Cod-f-pc-4 revista presei 6 februarie 2012 cuprins presa locală



Yüklə 31,1 Kb.
tarix15.09.2018
ölçüsü31,1 Kb.
#82261

6 februarie 2012




ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ

APELE ROMÂNE”



ADMINISTRAȚIA BAZINALĂ DE APĂ SIRET




Cod-F-PC-4

REVISTA PRESEI

6 februarie 2012

CUPRINS

PRESA LOCALĂ

Şapte kilometri de gheaţă pe râul Bistriţa


* debitul râului a început să crească

Blocuri de gheaţă, în unele locuri de peste şapte metri lungime şi doi metri grosime, blochează cursul râului Bistriţa. Cea mai extinsă porţiune îngheţată a apărut între Viaductul Poiana Teiului şi podul de la Ruseni, însă nu este singura zonă cu probleme. Fenomenul de zăpor se mai manifestă în alte puncte nevralgice, în amonte de podul Frumosu din comuna Farcaşa, unde a ajuns să măsoare 4,3 kilometri lungime, şi în Borca, la podul Lunca. În ultimele 48 de ore s-au înregistrat modificări şi asupra debitului râului Bistriţa, de la 5,76 metri cubi/secundă (cât măsura vineri) ajungând acum la un debit de 6,2 metri cubi/secundă.       

"Pe sectorul cuprins între Viaductul Poiana Largului până în aval 100 metri de podul Ruseni din comuna Poiana Teiului, pe o lungime de 6,9 kilometri, râul prezintă aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 0,2 şi 2,5 metri.

Pe sectorul cuprins între podul Săvineşti şi 300 metri în amonte de podul Frumosu din comuna Farcaşa, pe o lungime de 4,3 kilometri, râul prezintă aglomerări de gheţuri cu grosimi între 0,2 şi un metru, cu canal dezgheţat cu lăţimi de la 1 la 3 metri, pe 20 - 25% din lungimea tronsonului. De la podul Lunca din comuna Borca în amonte un kilometru, râul prezintă pod de gheaţă. Din amonte curge zai pe circa 50 % din suprafaţa apei. Temperatura aerului, sâmbătă dimineaţa, la ora 06, în comuna Farcaşa era de -14,5 grade Celsius", se arată în raportul operativ al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

În continuare, fenomenul de zăpor este atent monitorizat de personalul din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă din cele trei comune pe teritoriul cărora a îngheţat Bistriţa. /Realitatea media (Neamt)

 Pod de gheaţă pe Bistriţa


* autorităţile judeţene sunt în alertă şi datorită avertizării de ninsori abundente, ce se prelungeşte pe tot weekendul

De la o oră la alta, situaţia pe Valea Muntelui se înrăutăţeşte, favorizată de temperaturile negative şi de precipitaţiile abundente. De două zile, pe râul Bistriţa se înregistrează mai multe porţiuni de apă îngheţate, din care cea mai extinsă, de 5,6 kilometri lungime, este pe sectorul cuprins între Viaduct Poiana Largului şi barajul Topoliceni. Alte două punte fierbinţi sunt în zona Podului Săvineşti, unde râul a îngheţat pe o lungime de doi kilometri, şi în comuna Borca, unde a apărut pod de gheaţă.

"Pe sectorul cuprins între Viaductul Poiana Largului, până în amonte 800 metri de barajul Topoliceni, pe o lungime de 5,6 kilometri râul prezintă aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 0,2 şi 2,5 metri. De la podul Săvineşti (comuna Poiana Teiului) până în aval 400 metri de Puntea Dreptu  sunt aglomerări de gheţuri cu grosimi între 0,2 şi un metru pe o lungime de doi kilometri. De la podul Lunca (sat Lunca, comuna Borca) în amonte 600 metri este pod de gheaţă. Din amonte curge zai pe 40-50% din suprafaţa apei. Temperatura aerului la ora 14, la SH Frumosu în comuna Farcaşa, era de -14 grade Celsius", se arată în raportul operativ întocmit de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

Debitul râului Bistriţa era, vineri dimineaţa, de 5.76 metri cubi/secundă.

Însă nu este singura veste rea pentru autorităţile nemţene, care vor fi în alertă întreg weekendul din cauza avertizării meteorologilor. În acest sens, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a luat o serie de măsuri pentru asigurarea misiunilor specifice pe timpul atenţionării meteorologice privind manifestarea unor fenomene meteorologice periculoase (ninsori, intensificări ale vântului, viscol, polei) prognozate în intervalul  03 - 05 februarie. La nivelul fiecărei subunităţi (Piatra-Neamţ, Roman, Târgu-Neamţ) au fost organizate detaşamente de intervenţie, formate din personalul care asigură misiunile de la domiciliu, pregătite cu mijloace genistice să execute misiuni de salvare a persoanelor şi deblocarea căilor de acces în situaţia în care se impune acest lucru.

"Pentru Dispeceratul inspectoratului nostru, în calitate de integrator în cadrul fluxului informaţional specific gestionării situaţiilor de urgenţă produse, a fost planificată suplimentarea turelor de serviciu în caz de nevoie. Inspecţia de Prevenire a acordat asistenţă tehnică de specialitate şefilor serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din fiecare localitate şi le-a solicitat să intensifice activităţile specifice prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă cu care s-ar putea confunta în zona de competenţă, inclusiv prin constituirea unor puncte întărite cu mijloace de stingere pentru prima intervenţie în situaţia în care ar putea apărea blocări ale căilor de circulaţie", a declarat căpitanul Iulian Jugan, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. /Realitatea Media (Neamt)


Gheaţa de 2,5 metri pe Bistriţa


Din cauza temperaturilor scăzute podul de gheaţă de pe râul Bistriţa a crescut până la 600 de metri, iar grosimea gheţii ajunge la 2,5 metri.

De la podul Lunca, din satul cu acelaşi nume, în amonte 600 metri este pod de gheaţă. Pe aproximativ 50% din suprafaţa apei, din amonte, curg ace de gheaţă. Aglomerări de gheţuri între 0,2 şi 1 metru sunt şi pe doi kilometri, de la podul Săvineşti până în aval 400 m de Puntea Dreptu. Debitul râului este staţionar, respectiv 5,76 metru cub pe secundă.

Tendinţa de creştere a gheţurilor ţin în alertă autorităţile. Fenomenul „zăpor" apare când temperaturile scad foarte mult. „Pe sectorul cuprins între Viaductul Poiana Largului, pănă în amonte 800 m de barajul Topoliceni, pe o lungime de 5,6 km râul prezintă aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 0,2 şi 2,5 m", se arată în comunicatul emis de Prefectura Neamţ.

Blocurile de gheaţă înghit râul Bistriţa

Fenomenul „zăpor" apare din cauza temperaturilor foarte scăzute. Pe 31 ianuarie, zăporul era pe 5,25 de kilometri, gheaţa ajungând până la un metru. /Adevărul de seara – editia de Neamt

Iarnă grea, drumuri închise, va mai ninge...


• din cauza vremii nefavorabile, DN Piatra Neamt-Roman si DN Roman-Vaslui au fost închise • sfîrsitul săptămînii trecute a dat din nou de furcă amărîtilor fără casă, 22 de persoane fiind cazate în adăposturi sociale • un vasluian si un lituanian au fost scosi din nămeti de pompieri, la Dealul Mărului • localnicii din Roman spun că nu au mai văzut asa iarnă din 1970 • acumularea de gheată de pe cursul Bistritei are peste 7 km • meteorologii spun că va mai ninge, va fi viscol si polei • 

Vremea rea din ultimele zile, dar si prognoza pentru această săptămînă, i-a făcut pe reprezentantii Drumurilor Nationale să ceară Ministerului Transporturilor închiderea a două artere rutiere. Este vorba de DN 15D, Piatra Neamt-Roman si Roman pînă la limita cu judetul Vaslui, la Crăiesti, răspunsul oficial la solicitare fiind afirmativ, decizia fiind valabilă începînd de ieri, de la ora 15. „În acest moment (ora 14 - n.r.), pe toate drumurile din judet se circulă în conditii de iarnă. Mai dificil este traficul pe drumul national care face legătura între orasele Piatra Neamt si Roman. Cei de la Drumuri Nationale au cerut ca acest tronson, dar si cel dintre Roman si granita cu judetul Vaslui, să fie închise. Situatia a fost analizată si în functie de prognoza pe următoarele zile care anuntă ninsori si viscol, asa că s-a decis închiderea circulatiei. Am oprit traficul“, a declarat comisarul sef Cezar Asandei, seful Politiei Rutiere Neamt. „Se circulă si dintr-o parte si din cealaltă. Nu sînt camioane blocate si nici portiuni cu probleme deosebite. Ce-i drept ajungi la destinatie mai greu, însă ajungi“, ne-a declarat un romascan care a parcurs, ieri dimineată distanta între Piatra Neamt si Roman în două ore. Ieri, judetul Neamt încă se afla sub atentionare de cod galen, iar vremea nu dădea semne de îmbunătătire. Asadar si în următoarele zile, spun meteorologii, ne asteaptă ninsori, intensificări ale vîntului, viscol si polei. Primarii din judet sînt tinuti permanent la curent privind evolutia vremii, de Comandamentul Judetean pentru Situatii de Urgentă. 


TIR-uri blocate în Dealul Mărului

Pompierii militari au fost din nou la datorie în ultimele zile, asa cum au făcut-o de fiecare dată cînd a fost nevoie să intervină la incendii, inundatii, accidente, salvarea unor persoane sau orice altă situatie de urgentă. Acum ei au intrat în nămeti, ajutînd doi soferi de TIR blocati în Dealul Mărului în timpul ninsorilor abundente de vineri, 3 februarie. Un echipaj special alcătuit, de la instituirea codurilor de alertă, a plecat, în jurul orei 19.50, către zona Gîdinti - Poienari, în urma unui apel primit de la un sofer lituanian, care rămăsese în viscol. În drumul spre acesta, pompierii romascani au întîlnit un alt sofer de autotren cu mari probleme, care risca să blocheze soseaua Roman - Vaslui. Echipajul de interventie a fost coordonat de căpitanul Constantin Mihai Parasca, comandantul detasamentului local de pompieri, cuprinzîndu-l si pe subofiterul Remus Chirilă, unul dintre cei mai experimentati mecanici ai unitătii. „A fost acordat sprijin, în zona comunei Gîdinti, lui Nicu G., soferul unui TIR înmatriculat în Vaslui, care rămăsese blocat pe DN 15 D. Cu ajutorul experientei de mecanic a lui Remus Chirilă si cu autospeciala de interventie de peste 20 de tone, autocamionul a fost readus la functionare. Ulterior, echipajul s-a deplasat în zona Poienari, unde a tractat pînă într-un spatiu de parcare si autotrenul lituanian. Pe toată perioada cît va exista riscul de înzăpeziri si se mentin codurile de avertizare, colegii nostri sînt la datorie, gata să intervină în orice conditii“, a declarat căpitanul Iulian Jugan, purtător de cuvînt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă „Petrodava“ Neamt. 

(…)
Creste podul de gheată de pe Bistrita 

Frica de a nu fi blocat judetul de zăpadă l-a scos din casă pe prefectul Mihai Archip, care sîmbătă, înainte de prînz, s-a întîlnit on- line cu seful său, Emil Boc. În cadrul videoconferintei au fost examinate măsurile luate pentru atenuarea efectelor viscolului si ale ninsorilor abundente. La întrunirea video au mai participat primarul Gheorghe Stefan, doi reprezentanti ai Consiliului Judetean, sefii Politiei, Jandarmeriei si Situatiilor de Urgentă, conducerea Sectiei Drumuri Nationale, de la Drupo si reprezentantul judetean al Asociatiei Comunelor din România. Neamtul s-a aflat tot week-end-ul sub atentionare de cod galben de ninsori, intensificări ale vîntului, viscol si polei, iar temperatura medie a fost de minus 11,7 grade Celsius. Temperaturile negative înregistrate în ultima perioadă au sporit lungimea blocurilor de gheată de pe rîul Bistrita. Astfel, pe sectorul cuprins între Viaductul Poiana Largului pînă în aval o sută de metri de podul Ruseni (comuna Poiana Teiului), pe o lungime de circa 7 km, rîul prezintă aglomerări de gheturi, groase de pînă la 2,5 metri. Pe sectorul cuprins între podul Săvinesti si trei sute de metri în amonte de podul Frumosu (comuna Farcasa), pe o lungime de 4,5 km, rîul prezintă aglomerări de gheturi groase de pînă într-un metru, cu canal dezghetat cu lătimi între unul si trei metri, pe 20 - 25% din lungimea tronsonului. Pod de gheată s-a format de la podul Lunca (sat Lunca, comuna Borca) în amonte un km. Prefectul a emis un ordin pentru ca în primăriile comunelor mai expuse capriciilor iernii să se instituie serviciu de permanentă. Printre celelalte măsuri dispuse primarilor se numără si asigurarea viabilitătii drumurilor pentru a permite accesul autospecialelor de interventie, actualizarea bazelor de date cu persoanele posibil a fi afectate de aceste fenomene: dializati, gravide, bătrîni, dar si asigurarea conditiilor de cazare si alimentare a persoanelor fără adăpost. /Monitorul de Neamţ


Iarnă grea 


(ASIS)-- Ninsorile abundente şi viscolul ţin în alertă autorităţile, care au luat toate măsurile ce se impun pentru ca iarna să nu blocheze judeţul. Spitalele şi Ambulanţa sunt pregătite să facă faţă solicitărilor din această perioadă. În alertă sunt şi angajaţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ. În caz de nevoie a fost planificată suplimentarea turelor de serviciu.

Ieri, 5 februarie, pe drumurile naţionale şi judeţene se circula în condiţii de iarnă. Secţia Drumuri Naţionale acţiona cu utilaje specifice pentru deszăpezire pe toate cele 9 drumuri naţionale din judeţ. Pe sectoarele de drum Piatra Neamţ- Roman, DN 15C, între Bălţăteşti şi Tg. Neamţ şi între Tg. Neamţ şi Târzia, vântul sufla cu 30km/oră şi viscolea zăpada.  Angajaţii de la Drupo Neamţ, care are în grijă drumurile judeţene,  acţionau cu autolame şi un greder pentru deszăpezire. Din cauza viscolului, pe anumite porţiuni de drum din zona Roman şi Tg. Neamţ, s-au format suluri de zăpadă. De asemenea, pe DJ 157 A  Văleni – David, în punctele David, Moreni, Riţcani şi Cârlig, viscolul împiedica intervenţia drumarilor.

Autorităţile sunt cu ochii şi pe zăpor care se întinde pe o lungime de aproximativ 7 kilometri. La sfârşitul săptămânii trecute, pe sectorul cuprins între Viaductul Poiana Largului până în aval 100 m de podul Ruseni din comuna Poiana Teiului, pe o lungime de 6,9 km, râul prezenta aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 0,2 şi 2,5 m. Aglomerări de gheţuri cu grosimi între 0,2 – 1 metru erau şi pe 4,3 km, între podul Săvineşti şi 300 m în amonte de podul Frumosu, comuna Farcaşa.De la podul Lunca din comuna Borca, în amonte 1000 m, râul prezenta pod de gheaţă, iar din amonte curgea zai pe circa  50 %.  /Evenimentul regional (Neamt)

Brrr… Neamţul n-a scăpat de ger!


Judeţul Neamţ se află sub atenţionare cod portocaliu de fenomene extreme şi ger, anunţă  Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

S-au transmis către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă ( 83) două informări cu privire la evoluţia indicelui de răcire (IR) şi o atenţionare meteorologică cod galben (ninsori, intensificări ale vîntului, viscol, polei) pentru perioada 03.02.- 05.02.2012

CJSU  s-a întrunit în data de 2 februarie, la orele 17:00, în şedinţă extraordinară pentru stabilirea măsurilor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă ce pot aparea ca urmare a  atenţionarii meteorologice cod galben. S-a întocmit un plan de măsuri, care a fost transmis la subunităţi pentru punere în aplicare.

În municipiul Roman, datorită unei avarii survenite la PT 22 (suprasolicitare transformator), au rămas fără energie electrică 9 străzi cu peste 150 abonaţi în intervalul orar 18.50 – 21.00 . Echipe de la E-ON Electrica au acţionat  pentru remedierea defecţiunilor.

În cele opt spaţii de cazare pentru persoanele fără adăpost pe timp de ger (două spaţii în Piatra Neamţ, două în Roman, două în Tg. Neamţ, unul în Bicaz şi unul în Roznov), la data raportării sunt cazate 42 persoane. Evoluţia fenomenului de zăpor:

Avînd în vedere temperaturile negative înregistrate în ultima perioada  pe rîul Bistriţa (amonte de acumularea Izvorul Muntelui) situaţia se prezintă astfel:

- pe sectorul cuprins între Viaductul Poiana Largului, pînă în amonte 800 m de barajul Topoliceni, pe o lungime de 5,6 km rîul prezintă aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 0,2 şi 2,5 m;

-  de la podul Săvineşti (comuna Poiana Teiului)  pînă în aval 400 m de Puntea Dreptu sunt aglomerări de gheţuri cu grosimi între 0,2 – 1,0 m pe o lungime de 2,0 km;

- de la podul Lunca (sat Lunca, comuna Borca) în amonte 600m este pod de gheaţă;

- din amonte curge zai pe 40-50% din suprafaţa apei. /Ceahlăul (Neamt)




- REVISTA PRESEI -

Administraţia Naţională "Apele Române"

ADMINISTRAȚIA BAZINALĂ DE APĂ SIRET

Str. Cuza Vodă, nr. 1, Bacău, cod 600274



Tel. : 0234.541.646; Fax: 0234.510050

Yüklə 31,1 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin