Copiii cu C. E. S. în școală 2 Dispozitivele vin în ajutor copiilor cu C. E. S



Yüklə 36,55 Kb.
tarix07.09.2018
ölçüsü36,55 Kb.
#79682



Cuprins




Copiii cu C.E.S. în școală 2

Dispozitivele vin în ajutor copiilor cu C.E.S. 3

SO ajuta copiii cu C.E.S. 7

Activitatea fiecărui membru 10

Verificat de către alt grup 11



Copiii cu C.E.S. în școală

Întâlnim peste tot în jurul nostru oameni cu deficienţe. Ei sunt percepuţi diferit, perceperea lor socială nefiind întotdeauna constantă, ea variază de la societate la societate, furnizând semnificaţii diferite, în funcţie de cultura şi de valorile promovate. Mulţi oameni au reţineri faţă de persoanele cu deficienţe, deoarece au o concepţie greşită despre ele. Trebuie însă să înţelegem că sunt nişte oameni la fel ca ceilaţi, fiind produsul unic al eredităţii lor şi al mediului.

Persoanele deficiente, la rândul lor au două păreri în ceea ce priveşte impedimentul lor: unele îl consideră dezastru, iar altele un simplu inconvenient.

În referarul respectiv ne vom axa pe problemele copiilor cu deficiențe auditive.

Inițial vom aborda subiectul despre integrarea copiilor cu CES în societate.De multe ori aceștia sunt respinși de societate. Copiii cu tulburări de comportament trebuie să fie permanent sub observaţie.Şcoala este un mediu important de socializare.Formele de integrare a copiilor cu C.E.S. pot fi următoarele: clase diferenţiate, integrate în structurile şcolii obişnuite, , integrarea individuală a acestor copii în aceleaşi clase obişnuite.Integrarea şcolară exprimă atitudinea favorabilă a elevului faţă de şcoala pe care o urmează; condiţia psihică în care acţiunile instructive-educative devin accesibile copilului;

În şcoală, copilul cu deficiență se simte respins de catre mediul şcolar (educatori, colegi). Ca urmare, acest tip de şcolar intră în relaţii cu alte persoane care au aceleași probleme, și singuri se izolează de societate. Aceste persoane sunt puse în situaţia de a renunţa la ajutorul societăţii cu instituţiile sale, trăind în familii problemă, care nu se preocupă de bunăstarea copilului. În școală elevilor cu C.E.S. au un curriculum planificat diferenţiat, de programe de terapie lingvistică, de tratament logopedic specializat, de programe specifice de predare-învăţare şi evaluare specializate, adaptate abilităţilor lor de citire, scriere, calcul.


Stilul de predare trebuie să fie cât mai apropiat de stilul de învăţare pentru ca un volum mai mare de informaţii să fie acumulat în aceeaşi perioadă de timp. Acest lucru este posibil dacă este cunoscut stilul de învăţare al copilului, dacă este facută o evaluare eficientă care ne permite să ştim cum învaţă copilul, dar şi ce si cum este necesar să fie învăţat.
De asemenea copiii au nevoie de ajutor suplimentar din partea profesorilor şi colegilor, fiind nevoie să primească în activitatea şcolară conţinuturi şi sarcini simplificate.
Elevii cu tulburări de auz, necesită programe şi modalităţi de predare adaptate cerinţelor lor educative, programe de terapie, asistenţă medicală specializată, asistenţă psihoterapeutică.
Din experienţa personală pot afirma că profesorul poate folosi în procesul de predare-învăţare, evaluare diverse strategii şi intervenţii utile:
 Crearea unui climat afectiv-pozitiv;

 Încurajarea sprijinului şi cooperării din partea colegilor, formarea unei atitudini pozitive a colegilor;


 Stimularea încrederii în sine şi a motivaţiei pentru învăţare;
 Încurajarea eforturilor;

 Încurajarea independenţei, creşterea autonomiei personale;


 Sprijin, încurajare şi apreciere pozitivă în realizarea sarcinilor şcolare, fără a crea dependenţă;
 Folosirea frecventă a sistemului de recompense, laude, încurajări, întărirea pozitivă, astfel încât să fie încurajat şi evidenţiat cel mai mic progres;

 Sarcini împărţite în etape mai mici, realizabile;


  Organizarea unor activităţi de grup care să stimuleze comunicarea şi relaţionarea interpersonală (jocuri, excursii, activităţi extraşcolare, activităţi sportive, de echipă);
 Folosirea unui limbaj simplu, accesibil elevului şi nivelului lui deînţelegere;
  Încurajarea oricărei tentative de comunicare, indiferent de natura ei;
 Profesorul să fie ferm, consecvent, să folosească înţelegerea şi calmul ca modalitate de stingere a manifestării agresive a elevului;
Într-o abordare incluzivă toţi elevii trebuie consideraţi la fel de importanţi, fiecăruia să îi fie valorificate calităţile, pornind de la premisa că fiecare elev este capabil să realizeze ceva bun.
Copiii cu C.E.S. pot prin joc să-şi exprime propriile capacităţi. Astfel copilul capătă prin joc informaţii despre lumea în care trăieşte, intră în contact cu oamenii şi cu obiectele din mediul înconjurator şi învaţă să se orienteze în spaţiu şi timp.
Datorită faptului că se desfăşoară mai ales în grup, jocul asigură socializarea. Jocurile sociale sunt necesare pentru persoanele cu deficiențe auditive, întrucât le oferă şansa de a juca cu alţi copii, orice joc având nevoie de minim două persoane pentru a se desfăşura. Jocurile trebuie însă să fie adaptate în funcţie de deficienţa copilului.

Dispozitivele vin în ajutor copiilor cu C.E.S.


Copiii cu deficiente in auz sunt aceeasi copii ca si ceilalti, tot isi doresc atentie , joaca, prieteni ,etc. Anume pentru acest scop au fost inventateunele tehnologii care le vin in ajutor, adica le simplifica faptul ca au anumite deficiente, in cazul nostrum auzul.

Un exemplu de astfel de tehnologie este ESTEEM. Esteem este un mic dispozitiv care se implanteaza in spatele urechii .Acesta foloseste urechea naturala pentru a capta sunetul ca mai apoi dispozitivul sa ajusteze nivelul si sa il transforme in semnale electrice ce le va transmite mai departe catre cohlee. Aceasta transmite mai departe semnalul catre creier petru a fi interpretat.



c:\users\ana\desktop\hqdefault.jpg

O alta modalitate eficienta pentru copiii cu dificiente in auz este audiograma. Audiograma este un grafic care ilustrează capacitatea unei persoane de a auzi şi gradul de hipoacuzie al acesteia pentru fiecare ureche în parte. De-a lungul graficului, numerele sunt cuprinse între 125 şi 8000. Aceste numere se referă la frecvenţe, adică la înălţimea diferitelor sunete. Intensitatea sunetului este măsurată în unităţi numite decibeli. Zero decibeli (0 dB) nu înseamnă "absenţa sunetului". Este însă un sunet foarte slab. Nivelul vocii de conversaţie este în jurul a 65 dB, iar 120 dB este foarte, foarte puternic – un sunet aproape la fel de puternic ca un avion care decolează la numai 25 m distanţă de tine. Numerele situate pe verticală reprezintă nivelul de auz în decibeli. În timpul unui test de auz audiologul prezintă pe rând sunete de diferite frecvenţe. Cel mai încet sunet pe care o persoană îl poate auzi va fi marcat pe audiogramă în dreptul acelei frecvenţe şi intensităţi. Acesta este numit "pragul de auz".Audiograma este o "poză" a auzului. Ea indică modul în care auzul diferă de cel normal şi, în cazul în care ai o pierdere de auz, arată localizarea acesteia.c:\users\ana\desktop\a360e84db7649dd4191850ae2103126e.jpg



Inca un dispozitiv ce poate fi utilizat pentru copiii ce au problem in auz este RONDO. Trezitul dimineaţa şi intrarea într-o lume a sunetului poate devein mai usoara cu acest dispozitiv. Rondo este primul procesor cu o singura unitate IC din lume. Ataşarea RONDO dintr-o singură piesă este foarte simplă. Setarea modificărilor poate fi făcută din zbor cu telecomanda FineTuner.

c:\users\ana\desktop\rondo_ci_video_thumb_2.jpgc:\users\ana\desktop\rondo-tour-guide.png

Întrucît suntem generația Net calculatorul la fel poate ajuta copii cu C.E.S. în diferite activități.Pe lînga activitățile de bază care ni le ofera calculatorul are și anumite cerințe speciale pentru acești copii.Ei pot folosi calculatorul la fel ca copii obișnuiți savurînd din plin de Net, jocuri dar și alte aplicații.


SO ajuta copiii cu C.E.S.


Activați alerte vizual

Această opțiune permite alerta atunci când vă conectați la Windows. Sunete de alertă înlocuiesc sunetele de sistem cu indicii vizuale, cum ar fi un flash pe ecran. Astfel, sistemul de avertizare poate fi văzut, chiar dacă acestea nu sunt auzite. Puteți alege, de asemenea, modul de notificare cu privire la sunetele.

Arată subtitrare in dialoguri de vorbire. Această opțiune permite subtitrarile în loc de sunete pentru a informa cu privire la evenimentele care apar în timpul funcționării calculatorului.

безымянный3

безымянный1

безымянныйбезымянный2

În imaginile de mai jos sunt prezentați pașii cum pot fi activate aceste cerințe speciale.Cu ajutorul acestora utilizarea calculatorului va fi mult mai simplă și mai interesantă.Copii cu C.E.S se vor simți la egalitate cu ceilalți copii savurînd din plăcerile Netului.


Activitatea fiecărui membru


Referatul a fost elaborat de echipa formată din trei membri:



  • Ivașcu Felicia

  • Borodulina Ana

  • Morgoci Igor.

  • Ivașcu Felicia am abordat subiecte precum Incadrarea copiilor cu dizabilități auditive în cadrul școlar. Am descris succint problemele cu care se confruntă copii și metodele de rezolvare a acesteia.De asemenea s-au evidențiat metodele de combatere a acestor probleme.Am menționat la fel egalitatea copiilor cu desfuncții și incadrarea acestora in echipe .Jocurile si atenția de care au nevoie la fel le-am remarcat deoarece cu toții suntem egali și tindem spre o societate mai primitoare și mai buna.Redactarea referatului a fost efectuată jumate la jumate cu Borodulina Ana.

  • Borodulina Ana a analizat detaliat tehnologii ce pot sa vina in ajutor copiilor cu deficiente in auz. Deasemenea am descris si metode ce pot sa le simplifice viata.Am adus ca exemplu poze cu metodele si tehnologiile despre care am scris. Am incercat sa gasesc cele mai bune metode care ar putea fi folosite ca copii cu deficiente sa poata sa comunice simplu cu cei din jur fara ca sa simta diferiti.

  • Morgoci Igor a descris succint despre cerințele speciale ale sistemului de operare.A adus exemple și a exemplificat pe pași cum pot fi activate aceste cerințe.

Verificat de către alt grup


Milovanov Gheorge: citind referatul ”Copiii cu dezabilități auditive” am observat ca informația din referat este structurată foarte minuțios și originală.Metodele de ajutor copiilor cu C.E.S sunt analizate cu cea mai mare atenție și explicate destul de clar.Referatul este aranjat într-o ordine consecutiva, logic.

Parea Vasile : La prima vizualizare a referatului am obsevat ca este destul de vast,prima idee care mi-a aparut că este mai puțin la temă.Citind referatul cu atenție am observat ca problemele au fost întradevăr analizate.Datorită informației din referat am inceput a gîndi că sunt o persoana norocoasă,și sunt bogat spiritual.Referatul a fost foarte interesant iar informația care am citit-o ma ajutat sa înțeleg că acestor copii chiar le este dificil și datorită noilor tehnologii și aplicații viața acestora poate fi mai usoara.

Referinte :



  • Weihs T J “Copilul cu nevoi speciale”, Ed Triade, Cluj Napoca, 1998

  • http://alexandra-ababi.blogspot.com/2011/10/nevoile-copilului-cu-cerinte-educative.html/

  • http://www.medel.com/ro/audiogram/

  • http://www.medel.com/ro/rondo

  • http://blog.videotutorial.ro/diverse/cat-trebuie-sa-plateasca-persoanele-cu-deficiente-de-auz-pentru-o-operatie-care-ii-va-ajuta-sa-iasa-din-lumea-fara-sunet

  • PC Igor Morgoci(Imagini prin Prt SC)





Yüklə 36,55 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin