ÇevÖLÇ Modeli Hata Kodları



Yüklə 112,12 Kb.
tarix26.10.2017
ölçüsü112,12 Kb.
#14824


Teknik Çeviri

[Le Drone]


[29.10.2016]

[Yıldız Teknik üniversitesi]

[Tural Garayev]




İçindekiler.

Ön söz___________________________________2

Fransızca Metinler_________________________3

Türkçe Metinler ___________________________9

Terim Tablosu_____________________________16

Kaynakça_________________________________16

Ön söz.

Biz hergün gelişen bir dünyada yaşıyoruz ve bu gelişim hergün yeni belirtileriyle ortaya çıkıyor. Aşağıda gelişen dünyanın gelişminin bir parçası olan dronlar hakkında yaptığım araştırma ve terim tablosu bulunmaktadır. Bu çalışmada öğrene bileceğiniz dronların tarihçesi, kullanımı ve bugünkü daha da gelişmiş hali. Hızla gelişen dünyanın gelişiminin küçük göstergesi amma önemli göstergesidir dronlar, başka ismiyle insansız hava aracı. Yaptığım çalışma hakkında bilgi vereyim. Bu dosyada Fransızca ve Türkçe metinler bulunmaktadır. Her metnin sonunda yararlandığım sitenin linki bulunmaktadır. En sonda Fransızca-Türkçe terim tablosu yaptım ve bulabildiğimce fransızca terimlerin karşılığını türkçe metinlerimden bulmaya çalıştım ve sayfasını yanına ekledim. Kaynak kısmında tüm metinlerin alındığı siteleri ekledim. Umarım faydalı olur. Que Dieu vous bénisse !



Fransızca Metinler.

I. Histoire du drone.

Le drone est un aéronef télécommandé, c’est-à-dire sans pilote à bord. Il embarque une charge utile qui lui permet de réaliser des missions diverses et variées : surveillance, renseignement, cartographie, transport, vidéo…

La conceptualisation du drone remonte à la fin de la Première Guerre Mondiale. Alors qu’aux Etats-Unis se développe le projet Hewitt-Sperry automatic airplane, en France George Clémenceau, alors Président de la Commission sénatoriale de l’Armée, lance un projet « d’avions sans pilote » : le capitaine Max Boucher met au point un système de pilotage automatique qui fait voler sur plus de cent kilomètres un avion Voisin BN3. Ainsi, dans les années 1920, des avions sans pilote radio-commandés voient le jour, avec les tentatives de torpilles aériennes télécommandées par des ondes de télégraphie sans fil.

 

Hewitt-Sperry automatic airplane

La dénomination de « drone » (terme désignant en anglais un « faux bourdon », mâle de l’abeille) a été octroyée dans les années 1930 au Royaume-Uni par comparaison ironique à des Queen Bee : leur vol bruyant, lent et paresseux ressemble plus à celui du bourdon à la vie éphémère qu’à celui d’une reine abeille. Cette dénomination a perduré et s’est institutionnalisée.

Le premier drone français stricto sensu a été conçu, réalisé et expérimenté dès 1923 à Etampes par l’ingénieur Maurice Percheron et le capitaine Max Boucher. Toutefois, l’armée française n’y voyait pas encore d’intérêt militaire.

Le grand essor des drones date de l’époque de la Guerre Froide. Le drone a été développé de façon confidentielle par les Etats-Unis comme un moyen de supériorité stratégique et de rupture de capacité devant permettre la surveillance et l’intervention militaire chez l’ennemi sans encourir les risques humains que l’opinion ne supportait plus. En outre, il est utilisé pour larguer des tracts dans le cadre de la guerre psychologique.

Les drones sont engagés pour la première fois pendant la guerre du Viet Nam, puis lors de la guerre du Kippour. Ils font désormais partie des moyens tactiques et stratégiques du champ de bataille. L’absence de pilote permet d’opérer à l’intérieur des lignes ennemies pour des missions à risque, sans crainte de pertes humaines.

Le secteur de la défense constitue un vivier historique pour le développement de technologies de rupture qui sont par la suite réutilisées dans le domaine civil. Tel fut le schéma de développement du drone. Depuis plus de vingt ans maintenant, les drones ont été développés et utilisés en France dans un cadre militaire, pour des missions de surveillance et de renseignement. Suivant l’exemple de nombreuses innovations majeures initialement militaires (le satellite, le moteur à réaction, le GPS, internet), la technologie des drones a été adaptée depuis quelques années au secteur civil.

http://www.federation-drone.org/les-drones-dans-le-secteur-civil/histoire-du-drone/

II. Le Drone

Débuté en 2002, ce projet a déjà permis à l'INSA de Strasbourg de se faire un nom dans le monde des drones et notamment dans celui des appareils miniatures. C'est sous l'appellation "Cigogne" que notre équipe a participé au concours universitaire national. Ne s'appuyant que sur des travaux d'étudiants en projet pédagogique durant les semestres de formation, l'organisation du projet requiert une bonne gestion de l'information et une sérieuse communication interne. La solution choisie par l'équipe pour mener à terme la mission adopte une voilure innovante et originale, permettant une souplesse et une efficacité certaine dans les divers scénari envisageables.



Définition d'un drone
Un drone ou UAV (Unmanned Aerial Vehicle) est un aéronef inhabité, piloté à distance, semi-autonome ou autonome, susceptible d’emporter différentes charges utiles le rendant capable d’effectuer des tâches spécifiques pendant une durée de vol pouvant varier en fonction de ses capacités.

La famille des drones comprend six grandes catégories :



  • Les micro-drones.

  • Les mini drones.

  • Les drones tactiques.

  • Les drones de moyenne altitude, longue endurance.

  • Les drones stratégiques.

  • Les drones de combat.

Le mot "drone" vient de l'anglais et signifie «faux bourdon»

 



Le besoin militaire

Engins volants de taille réduite, moins chers et plus simples à mettre en œuvre qu'un avion (la sécurité d'un pilote humain étant l'un des éléments les plus dimensionnant et les plus coûteux lors de la conception). Ils sont également plus discrets et leur perte n'est pas aussi lourde de conséquence que celle d'un appareil complet et de son pilote. Ils représentent, de fait une alternative intéressante aux pays dont le budget est limité ainsi qu'aux terroristes potentiels, (étatiques ou non) grâce à leur faible coût de fabrication et d'utilisation.

 

Actuellement, les domaines de prédilections des drones sont de la surveillance ainsi que la reconnaissance, que ce soit dans le domaine militaire ou civil. Au fur et à mesure que les technologies informatiques progressent, les drones peuvent être utilisés comme plate-forme de désignation ou comme armes.



 

Jusqu'à présent, les drones ont été principalement utilisé à des fins militaires, mais nous pouvons envisager que dans un futur proche, ces derniers franchiront les obstacles et seront plus largement utilisés dans le domaine civil.

 

Initialement porté par la spécialité mécatronique de l'INSA de Strasbourg, ce projet pédagogique a très vite sollicité les savoirs-faire des autres formations d'ingénieur présents à l'école. Ainsi nous travaillons main dans la main avec les départements Mécanique (génie mécanique et plasturgie), Electrique (génie électrique) et Topographie.


https://www.insa-strasbourg.fr/fr/le-drone/


  1. Le drone-sauveteur landais qui a décroché le premier prix du concours Lépine européen.

Le drone Helper développé par un médecin landais travaillant sur les plages l'été et pour Total l'hiver aide les sauveteurs sur les plages. Il a obtenu dimanche 11 septembre le prestigieux prix du Premier ministre au concours Lépine européen, qui se tenait à Strasbourg cette année.


Dimanche 11 septembre, le drone Helper a reçu le prix le plus prestigieux du concours Lépine européen, celui du Premier ministre. Cette innovation a été sélectionnée parmi 300 projets. Il semble être le complément idéal pour les sauveteurs en mer.

 

L'appareil, réalisé avec les sociétés landaises Terra Drone et MyWebTeam qui a mis au point le système informatique, est doté de multiples fonctions. Il peu parcourir 15 mètres par seconde et larguer une bouée autogonflable à une personne en difficulté avec une précision de 10 centimètres grâce à son système de communication breveté. "On peut le maintenir en vol stationnaire pour servir de repère visuel pour le sauveteur ou encore de balise GPS pour l'hélicoptère", explique son concepteur, Fabien Farge, médecin urgentiste, détaché chaque été au service mobile d'urgence et de réanimation (Smur) de Biscarrosse depuis quinze ans. A l'heure où l'État réduit le nombre de sauveteurs CRS sur les plages, Helper peut être un moyen efficace de maintenir, voire d'augmenter les dispositifs de surveillance de la baignade.



TOTAL EST INTÉRESSÉ

Homologué par la Direction générale de l'aviation civile, le drone a d'ores et déjà suscité l'intérêt du maire de Biscarrosse, Alain Dudon, qui l'a testé du 20 juillet au 22 août sur sa plage nord. Utilisé lors de 43 sorties, il a permis de secourir trois personnes. La commercialisation de l'engin est prévue pour l'été prochain. "Ce prix devrait nous donner de la visibilité et nous ouvrir des marchés", lance, Gérald Dumartin, associé de Fabien Farge. Le GIP (Groupement d'intérêt puublic) Littoral Aquitain s'est montré intéressé. Reste désormais à convaincre les pouvoirs publics de débourser près de 20 000 euros pour ce drone.

Le concept intéresse aussi le groupe pétrolier Total, qui va tester l'engin ce mois-ci sur une plateforme au large de l'Angola. "Notre drone permet à la fois de faciliter les recherches lorsque quelqu'un tombe d’une plateforme, mais aussi de photographier des nappes de pollution d'hydrocarbures", précise Fabien Farge, qui travaille l'hiver en Afrique sur les plateformes pétrolières de Total. En attendant ses premiers contrats, le drone Helper va tenter de remporter un autre prix au concours Lépine international, qui se déroulera entre fin avril et début mai à Paris.
http://www.usine-digitale.fr/article/le-drone-sauveteur-landais-qui-a-decroche-le-premier-prix-du-concours-lepine-europeen.N436427


  1. LE DRONE

Un drone (de l'anglais « faux-bourdon ») désigne un appareil militaire. En France, par abus de langage, le terme drone désigne aussi un aéronef sans pilote destiné à un usage public et on emploie drone militaire ou drone de combat pour désigner un matériel équipé d'armements. Les Anglo-Saxons nomment ainsi un appareil non militaire sans personne à bord, télécommandé ou autonome, qui peut éventuellement emporter une charge utile, destinée à des missions (ex. : de surveillance, de renseignement, d'exploration, de transport, etc.) par UAV (pour Unmanned Aerial Vehicle), ou encore RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems). Les drones sont utilisés au profit des forces armées ou de sécurité — policedouane, etc. — d'un État. Les UAV ont des applications civiles (Cinéma,télévisionagricultureenvironnement) La charge utile du drone de combat ou UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle) en fait une arme.

Sa taille et masse (de quelques grammes à plusieurs tonnes) dépendent des capacités recherchées. Le pilotage automatique ou à partir du sol permet des vols longs de plusieurs dizaines d'heures (à comparer aux deux heures typiques d'autonomie d'unchasseur).

Certains missiles non balistiques, en particulier les missiles de croisière, ont l'apparence aérodynamique de drones, mais ne sont cependant pas réutilisables, car détruits en fin de mission, contrairement au drone qui est ramené à sa base.

En France, la réglementation est du ressort du code de l’aviation civile, du code des transports et de la DGAC. Aux États-Unis, la réglementation des drones est du ressort de la FAA et de la NASA 1. En Europe, pour l'AESA, les autorités nationales sont compétentes en deçà de 150 kilogrammes2.



http://www.federation-francaise-drone.com/le-drone/ique, intérêt et p

  1. Historique, intérêt et performances

Le mot drone signifie en anglais « faux bourdon ». Le sigle UAV (Unmanned Aerial Vehicle) désigne cette catégorie d'engins volant sans équipage, télécommandés ou autonomes, qui connaissent un emploi croissant dans les armées.

Engagés pour la première fois pendant la guerre du Viêt Nam, puis lors de la guerre du Kippour, les drones font désormais partie des moyens tactiques et statégiques du champ de bataille, notamment depuis la guerre du Golfe et les opérations militaires du Kosovo, d'Afghanistan et d'Irak. L'absence de pilote permet d'opérer à l'intérieur des lignes ennemies pour des missions à risque, sans crainte de pertes humaines. Les drones peuvent agir sur la zone qui leur a été confiée pendant une durée très supérieure à celle de la mission d'un avion de reconnaissance classique. À la différence des missiles, ils sont récupérables après la phase de vol. Ils peuvent être lancés au moyen d'une catapulte mobile et atterrir avec un parachute, décoller et se poser sur une piste, comme un avion ou verticalement comme un hélicoptère. Les drones de petite taille (minidrones et microdrones) sont lancés à la main et pilotés comme des maquettes d'aéromodélisme. L'appontage sur un bâtiment de guerre pose encore des problèmes techniques importants, notamment par mer forte.

Certains drones sont lents (de 30 à150 km/h) et ont une portée variant de quelques kilomètres à 150 kilomètres environ ; d'autres, dénommés MALE (pour moyenne altitude et longue endurance) ou HALE (pour haute altitude et longue endurance), sont rapides (plusieurs centaines de km/h) et ont un long rayon d'action. La NASA expérimente des drones à énergie solaire pouvant atteindre une altitude de 30 km.



Applications. s

Conçus principalement à des fins militaires, les drones offrent aux armées, de jour comme de nuit, grâce à des caméras infrarouge et des radars, des capacités d'observation, de reconnaissance, de guerre électronique et de vérification des dommages causés à l'ennemi. Les informations ou les images qu'ils recueillent sont transmises en temps réel à une station au sol, directement ou via un satellite. Les drones peuvent également désigner une cible par guidage laser en vue d'un bombardement. Les microdrones (dont les plus petits ne dépassent pas la taille d'un insecte) ont une utilité tactique, notamment lorsque des troupes veulent investir un immeuble ou un pâté de maisons, lors d'un combat urbain.

Les drones ont aussi des applications civiles. Ils sont utilisés au profit de la sécurité publique lors de grands rassemblements de personnes, dans la lutte contre les pollutions maritimes, la prévention et la détection des incendies de forêt, la surveillance de frontières, la sécurité routière, la surveillance de lignes électriques, etc.

Drone_d’aujourd’hui_et_de_demain.'>Drone d’aujourd’hui et de demain.

Le drone stratégique actuellement le plus performant est le Global Hawk américain. D'une envergure de 35,4 m, il a une autonomie de 36 h (dont 24 h sur site) et peut voler sur un rayon de plus de 5 000 km à une altitude de 20 000 m environ. En comparaison, les mini- ou microdrones ont des capacités nettement plus réduites. Par exemple, le drone français Coccinelle mesure 50 cm, pèse 400 g, a une vitesse maximale de 80 km/h, une portée de 1,5 km et une autonomie de l'ordre d'une demi-heure.

Le développement de drones de combat (UCAV, Unmanned Combat Aerial Vehicle) est envisagé. Le Predator, le plus connu des drones américains, peut être armé de deux missiles.

En France, la loi de programmation militaire 2003-2008 prévoit le remplacement des drones tactiques par un drone « multicapteurs multimission » (MCMM). Un programme de drones MALE (programme Euromale) a été lancé en 2004. Les états-majors envisagent par ailleurs le lancement d'un programme HALE.



http://www.larousse.fr/encyclopedie/divers/drone/44868

Türkçe Metinler.


  1. İnsansız hava aracı.

İHA’lar modern savaşların en önemli aktörleri olarak her geçen daha çok önem kazanıyor. Drone ya da İHA yani insansız hava aracı uzaktan kumanda edilen bir tür uçaktır. Uzaktan kumanda edilenler veya öntanımlı bir uçuş planı ile otomatik uçuş gerçekleştirenler olmak üzere İHA’lar işleyiş olarak ikiye ayrılmaktadır.

Kullanım amacı olark ad İHA’lar keşif veya saldırı görevlerinde kullanılabililer. Militanlara karşı başarılı saldırı gerçekleştiren İHA’ların sivil ölümlere de yol açmaktadır. ABD’de İnsansız Hava Aracı kullanımının miktarı tartışmalara yol açmaktadır.

Son dönemlerde İHA’lar yangın söndürme amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Bu araçlar genellikle normal savaş uçakları için zor, kirli ve tehlikeli görevlerde kullanılır.

Günümüzde çok farklı şekil, ebat, konfikrasyon ve karakterde araçlar üretilmektedir. Tarihsel olarak bakıldığında basitçe İHA’lar birer “drone”dur. Ancak bağımsız kumanda sistemleri çok geliştirilmiştir. Bu maddenin amacı İHA’lar ile güdümlü füzelerin farklarını ortaya çıkartmaktır. Öncelikle İHA’lar tekrar kullanılabilir. Mürettebatsız olarak kontrol edilerek durmadan belli bir irtifada uçabilir. Ayrıca bu araçlar jet motoru veya iki zamanlı motor yardımıyla uçar. Bunun yanında seyir füzeleri her ne kadar insansız ve uzaktan kumanda ile yönetiliyor olsalar bile İHA olarak sınıflandırılmazlar.

İHA kısaltması bazı durumlarda İHAS (insansız hava araçları sistemleri) olarak genişletilmiştir. Amerikan Federal Havacılık Dairesi ise insansız uçuş sistemleri (İUS) adıyla genel bir sınıf belirlemiştir. Aslında bu sınıf ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri tarafından sadece uçakları değil onunla beraber yer sistemleri ve diğer elementlerede yansıtması amacıyla kullanmıştır.

http://www.sozcu.com.tr/2015/gunun-icinden/iha-insansiz-hava-araci-nedir-961476/


  1. İnsansız hava aracı.

İnsansız hava araçları olarak bilinen drone İngilizce erkek arı anlamına gelmektedir. Uzaktan kumanda veya yer istasyonlarıyla kontrolü sağlanabilmektedir. Belirli bir programa göre uçuş sağlayıp görevini tamamladıktan sonra uçuşunu sonlandıran türleri de bulunmaktadır. İlkdrone'lar yani ilk insansız hava araçları A. M. Low tarafından 1916 yılında geliştirilmiştir.

Daha sonraki yıllarda 1. ve 2. Dünya savaşlarında çeşitli insansız hava araçları üretilip kullanılmıştır. 2000'li yıllar öncesinde farklı çalışmalar yapan kuruluşlar veya tasarımlarını geliştirmeye çalışan araştırmacı insanlar bulunmaktaydı fakat 2000'li yıllardan sonra adetainsansız hava araçlarına ilgi anlamında patlama yaşanmıştır.

Buna özellikle sivil kullanıcıların artmasının sebep olduğunu söylenmektedir. Günümüzden pek çok alanda kullanılmaktadır. Bunlardan en önde gelen alanı ise, keşif uçuşu yapan drone'lar ile bilgi toplamak için veya terörist gruplara karşı imha amaçlı olarak askeri alanda kullanılmaktadır.  

Teknolojilerin kullanımının yaygınlaşmasının altında gelişen teknolojinin sağladığı imkanla birlikte bazı maliyetli ya da sorunlu işleri aşabilmenin getirisi bulunmaktadır. Bununla birlikte günümüz insansız hava araçlarının getirdiği birçok fayda bulunmaktadır.

İnsansız Hava Araçlarının Faydaları.

İnsansız uçakların otonom ya da bir yer istasyonu aracılığıyla kontrol edilebiliyor olması insanlı uçakların uçuş sürecinde gerekli yaşamsal sistemler ve kokpit için gerekli yer ve mürettebatın getirdiği ağırlık yükü bununa birlikte insanlı uçakların manevra ve operasyon kabiliyetinin insan kabiliyetleriyle sınırlanması gibi farklı olumsuz durumların sonucu insansız hava araçlarını daha tercih edilir yapmaktadır.


Daha da önemlisi, insansız hava araçlarının zayiat sadece maliyetidir. Tüm dünyada ülkelerin askeri birliklerinde yetiştirilmekte olan en maliyetli personel pilotlardır. Bir pilotun yetişmesi çok büyük maliyetlere karşılık gelir. Bu sebeple hava aracıyla zayiatıyla birlikte yetişmiş personelin de zayi olması ordular için hem maddi hem de kabiliyet olarak büyük kayıptır.

İnsansız Hava Araçları, zayiat maliyetinin düşük olması açısından da orduları cezp etmektedir. Tarihte birçok kez düşman hava savunma unsurlarının oyalanmasında, asıl taarruz unsurlarının ateş hattını geçebilmesi için yem olarak kullanılmasında çok büyük rol oynamışlardır.

2020'li yıllara yaklaşırken çok fazla insansız hava aracı tipi tasarlanmıştır. Bu hal farkı sınıflandırmaları beraberinde getirmiştir. Genel olarak:


  • Yem (decoy) olarak adlandırılan düşman hava savunma veya savaş uçaklarına karşı yem olarak kullanılarak hedef belirlemede yardımcı olan araçlar

  • Düşmana ait cephe bilgilerini toplayan araçlar

  • yüksek riskli görevlerde kullanılan saldırı kapasitesine sahip araçlar

  • Kargo ve lojistik destek amaçlı araçlar

  • Sivil ve ticari amaçlar için kullanılan araçlar diye sınıflandırılmıştır.

İnsansız hava araçları uçuş menzili ve irtifa mesafesi içerisinde sınıflandırmalar yapılmaktadır. Genel olarak alçak irtifalı insansız hava araçları kullanılmaktadır fakat askeri amaçlı kullanılan iha'lar orta ve yüksek irtifalı araçlardır.
https://www.biliminsesi.com/drone-insansiz-hava-araci-nedir/
Drone

Uzaktan kontrol edilebilme imkanı olan, insansız hava araçlarının genel adı ”drone” dur. Drone’lar, Türkiye’nin de içerisinde olduğu bir çok ülke tarafından kullanım sayısı çok fazla olan icatlar arasında. Genel olarak askeri amaçla kullanılan drone’lar, Türkiye’de daha çok küçük boyutta olanlardan tercih ediliyor ve hobi amaçlı olarak kullanılıyor.



Drone’ların tarihsel süreci ve kullanım alanları

Genel anlamıyla insansız hava aracı olarak geçen drone’lar, 1800’lü yıllardan itibaren kullanılmaya başlanıyor. Vietnam Savaşı’nda yaklaşık 3500 insansız hava aracı kullanılmıştır. O dönemler için uzaktan kontrol edilebilirlik teknolojisi açısından müthiş bir buluş olan drone’lar, ifade ettiği anlam bakımından esas biçimini 1898 yılında Nikola Tesla’nın ”Teleotomasyon” adıyla piyasaya sürdüğü insansız hava aracıyla alıyor. Bu cihazların ismine ”drone” deniliyor. Bulunduğu ilk yıllardan itibaren ağırlıklı olarak askeri amaçlı kullanılan drone’lar ilk akla gelecek şekilde mühimmat taşıma, düşman kontrolü, düşman tespiti, sınır kontrolü gibi konularda faydalanılan en önemli araç. Örneğin; günümüz şartlarında Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Kore’nin içinde bulunduğu nükleer çalışmalardan haberdar olmak için drone’lardan yardım almaktadır. Türkiye’de de geçtiğimiz yıllarda ”ANKA” adı verilen insansız hava aracı üretilmiş ve herhangi bir müdahale için etkin bir şekilde drone’lardan faydalanılmaktadır. Drone’lar aslen 2 ayrı gruba ayrılır. Bunlar; uzaktan kumanda edilebilenler ve kendiliğinden belirlenen plan doğrultusunda otomatik uçuş yapabilenlerdir.



Bunların dışında yangın söndürmek için de kullanılabilen drone, özet olarak zor ve tehlikeli işler söz konusu olduğunda kullanılmaktadır. Ancak günümüz şartlarında daha çok sivil alanda kullanılabilinecek drone’lara yönelinmiş ve hobi kaynağı haline getirilmiş yeni teknolojili/ kameralı drone’lar göze çarpmaktadır. Örneğin; kendi gittiği doğa gezintilerine drone’unu da götüren kişi, fotoğraflayamayacağı ya da videoya çekemeyeceği yüksek rakımlardaki güzellikleri drone’u o bölgeye yönlendirerek fotoğraflayabilir ya da biçimsel olarak bulunamayacağı bölgelerin videosunu drone’a çektirebilir. Bunun gibi bir çok bireysel konuda kullanımını örnekleyebileceğimiz bu aletin insan yaşamında farklı farklı alanlarda kullanılabilir olması da ilgiyi üzerine çekmekte.

Drone’ların kullanım alanları

Spor : Bilindiği üzere ekstrem sporlarda alınan görüntülerin en iyileri GoPro adlı kamerayla çekildi. Ancak yeni nesil drone’lar GoPro’yu geride bırakacak gibi gözüküyor çünkü GoPro’nun sizin bedeninizde sabit bir yerde durması gerekirken drone’lar sizi yaptığınız spor süresince sizden bağımsız olarak havadan takip edebilecek. Böylece bir çok açıdan görüntü ve fotoğraf kaydınız olacak. Sadece bireysel değil ekstrem spor müsabakalarında da aynı avantaj mevcut. Kayak yarışmaları ya da rafting gibi doğa sporlarıyla alakalı müsabakalarla yarışmacıları komple havadan geniş bir şekilde çekebilecek en güzel sistem drone’da mevcut.

Pazarlama : Kendi işleriyle ya da ilgilendikleri alanla alakalı bir tanıtım videosu çekmek isteyenler ve bu çekim için yeterli ekipmana ve maddi güce sahip olmayanlar, en mantıklı olan şeyi yapıp bir drone’dan faydalanabilirler. Çünkü drone, hem daha geniş ve ayrıntılı görüntü alabilme hem de havadan çekebileceği için istediğiniz her noktaya değinebilmeniz özelliğini size sunmakta.

Gazete ve televizyon dünyası : Özellikle kameramanların büyük bir mutluluk kaynağı olarak kullandığı drone, hem gazeteci kişiler hem de televizyon dünyasında çalışıp çalıştığı departmana önemli bir görüntü götürme zorunluluğu olan kişiler için altın değerinde bir icat. İstenilen görüntüyü istenilen açıdan ve istenilen kapsamda kaydedebilen ya da fotoğrafını çekebilen drone’lar sayesinde gazeteye ve televizyona kaliteli haberler sunabilmek mümkün.

 Kargo : Dominos Pizza, Amazon vb. dünyaca ünlü markalar ürünlerini müşterilerine ulaştırmak için drone’dan yararlanmak için örnek kampanyalar denediler. Ancak hukuksal olarak böyle bir izinleri olmadığı için bu denemeler sadece test aşamasında kaldı. Çünkü konuyla ilgili netleşmiş bir düzenleme olmadığından hukuksal bir haksızlık ortaya çıktığında karışıklık yaşanmaması için şimdilik kargo alanında drone’lardan faydalanılması askıya alınmış vaziyette.



Seyahat : Drone’ların yerden 50 metre yüksekliğe kadar çıkabilme özelliğini düşünürken, gittiğiniz her yeri bu araç sayesinde kayıt alabilmeniz mümkün. Kuş bakışı çekimler yaparak çok güzel anları belki de farkında bile olmadan kayıt altına alabilir ya da drone sayesinde çok güzel fotoğraflar elde edebilirsiniz. Bu konuyla alakalı ”travelbydrone” adlı bir site dahi kurulmuş durumda. Sitenin içinde bir çok şehirin drone’larla çekilmiş görüntüleri mevcut.

 

Drone’ların her ne kadar bunca avantajı olsa da bir yandan da dezavantajları mevcut. Drone’lar özel bölgelerde hava sahası içerisinde sınır ihlali yaparsa drone sahibi ciddi hukuksal yaptırımlara tabi tutuluyor. Bunun dışında kötü amaçlı kişiler tarafından bazı bireylerin özel hayat mahremiyetine müdahale olarak özel görüntülerini çekmek için de kullanılabiliyorlar. Bu şartlar da göz önünde bulundurularak drone’ların dikkatli kullanılması ve etraftaki drone’lara dikkatle yaklaşılması öneriliyor.



http://www.mailce.com/drone-nedir.html


  1. Yarasalardan ilham alan yeni insansız hava aracı



Yarasalardan ilham alarak geliştirilen esnek kanatlı yeni bir insansız hava aracı

Geçtiğimiz yıl tablet bilgisayarla kontrol edilen yolcu taşıyabilen ilk insansız hava aracının ve insansız hava aracı tarafından kontrol edilebilen robot çöp toplayıcı prototipinin lanse edildiklerini, ayrıca çevrimiçi alışveriş şirketi Amazon’un müşterilerine paket ulaştırma işinde karma bir insansız hava aracı kullanımının araştırdığını gördük. Bir araştırma şirketi, fiyatların aşağı çekilmesi ve yeni insansız hava araçlarının fonksiyonelliğinin artırılmasıyla, tüketicilere yapılan insansız hava aracı satışlarının 2015 yılında 4 milyondan, 2020 yılında 16 milyona çıkacağını tahmin ediyor. Ancak, Southampton Üniversitesi Aerodinamik ve Uçuş Mekaniği Grup Başkanı Profesör Bharathram Ganapathisubramani’ye göre, mevcut insansız hava araçları iyi olmakla birlikte bunların “Verim seviyeleri oldukça zayıf ve batarya ömrü de henüz yeterince uzun değil.”

Profesör Ganapathisubramani ve Southampton Üniversitesi’ndeki ekibi Imperial College London’dan bir ekiple birlikte, yarasa kanadı aerodinamiğinden ilham alarak daha verimli bir insansız hava aracı üzerinde çalışıyorlar. Imperial College London'daki ekip tasarım konusunda bilgisayarlı modeller üzerinde çalışırken, Southampton Üniversitesi ekibi de laboratuvar bazlı çalışmalar yürütüyor ve insansız have aracını inşa ediyor. Bu yeni araç mevcut insansız hava araçlarına göre daha uzun mesafe uçuş yapabilecek. 

Daha önce de Mikro-Hava Araçları (MHA’lar) tasarlanmış ve minyatür yolcu uçağı olarak veya helikopterleri taklit ederek modellenmişti. Profesör Ganapathisubramani’ye göre, “Helikopter bazlı olanlar, rotor sayısına atfen quadkopter, heksakopter veya oktokopter, olarak adlandırılıyor ve herksin gördüğü normal insansız hava araçları bunlar. Ancak bu araçlarda üst tarafta kalkış, yön değiştirme ve uçuş kabiliyeti sağlayan çok sayıda döner kanat bulunuyor. Bu araçlar helikopteri alıp küçültmek dışında bir işlem yapmadığından, tasarımlarındaki biyolojik ilham kaynağı aslında yok denecek kadar az.”



KANATLAR VE YAPAY KASLAR

Bu projenin başlangıç noktası, tasarım sorunsalını tamamen yeni bir çerçeveye oturtuyor. Yaklaşık beş, altı yıl kadar önce Imperial College London’daki partner ekibin başkanı Profesör Rafael Palacios ile yarasaların uçuş teknikleri ve yarasa kanatlarının aerodinamik özellikleri üzerinde görüş alışverişinde bulunan Profesör Ganapathisubramani, “kanatlarının esnek olması yarasalara daha iyi aerodinamik performans kabiliyeti sağlıyor” yorumunu yapıyor. “Daha sonra bu konuda bir takım araştırmalar yaparak, yapay kas denilen şeyleri keşfettik. Üzerlerine belirli bir voltaj uyguladığınızda bunlar bir anlamda gevşemiş duruma gelmekte ve daha esnekleşmekte.”

Bu yapay kaslar, robot üretirken tendon yapımına ihtiyaç duyulduğunda yapay kas olarak elektroaktif polimer malzemeyle kullanılabilir. Ancak bu tarz aksam, aerodinamik sistemlerde değil daha çok mekanik sistemlerde kullanılıyor. Mekanik parçalarının olmaması, MHA’lara daha kolay bakım yapılmasını sağlayacaktır. MHA’da kanatlara, sertleştirici veya gevşetici amaçlı küçük bir elektrik voltajı uygulanacaktır. 

Profesör Ganapathisubramani, “Düşüncemize göre bir şeyi esnek yaparak daha iyi performans alabilirsiniz,” diyor. “Bizim önerdiklerimiz ticari uçaklar için işe yaramayacaktır. Denenen yük türleri, esnekliğin olumlu sonuç vermesi için gereken en doğru düzeydedir; kanat esnetme yönteminin küçük boyutlu araçlarla sınırlandırılması gereklidir.”



BİR GEMİNİN YELKENLERİ

Normalde kompozit malzemeden üretilecek olan kanatları lateks kanatlarla değiştirdikleri gibi, kanatların şeklini de aracın hızına, kauçuk membran esnekliğine ve çevresel tepkilere göre adapte ettiler. Profesör Ganapathisubramani, bu süreci geminin yelkenlerine benzetiyor. “Rüzgarın ne yönden geleceğini bilmediklerinden kumaş yelken kullanmayı tercih ettiler. Ve işte bu nedenle de rüzgar çıkınca yelken, rüzgar yönünde şişerek itme gücü sağlıyor. Biz de bir bakıma aynı kavramı Mikro-Hava Araçlarına uyguluyoruz.” Lateks kanatlar çevreye benzer şekilde tepki verdiğinden bu kanatlar daha verimli.

Ayrıca, Imperial College London’dan elde edilen sayısal modelleme bilgilerini kullanarak aktif kanatlar tasarlayabildikleri için insansız hava aracının kanatları sadece rüzgara bağlı kalmadan, çevreye tepkisel olarak adapte olmak yerine daha proaktif yönlendirilebiliyor. “Farz edin sağa veya sola dönüş yapmak istiyorsunuz. Bu durumda rüzgara bağlı kalmadan veya çevrenin kanat şeklini değiştirmesini beklemeden, kanadın malzeme özelliklerini fiilen gevşetip manevra yapabilirsiniz” şeklinde açıklıyor. Modelleme, kanat şeklini ve belirli rüzgar kuvveti altında yönünü değiştirmek için ne tür bir voltaja ihtiyacınız olduğunu biliyorsunuz demektir. Bu fonksiyonellik, proje hakkında büyük heyecanla haberler yapan medyanın onu neden Batman’in hafızalı pelerinine benzettiğini açıklıyor. 

Bu konuda geliştirilen bazı teknolojiler 0,5 m genişliğinde bir araçla laboratuvar ortamında ve su üstünde test edilmiştir. Profesör Ganapathisubramani, bir sonraki adımın, laboratuvar ortamında kapsamlı şekilde araştırdıkları bu elektroaktif malzemeyi aracın parçası haline getirip aktif kısmını manevralarda kullanmak olacağını belirtiyor. “Pratik anlamda küçültülmüş boyutlardaki bu hava araçlarını göreceğiniz her yerde, çok daha verimli olduklarını anlayacaksınız” diyor. “İşte bu, farklı bir tasarım anlayışının sonucu.”



http://www.britishcouncil.org.tr/programmes/education/cubed/a-new-drone


  1. İnsansız Hava aracı tarihçesi.

İlk İHA'lar A. M. Low tarafından 1916 yılında geliştirilmiştir. Takip eden yıllarda ise sınırlı sayıda üretilen Hewitt-Sperry otomatik uçak I. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır. 1935 yılında ise film yıldızı ve model uçak tasarımcısı Reginald Denny ilk ölçekli RPV (İngilizce Remote Piloted Vehicle Türkçesi Uzaktan Komutalı Araç) modelini geliştirmiştir. II. Dünya Savaşı süresince çok fazla miktarda uçak üretilmiş, bunlar trenleri korumak amacıyla uçaksavar ve saldırı görevlerinde kullanılmıştır. Jet motoru bulunan ilk model 1951 yılında Teledyne Ryan firması tarafından geliştirilen Firebee I'dir. 1955 yılında ise başka bir firma Beechcraft ABD Deniz Kuvvetleri için Model 1001 modelini üretmiştir. Bununla beraber bu araçlar Vietnam Savaşı süresince birer uzaktan kumandalı uçak olmaktan daha ileriye gidemediler.

1980'li ve 1990'lı yıllarda olgunlaşan ve küçültülen bu araçlar özellikle Amerikan askerî çevrelerin ilgisini çekmeye başlamıştır. Bunun en önemli nedeni İHA'ların uçaklara nazaran çok daha ucuz olması ayrıca riskli görevler sırasında yetişmiş mürettebat kaybını sıfıra indirmesidir. Genel olarak keşif ve gözetleme amacıyla kullanılan bu araçlar günümüzde silahlandırılmaktadır. Örneğin MQ-1 Predator modeli araçlar üzerine AGM-114 Hellfire havadan-karaya füze takılmaktadır. Zırhlı ve silahlı bu araçlara insansız hava muharebe aracı (İHMA) denilmektedir.

Avantajları ve Bugünkü Dönüşüm

İnsansız teknolojilerin kullanımının yaygınlaşmasının altında gelişen teknolojinin sağladığı imkânla birlikte bazı maliyetli ya da sorunlu kalemleri aşabilmenin getirisi bulunmaktadır. İnsansız uçakların otonom ya da bir yer istasyonu aracılığıyla kontrol edilebiliyor olması insanlı uçakların idamesi için gerekli yaşamsal sistemler ve kokpit için gerekli yer ve mürettebatın getirdiği ağırlık yükü gibi maliyet kalemleri, insanlı uçakların manevra ve operasyon kabiliyetinin insan kabiliyetleriyle sınırlanması (yorgunluk / çalışma saati, G kuvveti vb.) gibi operasyonel kabiliyetle ilgili kalemler, düşman tarafından fark edilme ya da vurulabilme olasılığının düşük olması üstünlük kalemleri (ilk olarak İsraillilerin geliştirdiği Scout ile birlikte İHA’ların bu yönüyle operasyonel vazgeçilmezliği ispatlanmıştır.) İHA'ları daha tercih edilir kılmaktadır.

Daha da önemlisi, insansız hava araçlarının zayiat maliyetidir. Tüm dünya ordularında yetiştirilmesi en maliyetli personel gruplarından birisi pilotlardır. Bir pilotun yetişmesi çok büyük maliyetlere karşılık gelir. Bu sebeple hava aracıyla zayiatıyla birlikte yetişmiş personelin de zayi olması ordular için hem maddi hem de kabiliyet olarak büyük kayıptır. İnsansız Hava Araçları, zayiat maliyetinin düşük olması açısından da orduları cezbetmektedir. İHA’lar tarihte birçok kez düşman hava savunma unsurlarının oyalanmasında, asıl taarruz unsurlarının ateş hattını geçebilmesi için yem olarak kullanılmasında çok büyük rol oynamışlardır.

Gelecekte İHA'lar scramjet teknolojisinin sahip olduğu tüm avantajlara da sahip olacaktır. Günümüzde scramjet modelleri, bunlara insansız modellerde dâhil sadece test amaçlıdır.


https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nsans%C4%B1z_hava_arac%C4%B1

Terim Tablosu.


Fr Terme

Tr Terim

Kaynak

drone

İnsansız hava aracı

Page 9

Aéronef

Hava aracı

Page 9

Sans pilote

Pilotsuz, insansız

Page 9

Cartographie

Haritacılık, kartografi




Transport

Taşıma, nakil, ulaştırma

Page 11

Avions sans pilote

İnsansız uçak

Page 9

Surveillance

İzleme, gözetim,

Page 15

Aéronef inhabité

Pilotsuz ve ya insansız uçak

Page 9

Drones moyenne altitude

Orta yükseklil, düzey




Drones longue endurance

Uzun süre dayanma




Drone combat

Savaş dronu




Engin

Araç, makine, cihaz

Page 11

Multiple fonction

Birçok işlev

Page 13

Parcourir

Dolaşmak, göz gezdirmek




Hydrocarbure

Hidrojen karbür




Absence de pilote

Pilotsuz




İnfrarouge

Kızılötesi




Incendie de forêt

Meşe yangını

Page 9












Kaynakça.

Fransızca kaynaklar

http://www.federation-drone.org/les-drones-dans-le-secteur-civil/histoire-du-drone/

https://www.insa-strasbourg.fr/fr/le-drone/

http://www.usine-digitale.fr/article/le-drone-sauveteur-landais-qui-a-decroche-le-premier-prix-du-concours-lepine-europeen.N436427

http://www.federation-francaise-drone.com/le-drone/

http://www.larousse.fr/encyclopedie/divers/drone/44868

Türkçe kaynaklar

http://www.sozcu.com.tr/2015/gunun-icinden/iha-insansiz-hava-araci-nedir-961476/

https://www.biliminsesi.com/drone-insansiz-hava-araci-nedir/

http://www.mailce.com/drone-nedir.html

http://www.britishcouncil.org.tr/programmes/education/cubed/a-new-drone

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nsans%C4%B1z_hava_arac%C4%B1


Yüklə 112,12 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin