri zahar (preferabil zahar brun)
~ 1/4 - 1/2 masuri granule de kefir
~ 1/4 masuri suc de mere
~ aproximativ 3 centimetri de banana taiata feli subtiri
Se pun ingredientele intr-un borcan incapator de sticla, se acopera si se lasa la temperatura camerei intre 1 si 3 zile. Borcanul nu se inchide etans intrucat fermentatia solutiei elibereaza CO2 si genereaza presiune.
Solutia se poate gusta zilnic iar daca este este prea dulce se poate lasa in continuare la fermentat.
Se scot feliile de banana si se arunca si se strecoara granulele de kefir printr-o sita fina de naylon. Bautura de Kefir obtinuta se pastreaza la frigider.
Se repeta procesul cu granulele de kefir in solutie proaspata de apa cu zahar in fiecare zi sau in fiecare a doua zi.
Fermentatie secundara (optional) :
Fermentatia secundara presupune adaugarea de sucuri sau arome in bautura de kefir obtinuta, dupa ce granulele au fost inlaturate. Dupa adaugarea sucurilor sau aromelor solutia se tine la temperatura camerei aproximativ 12 ore dupa care se pune la frigider.
Ingredientele care pot fi adaugate pentru fermentarea secundara sunt sucuri concentrate de fructe, suc de lamaie sau lamaie verde (lime), suc imbuteliat din diferite fructe (merisor, struguri, portocale, piersici, mango, rodie, mere, etc.). De asemenea se poate experimenta cu fructe uscate ( stafide, caise uscate, merisor, smochine, etc).
Multe dintre aceste ingrediente ar impiedica sau ingreuna dezvoltarea granulelor de kefir daca ar fi adaugate la fermentatia primara, insa dupa inlaturarea granulelelor nu mai exista aceasta problema.
Reteta:
Bere de ghimbir
~ 4 - 5 linguri de zahar brun, sirop de artar, sirop de agave, sirop de curmale sau orice tip de zahar cristalizat
~ 2 - 4 linguri granule de kefir de apa
~ 1 litru apa de izvor sau apa minerala plata
~ 3 - 5 felii de ghimbir curatat de coaja
~ 1 felie de lamaie
1. Se pune apa si zaharul (sau mierea) intr-un borcan de sticla si se amesteca pana la dizolvare.
2. Se adauga granulele de kefir de apa, feliile de ghimbir si lamaia.
3. Se acopera borcanul cu un capac non-etans si se lasa la temperatura camerei timp de 24 - 48 de ore.
4. Cand bautura este conform preferintelor se strecoara granulele si se arunca feliile de ghimbir. Se adauga lamaie (optional) si se pastreaza acoperit la frigider.
5. Fermentatia secundara (optional)
Pentru ca bautura sa fie mai acidulata, dupa strecurarea granulelor lichidul rezultat se lasa 12 ore la temperatura camerei in sticle inchise etans dupa care se pastreaza la frigider si se deschide cu atentie intrucat bautura poate fi puternic carbonata.
Exista pareri pro si contra in privinta utilizarii mierii de albine pentru prepararea kefirului. Unii prefera bautura de kefir preparata cu miere insa este recomandat sa pastrati o rezerva de granule de kefir pregatita sa inlocuiasca granulele cultivate in apa cu miere daca va fi necesar.
Mierea are proprietati antibacteriene iar granulele de kefir de apa sunt o colonie de bacterii si drojdii. Din acest motiv utilizarea mierii pe termen lung poate slabi sau chiar ucide granulele de kefir.
De aceea trebuie luat in considerare faptul ca odata la cateva luni granulele cultivate in apa cu miere trebuie inlocuite.
Dostları ilə paylaş: |