Intrebări frecvente



Yüklə 123,01 Kb.
tarix27.01.2018
ölçüsü123,01 Kb.
#41038

Intrebări frecvente

1.Care este legătura dintre codificările domeniilor de intervenţie şi operaţiunile din programul complement (D1, D2, D3, O1.1, O1.2, O…) şi codificările din listele cu proiectele reevaluate şi considerate eligibile sau posibile (D2.1, D2.2, D2.3, A,B)?


Răspuns: Detalierea POS CCE prin Programul complement a fost făcut ulterior reevaluării şi reîncadrării proiectelor. Vă rugăm să accesaţi din nou cele două fişiere şi să observaţi care sunt acum încadrările, în conformitate cu Pachetul de informaţii. Vă rugăm să analizaţi din nou încadrarea proiectului dumneavoastră şi să fiţi siguri că se încadreză în POS CEEE, Programul Complement. (vezi proiecte eligibile; proiecte posibile).
2.Furnizorul de servicii de consultanţă este acelaşi cu furnizorul tehnologiei? Altfel nu se poate concepe cum poate oferi consultanta despre o tehnologie pe care nu o deţine.
Răspunsul este nu. Furnizorul de servicii, cel care primeşte finanţarea din programul IMPACT, este cel care oferă consultanţă de specialitate necesară fundamentării unui proiect depus de un beneficiar de proiect de tipul studiu de fezabilitate, plan de afaceri, studiu de marketing, analize etc. Documentele elaborate de furnizorul de servicii vor fi anexe la cererea de finanţare din fondurile structurale începând cu 2007.

Este vorba de o dublă competiţie: cea pentru furnizorii de servicii şi cea pentru beneficiarii de proiecte.

Fiecare beneficiar de proiecte, acceptat în urma competiţiei, îşi va alege firma de servicii, dintr-o listă de firme publicată de ANCS în urma competiţiei pentru furnizorii de servicii.
3.Cum poate descrie beneficiarul proiectului rezultatele proiectului, daca a mai fost finantat, echipa proiectului, activitatea directorului de proiect etc. fara a cunoaste intreaga echipa (care se formeaza ulterior acceptarii proiectului). Parteneriatul beneficiar-furnizor de tehnologie-furnizor de servicii de consultanta se formeaza anterior? Cui apartine directorul de proiect? Din text rezulta ca doar beneficiarului. Dar ce activitate de cercetare anterioara vizeaza pentru un beneficiar IMM sau o intreprindere ce vizeaza doar cercetarea uzinala in interesul firmei? Plus ca cercetarea uzinala este secreta.
Răspuns: În cadrul programului IMPACT, beneficiarul de proiect trebuie să vină cu propunerea de proiect pentru care doreşte asistenţă de specialitate (în vederea prezentării la competiţia de proiecte finanţate din fonduri structurale. Propunerea trebuie să se încadreaze în unul din domeniile de intervenţie/operaţiuni şi să respecte condiţiile impuse prin POS CEE-Axa prioritară II/Programul Complement, anexe la pachetul de informaţii al programului IPMACT. În această etapă nu face nici un parteneriat cu nici un furnizor de servicii. Parteneriatul se realizează, după caz, în conformitate cu POS CEE-Axa prioritară II/Programul Complement.

În cadrul propunerii de proiect, beneficiarul de proiect trebuie să numească persoana responsabilă de realizarea proiectului, trebuie să demonstreze că are experienţă în domeniul pe care doreşte să îl abordeze.

În condiţiile în care propunerea dumneavoastră intră sub incidenţa legilor privind informaţiilor clasificate sau proprietăţii intelectuale, vă rugăm să lecturaţi şi modelul de contract, anexa 8 la pachetul de informaţii şi să observaţi că este asigurată cofidenţialitatea informaţiilor furnizate.
4.Cum si cand se transfera tehnologia spre beneficiar?
Răspuns: Programul IMPACT, aşa cum este el definit prin HG 918/2006, „este destinat pregătirii proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovare care vor fi propuse spre finanţare din fondurile structurale, în scopul întăririi capacităţii de absorbţie a acestor fonduri”.
5.Sunt foarte nemultumit de termenul stabilit, mai putin de o luna ptr niste proiecte de mare anvergura, dupa ce timp de un an s-a pierdut vremea cu discutii. Totul este foarte neclar: e vorba de proiectele denumite "Structurale"? Am depus o pre-oferta in ianuarie, am discutat o multime de neclaritati cu doamnele Petre, Gheorghian si cineva de la BNR, nu am fost lamurit cu nimic, iar acum ne cereti proiecte in trei saptamani, din care una a trecut cautandu-va.

Exista impresia ca deja ofertele sunt aranjate, probabil banii sunt deja alocati, fara competitie, altfel nu ne explicam graba excesiva aparuta de-odata.

Intrebarea principala: are legatura sesiunea prezenta cu fondurile structurale, cu programul operational sectorial? Am lucrat degeaba propunerea din ianuarie?
Răspuns: Sesiunea de depunere a ofertelor din 2005 pentru viitoarele proiecte din fondurile structurale s-a încheiat în decembrie 2005.

Întrucât nu aţi specificat titlul propunerii nu putem să vă dăm informaţii referitoare la oferta de atunci, dar competiţia pe IMPACT este deschisă tuturor care respectă cerinţele din Pachetul de informaţii.

Competiţia din 2005 a avut rolul de a identifica idei potenţiale pentru viitoare proiecte care vor accede la fondurile structurale, nu a fost destinată vreunui tip de finanţare (a fost o prospectare de idei).
6.Propunerea de proiect "InfoCDI - Centrul regional de informare pentru IMM-uri in domeniul dezvoltarii si inovarii" a fost reincadrata la Domeniul D2.1 Operatiunea A. Deoarece in notatiile din anexa nu apare ca si operatiune "Operatiunea A" va rugam sa ne precizati care este denumirea Domeniului D2.1 si a operatiunii A in Anexa 1 din Pachetul de informatii 2006.
Răspuns: O1.1. Sprijinirea proiectelor in parteneriat in C-D intre intreprinderi si institutii de cercetare/universitati.
7.Pentru întocmirea unei aplicaţii de consultanţă specializată trebuie să completăm într-un singur exemplar următoarele documente:

-  Anexa 6-I "Cererea de finantare pentru furnizorii de servicii" cu cele 5 Anexe;

- Declaratia de confidentialitate;

- Declaratia de eligibiliate;

- Inscrierea in RPC;

- discheta sau CD-rom continand Cererea de finantare IMPACI in format doc sau pdf.

- Adresa de inaintare.

Mai trebuiesc si alte documente?


Răspuns: Vă rugăm să revedeţi cap. 2.7.I. şi Lista de verificare de la Anexa 6-I privind Cererea de finanţare pentru furnizorii de servicii cu cele 5 anexe şi documentele care trebuie să însoţească obligatoriu cererea.
8.Modelul contractului de finantare se va completa atunci cand vor fi definitivate listele furnizorilor de servicii?
Răspuns: Contractul de finanţare se va completa în momentul contractării cu ANCS, după ce furnizorul de servicii a primit solicitările din partea beneficiarilor de proiecte.
9.Dorim sa aplicam pentru programul IMPACT competitia 2006 si dorim sa va intrebam despre formularul de buget inclus in anexa 6.II. Bugetul trebuie sa se refere la bugetul programului IMPACT sau la bugetul programului POS-CCE?

 

Răspuns: Aplicatia dvs., în cadrul programului IMPACT, ca beneficiar de proiect, reprezintă un sumar al aplicaţiei viitoare la POS CCE/CDI. Pe baza acesteia cereţi la programul IMPACT un tip de consultanţă specializată şi adecvată propunerii pentru POS CCE/CDI. Cererea de finanţare a beneficiarului de proiect la programul IMPACT conţine date despre viitorul proiect pentru fonduri structurale, pe care îl veţi detalia prin formatul de la Anexa 2 pe parcursul desfăşurării proiectului câştigat la IMPACT.

Pentru bugetul programului IMPACT, beneficiarul de proiect nu are de facut nici o propunere, decâit să indice tipul de consultanţă pe care doreşte să o solicite, în conformitate cu tipul de proiect propus (A, B).
10.Formularul ''cerere de finantare pentru beneficiar de proiecte''

Intrebarea 1 : pct.2.1 si pct.2.2.2.a sunt redundante pe un spaţiu de numai câteva cuvinte! Ce trebuie precizat în unul si ce trebuie precizat în al doilea pentru a nu se repeta informatia?


Răspuns: Nu. La 2.1 se referă la scopul proiectului şi contribuţia la POS şi axă, 2.2.2. intră în detalierea proiectului.
Întrebarea 2 : pct. 2.2.3 ...precizati pentru fiecare activitate specifica a proiectului categoriile de activitati care ii corespund... : care este prima serie de activitati si care este a doua serie de activitati?
Răspuns: 2.2.3 este în strânsă legătură cu tabelele de la punctul 4. Categoriile de activităţi sunt date în anexa 1 la Pachetul de informaţii IMPACT. Se doreşte ca pentru fiecare activitate specifică declarată să se asocieze categoria de activitate/categoriile de activităţi corespunzătoare.
Întrebarea 3 : pct. 2.2.5 ...(in tabel) : ''Anul de realizare'' : nu exista o contradictie cu cele 3 luni de derulare a aplicatiei? {rezulta implicit ca referirea se face la proiectul eventual câştigat in 2007}
Răspuns:  Punctul 2.2.5 se referă la Echipa proiectului şi nu are în tabel “Anul de realizare”. Credem că vă referiţi la punctul 3. “Realizarea proiectului”. În acest caz, pentru a beneficia de rezultatele Programului IMPACT: studii, analize etc. trebuie să prezentaţi o propunere care ar putea să se finanţeze din 2007 în condiţiile în care studiile realizate de furnizorul de servicii demonstreză fezabilitatea propunerii dumneavoastră, impactul pe piaţă etc. (funcţie de tipul de proiect propus de dumneavoastră.). IMPACT finanţează furnizorii de servicii pentru a realiza studii pentru beneficiarii de proiecte.  
Întrebarea 4 : pct. 4 : ca urmare a concluziei de mai sus inca neconfirmate : Bugetul se refera la proiectul eventual câştigat in 2007 sau la cele 400 000 000 actuale?
Răspuns: Da, punctul 4 se referă la un viitor proiect câştigat începând cu anul 2007.
11.Putem participa la competitie ca beneficiar de proiect chiar daca NU am depus fisa sumara în decembrie 2005?
 

Răspuns: Da, puteţi participa.

12.Ce se completeaza? Cererea de finantare postata separat pe site sau cea din pachetul

de informatii iulie 2007 (cred ca aici este o greseala, ar fi trebuit sa fie 2006).


Răspuns: La pagina 3 din Pachetul de informaţii aveţi indicat ceea ce se completează de către beneficiarul de proiecte:

Un aplicant de tipul beneficiarului de proiecte, care va întocmi o aplicaţie de cerere de servicii specializate pentru un proiect pe care intenţionează să-l depună la POS-CCE/CDI, va trebui să completeze Anexa 6-II cu declaraţiile aferente pe proprie răspundere.

Pentru aceasta va trebui să parcurgă obligatoriu:

 - cuprinsul pachetului de informaţii

  - Anexa 1

Celelelte Anexe  şi mai ales Anexa 2 pot fi studiate în faza de întocmire a propunerii la IMPACT, în măsura în care  servesc beneficiarului de proiecte la această etapa.

13.Putem pune parteneri straini? Daca DA, ce acte sunt necesare pentru completarea

depunerii de proiect in acest sens?


Răspuns:După cum puteţi observa din condiţiile de participare pentru beneficiarii de proiecte (pag. 8):

Condiţii de participare pentru beneficiarii de proiecte:

-   persoane juridice române legal constituite ce desfăşoară activităţi de cercetare sau

- agenţi economici (persoane juridice române legal constituite) care achiziţionează  rezultate sau activităţi de cercetare-dezvoltare  în vederea valorificării acestora în produse, tehnologii sau servicii cerute de piaţă.


14.Cum poate un IMM care solicita consultanta, proiect de cercetare, servicii specializate pe un anumit domeniu, sa completeze cererea de finantare, respectiv Anexa 6 II, in care se cere: "o descriere sumara a fiecarei activitati specifice care urmeaza a fi relizata prin proiect". Nu trebuie sa ajunga inainte la cel care realizeaza acel proiect de cercetare, care sa-l ajute in descrierea activitatilor si chiar a intregului proiect?

Răspuns: În condiţiile în care doriţi să iniţiaţi o nouă afacere, prin D3, O1, bazându-vă pe rezultatele de CD ale unei universităţi sau instituţii de CD (dumneavoastră identificaţi acest rezultat), puteţi face o propunere.

Dacă doriţi dezvoltarea capacităţii de CD pentru crearea de noi locuri de muncă, vă încadraţi în D3, O2.

D3, O3 vă oferă posibilitatea să primiţi sprijin pentru dezvoltarea, creşterea competitivităţii şi a producţiei întreprinderii dumneavoastră. Sunt sprijinite investiţiile întreprinderilor care urmăresc inovarea proceselor, serviciilor şi a produselor proprii pe baza activităţii de CD.
15.In cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricola Secuieni, jud. Neamt, dorim sa intocmim o propunere de proiect pentru competitia IMPACT, domeniul prioritar D 2.1. pentru achizitia de echipamente si masini necesar in campurile experimentale. Intrebarea noastra este daca studiul de fezabilitate necesar acestui tip de proiect si pentru care am inteles ca putem beneficia de serviciile unui furnizor ce va fi selectat tot prin aceasta competitie, poate fi intocmit ulterior eventualei selectari pentru finantare a proiectului.
Răspuns: Programul IMPACT are ca scop furnizarea unor servicii necesare beneficiarilor de proiecte.

Dumneavoastră trebuie să depuneţi propunerea de proiect pentru care doriţi acest serviciu, iar în urma competiţiei şi selectării dumneavoastră veţi avea la dispoziţie o listă de furnizori de servicii din care veţi alege pe acela care vă va executa studiul. Din momentul semnării contractului, furnizorul de serviciu vă va elabora studiul de fezabilitate.


16.Este, cumva limitat numarul partenerilor in programul IMPACT ?

Nu este precizat acest lucru niciunde, dar in fomulare apar doar 2 parteneri. Pentru acesta va rog sa aveti amabilitatea sa-mi precizati daca se poate depune un proiect cu mai mult de 2 parteneri.


Răspuns: Nu este limitat numărul partenerilor. Introduceţi dumneavoastră noi linii.
17.Va rog sa precizati:
    1. Care este diferenta intre proiecte eligibile si proiecte posibile;
    2. Operatiuni indicative poate fi tradus ca activitati indicate?
Răspuns: 1. Nu este diferenţă; acestea au fost selectate în sesiuni diferite.

2. Operaţiuni indicative sunt componente ale structurii POS-CCE/CDI, iar activităţile posibile fiecărei operaţiuni sunt prezentate în Anexa 1.


18.Vă rugăm să precizaţi:
1. Partenerii pot fi universitati si intreprinderi din Romania sau trebuie sa formam un consortiu in acelasi loc?
2. Daca proiectul depus nu este castigator vom putea depune ulterior si alte proiecte?
3. Directorul de proiect daca atinge limita de pensionare pe parcursul desfasurarii proiectului nu este eligibil pentru operatiunea 1.?


Răspuns:

1. Din România;

2. Da.

3. Nu se pune condiţia de pensionare pe perioada derulării proiectului de 3 luni, la programul IMPACT.


19.Pentru a fi furnizor de servicii, ce calităţi mai specifice trebuie să îndeplinească?
Răspuns: Furnizorii de servicii trebuie sa aibă in statut activitati de : Consultanta, Asistenta tehnica, Marketing.

Toti furnizorii de servicii trebuie sa mentioneze in propunere disponibilitatea de a realiza o echipa cu competente in domeniile CDI ale beneficiarilor de proiecte care le vor solicita serviciile.


20.De ce este obligatoriu ca firma de consultanta ( furnizorul de servicii) sa aiba ca obiect de activitate codul 73 pentru a desfasura activitati de : studii de piata ; plan de afaceri ,e.t.c.? Codurile pentru aceste activitati sunt: 7413 ;7414; 7415 !
Răspuns: Furnizorii de servicii trebuie sa aibă activitate de Consultanta pentru studii de fezabilitate, studii de piata, plan de afaceri etc., precizate in statut.

Nu este obligatoriu să aibă activitate de Cercetare-Dezvoltare (cod CAEN 73).  


21.Va rog sa ne ajutati cu o precizare in ceea ce priveste categoriile de aplicanti ce pot depune cereri de finantare prin programul IMPACT. Dorim sa stim daca de la o singura institutie, respectiv Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati, se pot depune cereri de proiecte in ambele calitati, deci atat de "furnizori de servicii" cat SI de "beneficiari de proiecte". Exista o singura institutie cu personalitate juridica, adica universitatea, insa mai multe colective de cercetare care nu au personalitate juridica insa se regasesc distinct in structura institutiei, deci nu pot sa dau un raspuns clar si coerent decat cu ajutorul dvs.

In pachetul de informatii la pag 8 se spune ca "furnizorii de servicii nu pot participa la IMPACT în calitate de beneficiari de proiecte", deci din acest punct de vedere ar trebui sa avem o SINGURA optiune.  

O alta intrebare de detaliu este legata de finantarea proiectelor eligibile. Sa intelegem ca un proiect finantat pentru un beneficiar de proiect va primi max 100 000 RON,  iar furnizorul de servicii care va acorda asistenta ulterioara finalizarii propunerii va primi un alt grant, si deci nu va fi platit TOT din grantul beneficiarului. Am inteles corect? Tot referitor la buget, ca si procedura pentru constituirea bugetului, cheltuielile cu salariile se vor raporta la HG 327/2003 cu privire la plafoanele pe baza carora se calculeaza costurile salariale directe la contractele de finantare ?
Răspuns: O persoană juridică nu poate participa la programul IMPACT decât intr-o singură calitate, respectiv de "furnizor de servicii" sau "beneficiar de proiect".

Beneficiarul de proiect nu va primi finanţare la programul IMPACT, el primeşte consultanţă. Proiectul va fi finanţat, dacă va fi selectat în competiţia organizată pentru fondurile structurale, în cadrul POS-CCE/CDI, începând cu anul 2007.

22.Va rog sa precizati:

1. Poate un IMM sa solicite finantare pe program IMPACT pentru un proiect in parteneriat de tipul D1 O1.1 si separat, singur, pentru proiect tip O3.3?

2. Care sunt cotele de cofinantare ale unui IMM din Bucuresti pentru cele doua tipuri de proiecte mentionate?
Răspuns:


  1. Da!

  2. Cele menţionate în Anexa1 la operaţiunile specificate de dvs.

23.Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:

In cererea de finantare pentru beneficiarii de proiecte, la punctul 4.Bugetul proiectului, in tabelul "Pe categorii de activitati" trecem spre exemplu faptul ca vom achizitiona 20 calculatoare sau trecem o activitate pe care o vom face dupa ce intreaga infrastructura va fi pusa la punct ?

La acelasi punct 4, dar in tabelul urmator "Pe activitati specifice proiectului", ce activitati vom trece ? Activitatile necesare pentru crearea infrastructurii sau activitatile de cercetare si educatie care se vor desfasura ulterior ?


Răspuns: Dacă proiectul este de infrastructură veţi trece activităţile necesare pentru realizarea infrastructurii (vedeţi activităţile în Anexa 1, pentru fiecare operaţie). Aceste activităţi vor fi detaliate şi prin studiul de fezabilitate, iar acum trebuie prezentate în mare pentru IMPACT, de ex: studii de proiectare, documentaţie de licitaţie, achiziţia de teren, construcţia, etapele de coonstrucţie etc..
24.In capitolul 4 bugetul proiectului se refera la proiectul total sau numai la suma alocata prin proiect IMPACT?
Răspuns: Se referă la proiectul pentru care se doreşte asistenţă – valoarea totală a proiectului încadrat în POS-CCE/CDI.
25.Nelamuriri:

1.Conform pachetului de informatii, propunerea noastra de proiect se incadreaza in domeniul de interventie D3, operatiunea O3.3. (Promovarea inovarii in cadrul firmelor). Pentru realizarea acestei propuneri de proiect, SC REGO COM SRL va concepe initial retetele produselor, ca urmare a efortului echipei de cercerare proprii, va realiza practic produsele si apoi va colabora, in mod absolut necesar, cu institute de cercetari care pot face caracterizarea fizico-chimica, bactericida si de impact asupra mediului pentru aceste produse.

In acest context ar parea ca proiectul s-ar incadra si in domeniul de interventie D1-Cercetarea in parteneriat intre universitati/institute de cercetare-dezvoltare si intreprinderi. Proiectul ar fi neeligibil pentru ca se incadreaza in doua domenii de interventie?
2. In documentele suport pentru propunerile de proiecte de tip III.3 (pg.64, 65 din Pachetul de informatii 2006) nu este inclusa declaratia de parteneriat cu institute de cercetari.

Pentru a ne incadra intr-un singur domeniu si o singura operatiune, sub ce denumire si in ce formulare se poate include colaborarea cu institutele de cercetari de profil?


3. Am completat on-line cererea initiala de inscriere a firmei in Registrul Potentialilor Contractori, pentru a ne incadra in obligativitatea inscrierii, cf. Pg 10 din Pachetul de informatii 2006. Nu am primit insa contul si parola pentru firma nostra, pentru a vizualiza continutul RPC. Care este modalitatea de a lua legatura cu reprezentatii RPC, pentru a obtine contul si parola?
Răspuns: 1.Pentru acelaşi proiect vă puteţi adresa unei singure operaţiuni în cadrul POS-CCE/CDI, care considerati că este mai potrivită.

2. Pentru IMPACT trebuie să completaţi cererea de finanţare de la Anexa 6.II. Pe perioada derulării proiectului la IMPACT veţi realiza aplicaţia POS-CCE/CDI conform Anexei 2. La etapa IMPACT nu se solicită declaraţia de parteneriat.

3. Dacă nu reuşiţi să vă înscrieţi în RPC puteţi prezenta documentele care trebuie să însoţească obligatoriu Cererea (documentele prin care se atestă identitatea şi statutul persoanelor juridice participante prin actul juridic de infiintare, statutul/ ROF documentele prin care se prezintă situaţia financiar-contabilă a persoanelor juridice participante - extras din ultimul bilanţ contabil – contul de profit şi pierderi-, declaraţia de eligibilitate).
26.Vă rugam sa ne sprijiniti cu raspunsul la urmatoarele intrebari:

- pentru furnizori de servicii: se pot inscrie si consultanti individuali ? sau doar echipele de consultanta din cadrul organizatiei-furnizori de servicii ?

- daca proiectul-furnizor de servicii a fost selectat si va aparea pe site ANCS, ne vor contacta direct beneficiari de proiecte sau vor primi automat prin contract cu ANCS?

- la ce se refera sprijinul financiar pentru proiect cat.B- pina la 40.000 lei ?------este valoarea unui contract incheiat de furnizor cu ANCS pentru un singur proiect realizat pentru beneficiarii de proiecte?

- daca dorim sa aplicam pentru furnizori de servicii trebuie mai intai sa ne inscriem in RPC ?

- la ce se refera : inregistrare aplicatiei se face de catre persoana desemnata din cadrul ANCS ?

- In faza de depunere a proiectului – furnizori de servicii trebuie sa intocmim pentru organizatia aplicanta si un document de specialitate, de impact economic-anexa 2 ? Care este acesta?
Răspuns: - doar în echipele de consultanţă din cadrul organizatiei-furnizori de servicii;


  • vor fi contactaţi direct de beneficiari;

  • este valoarea unei consultanţe pentru un proiect de tip B în cadrul programului IMPACT (pentru un singur beneficiar de proiect);

  • cum vă este mai uşor: în RPC sau veniţi cu documentele în anexă;

  • înregistrarea aplicaţiei se face la adresa stabilită;

  • în faza de depunere a proiectului – furnizori de servicii trebuie să completaţi Anexa 6.I cu toate anexele sale

Referitor la D1 O1.2:


- Daca specialistul este angajat in strainatate cu norma intreaga, poate fi cooptat in colectiv?
- Este obligatoriu sa i se faca aici contract de munca la institutia gazda pe perioada proiectului?
- Este obligatoriu ca specialistul sa stea pe tot parcursul desfasurarii proiectului in tara? Daca nu, exista vreo limita de timp pe care  ar trebui sa o petreaca in tara?
Răspuns: Conducatorul de proiect (specialistul), de orice naţionalitate, va fi angajat cu norma întreaga, pe o perioada determinata (cel putin durata proiectului) în institutia C-D/universitatea sau întreprinderea în care este organizat proiectul si va avea statutul de cercetator stiintific. Daca la momentul selectiei proiectelor, specialistul este angajat cu contract de munca, atunci îsi suspenda activitatea la locul de munca anterior. Pe durata proiectului este obligatoriu sa lucreze la instituţia gazdă.
27.Va rog sa lamuriti care este rolul/pozitia "beneficiarilor de proiecte" in aceasta competitie IMPACT si pasii pe care acestia ii vor urma; eu inteleg ca, in cadrul competitiei IMPACT se finanteaza doar propunerile/ofertele de proiecte pentru "furnizorii de servicii" nu si pentru "beneficiarii de proiecte"; in pasul urmator, cei care au facut propuneri de proiecte ("beneficiarii de proiecte") vor apela la "furnizorii de servicii" selectati in prezenta competitie pentru definitivarea propunerilor de proiecte, iar abia dupa aceea "beneficiarii de proiecte" vom participa, in anul 2007 (conform Formularul de aplicaþie pentru POS-CCE/CDI din Pachetul de informatii), la o competitie POS-CCE/CDI in vederea finantarii; in aceste conditii de fapt evaluarea si erarhizarea proiectelor propuse cand se va face? in competitia IMPACT sau in competitia POS-CCE/CDI?

Răspuns: In aceasta competitie IMPACT se finanteaza "furnizorii de servicii" care sunt nominalizati de "beneficiarii de proiecte" din lista pusa la dispozitie de ANCS (lista rezultata in urma competitiei aferente "furnizorilor de servicii").

In baza acestei finantari, furnizorii efectueaza documentatiile solicitate de "beneficiarii de proiecte" pe care beneficiarii le avizeaza la receptia lucrarilor. Aceste documentatii vor folosi "beneficiarilor de proiecte" ca si piese componente ale propunerilor cu care acestia se vor inscrie in competitiile (apelurile) POS-CCE/CDI incepand cu 2007. Conform Pachetului de informatii, beneficiarul de proiecte isi poate completa Formularul de aplicatie, versiune de lucru iulie 2007 – Anexa 2, impreuna cu furnizorul de servicii.

La IMPACT aplica numai acei ""beneficiarii de proiecte" " care nu isi pot realiza singuri documentatiile (de tipul studiu de fezabilitate, plan de afaceri, studiu de marketing, analize etc.) si au nevoie de consultanta acordata de "furnizorii de servicii".
28.De la o universitate se pot face mai multe propuneri de proiecte, daca aceasta nu a facut o propunere de "furnizor de servicii"?
Răspunsul este DA .
29.Doresc sa va comunic ca intentionam sa constituim un Pol de excelenta pentru regiunea Nord-Vest cu titlu: Mediu si dezvoltarea durabila.

Va rugam sa ne ajutati in lamurirea unor aspecte in acest sens:

1) In aceasta faza trebuie sa descriem numai activitati specifice de constituire a polului ori trebuie sa descriem si activitati de cercetare dezvoltare care vor fi abordate dupa constituire?

Mentionam ca la pag. 29 a pachetului de informatii IMPACT se face referire la 2 faze: prima faza - elaborare strategie de dezvoltare pe termen lung.... si faza a doua - infintarea polului de excelenta.

Va rugam sa ne comentati aceste aspecte din punct de vedere practic.
2) Până in prezent partenerii polului sunt in numar de 6: 2 Universitati, 3 institute de cercetare si o Societate Comerciala (societatea de servicii apa-canal). Cum apreciati structura polului in aceste conditii?
3) Noi intelegem ca este nevoie de o cofinantare de cel putin 20%.

a) Cofinantarea trebuie facuta in bani sau poate fi facuta si in natura?

b) Cofinantarea o face numai intreprinderea ori trebuie sa o faca si institutele?
4) Bugetul prevazut de 20 000 000 Euro este numai pentru faza de constituire ori cuprinde si alte faze?
Răspuns: În propunerea pentru IMPACT, prin cererea de finanţare de la ANEXA 6-II este de dorit să faceţi o proiecţie a polului aşa cum îl gândiţi la această etapă, cu etapele precizate în ANEXA 1 – la poli de excelenţă. Prima etapă este strategia şi apoi construcţia polului şi serviciile pe care le oferă în interiorul său. Polul de excelenţă (pol de competitivitate), în concepţia politicilor de coeziune socio-economică, reprezintă o grupare de întreprinderi inovative start-ups, SMS întreprinderi mari alături de organizaţii de cercetare non-profit (în înţelesul nostru instituţii publice de cercetare) care operează într-un sector anume şi într-o anume regiune, destinat să stimuleze acivitatea inovativă prin promovarea unor interacţiuni intense, distribuirea facilităţilor şi a schimbului de cunoştinţe şi expertiză şi prin contribuţia efectivă la transfer tehnologic, lucru în reţea şi diseminarea informaţiilor între întreprinderile componente ale polului.

Prin POS-CCE/CDI se va considera sprijinul acordat în categoria investiţiilor care vor putea să finanţeze şi facilităţi de genul:



  • pentru instruire şi pentru organizaţiile de cercetare

  • infrastructuri de cercetare cu acces-deschis; laboratoare, facilităţi de testare

  • infrastructură de reţea de mare viteză

Pentru toate acestea investiţiile pot fi în terenuri, clădiri, de finanţare echipamente.

Respectaţi cotele din ANEXA 1 de la operaţiunea respectivă.


30.În echipa de consultanta cu care aplicam pentru proiectele - furrnizori de servicii, putem lucra cu contracte civile.?(In Camera de comert, avem multi consultanti-colaboratori part-time pe diverse proiecte, cu experienta anterioara, in varianta contract civil).
Răspuns: În echipa pe care o veţi prezenta în ofertă probabil că o să aveţi o componentă fixă (o firmă de consultanţă) şi veţi avea în vedere şi o echipă pe care o veţi angaja pe perioda derulării contractului de consultanţă (în funcţie de beneficiarii de proiecte care vă vor solicita), cu contract civil de exemplu.
31.Va rog sa-mi spuneti care e termenul de predare pentru proiectul POS-CCE/CDI, baza de plecare pentru orice proiect de fezabilitate? Este acelasi cu temnenul de predare 31.08.2006 ca si pentru cererea de finantare din cadrul programului IMPACT?
Răspuns: Nu. Formularul de aplicare pentru POS-CCE/CDI (modelul orientativ – Anexa 2) poate fi completat împreuna cu furnizorul de servicii pe parcursul derulării contractului conform acordului de parteneriat. (Pe perioada derulării proiectului la IMPACT veţi realiza aplicaţia POS-CCE/CDI conform Anexei 2).
32.Poate o societate comerciala (provenita din institut de cercetare dezvoltare) cu activitate principala cod CAEN 73 sa depuna oferta pentru O2.1 sau numai institutele si universitatile publice non-profit au acces la dezvoltarea infrastucturii de CD?

Răspuns: Nu. O2.1. Dezvoltarea infrastructurii CD existente si crearea de noi infrastructuri CD (laboratoare, centre de excelenţă)

Prin aceasta operatiune se asigura suport pentru dezvoltarea infrastructurii de CD a universitatilor si institutelor CD publice non-profit prin dotarea/modernizarea laboratoarelor existente, prin acreditarea laboratoarelor de masurari, incercari etc, prin crearea de noi infrastructuri (laboratoare, centre/institute CD).



La O3.2 da, daca se doresc investii.
33.In cazul in care firma este inscrisa in RPC pentru progrmul CEEX, mai este necesara inscrierea in RPC pentru participarea la programul IMPACT inca o data?
Răspuns: Nu, nu mai este necesar. Dar, în condiţiile în care au survenit modificări de la ultima intervenţie, vă rugăm să reactualizaţi datele.
34.Fiind o unitate de C-D pentru plante perene, un proiect castigat in calitate de beneficiar pe ce perioada se poate derula si pana la cat se poate ridica bugetul aprobat?
Răspuns: Pentru IMPACT proiectul dureaza max. 3 luni, pentru a obtine servicii de consultanta pentru un proiect consolidat pentru fonduri structurale.

Finantarea din fonduri structurale a propunerii de proiect este in functie de tipul operatiunii in care se inscrie proiectul, asa cum sunt ele prezentate in Anexa 1.


35.Ne-am propus sa pregatim o oferta la directia D2 operatiunea 2 - dezvoltarea unui pol de excelenta, in care sa fie incluse institute de cercetare, universitati si IMM-uri. Din analiza pachetului de informatii am retinut ca trebuie atinse 2 obiective: elaborarea strategiei pe termen lung si infiintarea polului, cu dezvoltarea proiectelor comune.

Nu am inteles si va rugam sa ne precizati ce semnifica "investitia initiala": investitia aferenta unui transfer tehnologic (tehnologie care poate fi transferata unui IMM din cadrul polului) sau este vorba de investitii pentru activitati de tip CDI (organizare, dotare laboratoare, instalatii pilot).

Va rugam de asemenea sa ne indicati si alte norme legislative pentru intocmirea ofertei.
Răspuns: Cum vedeţi dvs. proiectul . Vedeti şi raspunsul la intrebarea 29.
36. Am urmatoarele intrebari in perspectiva depunerii Cererii de Finantare pentru Prestatorii de Servicii:
1.In cadrul Anexei 3 din Cererea de finantare pentru furnizorii de servicii (6.1), echipamentele

pentru realizarea contractului; ce tipuri de echipamente sunt avute in vedere? (pentru studii de fezabilitate, planuri de afaceri, studii economice, ce alte echipamente in afara dotarilor standard de bioru?)

2. In cadrul anexei 4 a Cererii de Finantare pentru furnizorii de servicii, care este continutul

practic al acesteia si la ce se refera complementaritatea membrilor echipei.

3. In prima faza a depunerii dosarului pentur furnizorii de servicii mai exista alte documente necesare in afara de: Anexa 4, Anexa 6.1 (cu propriile anexe), scrisoare de inaintare ?
Răspuns: 1.Trebuie precizat ce aveti; echipamentele de care dispuneţi pentru realizarea lucrărilor contractate.

2.Trebuie să precizaţi cum specializarea fiecărui membru al echipei va da posibilitatea de a se completa unii pe alţii în elaborarea lucrărilor contractate.

3.În finalul cererii de finanţare pentru furnizorii de servicii există Lista cu documentele insoţitoare obligatorii.

37.Va rog sa aveti amabilitatea sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari:

1. Daca acum participam la competitia IMPACT ca furnizori de servicii si suntem selectati, in anul 2007, cand se vor lansa apelurile pentru proiecte POS-CCE/CDI, putem aplica ca beneficiari de proiecte?

 

2. Este obligatoriu ca propunerile de proiecte care vor fi depuse la competitiile din 2007 pentru POS - CCE/CDI, sa fie insotite de documentatii (studiu de fezabilitate, plan de faceri, studiu de piata) intocmite numai de firme de consultanta agreate de ANCS in urma competitiei IMPACT, sau aceste documentatii pot fi realizate de propunatorul de proiect? 



 

3. La competitiile POS - CCE/CDI care vor incepe din 2007, putem participa cu proiecte chiar daca nu am aplicat in IMPACT?


Răspuns:

  1. Puteti aplica la POS-CCE/CDI.

  2. Documentatiile pot fi realizate si de propunatorul de proiect.

  3. Da. 

38.Intrebare IMPACT:

subiect : beneficiar de proiect

tema : solutii convergente pentru implementarea unei retele de transport urban in bucuresti

intrebare : beneficiarul principal RATB are venituri, surse etc. deosebite ; la fel si forul superior al acestei firme, primaria generala ; este greu sa fie mentionate toate informatiile referitore la surse in tabelul partenerilor ; pot fi numai superficial mentionate?

nota : proiectul urmareste

POS-CCE axa II cresterea competitivitatii prin CD&I domeniul major D2.1 optiunea a)
Răspuns:

Da, informatiile pot fi trecute mai sumar.

Nota: Avand in vedere parteneriatul pe care doriti sa-l creati in vederea aplicatiei POS-CCE/CDI, trebuie sa studiati f. atent domeniile de interventie si operatiunile pentru a va putea incadra corect cu aplicatia dvs.

39. Societatea noastra ESYRO (SC. EnviroScopY SA) ar putea fi interesata de a depune o candidatura insa suntem surprinsi de existenta deja a unor liste si de rapiditatea cu care MCT face aceste apeluri de finantare.

Nu am vazut niciunde in EU aceste termene de pe o zi pe alta .

Cum societatea ESYRO prin natura statutului si activitatilor sale poate candida deopotriva ca Prestatar de Serviciu dar si ca Beneficiar R&D am fi onorati daca ne-ati spune ce se mai poate face in timpul ramas ?


Răspuns: Daca va referiti la listele de proiecte posibile sau eligibile, acestea se refera la ideile de proiecte colectate anul trecut in urma solicitarilor noastre transmise pe internet si prin intalniri directe cu reprezentantii comunitatii stiintifice. Am dorit sa avem o estimare a interesului de participare la actiunile POS-CCE si sa pregatim argumente pentru discutiile preliminare despre POS cu reprezentantii UE.
Programul IMPACT este insa deschis tuturor, nu numai ideilor de proiect de pe aceste liste. Vor fi supuse evaluarii toate propunerile inregistrate, indiferent daca au fost transmise in prelabil fise sumare de proiect sau nu.

Va incurajam sa participati mai ales ca POS-CCE e dedicat in special intreprinderilor.


Atentie insa, la programul IMPACT se poate participa fie in calitate de furnizor de servicii, fie in calitate de beneficiar de proiecte, dar nu in ambele ipostaze. Programul isi propune sa sprijine potentialii aplicanti la POS-CCE/CDI care nu detin intern expertiza necesara elaborarii studiilor/analizalor cerute de POS.

(Pe programul IMPACT se ofera consultanta acelor potentiali aplicanti la fondurile structurale care nu detin intern expertiza necesara pentru elaboarea studiilor cerute.)

Participarea la IMPACT nu este obligatorie pentru fondurile structurale. Puteti aplica pentru POS-CCE chiar daca nu ati fost beneficiar al programului IMPACT, dar v-ati pregatit prin forte proprii studiile necesare.

Daca va hotarati sa participati ca furnizor si nu aveti timp se depuneti o oferta pana pe 25 august, va asteptam urmatorul apel pentru furnizori, probabil anul viitor.


Daca va hotarati sa participati ca beneficiar de proiect, atunci puteti inregistra cererea oricand doriti, apelul pentru beneficiari este permanent deschis, iar daca pierdeti termenul de 1 septembrie 2006 propunerea Dvs va fi evaluata la urmatorul proces de evaluare care va incepe la 15 ianuarie 2007, etc.
40.

Un "Pol de excelenta" va avea personalitate juridica ?.  

Cine va fi proprietarul investitiei ? 

Ce se intampla daca dupa implementarea proiectului un partener se retrage?

Ce se intampla daca rezultatele nu sunt cele asteptate?
Răspuns: Exista precizari despre polul de excelenta in raspunsul la intrebarea 29 din "Intrebari frecvente" pe pagina web unde gasiti informatii  despre IMPACT.

Se poate crea personalitate juridica pentru pol in functie de ceea ce stabilesc participantii la pol. La nivelul ANCS nu s-a stabilit inca daca acest lucru va fi obligatoriu.

Proprietarul sau proprietarii investitiei/investitiilor vor fi decisi de parteneri in functie de strategia de constitutire.

Tot partenerii decid si ce se intampla daca unul din ei se retrage.

Daca rezultatele nu sunt cele asteptate exista riscul ca anumite cheltuieli sa nu fie rambursate.
41. Am dori detalii si cu privire la modul de completare a unor sectiuni ale Anexei 3 si Anexa 5, parti integrante ale Anexei 6-I.
Răspuns: Conform cerintelor programului IMPACT institutiile care doresc sa fie furnizori de servicii trebuie sa aiba capacitatea de a asigura consultanta pentru cel putin 10 beneficiari pe durata unui contract (pag 8 a pachetului de informatii).
In Anexa 5 la cererea de finantare a furnizorului se va preciza in ce masura si in ce mod exista disponibilitatea de particulariza serviciile oferite in functie de cererea potentialilor beneficiari si de particularitatile proiectelor. Tot aici se va preciza daca furnizorul poate oferi sau nu asistenta tehnica pentru completarea formularului POS-CCE, pe langa serviciile de consultanta pentru elaborarea studiilor. Daca se poate oferi asistenta tehnica pentru completarea formularului POS-CCE (ceea ce nu este obligatoriu) este recomandabil sa se specifice si pentru care operatiuni se poate face acest lucru.  

42. In calitate de beneficiar (agent economic) al programului Impact, in Anexa 6.II trec obiectivul IMPACT sau  obiectivul POS?


 Respectiv scriu ca vreau un studiu sau ca vreau sa implementez o tehnologie noua ?

Răspuns: Informatiile din cererea beneficiarului de proiect se refera la proiectul ce se intentioneaza a fi depus la POS-CCE/CDI. In consecinta treceti obiectivul proiectului POS.

43. Este posibil ca la oferta pentru servicii de consultanta, furnizorii sa depuna o documentatie si in consortiu de institutii si nu doar ca entitate individuala? De exemplu, furnizorul ar putea fi un consortiu format dintr-un ONG, o Camera de Comert, o institutie unversitara si un IMM? Daca da, care sunt documentele suplimentare pe care acest consortiu trebuie sa le depuna la documentatia de ofertare?



Răspuns: Institutiile care doresc sa fie furnizori de servicii pentru programul IMPACT trebuie sa participe la competitie individual. Daca vor fi selectate si vor incheia contracte de consultanta, pot apoi subcontracta pana la 5% din valoarea contractului. Nu se accepta consortii pentru furnizorii de servicii.
44. Vrem sa aplicam pentru un proiect in cadrul operatiunii O1.1 (Sprijinirea proiectelor in parteneriat in C-D intre intreprinderi si institutii de cercetare/universitati). Din Pachetul de informatii nu reiese in mod clar care tip de document suport este necesar pentru acest tip de proiect. In pachet exista urmatoarea Nota: în functie de tipul proiectului, aplicatiei i se va anexa unul din urmatoarele documente: Anexa 5: „Studiu de Marketing / Plan de Afaceri / Analiza Cost Beneficiu / Studiu de Fezabilitate, etc.

Care anume trebuie pentru O1.1?


Răspuns: Conform indicatiilor din Modul de completare al Cererii de finanatare pentru beneficiari (anexa 6-II) operatiunii 1.1 ii corespunde un proiect IMPACT de tip B, adica pentru aceasta operatiune trebuie pregatite studii de piata sau planuri de afaceri sau alte tipuri de analize care pot fundamenta impactul economic al propunerii. In acest moment dvs. precizati in cererea de finantare categoria B. Daca sunteti selectat, dvs., eventual impreuna cu consultantul pe care vi-l alegeti, veti decide ce tip de studiu/analiza este necesar pentru sustinerea propunerii in functie de caracteristicile proiectului.
45. Intrebari privind elaborarea unui proiect de categoria A din domeniul D2 Oportunitatea 2.1:

1/ Este obligatoriu ca in cadrul cererii de finantare pentru beneficiar sa includem studiul de fezabilitate si studiul de impact asupra mediului?

2/ Putem participa in cadrul acestei competitii ca beneficiar unic (fara parteneri)?
Răspuns: 1. Atentie mare, cererii de finantare pentru programul IMPACT (anexa 6-II) nu i se anexeaza nici un studiu de fezabilitate, nici de mediu. Dvs veniti la IMPACT daca aveti nevoie de consultanta pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Daca il puteti elabora prin forte proprii atunci puteti participa direct la competitia pentru POS-CCE/CDI (nu se cunoaste calendarul, dar oricum dupa data aderarii la UE).

2. La IMPACT aplica numai coordonatorul de proiect, daca exista consortiu.

Pentru operatiunea 2.1 nu este nevoie de consortiu, puteti participa singuri atat la IMPACT cat si la POS-CCE.
46. Va rog sa faceti unele precizari in legatura cu cererea de finantare pentru beneficiarii de proiecte pct. 4 tabelul "pe catagorii de activitati" : conform indicatiei, categoriile de activitati trebuie sa fie concordante cu anexa 1 la pachetul de informatii ; pe de alta parte in anexa 1 la axa II domeniul D1 operatiunea O1.1 nu prea apar categoriile de activitati cerute (singurul cuvint ''activitati'' este explicitat prin doua referiri la cercetarea industriala si precompetitiva) ; ca urmare : in tabel vor aparea doar doua rubrici generice, fara alte detalieri ?

va multumesc.



Răspuns: Pentru O1.1 sunt 3 categorii de activitati eligibile conform Anexei 1.

In tabel treceti 1 sau 2 sau toate 3 categoriile de activitati, in functie de proiectul dvs.


47. Cate cereri de finantare pot fi aplicate de catre un beneficiar de proiect (IMM) ?
Răspuns: Oricâte.
48. As dori sa aflu cum sa anexez toate declaratiile insotite de cererea de finantare la dvs. pe site deoarece exista doar o singura casuta de upload ; ma refer la prioectul IMPACT.
Răspuns: Pe site se inregistreaza numai cererea de finanatare a beneficiarilor de proiecte. Documentele insotitoare se depun pe suport hartie prin curier la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, din str. Mendeleev nr.21-25, CP 010362, sector 1, Bucureşti dupa inregistrarea electronica a cererii de finantare. Va rog recititi cu atentie pachetul de informatii IMPACT cap 2.7 "Instructiuni privind transmiterea propunerilor de proiecte".

49. In Pachetul de Informatii se spune ca cererile trebuie insotite obligatoriu de anumite documente insotitoare, printre care si "copii ale documentelor care demonstreaza proprietatea asupra terenului/cladirii unde proiectul va fi implementat": 


1. pentru un proiect de tipul O1.1., care este in parteneriat, iar la activitati nu sunt prevazute cheltuieli pt. amenajari, renovari de spatii etc. Trebuie totusi depuse aceste documente? Daca da, de catre cine? De conducatorul de proiect sau si de parteneri?
2. daca o societate (IMM) vrea sa aplice singura, pentru un proiect O3.3., trebuie sa depuna aceste documente? Daca are spatiul inchiriat, ce documente trebuie sa depuna? 
Răspuns: 1. Da, si pentru O1.1 trebuie depuse aceste documente (pentru cladirea/laboratorul unde se vor desfasura activitatile proiectului). Pentru competitia IMPACT documentele insotitoare se depun numai de catre coordonatorul de proiect.

 

2. Si pentru O3.3 trebuie depuse documentele solicitate. Daca spatiul este inchiriat IMMul trebuie sa prezinte o copie legalizata dupa contractul de inchiriere.


50. Va rog sa precizati  daca in cazul unui  beneficiar de proiecte ( Anexa 6 II) tipul proiectului D3 O3.3   -  promovarea inovarii in cadrul firmelor: 

-se accepta un singur partener?

-trebuie atasate si CV directorului de proiect si al partenerului?
Răspuns: Pentru operatiunea 3.3 se recomanda un singur aplicant, o intreprindere. Acest aplicant poate subcontracta ulterior anumite activitati (vedeti si categoriile de activitati eligibile cf Anexei 1 la Pachet).

Se accepta si consortii restranse insa numai daca este absolut necesar pentru proiect. In acest caz coordonatorul de proiect (obligatoriu o intreprindere) pregateste si trimite propunerea.

 

La cererea de finantare nu trebuie atasat nici un CV. In formularul de cerere se completeaza datele cerute despre echipa proiectului si se detaliaza competenta stiintifica si manageriala a directorului de proiect (Anexa 6-II la Pachet).


51. Referitor la D2 O2.1:

Pot aplica pentru aceasta operatiune centre de cercetare din universitati care au deja spatiile in dotare si doresc doar reamenajarea si dotarea cu echipamente sau este finantabila doar construirea de cladiri destinate desfasurarii activitatii de cercetare si ulterior amenajarea si echiparea lor ?


Răspuns: Precum se poate observa din Anexa I la Pachetul de informatii, operatiunea 2.1 finanteaza atat crearea de noi infrastructuri cat si dezvoltarea infrastructurii CD existente inclusiv prin modernizarea, dotarea, reamenajarea laboratoarelor.
52. Conform cap. 2.7.I. cu privire la documentele ce trebuie sa insoteasca cererea de finantare pentru furnizorii de servicii, trebuie inaintata o propunere de proiect. Despre ce este vorba ?? Dupa cate am inteles, proiectele pentru care furnizorul va oferi consultanta, sunt cele ce vor fi selectate in cadrul programului, deci, noi nu trebuie sa venim cu descrierea unui proiect anume pentru care sa oferim consultanta. Va referiti cumva la o adresa de inaintare care sa contina un proiect privind modul de abordare specific fiecarei firme, sau la ce anume ?

Daca firma a fost inregistrata la RPC, dintr-o eroare de intelegere, la beneficiari de proiecte (noi fiind de fapt furnizori de servicii), cum putem proceda pentru a anula inregistrarea ?? Sau sa ne inregistram ca furnizori ??


Răspuns: Este vorba intr-adevar despre o formulare neclara in text. Ar fi trebuit spus propunere de servicii, adica oferta pe care o depuneti. Ne cerem scuze pentru confuzie.
Este foarte bine ca v-ati inscris in RPC. Desi nu este obligatoriu pentru furnizori, celor care au activitate CD in statut li se recomanda acest lucru.

RPC este o baza de date cu toti potentialii contractori ANCS, indiferent de programul la care participa si indiferent in ce calitate.


53. Pentru furnizorii de servicii, ce date ar trebui incluse in tabelul de la cap.4. Calitatea ofertei si rolul membrilor echipei de consultanta:

Oferta de pret - globala pe total numar proiecte cu care se angajaza furnizorul? costul pe proiect? tariful lunar/orar al expertilor?

Timp de elaborare - durata medie de realizare a unui proiect/document? durata totala a tuturor proiectelor angajate?

Numar de beneficiari asistati - numar minim de proiecte/documentatii pe care se angajaza furnizorul sa le realizeze pe tip de proiect/documentatie?

Total oferta financiara - avand in vedere ce trebuie trecut la ofereta de pret, ce va trebui trecut la acest capitol?
Răspuns: In tabelul de la 4.1 se specifica pentru fiecare tip de documentatie pe care il puteti oferi:

- costul unitar (pentru un document de acel tip)

- timpul de elaborare pentru un document de acel tip

- numar maxim de proiecte/documentatii de acel tip pe care le poate realiza furnizorul pe durata unui contact cadru (max 4 luni)

- total oferta = suma de produse (nr de documentatii x pretul fiecareia)

 

Cf celor scrise la pag. 8 din Pachetul de informatii un furnizor trebuie sa aiba capacitatea sa acopere cel putin 10 proiecte pe durata unui contract.


54. 1. Ca beneficiar de proiecte poate aplica si o administratie publica locala sau judeteana ? Am citit conditiile de la pag 8 si, de fapt, intrebarea este daca la liniuta a doua pot fi considerate si aceste administratii publice?

  1. Vrem sa aplicam pentru “furnizori de servicii” si am vazut ca nr minim de beneficiari

este de 10 pe durata contractului ca o conditie de participare pentru furnizorul de servicii.

Este vorba de 10 beneficiari care sa ne solicite ori studii de fezabilitate, ori planuri de afaceri, ori analize cost – beneficiu etc.? Si legat de acest raspuns, in cadrul anexei nr. 3, din experienta noastra in elaborarea unor astfel de documentatii, oferta noastra pe durata de 4 luni cat ar tine contractul, ar putea fi, de exemplu, de 2 studii de fezabiltate, 5 studii de piata, 3 analize cost – beneficiu, 3 planuri de afaceri, deci un total de 13 documentatii (peste 10). Intrebarea este: numarul de beneficiari asistati trebuie sa fie 10 minim la fiecare tip de documentatie sau 10 minim pe total oferta?



  1. Disponibilitatea noastra de a particulariza alte documente pentru justificarea

impactului economic al proiectului trebuie sa fie oferita pe parcursul derularii contractului? Si daca da se va face in cadrul sumei contractate? Dar asistenta la completarea aplicatiei POS-CCE/CDI, care va fi anul viitor, va fi considerata platita tot prin suma contractata pentru consultanta? 
Răspuns: 1. O administratie publica locala care nu are activitate de cercetare poate fi numai partener intr-un proiect POS-CCE, la O2.2 in special. In consecinta nu poate aplica la IMPACT unde numai coordonatorul de proiect aplica in numele consortiului.

 

2. Trebuie sa aveti capacitatea sa asistati cel putin 10 beneficiari pe durata contractului (total oferta). Contractul insa se semneaza cu cati beneficiari va solicita. Daca aveti capacitate pentru 13 studii in 4 luni este OK.



 

3. Disponibilitatea de particularizare se refera desigur la durata contractului IMPACT si se face in cadrul sumei ofertate/contractate. Daca puteti oferi asistenta pentru completarea aplicatiei specificati acest lucru la capitolul "Disponibilitate". Asistenta tehnica se acorda in timpul proiectului IMPACT, cand beneficiarul trebuie sa elaboreze si el aplicatia POS. Costul asistentei se include in costul pentru tipul de documentatie pe care il precizati in oferta, insa nu trebuie sa depasiti plafoanele prevazute de IMPACT pentru cele 2 tipuri de proiecte (de ex 40000 pt categoria B).

55. 1. La activitatile specifice ale proiectului putem introduce si activitati de cercetare care se vor derula prin centrul pe care dorim sa il infiintam sau trebuie sa ramanem strict in categoriile de activitati de la O2.1? 

2. La personalul angajat se pot angaja si cercetatori sau numai personal tehnic? 

3. In echipa proiectului putem include si un profesor consultant (pensionat) care are conducere de doctorat ?
Răspuns: 1. Activitatea CD nu este eligibila pe operatiunea 2.1, care finanteaza proiecte de investitii, nu proiecte de cercetare clasice.

 

2. Daca este nevoie puteti angaja personal tehnic pentru instalarea si intretinerea infrastructurii achizitionate, pe durata proiectului.



 

3. Echipa proiectului reprezinta exclusiv persoanele responsabile de managementul proiectului si NU toti cei care folosesc sau vor folosi infrastructura.


56. In documentatie se cer copii ale documentelor ce atesta forma de proprietate asupra terenurilor unde se implemeteaza ceea ce fac furnizorii de servicii.

Am citit in rubrica de intrebari si raspunsuri, ca si in cazul in care se doreste doar o consultanta sunt necesare aceste acte.

Am inteles ca in cazul in care firma nu detine acest tip de documente, din cauza ca este chiriasa in spatiile respective, trebuie sa prezinte contractul de inchiriere asupra spatiului.

Intrebarea este: acest contract de inchiriere trebuie sa fie in copie  sau in copie legalizata ?

Ar trebui sa atasam si actul proprietarului asupra terenului, cladirii?

 

Cea de-a doua nelamurire se leaga de cap 4. Buget unde trebuie sa completam 2 tabele.



Cel de-al doailea tabel este clar... trebuie defalcat pe etape de realizare ale proiectului si pe parteneri.

La primul tabel nu este clar ce inseamna „categorii de activitati” – conform Anexa 1.

Daca ati putea sa definiti mai clar termenul, caci dupa parerea mea, este identic cu cel de-al doilea tabel.
Răspuns: . Pentru furnizori nu se cer acte care sa ateste proprietatea (anexa 6-I).

Pentru beneficiari se cer (anexa 6-II) insa aceste acte se refera la proprietatea asupra cladirilor/terenurilor unde se va desfasura proiectul POS-CCE. Nu este vorba de activitatile de pe proiectul IMPACT.

Daca Dvs. participati ca beneficiar si va desfasurati activitatea intr-un spatiu inchiriat trebuie sa ne aduceti o copie legalizata dupa contractul de inchiriere. Daca aveti pe proiect si constructii (operatiunea 3.2 de exemplu) atunci trebuie sa ne aduceti documente cadastrale şi înregistrarea terenurilor în registre (extras de carte funciară) pentru proprietatea privată şi acordul legalizat al proprietarilor privaţi sau un contract legalizat la Notariat privind transferul proprietăţii către solicitantul eligibil acolo unde este cazul. 

 

2. Referitor la buget. "Categoriile de activitati" din tabelul 1 sunt de tipul celor listate in Anexa 1 la Pachet in cadrul fiecarei operatiuni. Pentru O1.1 de exemplu apare



  Categorii de activităţi eligibile:

-         activităţi de cercetare industrială (aplicativa);

-         activitati de dezvoltare experimentală (precompetitiva);

     -  inregistrare brevete (pentru institutii publice si pentru IMM-uri).

Pentru fiecare din aceste categorii de activitati sunt niste cote de finantare conform tabelului "Dimensiunea grantului".

Un aplicant la O1.1 poate sa includa in proiect si cercetare fundamentala daca are nevoie, insa aceasta nu este eligibila din grant si trebuie sa o finanteze complet din surse proprii.

Activitatile specifice proiectului (cele descrie la 2.2.3) se compun din una sau mai multe categorii de activitati. De exemplu activitatea 1 "Masurarea indicelui de refractie" (sa zicem) poate fi de tipul cercetare aplicativa, activitatea 2 "Studiul calitatii substantei X" poate contine 50% cercetare aplicativa si 50% cercetare precompetitiva.

Ca sa puteti completa tabelul 1 Dvs trebuie sa faceti in prealabil o descompunere a activitatilor specifice proiectului pe categorii de activitati si pe parteneri (daca e cazul).

 

In tabelul 2 avem activitatile specifice proiectului, sau etapele proiectului daca preferati sa le numiti astfel, costurile per activitate/etapa si o detaliere estimativa pe categorii de cheltuieli.



 

Tabelul 1 ne este necesar ca sa putem verifica aplicarea regulilor de finantare (dictate de regulamentele de ajutor de stat).



Tabelul 2 ne este necesar pentru intelegerea activitatilor proiectului si estimarea eficientei utilizarii fondurilor solicitate.
Yüklə 123,01 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin