Ce este world wide web



Yüklə 0,67 Mb.
səhifə1/6
tarix03.11.2017
ölçüsü0,67 Mb.
#29154
  1   2   3   4   5   6



R E T E L E
D E
C A L C U L A T O A R E,


D O C U M E N T E
H T M L














































































































MANUAL HTML

Clasa XIII Seral
Ce este WORLD WIDE WEB ?



World Wide Web (sau Web) este cel mai mare rezervor de informatie electronica din lume. Cu alte cuvinte, Web este o colectie de milioane de documente legate intre ele, care se gasesc pe calculatoare raspindite in intreaga lume (Web = pinza de paianjen).

Cind se parcurg site-uri din Web cu ajutorul unui browser se pot vizualiza elemente de tip text, grafica, video sau audio (cunoscute sub numele de hipermedia).


Internetul este vehiculul care permite comunicarea intre calculatoarele din intreaga lume.

Web-ul este deci un sistem de comunicare global care permite calculatoarelor sa transfere date hipermedia in Internet. Altfel spus, Web-ul se poate considera un sistem de documente sau programe legate intre ele, asezate la nivelul superior al Internet-ului (hardware si software).



Nasterea Web-ului

Web-ul a fost creat pina in martie 1989. Tim Berners-Lee, creatorul Web-ului, pe cind lucra la Consiliul European pentru Cercetare Nucleara (CERN), Laboratorul european pentru fizica particulelor de la Geneva, a fost nevoit sa gaseasca o cale de a transmite informatii catre cercetatorii din domeniul fizicii energiilor inalte aflati �n diverse zone geografice si o modalitate de a simplifica procesul de gasire a informnatiilor pe Internet.


In acest scop, el a propus un "sistem hipertext" de comunicatie intre calculatoare. Sistemul propus urma sa lege documentele prin intermediul unei retele de calculatoare, pentru utilizarea �n comun a rezultatelor cercetarii stiintifice. CERN a promovat Web-ul, avind in vedere eventuala sa dezvoltare de la o retea locala la o retea globala, accesibila din intreaga lume.

Prima utilizare publica a Web-ului a avut loc in ianuarie 1992, la Geneva, Elvetia, unde cercetatorii au avut acces la date Web din site-urile Web ale CERN. Prin proiectul Web al lui Berns-Lee, au fost stocate documente pe unul sau mai multe calculatoare, numite servere Web. Cercetatorii au avut acces la aceste date utilizind un program special numit browser Web.

Astazi, utilizind Internet-ul, utilizatorii se conencteaza la un server Web si solicita anumite documente Web. Serverul Web ca raspuns, livreaza documentul utilizatorului, acesta putind sa-l parcurga si sa-l afiseze cu ajutorul unui program browser. Un server poate raspunde la cererile mai multor utilizatori in acelasi timp.

In aprilie 1993, dupa aproape un an si jumatate de la introducerea Web-ului, existau 60 de servere Web. Astazi se estimeaza numarul serverelor la peste un milion.



La ce foloseste Web-ul?

Web-ul este utilizat de catre browserul utilizatorului pentru a putea vizualiza paginile de pe acesta. Aceste pagini contin in principal informatii sub forma de text dar si sub forma video (imagini statice sau animatii) sau audio. Aceste informatii sint stocate pe Web sub un format special denumit HTML.

HTML (HyperText Markup Language) este limbajul cu care "comunica" Web-ul. Formatul HTML a aparut odata cu aparitia Web-ului, si este un format special, este lizibil, adica este inteligibil de catre om. Cind vizualizam o pagina Web aceasta este in format HTML, iar browser-ul o traduce in imagini, sunete, texte etc.

Pentru a crea pagini Web avem nevoie de un editor simplu de texte in care sa scriem pur si simplu ceea ce dorim in formatul HTML. Un singur inconvenient al realizarii paginilor Web cu ajutorul editoarelor de texte este faptul ca trebuie cunoscut limbajul HTML.

Un alt mod de creare a paginilor Web este folosirea unui program pentru crearea paginilor Web. Aceste programe difera de la unul la altul dar unul dintre cele mai raspindite este FrontPage, un program al firmei Microsoft care apartine, deja, de pachetul de programe Microsoft Office, si este de tipul WYSIWYG - What You See Is What You Get - ceea ce vezi este ceea ce vei obtine.

Pentru a putea face publice paginile Web este necesara utilizarea unui server de Web care sa stocheze pagina utilizatorului. Asemenea servere exista pe Web si pot fi gasite foarte usor.

Web este singura parte din Internet, in afara de e-mail, accesibila pentru majoritatea utilizatorilor. Multi nu vor vedea niciodata un meniu gropher si probabil nici nu vor simti nevoia. Nu vor avea niciodata placerea de a citi rezultatul unui WAIS. Toata atentia se indreapta spre Web. Siturile Web sint organizate similar cu sistemul help on-line din sistemul Windows '95.

Prima pagina a sistemului de asistenta, numita Contents (cuprins), va arata subiectele disponibile intr-un fisier help. Daca executati clic pe unul dintre aceste subiecte, veti avea un ecran plin cu informatii despre acel subiect. Tot astfel, majoritatea siturilor Web va ofera un ecran de deschidere numit pagina initiala (home page). Din pagina initiala puteti sa va mutati la alte pagini Web de pe acel server sau din orice colt al lumii - executati, pur si simplu clic pe o legatura.

O pagina Web este asemenea multor documente care le aveti pe calculatorul dumneavoastra. Insa nu incarcati pagina web de pe calculatorul propriu ci de pe un server Web. Un Sit Web este o alta denumire folosita pentru un anumit server Web. Este vorba despre un calculator conectat la Internet in asa fel incit sa puteti avea acces la paginile de Web pe care le contine. Fiecare pagina Web cotine text, imagini si scurtaturi la fel ca si sistemul de asistenta on-line, insa pagina Web poate fi mult mai complexa. O scurtatura catre o pagina Web poate sa transfere un fisier, sa afiseze o imagine, sa redea sunete sau sa prezinte un film. Numarul de lucruri catre care conduce o scurtatura intr-o pagina Web este practic nelimitat. Urmatorul paragraf va prezinta citeva dintre elementele pe care le gasiti intr-o pagina Web obisnuita.

Ce se poate gasi pe Web?



  • Divertisment.
    Exista o multime de situri total nefolositoare, dar distractive, asemenea peretilor pe care oamenii scrijelesc diferite remarci.

  • Reviste.
    Orice revista de pe un stand are o pagina Web. Majoritatea revistelor, cotidianelor si emisiunilor de stiri sunt prezentate in Web. Time Warner, Ziff-Daviss si CNN sunt exemple de de mass-media in Web.

  • Multimedia.
    Acesta este un lucru cu adevarat remarcabil in Web. Veti gasi filme, sunete si imagini superbe.

  • Informatii despre produse.
    Majoritatea firmelor de calculatoare ofera asistenta si informatii despre produsele lor prin Web. Microsoft, Hewlett Packard, Compaq, IBM sunt doar citeva exemple. Puteti gasi programe gratuite in unele dintre aceste situri.

  • Cercetare.
    Studentii din intreaga lume pot folosi Web pentru cercetare in domenii ca literatura, matematica, chimie sau filozofie. Multe institutii de invatamint cum ar fi Universitatea Indiana, ofera informatii folositoare pentru studenti.

  • Servicii.
    Exista o gama larga de servicii disponibile in Web. Puteti afla starea coletelor trimise prin FedEx sau UPS, sa cautati un prieten, sa aflati ultimele informatii despre starea vremii in zona dumneavoastra sau sa cautati numarul de telefon al unei firme.

Despre URL-uri

Pentru referirea la o resursa din Internet se foloseste termenul generic URI (Universal Resource Identifier) care specifica fie o locatie, caz in care vorbim de un URL (Uniform Resource Locator) fie un nume, caz in care avem un URN (Universal Resource Name). Un URL are urmatorul format:

protocol://nod : port/cale

unde:


protocol - reprezinta modul de acces la resursa;

nod - reprezinta adresa unei masini din Internet;

port - reprezinta portul pe care se realizeaza conexiunea cu calculatorul respectiv

cale - reprezinta calea cu specificarea directoarelor si eventual a fisierului si a unei sectiuni specificate din respectivul fisier aflat pe masina respectiva.

In continuare vom explica putin mai detaliat elementele din formatul mentionat.


1."Protocol" Descrie protocolul care se foloseste pentru accesarea informatiei. Cuvintul protocol poate fi unul din urmatoarele:

  • http (Hypertext Transfer Protocol)
    Este metoda cea mai des utilizata pentru accesarea informatiilor in Internet care sunt pastrate pe servere WWW (World Wide Web). De fapt, http este protoclul "implicit" al WWW. Adica, daca un URL nu contine partea de protocol, aceasta se considera ca fiind http. Acesta presupune rularea unui program corespunzator pe calculatorul destinatie care intelege protocolul respectiv. Fisierul destinatie trebuie sa fie un document HTML (HyperText Markup Language), un fisier grafic, de sunet, de animatie, un program executabil pe server-ul respectiv sau un editor de texte.

  • ftp (File Transfer Protocol)
    Descrie un transfer de fisiere normal sau anonim. FTP (Protocol de transfer al fisierelor) este o modalitate standard de a transfera fisierele binare din Internet. FTP nu necesita codarea fisierelor inainte de a fi incarcate, asa cum se intimpla in cazul fisierelor din e-mail sau de la grupuri de discutii

  • mailto
    Permite transmiterea de mesaj electronic. Navigatorul prezinta o forma pentru introducerea si transmiterea mesajului. In acest caz ceea ce urmeaza dupa mailto: este chiar adresa electronica a destinatarului mesajului.

  • file
    Permite accesarea unui fisier pe calculatorul local. Se foloseste pentru vizualizarea unui fisier HTML pe un calculator care are un navigator dar nu este un server. In cazul in care pe calculatorul local ruleaza un sistem de operare Microsoft (MS-DOS, Windows3.x, Windows 95/NT), caracterul ":" care urmeaza literei unitatii de disc se inlocuieste cu "|".
    Exemplu:

file:///C|/Users/Radu/Carte/Internet/Cap1.txt

  • gopher
    Permite accesarea unor fisiere pe servere Gopher.

  • telnet
    Permite cuplarea la un nod, asemanator comenzii telnet.

  • WAIS (Wide Area Information Server)
    Reprezinta un fisier pe un server WAIS.

  • news (USENET News)
    Se refera la un server de grupuri de discutii sau la un grup de discutii situat pe un astfel de server. In acest caz nod reprezinta adresa server-ului, iar cale reprezinta numele grupului de discutii respectiv.

  • x-exec
    Se refera la un program executabil.

2."Nod" Reprezinta adresa nodului de destinatie sau numele calculatorului respectiv.
Exemplu:

http://www.Edu.ro

este o adresa care se refera la masina cu numele "Edu" din domeniul "ro". In cazul transferului cu ftp se specifica si parola sub forma:

nume:parola@nod

La ftp anonim se specifica doar adresa server-ului ftp. In unele situatii se specifica si portul sub forma:

nod:port



3."Port" Reprezinta "canalul" prin care se realizeaza comunicarea dintre calculatoare.Unele servicii (programe server) au ca porturi valori prestabilite (Ex:HTTP - 80, FTP - 21, serverul de mail - 25). Daca folosim aceste valori, portul poate lipsi din schema URL -ului. Daca, insa, programul server "asculta" pe un port altul decat cel prestabilit, valoarea portului trebuie sa apara in adresarea corecta.
Exemplu:

http://localhost:8080

adreseaza serverul web instalat pe propriul calculator si care asculta la portul 8080. 4."Cale" Reprezinta calea obisnuita pentru accesarea unui fisier, pornind de la radacina server-ului respectiv. In unele cazuri ea poate sa contina chiar o referire la o anumita sectiune a unui document (Dar despre aceata, mai tarziu...).
In cazul in care aceasta parte a unui URL lipseste, serverul Web cauta fisierul radacina al sau, fisier care - de cele mai multe ori - poarta numele "index.html sau "default.html". Daca un asenea fisier nu exista, sau nu a fost definit ca fisier implicit in cadrul serverului (situatie foarte rar intalnita), acesta din urma poate sa intoarca utilizatorului care a cerut URL-ul respectiv un mesaj de eroare, o lista a fisierelor disponibile la adresa respectiva sau un alt raspuns, depinde de serverul Web folosit. Exemple de URL:

1. http://www.sandia.gov/sci_compute/htm_ref.html

Reprezinta documentul HTML cu numele html_ref.html in directorul sci_compute pe server-ul WWW cu adresa: www.sandia.gov.

2. ftp://ftp.sura.net/pub/nic/

Reprezinta directorul pub/nic pe server-ul ftp cu adresa ftp.sura.net, unde se gasesc informatii despre Internet.

3. ftp://rtfm.mit.edu/usenet/news.answers/ftp-list/faq

Reprezinta un document cu numele faq care contine cele mai frecvente intrebari si raspunsuri despre ftp. Documentul se gaseste pe server-ul ftp cu adresa rtfm.mit.edu in directorul usenet/news.answers.

Browsere

Un program cu ajutorul caruia se poate "naviga" prin Web - adica se pot vizualiza documnte plasate pe diferite calculatoare conectate prin Internet la reteaua World Wide Web - se numeste browser. De fapt un browser este alcatuit dintr-un set de programe care permite manevrarea innformatiilor bazate pe text si elemente de grafica si rularea unor programe pe care documentele le pot include (appleturi, scripturi).

Fiecare browser are o caseta de text unde utilizatorul introduce adresa documentului dorit. In cazul in care utilizatorul nu cunoaste adresa exacta de identificare a documentului, acesta poate introduce un text semnificativ pe care documentul ar trebui sa il contina. Browserul transmite acest text unor programe speciale existente in Web, programe numite motoare de cautare. Acestea cauta in multitudinea de documente existente respectivul text, oferind apoi ca rezultat o lista de adrese a unor documente care contin respectiva "cheie" de cautare. Utilizatorului nu ii ramane decat sa aleaga - eventual prin incercari - locatia corecta.

Exista mai multe astfel de programe de navigare Web, dar cele mai cunoscute sunt Internet Explorer si Netscape Navigator.



Editoare pentru HTML

Daca v-ati hotarat sa creati un site web, in afara de spatiu de stocare mai aveti nevoie de ceva, si anume de editoare HTML sau utilitare si aplicatii pentru crearea de butoane si meniuri.



Adobe GoLive!5.0
Realizat de compania Adobe, a carei experienta in domeniul graficii este bine cunoscuta, editorul GoLive dispune de o cantitate mare de obiecte, atat HTML standard cat si proprii. De asemenea, lucrul cu frame este foarte accesibil, acestea putand fi adaugate sau sterse foarte usor. Datorita interfetei asemanatoare Photoshop-ului, utilizatorii familiarizati cu acest program de grafica nu vor avea probleme la crearea unui site nou.

Cool Page 2.7
Programul este destinat in primul rand celor care nu au cunostinte si timp pentru crearea graficii unui site web. Aceasta deoarece este livrat cu o multime de animatii GIF sau Flash, imagini si icon-uri gata de folosit in cadrul paginilor. De asemenea, datorita posibilitatilor de editare drag & drop, o pagina web poate fi construita in cateva minute.

Macromedia Dreamweaver 4.01
Atunci cand vine vorba despre realizarea unei pagini HTML nu se poate sa nu aducem in discutie si Dreamweaver de la Macromedia. Cu toate ca orientarea sa este mai degraba spre un nivel mediu spre inalt de cunostinte in domeniu, el poate fi folosit cu succes si de un incepator. Dispune de un mare numar de template-uri care simplifica semnificativ munca de "schitare" a site-ului. Si pentru paginile web aveti la dispozitie mai multe modele pe care le puteti prelua, modificand doar informatia prezentata. Pagina web: www.macromedia.com

HotDog PageWiz 1.04
Desi la prima vedere poate parea un program complicat, PageWiz este un instrument util pentru un utiilizator cu mai putina experienta, din cel putin doua puncte de vedere. In primul rand este o modalitate utila de invatare, pentru ca include o documentatie a limbajului HTML bine pusa la punct si care ajuta in timp real utilizatorul. In al doilea rand pentru ca include un "editor-vrajitor" foarte rapid care permite construirea unei pagini web intr-un timp foarte scurt.

NetObjects Fusion
NetObjects Fusion este potrivit pentru titi webdesignerii, care doresc sa obtina o pagina de internet cat mai repede si fara prea mare efort. Gama de functii oferite de Fusion este absolut satisfacatoare - daca nu ai pretentii prea mari. Tocmai multitudinea de functii de help face ca si novicii si utilizatorii mai putini versati sa obtina extrem de repede rezultate reprezentative. Fusion lucreaza cu obiecte, pe care le imbinati prin drag&drop, realizand astfel un site. Se poate spune, deci, ca incepatorii si designerii, care sunt presati de timp, vor fii cu adevarat incantati de NetObjects Fusion. Interfata simpla si intuitiva face ca erorile de utilizator sa fie excluse din start. Pagina web: www.netobjects.com

HomeSite
Editorul HomeSite produs anterior de compania Allaire (acum membra a Macromedia) se adreseaza in primul rand webdesignerilor, care dispun deja de tehnicii de programare si HTML. In ciuda unui cuprins imens de functii, datorita interfetei deosebit de reusite, utilizatorul va putea avea in permanenta o privire de ansamblu asupra intregului proiect. HomeSite este practic opusul lui NetObjects Fusion sau a lui GoLive!: de aceasta data nu veti lucra cu obiecte grafice, ci direct in codul sursa al paginii web si trebuie sa stiti in permanenta ce pas parcurgeti. Acestea fiind spuse, este clar ca HomeSite nu prea este potrivit pentru incepatori si pentru adeptii Wysiwyg, in schimb este un editor absolut recomandabil tuturor celorlalti webdesigneri. Unul dintre avantajele programului il reprezinta codul sursa "curat", pe care il creeaza.

CoffeCup Free HTML
Free HTML este un program destinat in primul rand incepatorilor fara cunostinte HTML si programare web. Paginiile web pot fi realizate foarte usor, prin intermediul unor vrajitorii care va ofera posibilitatea de a plasa elementele paginii prin drag&drop.Stabilirea aspectului unitar al paginilor se poate face la fel de usor, prin aplicarea de diverse teme asupra acestora. Cam acestea ar fi optiunile pe care le ofera programul si de aceea incepatorii vor fi incantati de el, dar cei care dispun de cunostinte avansate vor cauta o alternativa. Totusi, faptul ca se pot crea rapid pagini web nu foarte complicate si mai ales gratuitatea, vor fii factori care vor determina alegerea acestui program.

Dream Weaver
Se castiga acces simultan la vizualizarea de design si sursa HTML. Se pot deschide documente create in alte editoare fara a modifica marcajele create de utilizator. Codarea de mana este la fel de confortabila ca si design-ul. Se vor putea autoindenta elementele de cod, balansa simbolurile de punctuatie, indenta linii multiple simultan prin selectie. Exista functii java-script predefinite accesibile prin butoanele din ferestrele de asistenta. Pentru cod se aplica highligh de sintaxa, evidentiidu-se portiunile de cod unde este java-script sau alte script-uri. Pentru depanarea codului de java-script este prevazut un depanator care permite introspectia in executia care poate fi in Internet Explorer sau Netscape Navigator permitand astfel intelegerea functionarii fiecarui browser.

Front Page
Microsoft FontPage va ofera puterea de a adauga continut dinamic cu ajutorul unei componente de galerie foto, serviciul de componente Web din Microsoft MSN, Expedia, bCentral. Chiar daca sunteti un expert in pagini web sau un novice, veti gasi ca FrontPage este usor de invatat si se poate utiliza rapid.

Ce este limbajul HTML?

Problema schimbului de informatie intre doua sau mai multe calculatoare este o problema extrem de complexa. Rezolvarea acestei probleme implica existenta unor "reguli de comunicare" pe care calculatoarele sa le respecte. O comunicare reala intre doua parti - fie ele calculatoare sau nu - se bazeaza pe faptul ca informatia oferita de una dintre parti poate fi preluata si mai apoi inteleasa de catre cealalta.


Regulile dupa care doua calculatoare care ruleaza sub diferite sisteme de operare comunica sunt stabilite de catre protocoale. Despre acestea am vorbit pe scurt in capitolul precedent. Dar in afara acestor reguli mai apare nevoia existentei unui "limbaj" pe care ambele calculatoare sa-l inteleaga. In WWW acesta este limbajul HTML.

Redus la esenta, HTML (Limbajul de Marcare HiperText) este alcatuit dintr-un set de marcaje, coduri speciale inserate in continutul unui text, care ofera unui program numit interpretor de HTML informatii despre modul de formatare a continutului unui document si despre legaturile acestuia cu alte fisiere.



Elemente de marcare

Elementele de marcare sunt principalele componente ale limbajului HTML. Ele apar in document sub forma de etichete (tag-uri) sau controale HTML. Numele elementului apare in controlul de inceput (sub forma ) si in cel de sfarsit (sub forma ). Exemplu:



si
continutul paginii pe care o creati-->
Salut. Aceasta este o pagina Web cat se poate de simpla.

si poate sa contina atribute referitoare la fondul si marginile documentului sau culoarea textului. Astfel:

  • background = "Imagini/fond.jpeg" seteaza imaginea de fond a documentului.

  • bgcolor = "#0000ff" seteaza culoare fondului documentului (Aqua).

In cazul in care ambele sunt prezente, browserul cauta fisierul mentionat ca imagine de fond. Daca acesta exista, el va fi afisat si multiplicat pentru a acoperi intreaga suprafata a documentului, culoarea de fond fiind vizibila numai daca fondul imagini este transparent. Daca nu, fondul documentului va fi dat de culoarea setata de catre bgcolor.

  • text = "#ff0000" seteaza culoarea textului existent in document.

Pentru a seta dimensiunile marginilor din stanga si de sus ale documentului se folosesc atributele:

Pentru Internet Explorer:



  • topmargin - pentru marginea de sus

  • leftmargin - pentru marginea din stanga

Pentru Netscape Navigator:

  • marginheight - pentrtu marginea de sus

  • marginwidth - pentru marginea din stanga

Pentru Internet Explorer exista posibilitatea de a atasa unui document un fond sonor. Aceasta se poate realiza prin folosirea in antetul documentului a elementului BGSOUND. Doua dintre atributele acestuia sunt foarte importante:

  • src - determina fisierul audio care va fi rulat de catre browser la incarcarea documentului in fereastra

  • loop - determina de cate ori va fi repetata secventa de sunet respectiva. O valoare egala cu -1 determina repetarea continua a sunetului

Exemplu: Document cu setari de sunet si imagine de fundal.   [Sursa]   [Vizualizare]
Exemplu: Document cu setarea culorii fundalului si a dimensiunii marginilor   [Sursa]   [Vizualizare]

In cazul in care in corpul documentului interpretorul HTML gasete o eticheta pe care nu o recunoaste (o eticheta scrisa gresit, inexistenta sau o eticheta de sfarsit care nu are eticheta de inceput corespunzatoare) el nu o va lua in considerare, tiparind doar eventualul continut marcat de eticheta respectiva. Insa aceste etichete "scapate" in corpul documentului pot provoca diferente semnificative intre forma dorita si cea obtinuta a continutului afectat!

"-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">



     Document cu imagine si sunet de fundal
     
     



Acest document are o imagine in fundal. De asemenea, daca folositi Internet Explorer, puteti auzi sunetul de fond.
"#00FFFF" text="#000080" marginwidth=0 marginheight=0 leftmargin=0 topmargin=0>
Aceasta pagina are culoarea de fond "aqua". Textul va fi tiparit cu culoare albastra

Marginile documentului au fost fixate la "0" prin setari care vor fi acceptate si de Internet Explorer si de Netscape Navigator


Yüklə 0,67 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin