Cele mai întâlnite întrebări de la beneficiarii din România în cadrul



Yüklə 54,24 Kb.
tarix27.12.2018
ölçüsü54,24 Kb.
#87414



Cele mai întâlnite întrebări de la beneficiarii din România în cadrul

sesiunilor de informare şi a serviciului de Help-Desk

Primul apel pentru propuneri de proiecte –

Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia


Nr. crt

Întrebare solicitant

Răspuns





Este TVA eligibil?

În cazul în care TVA este eligibil unde anume se include acesta?


.


Conform Ghidului Aplicantului, TVA este eligibil dacă:

  1. nu este recuperabil prin orice alte mijloace,

  2. este stabilit faptul că este suportat de beneficiarul final, şi

  3. este clar identificat în propunerea de proiect.

În cazul în care se îndeplinesc toate cele trei condiţii menţionate mai sus, când completaţi bugetul proiectului, veţi trece în buget suma respectivă care include TVA. În plus în Formularul Aplicativ, la capitolul 3.14 TVA, veţi preciza dacă instituţia Dvs. poate recupera sau nu TVA din alte surse pentru activităţile proiectului respectiv



În general, la deplasările cu maşina proprie sau a instituţiei (când se decontează benzina) este necesar să se ia trei oferte?

Pentru decontarea benzinei nu este necesar decât bon de benzină. Prezentarea a trei oferte este necesară în cazul în care în etapa de pregătire a proiectului se contractează o firmă de transport.

Decontarea se face cu respectarea prevederilor legislatiei nationale in vigoare.






La deplasările pe care le fac partenerii sârbi în România, în bugetul lead-partner RO se trec cheltuielile de cazare şi masă iar benzina se trece în bugetul partenerului sârb?

Cheltuielile cu deplasarea partenerilor sarbi in Romania sunt suportate integral din bugetul acestora (transport, cazare, diurna).



Organizarea evenimentelor se subcontractează. Care este procentul maxim admis din totalul cheltuielilor eligibile care poate fi alocat acestui subcapitol bugetar (organizare evenimente)?

în Ghidul Aplicantului nu este nici o restricţie privind cheltuielile pentru organizarea evenimentelor.
Pe linia IV.4 nu există o limită.

Dacă aceste cheltuieli intră însă în pregătirea proiectului sunt limitate (10% pentru toate cheltuielile de pregătire a proiectului)





Profesorii (lectorii) români şi sârbi care ţin prelegeri /cursuri elevilor / studenţilor / participanţilor la cursuri pot fi plătiţi pentru această activitate? Dacă da, unde se introduc aceste cheltuieli salariale?

Cheltuielile pentru organizarea seminariilor /workshop-urilor (în care intră cheltuieli cu locul desfăşurării evenimentului, catering, costurile pentru lectori, etc.) se pot contracta în totalitate unui operator economic şi se includ la capitolul bugetar „Servicii de consultanţă, expertiză externă şi alte servicii externe”. Menţionăm că achiziţia acestor servicii trebuie făcută respectând procedura PRAG.




Unde se introduc cheltuielile salariale ale echipei de proiect? Este recomandat să se facă o detaliere: salar manager de proiect, salar asistent manager de proiect, salar ofiţer financiar etc.?

Salariile şi cheltuielile asociate ale echipei de proiect se includ la capitolul III „Staff”, linia bugetară „Salaries and associated costs din Bugetul General al proiectului. În bugetul detaliat al proiectului, la linia III.2 „Salaries and associated costs”, se vor introduce atâtea linii cât este necesar. Salariul fiecărei persoane trebuie să fie clar diferenţiat în Bugetul detaliat al proiectului.



Există vreo restricţie pentru numărul persoanelor ce fac parte din echipa de proiect?

Numărul şi calificările persoanelor ce fac parte din echipa de proiect trebuie să fie în conformitate cu activităţile proiectului şi să fie justificate de către acestea.




În Formularul Aplicativ, la capitolul 1, punct 1.1 cum poate fi estimată ziua, data şi anul începerii proiectului când nu se ştie apriori data la care vor fi semnate contractele de finanţare?


Data care va fi trecută în formularul aplicativ este indicativă, pentru a se putea evidenţia durata efectivă de desfăşurare a proiectului.




În cererea de finanţare trebuie păstrat fontul Trebuchet sau se pot utiliza şi altele?


Pentru completarea cererii de finanţare se va folosi fontul Trebuchet. Pentru alte informaţii legate de elemente de identitate vizuală, puteţi consulta Manualul de Identitate Vizuală, care poate fi găsit pe pagina de internet www.romania-serbia.net.



În formatul de buget pot fi eliminate coloanele suplimentare în cazul în care sunt doar doi parteneri?


În fiecare dintre formularele de buget, se vor păstra atâtea coloane cât este necesar în vederea evidenţierii cheltuielilor care urmează a fi efectuate de fiecare partener în parte. Excepţie face Bugetul detaliat al proiectului, care trebuie completat separat pentru fiecare partener al proiectului.



Daca partenerul lider este din România si are un partener din Serbia, activităţile care se desfăşoară în România se introduc în bugetul partenerului lider, iar activităţile din Serbia se introduc în bugetul partenerului sârb sau partenerul lider acoperă toate cheltuielile indiferent daca activităţile se desfăşoară în România sau Serbia?



Fiecare proiect trebuie să aibă un impact direct asupra cooperării transfrontaliere, care înseamnă îndeplinirea a cel puţin uneia din următoarele condiţii: dezvoltare în comun, personal comun, implementarea în comun şi finanţarea în comun.

În cazul în care proiectul respectă criteriul de cooperare – finanţarea în comun, anexa A.2, Bugetul detaliat al proiectului se va completa separat pentru fiecare partener. În general este recomandat ca fiecare partener din proiect să îşi cuprindă în bugetul său cheltuielile aferente activităţilor pe care le desfăşoară în proiect. Astfel, în cazul Dvs., dacă ambii parteneri au partea lor din buget, atunci cheltuielile cu activităţile pe care le desfăşoară Partenerul lider vor fi incluse în bugetul partenerului român, iar cheltuielile cu activităţile desfăşurate de partenerul sârb vor fi incluse în bugetul acestuia.





Este necesar studiului de fezabilitate şi pentru lucrările de investiţii de modernizare, reabilitare clădiri, drumuri etc.?

Conform Ghidul Aplicantului pentru axa prioritară 1, ii. Modul de completare a cererii de finanţare şi a anexelor sale, Descrierea anexelor pnct. 12. Studii de fezabilitate (pentru proiectele de investiţii) „În scopul de a evalua caracteristicile tehnice ale unui proiect de investiţii, Solicitanţii trebuie să anexeze la formularul de cerere studii de fezabilitate pentru proiectul de investiţii. Elaborarea şi aprobarea studiilor de investiţii trebuie să respecte prevederile naţionale în această chestiune”.

Astfel, pentru acest apel pentru propuneri de proiecte aferent Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia pentru proiectele de investiţii este necesar înaintarea studiului de fezabilitate odată cu formularul aplicativ. Studiul de fezabilitate trebuie să respecte legislaţia naţională în vigoare.





Este necesară depunerea unui studiu de trafic?

Conform Ghidului Aplicantului pentru axa prioritară 1, pentru proiectele ce implică construirea /reabilitarea /modernizarea infrastructurii de transport, Autoritatea de Management poate considera necesar şi înaintarea unui studiu de trafic.

Daca se va considera necesar acest document suplimentar va fi solicitat în evaluare.





Care sunt procentele pe care trebuie să le suporte partenerii din Serbia şi partenerii din România din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului?

Fondurile din partea IPA acoperă maximum 85% din totalul cheltuielilor eligibile, iar contribuţia naţională este de 15%. Astfel pentru partenerii români, guvernul român va suporta 13 %, contribuţia beneficiarului fiind de 2% din totalul cheltuielilor eligibile. În ceea ce ii priveşte pe partenerii din Serbia, aceştia vor trebui să acopere 15% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului.



Este necesar ca fiecare partener din cadrul unui proiect să aibă şi o contribuţie financiară la acesta?

Nu este obligatoriu ca fiecare partener din proiect să aibă o parte din buget, contribuind astfel financiar la proiect. Conform Ghidului Aplicantului, fiecare proiect trebuie să îndeplinească cel puţin unul dintre următoarele criterii: pregătire în comun, personal comun, implementarea în comun a activităţilor sau finanţare în comun.



Este obligatoriu ca fiecare proiect să aibă un partener transfrontalier? Există vreo restricţie privind numărul de parteneri în proiect?

Da, pentru Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, fiecare proiect trebuie să aibă câte un partener de o parte şi de alta a graniţei. De ex. dacă parterul lider este din România atunci este obligatoriu să aibă un partener din Serbia. Toţi partenerii din proiect trebuie să îndeplinească aceleaşi criterii de eligibilitate. În ceea ce priveşte numărul partenerilor din proiect nu apare nici o restricţie în Ghid.




Cheltuielile aferente consultanţei pentru scrierea proiectului sunt eligibile şi dacă se încheie un contract cu o persoană fizică autorizată sau doar cu o firmă de consultanţă?

Toate cheltuielile (inclusiv cheltuielile privind pregătirea proiectului) trebuie să se facă potrivit reglementărilor relevante privind achiziţia publică, adică potrivit PRAG.

Toate cheltuielile (inclusiv cheltuielile privind pregătirea proiectului) trebuie să se facă conform reglementărilor relevante privind achiziţia publică, adică conform PRAG si se pot incheia contracte de consultanta atat cu PFA cat si cu firme.





Cum se face plata reprezentanţilor partenerului sârb în proiect?

În cazul în care partenerul sârb participă la cofinanţarea proiectului şi în consecinţă va primi finanţare IPA, atunci acesta va trebui să prevadă în buget şi costurile cu personalul angajat, costuri necesare pentru realizarea activităţilor de care este responsabil.



Formularul aplicativ şi anexele la acesta se găsesc şi în limba română?

Limba de aplicare a programului este limba engleză. În consecinţă toate anexele trebuie completate în limba engleză. În aceste condiţii nu este necesară traducerea anexelor în limba română/sârbă.




În cadrul unui proiect depus pe această licitaţie cum se angajează personalul unei Organizaţii Neguvernamentală?

Personalul este angajat cu contract de muncă în funcţie de timpul alocat proiectului respectiv şi respectând legislaţia românească aplicabilă.



Angajarea personalului pentru echipa de proiect se poate face după aprobarea proiectului sau trebuie înainte?

În cazul în care la data depunerii proiectului, membrii echipei de management nu sunt încă cunoscuţi şi/ sau urmează să fie angajaţi, atunci la Formularul aplicativ vor fi anexate fişele de post pentru funcţiile respective.




Rezultatele acţiunilor proiectului se pot finaliza prin publicarea de cărţi sau este necesară organizarea de seminarii de prezentare a acestora?



La capitolul „Informare şi Publicitate” din bugetul proiectului, se includ cheltuielile pe care le presupune activitatea de informare şi publicitate pentru proiectul respectiv, care pot cuprinde publicaţii, materiale promoţionale, broşuri, acţiuni de informare, campanie în mass-media sau alte costuri care trebuie specificate. Singura condiţie în realizarea acţiunilor de informare şi publicitate este respectarea Manualului de Identitate Vizuală a programului.

Atunci cand vorbim de rezultatele unui proiect, iar acestea sunt: studii, rezultate ale unor cercetari, toate studiile sau alte rezultate ale proiectelor de cercetare şi dezvoltare care nu implică investiţii vor fi puse gratuit la dispoziţia tuturor persoanelor fizice sau juridice interesate, fără discriminare.





Pentru angajaţii ONG- urilor există vreo limita maximă până la care pot obţine un salariu mai mare?

Conform Ghidului Aplicantului, „Eligibilitatea salariilor şi a costurilor asociate este proporţională cu timpul de lucru petrecut la implementarea proiectului, pe baza foilor de prezenţă sau a procentajului din timpul de lucru respectiv din timpul total de lucru al angajatului. Trebuie să fie evident sau demonstrat faptul că nivelurile salariilor şi al costurilor asociate aplicate proiectului în concordanţă cu numărul de angajaţi sunt cele plătite în mod normal persoanei respective sau categoriei de angajaţi”.




Poate fi eligibil pentru acest apel pentru propuneri de proiecte o instituţie care nu este înregistrată în aria eligibilă?

Nu, pentru acest apel pentru propuneri de proiecte sunt eligibile doar instituţiile înregistrate în aria eligibilă a programului. Conform Ghidului Aplicantului, secţiunea i. Eligibilitatea solicitanţilor, „solicitanţii trebuie să fie organizaţii neguvernamentale (asociaţii sau fundaţii), operatori din sectorul public, autorităţi locale/regionale care işi au sediul/filiala înregistrată şi care activează în zona transfrontalieră eligibilă”.

În cazul în care „solicitantul este o filială regională a unei organizaţii naţionale, iar sediul organizaţiei naţionale nu este situat în regiunile eligibile, dar filiala regională are personalitate juridică, filiala regională poate depune cererea de finanţare, iar în cazul încheierii contractului, va fi beneficiarul proiectului”.

Ca si condiţie generală, regulile privind eligibilitatea solicitanţilor se aplică tuturor partenerilor din proiect, fie că aceştia au rol de „lider de proiect” sau de „partener”




Cum se "măsoară" numărul maxim de caractere precizate în Formularul aplicativ, cu spaţiu sau fără spaţiu?


Conform capitolului II.3 Modul de depunere a cererilor de finanţare, ii. Modul de completare a cererii de finanţare şi a anexelor sale, atunci când este indicat un număr maxim de caractere pentru completarea unei anumite rubrici, numărul nu include spaţiile.



Până când mai pot fi adresate întrebări privind acest apel pentru propuneri de proiecte şi care sunt datele de contact?

Începând cu data de 30 aprilie 2009, data lansării apelului pentru propuneri de proiecte, în cadrul BRCT Timişoara a fost organizat serviciul de Help Desk, unde pot fi solicitate clarificări privind Ghidul Aplicantului şi anexele acestuia, până la data depunerii proiectelor, 29 iulie 2009.

Datele de contact: serviciul de Help-Desk din cadrul BRCT Timişoara, tel. 0356/426 360, fax. 0356/ 426 361, e-mail ipacbc@brct-timisoara.ro, cristina.imbri@brct-timisoara.ro, adresa Strada Proclamaţia de la Timişoara, nr. 5, et. 3, camera 8.

Timişoara, persoană de contact Cristina Imbri, consultant Secretariat Tehnic Comun.





Unde pot afla când şi ce evenimente se desfăşoară pentru instruirea potenţialilor aplicanţi în cadrul primului apel pentru propuneri de proiecte aferent Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia?

Detalii privind evenimentele de informare, ateliere de lucru desfăşurate pentru instruirea beneficiarilor vor fi postate pe pagina de internet a programului www.romania-serbia.net şi pe pagina de internet a Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara www.brct-timisoara.ro.




Se poate ca aceeaşi activitate - publicarea unui nr. de cărţi pentru români şi sârbi, de exemplu 50% să fie achiziţionate de către partenerul lider şi 50% de către partener - să fie inclusă în bugetul liderului de proiect şi în bugetul partenerului?

Da, este posibil, fiecare partener va încheia un contract separat pentru achiziţionarea acestui serviciu pe suma pe care o are cuprinsă în buget



În cazul în care partenerul sârb nu contribuie la bugetul proiectului, poate aplicantul lider din România să plătească organizarea evenimentelor atât în România cât şi în Serbia

Da, este posibil. În acest caz, aplicantul lider va încheia un contract cu un operator economic pentru organizarea respectivelor eveniment, respectând regulile PRAG








Yüklə 54,24 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin