Çocuğunuzu desteklemek iÇİN Şunlari yapabiLİRSİNİZ



Yüklə 18,16 Kb.
tarix12.01.2019
ölçüsü18,16 Kb.
#94868

ÇOCUĞUNUZU DESTEKLEMEK İÇİN ŞUNLARI YAPABİLİRSİNİZ

 

(FİZİKSEL VE MOTOR BECERİLERİ YÖNÜNDEN)

o   Çocuğunuzun rahat hareket edebilmesi için uygun ortam hazırlayın ve hareketlerini engellemeyin. Uygun ortam “tamamen boşaltılmış bir alan” anlamına gelmemektedir. Çocuk için zararlı olabilecek veya çocuğun zarar verebileceği nesne ve eşyalar kaldırılmalı, bunun dışındakiler yerinde kalmalıdır. Çocuğun bunları tanımaya gereksinimi vardır.

o   Çocuğunuzun büyük ve küçük kaslarını etkili olarak kullanabilmesi için gerekli eğitim materyallerinden (eğitimi destekleyen oyuncaklar, büyük kağıtlar, boya kalemleri, oyun hamurlar, yapı-inşa malzemeleri vb.) yararlanmasını sağlayın.

o   Zaman zaman eğitim materyallerini kullanarak çocuğunuz için model olun

o   Çocuğunuza başarısız olduğu becerileri kazandırmak için gerektiğinde cesaretlendirin, fakat zorlamayın. Her çocuğun olgunlaşma düzeyinin birbirinden farklı olduğunu unutmayın.

o   Çocuğunuzla çevrenizdeki nesneleri ve eşyaları kullanarak oyun oynayın.(Top, kırılmayan tabaklar, iplik, düğme, taş, çorap, mendil vb.)

o   Çocuğunuzun küçük kas becerilerine yardımcı olmak için, onunla birlikte kesme, yapıştırma, boyama, yoğurma gibi etkinliklere katılın.

o   Çocuğunuza günlük yaşamla ilgili sorumluluklar verin (temizlik yapma, tabak yıkama, sofra düzenleme vb.)

o   Öz bakım becerilerini kazanabilmesi için ona fırsat verin. Gerekmedikçe yardım etmeyin. Bazen sözel yardımla da onu cesaretlendirebilirsiniz (yardımsız yemek yeme, giyinip soyunma, tuvalete girme, temizliğini yapma vb.).

o   Çocuğunuzun yemek yediği zaman ağzında yemek varken konuşmaması gerektiği, ağzını şapırdatmadan yemesi gerektiği ve yemek esnasında hapşırma ve öksürmelerle ağzımızdaki yiyeceklerin etrafa saçılmaması için peçete kullanması gerektiği gerektiğinde çocuğa hatırlatılarak öğretilmelidir.

 

 



ÇOCUĞUNUZU DESTEKLEMEK İÇİN ŞUNLARI YAPABİLİRSİNİZ

(BİLİŞSEL VE DİL GELİŞİMİ YÖNÜNDEN)

o   Çocuğa bilgiyi hazır olarak vermek yerine, deneme yanılmalarla veya araştırmaya yönelterek kendisinin bulmasını sağlayın.

o   Çocuğu öğrenmeye güdüleyin.

o   Öğrenmeye hazır olduğunda ilgili materyal ve ortamı hazırlayarak etkinliği yapmasına fırsat verin.

o   Çocuğun çevresindeki eşyalarla ilgili deneyimlerini arttırmak için algılarının gelişiminde çok önemli olan araçlarla iç içe olmasını sağlayın.(oyuncaklar, etkinlikler, beraber kağıt, makas, kalem kullanarak değişik şeyler oluşturma, ev işlerinde annesine yardımcı olsun, babanın kolay işlerinde babaya yardımcı olsun)

o   Oyun, yaratıcı düşünceyi geliştirdiğinden, oyun oynamalarına izin verin.

o   Çocuğa, özgürce kendini ifade edebileceği bir ortam hazırlayın. Çalışmalarına müdahale etmeyin ancak gerektiğinde ona rehberlik edin.

o   Çocuğa çevresindeki nesne ve olaylarla ilgili sorular sorun ve onların sorularına basit, anlaşılır cevaplar verin.

o   Çocuğa bol bol kitap okuyun. Dinlediği öykü ile ilgili sorular sorun. Resimlere bakarak onun da öykü anlatmasını isteyin.

o   Çocuğun tüm sorularına geçiştirerek ve onu susturarak değil, sabırla yanıt verin.

o   Çeşitli durum ve olayları ifade eden resimleri kesme-yapıştırma ile bir araya getirmesine ve bunun üzerinde konuşmasına fırsat verin.

o   Onunla dil bilgisi kurallarına uygun cümlelerle, düzgün bir şekilde konuşarak iyi bir model olun.

o   Çocuğun duygu ve düşüncelerini ya da gereksinimlerini ifade edebilmesi için fırsat verin. Bu onu konuşmaya özendirecektir.

o   Çocukla sadece televizyon ve bilgisayar karşısında iletişim kurmayın.    Bunun yerine birlikte yapabileceğiniz yürüyüş, spor, oyun, sinema, tiyatro, gezi vb. etkinlikleri tercih edin. Çünkü bu etkinlikler çocukla iletişiminizi arttıracağı gibi onun dış dünyayı daha iyi tanımasına yardımcı olacaktır.

 

ÇOCUĞUNUZU DESTEKLEMEK İÇİN ŞUNLARI YAPABİLİRSİNİZ

(SOSYAL VE DUYGUSAL YÖNDEN)

o   Çocuğunuza hangi durumlarda, nasıl duygusal tepkiler vermesini beklediğinizi öğretin(sinirlendiğinde, kızdığında nasıl kendini anlatması gerektiği, hoşuna gitmeyen bir durumda bunu nasıl size söyleyebileceği, sevindiğinde mutlu olduğunda ne hissettiğini sorun, kendisini ifade etmesini teşvik edin, çocuğunuzu bol bol konuşturun)

o   Onu sorumluluk almaya özendirin. Bunun için olumlu pekiştireçler kullanın.(markette, minibüste parayı çocuğunuz versin, para üstünü çocuğunuz alsın, markette basit şeyler alınacaksa çocuğunuz istesin çocuğunuz taşısın... Bunlar neticesinde oğlunuza veya kızınıza afferin oğlum/kızım, oğlum/kızım çok becerikli, ne güzel yaptı benim oğlum/kızım deyin.)

o   Çocuğunuzun duygusal yönden onaylamadığınız davranışlarına her zaman tepki vermeyin ve görmezlikten gelin.

o   Çocuğunuza iyi birer model olun.

o   Çocuğunuzun olgun davranışlarını onaylayın.

o   Çocuğunuza duygusal kontrolü öğretmeye çalışın.

o   Çeşitli durumlarla ilgili duygularını konuşun. Ona ne hissettiğini, nedenini, ne yapmak istediğini sorun ve bunlar üzerinde tartışın.

o   Çocuğunuzun sosyal deneyimler kazanması için ortam hazırlayın. Arkadaş gruplarına girmesine, etkinliklere katılmasına fırsat verin.

o   Sosyalleşme açısından, anne babanın yapabileceği en iyi şey; evde demokratik bir atmosfer yaratarak, çocuğun kendini ifade etmesine olanak sağlamak onun duygu ve düşüncelerine saygı duymaktır.



o   Çocuğunuza değer verin bu onun benlik saygısını geliştirecektir.

o   Çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamayın, hiçbir konuda ona arkadaşını örnek göstermeyin.
Yüklə 18,16 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin