1.Introducere in .Net | Programare in .Net
Ce este .Net Framework?
.Net este un cadru ( Framework ) pentru dezvoltarea software, care permite distribuirea si rularea aplicatiilor desktop Windows si Web.
.Net Framework este o componenta care vine cu sistemul de operare Windows si care, firesc, de-a lungul timpului s-a dezvoltat. Astfel, din anul 2002, anul versiunii 1.0 – pentru care Microsoft nu mai ofera suport – au fost lansate 4 versiuni, ultima dintre ele ,Net Framework 4, fiind in varianta beta. Fiecare versiune a adus cate ceva nou, toate contribuind la complexitatea de astazi a acestui mediu de dezvoltare. O istorie detaliata si noutatile aduse la fiecare versiune, se poate citi pe wikipedia!
In prezent, este in dezvoltare proiectul mono, o varianta open-source a platformei .Net Framework, pentru Linux.
Componenta .Net Framework este formata din compilatoare, biblioteci plus multe alte executabile folosite in rularea aplicatiilor .Net. Aceste fisiere se afla, de regula, in directorul C:\Windows\Microsoft.Net\Framework\V.. ( in functie de versiunile instalate ).
Tehnologia .Net reuneste mai multe tehnologii si limbaje de programare asigurand in acelasi timp portabilitatea intre diferite calculatoare cu sistem Windows, cat si reutilizarea codului in programe, indiferent de limbajul de programare utilizat.
Relatia dintre C# si arhitectura .Net
In multitudinea limbajelor de programare din aceasta platforma, de referinta este C#. Chiar daca el are o foarte stransa legatura cu mediul sau de rulare ( C# a fost initial dezvoltat de Microsoft pentru dezvoltarea arhitecturii iar bibliotecile utilizate de C# sunt cele definite de arhitectura .Net ), poate fi studiat si separat.
C# este un limbaj simplu, cu circa 80 de cuvinte cheie si 15 tipuri predefinite. Da, are directa legatura cu C, C++ si Java. Toate trei sunt printre cele mai populare limbaje de programare din lume.
De la C, limbajul C# mosteneste sintaxa, multe dintre cuvinte cheie si operatorii, iar de la C++ preia si imbunatateste modelul de obiecte ( INCAPSULARE, MOSTENIRE, POLIMORFISM ) . C# nu deriva din Java, desi exista asemanari, ci il completeaza din punct de vedere al integrarii depline cu platforma Windows si al interoperabilitatii limbajelor diferite, adica programarea in limbaj mixt ( codul scris intr-un limbaj comunica fara probleme cu un cod scris intr-un alt limbaj ).
O caracteristica ce il face sa fie foarte puternic este type-safety. In structura limbajului, pentru realizarea secventelor de cod “sigure” ( safe ), au fost adaugate unele functiuni ( interfete, delegari ). Tot in acelasi scop, au fost si eliminate ( mostenirea multipla si pointerii catre functii ) sau modificate ( string, struct ). Totusi, unele functiuni au fost pastrate ( accesul direct la memorie folosind pointeri ), dar acestea se considera “nesigure” ( unsafe ).
C# produce “managed code”, adica un cod care va fi executat sub controlul .Net Framework. “Unmanaged code” contine intructiuni specifice CPU produse de compilatoare “traditionale”, gen C++.
De ce .Net cu C# ?
“Cu ce sa incep?” e o intrebare pe care toti cei care se initiaza in programe, o adreseaza. Pe scurt, de ce o asemenea alegere :
.Net, pentru ca ofera instrumente pe care le putem folosi si in alte programe, accesul usor la baze de date, realizarea desenelor, graficelor si efectuarea facila a majoritatii sarcinilor uzuale cu care se confrunta programatorii.
C#, pentru ca acesta combina facilitati testate de-a lungul timpului cu inovatii de ultim moment, oferind o modalitate facila si eficienta de a scrie programe pentru mediul profesional modern de dezvoltare.
Desi are o complexitatea destul de mare – ( pentru ca orice framework inevitabil va creste in timp) – care produce o curba de invatare accentuata (nu descuraja !), .Net este o piesa importanta in viitorul dezvoltarii software.
2.Visual Studio – Introducere
Dupa ce am scris o serie destul de lunga de tutoriale de c# mi-am dat seama, dupa diversele intrebari pe care le primesc la comentarii, ca am uitat un lucru destul de important: nu am scris un articol introductiv referitor la uneltele de lucru. Acum intentionez sa corectez asta. Deci, articolul de astazi este despre uneltele de lucru pentru de care cineva are nevoie pentru a se apuca de invatat c# si pentru a realiza primele proiecte.
Cel mai important instrument este Visual Studio Express (in cazul seriei de tutoriale publicate aici Visual C# 2010 Express). Practic in afara de acest program nu mai e necesar nimic altceva, insa e recomandat un editor de imagini, pentru a putea face mici prelucrari de imagini, eu folosesc Paint.Net, un editor de texte, eu folosesc notepad sau EditPlus si un browser – cel mai bun prieten pe care il poti intreba despre o problema de programare e google!
O sa incep cu google: o simpla cautare dupa “Visual Studio 2010 Express” ma duce repede la http://www.microsoft.com/express/downloads/ – pagina Microsoft de unde imi pot downloada o versiune Express (si graturita) a Visual Studio (Visual C# 2010 Express in cazul nostru).
Dupa ce am downloadat si instalat acest program pot incepe procesul de invatare. Eu am instalat in acest moment Visual Studio Profesional in calculatorul de pe care scriu, iar imaginile pe care o sa le postez pentru a usura intelegerea anumitor actiuni vor fi capturi de ecran ale acestei versiuni – ceea ce inseamna ca or sa fie mici diferente fata de versiunea Express.
Deschidem Visual Studio si el ar trebui sa arate cam asa:
In meniul File, alegem New -< Project. Ni se deschide fereastra urmatoare:
In respectiva fereastra putem vedea cateva dintre tipurile de proiect pe care le putem crea. Pentru a invata, cel mai simplu e sa incepem cu un proiect de tip Console Application. De ce e asta cel mai simplu? Pentru ca nu trebuie sa ne ocupam de elemente visuale, nu avem nevoie de componente suplimentare, tot ce e trebuie sa facem e sa scriem cod c# si sa incepem sa practicam ceea ce incet, incet, invatam.
Pentru a crea un proiect nou de tip Console Application, selectam in fereastra NewProject tipul de proiect Console Application, alegem un nume pentru aplicatia noastra, si apasam butonul Ok.
Odata apasat butonul OK, ceea ce vedem este cam asa (numele ales de mine pentru acest proiect este “HelloWorld”):
Obeservam (am desenat chenar verde) doua regiuni importante in imagine: fereastra care contine codul aplicatiei – Visual Studio genereaza cateva linii de cod – metoda Main, si o fereastra, Solution Explorer, unde vedem componentele solutiei (proiectului), care e o structura arborescenta, ce contine toate fisierele de care avem nevoie pentru a construi o aplicatie. Ceea ce e important deocamdata e fisierul Program.cs, fisier generat automat de Visual Studio. In acest fisier vom scrie codul c# pentru aplicatia noastra.
Pentru a transforma codul nostru intr-o aplicatie executabila trebuie sa compilam codul. Din fericire, Viual studio face acest proces automat, si noi nu trebuie sa ne batem prea mult capul cu detalii despre compilare, cel putin nu in momentul invatarii primilor pasi. E suficient sa dam 2 click-uri, sau sa apasam o tasta, si gata compilarea. Pentru a compila, deschidem meniul Build, si apasam comanda Build Solution, sau apasam tasta F6 – sau tasta asociata din Option comenzii Build.
Daca totul este ok, in partea de jos a ferestrei, in status bar,vom vedea scris Build Succeeded.
Daca exista erori in cod, compilarea va esua, iar Visual Studio ne va afisa un mesaj de eroare in partea de jos, in fereastra Error List. In fereastra respectiva vom vedea un mesaj care contine informatii despre erroarea aparuta, si despre locul unde eraoarea a aparut (linia). Informatia respectiva ajuta foarte mult, insa nu e tot timpul corecta, in sensul ca eroarea poate fi intr-un loc – conteaza mai putin acum asta. Fereastra cu eroare arata cam asa:
Dupa cum se observa, am uitat sa pun un punct si virgula la sfarsitul liniei. Odata corectat, compilarea reuseste si pot rula programul. Pentru a rula programul, apas tasta F5, sau click pe meniul Debug_->_Start_Debuggind'>Debug -> Start Debuggind.
Vom vedea pentru o fractiune de secunda ecranul negru, consola, si gata. Ce s-a intamplat? Programul a fost executat, si-a terminat executia, iar fereastra, consola, in care s-a executat a fost inchisa. Pentru a pastra deschisa consola dupa executia programului, din meniul Debug vom alege in loc de Start Debugging Start Without Debugging, sau Ctrl + F5. Astfel vom pastra deschisa pana la apasarea unei taste fereastra.
Ce ar mai fi de spus? Am scris o aplicatie. Unde gasesc fisierul executabil, ca, pana la urma, pentru asta scriem aplicatii? Pentru a-l gasi, trebuie sa deschidem un Windows Explorer, sa nevigam pana in folderul unde se gaseste solutia (proiectul) si sa deschidem de acolo urmatoarele foldere: \HelloWorld\HelloWorld\bin\Debug. Acolo vom gasi, printre altele, un fisier executabil care are acelasi nume cu proiectul nostru, si extensia exe: HelloWorld.exe.
O cale rapida de a deschide folderul care contine proiectul curent e sa apasam click dreapta pe numele tabului ferestrei in care editam codul, si sa alegem din meniul care se deschide Open Containing Folder:
In mare, cam asta ar trebui sa stie cineva pentru a incepe sa scrie primul lui program. De aici incepe o cale grea, insa frumoasa, catre o cariere (sau hobby) de programator. Astept comemtarii si sugestii. Multumesc tuturor celor care imi citesc articolele.
Dostları ilə paylaş: |