Dreptul la un proces echitabil



Yüklə 88,9 Kb.
tarix11.09.2018
ölçüsü88,9 Kb.
#80773


DREPTUL LA UN PROCES ECHITABIL

1.Introducere
Notiunea de „proces echitabil” este una aproape imposibil de definit datorita conditiilor speciale în care a aparut între constantele drepturilor si libertatilor fundamentale în sistemele juridice contemporane. Evolutia pe care au cunoscut-o garantiile procedurale a fost mai întâi opera instantelor britanice si americane pentru ca, mai apoi, Curtea si Comisia europeana a drepturilor omului sa adauge aspecte noi la cele cunoscute anterior.În mod evident însa, ideea de proces echitabil trimite la ideea de stat de drept, a carui prima si esentiala caracteristica consta în eliminarea arbitrariului si domnia legii. Aceste doua obiective ale oricarui stat democratic sunt echivalente cu oferirea unor garantii din ce în ce mai largi în materie procesuala, atât prin extinderea notiunii de proces asupra unor domenii ce tin de instantele administrative ori disciplinare, cât si prin delimitarea cât mai exacta a liniei de echilibru care trebuie sa exista între protectia drepturilor fundamentale si alte interese ale statelor.

Art.11 din Constitutia României stabileste, cu valoare de principiu, obligatia statului român de a îndeplini întocmai si cu buna-credinta îndatoririle ce-i revin din tratatele la care este parte, precum si faptul ca tratatele ratificate de Parlament fac parte din dreptul intern.Distinct de consacrarea integrarii dreptului international în sistemul juridic national,legea fundamentala a României contine reglementari specifice referitoare la tratatele internationale privind drepturile omului.Astfel, art.20 stabileste ca interpretarea si aplicarea drepturilor si libertatilor cetatenesti se fac în concordanta cu prevederile tratatelor internationale la care România este parte si ca reglementarile internationale din domeniul drepturilor omului, cuprinse în tratatele ratificate de România, au prioritate fata de reglementarile interne în cazul în care între ele exista neconcordante.

Prin Legea nr.30 din 18 mai 1994, publicata în Monitorul Oficial nr.135 din 31 mai1994, România a ratificat Conventia Europeana pentru apararea Drepturilor Omului (C.E.D.O.), precum si protocoalele aditionale la aceasta nr.1, 4, 6, 7, 9, 10.În acest mod, conform art.11 si 20 din Constitutie, Conventia si protocoalele aditionale au devenit parte integranta a dreptului intern, având prioritate fata de acesta, altfel spus C.E.D.O. si protocoalele aditionale au devenit izvor de drept intern obligatoriu si prioritar,ceea ce, în plan national, are drept consecinta imediata aplicarea conventiei si protocoalelor de catre instantele judecatoresti române, iar în plan international acceptarea controlului prevazut de C.E.D.O. cu privire la hotarârile judecatoresti nationale.Prin Protocolul nr.11 al Conventiei Europene al Drepturilor Omului, intrate în vigoare la data de1 noiembrie 1998, a intervenit o reforma a sistemului de control în fata Curtii;s-a urmarit mentinerea si întarirea eficacitatii aparari drepturilor omului si libertatilor fundamentale prevazute de Conventie.Ca o garantie a respectarii drepturilor omului, Conventia prevede, în art.6 pct.1, dreptul oricarei persoane la un proces echitabil :”Orice persoana are dreptul de a-i fi examinata cauza în mod echitabil, public si într-un termen rezonabil, de catre un tribunal independent si impartial,stabilit prin lege, care va hotarî fie asupra încalcarii drepturilor si obligatiilor cu caracter civil,fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii în materie penala îndreptata împotriva sa. Hotarârea trebuie sa fie pronuntata în public, dar accesul în sala de sedinta poate fi interzis presei si publicului, pe întreaga durata a procesului sau a unei parti a acestuia, în interesul moralitatii, alordinii publice ori al securitatii nationale într-o societate democratica, atunci când intereseleminorilor sau protectia vietii private a partilor la proces o impun, sau în masura consideratastrict necesara de catre tribunal, atunci când, datorita unor împrejurari speciale, publicitatea ar fi de natura sa aduca atingere intereselor justitiei”.Rezulta ca, în acceptiunea Conventiei, dreptul la un proces echitabil are mai multe componente si anume: accesul liber la justitie; examinarea cauzei în mod echitabil, public si într-un termen rezonabil; examinarea cauzei de catre un tribunal independent, impartial, stabilit prin lege; publicitatea pronuntarii hotarârilor judecatoresti.

Ordonanţa de urgenţă nr. 51 din 21/04/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă prevede în capitolul 1: „Art. 1. Ajutorul public judiciar reprezintă acea formă de asistenţă acordată de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil şi garantarea accesului egal la actul de justiţie, pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciară, inclusiv pentru executarea silită a hotărârilor judecătoreşti sau a altor titluri executorii. Art. 2. - (1) Prezenta ordonanţă de urgenţă este aplicabilă în toate cazurile în care se solicită ajutor public judiciar în faţa instanţelor judecătoreşti sau a altor autorităţi cu atribuţii jurisdicţionale române de către orice persoană fizică având domiciliul sau reşedinţa obişnuită în România sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene.”

In Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, la art. 47 se precizează: “Orice persoană ale cărei drepturi şi libertăţi garantate de dreptul Uniunii sunt încălcate are dreptul la o cale de atac eficientă în faţa unei instanţe judecătoreşti, în conformitate cu condiţiile stabilite de prezentul articol.Orice persoană are dreptul la un proces echitabil, public şi într-un termen rezonabil, în faţa unei instanţe judecătoreşti independente şi imparţiale, constituită în prealabil prin lege. Orice persoană are posibilitatea de a fi consiliată, apărată şi reprezentată.Asistenţa juridică gratuită se acordă celor care nu dispun de resurse suficiente, în măsura în care aceasta este necesară pentru a-i asigura accesul efectiv la justiţie”.

2.Dreptul la un proces echitabil
Potrivit art. 6 § 1 din Conventie orice persoana are dreptul la judecarea în mod echitabil,în mod public si într-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotarî fie asupra încalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii în materie penala îndreptate împotriva sa.Se observa astfel ca autorii Conventiei nu au dorit ca garantiile procedurale continute în textul acesteia sa fie aplicabile tuturor procedurilor judiciare, ci doar celor de natura penala si civila.Cum însa sistemele statelor membre sunt extrem de eterogene cu privire la definirea naturii penale sau civile a unei proceduri, organele jurisdictionale de la Strasbourg au fost nevoite sa defineasca notiunile de drepturi si obligatii cu caracter civil si cea de acuzatie în materie penala, în mod autonom, facând, într-o oarecare masura, abstractie de definitia data de dreptul intern al statului în cauza.

Apare astfel evidenta necesitatea prezentarii continutului acestor notiuni autonome, înainte de analiza garantiilor procedurale continute în art. 6 din Conventie.



2.1.Notiunea de „drepturi si obligatii cu caracter civil”
Chiar daca Curtea subliniaza permanent caracterul autonom termenului de drepturi si obligatii cu caracter civil, ea acorda, în acelasi timp, un rol primordial dreptului intern în definirea acestei notiuni.

Astfel, pentru a determina caracterul civil al unei cauze, Curtea se raporteaza nu la calificarea data acesteia în dreptul intern al statului pârât, ci la continutul si efectele pe care le confera sistemul juridic intern dreptului litigios, în functie de care se analizeaza caracterul civil al acestuia.

Curtea ofera precizari suplimentare privind rolul dreptului intern în definirea notiunii de drepturi si obligatii cu caracter civil afirmând ca art. 6(1) se raporteaza doar la acele drepturi si obligatii – cu caracter civil – care sunt recunoscute, cel putin într-o maniera generala, în dreptul intern al statului vizat, întrucât art. 6 nu garanteaza existenta acestor drepturi.

Curtea lasa astfel la discretia statelor calificarea unei pretentii ca fiind drept sau obligatie, refuzând însa sa ofere criterii stricte si exhaustive în baza carora acestora sa poate fi socotite ca având caracter civil. În acelasi timp însa, ca si regula generala, sfera cauzelor de natura civila nu poate fi restrânsa la cele între persoane de drept privat, Curtea afirmând ca art. 6 nu vizeaza contestatiile de drept privat în sensul clasic al termenului, adica între particulari sau între particulari si stat, când acesta actioneaza ca si o persoana privata,singurul lucru care conteaza fiind caracterul dreptului în discutie. De asemenea, în viziunea instantei de control europene, nu are relevanta natura legii care sta la baza dreptuluilitigios – civila, comerciala sau administrativa – sau natura organului competent sa transezelitigiul – instanta de drept comun sau organ administrativ – singurul fapt în baza caruia se poatedecela caracterul civil al dreptului fiind natura intrinseca a acestuia.

Astfel, în esenta, în ochii Curtii, pentru calificarea unui drept ca fiind civil singurul lucru care conteaza este ca acesta sa aiba un caracter civil în dreptul intern sau sa aiba un caracter  patrimonial.

2.2.Celeritatea procedurii
În baza principiului britanic „justice delayed, justice denied” dreptul oricarei persoane de a fi judecat într-un interval de timp rezonabil prezinta, în opinia Curtii, o importanta extrema pentru o buna administrare a justitiei, însa importanta sa se releva în special în materie penala, tinând cont de consecintele de natura psihica pe care o incertitudine îndelungata cu privire la solutia procesului le produce asupra acuzatului.

Punctul de curgere a termenulului care trebuie luat în consideratie pentru a-i verifica rezonabilitatea difera în functie de obiectul procedurii. În materie civila, în principiu, punctul de la care curge termenul este acela al sesizarii instantei competente.

Exista însa în jurisprudenta organelor de la Strasbourg si situatii în care s-a luat în calcul un moment anterior celui al sesizarii instantei. Atunci când procedura interna impune un recurs gratios catre organul care a emis decizia contestata sau cel superior acestuia, jurisprudenta pare sa se orienteze spre a lua în calcul ca moment de la care începe sa curga termenul procedurii momentul la care reclamantul a introdus contestatia contra deciziei în discutie.

Aceasta înseamna ca se poate lua în calcul pentru a estima durata procedurii si intervalul de timp în care aceasta se desfasoara în fata unor organe care nu sunt „tribunale” în sensul Conventiei. Solutia este logica cât timp, daca s-ar lua în calcul doar durata de timp în care procedura se desfasoara în fata unui organ care îndeplineste exigentele art. 6, statele ar putea evita condamnarea pentru nerespectarea principiului celeritatii, instituind doar proceduri extrajudiciare.În materie penala, spre deosebire de domeniul drepturilor si obligatiilor civile, foarte rar este luat în calcul ca punct de plecare momentul sesizarii instantei, ci, de regula se pleaca de la un moment anterior acestei date. Astfel, exista decizii sau hotarâri prin care s-a luat în considerare:momentul primului interogatoriu, cel al primei perchezitii, cel alnotificarii oficiale cu privire la banuiala de a fi comis o infractiune, data arestarii sau data începerii anchetei preliminare.

Atunci când cauza este si penala si civila în acelasi timp – asa cum se întâmpla atunci când procedura penala este deschisa de o plângere penala a partii vatamate care solicita si repararea unui prejudiciu civil – Curtea a preferat sa considere ca punct de plecare al calcului termenului rezonabil pentru partea vatamata momentul în care se realizeaza constituirea de parte civila, iar nu acela al introducerii plângerii penale.

Cu privire la momentul final al termenului care trebuie luat în consideratie, acesta este, deregula, cel al ultimei decizii cu privire la cauza dedusa judecatii, indiferent daca apartine unei instante de fond sau al unei de casare, existând si jurisprudenta în sensul în care se ia în calcul momentul în care persoanei în cauza i se comunica hotarârea.

În materiecivila momentul final al perioadei care trebuie luata în considerare este, potrivit unei jurisprudente constante cel al punerii în executare a deciziei judecatoresti. Ratiunileincluderii fazei executarii în durata procesului sunt evidente: Conventia garanteaza drepturi concrete si efective, iar nu drepturi iluzorii, astfel încât procesul nu poate fi redus doar la fazade judecata atâta timp cât o decizie neexecutata nu ofera o satisfacere completa a drepturilor reclamantului.

Caracterul rezonabil al termenului astfel calculat se analizeaza

in concreto, în raport de circumstantele speciale ale fiecarei cauze. Trebuie însa precizat de la bun început ca,atunci când termenul apare,

 prima facie, exorbitant, sarcina de a probei este rasturnata, statul în

auza fiind chemat sa ofere explicatii cu privire la motivele care au stat la baza întârzierii. Criterii retinute de catre Curte pentru a aprecia rezonabilitatea termenuluisunt, în principal, urmatoarele: complexitatea cauzei, comportamentul reclamantului,comportamentul autoritatilor, precum si contextul si implicatii cauzei pentru situatiarecurentului.

Nici unul dintre aceste criterii nu este însa privit izolat de catre Curte,ci ansamblul concluziilor care rezulta din examinarea criteriilor conduce la decizia instanteieuropene. De aceea, este dificil de exprimat o cifra de la care sa se poate afirma ca durata procesului a depasit termenul rezonabil. Spre exemplu, într-o cauza, Curtea a decis ca un proces care a durat 3 ani si jumatate nu respecta cerinta celeritatii, în timp ce într-o altacauza s-a constat respectarea exigentelor art. 6 cu privire la o procedura ce durat o perioada asemanatoare.

Criteriul care prezinta cea mai mare importanta în examenul Curtii este cel al naturii cauzei,întelegându-se prin aceasta, pe de o parte, importanta pe care o prezenta cauza pentru reclamant si, pe de alta parte, gradul de complexitate inerenta cauzei. Spre exemplu, cu privire la cel dintâi aspect se ia frecvent în calcul ca un element în favoarea statului faptul ca, în cursul unei proceduri penale, inculpatul nu a fost arestat preventiv.

În acelasi timp însa, cauzele privind dreptul la vizita al copiilor de catre parinti trebuie rezolvate de urgenta de catre organele judiciare interne data fiind importanta morala a obiectului cauzei.Tot astfel, s-a decis ca statul trebuie sa rezolve prioritar cauze ce au obiect reintegrarea în munca a unei persone concediate.

Cu privire la complexitatea cauzei, aceasta este atestata, de regula, de numarul celor acuzati si al martorilor, de volumul dosarului, de investigatiile care trebuiau desfasurate etc.Spre exemplu, în principiu, nu pot prezenta o complexitate considerabila cauzele având ca obiect o actiune în repararea prejudiciului produs printr-o accident de circulatie

sau o infractiune flagranta comisa în public. În schimb, se poate aprecia ca o cauza relativa la o infractiune economico-financiara poate fi socotita ca având un caracter deosebit decomplex. Aceasta complexitate a afacerii poate fi uneori si o complexitate de drept,nu numai de fapt, atunci când judecatorul este chemat sa aplice o lege relativ recenta care nucontinea dispozitii precise cu privire la starea juridica dedusa judecatii.

Cu privire la comportamentul reclamantului, Curtea îi impune acestuia, în materie civila,datorita principiului disponibilitatii care guverneaza procedura civila a tuturor statelor europene,sa probeze faptul ca a actionat cu o „diligenta normala” pentru ca procedura sa ajunga la final.

În schimb, pentru nimeni nu poate sa-si invoce propria culpa, se va avea în vedere la aprecierea caracterului rezonabil al termenului în care s-a desfasurat procesul actiunile dilatatorii sau obstructioniste de care a uzat reclamantul. Aceasta însa nu presupune faptul ca se poate reprosa reclamantului faptul ca a uzat de caile de atac legale, cât timp atacarea unei decizii nefavorabile nu poate fisocotita abuziva.

Este indiferent daca întârzierea în desfasurarea procesului s-a datoratlegislativului, executivului sau aparatului judiciar, pentru ca, cu privire la obligatiile sale internationale statul este privit ca un tot unitar.

Într-un act fara precedent la acel moment, data fiind avalansa de plângeri cu privire la durata procedurilor,Curtea si-a permis chiar sa recomande implicit statelor sa adopte un sistem prin care cauzele sa fie judecate nu neaparat în ordinea cronologica a introducerii actului de sesizare, ci mai degraba tinând cont de importanta si de urgenta care o prezinta obiectul acesteia.



3. Dreptul părţilor la soluţionarea cauzelor penale într-un termen rezonabil
Pentru a realiza scopul procesului penal de a contribui la apărarea ordinii de drept , la apărarea persoanei , a drepturilor şi libertăţilor acesteia precum şi la educarea cetăţenilor în spiritul respectării legilor, este necesar ca pedeapsa aplicată infractorilor să intervină cât mai aproape de data săvârşirii infracţiunilor.

Pe de o parte, este satisfăcut, astfel, interesul general al societăţii- intervenţia imediată a represiunii penale ca mijloc de prevenţie generală-, dar şi impiedicarea infractorilor de a continua activitatea infracţională; pe de altă parte şi interesul personal al victimei şi al inculpaţilor de a cunoaşte cât mai repede soluţia dată procesului; orice prelungire a procesului peste o durată rezonabila, oricât de corectă ar fi soluţia adoptată, îşi pierde rolul represiv şi educativ pe care trebuie să-l aibă.

Adoptarea alin.3 al art.21, prin revizuirea, in 2003 a Constituţiei României, potrivit căruia „ părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil”, duce la concluzia că cerinţa dispoziţiei constituţionale pentru un termen rezonabil al procesului penal trebuie să fie o trăsătură caracteristică a procesului penal, ca echitatea. Nu poate fi echitabil un proces care ar dura , fară o justificare temeinică, o perioadă îndelungată de timp, aducând atingere atât interesului general al societăţii, cât şi interesului personal al părţilor din proces.

Dacă ne referim la un termen „rezonabi” de soluţionare a cauzelor , avem în vedere cerinţa desfăşurării operative a procesului, dar în condiţiile în care s-ar asigura şi cernţa aflării adevărului şi apărarea părţilor din proces. Termen rezonabil înseamnă atât operativitate cât şi acceptarea unei durate de care ar depimde soluţionarea corectă a cauzei. În unele legislaţii se fixează o durată limită de soluţionare a cauzei-6 luni, 1 an; o astfel de abordare a duratei procesului nu ţine seama însă de gradele diferite de complexitate a cauzelor, prin nr de infracţiuni sau delicte urmărite şi judecate, numărul inculpaţilor, al celorlalte părţi, dificultatea probatorilor ş.a. Termenul rezonabil în care trebuie soluţionată o cauză are în vedere toate elementele de apreciere, fiind rezonabil un termen de câteva luni pentru o cauză cu un singur inculpat şi o singură infracţiune , fără probatorii complicate, dar si un termen de 1 sau2 ani pentru soluţionarea unei cauze penale complexe, în special în domeniul economico-financiar unde sunt necesare expertize de lungă durată.

Cerinţa unui termen rezonabil în soluţionarea cauzelor în cadrul unui proces are repercursiuni atât asupra legiuitorului, cât şi asuprp participanţilor la urmărirea şi judecarea cauzelor.

Asupra legiuitorului se influenţează prin fixarea de către acesta a unor termene scurte de exercitare a unor drepturi, de efectuare a unor lucrări, de desfăşurare a unor activităţi, respectându-se totuşi garanţiile necesarepentru o normală şi corectă desfăşurare a unui proces; asupra activităţii de urmărire penală, de ex şi de judecată are influenţă prin obligarea procurorilor şi a judecătorilor, a părţilor de a desfăşura de îndată sau în termene cât mai scurte activităţile procesuale, ajungându-se astfel la o anumită operativitate a urmăririi penale şi a judecăţii, într-o durată nici prea scurtă, care ar afecta soluţionarea justă a cauzei, dar nici prea îndelungată, care ar afecta efectul represiv şi educativ al procesului pena.

Caracterul procesului penal de a asigura soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil se reflectă în reglementarea regulilor de bază şi a normelor în care se desfăşoară activitatea autorităţilor judiciare şi a părţilor din proces, în sensul că reglementarea trebuie să asigure o operativitate normală, continuă, fără întreruperi şi amânări nejustificate, dreptul la apărare trebuie să fie asigurat chiar dacă ar implica o amplificare a duratei procesului, toate însă rezonabil , realizând şi celălalt caracter al procesului , de a fi echitabil.

Aşadar, atât caracterul echitabil al procesului, cât şi cerinţa soluţionării cauzelor penale într-un termen rezonabil îşi pun amprenta asupra principiilor fundamentale ale unui proces şi asupra fiecărei reglementări în parte , numai astfel asigurându-se realizarea celor două trasături caracteristice înscrise în Cedo şi în Constituţia revizuită a României.



4. Domeniul de aplicare al art. 6 din CEDO

Analizând dispoziţiile art.6 din CEDO , care au în vedere un proces echitabil, se poate constata că acestea se referă la unele cerinţe fără de care procesul nu este echitabil. Astfel, se cere accesul liber la un tribunal imparţial şi independent, atât in ce priveşte judecarea şi soluţionarea conflictului de drept penal, cât şi luarea oricărei măsuri de constrângere asupra unor drepturi şi libertaţi fundamentale. În ce priveşte prima cerinţă, acesta este asigurată în procesul nostru penal , deoarece numai o instanţă judecătorească are dreptul la jurisdicţie , să aplice pedeapsa infractorilor. Tot în România, în procesul penal există separaţia între funcţia procesuală de acuzare, exercitată de un procuror, care aduce în faţa tribunalului suspectul şi funcţia de jurisdicţie, exercitată de instanţa de judecată, care judecă şi soluţionează definitiv conflictul de drept penal, nici o pedeapsă nu poate fi aplicată decât de instanţa judecătorească.

În legătură cu aceste cerinţe la care se referă art.6 alin.1 din Convenţie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului are o practică bine cristalizată şi constantă , care oferă un tablou complet al situaţiilor juridice , cu care pot fi confruntate instanţele judecătoreşti naţionale, în legătură cu fiecare dintre cele trei elemente care alcătuiesc structura exigenţei exprimate de Convenţie în această privinţă şi anume: i)tribunal stabilit de lege, ii)tribunal independent, iii)tribunal imparţial.

„Tribunalul stabilit prin lege” este una dintre condiţiile esenţiale promovate de Convenţie pentru a asigura condiţiile obiective ale unei judecăţi echitabile. La sintagma „stabilit prin lege” se aplică o interpretare extensivă a termenului. Convenţia nu are în vedere numai baza legală a existenţei tribunalelor, ci şi orice dispoziţie din dreptul intern referitoare la: competenţă, compunerea instanţei, mandatul, incompatibilitatea şi recuzarea magistraţilor ş.a.

Un al doilea element al exigenţei formulate prin art.6, alin.1 din Convenţie, îl constituie „dreptul la un tribunal independent”. Astfel, „instanţa europeană a arătat că sintagma semnifică încrederea pe care , într-o societate democratică, tribunalele trebuie să o inspire justiţiabililor. Or, pentru a se lua în considerare existenţa unei posibile bănuieli legitime de lipsă de independenţă a unei jurisdicţii, elementul determinant constă în a se şti dacă aprehensiunile celui interesat pot trece ca obiectiv justificat”1

Un element important al îndeplinirii acestei condiţii constă în faptul că , după pronunţarea unei hotărâri care devine definitivă şi irevocabilă ,deci obligatorie, aceasta să nu mai poată fi modificată de o autoritate nejudiciară, în detrimentul uneia dintre părţile procesului soluţionat definitiv. O altă problemă importantă o constituie faptul că obligaţia judecătorilor de a se conforma unei jurisprudenţe stabilite în secţiile unite ale instanţei supreme a unei ţari nu contravine caracterului independent al unui tribunal, deoarece reunirea în camere sau secţii a unei înalte jurisdicţii are ca scop conferirea unor autorităţi deosebite unor decizii de principiu în domenii importante ale activităţii judiciare, fără ca prin aceasta să se aducă atingere dreptului şi îndatoririi instanţelor de rang inferior de a examina în totală independenţă cauzele concrete ce le sunt deduse spre rezolvare.

Curtea a făcut o observaţie importantă cu privire la această sintagmă precizând că, prin calitatea de tribunal independent , se înţelege un organ de plină jurisdicţie, care corespunde, printre altele, exigenţei independenţei faţă de executiv ,faţă de părţi şi faţă de puterea legislativă , impunându-se examinarea statutului care asigură independenţa fiecărui membru din compoziţia tribunalului.

Cea de-a treia componentă a exigenţei formulate de art.6, alin.1 din Convenţie o constituie „dreptul la un tribunal imparţial”. Potrivit jurisprudenţei instanţei europene, imparţialitatea se defineşte ca fiind absenţa oricărei idei preconcepute privitoare la soluţia unui proces. Instanţele de judecată, indiferent de tipul lor şi de scara ierarhică pe care sunt plasate, trebuie să se supună acestui principiu al imparţialitaţii. Această doleanţă se poate răsturna prin orice probă contrară.

Noţiunea de „imparţialitate” trebuie luată într-un dublu sens: demersul subiectiv, adică încercarea de a se determina convingerea personală a unui judecător într-o anumită împrejurare şi demersul obiectiv prin care se urmăreşte a se determina dacă judecătorul cauzei oferă garanţii suficiente pentru a se exclude , în persoana sa orice bănuială legitimă.

„Curtea a arătat că în atribuţiile sale, atunci când are de făcut aprecieri în privinţa imparţialităţii obiective a tribunalului , constă în a determina dacă , independent de conduita personală a membrilor tribunalului, unele împrejurări sau fapte ce se pot verifica , autorizează punerea în discuţie a imparţialităţii tribunalului. De aceea , orice judecător despre care se poate crede că nu ar fi pe deplin imparţial cu privire la judecarea cauzei ce i-a fost repartizată spre soluţionare este obligat să se abţină să o examineze.”2



4.1. Publicitatea procesului
Prin art.6 alin.1 din Convenţia europeană a drepturilor omului sunt stabilite elementele ale unui proces echitabil care constituie „garanţiile unei bune justiţii”. Aici este impusă ca o condiţie distinctă a unui proces echitabil , publicitatea acestuia : fiecare persoană are dreptul la judecarea sa în mod public. În această privinţă CEDO constituie un îndreptar şi pentru instanţele judecătoreşti din România referitor la obligaţia lor de a respecta principiul publicităţii care figurează astfel în Codul de procedură civilă, art.121 şi respectiv Codul de procedură penală prin art.290.

Astfel, potrivit art.121 din Codul de procedură civilă, „şedinţele vor fi publice, afară de cazurile cand legea dispune altfel. Instanţa poate să dispună ca dezbaterile să se facă în şedinţă secretă, dacă dezbaterea publică ar putea vătăma ordinea sau moralitatea publică sau pe părţi. În acest caz părţile vor putea fi însoţite , în afară de apărătorii lor , de cel mult două persoane desemnate de ele. Hotărârea se pronunţă întotdeauna în şedinţă publică.”

Potrivit art. 290 din Codul de procedură penală, „şedinţa de judecată este publică. Minorii sub 16 ani nu pot asista la şedinţa de judecată. Dacă judecarea în şedinţă publică ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnitaţii sau vieţii intime a unei persoane, instanţa, la cererea procurorului, a părţilor ori din oficiu, poate declara şedinţa secretă pentru tot cursul sau pentru o anumită parte a judecării cauzei. Declararea şedinţei secrete se face în şedinţă publică, după ascultarea părţilor şi a procurorului când participă la judecată. În timpul când şedinţa este secretă nu sunt admişi în sala de şedinţe decât părţile, reprezentanţii acestora, apărătorii şi celelalte persoane chemate de instanţă în interesul cauzei.”

Convenţia Europeană a Drepturilor Omului a subliniat că principiul publicităţii procedurilor judiciare nu este absolut, autorităţile naţionale având posibilitatea de a ţine seama de imperative de eficacitate şi de economie.

În ceea ce priveşte pronunţarea hotărârilor, acelaşi articol 6 prevede faptul că acestea trebuie să fie pronunţate în mod public. Practica judiciară a instanţelor din România este fermă în sensul că nerespectarea acestei cerinţe exprese , conţinute atât în art.121, alin.3, C.proc.civ. cât şi în art.310 C.proc.pen., constituie încălcare a principiului publicităţii şi se pedepseşte cu nulitate.

Cu privire la accesul altor persoane în sala de judecată, atunci când instanţa a hotărât ca dezbaterile să se facă în şedinţă secretă, codul de procedură penală prin intermediul art.290, alin.4 prevede că „ în timpul cât şedinţa este secretă, nu sunt admişi în sala de şedinţă decât părţile, reprezentanţii acestora, apărătorii şi celelalte persoane chemate de instanţă în interesul cauzei”. Prin art.328 C.proc.pen se mai prevede că atunci „când şedinţa secretă a fost dispusă pe tot cursul desfăşurării procesului, fiecare martor ,după ce va fi ascultat, va fi invitat să părăsească sala, dar să rămână la dispoziţia instanţei în preajma sălii.”

În ceea ce priveşte infracţiunile săvârşite de un minor art.484, alin2, C.proc.pen dispune că „la judecarea cauzei se citează, în afară de părţi, serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor de la domiciliul minorilor, părinţii acestuia , sau după caz, tutorele, curatorul, persoana în îngrijirea ori supravegherea căreia se află minorul, precum şi alte persoane a căror prezenţă este considerată necesară de către instanţă.” Materialele procesuale privitoare la desfăşurarea judecăţii în şedinţă secretă, vor fi păstrate într-o anexă a dosarului cauzei, iar de conţinutul său nu vor putea lua cunoştinţă decât procurorul, părinţii şi apărătorii.

„Referitor la minori, instanţa europeană a statuat că şi în situaţia în care nu există nici o normă precisă în statele contractante privitoare la vârsta de la care un minor răspunde penal , nu se poate spune a priori că procesul unui copil acuzat de săvârşirea unei fapte penale grave , chiar dacă are numai 11 ani, constituie în sine o încălcare a dreptului la un proces echitabil garantat de art.6 CEDO.”3 Totuşi, Curtea a considerat că este esenţial ca un copil aflat într-o asemenea situaţie să fie tratat , în derularea procesului, în aşa fel încât să se poată ţine seama de vârsta lui, capacităţile sale intelectuale şi emoţionale; ca atare, tribunalul este obligat să ia toate măsurile de natură a facilita înţelegerea procedurii de către acuzat şi participarea sa la procedură.

În România, potrivit art.99, alin.1 C.pen. „minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal”. Deci, nu s-ar putea pune problema publicităţii judecăţii, pentru că infractorii minori nici nu sunt trimişi în judecată. Dar, împotriva minorilor infractori pot fi luate măsuri educative printre care şi măsura interării într-un centru de reeducare. Această măsură nu va fi luată de instanţa de judecată care, de altfel, nici nu va fi sesizată întrucât organul de urmărire penală va da ordonanţă de scoatere de sub urmărirea penală şi va sesiza organul administrativ competent să examineze cazul şi să ia eventual măsuri de ocrotire şi de educare. Întrucât măsura internării într-un centru de reeducare este o măsură privativă de libertate, ea nu va luată în cadrul unei proceduri şi ca atare se şi în acest caz problema respectării principiului publicităţii acestei proceduri.

4.2. Egalitatea armelor
Aşa cum rezultă din jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului , principiul „egalităţii armelor” semnifică tratarea egală a părţilor pe toată durata desfăşurării procedurilor în faţa instanţelor de judecată, fără ca vreuna dintre ele să fie avantajată în raport cu cealaltă sau celelalte părţi din proces. Acest principiu, de fapt, constituie numai un element component al noţiunii mai largi de „proces echitabil”, una dintre garanţiile privitoare la desfăşurarea corectă a procesului judiciar prin care se vizează un just echilibru între părţile litigante.

4.3. Principiul contradictorialitaţii
„Contradictorialitatea este un principiu fundamental atât al dreptului procesual civil, cât şi al dreptului procesual penal, în sensul că în temeiul acestuia părţile pot să formuleze cereri, să propună şi să administreze probe şi să pună concluzii cu privire la toate problemele de fapt si de drept de care depinde corecta soluţionare a procesului. Deci,contradictorialitatea îngăduie părţilor în litigiu să participe în mod activ la prezentarea , argumentarea şi dovedirea drepturilor sau apărărilor lor în cursul desfăşurării procesului având dreptul de a discuta şi combate susţinerile făcute de fiecare dintre ele, precum şi de a-şi expune punctul de vedere asupra motivelor instanţei în scopul stabilirii adevărului şi al pronunţării unei hotărâri legale şi temeinice.”4

Aşadar, aşa cum se subliniază în literatura juridică, contradictorialitatea reprezintă motorul instanţei . Procesul evoluează prin intermediul contradictorialităţii, prin intermediul unor contradicţii succesive, pînă la hotărârea care va înlătura contradicţia. Contradictorialitatea opune, dar şi uneşte părţile în proces, deoarece niciuna dintre părţi nu poate face nimic în instanţă decât sub privirile celeilalte.



4.4. Motivarea hotărârilor şi dreptul la tăcere al acuzatului
Motivarea hotărârilor . Hotărârea este actul prin care se finalizează procesul, ea reprezentând opera judecătorului al cărui conţinut este rodul raţionamentului prin care acesta supune o speţă determinată regulii generale de drept. Evoluţia acestui raţionament reprezintă motivarea hotărârii. Aceasta este necesară pentru a o face înţeleasă şi acceptată de părţile litigante , dar şi pentru a permite când este cazul , instanţelor superioare să verifice dacă nu există lacune sau contradicţii în raţionamentul judecătoriilor.

Referindu-se la obligaţia instanţelor de judecată de a-şi motiva deciziile lor, Curtea a statuat ca art.6 din Convenţie obligă, într-adevăr , instanţele să-şi motiveze hotărârile lor , dar această obligaţie nu trebuie înţeleasă în sensul că ele trebuie să răspundă în mod detaliat la fiecare argument al părţilor procesului. Întinderea obligaţiei de motivare a deciziilor variază în funcţie de natura acestora .

Este necesar să se ţină seama , în special, de diversitatea capetelor de cerere ale ale acţiunilor şi de motivele formulate în căile de atac exercitate de părţi, de diferenţele existente între statele contractante cu privire la izvoarele dreptului , de diferenţele privitoare la prezentarea şi redactarea hotărârilor judecătoreşti. Curtea mai insistă şi asupra faptului că judecătorii trebuie să indice cu suficientă claritate motivele pe care îşi întemeiază deciziile pentru că numai astfel , de exemplu , un acuzat poate exercita căile de atac prevăzute de legislaţia naţională.

4.5. Prezumţia de nevinovăţie
Prezumţia de nevinovăţie este un principiu potrivit căruia învinuitul sau inculpatul nu este obligat să probeze nevinovăţia sa. Dacă există probe de vinovăţie, învinuitul sau inculpatul are dreptul să probeze lipsa lor de temeinicie.

„Instituirea prezumţiei de nevinovăţie nu are şi nici nu putea avea drept scop împiedicarea cursului justiţiei , ci doar de a oferi garanţii celor acuzaţi în penal că vor beneficia de un proces echitabil , ceea ce nu înseamnă nicidecum că aceştia vor beneficia de vreo imunitate în desfăşurarea procedurilor judiciare în ceea ce ii priveşte.”5

Evident că pot exista, şi chiar există, situaţii de erori judiciare sau chiar abuzuri judiciare, dar pentru rezolvarea unor astfel de situaţii există alte căi de protecţie şi reparare decât calea prezumţiei de nevinovăţie. De altfel, prezumţia de nevinovăţie nici nu are un caracter absolut, ci poate fi răsturnată atunci când autorităţile statale competente fac dovada că persoanele în cauză au comis fapte penale şi sunt răspunzătoare în faţa societăţii şi faţă de cei vătămaţi. Tocmai aceasta este misiunea acestor organe , iar pentru a se asigura că asemenea activităţi vor avea un caracter corect şi echitabil au fost instituite proceduri judiciare riguroase, cu toate garanţiile necesare, asemenea proceduri putând fi împiedicate prin invocarea unei prezumţii care poate fi răsturnată prin acestea.

5.6. Dreptul de a fi informat cu privire la natura acuzaţiei şi acordarea timpului şi facilităţilor necesare pregătirii apărării
În art.6, paragraf 3, lit.a din Convenţia europeană a drepturilor omului se prevede în mod expres dreptul acuzatului „să fie informat în termenul cel mai scurt, într-o limbă pe care o înţelege şi în mod amănunţit, asupra naturii şi cauzei acuzaţiei aduse împotriva sa.” Iar la litera b din acelaşi text este statuat şi dreptul acuzatului să dispună de timpul şi înlesnirile necesare pregătirii apărării sale.

„În legătură cu dreptul la informare, Curtea recunoaşte că textul art.6 din Convenţie , nu impune o formă specifică a modului în care acuzatul trebuie să fie informat cu privire la natura şi cauzele acuzaţiei care i se aduc.”6 A fost însă necesară intervenţia instanţei europene pentru lămurirea conţinutului noţiunii de „informare”, Curtea făcând precizarea că aceasta nu semnifică altceva decât aducerea la cunoştinţa acuzatului a faptelor materiale ce i se reproşează şi a calificării juridice ce i se dă.



5.7. Dreptul la apărare
În literatura juridică este subliniat faptul că dreptul de apărare are două sensuri: unul material, care cuprinde întregul complex de drepturi şi garanţii procesuale care asigură părţilor posibilitatea de a-şi apăra drepturile, iar altul formal, care asigură părţilor dreptul de a-şi angaja un apărător.

Art.6, paragraf 3, lit.c din Convenţie garantează oricărui „acuzat” posibilitatea de a se apăra de acuzaţia ce i se aduce , în trei modalităţi: acuzatul se poate apăra singur, poate fi asistat de un apărător la alegerea sa sau poate fi asistat gratuit de un apărător din oficiu.

Dreptul acuzatului de a se apăra singur nu trebuie confundat cu prezenţa personală a acestuia în instanţă. Aşa cum a subliniat instanţa europeană , chiar dacă nu este menţionat expres în art.6 din Convenţie, dreptul de a lua parte personal la dezbaterile procesului său decurge din scopul obiectul ansamblului acestui text: dreptul la un proces echitabil. Astfel, dacă acuzatul are posibilitatea , iar cauza nu face parte dintre cauzele deosebit de grave care necesită un reprezentant legal, acesta se poate reprezenta singur.

În ceea ce priveşte dreptul acuzatului de a fi asistat de un apărător la alegerea sa, Curtea a hotărât că acesta este unul dintre elementele fundamentale al asigurării unui proces echitabil.

Dreptul acuzatului la asistenţă juridică din oficiu, gratuită apare atunci când acuzatul nu se poate apăra singur sau nu dispune de posibilitatea de a remunera un apărător. Astfel, Convenţia ii recunoaşte dreptul la asistenţă judiciară gratuită, asistenţă care va fi asigurată de un avocat numit din oficiu, atunci când interesele unei bune administrări a justişiei impun prezenţa unui apărător.

De asemenea, potrivit Convenţiei Europene, mai constituie garanţii ale unui proces echitabil şi dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de două ori pentru aceeaşi faptă, precum şi dreptul de a nu fi pedepsit pentru o faptă care , în momentul săvârşirii nu era prevăzută ca infracţiune.

Orice inechitate în desfăşurarea şi soluţionarea cauzei trebuie să fie sancţionată şi cel vatamat trebuie sa aiba dreptul la despagubiri.

Bibliografie

1.Augustin Fuerea, „Manualul Uniunii Europene, editia a III-a”, Ed. Universul Juridic, Bucuresti,2006


2.Florian Coman, „Drept Comunitar european, editia a III-a, revizuita”, Ed. Pro Universalis,Bucuresti, 2005
3.Marin Voicu, „Introducere in dreptul european”, Ed. Universul Juridic, Bucuresti ,2007
4.Octavian Manolache, „Tratat de drept comunitar,, editia a 5-a revizuita si adaugita”, Ed. ALLBeck, Bucuresti, 2006
5.V. Pătulea, “Proces echitabil.Jurisprudenţa comentată a Curţii Europene a Drepturilor Omului”, Institutul Român pentru Drepturile Omului, Bucureşti,2007
6.europa.eu/index_ro.htm
7.www.scribd.com


Cuprins


1.Introducere – p. 1
2.Dreptul la un proces echitabil – p.3
2.1.Noţiunea de drepturi şi obligaţii cu caracter civil – p.3
2.2.Celeritatea procedurii – p.4
3.Dreptul părţilor la soluţionarea cauzelor penale într-un termen rezonabil – p.7
4.Domeniul de aplicare al art. 6 din CEDO – p.8
4.1.Publicitatea procesului – p.10
4.2.Egalitatea armelor – p.12
4.3.Principiul contradictorialităţii – p.13
4.4.Motivarea hotărârilor şi dreptul la tăcere al acuzatului – 13
4.5.Prezumţia de nevinovăţie – p.14
5.6.Dreptul de a fi informat cu privire la natura acuzaţiei şi acordarea timpului şi facilităţilor necesare pregătirii apărării – p.14
5.7.Dreptul la apărare – p.15


1 V. Pătulea, Proces echitabilJurisprudenţa comentată a Curţii Europene a Drepturilor Omului, Institutul Român pentru Drepturile Omului, Bucureşti, 2007, p.129

2 V.Pătulea, op.cit., p. 136

3 V.Pătulea, op.cit., p153

4 V.Pătulea, op.cit.p.177

5 V.Pătulea, op.cit., p.210

6 V.Pătulea, op.cit., p.217

Yüklə 88,9 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin