Direcţia Managementul Riscului la Inundaţii şi Siguranţa Barajelor



Yüklə 46,67 Kb.
tarix15.01.2018
ölçüsü46,67 Kb.
#38480



Nesecret



RAPORT PRIVIND SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

ŞI A CALITĂŢII MEDIULUI

în intervalul

02.04.2017, ora 08.00 – 03.04.2017, ora 08.00



  1. SITUAŢIA HIDROMETEOROLOGICĂ

1. Situaţia şi prognoza hidrologică pe râurile interioare şi Dunăre din 03.04.2017, ora 06.00

RÂURI: Debitele au fost în scădere uşoară, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, cele din Dobrogea și din bazinul inferior al Oltului, unde au fost relativ staționare.

Debitele se situează la valori cuprinse între 30–90% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Moravița, Motru, Gilort, Bârlad, cursul mijlociu al Jiului, afluenții Oltului inferior, Vedea, afluenții Argeșului superior și cursul superior al Jijiei.



Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
Debitele vor fi în general în scădere uşoară, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, afluenții de dreapta ai Siretului și cele din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare.

Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri semnificative de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din sudul țării datorită precipitațiilor mai importante cantitativ prognozate.



Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
DUNĂRE: Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 02-03.04.2017 a fost în scădere, având valoarea de 5200 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.


Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5000 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.


2. Situaţia meteorologică în intervalul 02.04.2017, ora 08.00 –03.04.2017, ora 06.00

În ţară, vremea a fost frumoasă, iar în cea mai mare parte a teritoriului s-a menţinut mult mai caldă decât în mod obişnuit la început de aprilie, valorile diurne fiind chiar și cu 10-12 grade peste cele climatologic specifice în regiunile vestice, nordice și centrale. Excepţie a făcut Dobrogea, unde regimul termic a fost apropiat de cel normal și în special litoralul, caracterizat în continuare de o vreme răcoroasă. Astfel, temperaturile maxime s-au încadrat între 10 grade la Mangalia și 26 de grade la Ștei, Gurahonţ, Deva și Ţebea. Cerul a fost senin, iar vântul a suflat slab și moderat, cu unele intensificări în cursul nopţii în sudul Banatului. Strat de zăpadă mai era pe arii restrânse în zona montană înaltă, unde măsura până la 140 cm în Masivul Făgăraș, la peste 2000 m altitudine. La ora 06.00 se înregistrau valori termice între -2 grade la Miercurea Ciuc și 16 grade la Oraviţa. Spre sfârșitul intervalului izolat în estul Transilvaniei s-a produs brumă.

La Bucureşti, vremea s-a menţinut frumoasă și mult mai caldă decât în mod obișnuit la începutul lunii aprilie. Cerul a fost senin, iar vântul a suflat slab până la moderat. Temperatura maximă a fost de 21 de grade la Afumaţi, 22 de grade la staţia Băneasa și 23 de grade la Filaret, iar la ora 06.00 se înregistrau 4 grade la Afumaţi și 5 grade la Filaret și Băneasa.

3. Prognoza meteorologică în intervalul 03.04.2017, ora 08.00– 04.04.2017, ora 08.00

În ţară, vremea se va menţine mai caldă decât în mod obișnuit la începutul lunii aprilie în aproape toate regiunile, dar în special în vest și centru, astfel că temperaturile maxime se vor încadra între 17 și 26 de grade, mai scăzute pe litoral, unde se vor înregistra 10-13 grade. Pe parcursul zilei cerul va fi de la variabil la senin, cu unele înnorări după-amiaza în nordul Carpaţilor Orientali, unde vor fi averse de ploaie și descărcări electrice. Începând de seara înnorările vor cuprinde sudul și sud-vestul teritoriului, dar numai pe arii restrânse va ploua slab. Pe litoral, în primele ore ale dimineţii, dar mai ales în cursul nopţii, va fi ceaţă. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sud-vest, în special în zona montană. Temperaturile minime vor fi cuprinse în general între 2 și 12 grade.
La Bucureşti, vremea se va menţine mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă din an. Ziua cerul va fi variabil spre senin, apoi se va înnora treptat, iar în a doua parte a nopţii vor fi condiţii să plouă slab. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 22-23 de grade, iar cea minima de 6-8 grade.

4. Buletin nivometeorologic valabil pentru masivele Bucegi şi Făgăraş (versantul nordic) emis pentru perioada 02.04.2017, ora 21.00 – 03.04.2017, ora 21.00

Starea stratului de zăpadă în data de 02.04.2017, ora 15.00:

În ultimele 24 de ore vremea a fost frumoasă şi caldă. Cerul a fost senin. Vântul a suflat slab şi moderat, cu intensificări izolate pe creste. Stratul de zăpadă a scăzut în zonele înalte cu până la 4 cm. La ora 15.00 stratul de zăpadă măsura 143 cm la Bâlea-Lac, 77 cm la Vârfu Omu, iar la Sinaia stratul era discontinuu.


Evoluţia vremii în intervalul 02.04.2016, ora 21.00 – 03.04.2017, ora 21.00:

Vremea va fi în general frumoasă şi caldă, cu cerul senin în cursul nopţii şi variabil mâine. Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificări locale de 50-60 km/h în zona înaltă.



Peste 1800 m: temperaturi minime: -3...2 gr.C; temperaturi maxime: 3-10 gr.C;

Sub 1800 m: temperaturi minime: 0-4 gr.C; temperaturi maxime: 10 la 16 gr.C;

Vântul la altitudinea de 2500 m: din sector predominant sud-estic, cu viteze de 50-60 km/h;

Izoterma de 0 grade: 2800 m;

Izoterma de -10 grade: 4200 m.
Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă

ÎN FĂGĂRAŞ LA ALTITUDINI MAI MARI DE 1800 M: RISC ÎNSEMNAT (3):

Procesul de topire şi umezire a zăpezii sub influenţa insolaţiei şi a temperaturilor diurne pozitive va continua, mai ales în partea superioară a stratului. Stratul de zăpadă este format în partea superioară preponderent din cristale fine şi rotunde, fiind umezit şi îngreunat. El poate aluneca peste stratul mai vechi în care predomină cristalele tip cupă şi faţetate, atât spontan cât şi în condiţiile unei slabe supraîncărcări, mai ales pe pantele înclinate. În cazuri izolate avalanşele declanşate la suprafaţă pot antrena în alunecare şi straturile din profunzime.


ÎN BUCEGI LA ALTITUDINI MAI MARI DE 1800M : RISC MODERAT (2)

Stratul de zăpadă are dimensiuni destul de reduse, deşi există pe alocuri acumulări mai importante din zăpezi troienite de vânt sau depuse pe văi şi în locuri umbrite. Stratul este umezit în partea superioară, iar în profunzime regăsim atât cristale fine din ultima depunere mai consistentă de zăpadă, cât şi cristale de tip cupă sau faţetate, mai vechi. De asemenea întâlnim numeroase cruste de gheaţă în strat. Declanşările de avalanşe se mai pot produce la supraîncărcări mari pe pantele mai înclinate şi doar cu totul izolat sunt condiţii de declanşări spontane de zăpadă umedă, fara să angreneze însă volume importante de zăpadă.


LA ALTITUDINI MAI MICI DE 1800 M

Stratul de zăpadă este discontinuu şi va continua să se topească. Cu totul izolat pe văi şi în zonele adăpostite de la peste 1600 m unde sunt acumulări vechi de zăpadă, se pot declanşa unele avalanşe sau curgeri superficiale, dar riscul este redus.





  1. CALITATEA APELOR

Pe râurile interioare

A.B.A. Siret Bacău informează că în data de 02.04.2017, în jurul orei 12.30, în urma unei sesizări referitoare la prezenţa unor irizaţii de produs petrolier pe pârâul Urmeniş (afluent de stânga al râului Trotuş) în zona oraşului Comăneşti, jud. Bacău, reprezentanţii S.G.A. Bacău, G.N.M.-C.J. Bacău şi I.S.U.J. Bacău s-au deplasat la faţa locului pentru investigaţii, constatând că pe malul stâng al pârâului, în amonte de staţia hidrometrică Comăneşti, pe o lungime de cca 50 m şi pe 4 m lăţime, până la un baraj natural format din crengi şi diverse gunoaie menajere, exista o peliculă de produs petrolier de cca 8 mp, iar în aval de acest baraj, pe o lungime de 300 m, până la confluenţa cu râul Trotuş, erau prezente irizaţii pe luciul apei şi urme de produs petrolier în albia minoră. Au fost prelevate probe de apă din pârâul Urmeniş şi din râul Trotus, de la 100 m amonte de confluenţa cu pârâul Urmeniş. A fost informată S.C. OMV Petrom, care efectuează investigaţii pentru identificarea sursei de poluare (la ora 19.00, deversarea de ţiţei şi apă sărată continua). Măsuri: OMV Petrom - Zona de producţie SA Asset VIII Moldova Nord a intervenit cu echipe formate din 9 angajaţi şi 3 autospeciale pentru colectarea produsului petrolier. S-au montat 3 baraje şi s-a răspândit material absorbant, iar produsul petrolier a fost colectat cu autovidanja şi transportat la depozitul Comăneşti. S-au stabilit măsurile ce vor fi luate din punct de vedere tehnic pentru evitarea acestor incidente şi lucrările de ecologizare ce urmează a fi facute în continuare pe pârâul Urmeniş şi în zona sondei 1107.

Se va reveni cu rezultatele analizelor efectuate în laboratorul A.B.A. Siret.


A.B.A. Siret Bacău informează că în data de 02.04.2017, în zona cartierului Slănic al oraşului Slănic Moldova (jud. Bacău) s-a produs o poluare cu 50 l de ţiţei şi 100 l de apă sărată a unui curs de apă nepermanent, pe o lungime de 180 m şi o lăţime de 0,5 m în urma unei deversări cauzate de o tentativă de furt dintr-o conductă de transport aparţinând O.M.V. Petrom S.A. Asset VIII Moldova. Măsuri: a fost oprită pomparea, echipa de intervenţie O.M.V. Petrom a amplasat baraje absorbante în aval şi a început aplicarea de material absorbant în zona afectată, operaţiune care va continua şi în cursul zilei de 03.04.2017. Se va reveni cu informaţii.

Pe fluviul Dunărea şi pe Marea Neagră nu au fost semnalate evenimente deosebite.




III. CALITATEA MEDIULUI

  1. În domeniul aerului

Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

2. În domeniul solului şi vegetaţiei

A.R.B.D.D. Tulcea informează telefonic că în data de 02.04.2017, în jurul orei 12.00, a fost observat un incendiu de vegetaţie (stuf) în desfăşurare în zona Golfului Porculeţ, în cadrul Districtului Ecologic Murighiol. Se va reveni cu informaţii.
G.N.M.-C.J. Constanţa informează telefonic că în data de 02.04.2017 s-a produs un incendiu de vegetaţie uscată şi stuf care a afectat o suprafaţă de cca 5 ha în zona comunei Crucea.
A.P.M. Braşov informează telefonic că în data de 02.04.2017, la ora 19:30, a fost semnalat un incendiu de vegetaţie în zona muntelui Tâmpa din municipiul Braşov. Pompierii intervin pentru stingere. Se va reveni cu informaţii.

3. În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului

Menţionăm că pentru factorii de mediu urmăriţi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare în intervalul de timp menţionat şi nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele normale de variaţie ale fondului natural.



4. În municipiul Bucureşti

În ultimele 24 de ore sistemul de monitorizare a calităţii aerului în Municipiul Bucureşti nu a semnalat depăşiri ale pragurilor de informare şi alertă.




DIRECȚIA DE COMUNICARE

straight arrow connector 2

B-dul Magheru, nr. 31, sector 1, Bucureşti, tel: 021.316.02.15, fax: 021.319.46.09, http://apepaduri.gov.ro/



Yüklə 46,67 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin