- Sinteza documentării pentru audierea publică simulată -
Situaţia actuală. În Oradea există aproximativ 70.000 de maşini, iar parcări sunt doar pentru 10% dintre acestea.
În oraş există 3.000 de locuri de parcare cu plată, dintre care 550 sunt parcări limitate pentru maximum două ore. O oră de staţionare în parcările cu plată costă între 1 şi 2 lei, iar abonamentul lunar, între 50 şi 100 de lei.
În centrul Oradei, toate locurile de parcare au fost colorate în galben. Practic, locurile de parcare semnalizate cu culoarea galbenă dau posibilitatea şoferilor de a parca maximum două ore pe locul respectiv.
Pentru a-i determina pe angajaţii instituţiilor din centru să nu mai ocupe locurile de parcare, Primăria a transformat locurile în parcări cu durată limitată. Acum însă, cei care lucrează aici au o problemă când trebuie să găsească un loc de parcare, iar un abonament în parcările private păzite costă prea mult pentru posibilităţile multora dintre ei.
Totuşi, cetăţenii ce vin în centru cu diferite probleme administrative sunt avantajaţi de extinderea numărului locurilor de parcare de maximum două ore.
Primăria a făcut parcări noi în cartiere şi a desfiinţat o parte din parcările din centru. O parte dintre locurile de parcare din centru vor fi desfiinţate pentru fluidizarea traficului. În schimb, municipalitatea are în plan să înfiinţeze 2-3.000 de locuri de parcare între blocuri pe care să le închirieze apoi rezidenţilor.
Presiunea pe parcările din centru este mai mult pentru cele existente de-a lungul străzilor decât pentru parcările private spaţioase care par supradimensionate şi prea scumpe pentru gustul localnicilor.
Parcări până-n gard. Autoturismele şi autoutilitarele comercianţilor ce au tarabe în piaţa mare agroalimentară a oraşului stăpânesc zonele pe care, în mod normal, ar avea acces doar pietonii. Administraţia Imobiliară Oradea a comandat ca locurile de parcare să fie trasate astfel încât maşinile să staţioneze perpendicular pe gardul de la marginea dinspre Cetate a trotuarului.
Parcări cu plată, de scurtă durată. Pentru limitarea timpului de staţionare în unele parcări din zona centrală şi în unele parcări din zona pieţelor se stabilesc parcări cu plată de scurtă durată, de maximum două ore, pe bază de tichet de parcare. Timpul de parcare nu se poate prelungi prin taxare repetată.
În parcările de scurtă durată, autovehiculele vor staţiona numai pe bază de tichete de parcare eliberate de chioşcurile de difuzare a presei sau de parcometre, precum şi prin utilizarea sistemului de plată a taxei de parcare cu telefonul mobil.
Utilizatorii parcărilor cu plată din altă localitate, precum şi cei din Oradea care nu doresc să se înregistreze în sistemul de plată a parcării cu telefonul mobil şi nici nu doresc să achiziţioneze vouchere de parcare trebuie să trimită un SMS ce conţine numărul maşinii lor (la numărul de telefon 7401 pentru parcarea de o oră şi la 7408 pentru cea de 7 ore). Pentru 1 oră de parcare se datorează 0,50 euro + TVA, iar pentru 7 ore, 3 euro + TVA.
Parcare de maximum două ore în Unirii. Primarul a limitat la maximum două ore toate locurile de parcare de pe străzile din jurul Pieţei Unirii. De asemenea, abonamentele nu vor fi valabile pe aceste locuri de parcare.
E vorba despre arealul ce cuprinde Piaţa Unirii şi străzile din proximitatea acesteia: Aleea Emanuil Gojdu, strada Independenţei, Tudor Vladimirescu, strada Primăriei (până la biserica reformată), Jean Calvin, Episcop Mihai Pavel, Vasile Alecsandri, Iuliu Maniu, Traian Moşoiu şi Mihai Viteazul.
Prin această măsură, Primăria încearcă să-i capaciteze pe cei care lucrează în centru sau locuiesc în zonă să folosească mai mult parcarea din strada Independenţei, extinsă recent până la 138 de locuri, precum şi cea din strada Tudor Vladimirescu, de 157 de locuri.
Parcări de domiciliu. De la începutul anului 2011 până în luna mai, municipalitatea orădeană a încheiat deja contracte cu 70 de asociaţii de proprietari în vederea atribuirii către cetăţeni a locurilor de parcare amenajate de Primărie.
În parcările de domiciliu - situate la mai puţin de 30 de metri de frontul imobilelor cu destinaţie de locuinţe - se poate atribui pentru folosinţă, contra cost, pentru fiecare apartament, câte un loc pentru parcarea autoturismelor aflate în proprietate (sau în folosinţă) a căror masă maximă autorizată nu depăşeşte 3 tone.
Au fost deja date în custodie 1.200 de locuri de parcare de domiciliu, asfaltate şi marcate, în toate zonele oraşului. Preţul unui abonament este de 90 lei/an, respectiv 45 lei/6 luni.
Intervalul orar în care parcarea poate fi ocupată de către posesorul abonamentului este de luni până vineri între orele 16 şi 07. În weekend, locul poate fi ocupat permanent.
În restul timpului - în intervalul orar 07-16, de luni până vineri - staţionarea autoturismelor este permisă fără plata taxei de parcare şi fără afişarea abonamentului de parcare de domiciliu.
Parcări lângă spitale. În luna august 2011, municipalitatea a amenajat o serie de locuri de parcare, atât în curtea interioară, cât şi în faţa spitalelor pe care le administrează.
Toate cele 167 de locuri sunt vopsite cu galben, fiind destinate parcării de scurtă durată (două ore), pe bază de tichet. 72 de locuri sunt la Spitalul Municipal, 48 sunt la Spitalul Judeţean, iar 47 de locuri sunt în faţa celor două spitale de neuropsihiatrie. Totodată, municipalitatea a mai amenajat vizavi de Spitalul Judeţean o parcare cu 73 de locuri, unde se poate parca şi cu abonament, dar şi pe bază de tichet de parcare.
Medicii şi cadrele medicale s-au declarat iritaţi de faptul că nu vor mai avea acces în exclusivitate în curtea interioară a spitalelor - care a fost deschisă accesului public pentru parcarea maşinilor pacienţilor, aparţinătorilor şi vizitatorilor.
În apropierea Spitalului Judeţean există şi o parcare privată, făcută de cei de la Perind. Abonamentul lunar pentru această parcare e însă de 100 de lei, nu de 10 lei - cât plăteau până acum cei ce parcau în curtea interioară a spitalului.
Parcări noi lângă Real. Până să poată da drumul la construcţia parcărilor supraetajate mult dorite din zona centrală, Primăria Oradea se antrenează în continuare cu locuri de parcare la sol, lângă hypermarketul Real 1. Valoare estimată a lucrărilor de execuţie este de 2.500.000 lei (625.000 euro) pentru 382 locuri de parcare. Parcare privată, goală, în zona teatrului. Fraţii Micula au dezvoltat o parcare centrală privată de 80 de locuri în fosta grădină de vară a Teatrului de Stat.
Cei care aleg să parcheze în noua locaţie din curtea fostului Teatru de Vară scot din buzunar 2 lei pentru o staţionare de 60 de minute. Momentan, în noua parcare "dorm" doar Jeep-urile gemenilor Micula.
Noua lor investiţie a redat municipalităţii câteva locuri de parcare pe strada Teatrului, acolo unde, de ani de zile, mai toate locurile marcate erau utilizate exclusiv de şefii de la "Transilvania Import Export" şi de cei doi oameni de afaceri, locaţiile respective fiind prevăzute (ilegal) cu dispozitive speciale care nu lăsau pe alţii să parcheze acolo.
Alte parcări aproape inutile. După ce a stat mai mult goală, noua parcare de pe strada Vladimirescu a ajuns să fie folosită pentru depozitarea maşinilor ridicate.
Parcarea din strada Independenţei a fost extinsă spre Sinagogă, la un cost de 130.000 lei, iar gradul de ocupare actual este sub 60%.
Proiecte de parcări multietajate. Primăria Oradea caută parteneri privaţi pentru realizarea de parcări multietajate pe străzile Tribunalului, Primăriei, Braşovului şi Independenţei.
Proiect de parcare multietajată pe strada Primăriei. Consiliul Local al Municipiului Oradea încearcă să selecteze încă din 2010 un investitor privat pentru formarea unei asocieri în participaţiune în vederea realizării unei parcări multietajate pe strada Primăriei.
Termenul propus al asocierii este de 50 de ani, iar după 20 de ani, investitorul are dreptul să achiziţioneze terenul la preţul din raportul de evaluare. Durata de proiectare şi execuţie a investiţiei este de un an.
După finalizarea parcărilor multietajate, autoritatea se obligă să reducă cu 20% numărul existent de parcări stradale aflate pe o rază de 300 de metri în jurul noii investiţii. În zonă ar mai beneficia de gratuitate doar maşinile de serviciu ale Primăriei.
Proiect controversat de parcare supraetajată în zona Tribunalului.Primăria a demarat demersurile pentru construirea unui complex multifuncţional cu parcaje supraetajate în vecinătatea Tribunalului (în spatele Palatului Justiţiei).
Oradea ar da peste 8 milioane de euro pentru o supra-parcare ce contravine Declaraţiei de la Toledo care prevede scoaterea transportului cu autoturismul personal din centrul oraşelor.
Au fost deja aprobate creditele de angajament multianuale, repartizate astfel: 868.000 de euro în anul 2012, câte 1.736.000 de euro în 2013, 2014, 2015 şi 2016 şi încă 868.000 de euro în 2017.
RAPAS va emite bilete la ordin cu sume egale şi scadenţe lunare pe o perioadă de 5 ani, iar municipiul Oradea va aloca regiei sumele aferente valorii scadente a biletelor la ordin emise prin subvenţii pentru investiţii din bugetul local.
Primăria plănuieşte construirea acestei parcări supraetajate cu 460 de locuri de parcare pe terenul dobândit prin demolarea clădirii Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Municipal (ce urmează a fi mutată de pe strada Tribunalului nr. 8) şi a 44 de garaje particulare de lângă aceasta.
Riveranii şi-au angajat avocat şi se opun mega-proiectului de teama poluării fonice şi cu noxe.
Totodată, municipalitatea a organizat degeaba câteva licitaţii prin care dorea să-şi atragă un partener privat pentru construirea parcării etajate prin sacrificarea clădirii Spitalului de Infecţioase.
Firmele private nu s-au lăsat convinse de viabilitatea proiectului. Se tem că venitul net anual ce va fi generat nu va acoperi nici măcar rata şi dobânda pentru creditul necesar finanţării investiţiei.
Întrucât lucrarea nu a atras niciun constructor până la termenul limită, Primăria, prin Administraţia Imobiliară Oradea, a modificat caietul de sarcini în vederea unei noi licitaţii.
Termenul asocierii s-a redus de la 10 la 5 ani, iar plata chiriei imobilului va fi până în suma de 1.650.000 euro/an. Totodată, s-a redus termenul de elaborare a proiectului la o lună, iar termenul de execuţie a lucrărilor va fi de maximum 18 luni.
Iniţial, Primăria vroia să returneze constructorului investiţia plus profitul în 10 rate anuale de câte 600.000 de euro. Pentru a face mai tentantă lucrarea, acum edilii sunt dispuşi să returneze banii în rate mai mari şi într-o perioadă mai scurtă de timp.
Conform proiectului, parcarea ar urma să aibă 460 de locuri pentru autoturisme. Astfel, pentru a acoperi o rată anuală de circa 1,2 milioane de euro, municipalitatea ar trebui să încaseze, în medie, 70 de euro pe zi pentru fiecare loc de
parcare. Şi aceasta fără a mai socoti cheltuielile de administrare… Evident, asemenea încasări sunt imposibile, astfel că recuperarea investiţiei pare foarte îndepărtată.
Proiect de parcare centrală pe locul terenului de tenis. Baza de tenis "Voinţa" din centrul istoric încurcă şi ea strategia primarului în materie de parcări care doreşte să construiască şi acolo o parcare auto. Consiliul Local Oradea şi-a dat acordul pentru preluarea terenului din spatele Colegiului "Mihai Eminescu" de la clubul sportiv "Voinţa" în vederea amenajării lui ca parcare.
Noua locaţie pentru terenurile de tenis din cartierul Ioşia, lângă Arena Alexe, este peste mâna multor orădeni.
Proiect de parcări pe locaţiile staţiilor de hidrofor.Pe teritoriul municipiului Oradea există mai multe rezervoare de apă, care în acest moment sunt dezafectate. Aceste rezervoare de beton (staţii de hidrofor) au fost preluate de către Administraţia Imobiliară Oradea de la Compania de Apă S.A.
Primăria Municipiului Oradea are în plan ca în următoarea perioadă să demoleze aceste hidrofoare şi să extindă pe amplasamentul lor mai multe parcări de reşedinţă.
Proiect de desfiinţare a parcărilor din Unirii. Primăria Oradea a scris un proiect pentru reabilitarea, modernizarea şi refacerea scuarurilor din Piaţa Unirii, situată în centrul istoric al oraşului.
Acesta prevede: transformarea zonei într-un centru pietonal extins de relaxare, agrement şi turism prin redarea către circulaţia pietonală a unei suprafeţe de 10.000 mp, diminuarea semnificativă a circulaţiei autovehiculelor în Piaţa Unirii, extinderea traseelor de biciclete, creşterea importanţei transportului în comun şi desfiinţarea tuturor parcărilor existente în Piaţa Unirii la momentul actual.
Palatul Vulturul Negru, Biserica cu Lună, Catedrala Greco-Catolică şi Palatul Episcopal, Biserica Romano-Catolică Sf. Ladislau şi casa Kovacs domină acest ansamblu arhitectural tradiţional reprezentativ.
Proiectul a fost depus pentru finanţare din Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere, Subdomeniul Poli de dezvoltare urbană.
Mircea Mitruţiu | coordonator platformă virtuală | 26.10.2017 | pagina din