Lecţia 3: Imagini si sunete



Yüklə 25,29 Kb.
tarix09.01.2022
ölçüsü25,29 Kb.
#96501

Lecţia 3: Imagini si sunete

3.1 De ce imagini ?


In principal, utilizarea imaginilor (pozelor) in cadrul paginilor HTML are ca scop imbunatatirea modului de transmitere a mesajului catre utilizatori. Imagineaza-ti cum ar arata Academia Online fara imagini !

O pagina in care imaginile sunt combinate cu textul poate transmite un mesaj mult mai bine decat o pagina care contine doar text. Selectarea imaginilor care vor fi utilizate este foarte importanta; cateva imagini care "clipesc" nu sunt suficiente pentru a face o pagina atractiva.


3.2 Ce trebuie sa stiu despre imagini ?


Inainte de a introduce o imagine intr-un document HTML este necesar sa iti pui cateva intrebari:

  • imaginea aceasta da "valoare" paginii mele?

    • dupa cum spuneam mai sus, simpla inserare in pagina a unor imagini care nu au nici o legatura cu mesajul transmis in pagina nu este suficienta. Faptul ca o imagine sau mai multe "arata bine" nu este suficient pentru a face o pagina atractiva.

  • pot sa "imprumut" imaginea?

    • voi incepe prin a spune ca NU exista imagini fara copyright (drepturi de autor). Exista imagini care sunt oferite gratuit sau cu consimtamantul autorului (proprietarului), insa majoritatea sunt oferite contra cost (din motive lesne de inteles). Desi in cazul siturilor personale(non-profit) este improbabil sa verifice cineva provenienta imaginilor, in cazul siturilor comerciale riscul de a fi dat in judecata (chiar si in Romania) este real.

    • nu te baza pe faptul ca nu stii provenienta imaginii. In fata legii "nu stiu" nu este valabil. Responsabilitatea in a determina cui ii apartine imaginea respectiva iti apartine in intregime.

  • ce dimensiunea are imaginea?

    • pentru utilizatorii care folosesc conexiuni dial-up, paginile care contin imagini de dimensiuni mari (> 25-30 k) se vor incarca in browser foarte greu. Multi se vor plictisi asteptand incarcarea paginii si vor abandona vizualizarea paginii.

  • culorile sunt "portabile"?

    • o problema importanta este modul de afisare a culorilor pe diferite computere, sisteme de operare sau browsere. Sunt convins ca nu ai vrea ca fundalul rosu al unei imagini afisate in browserul tau sa arate roz pe un Mac, spre exemplu. Pentru a elimina aceasta problema au fost stabilite anumite culori care arata la fel indiferent de computer, sistem de operare, etc. Poti vedea aceasta lista impreuna cu codurile lor in format hexa aici.

  • ce format de imagine sa folosesc?

    • Exista foarte multe formate de fisiere grafice (psd, png, jpg, pcx, bmp, gif, wmf, etc.). Doar cateva sunt universal recunoscute de browsere:

      • GIF - GRAPHICS INTERCHANGE FORMAT - este un format de compresie fara pierdere de calitate.

      • JPG - format introdus de JOINT PHOTOGRAPHIC EXPERT GROUP - este un format de compresie cu pierdere de calitate. Atentie insa: prin salvarea repetata a unei imagini, ea va pierde din calitate, devenind in final inutilizabila.

      • PNG - PORTABLE NETWORK GRAPHIC - este un format de compresie fara pierdere de calitate. Are in general dimensiuni mai mari decat primele doua formate mentionate.

3.3 Cum se introduce o imagine intr-o pagina HTML?


Introducerea unei imagini intr-o pagina HTML se face prin marcajul





Pagina mea









hspace="10" vspace="10">



hspace="10" vspace="10" align="left">

Apasa pe linkul de mai jos.

Fisierul audio va fi rulat intr-o aplicatie instalata



in calculatorul tau (ex. Media Player)





autostart=false hidden=false loop=true volume=50>






Yüklə 25,29 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin